• joko

    Potřebuji radu.Mám novýho fulla a je tam tlumič RP 2 od foxe.Moje váha je cca 80 kg a ať foukám do tlumiče 80 nebo 130 Psi tak pořád mně bere celý zdvih.Mám strach abych ho nezničil. Nejsem žádnej rapl a jezdím v pohodě.Můžete někdo poradit na kolik ho mám fouknout? Díky

    0 0
    • ufonek  

      No logicky vzato tak abys nechodil na doraz, měl nějakých pár milimetrů rezervu a přitom jsi nepřekročil max. dovolený tlak výrobce. (tj. dle manuálu se uvádí provozní tlak 50–300psi)

      Já mám Nerve XC 4.0 tlumič Fox Float RP23 (což je de facto skoro to samý jako RP2) s Compression tune max. a foukám někde okolo 140psi. Mám 100kg a jelikož je to moje první MTB tak zatím jezdím pouze nějaký cyklostezky, asfalt, šotolina, polñačky, sem tam vletím do nějaký větší díry a maximálně si sjedu nějaký schody nebo skočím cca 30cm obrubníček. Při tom všem mám cca sag 25% (dle manuálu FOXe) a zůstává mi nevyužitých cca 15mm zdvihu, což je tedy hodně když uvážíš že celkový zdvih toho tlumiče je tuším 55mm nebo tak nějak. Tohle vše při otevřeném tlumiči. Jelikož to kolo skutečný terén ještě nevidělo tak mě ta obrovská rezerva nechává chladným.

      IMHO ti tohle stejně nepomůže, protože kromě stylu jízdy, tlaku a tvé hmotnosti bude ten chod tlumiče závislý ještě na komoře (RP23 s High Volume komorou chodí co jsem tu vyčetl ochotněji do zdvihu, jestli se dělá RP2 s high volume netuším) dále interním nastavení Compression tune (mělo by být uvedeno na tlumiči, RP2 by měl mít de facto tužší chod a tedy interně nastavenou větší compression tune než RP23) no a v neposlední řadě záleží určitě na zadní stavbě konkrétního kola. Při jiném přepákování se bude tlumič chovat jinak a bude nutné foukat jiný tlaky.

      Jestli ti tu nikdo neodpoví tak si zkus přečíst Fox Float RP23 vlákno, kde právě ty tlaky chlapci řeší, možná najdeš nějaké informace v Push RP23 hihgh volume can. kde se řeší právě ta compression tune a její úprava, eventuálně ještě compression tune u tlumicu Fox float, kde je něco málo taky napsané. Být tebou tak se poptám někde tam, třeba v tom prvním vlákně a nezapomenu uvést i nastavení commpresion tune svého tlumiče a a na jakým kole ho jezdíš.

      0 0
    • marapara  

      Já mám doporučený tlak na 75 kg 150 psi. Jinak Fox je dost lineární.

      0 0
    • MlokCZ  

      Píše se to tu pořád dokola. Foukej podle sagu (pro většinu kol je sag na kterém je dobré začít někde kolem 20–25%, na některých kolech se ale používá jak větší, tak menší dle užití kola a zadní stavby) a využití zdvihu a na správný tlak si musíš přijít sám.

      I když bys uvedl aspoň základní informace jako na jakém to máš kole, tak ti stejně nikdo přesný tlak nepoví, protože tu je mnoho dalších faktorů, které nikdo nebude tušit (geometrie kola a poměr váhy na předním/zadním kole, tvůj styl jízdy, atd.)

      Klidně může být správný tlak 80psi a klidně taky 250psi.

      K tomu prostě není víc co napsat a bylo to tu už uvedeno mnohokrát.

