Jak řešit křeče při jízdě?

66 nepřečtených
  • Skip11

    Můžete mi někdo poradit, čím řešíte křeče při jízdě? Máte někdo osobní zkušenosti s nějakými doplňky, nebo s něčím, co máte vyzkoušeno a funguje? Naposled jsem se trápil 10 kiláků.

    0 0
    • BFG  

      A po jaké vzdálenosti se dostaví? A jen na kole při šlapání nebo i při jiných činnostech? Normální by to být nemělo ani při dlouhé jízdě a jestli se dostavují pravidelně, asi by  to chtělo odhalit příčinu proč a s tím ti nejspíš pomůže jen tvůj lékař. Jinak obecně pomáhá hořčík, třeba šumivé tablety rozpustné ve vodě.

      0 0
    • mr.antik  

      hodně pít a třeba bonbóny Enervit GT

      0 0
      • Snowball  

        Nie moc stastna rada s tym hodne pit – ked pijes vela toho co nemas, napriklad cista (demineralizovana horska) voda a pod. tak akurat rychlejsie vyplavis z tela stopove prvky ktore prave potrebujes. Krce pravdepodobne nie su sposobene samotnou dehydrataciou organizmu, ale skor nedostatkom urcitych prvkov – ako si pomoct vid moj druhy prispevok.

        0 0
      • jim1f  

        Ten enervit můžu taky doporučit.Už několikrát mě zachránili od křečí.

        0 0
    • visions  

      1–2 dny před závodem Magneslife od Nutrendu,těsně před závodem jednu ampuli a během závodu ještě jednu.A jinak magnesium v šumivých tabletách,1–2 denně.

      0 0
      • Hornet  

        Este pridam alternativu k cistemu magneziu: vapnik+horcik+zinok v jednom, pouzivat dlhodobejsie.

        0 0
        • ememem  

          vyhodene peniaze. staci bezna vyvazena strava a prsit sa len do toho comu zodpoveda tvoja trenovanost. ak ides nad to tak ti to moc nepomoze. ak mas doveryhodny podklad ktory nejaky ucinok dlhodobejsieho podavania tej trojkombinacie potvrdzuje sem s nim.

          btw- ak z musis tak vyrazne lacnejsie riesenie s rovnakym ucinkom sa vola napr. mattoni a este sa aj napijes takze spojis prijemne s uzitocnym.

          0 0
    • Rychlej turista  

      Nevím věk, nevím kolik a jak jezdíš, nevím, kdy tě křeče berou, takže na takový dotaz se dá odpovědět, že to vyřeší dostatečný a správný trénink. V 90% případů je to netrénovaností.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        a já si myslel jakou nemám teďka formu a v posledním závodě mě braly křeče … :D

        0 0
        • Rychlej turista  

          Může být :-)

          Když máš fazónu, tak najednou při závodě zjistíš, že jsi v jiné skupině, než obvykle nebo ve stejné skupině už nejezdíš v kuřáku, ale taháš špic a celkem v pohodě to zvládáš, až přijde závěrečný dlouhý závěr do středního kopce a najednou se ti 200 m před cílem zkroutí nohy :-)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Nenapsal jsem to přesně. Správně mělo být, když přichází fazóna. Když formu máš, tak už bys křeče mít neměl, protože sis na tu zátěž už zvykl :-)

            0 0
            • mastihuba  

              ne že bych měl problémy s křečema, ale  tydle problémy bych chtěl někdy řešit :)

              0 0
              • Rychlej turista  

                :-)

                Jedna ze známek přicházející formy je právě bolest nohou. Najednou začneš jezdit rychleji, tím pádem i těžší převody, než obvykle a než si na to zvykneš, bolí tě nohy. Když to přeženeš, přijdou křeče.

                0 0
      • Zerocool  

        přesně tak, křeče nemají nic společného s nedostatkem nějakých prvků, ale je dobré mít v sobě třeba více hořčíku, apod. Jinak není to ani tak o netrénovanosti, křeče chytá i elita. Je to o přepáleném tempu, které tělo nevydrží po celou dobu závodu…

        0 0
        • Snowball  

          to si hodne mimo. Nastuduj si napriklad nieco o nedostatku draslika.

          0 0
          • Zerocool  

            samozřejmě tím myslím, že musí být tělo v pořádku, ale nějakým nadměrným dodáváním těchto prvků se křečí nezbavíš, prostě když má kousnout tak kousne a někdy i ukousne…

            0 0
          • ememem  

            to by si si mal asi ty, skus napr. tie linky co som dal nizsie.

