• Puamik  

      jsem pro všemi deseti

      0 0
    • kesu  

      u piva si zapalim ale v podstate s tim souhlasim je problem hospodskejch aby zajistili co nejlepsi podminky pro vsechny..

      0 0
    • rarášek1  

      Souhlas, ať je to naopak. Ať nekuřáci otravují život kuřákům!

      0 0
      • Biohazard  

        Kdo má těm prohulencům pak platit veškerý léčení. Vždyť to jde z kapes těk zdravých!!! Mimo jiné vim o čem mluvim, jsem lékař…

        0 0
        • Vilém  

          A neplati si je v te silene dani co si k cigaretam pricita stat?

          0 0
          • Biohazard  

            Není mi známo, že by daň z cigaret šla například do zdravotního pojištění kuřáků… Kdyby to tak bylo, tak jde do zdravotnictví o pá miliard víc:-)

            0 0
            • kurýr na bajku  

              Ty si zase rozbiješ čuňu na kole a operace taky nemusí bejt zadarmo…

              0 0
              • Biohazard  

                Bože… sem čekal, kdy se ozve někdo takovej:-D tim že se někde vybouram na kole si neničim zdraví vědomě, narozdíl od kuřáků. A nehledě na to, že spousta lidí co dělají nejaký sport si připlácí pojištění na úraz. Takže brzdi s takhle pitomejma argumentama ;-)

                0 0
                • kurýr na bajku  

                  Každej kuřák nemusí nutně chcípnout na následky kouření. Ty jedeš na kole taky s tim, že se ti může a nemusí něco stát. Nevim co tady vytahuješ nějaký připojištění, když to půjde jen do tebe a o vlastních penězích se tu nebavíme.

                  0 0
                  • homat  

                    Bojužel je to tak jak říká Biohazard. Za prvé příjmy ze spotřební daně nejdou na léčebné výlohy a za druhé jejich výše by nepokryla výlohy na léčení, prevenci atd spojené s kouřením. Například ve Francii je normální, že pokud má kuřák zdravotní problém lékař mu kouření zakáže, pokud tak kuřák neučiní podílí se finančně na následné léčbě. Zvrhlost našeho zdravotnictví je, že se o něm říká, že je zadarmo. Na světě nic zadarmo není, je to normální forma pojištění, které má své limity. Pokud si tedy někdo vědomně zvyšuje riziko nutnosti léčby, měl by se také odepovídajícím způsobem podílet. A srovnávat krabičku cigaret denně s možností kolize při jízdě na kole? To byl asi vtip. On kuřák vůbec nemusí na následky kouření umřít, ale může být třeba častěni nemocný a odčerpávat tak prostředky nepřímo.

                    PS, občas jsem kuřák, takže žádný militantní odpůrce kouření.

                    0 0
                    • orca  

                      pravděpodobně jsi odhalil celkem klíčovou motivaci proč nekouřit . A tou je tlak zdravotní pojišťovny . Dokud pojišťovny budou laxní a budou vybírat pouze plošné částky od všech a stejné – nikdy se nikoho nedonutí se zamyslet jestli se mu to vyplatí a je ochoten jít do takového rizika. Doufám že se tu nebudeme handrkovat o prokazatelně vyšší marodnosti kuřáků + vyšší léčebné výlohy za nemoci spojené s kouřením …

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        :o) dyž to vemeš do důsledků, tak je to nesmysl. bys musel kuřáka donutit, aby se přiznal, a platil vyšší pojistné.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          a v úplném důsledku bys to musel aplikovat na alkoholiky etc. a pozavírat půl republiky za to, že chlastaj či kouřej, ničej si zdraví, a neplatěj si pojištění…

                          0 0
                        • homat  

                          V těchto případech se to řeší až zpětně. Pokud se při předoperačním vyšetření zjistí, že jsi kouřit nepřestal (existuje poměrně jednoduchý test), ač ti to doktor „nařídil“, podílíš se na platbě za operaci.

                          0 0
                        • orca  

                          naprosto jednoduše – to že někdo kouří pozná i amatérský lékař… Jdi si zajistit životní pojistku a pečlivě studuj co vyplňuješ a na co všechno se tě tam ptají včetně zdravotní anamnéze.

                          0 0
                • Standa  

                  Konečně doktor,který věří v Boha :)

                  0 0
            • kacacka  

              tak tak…dáda je přímo onkolog a věř mi že na léčbu chorob, kde je příčinou kouření se vynakládaj balíky peněz, ale ze spotřební daně na to nejde skoro nic…

              no nic ještě štěstí, že je na horách…jinak by si tenhle thread užil :)

              0 0
            • orca  

              Tak tohle je asi největší omyl fšech zastánců „velké daně“ na cigaretách . Na léčbu nemocí spojených s kouřením se spotřebuje mnohem více peněz než kolik se na daních vybere.

              0 0
            • vojtechposmourny  

              Ovšem to už není problém kuřáků, ale státu, kam ty peníze přerozdělí. Daň na gigaretách je opravdu velká a neustále se zvyšuje.

              0 0
          • kámen úrazu1  

            To nestačí. Bypass kvůli aterosklerotickým cévám, na jejichž vzniku se ve velký míře kouření podílí, přijde určitě na víc. Nemluvě o tom, když dotyčný kouří i pak a musí na druhý, třetí bypass. Mám to bohužel v rodině. :-(

            0 0
          • jonti  

            Prave ze ne, musela by byt jeste o dost vyssi. A na to aby pokryla i naklady leceni pasivnich kuraku, by ses nedoplatil.

            0 0
            • Vilém  

              Zavedeme tedy spotrebni dan treba z tuku nebo jinejch chemickejch sracek,kterych je dnesni jidlo plny?Nebo snad nezdrave jidlo nezabiji?

              0 0
              • fousek  

                Nevim co mas proti tuku, ten kdyz mit nebudes tak naopak chcipnes, bez cigaret nechcipnes

                0 0
                • cabbage  

                  především to že si namažeš sádlo na chleba neobtěžuje a nepoškozuje lidi v okolí..

                  0 0
                  • fousek  

                    No v nekterych pripadech ano, kdyz treba mam hlad a vidim nekoho jak ma chleba se sadlem tak zacnu mit jeste vetsi hlad a zacinam mit krece v zaludku:-)

                    0 0
                    • cabbage  

                      a nebo fanatický vegetarián z toho může mít těžký šok;)

                      0 0
                    • Martin  

                      já osobně sádlo moc nemusím :-) ale když vidím jak někdo žere, tak hlad dostanu taky :-)

                      0 0
                • Vilém  

                  Tak mi promin mou formulaci,pokud jsi ji nepochopil tak ji upresnim na prepaleny tuk,ruzne uzeniny a podobne lahudky.Ty jsou zcela zdrave a pro telo neskodne?To ze clovek kouri taky nutne neznamena ze omezuje nebo obtezuje ostatni.

                  0 0
                  • cabbage  

                    ještě sme neviděl pasivní konzumaci přepáleného tuku(tedy, jestli se dá hovořit o aktivitě…;)

                    0 0
                    • homat  

                      No v některých lokálech taky dovedou v kuchyni zapracovat. To je vůbec nejlepší kombinace smradu z cigaret pojištěnýho přepáleným tukem. :-)

                      0 0
                  • Martin  

                    pokud někdo hulí doma nebo v místě, kde to nikomu nevadí (hospoda), tak proč ne. je to jeho věc, ať si na to pak zdechne. ale když mi někdo hulí pod nos a klepe mi popel mým směrem, tak už mě omezuje.

                    0 0
        • kesu  

          no todle je z financniho hlediska pekna blbost penize z dane na cigaretach znacne prevysuji penize vydane na lecbu nasledku.Ale takle by to platilo kdyby byla jedna „kapsa“.Nicmene jinak ze zdravotniho hlediska s tebou naprosto souhlasim

          0 0
        • pepino  

          Jasan. Dál chci omezit automobilovou dopravu, hlavně auta obsazená jedním člověkem, jedoucím někam, kam se dostane busem, vlakem atd.. Těch splodin bude v ovzduší mnohem víc, než z cigaret. Pak se pustíme do tlustejch, páč jejich léčení isch., DMII atd. je možná dražší než kuřáků.Jinak jsem pro místnosti pro kuřáky v hospodách.

          0 0
          • cabbage  

            spíš zpřísnit emisní normy pevných částic…

            celkově jich bude víc ovšem ještě sem nezažil aby někdo tůroval avii v metru, tramvaji, na zastávce, nebo v hospodě…

            tlustý možná sou drahý, ale mě neškoděj.

            0 0
            • pepino  

              Co má tůrování společnýho s průběžným vypouštěním zplodin miliony aut po celej rok? Jasan, auta na rozdíl od kouř. přináší užitek, proto žádám pouze důrazný postih řidičů, používajících auto nadbytečně. Bude na to komise :-)

              0 0
              • cabbage  

                „nadbytečně“ neexistuje – to nejde posoudit, jde jen o to že emise se daj řešit a u nových aut se i řeší a to i se zájmem řidičů(jen škoda, že volo VCC ještě nejezdí) ale kuřáci ikdyž jim byla nabídnuta cigareta neprodukující dým toto odmítli a trvají na dýmu z cigaret…

                všimni si, že za normálním autem nikde nic nedýmá, kdežto za zakuřákem je mračno v kterém mě začne pálit v očích a krku…

                0 0
                • pepino  

                  To vim, že to bohužel nejde posoudit. S tím dýmem je nesmysl-chci studii, kolik čeho vypustí do ovzduší v ČR za rok kuřáci a kolik všechna auta (i nedýmající) a kolik díky tomu zařve lidí s přihlédnutím k tomu, že auto je o něco užitečnější, než cigáro. Howgh.

                  0 0
                  • pepino  

                    P.S. V hospodě si cigáro dam, jinak ne, jak píšu, jsem pro oddělenou místnost, kam si skočim jednou za hodinu na cigáro.Jen čumim, jak (na základě studií,ano)začnou bejt lidi hysterický. Taky opečenej buřt je karcinogenní, o kouři z ohně nemluvě, hurá na barikády.

                    0 0
                  • cabbage  

                    nejde o sumu, ale o koncentraci a složení.

                    0 0
                    • pepino  

                      Jezismarja, prostě studii, kolik zabije pasivní vdechování zplodin z aut, továren atd.,kapišto? Orel končí.

                      0 0
                      • cabbage  

                        a zařízení co pozná elektřinu z Temelína bys nechtěl?

                        0 0
                        • pepino  

                          A studie počtu mrtvejch z pasiv.kouření se dělá jak, pane moudrej? Resp,jak víš, že to co píšu, není možný provést. Ale dle věku máš zřejmě zkušeností nadbytek.

