• Genius79

    Ahoj vsem, prosim potreboval bych zodpovedet par otazek. Prisel mi domu novy freeride se zdvihy 180.mm. Zajimal by me nazor na brzdy Avid Juicy 3, pry jsou nic moc. Jestli jsou dostacujici na FR ? Kombinace, kompaktibilita brzd. pak Juicy 3 s trmeny Elixir CR asi mozna neni, ze? Zatim to vidim na komplet nove brzdy..

    0 0
    • marapara  

      Nevymýšlel bych pi*oviny a bral Elixiry R nebo CR a hotovo. Nechápu kombinace páky J3 a třmeny Exlir … k čemu proboha? Proč to zbytečně komplikovat?

      0 0
      • Genius79  

        Nechapes, protoze nevis. Jezdim skopce dolu, bikeparky, kde uz nezalezi jen na vaze cloveka ale na vykonu brzdy. Jsem z kseftu a slysel jsem od vice bikeru, ze tyhle brzdy proste moc nebrzdi. Kdybych jezdil XC, tak asi mi nevadi. Ted mam ty brzdy sundany a mohl jsem koupit za levno trmeny, v kterych je u Juicy 3 problem, viz dalsi clanek. Ale treba Code maji uz 4.pistky. Resim levnou variantu, nechci brzdy za 6.tisic..

        0 0
        • Kubiczech  

          Levnou a nejspolehlivější variantou je prodat Juicy 3 a koupit Elxir R.

          0 0
          • AleZ80  

            nevíte někdo jak jsou na tom Elixir 5 ?

            0 0
            • mawrhis  

              uplně stejný brzdy jako elixir R akorát vzdálenost páky od řidítek musíš štelovat imbusem místo kolečka u elixir R

              0 0
              • jIrI___  

                A pětky mají plechovou páku, Rka odlitek.

                0 0
                • marapara  

                  5tky nejsou s tou pákou zase tak tragické, je v pohodě. Rko bude na páce asi o něco tužší.

                  0 0
                • pardalis  

                  :) To je mazec furt dokola s tou plechovou pákou. Viděls je někdy? Bez detailního prozkoumání nepoznáš rozdíl. Ani co se funkce týká v nich rozdíl není. R ka mají (pokud je zkoumáš detailně i zespodu) pěknější páku a komfortnější nastavení vzdálenosti od řídítek. Jo a taky zpracování třmenů je lepší.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Věř tomu, viděl jsem je. Sám si myslím, že mezi odlitkem a výliskem žádný extra rozdíl, kromě vzhledu, nebude. Ale když už se tu vypisují rozdíly mezi 5 a R, tak by bylo férové rozlišovat i ty páky, nemyslíš? A jen tak mimochodem, rozdíl mezi odlitkem a výliskem jde poznat na první pohled.

                    0 0
                    • vasek80  

                      Jde, mě se víc líbí můj výlisek:-) Hlavně barevně…

                      Jinak 5 a Rka jsou na výkonu opravdu stejné

                      0 0
                    • pardalis  

                      No tak když už do detailu – v loňských specifikacích na ofic. stránkách sramu se mluvilo o forged aluminium u eRek a aluminium u 5tek. Letos je ta páka stejná…

                      EDIT: mám je doma oboje a rozdílu jsem si všiml až na základě těchto poznámek po detailním prozkoumání :)

                      0 0
                  • BigKarel2  

                    „Bez detailního prozkoumání nepoznáš rozdíl“ A tys je viděl? :D Na první pohled je ta páka jiná… :D

                    0 0
                • quak  

                  Nechcu se tu zas ozývat, ale ten „plech“ je tak 3mm hliník, žádný plech:-)

