• .: Elessar :.1

    Zdravim, mam takovy problem s pc.kdyz hraju nejake hry (konkretene treba Mafia) tak mi po nejakem case jako kdyby zkolabuje pc.Mam jen cernou obrazovku.Pc potom nereaguje ani na surovy restart, takze jedine vychodisko je vyhodit ho z elektriky coz rozhodne neni zdrave.Nevi nekdo z vas co to je a hlavne jak se toho zbavit?Diky moc

    0 0
    • M_ishak  

      To jsou otázky…na netu je přece borec přes všechno každý. Proto naprosto chápu, proč se ptáš tady a ne na k tomu určeném fóru.

      Jinak na základě toho, co píšeš bych ti dal radu, kdybych měl po ruce křišťálovou kouli respektive bych ti tu radu nedal, páč bych se překuloval na letním sídle v Monaku.

      Mi kdysi podobně umíral HDD, že komp zůstal občas zamrzlý a při vypínání nešel vypnout a furt dokola se zapínal. Ale jak říkám může to být cokoliv.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ahoj,záleží na parametrech tvého počítače.Jestliže je slabá Grafická karta tvého počítače tak se stane, že při náročnější hře se počál sekne.To samé  udělá i u procesoru, jak už je psáno je to různé.

        0 0
        • BFG  

          Jen bych doplnil, že pokud jde o problém téměř výhradně jen při hraní her, který se objevil až časem, nemusí být grafická karta slabá, ale jen např. mít zanešené chlazení prachem a přehřívat se. Podle mě celkem častý problém a stojí za to zkontrolovat teplotu.

          0 0
          • drtyc  

            jeste to muze delat napajeci zdroj. mi to takhle delal novy akorat ve farcry po 10min zacal komp bublat grafika v pohode az jednoho dne zkouska doom 3, jestli se bude hybat a asi po pul hodine exploze, svetelne, kourove a smradlave efekty a zdroj byl kaput.

            0 0
      • fousek  

        Jo mas naprostou pravdu, zajimavy je,ze tu moc reakci od lidi ktery tomu fakt rozumej neni. Podle me je to spatnym operacnim systemem,m nebo ma pocitac v patogenni zone:-)

        0 0
        • ufonek  

          Já tomu sice vůbec nerozumím ;) ale…

          Podle popisu problému fakt můžeme pouze hádat. Může to být SW problém, prostě v zavšivenejch Widlích nemusí některá aplikace chodit korektně, tohle by se ale imho mělo spíše projevovat Blue Screeny, nicméně určitá pravděpodobnost že to úplně vytuhne tu taky je.

          Daleko pravděpodobnější je spíše HW problém, může to být i odcházející kousek HW, ale s největší pravděpodobností je to prachsprostý přehřívání.

          Podle toho jak se dotyčný vyjadřuje, bych si typl na klasickej kupovanej PC, levná bedna, kdoví jestli vůbec rozumně vyřešený airflow, určite levný a poddimenzovaný chlazení. A to všechno zřejmě zanesený pořádnou dávkou prachu, který pomalu ničí ventilátory a spolehlivě ucpe žebrování chladičů a tím degraduje jejich funkci.

          Ony tyhle mašinky kolikrát nejsou stable ani na defaultu, stačí zátěžový test a jde to do kytek případně se to brutálně přehřívá, pokud je to ještě zanesený prachem tak se není co divit že to občas nějaká aplikace zatíží trošku více než by bylo zdrávo.

          A co s tím? Asi nejdříve vyčistit od toho největšího bordelu, pokud to bude dělat dál, tak celý rozebrat, opět vyčistit, nanést nový pasty, překontrolovat součástky zda není nějaká viditelně jetá (něco připálenýho, případně nafouklý kondíky), překontrolovat případně vyměnit ventilátory. Tady jsou 2 problémy, u exotického HW je občas problém nalézt potřebné manuály na netu, ale dá se to ochcat tím že si zapojení poznamená na papír, no a pak u staršího HW občas problémy s oxidovanými kontakty. Takže ty pokud možno pečlivě vyčistit. Pokud to pomůže tak to bylo jednoduše pouze tím bordelem, pokud ne tak asi nezbyde než nahodit nejlépe novou instalačku Widlí, tak aby se alespoň trochu eliminoval problém ze strany SW no a pak nahodit na komp nějaký monitorovací a zátěžový SW a postupně hledat příčinu.