                          0 0
                          • cabbage  

                            netušim, jako argument jí nepoužívám. argumentuji složením(to se určit dá docela přesně) koncentrací(ve stopě za kuřákem je značná už od pohledu) a obecně v ovzduší se měří průbežně a také snahou něco řešit u aut a v průmyslu – tady snaha je, narozdíl od našich čoudících a přičmoudlých spoluobčanů…

                            že to není možné provést? to netvrdím, metody jsou, ale nikdo se nezaručí, že budou dostatěčně spolehlivé v určování konkrétního zdroje.. a nechci tu plácet krásně zaokrouhlenými čísly jako soudruh burseek…

                            0 0
    • RADO77  

      Jsem taky pro

      0 0
    • easyrider  

      Podepsáno :)

      0 0
    • palkac  

      podle mne, restaurace není veřejný prostor. To by potom každá rodinná oslava podléhala tomuto zákonu. Pokud nechci aby se v restauraci kouřilo, tak jdu do restaurace, kde se nekouří. Opačně to však po zavedení tohoto zákona nepůjde. Navíc je to zásah do vlastnických práv, kdy si majitel restaurace nenmůže se svým majetekem a na něm dělat co chce(kouřit není protizákoné). Jo a jsem nekuřák a kouření v mé blízkosti mi velmi vadí.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Kouření není protizákonné, ale protizákonné by mělo být chování některých kuřáků v určitých místech. Když si bude soused pouštět tuc tuc „hudbu“, není to proti zákonu, ale pokud si ji bude pouštět tak nahlas, že to bude rušit sousedy, nebude to už jen jeho věc. Bohužel určitá dávka ohleduplnosti mnohým chybí a tak když se sousedi nedomluví, nastoupí právem zákon „Tvoje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhých“. Kouření někteří vnímají jako omezování své svobody, patřím k nim i já.

        0 0
      • kámen úrazu1  

        A co se týče veřejnýho prostoru.. jak jinak si řpedstavuješ veřejný prost, než místo, které je přístupné veřejnosti? Nebo nejsem já, Ty, oni veřejnost? Pokud bude rodinná oslava probíhat doma, nebude to na veřejném místě. Doma ať si platí jen rpavidla slušnosti a ohleduplnosti vůči druhým, především dětem. pokud kouř nepůjde až k sousedům, je to každýho věc.

        0 0
        • palkac  

          ono to není tak jednoduché.. proč by na tvém pozemku měl někdo určovat, jestli si tam můžeš kouřit nebo ne. A to, že máš nad dveřmi ceduli s nápisem hospoda tě zbavuje tohoto práva? tady je jedno zamyšlení na toto téma www.libinst.cz/komentare.php?… a tady je reakce www.libinst.cz/komentare.php?…

          samozřejmě že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Na druhou stranu nikdo vás nenutí do zařízení, kde se kouří chodit. Druhá věc je, proč se vrchní nemůže rozhodnout, že některé hosty neobslouží, nebo nevpustí do hospody. Je to přece jeho majetek, tam by tam měl právo pustit koho on chce? On však nemmůže a statut restaurace zajišťuje všem, že si tam mohou klidně vlízt.

          Zákaz kouuření na zastávkách, úřadech a spol je rozumný, už jen proto, že to jsou státní místa a tedy celkem i veřejná. Ovšem omezovat vlastnická práva majitelů hospod se mi zdá už příliš.

          Navíc, pokud by všichhni toužili po nezakouřených hospodách, tak už dávno existují. Ovšem jak to vypadá, kouřící klientela nese více peněz a lidé evidentně nechtějí voňavé lokály.

          Co se týče placení zdravotní péče, už si platí daně. To jak s nimi stát nakládá je věc druhá. To by potom muselo platit, že každý bude platit za zdravotní pojištění tolik, podle toho kde bydlí, protože třeba pražáci jsou z hlediska plicních onemocnění docela rizikoví..

          0 0
          • cabbage  

            to je sice pravda, ale v době omezování kde čeho je to poněkuď vedle.. libinst.cz literarky.cz blisty.cz a spol.(např dfens-cz.com) je něco, čím se můžeš inspirovat, ale odkazy jako podporu argumentu musíš hledat jinde. to je jak odkazovat se na „sousedka povídala, že prej…“, nebo konemtáře na novinky.cz…

            zájem o nekuřácké hospody taky neni tak úplně argument – v Irsku proslavaném Bary, kde nebylo vidět nakrok* došlo k zákazu kouření a na návštěvnosti se to neprojevilo…

            *nadsázka

            0 0
            • palkac  

              tak na druhou stranou se oháňět argumentem, že se dnes všechno zakazuje, tak jeden zákaz navíc nebo namíň nevadí.. ad irsko, pokud se tam teda zvýšila návštěvnost, evidentně tam nefunguje trh a lidé, místo aby si sami zakládali nekuřácké hospody, se spoláhají na stát, že jim naordinuje nejlepší ekonomický model.. to už tu jednou bylo, jen to lidé nechtěli, ne? souhlasím, že na libinst, blisty apod. jsou některé názory celkem hraniční, avšak jsem také poskytl pouze příklad argumentů obou stran. Můj názor je, že pokud existuje vlastnické právo, tak by se mělo dodržovat. To, že v ČR se schvalují vesele zákony, které odporují ústavě nebo listině práv a svobod je věc druhá. Hospoda je vlastníka a může si tam zvát koho chce a dělat tam s těma lidma co chce, pokud neporušují nějaké zákony jako vlastizrada, výroba atomový bomby, výroba drog apod. Kouřit se smí a pokud, jak už tady zaznělo, chci kouřit tam, kde si určuju kdo tam bude(ne jako v nemocnici, na úřadě) tak mi do toho snad nemá kdo kecat, ne?

              Problém vidím v tom, ve statutu hospody jako veřejného místa, kdy majitel je zbaven práv nakládat se svoji věcí, jak on chce..

              Navíc omezuji tímto zákonem svobodné podnikání, protože mi zamezuje obchodovat s lidmi, kteří kouří.. a jim je bráněno využívat mé služby..

              0 0
              • cabbage  

                fajn, ale zrovna ty příklady, co jsi uvedl, nikoho nepoškozují. nehledě na to, že v dokonale liberálním státě(tedy neexistenci státu a zákonů) ani neexistují;)

                zároveň si uvědom, že je majitel hospody v současnosti nucen plnit množství norem, kderé ho už tohoto práva zbavují, tedy buď je zrušit úplně a nebo přidat i tuhle jednu změnu, která ovšem nepovede k žádným dodatečným nákladům(narozdíl od jiných šíleností made in brusel)…

                0 0
                • palkac  

                  problém je v tom, že ty normy mají chránit zákazníka před počínáním hostinského. ne však před počínáním ostatních(kromě záchodů :-) myslím si, že povolení kouření by mělo být na majiteli, tak jak to je dosud. pokud lidé opravdu budou chtít nekuřácké hospody, tak si je vytvoří. Pokud ovšem budou jen remcat(u nás celkem typické :-) tak to musí nahrazovat stát, který je ovšem narozdíl od trhu omylný. souhlasím, že některé regulace jsou nutné, ale s touto nesouhlasím. Sám nekouřím a snažím se navštěvovat hospody, kde se nekouří, a k mému potěšení množství vzrůstá. Takže to evidentně jde i bez zákonů.

                  Škoda jen, že tabák je rostlina a nemůže dojít tak jako ropa :-D

                  0 0
                  • cabbage  

                    nj ale omezuje to volný trh ± stejně;) klidně bych povolil guláš starší 24hod výměnou za zákaz kouření.

                    jo? kde? kdyžtak založ b-f straz ať je podpoříme:-D

                    z mojí zkušenosti s pěstovánim týhle lepkavý kytky je dost háklivej na škodlivyny(dá se tim měřit koncentrace v ovzduší) a plísně, tak bych to neviděl tak marně;-)

                    0 0
    • cabbage  

      stačilo by, aby kouření bylo považováno za to, čím je – ohrožením zdraví a života okolních lidí a tudíž by opravňovalo k použití všech obraných prostředků povolených zákonem, v extrémním případě i takto: upozornění ⇒ varovný výstřel ⇒ další úmrtí na následky kouření. stačily by 1–2 medializované případy a 50% kuřáků přestane ohrožovat svoje okolí…

      za smrt kuřáků ještě předčasnější:-DDD

      0 0
      • kámen úrazu1  

        …upozornění ⇒ varovný výstřel ⇒ další úmrtí na následky kouření… Brečím smíchy. :-))

        0 0
        • šlapatko  

          Už se těším na otevření zahrádek,dám pivko a nebudu to čuchat.Kouřil jsem asi 30 denně a teť mi to strašně samrdí.Ať žije kolo,byl jsem vyléčen:)Skončil jsem po prvním závodu,ty kopce se fakt nedaly

          0 0
      • pepino  

        Ale taky ty tlustý a hlavně nezodpovědný řidiče, co všude jedou autem i když to jde jinak vystřílet.

        0 0
        • cabbage  

          tlustý? čim ty škoděj? ježdění autem bez katalizátoru / filtru pevných částic bych taky zakázal…

          0 0
          • pepino  

            Obrovský náklady na léčbu chorob, který si způsobili sami. Když už jsi pod vlivem medií tak radikální (jinak samozřejmě škodlivost kouření beru, ale směju se, jak se za chvíli začnou kuřáci věšet, inu síla mas:-)), tak do důsledků. „pane řidiči, kam jedete? Za tetou? Na druhej konec města? To můžete trolejbusem, máte to za 1000“ :-) Milion aut s katalyzátorem je lepší než třeba 5.000 bez?

            0 0
            • cabbage  

              je mi jedno co kdo způsobuje sobě, ale vadí mi když něco způsobuje mě! v tom je ten zásadní rozdíl mezi tlusťochy a kuřáky. když se podíváš za trabanta tak možní i jo:-)

              0 0
              • pepino  

                Staram se o mutr, která díky žravosti a nedostatku pohybu je ted na úrovni 6-letýho dítěte a působí to na mně hoodně, na tebe ne, to máš recht. Dál už to nerozebíram.

                0 0
    • Karlos009  

      Jsem nekuřák, často a rád jím v restauracích a kuřáci a zahulený hospody mě extrémně serou (nenapadá mě jak to líp vyjádřit), ale ještě víc mě nasírá snaha státu, EU a různých dalších skupin řídit mi život. Něco zakazovat a přikazovat, rozhodovat co je pro mě dobré a co ne. Takže, jsem pro zákaz kouření v místech kam musím, nemocnice, úřady, nádraží atd. Hospoda je soukromý majetek a tam se jeho majitel může třeba na hlavu stavět, já tam prostě nepůjdu a své peníze tam neutratím. Druhá věc je, že se drtivá většina kuřáku chová jak hovada. A tak je potřeba se chovat i k nim. Pokud je většina nekuřáku, nemilosrdně je vyhodit kouřit někam, kde to nikomu nevadí. Oni neberou ohledy na nás, proč bychnom se ohlíželi mi na ně.

      0 0
      • orca  

        Plně souhlasím, a ač nekuřák nesouhlasím s plošným zákazem na soukromém pozemku, potažmo majetku. Přesto bychom se dostali asi brzo bez „regulace“ k tomu že bychom my nekuřáci nikam vkročit aby tam na nás nečekal dým.

        Spíš než dilema kde a jak kouřit či nekouřit by mě spíš zajímalo proč dodneska skoro nikoho nenapadlo vyplnit mezeru na trhu a nabídnout 100% nekuřáckou restauraci-kavárnu-jídelnu-čajovnu v jednom. Troufám si říct že je zde poměrně velká movitá klientela která je ochotna utrácet ale vyžaduje čisté prostředí. Mnoho lidí než aby šli na pivo a doma smrděli a prali tak přes zimu nikam nejde. Maminky s dětma na mateřské by také rádi někam zašli – ale kam (mimo mekáče)

        0 0
    • Hurka  

      po 20 letech kouření mám za sebou 3 měsíce bez… a v poho… takže souhlas! nejhorší je odnaučený kuřák:-)

      0 0
      • easyrider  

        Z vlastní neblahé zkušenosti nezbývá než souhlasit :)

        0 0
      • šlapatko  

        blahopřeju a nezačni znova!Vždy po půl roku jsem se k cígu často vracel,přestal jsem až napotřetí,tak po­zor!