                  0 0
                  • Vegan  

                    3mm hlinik je jen 3mmm siroky hlinikovy plech ( BTW: kdyz jsem to meril ja tak jsem nameril 2.1mm sirku, ale to bylo hned u prvnich modelu 5tek na kolech od speslu, a dnes je to mozna jine ), upraven na lisovanim. Opticky rozdil jde poznat na prvni pohled. A co se tyce brzdneho ucinku nemohu soudit ponevads v obou byli jine desky ale kazdopadne mi chod prisel gumovejsi coz, ale muze byt zpusobeno a) vetsi expanzkou kterou 5 maji, b) pakou, c) kvalitou kapaliny a kvalitou odvzdusneni

                    0 0
                    • Vilém  

                      Nezlob se, ale mohl bys nejak rozvinout tu souvislost mezi velikosti expanzky, pripadne kvalitou kapaliny a gumovejsi projevem? Myslel jsem, ze kapalina je nestlacitelna a velikost expanzky z ktere si to pouze prisava kapalinu ovlivni maximalne uvareni brzdy.

                      0 0
                      • Vegan  

                        Velikost expanzky a kvalita kapaliny (mysleno schopnost pohlcovat vodu a bod varu ) ve spojitosti se starsi kapalinou jez je jiz pohltila nejakou vodu muze pri lehcim zahrati premenit vodu ve vodni pary (jez se dostane do expanzky ) a zpusobyt gumovejsi projev o zavzdusneni snad neni potreba polemizovat…

                        0 0
                        • Vilém  

                          Toto by teoreticky mohlo nastat, tato souvislost mi jaksi unikla. I kdyz s tou velikosti furt nevim nevim:)

                          0 0
                          • Vegan  

                            do vetsi expanzky se vleze vice vzduchu a vzduch v expanzce se chova trosku jinak jak vzduch primo v okruhu. Zatimco vzduch v okruhu vetsinou primo poznas na chodu. Tak vzduch v expance jen trosku zhouboviti krok, teda alespon u me se to tak vzdy chovalo.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              U spravne odvzdusnene brzdy nema ani v expanzce vzduch do delat..kdyz tam je a dostane se pod pist, tak bude brzda stejne houbovita, jako kdyz je vzduch ve trmeni nebo v hadici.

                              Velikost expanzky je dulezita u brzd s nastavitelou drahou mrtveho chodu a taky je dulezite aby mela dostatecny objem pro pochytani ohrate kapaliny a zamezila tak zkraceni chodu brzdy(tj. Zkraceni je pozorovatelne v okamziku, kdy se jeste kapalina nevari a nevytvari se v ni bublinky plynu)

                              0 0
                              • Vegan  

                                vim ze u zpravne odvzdusnenych brzd ta vzduch nema ale my se prave bavime o opaku :)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  kazdopadne mi chod prisel gumovejsi coz, ale muze byt zpusobeno a) vetsi expanzkou kterou 5 maji…o vzduchu se zminujes az pozdeji a pak to pochopitelne vliv ma. Ale na houbovitost odvzdusnenych brzd vliv mit nemuze, neb houbovidost se projevuje az kdyz je hydraulicky system uzavrety a vzrusta v nem tlak..a to je uz expanzka oddelena.

                                  0 0
                                  • Vegan  

                                    Videl si model Elixiru ? je tam takova mala drazka kterou je system propojen s expanzkou i kdyz uz si cca 1/2 chodu paky. Ty modely jsou nekde i nanetu nafocene.

                                    0 0
                    • quak  

                      i kdyby měl 2,1, tak je to něco jinýho, něž když někdo napíše plechový výlisek. Když jsem si kupoval 5ky a všude jsem četl o plechovém výlisku, čekal jsem že to bude nějaka páčka vylisovaná z 0,5ky plechu, což není.

                      0 0
            • BigKarel2  

              Oproti R jsou o pár gramů těší, nemaj „natáčecí“ hadice a štelovat páka se musí imbusem a né jen kolečkem…páky vypadá oproti R trochu laciněji…jinak brzděj cca stejně…

              0 0
        • kubad  

          Kup Code a mas klid. Nebo Sainty.

