Jak silne utahnout carbonovou sedlovku?

22 nepřečtených
  • Brontosh

    Uctivost! Stal jsem se stastnym majitelem nove sedlovky Truvativ Team Carbon (viz. picture) a nemam s karbonovymi komponenty moc zkusenosti, ale vim, ze bych mel dbat vyssi opatrnosti pri jejich instalaci kvuli krehkosti materialu. Jakou silou utahujete sve rychloupinaky? Predpokladam, ze asi tak akorat, ze? :-) Diky za odpoved.

    0 0
    • bagr84  

      Zhruba tak akorat, ale bacha, ne vic ani min!

       

      Ted vazne, asi takhle:

                                                                                                
      0 0
    • Pavel100  

      utáhni to tak, aby se sedlovka netočila a nazajížděla a pak ještě jemně přitáhni

      0 0
    • Smazaný účet  

      vlož do té škvíry šmirgl papír ať ti nezajíždí…

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        Tak toto lze s úspěchem použít při protáčení řidítek v představci, ale u sedlovky bych to nedoporučoval !!!  Pokud dostane kolem sedlovky smirek do rámu, tak není něco v pořádku s výběrem průměru sedlovky k průměru rámu, měla by tam jít knop sama o sobě, (každopádně je lepší použít pastu proti prokluzu carbonu), pokud dá smirek jen na část obvodu sedlovky, hrozí, že jí jednostraně a nerovnoměrně někde zmačkne a mohla by rupnout, a pokud by dokázal omotat sedlovku kolem dokola celého obvodu a dostat jí i s tím smirkem do rámu, tak má zaručeně špatně zvolený průměr sedlovky.

        0 0
    • Zdenda CUBE  

      Na „většině“ carbonových sedlovek je napsáno jakým momentem (sílou) se mají utahovat a pokud to není na sedlovce, tak to zpravidla bývá na objímce.

      0 0
    • jonti  

      Dotiahni to len dost jemne, tak aby sa neposuvala. Namiesto rychloupinaku by som radsej pouzil upinak na imbus, tam mam o dost vacsi cit akou silou to upina sedlovku.

      Ak to klze, tak by som pouzil tu pastu na karbonove sedlovky, ktora zvacsi trenie, nez riskovat velmi velke upinacie sily.

      0 0
    • Pebe  

      vší silou, ale jak to křupne, tak to už bylo moc ;-)

      0 0
      • jecnak  

        Sila vsi ale neni moc velka, tak nevim.

        0 0
      • přišlapávač  

        to mi připomíná, jak jednou v Simpsonech Bart vyvrtával Homerovi díry pro oči ve kbelíku..... „ještěěěěě, ještěěěě, ještěěěěě, to už je moc“ :-)

        0 0
    • Daník  

      v lepším obchodě mají momentový klíč + pastu. Kup spešl objímku na karbonovou sedlovku (hledej v diskuzi, cca 100,–), na objímce je správná síla napsána

      0 0
      • gemini  

        Na cyklodiskuzi probíhalo toto téma taky a jeden z účastníků tam napsal pro mně jeden celkem zajímavej fígl, kterej může sloužit pro určitou orientaci, jakou silou co dotahovat. Tedy cituji: " vím, že je to velmi nepřesné, ale já to dělám takhle. Chytnu imbus cca 10 cm od šroubu a utahuji tak, abych na klíč zvedl celé kolo. Kolo váží cca 7 kg což představuje cca 70 N a na 10 cm páce cca 7 N.m . Zatim mi nic neprasklo ani neulítlo". Já to a zkoušel aplikovat a myslím že v poho – nic neprasklo a sedlovka nezajíždí…

        0 0
        • Brontosh  

          Milionkrat vam vsem dekuji. O protiskluzove paste na karb. sedlovkz slysim prvne a asi vymenim rychloupunak za zamek na imbus. Jeste jednou dik, diskuze splnila svuj smysl – jsem chytrejsi!!! ;-)

          0 0
          •  

            pořídil jsem na silničku čestvě karbonovou sedlovku Trigon a k tomu objímku vhodnou pro karb. sedlovky, kolik ji mám utáhnout, bohužel na sedlovce ani na objímce žádný doporučený utahovací moment není. Nerad bych ji zrakvil než se na ni svezu.předem díky za rady

            0 0
            • jonti  

              Dotiehni ju mensou z tychto dvoch sil:

              1. minimalna sila pri ktorej sa pri jazde nezasuva
              2. rozumne nizka sila, pripadne udavany moment.

              Ak ju musis dotahovat velmi silno aby drzala, tak je treba riesit napriklad tu pastu na zvysenie trenia. Niekto tu uvadzal zubnu pastu, ale to som neskusal.

              0 0
              •  

                na představci mám uvedeno 6Nm, zkusím stejně utáhnou dedlovku, spí mě zajímá kolik Nm je už pro karbon dost

                0 0
                • Neil100  

                  6–8 karbon. sedlovce bohatě stačí, je dobré dávat to liquid torque pastu, sníží o 30% potřebnou sílu k dotažení, můžu doporučit tu od Ritchey.

                   

                  N.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                zubnu pastu som skúšal a je to ok :-)

                0 0
    • Daf  

      Doporučuji k ní rovnou koupit i novou sedlovou objímku. Dělají se speciální pro karbonové sedlovky. Ty lépe rozloží sílu po obvodu sedlovky. Nemají tendenci vtlačovat tolik rohy toho rozříznutí sedlové trubky do sedlovky. Nebo tu původní trochu pootočit, aby upínák nesvíral sedlovou trubku přímo v místě jejího rozříznutí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.