        0 0
    • Smazaný účet  

      mi přijde trapný když chci jít na jídlo nebo posedět do hospody a musim počítat s tim, že druhej den si musim vzít jiný oblečení… taky mi přijde trapný, že když sem se jednou dotázal, zda maj nekuřáckej prostor, zakroutili hlavou, i když nás bylo 10 lidí, ale jakmile vešla těhotná kamarádka, otevřeli nám druhou místnost… přijde mi trapný, že jedu domů autobusem MHD, za kterej platim, a vevnitř je nahuleno, protože řidiči se nechtělo do deště. někdy si zapálí za jízdy a když ho upozorním, že by neměl, řekne mi, ať vystoupim. můžu napsat stížnost, ale to je asi tak všecko. řidiči nejsou, DP ho nevyhodí. jenže když si vezmu kolik lidí kouří a kolik z toho zbytku je natolik zásadovejch, že s tim něco bude dělat, tak je mi jasný, že se samo od sebe nic nezmění. nedávno sem se pohádal s vágusem, co si chtěl zapálit v metru, sednul přímo naproti mně. zbytek lidí si odstoupil a pohoršeně mlčel… jo, jsem bejvalej občasnej kuřák. :o)))

      0 0
      • palkac  

        s tím naprosto souhlasím. Bohužel dnes je zákazník stále málo chápán jako zdroj peňěz a proto se tak lidé chovají. Hospodského nechápu, ale když ej MHD placeno paušálně z daní, tak se o to nikdo nestará. Kdyby existovala konkurence, tak by ty služby byly někde jinde. Viz žlutý mor :-)a podobní..

        0 0
      • Lister  

        tohle můžu podepsat.

        Jen přidám vlastní zkušenosti – v jednom nejmenovaném Ostravském nákupním centrum (Futurum :o) ) jsem si chtěli sednout na kafe a hledali nekuřácký stůl a zjistili jsem že na každém drhuhém stolen nastřídačku!!!je cedulka že jde o prostor vyhrazený pro kouření – upřímně nechápu :o(

        A jinak mě se kouřícího váguse z vlaku podařilo vystrnadit – dokonce jsem ani nedostal nahubu – asi těch 90kg živé váhy občas zapůsobí :o)

        0 0
    • Běžec  

      Já jsem taky pro…ale mám neblahé tušení, že tohle prostě neprojde – rád bych se v tom mýlil, ale řada poslanců kouří a vůbec. Vemte si třeba zákaz kouření na zastávkách, každej na to kašle. Fakt by mě překvapilo, kdyby tak razantní (na naše připosraný poměry) zákon prošel a kdyby se potom tvrdě vymáhalo jeho dodržování…

      0 0
      • RUMcajs  

        To je na silnicich samej Krystov, a podobne akce a o nejake stare na kuraky na zastavkach, kdy by bylo pokutovano treba 1000 lidi behem dne jsem jeste neslysel. Myslim, ze 10 policajtu by na to stacilo…

        0 0
    • Santus  

      ac abstinujici nekurak, tak me tyto antikuracky akce fakt dojimaji. V hospodach to je vec hostinskyho, pana domu, co mi dovoli a ja se podle toho musim chovat. Kdyz me to bude vadit, tak jdu jinam, treba do cajovny, mlicnaku, nebo urcite sou nejaky nekuracky paluse, tak jdete tam.

      0 0
      • chodec  

        Tenhle argument mě také dojímá – kdybys k tomu přistupoval takto, tak by bylo také věcí hostinského, zda ti uvaří ze shnilého masa (nemusíš přece k němu chodit a jíst to), zda mu budou v kuchyni běhat krysy (přes talíř ti neběhají že) a že bude u něj vařit a obsluhovat personál se žloutenkou (třeba ti ten knedlík moc neuchmatají). Až půjde o uzavřenej klub, kde všichni vědí, jaká jsou pravidla a nikdo se tam neocitne náhodou či byv přilákán vývěskou s nabídkou domácího guláše, tak budeš mít pravdu, ale pokud hodlá mít hostinskej prospěch z široké veřejnosti, měl by naopak postupovat tak, aby jeho služby a provoz neškodily nikomu z těch, komu je nabízí – všem. Zakouřená místnost všem kdo v ní jsou prokazatelně škodí.

        0 0
        • wroum  

          to je blbost. krysy, zkazeny maso a zloutenku kdyby inzeroval u vchodu, tak mu tam taky nikdy nepujde a pokud to neinzeruje a pritom pouziva, tak je to trestnej cin treba ohrozeni (co ja vim, nejsem pravnik), ale to koureni vidis hned jak tam vlezes a nikdo se te nesnazi oklamat a o zakazniky taky neprijde… a kdyz tak jen o nektery. a jestli se ti to nelibi, tak bez jinam… kdyz se ti neco nelibi v nejakym obchode, tak des taky jinam, tam kde se ti to libi… hospoda je obchod jako kazdej jinej (a hlavne te vubec nikdo nenuti tam jit, jdes tam z vlastni vule a muzes se rozhodnout)

          0 0
          • homat  

            Z vlastní vůle se můžeš rozhodnout, že budeš všuce jezdit autem 200 Km/h protože máš dobrý auto. Proto je potřeba v některých případech vůli korigovat.Prospěch nebo potřeba jednotlivce vždy neodpovídá potřebám nebo prospěchu ostatních. Ono do té restaurace můžeš chodit třeba každý den na oběd, protože „musíš“.

            0 0
            • wroum  

              s tema 200kmh nevim, nevim, silnice je narozdil od hospody statni, hospa je soukroma. a to druhy taky nevim. muzes si koupit bagetu, rohlik v samosce, udelat jidlo doma, jit jinam a treba taky nemusis jit na obed vubec…variant je bago a to ze pujdes do ty zahuleny je jen jedna moznost a tu si zvolis ty protoze to je vzdy o kompromisu. jinak o tom jestli je prijemnejsi zahuleno nebo cisto, pripadne jestli je pasivni koureni zrave ci ne se s tebou nepru, protoze na to budeme mit stejnej nazor, me vadi ze nekdo nakaze soukromnikovi jak ma fungovat ve vlastni hospode. melo by byt pouze a jen na nem, zda bude mit hospu takovou a nebo makovou a verejny zajmy s tim nemaj co delat – ty at resej verejny mista (zastavky, urady…), hospoda podle me fakt neni verejnej prostor.

              0 0
              • homat  

                Ve Francii je dnes trestné když kouříš ve vlastním autě, pokud v něm cestují také děti. To auto je tvoje, ne státní, takže asi tolik.

                A tu hospodu ber tak, že hospodský smí provozovat svou „živnost“ na základě státem vydaného živnostenského listu, takže i ten hospodský se musí rozhodnout pro kompromis. Jeho taky nikdo nenutí aby měl hospodu. O jí chtěl a pokud jí chce dále provozovat a obecné mínění je v hospodě nekouřit, pak mu nezbývá než se podvolit nebo jí¨t dělat něco jiného.

                0 0
                • wroum  

                  Francie je divna a tam je mozny cokoliv :-) nicmene ja sem taky pro zakaz koureni v aute (stejne jako telefonovani) ale spis z hlediska bezpecnosti rizeni nez zdravi. A obecne mineni je zas IMHO dalsi blbost. bud je to o nas a bez nas a nebo to bude klidne obracene – bez se zeptat navstevniku nejblizsi hospody na jejich nazor (obecne mineni)… a porad nechapu proc by obecne mineni melo mit takovej vliv na soukrome podnikani. obecne mineni by se melo vztahovat pouze na verejna mista, coz hospoda do ktery te nikdo nenuti neni.

                  BTW: kdyz se nepodvoli a pujde delat neco jineho, tak to nicemu neprospeje… a ten zivnostenskej list mu zarucuje ze muze podnikat ale uz mu neprikazuje jak… trochu mi ten tvuj argument pripomina maly dite ktery je donuceny neco slibit rodicum aby ho treba nechali koukat na televizi… muze si „vybrat“ i kdyz mu na vyber nikdo vlastne ani nedava.

                  0 0
                  • orca  

                    když se nám nějaká země hodí jako vzor je to v pořádku pokud se nám nehodí je to špatně… omezování podnikání – hmm fakt ftipné … a není omezování podnikání taky hygienické normy , nebo třeba stavební normy ??? Tohle všechno přeci omezuje – třeba i rychlost na silnici omezuje podnikatele , přiblblé značky atd .. a vůbec naco jsou zákony ty jen a jen omezují .. kašlem na ně ať žije svobodné podnikání .. každej může co chce … mysli než něco napíše.. anebo lépe – udělej si exkursi na onkologii aby jsi věděl koho a co obhajuješ… třeba se ti bude pak lépe spát…

                    0 0
                    • wroum  

                      jediny co obhajuju je svoboda volby a to ze jde zrovna o koureni je vec vedlejsi.

                      0 0
                      • orca  

                        pro lidi jako ty zopakuji že absolutní svoboda neexistuje – je pouze svoboda v rámci zákonů !!!!!!

                        a ať se ti to líbí nebo nelíbí sám jsi „obětí“ mnoha zákonů které velmi rád dodržuješ a vůbec ti to nepřijde že tě to omezuje … chce to jen drobet myslet…

                        0 0
                        • wroum  

                          nikde netvrdim ze existuje absolutni svoboda a ze se clovek pohybuje v mantinelech ktere mu vymezuji zakony je jasny, ale ja nechci dalsi zmensovani prostoru k pohybu naopak sem pro rozsireni tohoto prostoru cehoz se da dosahnout. misto toho abych zakazal koureni v hospodach, tak umoznim (docasne treba danove zvyhodnim nebo jina forma podpory pro zasluznou vec) vznik nekurackych hospod, napriklad a at si kazdej vybere, ale prikazovat nekomu neco aby byl nekdo jinej spokojenej se mi prici, zvlast v pripade, kdy muzou byt spokojeni vsichni. tot vse a je mi lito ze to stale nedokazes pochopit, ale aspon tema vykricnikama setri.

                          0 0
                  • chodec  

                    hele wroume, netuším kolik ti je, v profilu to nemáš, ale podle názoru bych si typnul, že tak okolo 20ti – to jsem také měl trochu extrémistické názory. Jde o to, že zastáváš správnou myšlenku, ale dovádíš ji IMHO do nesprávného extrému. Asi sis mohl všimnout, že jsem z těch, co jim záleží na svobodě jednotlivce a vlastnictví (viz argumentace k užívání lesních cest a pod), ale tady jde o to, co je tou svobodou, kterou hájíš.

                    Ty se tady zastáváš hostinskejch a argumentuješ jejich svobodou, tak mi dovol, abych to použil jako příklad a řekl (a mám jak jsem napsal velmi přesné informace z tabákového průmyslu), jak se na to také dá koukat jinak.