          Ale kdybych měl hádat tak bych si typl bordelem zanesený chladiče v PC.

          btw.: Ale ta patogenní zóna, jo… člověče to může být taky pěkný sfinstvo. ;)

          0 0
    • DalajVladan  

      za prvé kouslé PC nemusíš tahat z eletriky ale dlouze držet spouštěcí tlačítko;-)

      za druhé to bude způsobené z nevjětší pravděpodobností přehřáváním některé z komponent. Vybízí se grafická karta, ale to by možná šly vidět před tím nějaké chyby v obraze.

      tím že to vytuhne bych to tipl na procesor … zkus se podívat do bedny a očistit všechny ventilátory od prachu. taky by nebylo od věci stáhnout nějaký monitorovací systém, který by vysoké teploty jednotlivých komponent  ukázal. Např. jednoduchý SpeedFan.

      0 0
      • BFG  

        Těmi chybami mohou být pouze jednotlivé body, které se dají snadno přehlédnout.

        0 0
        • Mr.Duck  

          No většinou když se přehrívá grafika, tak si začne vymejšlet polygony a renderovat obraz značně pofidérně, a nebo dělá chyby ve znatelnejch obdélnících po monitoru.

          Já bych se spíš přikláněl ke zdroji, co je to za stroj?

          0 0
    • Pavel  

      To PC se ti přehřívá.

      0 0
    • .: Elessar :.1  

      Vsechno okolo prehrivani mne taky napadlo.Jen me mate ze treba Call of duty 2 jede bez problemu a to je hra na pozadavky slozitejsi.Je taky pravda ze mam velice slabou garfiku (64).Zkusim teda nejak kontrolovat i ty teploty.Kazdopadne diky za rady.Kdyby byly jeste nejake napady tak reknete ;-)

      0 0
      • Kubiczech  

        A nemůže to být teda tou Mafií? Kór když to není originál. Nedávno jsem ji asi za dvě kila kupoval a na notebooku to nerozeběhnu vůbec (později jsem se z manuálu dozvěděl, že to nejde vůbec).

        0 0
        • .: Elessar :.1  

          ono to neni jen u ni.Pokud si dobre pamatuju tak se mi to stavalo jeste u Vietcongu,Gothic a IL-2 Sturmovik.Dost mna to stve :-(

          0 0
          • korki  

            no řekl bych, že to bude zichr grafarnou, 64Mb je podle mě dost málo

             
            0 0
            • .: Elessar :.1  

              urcite jo,ale min pozadavak na mafiu je 16

              0 0
              • bystryi  

                možná by to mohl být i zdroj,ale více se dozvíme když napíšeš tu konfiguraci

                0 0
                • drtyc  

                  zdroj by to mohl byt snad leda pokud to bude nejaka 350 nebo slabsi a blbej standard pred ATX 2.3 nebo slabsi co nebude mit dost amperu na jednotlivejch vetvich konkretnich voltu.

                  0 0
        • cekanka  

          To by mě zajímalo, jaktože ti to nejde na notebooku? Jak je to formulováno v návodu? Jinak Mafiu mám ve dvou verzích: na 3 cd plus utility disk a instalačku z dvd verze extra klasika. Tu cd jsem nerozjel nikde na déle než m,ax půl hodiny, pak to spadlo, ale ta dvd jede bez potíží.

          0 0
          • Kubiczech  

            Já měl kdysi na třech CD a ta na témže počítači v pohodě. Teď mám DVD z Kolekce klasiky a nejde to. V návodu píšou: „Učinili jsme vše pro to, aby naše produkty byly maximálně kompatibilní s co nejširší řadou počítačového vybavení. Nicméně do tohoto vybavení nelze započítat přenosné počítače (notebooky)…“

            0 0
            • cekanka  

              Tomu se mi nechce věřit. Ta moje Mafia jede jak na mém ASUSu n10, tak na kamarádově Lenovu S10, které má grafiku GMA 950. Sice na nejnižší detaily, ale jede.

              0 0
              • Honza729  

                Presne tak, na 2 roky starem NTB ASUS Mafii jedu z prehledem, karta GeForce 7600

                0 0
              • Kubiczech  

                Což o to, mě Mafie jede taky bez problémů, ale z tohohle DVD to na notebooku nespustím (zkoušeno na dvou kusech ntb).

                0 0
                • cekanka  

                  Měl bych to uvést na pravou míru. Mám instalační soubory z edice klasika přetahnuté na HDD, nainstalované a jedou, takže u mě problém není. Například u Pro cycling manageru 08 je v manuálu napsáno, že hru není možno hrát na ntb a voilá, mě tam jede, protože se to týká pouze integrovaných grafik. Co je za gpu na těch noťasech? Upřímně řečeno jinak hraju pořádně asi tak tři hry: Mafiu, Vice City (ale chci sehnat SA) a PCM 08. VC a PCM mám uložené image soubory a valím přes Daemona, protože se mi nechce tahat exterku furt s sebou.

                  0 0
    • hradman  

      Ahoj. Tak jestli mohu přímo z mé zkušenosti. Vyměnil bych zdroj a grafárnu.