            0 0
            • Snowball  

              Never seckemu co pisu na nete :D

              0 0
              • Krys  

                Práveže KPO je dosť dôveryhodný zdroj. Skôr by som veril tomu športovému lekárovi ako komukoľvek anonymnému na nejakom fóre.

                Ono to nekoliduje veľmi ani s tvojím názorom. Akurát, že ten pohľad na vec je tam komplexnejší. Proste to nie je také je jednoduché, že napr. „kàče sú spôsobené nedostatkom draslíka“.

                0 0
      • ememem  

        presne tak, vsetko ostatne su kecy a odrb vyrobcov nazvime to „vyzivovych doplnkov“. ak maju vobec nejaky ucinok tak naprosto minimlany a vsetky ide nahradit beznou stravou.  zato su hodne drahe. jedine „+“  je ze je to na zavod pohodlnejsie. napr. tu 1 2 3 4 je nejaky studijny material, nieco podobne pred asi dvoma-troma rokmi bolo s nejakou lekarkou vo vele, pokial sa pamatam tak sa vyrobcovia tych placebo gebuzin do nej obuli jak osy.....holt curat proti vetru je tazke.

        0 0
    • jerryx  

      Vim o tobe prd, ale s nejvetsi pravdepodobnosti proste jezdis rychlejc nez na co mas. Na nejaky mineraly apod. se vykasli. Proste slapej pri nizsich tepovejch frekvencich a casem se to zlepsi.

      0 0
    • o5majkl  

      Jak psali ostatní, tak třeba Magneslife neni špatnej. Nicméně bych neopomíjel brát magnesium pravidelně formou nějakých potravinových doplňků.

      Další věc jak předejít křečím je se správně protáhnout před závodem. Nejlépe samozřejmě cvičit pravidelně, ale když už, tak neni od věci si ráno přivstat a 20 minut si dát strečink. Doporučuju najít si, jak se to správně dělá-neni totiž protažení jako protažení… Minimálně další protažení bych doporučoval přímo před výkonem.

      U potravinových doplňků bych taky dal pozor na „předávkování“ při nadměrný konzumaci to může mít opačný účinek a křeče budou možná o to horší… Samozřejmostí je hodně pít, kombinovat vodu a ionťák.

      0 0
      • JakeF  

        Strašidelná představa, že bych měl vstávat o 20 minut dřív a pak ještě se protahovat před jízdou. Osobně veškerej strečink naprosto vynechávám. A to si nemyslim, že bych měl třeba zkrácený svaly. Ale taky je pravda, že jsem teď docela ve formě a křeče mě chytaly naposledy v červnu na triatlonu při běhu, ale to bylo tim, že neběhám a to kolo jsem jel opravdu na maximum.

        Jinak co se týče vody a ionťáku, tak já jezdim normálně na vodu, ionťák a ostatní potravinový doplňky akorát na závody.

        Ale kdoví, jak to bude s věkem. Klidně je možný, že za 10 letu si hezky přivstanu, abych protáhnul nohy :-).

        0 0
        • Hornet  

          Odporucam ti zacat s tym uz teraz :-) je to fakt dobra vec a uvidis ze casom to ocenis :-)

          0 0
    • KnizeAlexej  

      Něco na tom bude…:)

      0 0
      • Rychlej turista  

        Určitě. Napsal to lékař, tak o tom asi něco ví. Já se ke stejným závěrům dopracoval dlouholetými experimenty na sobě, tak na tom opravdu asi něco bude. Od bobulí nejrůznějšího druhu a množství před mnoha lety jsem se dopracoval k suché vodě a rohlíkům :-)

        Konečně se odvážil někdo fundovaný napsat, že zdravý a správně trénovaný člověk si vystačí s normální pestrou stravou a cpát do sebe zbytečně bobule je kravina.

        0 0
        • fousek  

          Ale pak tu jsou pripravky ktery jsou zakazany, takze asi pomahaj. A ted vyvstava otazka jestli nejsou nejaky potravinovy doplnky co pomuzou a nejsou zakazany, nebo takovy ktery pomuzou a nedaj se zjistit?

          0 0
          • ememem  
            • Ale pak tu jsou pripravky ktery jsou zakazany, takze asi pomahaj. – tosme ale niekde inde, vola sa to doping a nema to s vyziovou nic spolocne
            • A ted vyvstava otazka jestli nejsou nejaky potravinovy doplnky co pomuzou anejsou zakazany – ak vobec su a nie su doping tak ich efekt je absolutneminimalny, skor ziadny
            nebo takovy ktery pomuzou a nedaj se zjistit? – preco by sa nemali datzistit?
            0 0
            • fousek  

              Treba proto ze se ta hodnota dnes nemeri, protoze se ta hodnota neda zmerit a podobne a nejaky sportovni lekar rikal ze az se do dopingu dostane genetika tak budou mit komisari velkej problem.