                    Zájmem hostinského je, aby prosperoval – na tom se shodneme. Z prodeje cigaret přitom ale dnes ani v nejmenším nežije – v mnoha hospodách (kuřáci jistě potvrdí) je dnes problém cigára sehnat (natož v nějakém větším výběru), protože daňová a kolková politika zajistila, že prodej cigaret není v hodpodě ekonomicky zajímavý (jsou na nich tak malé marže, že v objemech, co se prodávají v hospodách to je pro obsluhu spíš opruz se s nimi zabývat). Takže když nebudou prodávat cigára nebo ještě míň, nikdo z nich zvlášť plakkat nebude.

                    Dál pokud bude zákaz všude stejný, tak jim nehrozí odliv lidí do jinejch hospod – nebudou mít důvod odcházet. Zkušenosti z Irska, Norska, Švédska, Itálie, Španělska a dalších zemí, kde v té či onéné podobě zákaz zavedli ukazují, že celkové tržby se sice nejprve částečně rozkolísaly, ale nakonec se ustálily na velmi podobné úrovni. Část kuřáků zjistila, že zas není takový problém dojít si zahulit před dveře a naopak přibyla klientela, která do té doby kvůli kouři hospody nevyhledávala, začalo se prodávat více jídel. Výsledek je obdobná tržba v lepším pracovním prostředí. Kdo by protestoval.

                    Problém hostinských není, že by se zákazu bránili a nemohli pracovat jinak než v začouzeném lokále, ale že bez toho zákazu naopak nemají svobodnou volbu rozhodnout se zda budou mít hospodu nekuřáckou, protože pokud to neudělají všichni najednou a stejně, tak by to pochopitelně byla ekonomická sebevražda – naopak pokud to všichni udělají najednou a stejně jsou hostinští v pohodě – mají čistý lokál třby OK – ale to půjde jen zásahem z venčí – jakmile se to překlopí, už zase může začít fungovat trh.

                    Jediný, koho se tak zákaz dotkne je kuřáků – způsobí jim trochu nepohodlí – ale opravdu mi přijde správnější, aby musel určitou překážku překonávat někdo, kdo bez kouření nemůže vydržet, neb si dobrovolně vypěstoval závislost, než všichni okolo něj. O hostinské nejde – respektive právě oni tu svobodnou volbu dnes nemají – za ně se jen snaží argumentačně schovat kuřácká klika, která z PR důvodů nemůže naplno říct, že hospody bez kouření pro ně budou trochu míň pohodlné.

                    0 0
                    • orca  

                      stále je mi záhadou proč ještě niko dobrovolně nekuřáckou hosporu či restauraci ve velkém nerozjel , vždy se říká kdo je první v něčem má velkou šanci uspět před ostatníma , žel nic …

                      0 0
                      • Martin  

                        v olomouci jich pár je a prý docela prosperují. bohužel na sv. kopečku, kde pracuju a kde i obedváme, žádná není.

                        0 0
                    • wroum  

                      tak 20 mi bylo uz pred par rokama, ale myslim ze to neni dulezity. myslenky do absurdniho extremu dovadim zcela zamerne – clovek o tom pak vic premysli.

                      ty argumenty znej logicky a rozumne ale IMHO pouze pro urcitou skupinu podniku a to pro restaurace. Muj pomerne oblibenej podnik byval Pivnice pod Petrinem, coz je fakt putyka. smradlava a zahulena. jidlo tam skoro nedostanes, max nejaky pochutiny k pivu a tak 80% navstevniku kouri. predstav si ze by vsichni kourili venku pred vchodem…jednoznacne by to vedlo k zakazu koureni pred hospodou, protoze by se to urcite zas nelibilo provozovateli hotelu vedle a tak dal… zakaz koureni v hospodach je jen prvni krok, dalsi bude zakaz na ulicich, v autech a na konec celkove … nefandim koureni ale sem pro omezeni jinymi zpusoby – cigara bych klidne zdrazil 3×, zaved bych specializovany obchody s tabakovejma vyrobkama, jinak receno donutil bych kuraky zmirnit spotrebu, ale v zadnym pripade takovymhle plosnym zakazem. Nicmene si ale myslim ze pro nekuracky hospody je prostoru azaz uz dnes, minimalne podle reakci v tomhle dredu by mohly bejt hospody 1:1 a vsichni by byli spokojeni. kdyz se uzivi obchod s biopotravinama, nevim proc by se neuzivila nekuracka hospoda… ale asi je nejakej duvod, ze do toho nikdo nechce jit, ale nedostatek potencialni klientely to asi IMHO nebude, jinak by tu diru v trhu uz nekdo zalepil…

                      0 0
          • chodec  

            sorry ale není to blbost – to co jsem uvedl byla reakce na tu „svobodu hospodského“ za kterou se schovávají kuřáci.

            Jenže o tu tady tolik nejde – pokud vydím zaplivanej a vyuzenej lokál tak do něj pochopitelně nelezu, ale s kouřením se to má velmi často tak, že přijdu do hospody/restaurace, ve které nikdo nehulí. Zasednu, objednám a začnu jíst – někdo přijde opodál začne hulit. Zvednout se odejít bez placení nemůžu, když mu něco řeknu, tak mě pošle do p..i, že jako nedělá nic nezákonného a než dojím a otráveně vypadnu aniž bych si jídlo vychutnal či si dal dezert, na který jsem se původně těšil, tak úspěšně odšlukuju pár jeho kousků a hadry mám jak jsem už psal zralé na čistírnu.

            Dělám v centru, takže opravdu přesně tohle řeším den co den na obědě.

            Dokud totiž nezakážeš kuřákům hulit v hospodách plošně a hlavně všude stejně, tak sami hostinští jim to nezakážou – logika říká, že první, kterej to neudělá když to zakážou ostatní, ten vydělá.

            Nevidím totiž omezení kouření v hospodách jako omezení hospodskejch, ale jako omezení činnosti, která škodí v mnoha ohledech ostatním – takovejch činností, co jsou z tohoto důvodu zakázaný je mnoho – nesmíš třeba topit palivem, které by produkovalo nadlimitní množství škodlivin, spalovat odpad, nesmíš vylejvat chemikálie kde tě napadne, nesmíš otravovat okolí nadměrným hlukem, … takhle by šlo pokračovat – princip je jednoduchý nikdo by neměl dělat nic, co nepřiměřeně otravuje ostatní – na tom, co je a není přiměřené se shoduje většina společnosti reprezentovaná teoreticky zákonodárným sborem (tedy v parlamentní demokracii) a tato kritéria se mění v čase, jak zraje společnost, takže věci, které byly dříve v pohodě časem mohou být společností tolerovány méně (např. otázky posuzování diskriminace, ochrana životního prostředí, skládky, odpad a emise obecně, …), naopak v některých tématech se společnost liberalizuje včetně zákonných norem (sexualita, zobrazování nahoty, chápání svobody projevu, …)

            Osobně myslím, že doba na omezení kouření již nazrála – ve všech zemích, kde byl tento zákaz zaveden se nakonec žádná revoluce neudála a hospodští zjistili, že když se nemůže kouřit u nich stejně jako u sousedů, tak o nic moc nepřijdou (manželka dělala v tabákovém průmyslu na sledování čísel prodejů a měli velmi pečlivě zjištěno, co se dělo v zemích, kde se kouření v hospodách omezovalo).

            Když o tom přemýšlíš jako nekuřák, tak by ses měl ptát, zda je fér, abys kvůli tomu, že si někdo třetí vypěstoval návyk, měl být ty vyřazen z nějaké své oblíbené činnosti, která naopak nikomu okolo nevadí (např: posezení s přáteli ve veřejném podniku) a nebo to mohl absolvovat jen s vědomím, že ti záliba někoho jiného ničí zdraví a ty z toho ani nic nemáš.

            Nechápu, kde se bere v lidech pocit, že normální je hospoda s cigaretou – upřímně řečeno zatímco alkohol lidé konzumovali už od opic a nějaká obdoba náleven byla jedním z prvních druhů služeb vůbec, tak co vím kouření sem dorazilo až v pozdním středověku a k masám se dostalo v takovéhle měřítku až vynálezem cigarety – tj. historicky nedávno – tak kde se bere ten názor, že hospoda bez cigarety je nesmysl.

            0 0
            • wroum  

              ve spouste veci souhlasim a chapu te, nektery veci vidim jinak.

              0 0
            • RUMcajs  

              Hele, ziju v Irsku, hospody maj plno a kourit se chodi ven. O dovolene jsem byl v CR, v hospode byl 2× a vypil tam dve piva. V te prvni bylo pivo hnusny a v druhe me zacalo skrabat v krku hned pri vstupu, jak tam meli zahuleno. V Irsku jich klidne vypiju 5, nebo si tam zajdu sednout kdyz neco potrebuju zaridit a dam si sklenku dzusu. Potkam tam maminy s kocarkama, jak si davaj kafco nebo colu a pak s capartama pokracujou dal. V zahulenym lokalu si to nedovedu predstavit…

              0 0
            • orca  

              má maturitní práce byla na téma „pomsta indiánů“ a jak je vidět evropani zabily miliony ale indiáni darem tabáku desítky milionu .....

              0 0
            • Santus  

              kdyz prijdes do hospody, tak se zeptej personalu jestli se tam kouri a mas jasno hned, nic slozityho. Mezi nam je rozdil ten, ze ja vidim a pouzivam hospodu jako „nalevnu“ a ty jako „jidelnu“, jiste oboje je mozny. Kdybych i ja chodil v praci do hospody na jidlo, tak bych byl taky asi pro nekurackou. Myslim si, ze dnes uz zas tak moc zakoureny paluse nejsou, tak jako driv. Hospoda na kazdym rohu je stejne poloprazdna, dnesni vykonna vzduduchtechnika vse vyresi, je pryc doba hnedych dehtovych zaclon.

              0 0
              • chodec  

                Probuď se – neznám hospodu či restauraci v běžné cenové hladině (oběd do cca 200 Kč celý oběd), která by měla takovou vzduchotechniku, co odsaje vše tak, abys v místnosti s kuřákem nezasmrádl. Ano v mém okolí jsou podniky, co mají vskutku dobře vyřešené kuřácké salonky a jim odpovídající vzduchotechniku, ale to se bavíme o jiné cenové hladině – cca 500 a víc za jeden chod oběda a tam se moc lidí nemůže každý den stravovat.

                Kde jsou ty doby, kdy se pánové poté, co si chtěli zapálit po jídle vzdálili do vedlejší místnosti a ještě si ohleduplně převlékli na dobu kouření sako (za tzv. kuřácké), aby neobtěžovali své kolí nejen při kouření samotném, ale ani po návratu zápachem oblečení. Ano nemluvím tu o putice 4 cenové, ale je hezké si uvědomit ten kontrast kdy vychovaný člověk tohle považoval za samozřejnost a dnes lidé co si chtějí říkat vychovaní argumentují tak, že oni můžou kouřit kde chtějí a cokoliv jiného je omezení jejich svobody a když to někomu vadí, tak se k nim nemá co přibližovat.

                To je zase jen o ohleduplnosti a uvažování nad tím, nakolik moje aktivita obtěžuje okolí.

                0 0
                • RUMcajs  

                  No, kdyz se de clovek najist do restaurace, kde se jidlo pohybuje treba okolo 3–5tis na osobu za veceri, tak je bezne, ze tam maji kuracky salonek, kde se podava i nejaky ten dezert a kavicka.