      Zdroj mi dělal to, že mi pc zamrzalo. Grafárna 64 mb je na tyto hry dost málo (ale záleží jaký má čip)

      0 0
    • ulda  

      Takhle na dálku velmi těžko radit. Tyto problémy může způsobovat prakticky cokoliv. Začal bych s monitoringem teploty, procesoru nevadí teploty do 65–70C – záleží na konktrétním typu, INTEL obvykle vydrží vyšší teploty. Teploty graficke karty max do cca 75–80C), pokud je to OK, zkusil bych aktualizaci driverů grafiky. Jinak některé hry padají samy od sebe (ale u mafie se mi to snad nikdy nestalo), např. Gothic I a II obsahují spoustu buggů a padají na jakémkoli PC

      0 0
    • JARDA0011  

      jelikož předpokládám že máš nějakou eurocase bednu tak bych určo vyměnil zdroj. jinak jak byl zmíněnej disk…zkus ho defragmentovat jestli nemáš extrémně fragmentovanou část disku kde jsou zrovna soubory mafie. ale určitě vyměň zdroj (mě ty nekvalitní m*dky vypálili celýho kompa)…

      0 0
    • Alliosa  

      Já mám takovou perlu. Mě se pc resetoval tak nejak uplne nahodne. At sem byl na netu nebo ve 3D. Kdyz sem rozdelal case, myslel sem ze me klepne šlak mijokardu :D Na graficky kartě ležel hlinikovej pasiv kterej měl chladit cipset nad ni a vodpad. Kdyz clovek tuknul do kompu nebo bouch do stolu, pasiv se pohnul a udělal skraťák. A pc se resetovalo. Od ty doby mam v 3D artefakty ale pc po prilepeni pasivu z5 chodi…

      0 0
    • .: Elessar :.1  

      Tos sem otevrel pc a je tam asi tak kilo prachu, urcite to bude mit na tom taky nejakou zasluhu,tak to zkusim vycistit a uvidim

      0 0
      • XC-biker1  

        No tak tímdle bych začal :) Ono totiž když dojde k přehřátí, tak se automaticky snižuje výkon aby nedošlo k přepálení. Takže vyčistit a popřípadě dát ještě jeden větrák který bude dovnitř foukat…

        0 0
        • Dav...1  

          No ja bych ho raci osadil aby foukal ven z bedny.

          0 0
          • StuntJ  

            Ono je to dobré zkombinovat, jeden větrák co tlačí čerstvý vzduch do bedny, další co ho vysává, prachové filtry nutností a o klid a chládek je postaráno :o)

            0 0
          • M_ishak  

            Já mám větrák taky tak, aby tlačily vzduch ven. Když totiž by podle mě nasával dovnitř, tak silný proud vzduchu je schopný strhnou i prach z okolí. Zatímco když vzduch půjde ven z bedny, tak do bedny pujde přes větrací otvory rozptýlený, nebude mít takový tah a nebude tedy tolik strhávat prach z okolí.

            0 0
            • Krys  

              Nasávací ventilátor považujem dnes už za nutnosť. Problém s prachom riešia prachové filtre. A navyše sa prach potom usádza len na filtri a nevznikajú rôzne malé ložiská prachu pri malých škárach bedne.

              0 0
    • Krocan  

      když už to tady je, tak se taky zeptám… dá se sehnat nějaká LEVNÁ grafárna na PCI slot s pamětí 128MB (když by byla 256 nezlobil bych se:o)) ?

      0 0
      • .: Elessar :.1  

        zkus očekovat aukro, tam sa vzdycky neco najde

        0 0
      • brantec  

        Zkus http://www.pcbazar.net/

        0 0
      • StuntJ  

        Taková historie se blbě shání, snad ještě do AGP ale do PCI … Jedině bazar  

        0 0
        • Krocan  

          však taky nečekám nic novýho, ale bohužel mám v PC akorát integrovanou a ta na tom je dost blbě:-(…a sloty tam mám akorát 3 PCI, žádnej zvlášť na grafiku tam není:-( a na netu to na mě vyplivlo na PCI nějaký mrchy za x tisíc a já to chcu jenom aby se ten PC dal použít aspoň rozumně na to CSko nebo třeba nějaký ty Undergroundy:-) ani to moc nespěchá, protože snad budu mít do měsíce ntb, tak budu používat přes tejden na škole ten a PC zapnu akorát doma o víkendu…

          0 0
          • t29  

            Před třemi lety jsem koupil GeForce4MX 4000, 128MB DDR pro PCI, dodneška mi leží doma, protože v kompu, do kterého jsem ji chtěl, nechodila. Můžeš vyzkoušet…

            …což mi připomíná, je ten spacer ještě aktuální?