      0 0
      • joko  

        Dík,za info.Vypadá to, že do toho vidíš tak jestli můžu pár detailů.Mám fulla Gary fischer hifi de luxe.Vepředu mám Fox 120 RL.Tu foukám na 70 Psi a je v pohodě.To, že mám foukat podle sagu jsem si také přečetl ale to je ten problém: Mám pocit, že ať tam je 80 nebo 130 Psi tak je sag pořád kolem 20–30% a tlumič chodí v celým zdvihu bez ohledu na to zda je propedal nebo volně.Nejde mně tak ani o to na kolik ho nafoukat.To jsem schopen podle sagu odhadnout .Ale mám strach , že ho odrovnám a proto se ptám.Je to v pohodě, že jde v celým zdvihu?Pokud ano tak se na tlaky vykašlu a budu v klidu.Fouknu ho někde na 110–130 Psi a bude perfektně žehlit.Jenom aby mně za 3 měsíce neodešel.Celý kolo stálo dost prachů a nový si tak hned nekoupím.proto ty dotazy.Dík za info

        0 0
        • MlokCZ  

          Při 80 a 130psi se sag musí už významně lišit. Samozřejmě tlumič nesmí chodit často na doraz, proto se fouká nejprve podle sagu (ideální pro určení nějakého počátečního tlaku na začátku) a pak se to doladí dle využití zdvihu.

          Tedy pokud tlumič chodí často na doraz, tak je třeba samozřejmě přifouknout. Na doraz by neměl chodit vůbec nebo jen sem tam ojediněle třeba při větším skoku.

          A pokud při nafoukání na tlak, kdy nebude chodit po dorazech je sag už příliš nízký a nežehlí dobře na počátku zdvihu, tak bylo vybrané kolo nevhodně pro dané použití (málo progresvní zadní stavba).

          0 0
          • joko  

            díky.pujdu s tlakem tedy výš o a zkusím to odladit.Čau

            0 0
    • zmolko  

      vyuzijem toto vlakno.

      jaky je vlastne rozdiel medzi tlmicmi RP23, RP2, RP3, videl som este aj nejaky FloatR…?

      diky

      0 0
      • burnout/syndrome1  

        V možnostech nastavení citli­vosti na překážky a šlapání, případně zamčení. např. RP 3 má  3 polohy, RP23 má 2×3, tedy 6.Alespoň co já vím

        0 0
        • MlokCZ  

          RP23 má polohy 4 (vypnutý propedal + tři polohy propedalu), ne 6. A samotný mechanismus, který to má na starosti má sice 6 poloh, které jsou rovnoměrně po kruhu rozmístěné, ale jsou to polohy open/1/open/2/o­pen/3. Tedy vždy objedno je tam třikrát stejná poloha open. A ty jednotlivé polohy ovlivňují kolik je zasunuto táhlo do tlumiče.

          A poloha open je trošku zavádějící svojím názvem, protože to vlastně žádné úplně vypnutí propedalu není. Přes ty planžety musí olej protéct ať je to nastavené v jakékoliv poloze. Akorát, že ta poloha open omezuje tlumič velmi málo. Ale samozřejmě záleží na nastavení compression tune toho daného tlumiče.

          0 0
          • burnout/syndrome1  

            Aha, jasně, díky za vysvětlení, nedošlo mi to „objedno“

            0 0
            • MlokCZ  

              Ono je to takhle schválně a to proto jak funguje páčka a to kolečko. Kolečko otočí mechanismem o dvě polohy. Páčka pak přepíná o jednu polohu sem tam. Tedy kolečko vždy podhodí páčce jednu z dvoji poloh open/1, open/2, open/3. A proto se tam ta poloha open 3× opakuje na tom mechanismu, aby bylo zaručeno, že páčka vždy dělá pouze on/off a nastavení kolečka pouze určí hodnotu propedalu pro polohu páčky propedal zapnutý.

              0 0
      • MlokCZ  

        Úplně všechny Floaty mají uvnitř stejnou kontruskci, jen ty s číslem navíc mohou nastavovat úroveň propedalu.

        Pro všechny je to ale závislé na interním nastavení compression tune. Pokud budou všechny ty verze pro srovnání mít stejné nastavení compression tune, tak bude platit následující.

        U RP23 označme polohy 0,1,2,3. 0 pro vypnutý propedal (ale jak už jsem psal výše, tak to z principu stejně úplně vypnuté nikdy není). 1–3 pak pro zapnutý propedal a jeho jednotlivé úrovně. Kolečkem propedalu se nastavuje úroveň propedalu pro polohu páčky zapnutého propedalu. A páčkou se vypíná/zapíná propedal.

