• JerryVohanka

    Ahoj chlapi. Je mi lehce pres 30 let, zhubnul jsem na 107 kilo (pred rokem a pul jsem mel 150), planuju koupit kolo a zacit jezdit, abych se dostal na svoji optimalni vahu, ktera je pri moji vejsce 196cm nekde kolem 90kg pocitam. Kolo jsem mel naposledy tak pred 15ti lety a totalniho sunta staryho rozklepanyho, to jest nikdy jsem nevlastnil „normalni“ kolo, nevim o nich vubec nic, poslednich par dnu jsem stravil procitanim tohohle fora a veci na netu.

    Chtel bych jezdit prevazne po silnicich a ostatnich zpevnenych cestach, ale zaroven i mit moznost vzit to nekde pres nejakou polni cestu kdyz bude potreba, to jest silnicni kolo ne, pravdepodobne „treking“. Nemam rad na kole berany, brzdy by to melo mit normalne „nahore“. Vyhledove bych na tom kole chtel mit moznost dojet treba na druhej konec republiky s baglem na zadech (bydlim v Brne) a pak chodit pesky po horach treba, to jest to kolo musi mit nejakou nosnost (mejch 100+ kilo a k tomu nejaka bagaz to jest at to uveze treba 130 kilo celkem). Nejdriv me zaujali „expedicni kola“, co jsem nasel, napriklad https://www.kolosbikes.com/…dni-kolo-no4 ale pak mi doslo, ze to zrejme bude jen marketingova nalepka, co pouzivaji na lidi jako jsem ja – to ze na tom jsou jakoby pripevneny brasny vlastne samo o sobe nic neznamena ze a je potreba koukat na uplne jiny veci (o kterych ja vim houby)…

    No a pak rozpocet: Puvodne jsem si rikal, ze na to vyclenim tak 25k a ze to by melo na kolo stacit, ale po procitani zdejsiho fora se mi zda, ze pokud to kolo ma neco vydrzet a ma mi bejt schopny slouzit minimalne nekolik let (coz teda ocekavam) a plus at se to pode mnou nerozpadne, tak je asi potreba investovat. Ja akorat nejsem vubec schopnej posoudit rozdil mezi kolem za 25 litru a kolem za padesat. Kolo za petadvacet bude za dva roky nepouzitelny, ram se zacne rozpadat a rafky odchazet nebo jak to je? Ja jsem ochotnej do toho zrejme investovat vic (do tech padesati tisic zrejme), ale pouze pokud to teda podle vas za to stoji. Nehodlam s tim nekde zavodit, ale na druhou stranu proste potrebuju, at je na to kolo spolehnuti (to predevsim) a at to kolo pode mnou nebreci/nepraskne, kdyz na nej se svejma 107 kilama a bez ctyr centrimetru dvema metrama sednu.

    Takze abych to shrnul, pocitam nejake velke trek kolo s vyssi nosnosti na jak kratsi vyjizdky na trenink na fyzicku a shazovani kil, tak na delsi projizdky (v radu par set kilometru tam a zpet nekde po Cechach).

    0 0
    • BabbaJagga  

      Možná mě tady ukamenujou, ale myslím si, ze kolo je OK na budování fyzičky, jak píšeš, ale na shazování nadbytečných kil moc ne. Tam bych viděl spis trekové hole a od rychle chůze se postupně dopracovat k ne úplně pomalému běhu.

      0 0
    • michomin  

      Za 6 měsíců jsi zhubnul 43 kg! Jak jsi to udělal?

      0 0
    • Pointr78  

      A o kole jsi se nic nedozvěděl. :-)

      0 0
      • JerryVohanka  

        >.>

        0 0
        • Pointr78  

          Hele já nejsem přebornik a extra znalec.

          Doporucil bych ti na tvoji váhu a výšku koupit si mtb kolo. Pokud budeš dal hubnout můžeš následně vyměnit, ale myslím že na něm budes stabilnější. Koupil bych si hardtail tj. Odpruženou přední vidlici, celodpruzene pro tebe nemá moc smyslu.

          Dival bych se cenové něco mezi 25 až 40 tis. V této kategorii se dá sehnat už celkem dobre kolo se slušným osazením.

          Vetsina kol se s nosnosti pohybuje kolem 130.kg. Většina kol není v současné situaci dostupná, čili je to výběr z možného.

          Já dnes koupil Trek X caliber 9. Mrkni na něj. Dle mého dobra cena vs. Výkon. Nemá tlusté pláště, jako Trek roscoe takže zvládne i silnici. XL velikosti mají u Svorady v Brně ještě 2 k dnešnímu dni.

          0 0
    • Na-kochacku  

      U tech krossovych kol mi prijde jako velka slabina odpruzena vidla. Ta pri pozadavcich kde chces jezdit ani potreba nebude.

      Co treba tohle a pokud by byly slabe brzdy, tak dat ctyrpistky

      https://www.spectrumbike.cz/…-x-5-0-2020/?…

      https://www.kola-radotin.cz/…harcoalblack#…

      0 0
    • JerryVohanka  

      Bylo mi doporuceno od Kola Svorada nasledujici kolo: https://www.kolasvorada.cz/…ade-2021-xxl – dava to smysl za tu cenu plus je to ok na moji vysku a vahu?

      Dale pak od cyklocentrum tyhle tri: https://www.cyklocentrum.cz/…/kola-mtb-29?… O kolik jsou zhruba lepsi/v cem se lisi? Maji smysl?

      Kdyby ty odkazy nekdo z vas zkouknul byl bych moc rad, ja se v tom houby vyznam. Dik.

      0 0
      • Velomiwookie  

        xcaliber v pohode, jezdil jsem na nem s 2m a prisel mi skoro az moc dlouhej. osazeni funkcni, design super, dozivotni zaruka jako prijemny bonus. Je teda fakt, ze ja ho bral pred 3 lety o 10k levnejs, i kdyz teda castecne na deore, kazdopadne za soucasne situace a pokud je skladem bral bych

        0 0
      • MatS  

        Trek je super, ale na tvou váhu ta vidle Judy s 30mm nohama je slabá a navíc pružinová. Nešel bych do toho, pokud za dalších 10t minimálně nechceš hledat lepší vidli. Platíš za logo na rámu!!!

        Author Vision 2020 je parádní, bez nějakých kompromisů, až se mi nechce věřit ta hmotnost. Jediná zvláštnost je, že vidle není boost, ale rám je. Ale to ničemu moc neva.

        Author Vision 2021 je stejný, jen už vidle je boost standardu. Jak jsem psal, je to jedno a to cenové navýšení tomu neodpovídá.

        Author Modus má sice karbonový rám, ale ten zbytek fakt nechceš.

        Šel bych z tohoto výběru do Author Vision 2020. Teda pokud ti velikost 21" bude sedět.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.