                  0 0
                  • chodec  

                    Přesně a to mi přijde fér a ohleduplné, jenže tam nemůžu chodit každý den na oběd ;-)

                    0 0
                    • RUMcajs  

                      Princip je stejnej. Jdes se najist, soustredit se na jidlo (tusim ze jazyk rozpoznava jen 4 chute, zbytek obstarava cich). I v zemich, kde se kourit u jidla muze, se kouri jen v kurackych saloncich.

                      0 0
    • cat  

      Pokud se nemluvi o huleni, taxe taky podepisu:)

      0 0
    • Jogador  

      Beru že jsou i slušní kuřáci, ale podepsal jsem to právě kvůli tomu zbytku, kteří vlezou do autobusové zastávky a čudí ti přímo pod nosem. Už ze zásady odklepávají popel tak, aby ti to šlo na oblečení, a když zrovna cígo nemaj v puse, maj ho vruce směrem k davu aby propílili co nejvíc oblečení lidí kolem… todle ve vesnici nepoznáte, ale když jdete v praze přes Václavák kde je plno lidí, tak se s cigaretou střetnout jde… Ale berte toto s rezervou:)

      0 0
    • JancA  

      nevim,tezko posoudit,sama kourim,ale rozhodne tim nikoho neobtezuju.Do kavarny,restau­race,hospody,bych asi nesla,kdyby byla nekuracka,samoz­rejme pokud sedim u stolu s nekym,kdo nekouri a vadi mu to,nezapalim si. Na zastavce taky ne.Chutna mi to,bavi me to a sednout na dobrou kavicku a nezapalit si nejak neumim.Celkem logicky je,ze sportovci nekourej,ale ja nejdriv zacala hulit a az pak sportovat.Obcas nechapu,ze ty my plice takovou zatez utahnou,loni sem zvladla deset tisic km a par zavodu celkem slusne zajela.Mozna se to projevi za par let,ale zatim nemam chut s tim sekat,zivot je kratkej a radsi si ho uziju s retkem v ustech nez jako neuroticka troska,ktera by ze me stopro byla:)))))

      0 0
      • chodec  

        Problém je, že to retko nesmrdí jen na vzdálenost jednoho stolu. Pokud není v místnosti vyloženě průvan, tak stačí jeden kuřák, aby šaty smrděly všem, co jsou v té místnosti. A pokud mi smrdí hardy od toho kouře, tak to znamená, že jsem to šlukoval také – možná zředěné, ale asi mi to neprospělo. Bohužel když dneska chci najít místo, kde bych se najedl a nezasmrdělo mi to oblek, nemám šanci. Dokonce i když najdu plac, kde se nekouří v momentě, kdy tam přijdu, nemám vyhráno – poté co si objednám se obvykle objeví někdo, kdo přisedne k vedlejšímu stolu, dá si cigárko či dvě než mu přinesou jídlo, pak další ke kávičce pojídle a než stačím zaplatit a vypadnout, tak mám oblek zralej na čistírnu (rozhodně v něm nemůžu ke klientovi), což mě bude stát nějakou tu pětku a čas, mám votrávený jídlo, protože zatímco on/ona vyčkává s cigaretou na objednávku, mě to akorát přinesli a očekávají, že to zdlábnu a ještě jsem si absolvoval nedobrovolně pasivní kůru, která mi možná přitíží nebo možná ne, ale určitě mi neprospěje.

        Proč mám já bejt ten slušnej/blbej, kterému je hloupé a žinantní říkat někomu, že mi jím produkovanej kouř při jídle u stolu vedle vadí a kuřákům není skoro nikdy blbé si zapálit, i když vědí, že z toho nikdo okolo nadšenej nebude?

        Pokud se někdo u vedlejšího stolu zpije na plech, tak to také nějak nepřímo pocítím (nejspíš na daních, když budu přispívat na léčbu jeho cirhózy ;-) ale vadí mi to nesrovnatelně méně než někdo kdo kouří o kus vedle a znepříjemňuje život přímo a dost hmatatelně všem, kdo jsou v danou chvíli náhodou okolo.

        0 0
        • pepino  

          Pokud ti ten pijan nepřerazí sanici:) Ale já to beru, himl, máte moji podporu, ale jděte už si taky stoupnout a protestovat třeba k pražský magistrále, nebo v Plzni na Klatovskou. Já zas nemam auto, tak můžu hulákat proti tomuhle smradu:)

          0 0
        • JSt  

          ja mam za to, ze v hodne restauracich se v dobe obeda hulit nesmi (ale stejne tim smradem natahnes, to jo), pripadne jsou rozdeleny na kurackou a nekurackou cast apod.

          0 0
      • Hejdik  

        Jenom nevím,co by ti o tom „užívání si života“ řekl někdo kdo právě chcípá na nemoc z kouření,asi že to nestojí za to. I bez cigaret člověk nemusí být neurotická troska.

        0 0
    • SELMIRA  

      podepsala jsem

      naposledy v neděli nás kuřáci vyčadili z hospody Chtěla jsem si vychutnat piňakoládu, ale cigaretoví smraďoši byli i v nekuřácké části, páč… inu kšeft… Tak jsme otráveně šli jinam a říkali si, kdby si tak to svinstvo kuřáci mohli píchat přímo do žil nebo tak! Abychom to nemuseli čuchat. Ble!

      0 0
    • wroum  

      IMHO picovina.

      kdo chce chodit do hospody, tak at se prizpusobi. pokud chce nekdo provozovat nekurackou hospodu, muze uz ted a prikazovat nekomu ze musi dat zakaz koureni ve vlastnim podniku je IMHO nehoraznost. chapu zakaz kozureni na zastavkach, v cekarnach, uradech… kam lidi musej, ale do hospy nikdo nemusi a tudiz je to jen otazka jeho volby.

      jinak sem nekurak (cigaret) a cigara mi fest smrdej, ale mam dost rozumu na to abych si uvedomil ze tudy cesta nevede.

      BTW: ono i kdyby to proslo, tak staci prejmenovat hospodu na soukromej klub a zas je vsechno pri starym…

      0 0
      • pepino  

        Podepisuju. A když bude ve městě 300 hospod, z toho 50 kuřáckejch, tak buď pujdu si dát cígo do nekuř.,nebo bez kouření do kuřácký (a tam mi vypadnou retka z bundy a za nadšeného provolávání davu budu odnesen k řece a tam utopen(plave čarodejnice?):))Ji­nak dost hospod je jako kluby, aby tam nemuseli každýho pustit.

        0 0
        • pepino  

          ježišmarjá, vopačně, cígo do kuřácký a opak

          0 0
        • chodec  

          Hele já žiju celej život v Praze, počty restauračních rařízení by se tu jistě daly počítat na tisíce, možná ještě o řád výš a přesto už 8 let (co dělám v centru) marně hledám hospodu, ve které bych se mohl najíst, aniž bych se neudil víc či míň v kouři. Když nepočítám různé alternativní Countrylify a Hare-Kryšna jídelny, což jsou ujeté podniky svého druhu, nebo různé McDonalr/KFC/Bou­lvard občervovny což je také malinko ujeté, tak jsem našel jen 1 či 2 v dosahu (z několika desítek co jich je do 15 minut chůze od práce) kde mají alespoň částečně oddělenou nekuřáckou místnost po dobu oběda (ani ne úplně). V ostatních leží jen v části téže místnosti nerespektovaná výzva nekouřit při obědě a večeři nebo ani to ne.

          A to mluvím o centru největšího města v téhle zemi, kde by se statisticky mohlo najít pár bláznů, kteří by zkusili jít proti proudu většiny.

          Co teprve, když se potřebuje někdo najíst třeba s rodinou na výletě (na kole když jsem tu na tom fóru) na vesnici, kde jsou dvě hospody a z toho jedna zavřená a nenechat se vyudit ? – jasně nemusí tam chodit a může klidně být o hladu, nebo si vzít housku z domova. Jen mi to přijde jako pitomá cena za to, že bude společnost benevolentní k závislosti kuřáků a ještě jim přispívat na léčení, jak tu padlo. Jestli by nebylo lepší chtít po těch kuřácích, aby si na to cígo oskočili před lokál – ať se klidně vrátí k pivku či jídlu nebo kýho čerta tam vlastně dělaj – alespoň se hejbnou.

          0 0
      • orca  

        to je zajímavé když stát chce sáhnout na kouření tak se všichni brání když hygiena chce zavřít nehygienickou hospodu tak jsou všichni pro – má to logiku ?? Pokaždé se snaží stát o nějakej mechanismus kterej by měl regulovat zdraví a dát jasná pravidla hry. Stát taky přesně definuje jak které potraviny upravit jak se smí a nesmí prodávat – je to také omezení svobodného podnikání a nebo to chápeme jako ochranu před švindlíři kteří by pro zisk byli ochotni šidit na kvalitě .

        Takže já jsem jednoznačně pro zákaz kouření kdekoliv tam kde se podává jídlo . A těším se na dobu kdy si i v zimě zajdu do hospody posedět a popít s celou rodinou .....

        0 0
    • Pablo  

      Jsem nekuřák a začouzený hospody fakt nesnáším, ale přesto souhlasím s názorem, že by hospodský měl mít právo si rozhodnout, jestli jeho hospoda bude kuřácká, nebo ne. Dokud nebude kouření trestný, tak mi to přijde zkrátka jako právo provozovatele si tohle rozhodnout, ať ukáže trh. ALE! nařídil bych, že každá kuřácká hospoda/motorest/… musí být z venčí opatřena velkou jednotnou informační cedulí, něco jako kuřácký a nekuřácký vagóny, aby se nemohlo stát, že člověk vleze (třeba s dětma) někam, objedná si a mezitím přijde parta zedníků k vedlejšímu stolu a začnou hulit jak fabrika.

      0 0
      • SELMIRA  

        právě když maj 2 místnosti a na jedna z toho je „nekuřácká“ tak mě naštve, když se tam vypravim a ejlhle ani přes kouř tam nebylo vidět ble

        A že hospodský má právo…já zas mam právo na týhle planetě nechtít smrad z cigaret! Řikám, ať si to píchaj a pojdou si na to sami, ale jak já k tomu přijdu? He?

        0 0
        • kankrlicek  

          A ještě ke všemu nebyla piňakoláda! :)

          0 0
        • pepino  

          No jéje. A taky táboráky. V létě beru klacek a ženu na skauty:)

          0 0
        • Pablo  

          Označená hospoda jako kuřácká by musela být i kdyby „kouřila jen uklízečka“, jedna místnost pro nekuřáky je uplně na h…! To je jako (nevím jestli už to tu nebylo) bazén a jedna půlka smí se čůrat, druhá nečůrací. Já přece taky nechci smrad z cigaret, ale dokud kouření nebude trestný.. hospoda není místo kam mě někdo nutí jít, zrovna tak jako na návštěvu ke kuřákům, už se opakuju. Mě vadí míň, že v nějaký hospodě kam nikdy nepůjdu je nahuleno, než že vyjedu na hory, rozbalím si svačinku a 2m za mě se postaví někdo a zapálí si – kvůli tomu tam fakt nejedu. Jinak abys nemyslela, tu petici jsem podepisoval asi o 2 dny dřív než se to tu objevilo.