        RP2 je pak totéž, ale má pouze páčku. Tedy má pouze polohy 0 a 2 (poloha 1 a 3 mu chybí).

        Rková verze má natvrdo zapnutý propedal a nelze na ní nic přepnout a má pouze polohu 1 (tedy RP23 se zapnutým propedalem v poloze 1 je totéž).

        RP3 je starší verze Floatu, předchůdce RP23. A tam páčka přepínala mezi třemi úrovněmi propedalu. Tady nedokážu odhadnout jak přesně to odpovídá polohám u RP23, ale tipuju, že to bude něco mezi (tedy maximum propedalu u RP3 je méně než 3jka u RP23 a minimum u RP3 je o chlup více než 0 u RP23).

        A jak už jsem psal v úvodu, celé to ovlivní vnitřní nastavení compression tune. To vlastně posouvá celý rozsah a to u všech verzí.

        Zkusím nějaký příklad: RP23 s compression tune max v poloze vypnutého propedalu (tedy 0) tak zhruba odpovídá RP23 s compression tune min v poloze 1 (možná dokonce ještě kousíček směrem k poloze 2).

        Nebo jiný příklad. Rkový tlumič s compression tune min odpovídá cca RP23 s compression tune max v poloze vypnutého propedalu (tedy poloze 0).

        0 0
        • zmolko  

          fakt dakujem za odpoved. vysvetlil si mi vsetko, co som potrebolval.

          akurat este, ze tie 3 stupne propedalu je nieco ako lock-out, aby sa tlmic „nehupal“? ze na trojke je najtvrdsi, na dvojke mäksi, na jednotke este mäksi a open je bez locku? a by sa tlmic co najviac otvoril, je potreba nastavit kompresiu co najnisie, tj. compression tune na min alebo este nizsie napr. v TF tuned (vymenou komory?) ?

          diky, fakt si mi pomohol

          0 0
          • MlokCZ  

            Všechny ty polohy a to včetně polohy open jsou více nebo méně nastavená komprese. Lock to není nikdy (i když taková poloha 3 na RP23 s compression tune na max je už v podstatě téměř lock). Vždy to jen více či méně omezení tlumič na počátku komprese (tedy ve chvíli kdy má jít do zdvihu a to z jakékoliv polohy). A čím vyšší komprese, tím je potřeba větší síla, aby se tlumič pohnul, tedy omezuje to pohupování, ale také samozřejmě to pak ani nemůže žehlit nerovnosti.

            S velikostí komory to nemá zcela žádnou souvislost, velikost komory je záležitost pružící části a ovlivňuje jaký má tlumič průběh.

            Všechno o čem byla řeč se týká pouze tlumící části. Nastavení comression tune se provádí výměnou sady planžet. Úprava v TF tuned pak jde ještě dál, tam kompletně nahrazují tlumící část za svoje řešení, které mohou nastavují dle požadavků zákazníka. A propedal je pak zcela nahrazen jejich Push platformou.

            S těmi polohami je to jak píšeš až na polohu open, která není úplné odstranění omezení kompresí, to z principu nejde, pouze ta poloha open odpovídá nejmenšímu omezení kompresí.

            0 0
            • zmolko  

              Dakujem

              0 0
            • zmolko  

              este jedna vec ma napadla. vsimol som si, ze na fox tlmicoch je nalepka a na nej je napisane, ci je compression tune na max/medium/min. chcem sa spytat, ze ked kupujem tlmic, ci si mozem povedat ze chcem napr s compression tune na min alebo ci mi poslu taky, aky maju..?

              dik

              0 0
              • vojta  

                Pokud je mi znamo, letos byly ve volnem prodeji pouze tlumice s kompresi na max

                0 0
              • Lister  

                Teoreticky by sis vybrat mohl, prakticky je většinou dostupná pouze jedna verze a to nemluvím o reálně nedostupné verzi s velkou komorou. Pokud nevadí nákup za zahraničí, tak bych asi volil Push verzi, kterou ti přímo odladí dle tvých požadavků.