              Ja se v tom vubec nevyznam, takze je temer jisty ze placam kraviny, ale proste me to tak napadlo

              0 0
              • ememem  

                to je nieco ine, to tak moze byt, tu bola rec o „vyzivovych doplnkoch“ t.j. niecoho co nespada do kategorie dopingu ani beznej vyvazenej stravy a zaroven ma pomahat zvysit sportovy vykon. rychlej turista neni sam co na vlastnom tele dospel k zaveru ze je to skor o schopnosti fireim natlacit ludom do hlavy ze to potrebuju lebo to pomahaha ako o realnom ucinku. ten ostatne nedokazali ziadne objektivne vyskumy, skor naopak. ak vobec nejaky vplyv je tak je minimlany t.j. ma snad zmysel u absolutnej spicky kde treba volako nahnat 0.5% vykonu zo vsetkym co s tym suvisi t.j. pravidelne testy, rozbory atd. pokial to uzivas stylom „dam si pred zavodom proti krcom tabletku magnezia“ tak je to uplny nezmysel.

                0 0
        • martin7  

          plně souhlasím, když se ptali hokejisty Patery na výživu, tak odpověděl: Když jsme byli mladý, tak jsme to odbruslili o párku s hořčicí. Po čtyřicítce se ale už musím dávat trochu pozor. Takže opětovně platí když to není v hlavě, tak to musí být v nohách :-))

          0 0
      • Krys  

        Tie jeho články mám rád. Hlavne to borenie mýtov sa mi páči.

        0 0
    • pelhrimov  

      Jednoduchá obecná rada zní: Nepřetěžovat, prostě Tvé svaly nejsou adaptované na výkony, které po nich požaduješ. Fa­natickým zastáncům konkrétních značek potravinových doplňků bych raději nevěřil a nedevastoval si ke všemu ještě ledviny požíváním přemíry minerálů. Strečink je určitě dobrá věc, jsem sice líný ho provozovat, ale měl bych. 

      0 0
      • malick_medvidek  

        Souhlas. Krece ktere mas, nejsou pravdepodobne z nedostatku horciku. Krece z nedostatku horciku se projevuji uplne jinak – dostanes je ne v pohybu, ale v klidovem stavu a vetsinou napadaji ruce a oblicej… Tyhle krece mivam ja a na ty pomuze kazdej den jedna tableta obycejnych tablet horciku z lekarny :) Nicmene s pohybem VUBEC nesouvisi a na kole nikdy krece nemivam… Tvuj pripad bude z pretizeni a mozna i dehydratace…

        0 0
    • bagr84  

      Omezit kofein, pokud pijes pred vyjizdkou kafe, tak pij min / slabsi / nepij vubec.

      0 0
    • Smazaný účet  

      na délce záleží :) mě třeba škubaly stehna po 40 km v 92 km dlouhé trati. na té čtyřicítce sem do sebe nasypal sůl a pořádně zapil a jel sem dál vesele až do konce bez křečí.

      0 0
      • Smazaný účet  

        teď přemýšlím, co si vzít na dvě různý akce v nejbližších víkendech.

        co byste doporučili za doplňky na:

        1. 54 km intenzivní XC
        2. 155 km silnice, kde posledních 20–30 km je do kopce a poslední kilometry se jedou do dost šílenýho kopce (Praděd).
        0 0
    • Snowball  

      Rychla ucinna pomoc pri krcoch po / pri namahe: 1/2 kavovej lyzicky soli vysypat do ust a zapit. Ucinok okamzity, videl som na vlastne oci. Na Bielej stope vraj byvali na kontrolach prave pre taketo ucely tanieriky s kopkou soli.

      Preventivne pomaha, ak mas v piti nejaku sol, cize ak nepijes hotove iontaky, tak do vody / caju si dat na 0.5 l tekutiny 2 stipky soli, malo by to stacit.

      0 0
      • kajis  

        Pro lepší gastronomický zážitek doporučuju kus banánu vyválený v soli. Když to budete fakt potřebovat, tak vám to bude chutnat (mě to aspoň chutnalo :-) ).

        0 0
      • Zerocool  

        a co na to ledviny??