          0 0
        • marapara  

          Právě myslím že chápu. Pokud ti jde o peníze, kup Elixir 5 nebo R a máš to.

          0 0
        • MJ24  

          jestli jsou dostačující? Já bych řek že to musíš vědět ty sám jestli jsou dostačující. Vem kolo a projeď to. Pro každého je dostačující něco jiného. Já jsem je jezdil na pičovi od spešlu s 200mm kotoučema a přišly mi víc jak dostačující oproti véčkám co mám na xcčku.(ale elixiry i s menším kotoučem mi přišly výkonější a ještě ostřejší) Ale jak okoštuješ něco lepšího tak už ti třeba dostačující připadat nebudou. jestli řešíš levnou varianu, tak bych to neřešil a jezdil dokud se nevyserou, nebo opravdu nebudou stačit

          0 0
    • MaPa  

      Mě osobně teda přijde že se vhodnost brzd odvíjí spíš od toho co jezdíš/kolik vážíš/jak brzdíš/co ti sedí než od zdvihů a dalších „prý“ co se tu dozvíš.

      Takže bych to zkusil, a pokud by mi to nevyhovovalo, tak bych se (možná) obrátil na B-F s radou co místo toho, protože mi nevyhovovaly už konkrétní poznatky.

      Nicméně je to tvůj boj.

      0 0
    • Mastr  

      To se někdo má, k nám domů nepřišlo nic a to nechávám bránu otevřenou :-)

      0 0
    • roud  

      brzdy to jsou slušný ale nesnášej bahno maj plastový pístky který se strašně rádi zadřou…

      0 0
    • Luk02  

      Když dáš dobrý desky tak Ti budou brzdit i J3…nebo rozhodně mi to příjde lepší varianta než blbnout s výměnou třmenu.

      J3 páka + třmen asi uplně kompatibilní nebude myslím že mají jiný poměr pístků – ale s tím si 100% jistý nejsem…Vůbec mi celkově ta J3 páka připadá mizerná to už bych vzal raději klidně i Elixiry 5® komplet, nebo na FR/DH Deorka nebo SLX. Řešil jsem na sjezďáku ten samý problém akorát mám Strokery a to je fakt hrozná brzda nicméně lepší desky to na sezónu pořešily.

      0 0
      • Genius79  

        Jezdil sem do ted takovej XC,all mountain, na co mam i fulla. Ale tahlo me to vobcas do bikeparku nebo dat si backcountry treba v Krusnejch atak. Do ted jezdim Juicy 5.tky a pohoda, ranec drzej. Prisly mi na novym kole. Kdyby byl zajem od nekoho necham je bez kotoucu, komplet za 2.litry. Kotouce mam stejne 203mm. Jinak diky vsem za vycerpavajici informace, super. koupim Code nebo naky SLX nebo ty Elixiry.

        0 0
        • ancistrus  

          Nechápu proč je chceš hned měnit. Podle toho co píšeš, tak nebudeš žádněj „hustokrutej“ biker a rozdíl v účinku při tvém způsobu jízdy nejspíš ani nepoznáš.

          Být tebou, tak je projedu a když nebudou stačit tvému stylu jízdy tak je střelim a koupím lepší. Popř. laborovat s destičkama a kotouči.

          0 0
    • StuntJ  

      Blbost, J3 jsou naprosto dostačující brzdy pro hobby jezdce. Pokud se správně odvzdušní a použijí se rozumné desky, tak jsou to slušné kotvy. Vzhledem ke své váze a spoustě materiálu se dobře chladí a jen tak se neuvaří. Já bych je neměnil …

      0 0
    • kyl  

      Lidi,jakej adaptér na zadní brzdu Avid Elixir R + kotouč 140mm.Na 160mm je mi to jasné ale co 140mm?

      0 0
      • Vilém  

        Bud primo zadni 140mm, nebo predni na 160mm.

        0 0
        • kyl  

          Dík,doufám že to budou mít někde i s kotoučem na jednom místě.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.