          0 0
    • Splinter  

      Od soboty je tam můj podpis:)

      0 0
    • RUMcajs  

      Nepamatuju se ze by se me nekdo v zivote zeptal, jestli mi nevadi, kdyz si zapali (na zastavkach, v restauracich, barech, hospodach…) Spis uverim na boha,nez na ohleduplneho kuraka. Vzpomente si na tenhle prispeve priste, az budete stat na zastavce, nebo okolo ni jen pujdete…

      Jsem militantni nekurak, koureni se mi hnusi a s kuraky mam jen spatne zkusenosti (ohledne koureni). Krabicka cigaret by mela stat prumernou osmihodinovou mzdu, nejake zdrazovani po petikorunach je jen hrani si na ochranu populace atd…

      Muj hlas je v petici taky.

      0 0
    • dancing dog  

      V hospodě nekouřit, cigára drahý jak prase, za prodej dětem mastný pokuty… se vším souhlasím a prosím

      DRZTE MI PALCE AT S TiM V DUBNU UPLNE SEKNU, JAK MAM V PLANU…

      cigára mi chutnaj a kouření mě baví žádný zdravotní potíže zatím nemam, ale dobře vim, že kouření je totální pí…na

      0 0
      • RUMcajs  

        Hele, delam ve firme, kde se vyrabeji naplasti s analgetikama. Rocne 55mil ks po koncove cene pro zakaznika cca 40e za ks jde jen do Japonska, do Evropy jeste neco. Pouzivaji se zejmena pro pacienty na chemoterapii. Taky vyrabime naplasti Niquitin. Mas moznost si vybrat :-)

        0 0
        • dancing dog  

          dobře to vim,fakt dobře, dělám na aru…raděj nikotin než opiat -v tý náplasti a udělam Ti radost, pravě raděj ten Niquitin nebo jak to je, než konkurenční Nicorete…

          Zvoleno mám už dlouho, jen se k tomu odhodlat :-)

          0 0
          • Krys  

            S naplastami niquitin som prestal fajcit minuly rok. Funguje to. Niektori moji znami zasli nad tym, ake je to drahe – minuly rok 10 tyzdnova kura vysla na 4500 Czk. Ked to ale porovnas kolko penazi by si vyhodil za tu dobu na cigarety, nie je to az take hrozne. To ze som sa k tomu po pol roku vratil je uz moja chyba. Tento rok sa pokusim znovu prestat.

            0 0
          • RUMcajs  

            Nejhustejsi je, ze se delaj velikosti 100, 75, 50, 25 a 12.5 mcg/h (Durogesic). Pro velkyho chlapa je stovka a pro koho asi ta nejmensi naplast? Rakovina je velky svinstvo a velkej kseft. Slysel jsem i nazor, ze „pred tehotnou bych si nezapalil“. To se kuraci chodi ptat, jestli damy nejsou v prvnim mesici? :-)

            Kolik procent populace vlastne kouri? 10? 20? Presne o to cislo klesnou volebni preference tem, kteri ho budou chte omezit. O tom to vsechno je :-(

            0 0
      • homat  

        Není to zas tak těžký, pouze musíš být přesvědčený, že chceš přestat. Řekni si pevné datum od kdy nekouříš. Do té doby si kuř třeba dvě krabičky denně, pak ani ň. A neexistují vyjímky, jako dneska jo a zítra ne.

        Držím palce.

        P.S: pokud se ti to podaří tak stejně zjistíš, že jsi byl závislý na aktu zapalování a manipulace s cigaretou a ne na nikotinu a kouři samotném.

        0 0
        • dancing dog  

          díky, díky, dám vědět..doufám, že bude fajn počasí, musim pak hodně jezdit by ze mě nebyla bečka..teda eště větší než teď.. .-)

          0 0
          • homat  

            Nemusíš hodně jezdit stačí nežrat. To je normální reakce, že když kuřák odvyká, tak místo zapálení si se jde najíst. Přesal jsem s Novým rokem a doteď zhubnul 3 kila.

            0 0
            • dancing dog  

              upřímně blahopřeju… jsem na sladký, nevydržim to.budu muset to vyjezdit.čus

              0 0
            • wewerka  

              8 let nekourim, dala jsem 40 denne, prestala ze dne na den a za 3 mesice jsem pribrala 20kg :(

              0 0
            • juice  

              v tom případě gratuluju a jsi vyjímka potvrzující pravidlo (bez ironie). ono záleží taky na tom, jak dlouho jsi hulil, kolik jsi hulil, jaké cigarety jsi hulil…než jsi přestal. vše totiž záleží na denní dávce nikotinu tj. na kolik jsi měl „natrénováno“ tělo. nikotin totiž urychluje metabolismus. a tělo si navyklo na to, že mu „něco“ pomáhá. pokud mu to něco, v tomto případě nikotin, vezmeš, je zmateno a neví si rady. je naučeno, že mu „něco“ pomáhá, chce spalovat přijatou stravu, ale ono to nějak nejde (teda jde, ale pomaleji). tady pak záleží na tom, za jak dlouho se s tím to tělo dokáže vypořádat. proto tvrdím z vlastní zkušenosti, že není pravda, že člověk víc začne žrát, když přestane kouřit. před tím, než jsem přestal kouřit, jsem (na základě lékařského doporučení) jsem si zmapoval, co jím, jak jím, kolik toho jím. potom jsem přestal kouřit, celý měsíc jsem jsem jedl přesně to co před měsícem, nevzal si nic navíc (to je o vůli), stejně sportoval a jaký byl výsledek? +5 kg. druhý měsíc to bylo +2kg (dohromady +7kg), třetí měsíc 0 (+7kg). mé tělo se s tou změnou vyrovnalo za půl roku, kdy jsem jsem se vrátil na svou původní váhu. podotýkám, že jsem kouřil 20–30 cigaret (silných červených marlborek), které toho nikotinu mají hodně a mé tělo bylo velmi závislé na nikotinu. podařilo se mi nekouřit rok. dnes jsem nekuřák cigaret, cigarety mi smrdí, ale nejsem militantní blb, jako ten autor té www stránky. na druhé straně jsem ale později objevil kouzlo dýmky a doutníku, takže tvrdím, že nekouřím, ale vychutnávám si chuť tabáku. a na tom něco je, věř mi. p.s. mnozí nebudou souhlasit, ale ve stručnosti jsem popsal můj boj s cigaretama za pomoci lékaře a jeho vysvětlování problému, proč to tak je.

              0 0
    • luban666  

      … aneb

      0 0
      • juice  

        …příště zkus něco na téma škoda, ford, renault, peugeot…:-))

        0 0
    • Martin  

      já osobně bych hulení v hospodě vyloženě plošně nezakazoval. až na jednu výjimku a tou je doba oběda, řekněme od deseti do dvou odpoledne. jsem nekuřák, do hospody nechodím, takže zahulená hospoda by mi byla teoreticky jedno. když smraďoši a fetky chtějí, ať si klidně chcípnou. dokáže mě ale namíchnout, když se jdu někam naobědvat a musím čuchat něčí smrad. jak už tu zaznělo, situace, kdy vlezu do restaurace, je tam čistej vzduch a během pěti minut, co začnu jíst, tam někdo začne hulit, je naprosto standardní. já mám pak zkaženej oběd, smrdí mi oblečení a stěžovat si můžu tak leda na lampárně. jo, jasně, většina hospod a restarací má oddělenou kuřáckou část a jídelnu. jenže oddělenou jenom slovy. kuřácká je většinou u vchodu a jídelna až za ní. takže ať chci nebo ne, stejně tou plynovou komorou musím projít a stejně načichnu. stejně tak, jak už tu zaznělo, cigareta nesmrdí jenom na vzdálenost jednoho stolu, ale na celou místnost.

      souhlasim i s tím, aby kuřáci platili větší zdravotní pojištění. když maj fetky na cigára, tak ať si zaplatí i následky. já si taky platím úrazové pojištění, protože nevím kdy se někde vysekám.

      toť můj názor militantního nekuřáka. petici jsem podepsal

      0 0
      • cova  

        Milý DoomHammere, jsem slabý kuřák (na rozdíl od tebe naprosto nemilitantní a tolerantní), kouřím cca 6 cigaret denně – chutná mi to a jsem přesvědčen o tom, že nikdy nepřestanu. Až budeš platit takové zdravotní pojištění jako já (z hlediska jeho výše), můžeš mě jako kuřáka napadat, jak libo… A to podotýkám, že u lékaře jsem cca 5 let nebyl, běžné léky si platím sám, jakýkoli systém nezneužívám a nikomu nevyhrožuju. Naopak bych rád poděkoval za názory Wrouma a jemu podobné, neboť mají racionální základ a je vidět, že jejich autoři jsou mimo čichových buněk schopni použít i mozek.

        0 0
        • chodec  

          Výborně – výborně – tak tu máme jeden argument, že platíš víc než doomhammer a jeden, že kromě wrouma „a jemu podobných“ tu nikdo mozek nepoužívá. Skvělá ukázka přístupu kuřáka – když to shrnu tak v kostce říkáš, že za to, abys ostatním doslova otravoval život si si už zaplatil dost a pokud má někdo jinej názor tak je blbec.

          Co příště budem se předhánět kdo dál dočůrá, nebo skončíme u tvého ukazování výplatní pásky??

          Než si zapálíš, když jsou lidi okolo tebe (a tím nemyslím na vedlejší židli) tak se jistě vždy všech zeptáš, zda jim to nebude nepříjemné, předpokládám. Vypadá to podle toho co píšeš, že si přesně ten typ.

          0 0
          • cova  

            Výplatní pásku ukazovat nehodlám, měla to být pouze dotčená reakce na zvýšenou platbu u zdravotního pojištění u kuřáků. V daném případě by si tedy měli zvýšené zdravotní pojištění hradit rovněž ti, kteří se vědomě přežírají, cpou se potravinama s glutamanem, čokoládou – je to stejná demagogie vzhledem k tomu, že cigarety jsou stejně legální jako ostatní zmíněné záležitosti. Můj příspěvek byl proti argumentaci kouříš – chcípni ještě velmi mírný…

            0 0
            • Martin  

              moje argumentace byla možná nekompletní. kouříš? chcípni, ale nebylo by moc dobré, kdybys s sebou bral i lidi, co o to nestojí. naše životní prostředí je znečištěné už samo o sobě, tak proč si ho znečišťovat i dál nehledě k tomu, že kouříš = chcípneš (ten kdo nekouří chcípne taky :-)), ale je to tvá osobní volba. nicméně není to volba lidí okolo.

              a s tím glutamátem a čokoládou. bravo bravissimo, brilantní argument, hojně používaný. samozřejmě že přežírání se je taky silně nezdravé, ale ten, kdo se přežírá, škodí jenom sám sobě, ne ostatním.

              nikotin je droga. o tom žádná a svědčí o tom i tvá reakce „kouřím, chutná mi to a nehodlám přestat“.

              0 0
              • cova  

                Asi se tak trochu točíme v bludném kruhu, kouřím tam, kde je mi to umožněno a samozřejmě při tom ještě s notnou dávkou ohleduplnosti vůči okolí. Nezapálím si v hospodě, ve které kolem sebe vidím třeba lidi, kteří obědvají (ale většinou je tato možnost omezena přímo v regulativech samotné restaurace), pokud jsou v restauraci děti (večer tam samozřejmě nemají co pohledávat) apod. Zásadně ale odmítám zákon, který by majitelům hospod nařídil zákaz kouření, toto nechť si vyřeší neviditelná ruka trhu. Co se týká životního prostředí, dá se nějak odhadnout podíl zplodin při kouření cigaret s tím, kolik zplodin se uvolní při provozu auta – konkrétně u mě cca 300 litrů benzínu/měsíc? Jaký je vliv kuřáků na zhoršení životního prostředí obecně?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Dá se velmi dobře odhadnout podíl kuřáků na nákladech na úklid ulic. :o) Dtto záhonů pod domovními balkóny…

                  0 0
                  • homat  

                    Tohle je vlastně jeden z důvodů proč jsem přestal. Pořád mě v hlavě strašily ty nepředstavitelný hromady vajglů co někde musí být. Nebyl jsem jako kuřák schopnej zahodit vajgl nazem (kromě balenejch cigár).

