• maros31

    Ahoj odborníci, potřeboval by jsem poradit jak se vyznat v rozměrech kolem kola.Potřebuji vyměnit zadní ráfek ale nevím podle jakého rozměru to mám shánět. Třebas ráfek je označen „Ráfek Remerx 559×19N/36 Alu stříbrný“,Tak z toho jsem pochopil jenom že je hliníkoví a stříbrný, ale co znamenají ty čísla. Poradí někdo?????

    0 0
    • Nimrod  

      26", 36 drátů a 19mm šířka

      0 0
    • jihra  

      559 = zjednodušeně se dá řící, že je to „průměr“ ráfku (kola). Horská kola mají zpravidla rozměr 559 (26"), silniční a treková zpravidla 622 atd. Při koupi nového ráfku musíš kupovat rovněž rozměr 559. 19 = zjednodušeně je to šířka ráfku. Čím menší číslo tím uzší ráfek. Při koupi nového ráfku nemusíš nutně tento rozměr dodržet, ale když koupíš třeba uzší ráfek, tak ti v něm třeba nemusí dobře držet široký plášť. Mrkni třeba tady – www.remerx-rims.com/…sire-plastu/ – tu je vidět, k jakým šířkám ráfků (to je ten rozměr E.T.R.T.O) se hodí jaké šířky plášťů. 36 = počet děr (pro špice) v ráfku Takže když budeš kupovat nový ráfek, tak musíš dodržet rozměr 559, počet děr 36, šířku 19 zhruba (podle pláště). provedení a kvalitu ráfku podle peněženky. Musíš ještě uvážit, že vzhledem k různým konstrukčním provedením ráfků (vyšší – nižší profil) budeš možná muset vyměnit i špice (vyšší profil ráfku = kratší špice). Ono stejně při výměně ráfku bych doporučil vyměnit alespoň nyple (ty šroubky) a nejlíp i špice.

      0 0
      • maros31  

        Dik za odpověď celkem jsem to pochopil jenom ten průměr je v mm? A má to být vnější anebo vnitřní průměr, protože 29" mi vychází 660mm. Jde mi jen o to jestli se toho rozměru můžu držet, můj ráfek má cca 560mm tak jestli mám shánět ráfek o průměru 560mm což je 22". No ale možná že to měřím nějak blbě.

        0 0
        • maros31  

          Oprava 26"=660mm

          0 0
          • Vilém  

            Proste je to na horaka.Pokud to chces resit, tak u kol, na rozdil od motorek se udava prumer v palcich vcetne plaste.Tzn treba 20" rafek na kolo ma stejnej prumer jako 16" rafek na motorku.

            0 0
        • juli  

          Oněch 559 mm je rozmer v miste kam doseda patka pneumatiky, 26" je zase vnejsi rozmer pneuatiky, asi bez vzorku, protoze existuje jeste provozni rozmer a ten je o neco malo vetsi nez vnejsi rozmer (prumer) pneumatiky. Jeste k tomu oznaceni, co jsi uvedl v uvodu „/N“ znamena prirodni povrch rafku – bez anodizace, bez laku. Zbytek uz popsali jini.

          0 0
    •  

      Svitava je řeka řek!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.