            0 0
            • Krocan  

              mno narval sem tam nakonec nějakej bastl, ale pokud máš originál, tak by se hodil:o)

              a ta grafárna…kolik by sis za ni tak představoval? :o)

              0 0
              • t29  

                když koupíš grafárnu za tři sta, dostaneš spacer zdarma :) akorát je potřeba vyzkoušet, jestli si grafárna rozumí s deskou. Můžu se v neděli vypravit do Brna, pokud bude slušné počasí. Hodí se ti to?

                0 0
                • Krocan  

                  no vzhledem k tomu že v pondělí je ještě poslední den prázdnin, tak by to mělo jít :o)

                  0 0
      • Alliosa  

        asi si koukal na spatnou zalozku, je jich tam mraky… treba tadle

        0 0
    • Tomcat  

      Můj odhad je že odchází deska nebo zdroj viz to …Pc potom nereaguje ani na surovy restart, takze jedine vychodisko je vyhodit ho z elektriky…

      0 0
    • DalajVladan  

      kdyby byla grafárna slabá, tak by se hra nedala hrát → trhala by se … to že nějaká grafárna jede na plný výkona nestačí, nemůže způsobovat pády … pády jsou způsobené přehříváním nebo jak tu někdo psal nedostatečným napájením … a to je jedno jestli je karta slabá nebo silná … prostě vyčistit a popčípad vyměnit zdroj :)

      0 0
      • vla  

        Tak tak. Jak je PC staré a kdy jsi naposledy vyčistil zdroj od prachu? Je to pěkný vysavač. Jakou teplotu zdroj má, když to vytuhne? Točí se mu ventilátor? Pokud sepnou ochrany ve zdroji a ten nemá síťový vypínač, lze PC rozběhnout jedině vytažením ze zásuvky. Totéž se může přihodit i při krátkodobém výpadku sítě.

        0 0
    • MlokCZ  

      To může být naprosto cokoliv.

      Od zmiňovaného přehřívání (tím bych začal hledání problému), přes také již zmiňovaný nedstatečně výkonný zdroj, přes vadný HW (tohle může způsobit vadná grafika, zdroj, procesor, ramka, deska, disk, tedy v podstatě těměř cokoliv – tady bych začal kontrolou zda zdroj je dost výkonný a pak memtestem otestoval paměti). A aby toho nebylo málo, tak i takový špatný ovladač tohle může způsobovat.

      A nedostatečným výkonem čehokoliv to být nemůže, to by maximálně se hra trhala, ale nemohlo by to způsobit úplné vytuhnutí.

      0 0
    • Teddy  

      Je to přeci jasné comp Tě vyzívá aby jsi místo hraní sedl na bajk a trochu se rozhejbal a až přijedeš z kola comp bude zase fungovat jako nový :)

      0 0
    • jURis_1  

      ahoj, nevím jak myslíš boec.. ale přes počítače se dost význám.. skrze windowsů tak os xp znám relativně nazapamět.. jnak k tomu problému sco píšeš.. nevím co máš za monitor ale kdby si měl př. ACER tak ti to píše no sinal. většinou je to způsobeno vypadnutím grafiky tedy přestáním fukčnosti.. neboli zkolabováním komunikace se slotem PCI-E napiš nejdříve celousvojí sestavu i se zdrojem značkou a WATTáží.. jinak může to být.. napájením ..slabým zdrojem..teplotou grafiky.. ovladači.. popř naposledy biosem .. desky.. nejdřívě bych zkusil přes utilitu .. rivatuner zkontorlovat teplotudané grafiky ..pak.. updatovat ovladče.. a poté bychom řešili dále.. jinak. při to jak ti to spadne. jde restartovat normal pc na case-ce..?

      0 0
    • HROOLI  

      Dobrý den,ten váš problém může být také způoben nějakým zákeřným kodem,tedy virem .Řešil jsem svůj zavirovaný ntb na foru viry.cz .Pomohli mi,ale teď si mám ještě stáhnout nové vladače hardwaru.Jenže ntb už tak moc neblbne,jen se jednou za čas restne ,a tak se mi to do toho ani moc nechce .. No,takže i když třeba vir ten váš problém nezpůsobuje,určitě vám nějaký objeví.Jsou to machři.Stačí se na tom foru registrovat a stáhnout program RSIT.Následně ho spustíte a to,co vám z toho pak vyleze – čísla,kody.. tomu oni říkají LOG.Ten vložíte do svého vlákna v sekci Preventivky.Pak čekáte než se vás někdo ujme a poradí následný postup.Nevím jestli je to u RSITu nutné,ale asi ano.Musíte během scanu vypnout všechny rezidenční štíty.Antivir i Windows Defender atd.Ale to vás na to pak sám program upozorní.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.