                    0 0
                  • cova  

                    Dobrá, ale tady vycházíš z predikce „co kuřák, to prase“. Nelze generalizovat stylem typu „co řidič, to hovado“. Udělejme to jako v Malajsii, odhozený vajgl = citelná pokuta, v uvedené zemi dokonce arest…

                    0 0
                • Martin  

                  jaký je vliv kuřáků? no tuhle otázku snad ani nemyslíš vážně. přece to, že ostatní to musej ČUCHAT! v tomhle kontextu nejde ani tak o vliv kuřáka na přírodu (ten je taky dobrej, třebas vajgle poházený v trávě), ale o vliv kuřáka na okolní lidi. obecně to samozřejmě jde taky odvodit,ale tenhle fakt je v aktuálním kontextu zanedbatelný.

                  OK, řekněme že ty jakožto kuřák slabý jsi vůči svému okolí ohleduplný. nicméně je spousta dalších, co se chvovají jako hovada. smrdí na zastávkách, před nástupem do busu si ještě napodled potáhnou, vajgla zahoděj na chodnik a kouř vydýchnou do busu. no a když lezou z busu, tak si okamžitě zapalujou.

                  mě se ještě nestalo, že by se mě při obědě někdo z vedlejšího stolu zeptal, jestli si může zapálit. takže pořád se mezi námi pohybuje nemalé procento fetek, co na ostatní z vysoka kašlou a koukají jenom na sebe.

                  0 0
                  • cova  

                    Ber to tak, že veškeré mé dotčené reakce byly vyvolány jen a pouze generalizací ze strany militantních nekuřáků… Nesnáším jakoukoli ortodoxii, bez určité dávky tolerance se ještě nikdy nikdo dopředu nepohnul.

                    0 0
                    • Martin  

                      já mám zas pocit, no flame, že potrefená husa nejvíc kejhá. pokud se pokládáš za slušného kuřáka, potom by tě stylizace kuřáků do pozice hovada nemusí vůbec vzrušovat – to je úplně stejný jako když se dfens naváží do cyklistů – vím, že jsem slušnej člověk a tak akorát zavrtím hlavou a řeknu si, že jsou mezi náma hovada, címž to pro mě končí.

                      tolerance je samozřejmě potřeba, o tom žádná. ale musí být OBOUSTRANNÁ. jak mám tolerovat lidi, co mi hulí pod nosem?

                      ještě si přisadím. bydlím v paneláku v přízemí. pod oknem ložnice si zvykl zastavovat chlap s babou, venčili čokly, hulili mi pod oknem a ještě se hlasitě vybavovali. a teď babo raď. oni byli na veřejném prostranství, kouř se mohl volně rozptylovat. a co čert nechtěl, ten kouř šel přímo mě do ložnice. co bych měl dělat? tolerovat je? NO WAY. pěkně jsem je z tama vyřval, ať si jdou někam na trávník. sice jsem mohl zavřít okno a tolerovat je, ale stačí chvilka a smradu jsem měl plnou ložnici. navíc pod oknem se mi pěkně množily vajgle. zachoval jsem se správně? myslím si, že ano

                      0 0
                  • wroum  

                    covece to by ale meli plosne zakazat treba paleni listi a topeni uhlim, protoze to musi cuchat mnohem vic lidi a opravdu musi, nemuzou jit jinam. vzdycky si vzpomenu na Benatky nad Jizerou jak v zime nebyly vubec videt pod poklopem smradu… a lidi to dejchat musej a to kuraci, nekuraci, muzi i zeny a deti taky… a zatimco cigo hori par minut, tak to uhli smrdi asi 6 mesicu v kuse kazdej rok a ten smrad je IMHO horsi…

                    0 0
                    • Martin  

                      no ale dyť pálení listí je zakázaný, stejně tak pálení nekvalitních paliv se dá postihnout. soused si může stěžovat.

                      v olmiku jsem už několikrát viděl, jak benga fotí lidi pálící hromady listí a pokutujou je.

                      0 0
                      • wroum  

                        jestli si to dobre vybavuju, tak zakaz paleni listi ma nejakou souvislost se zastavbou a o tom uhli nevim, nicmene podle toho co je kazdou zimu videt o tom pochybuju :-/

                        bohuzel i u nas v centru prahy (smichov – klamovka) je paleni listi bezna vec a dokud nevymrou obcane starsiho data vyroby, kteri to maji ve zvyku, tak to asi ani jinak nebude a stezovat si muzu, ale nic tim nedosahnu

                        0 0
                    • orca  

                      jestli se nemýlím tak na pálení listí či domácího sajrajtu je befel, žel nikoho to nějak moc nezajímá . V německy by jsi si to zapálil na vsi jen jednou a pak by jsi se musel přestěhovat … takže problém není v zákoně ale v lidech a ve vymožení dodržování zákona – češi jsou mistři vychcánci co místo aby poslechli tak hledají milion výmluv a kliček.

                      0 0
                      • Martin  

                        tak nějak. když u nás nahlásíš něco, co ti vadí, tak jsi pak za bonzáka. zvlášť na malejch dědinách se pak lidi dívaj skrz prsty…

                        0 0
                • chodec  

                  Upřímně nadužívání aut mě sice také vadí, ale kuřáci mě obtěžují daleko bezprostředněji – v místnosti která má pár desítek metrů krychlových vzduchu a kde se potřebuji najíst (pokud se svobodne nerohodnu pojít hlady) je i jedno cigáro problém pro mě osobně daleko citelnější, než dálnice vedoucí kdesi za městem s téměř neomezenou možností rozptylu.

                  Historie už nesčetněkrát ukázala, že neviditelná ruka trhu je bohužel na některé věci krátká a nevyřeší vše a pokud ano tak ne vždy včas.

                  Jak jsem popsal výše, jde o to o jaké svobodné volbě se tu bavíme – o svobodné volbe kuřáků kouřit kde se jim zlíbí? Tu odmítám neb ostatní mají zase právo na to nedýchat zasmrděnej vzduch.

                  Nebo o svobodě hostinskejch? Tam jak jsem tu už také vysvětlil je situace spíše opačná – oni tu volbu právě teď pořádně nemají – dokud se nezmění podmínky – první kdo to udělá sám bez ostatních nepřežije, sami mezi sebou se nedomluví. Ruce trhu je třeba jednorázově umožnit pohybovat se někde trochu jinde a pak už to zase zvládne sama. Kdyby všechno zvládlajen ruka trhu, tak bychom kromě trhu nepotřebovali vlastně nic – jenže ona – i když je to úžasný mechanismus – opravdu vše sama nedokáže, proto tu máme zákony, parlament, vládu, soudy …

                  0 0
                  • wroum  

                    uz i jen z prubehu tohodle threadu vyplyva, ze o nekuracky hospody by byl docela zajem, proc je tedy nikdo neotevre? tady je uspech docela zarucenej, tak kde je hacek? nerikam menit stavajici, ale at vzniknou novy, od zacatku nekuracky. Proc kdyz se uzivej mnohem pochybnejsi (z hlediska navratnosti investic) druhy podnikani, tak proc je tech nekurackejch hospod tak malo?

                    0 0
                    • Martin  

                      jenže nás co nám vadí hulení u oběda je docela málo. spousta lidí mlčí… jako jo, je nás vidět v diskuzích, ale když to spočítáš, tak je to pár lidí…

                      kamoši mě docela často tahaj někam sednout na pifko. a je jim úplně jednou že se tam hulí. prostě jsou tam zvyklí a i když je v okolí jiná alternativa, tak jdou stejně zas na to samý místo. já je logicky vyfakuju a nejdu nikam, než abych se někde dusil. jsou prostě lidi, co jim to nevadí a ti, byť sami nekouří, zahulené podniky nepřímo podporují

                      0 0
        • Martin  

          jak se kuřákovi sáhne na jeho drogu, to je hned problém, co? proč by můj post neměl mít racionální základ?

          0 0
          • cova  

            Proč mluvíš o droze, psal jsem, že kouřím málo a proto, že mi to chutná, nedá se mluvit o nějaké závislosti. Nekouřím doma ani v autě, vadí mi zahulené hospody (ale mám možnost svobodné volby)… Piju občas i víno (piva a tvrdého se ani nedotknu), jsem proto hned alkoholik?

            0 0
            • chodec  

              Je hezké, že ty máš možnost svobodné volby – máš možnost si svobodně říct, že si půjdeš zakouřit.

              Kde mám ale já možnost svobodné volby – můžu se tak leda svobodně rozhodnout, že nikam nepůjdu – jak říkám, už 8 let hledám marně podnik v nejlidnatějším městě téhle země, kde by se nekouřilo – je jich proklatě málo – skoro vůbec.

              a pokud jde o větší spoluúčast těch, co si soustavně ničí zdraví jinak než kouřením, jsem pro. Třeba některé aerolinky bežně účtují velmi obézním lidem za dvě letenky – a já to chápu – takový otesánek v letadle znamená, že buď vedle něj nechají volno, nebo budou mít nespokojeného zákazníka, kterému se na sedadlo tlačí sádlo od souseda – proč by to měly sponzorovat.

              P.S. Pokud bys toho vína vychlandil dost a hlavně pravidelně, tak bys byl alkoholik i když se piva nedotkneš a pravidelné kouření byť menšího poštu cigaret JE závislost. Za příležitostné kouření by se dalo možná považovat, pokud si dáš cigáro jednou za měsíc či dva, když se zmatláš na večírku.

              0 0
              • pepino  

                Co takhle zkusit ten problem trochu přesunout na podnikatele, co neotevíraj nekuřácký hospody, než na stát, ať zakáže ve všech hospodách kouřit?

                0 0
              • kankrlicek  

                V úterý jsem byl príma podniku – nekouřilo se tam a předpokládám, že se nekouří vůbec. Lehká hlava. Akorát vím, že to bylo v Praze :) A jídlo bylo výborné a řekl bych, že na střed Prahy dosti levné.

                0 0
            • Tukos  

              Svobodná volba? Možná ve velkém městě, ale když máme na venkově jednu, max. 3 hospy a ze všech je udírna, tak je svoboda mne jakožto militantního nekuřáka dost pošlapána. Člověk tedy nějak přežije ten záhul, ale nejhorší je na tom to, že kuřáci si vůbec neuvědomují, že by se měli stydět za své konání. Mnoho lidí už pochopilo, že hlasitým kecáním do mobilu na veřejnosti obtěžují okolí a jdou jinam. Mám pocit, že kouření je dobrou paralelou. Ještě jsem nezažil, že by se nějaký kuřák dovolil, zda by neobtěžoval, když si zapálí. NORMÁLNÍ JE NEKOUŘIT. A proto kuřáci styďte se.