                0 0
              • MlokCZ  

                Samostatně prodávané tlumiče nejen, že jsou všechny s jedním nastavením compression tune, ale ještě i pouze s jedním nastavením rebound tune.

                A pro 08 to bylo compression tune max + rebound tune střed. A jiné verze koupit nešlo (i jsem to prověřoval začátkem roku u Švece).

                0 0
                • Palo TT  

                  Rebound sa da na FOXoch nastavit otacanim kolecka (externe) v dost velkom rozsahu. Tusim to ma okolo 15 aretacii. Je vlastne potrebne v praxy menit ten interny? Mas predstavu o tom aky je vztah medzi tymi stupnami interneho nastavenia rebound tune? napr. vztah typu. poloha rebound tune min. s externym nastavenim na max. = rebound tune max. s externym nastavenim na min?

                   
                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Nastavení Rebound má 8–9clicků. Ale nemám přesně odpozorované, jak moc se překrývají rozsahy dle jednotlivých interních nastavení. Tohle totiž nejde snadno porovnávat, protože je nutné to srovnávat na stejném rámu, jinak je to zcela zkreslené. A na stejném rámu jsem neměl nikdy možnost zkusit více stejných tlumičů pouze s jiným nastavením rebound tune.

                    V praxi to bude hodně záležet na tom, jaké natavení používáš. Já třeba v originálním nastavení používal na jednom kole na rebound tune na minimu 2 clicky od minimálního tlumení. Tady si myslím, že při rebound tune na maximu bych měl určitě smůlu, při rebound tune na střed možná už taky (o jedno větší interní nastavení odhaduju, že to posune více než o 2clicky).

                    Samozřejmě pokud někdo na rebound tune na minimu to má přitlumené téměř na maximu, tak problém při rebound tune na střed mít nebude a možná ani na max.

                    0 0
                    • zmolko  

                      odskok je to cervene kolecko pod packou?

                      0 0
                    • Palo TT  

                      Rebound tune je pri modely 2008 tiez na obrazku na tlmici? Mam dojem, ze na mojom FOX 2007 bol len obrazok pre compression tune. 

                      A ako ho vlastne nastavujes? Len pocitovo? Na Giant NRS bolo odporucanie, ze nastavit rebound tak, aby sa po zideni obrubniku v sedle bike nerozhupal. Otazne je, ci to potom dobre zehli vela nerovnosi za sebou, ale pocitovo je to OK.

                      Zda sa, ze ten stred u FOX ma dostatocny rozsah a nie je dovod menit. Vies o nejakom biku kto to nie je stred?

                        
                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Vím o spoustě biků, kde není střed, ale minimum. Já mám na obou svojich kolech rebound tune na minimu a na obou jsem to používal dost blízko minimálního útlumu, takže si vůbec nejsem jistý, zda by mi střed stačil. I když v mojem případě je to stejně jedno, když mám tlumiče upravené v TF tuned, tam předělají tlumení komplet. A rebound pro obě kola + mojí váhu trefili velmi dobře, protože používám nastavení blízko středu rozsahu, což je ideální, mám velkou rezervu na obě strany.

                        Nastavení je čistě individuální záležitost a hrozně záleží od toho co a jak jezdíš a preferencí každého.

                        Počáteční nastavení lze udělat např. dle metody toho obrubníky, tedy aby při sjetí obrubníku v sedle došlo pouze k jednum zhoupnutí.

                        Já to třeba vozím nastavené oproti této metodě na nepatrně rychlejší odskok, musel bych tak 2 clicky přidat, aby malinké druhé zhoupnutí po sjezdu z obrubníku zcela zmizelo. Ale pak je to už na můj vkus v rozbitém terénu na rychle jdoucích překážkách příliš pomalé a nestíhá to. A s kopáním, že bych to měl málo přitlumené problém nemám.

                        0 0
    • ydaho  

      Mám RP2 a řídím se pouze sagem, doporučené h

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.