        0 0
        • kajis  

          Nevím, neptal jsem se jich. :-) Chápu, že není dobré cpát do sebe lžičku soli – na druhou stranu – tehdy jsem měl na tu sůl takovou chuť, jako nikdy předtím (ani potom), takže podle hesla „tělo si řekne…“

          Obecně bych řekl, že ledviny (a taky játra a srdce a …) nemají moc radost, když člověk podává velké výkony na hranici svých možností. Nevím, jestli při takové zátěži trochu soli navíc vůbec zaregistrují.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Tak jistě, jako nouzovka se to dá použít, ale jedná se opravdu jen o zcela výjimečné a odůvodněné případy. Dovedu si představit, že když v 30 – 35°C vedru dám svižnou dvoustovku jen na suchou vodu, tak je velká možnost, že mě něco takového potká. Tady se ale radí to do sebe cpát horem dolem denně a přitom ti lidi jezdí sem tam 50 km ve 20°C.

            To je hnus, ta podoba BF, co tam teď skočila.

            0 0
            • Zerocool  

              to jo, čumím na to jak péro, připadám si jako v bižuterii…

              0 0
            • kajis  

              Jo, byl to ten případ – vedro při maratonu. Tu sůl jsem vlastně nejedl kvůli křečím, prostě proto, že jsem na ni měl strašnou chuť.

              Denně nic neberu. Denní braní bobulí si nechám na důchod, až budu muset brát 3× denní 7 prášků. A řekl bych, že denní braní hořčíku/sodíku způsobí akorát to, že se s ním tělo naučí plýtvat a účinně ho vylučovat, protože ho má přebytek.

              0 0
              • Koblich  

                Z tohohle důvodu fasovali vojáci za války solné tablety. Občas to taky používám, když to neodhadnu s pitím. Dehydratace je svinstvo, člověk do sebe leje vodu a má pořád žízeň. A je fakt, že pak ta sůl chutná skvěle :-D

                0 0
    • Barak  

      Nejlepší je v takovém případě zastavit někde na pivko. :-)

      0 0
    • Dalas  

      naštěstí křeče jsem měl jen v postely ;)

      0 0
    • Mamut  

      1.) Bud prestanes jazdit alebo obmedzis vykony na polovicu ako ti tu radi 100 ludi. Iste, zaberie to, krce prestanu, ale najazdis polovicu. Zamestnatny clovek je rad, ze ma cas na jazdenie a obcas to prepali, pretoze inak by jazdil len okolo baraku.

      2.) Alebo az ta to chyti, tak do seba natlacis nejake mineraly. Mam otestovane AC Salts od Penca. Vsetky mineraly maju dostatocne male molekuly, aby sa vstrebavali rychlo a prinajmensom mne staci zrat podobne veci, az ked citim, ze sval uz nie je uplne ok. Do 5–10 minut citim v tom svale zmenu. A to mi nevyhovori ani Vojtechovsky z KPO. A som ochotny na sebe spravit placebo test, aby som dokazal, ze to zabera.

      V nudzi kludne tu pollyzicku soli. Uz som pod GrossGlockonerom aj tlacil do hlavy velky balik chipsov, v hube rozmacal vodou, aby to slo lahsie a rychlejsie natlacit seba. Bola to strasna sracka, ale inak by som cez Hochtor na severnu stranu k Zell a.S. nevratil.

      3.) Ku preventivnemu dlhodobemu zraniu bobuli sa neviem vyjadrit. Nepraktikujem.

      0 0
      • lidumil  

        Jde o to, že fyzickým výkonem – jízdou na kole v teplém počasí – s potem ztrácíš chloridy a sodík a jejich relativní nedostatek v poměru k draslíku a hořčíku pak vede ke křečím. Je to jednoduchá „chemická“ rovnice probíhající ve svalech. Minerály působí na kontraktilitu (schopnost se stahovat) svalových vláken a hrubší nepoměr pak vede k trvalému stahu.Jo a v soli není ani draslík ani horčík – je to NaCl.

        0 0
    • lukas.rusty  

      olízej si svoje slané ruce :]

      0 0
    • Nikola  

      Slezu z kola, opřu jej o vhodný strom, rozcvičím se, může být i klus na místě, pár dřepů, vezmu odložené kolo, nasednu, pokračuji v jízdě.

      0 0
    • rock  

      Sice patřím k těm,co během závodu zobou (konkrétně já Anticramp od Penca), ale už jsem se dávno dopracoval k tomu, že mít víc & líp natrénováno má nesrovnatelně větší efekt …

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.