              0 0
        • orca  

          jestli platíš mnohem více či v násobku pojištění zdravotní než mnozí z nás tak je to v prvé řadě proto že více než mnozí z nás vydělávají a né proto že jsi kuřák a pojišťovna ti to tak určila – tak nás neoblbuj a hezky mluv normálně…

          0 0
          • cova  

            Dobrá, zaveďme tedy solidární fixní sazbu zdravotního pojištění s taxativně vymezenými příplatky a to nejen se zohledněním vlivu kouření. To bych chtěl vidět ten hukot, ke kterému by v obci voličů došlo…

            0 0
            • orca  

              v životním pojištění to tak je – po úspěšně zvládnuté léčbě rakoviny se jdi pojistit a uvidíš co ti řeknou a zdali tě vůbec pojistí . Neboj časem pojišťovny na to přijdou že je třeba selektivně přispívat a motivovat lidi . Stejně jako povinné ručení je nějak selektivní zohledňuje tvou jízdu a počet nehod

              0 0
    • lysergine  

      Už nekouřím, ale budu všemi deseti bojovat proti tomu, aby mě cokoliv nkdokoliv nařizoval z moci úřední. Ať si majitel hospody sám rozhodne jaký podnik chce provozovat, zda kuřácký nebo nekuřácký. Fakt mě nebaví žáít v socialistickém systému, který mi EU v poslední době připomíná čím dál víc, kde o všem budou rozhodovat úředníci z Bruselu.

      0 0
    • mastihuba  

      je facht že když vleze člověk ráno do autobusu kde převažují chlapi, kteří večer před tím seděli v hospodě ve stejnejch hadrech, tak ten puch je k zblití. Byl to důvod proč jsem začal jezdit do práce na kole.

      0 0
    • Krys  

      Tak dnes som bol u lekarky a do cakarne prisiel chlapik. Siel asi rovno z hospody, pretoze smrdel jak udiaren. Siel som radsej cakat pred dvere cakarne. Som sice fajciar, ale toto bolo fakt moc.

      Inak myslel som si, ze som ohladuplny fajciar, ale vdaka tomuto threadu som zistil, ze mam este nejake nedostatky. Hlavne by som mal viac obmedzit fajcenie na ulici za chodze. Ked fajcim niekde, kde viem, ze to nikomu neprekaza, dokazam si to viac vychutnat. Donedavna som za take miesto povazoval, hospodu. Cim vetsi pajzel, tym som si istejsi, ze to tam nikomu nevadi.

      Ten generalny zakaz, nepovazujem za najlepsie riesenie. Tiez som prekvapeny, akym pomalym tempom vznikaju nefajciarske restauracie. Podla mna je to celkom zaujimavy segment trhu. Velke stravovacie retazce typu McDonald uz pochopili, ze nefajciarskym prostredim prilakaju mnozstvo zakaznikov. A spravne umiestneny popolnik pri restauracii uspokoji aj tych, ktori fajcit chcu.

      Este par desatroci dozadu sa fajcenie nepovazovalo za skodlive, fajcilo sa dokonca aj v nemocniciach na izbach. Mnoho dospelych fajcilo doma v byte (co osobne povazujem za dobry humac). Spolu s tym, ze nikotin je silne navykovy uz po niekolkych prvych davkach, sa teda nemozeme divit, ze je fajcenie take rozsirene. Mnoho ludi si nikotin pasivne „vychutnava“ uz od detstva a nechtiac si pestuju zavislost. Tam vidim priestor pre aplikaciu nejakeho zakona. Ak by som brutalne zmlatil syna tak ma zavru, ale ak by som hulil doma, cim by som vlastne vedome vytvaral jeho zavislost na nikotine, ziadna oficialna institucia to nebude povazovat za ublizenie na zdravi, pripadne pokus o zabitie.

      Zatial este vsak nie je oficialne ani spolocensky tolerovane, ze zavolam policiu, ked mi niekto na verejnom priestranstve fukne dym do tvare, cim mi vlastne sposobil ujmu na zdravi.

      0 0
      • Martin  

        ve spoustě věcí máš recht.

        před pár desetiletími bylo kouření IN. hulilo se prostě všude. dnes je vývoj trochu jinde. víc víme o účincích tabáku, o rakovině a o provázání obou problematik. dnes je normální nekouřit. bohužel spousta lidí má nikotinem zanesené mozkové závity a tohle nechápe.

        dokud se ale nedosáhne 100% nekouřivosti kuřáků, flejmy jako je tento budou vznikat i nadále.

        0 0
    • Kovak  

      a co jako?… www.pervitin.cz

      0 0
      • lysergine  

        tož to nemyslíš vážně..... takový sračky si cpát do rypáku…

        0 0
      • lysergine  

        tož to nemyslíš vážně..... takový sračky si cpát do rypáku…

        0 0
        • Kovak  

          nepodporuji kouření, ani smažení. Občas kouřím, občas se i opiji, ale pervitin mne opravdu nebaví, jen bych řekl, že je to u nás závažnější problém, než kouření.Přijde mi divné začít diskuzi odkazem na stránku a nic víc. Jak to myslíš ty s LSD?

          0 0
          • lysergine  

            Jo tak, už to chápu. Pervitin je vážně sviinstvo, viděl jsem jak vypadala moje sestra, brala to od svých 14 let, naštěstí přišla k rozumu a tak teď 10 let nebere tenhle prášek, ale magoří s čajíčkama, veganstvím a ochranou zvířátek… no holt úplně se toho zbavit nelze. Ta otázka na mne je zajímavá… souhlasím s Timothy Learym, že psychydelickou zkušenost by si měl prožít každý – nicméně kontrolovaně, třeba pod lékařským dozorem. Takže říkám ANO, ale!

            0 0
            • Kovak  

              jo, ale s tím lékařským dozorem to bude asi horší

              0 0
            • luban666  

              srry, vim, ze tato diskuze je o koureni, ale co je spatnyho an veganstvi a ochrane zvirat?

              0 0
              • wroum  

                dokud to nekdo nezacne vnucovat siremu okoli tak samozrejme nic. ale dost casto maj tihle „osvicenci“ skoro misionarsky sklony. at si kazdej zere co chce, treba ja sem masozravec a nemoh bych jinak a ani nechci. mozna to je vuci zviratum nepekny, ale kdybych mel zrat travu, tak mam 4 zaludky, coz nemam :-D

                0 0
                • Krys  

                  Ak by si mal traviacu sustavu na travenie masa, tak mas kratku a hrubu traviacu sustavu ako pes a nie tych 8 (ci kolko to je) metrov, ktore mas teraz. Clovek ma specializovanu traviacu sustavu na travenie ovocia a zeleniny a maleho mnozstva masa. Vzdy ked sa zacnes ohanat prirodou, ze ak by chcela aby si jedol travu, tak ti da 4 zaludky, uvedom si, ze priroda ta nijako specialne nevybavila travenim tepelne upravenej stravy. Peceny bocik je super, tiez si ho rad dam. Ale nikdy nebudem tvrdit, ze je to prirodzena potrava cloveka. ;)

                  0 0
                  • wroum  

                    pro me je prirozena potrava presne to, co zvladnu snist a nebude mi z toho zle. jsem vsezravec a priroda me podle toho vybavila, tak to vidim ja i kdyz mas urcite pravdu ohledne travici soustavy.

                    0 0
              • lysergine  

                Vůbec nic, záleží ovšem na formě. Až ti u nedělního oběda u maminky začne sestra vykládat story o mrtvolách a jejich konzumaci, tak tě to taky nepotěší.

                0 0
                • luban666  

                  jasne, beru, ze vnucovat nekomu neco je blbost. ja nikomu nic nevnucuju a je mi jedno, co kdo ji, ale story o mrtvolach na taliri je bohuzel pravdiva …

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    no a? co je špatnýho na tom jíst mrtvoly? to je mam jíst zaživa? :o)

                    0 0
                    • Martin  

                      čím dál tím lepší… jást krávu zaživa, to by byla prcka :-)

                      0 0
          • cabbage  

            tohle neni žádný problém – kdo to bere, tak to bere a nevnucuje to ostatním na zastávkách, v hospodách, u jídla atd…

            naopak, povolil bych drogy a zakázal kouření tabáhových výrobků..

            0 0
        • Kovak  

          There is only one kind of people

          0 0
    • lysergine  

      Hele, může mi někdo vysvětlit následující:

      1. můj děd hulil 60 – 80 denně, chlastal a honil baby a dožil se 93 let
      2. prabába taky kouřila jak fabrika – bez 14 dnů se dožila 100 let
      3. táta – sportovec, v mládí boxer, pak už jen běhal a plaval – největší odpůrce alkoholu a cigaret pod sluncem – zemřel v 53 letech na srdeční selhání

      Já nekouřím cigarety a alkohol – sem tam jedno dvě piva… v kolika chcípnu? Bude to dřív než táta, dřív než děda, nebo budu držet krok s prabábi?

      0 0
      • Martin  

        hm, zeptej se těch, co ve 40 zemřeli na rakovinu plic s metastázema po celym těle každej jsme jinej, někdo je holt anomálie. ale standard je že kouření škodí.

        0 0
        • lysergine  

          Můj strýc zemřel na rakovinu plic, ještě mu nebylo 55. Problém je v tom, že NIKDY NEKOUŘIL.

          0 0
      • orca  

        nejoblíbenější argument kuřáků

        statisticky jsou ale tihle lidi anomálie…

        0 0
        • lysergine  

          Já tím neargumentuju, protože (už) nekouřím (cigarety)… nicméně mít těchto anomálií plnou rodinu taky není nic potěšujícího, protože nevím co čeká mne..

          0 0
          • Kovak  

            kouřím trávu haš i skank poslouchám ska hc punk…:-)

            0 0
            • lysergine  

              Doufám, že jsi aspoň kolega groover a nemusíš to kupovat :-)

              0 0
              • Kovak  

                jo groover jsem, ale bohužel dost neúspěšný, páč u nás doma to nejde a venku jsou zlí myslivci ničící podezřelé rostlinky a hledači- vykradači políček, tak jsem zatím nic úplně vlastního nedopěstoval až do finále. Pěstujem kolektivně…(nej­vetší úspěšnost). Tráva se rozdává :-)

                0 0
                • lysergine  

                  Přesně tak, rozdává, maximálně se přispívá na elektriku, ono prosvítit za měsíc 2000 kč a pak vše rozdat taky není nejlépe.

                  0 0
                  • Kovak  

                    to každopádně…roztok?

                    0 0
                    • lysergine  

                      To néé, mám substrát, ale máme super hnojiva, kamarád co studoval genetiku rostlin dá přesný signál gdy změnit z jednoho hnojiva na druhé, zastavit růst, podpořit květ, terminovat květ atd. Svítíme jim sodíkovkou a v určité fázi přisvěcujeme UV.

                      0 0
                      • wroum  

                        hmmmm… az roschodim vyndanej disk z jinyho kompu, tak se pochlubim svejma vypestkama, mam dokonce takovej unikat, ze Jiri X dolezal mi napsal mejlem ze to je fake :-)

                        0 0
    • JancA  

      nechápu, proč se to řeší tady. Má-li někdo nějaký konstruktivní námitky a připomínky, jsou odpovědnější instituce než je BF. Sorry,ale prázdný tlachání je hrozně jednoduchý…

      0 0
    •  

      Baník pyčo!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.