• David1215

    Ahoj lidi, mám normální horský kolo a hrozně mě začalo bavit v tvrdším terénu ale na to to moje kolo už nestačí.

    Tak mám v plánu si koupit nějaký celopéro ale nevím co za typ si koupit.

    Chtěl bych něco na takové ty celodenní vyjížďky ale občas bych si chtěl i zaskákat na hlíně a tak…

    Tak vás žádám o radu jaký typ(XC, EN AM…) by se k tomuto stylu jízdy hodil..

    Děkuji

    0 0
    • nitraq  

      Otázka první a asi nejpodstatnější – jaký máš zhruba rozpočet?

      0 0
    • novas752  

      Univerzální kolo na tu naši kotlinu je Giant Trance a další kola v podobnym stylu, tzn zdvihy 130–150mm, teleskopická sedlovka… Ovšem na nějaký větší skákání to moc neni, na to jsou vhodný endura jako YT Capra, ale na nich se zase tak dobře nedá „brouzdat krajinou“ resp. dá, ale s pořádnejma pláštěma to moc nejede.

      0 0
    • JohnBcz  

      Jestli neco univerzalniho tak zdvihy 140–160mm. Canyon Spectral, Trek Remedy, GT taky nedela spatny kola, ale jak bylo napsano vysse, hodne je to o financich.

      0 0
      • Sunshine 29  

        Pokud ho ale chytne skákání a podobné radosti tak bych se klonil spiš k těm 160mm. Já bych si jako kolo pro všechno z běžně dostupných vzal Commencal Meta V4.

        0 0
      • Rice  

        Já bych naopak pro celodenní vyjížďky a traily volil kolo se zdvihem do uvedených 140mm. Větší zdvih je podle mě využitelnej spíš na nějakejch rockgardenech, roletách z velkejch kořenů apod. Navíc kola s větším zdvihem maj položenější úhel hlavový trubky a větší rozvor, což předpokládám ubere trošku na hravosti a točivosti. Co se týče skákání, tak tam je nejvhodnější skákat na rozumnejch skocích, tedy s „normálním“ dopadem a neskákat tam, kde hrozí, že na dvojáku skočíš „mezi kozy“.

        0 0
        • Sunshine 29  

          To je diplomatická odpověď :)

          A co když se termín „rozumné skoky“ neustále mění?? Měnit biky?

          0 0
          • Rice  

            Jen jsem nastínil situaci. Předpokládám, že posoudí sám, zda mu bude stačit XC se 120mm, nebo dokáže pořádně nakrmit EN s 160mm. V gravity disciplínách jezdce limituje spíš pud sebezáchovy než kolo (i když to „sjezdovější“ ti samozřejmě dovolí víc, ale celodenní vyjížďky půjdou pomalejc a tim můžou přestat bavit a ty pravidelný časem změníš na příležitostný…).

            0 0
        • maajkee  

          Souhlasím, já jsem v bajku 27,5" a 140mm objevil naprosto vyhovující univerzál na celodenní brouzdání krajinou i pro zábavu. Ale záleží samozřejmě na konkrétní geometrii daného kolo, některý kolo se 150mm může ve výsledku jet lépe než nějaké se 130mm, takže jen o zdivhu to není. Ale potřeba najít nějakej kompromis v hlavovém úhlu, délce rámu atd.

          0 0
    • David1215  

      Rozpočet tak nějak do 50000, muže to byt i bazar

      0 0
      • Miki Gee  

        volil bych třeba Canyon Nerve pro vyjížďky krajinou a nějaké ty singletracky

        pokud to spíš budeš chtít drtit v bikeparcích ala rychleby, kras a spol tak bych volil Canyon Spectral/Speci­alized Stumpjumper/ Commencal Meta a podobné )

        howk

        0 0
        • novas752  

          Na tom Neuronu si moc nezaskáče. A srovnávat Rychleby a (předpokládám) Moravskej kras (Jedovnice)…

          0 0
      • novas752  

        Co jsem strávil víc než půl roku detailním zkoumáním týhle kategorie kol, dospěl jsem k tomu, že 50 na nový je málo. :D

        Já si vybral YT Jeffsy Al Two v Lku (150/150 a 150 sedlovka, 2×11: 36/26 převodníky a 10–42 kazeta, 4pístkový Guidy R 200/180mm…) a teď čekám až jí doručej, I s dopravou a náhradní patkou jsem se vlezl do 59k. :) Jezdit chci zhruba asi co ty. Půldenní vyjížďky v terénu okolo 50–80km s 1–2km převýšenim a sem tam nějakej menší polet.

        0 0
        • Rice  

          Teda vy mi dáváte, já se rozhodl ke změně a to tak, že půjdu z Trance se 140mm vzadu na 130mm. Na descent mód na tlumiči žehlí moc pěkně, ale když chci přišlápnout na rovnějšim šlapavějšim trailu, tak je to už moc „houpačka“ a na oblíbenejch trailech mam při standartnim (sag kolem 30%, ale vim, že míň je občas víc) nafoukání tlumiče většinou 5–10mm rezervu. A jelikož na to rád víc šlapu, tak hodně často vozim spíš trail nastavení na tlumiči, při nastavení descent to sice mnohem líp žehlí, ale ten zdvih reálně moc nevyužiju (nejvíc asi někde v kompresích, případně při poskočení na přírodních nerovnostech apod.).

          0 0
          • Rice  

            Abych nemátl, tak ta změna neni kvuli chodu a zdvihu, ale spíš kvuli geometrii (větší rám, delší reach, kratší zadní stavba) a taky trošku dárek…

            0 0
        • Sunshine 29  

          Jeffsy je super volba.

          Já myslel že je to 140/140.....

          0 0
        • TeryPV  

          ne, tohle kolo jsem neměl dávat do Googlu, prostě neměl… :)

          0 0
    • fuji2  

      Další zbytečné vlákno, jako by jich tu už tak nebylo dost.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.