horské kolo s možností montáže zadního nosiče brašen

28 nepřečtených
  • Bedny1

    Nemáte prosím někdo tip na horské kolo (ne gravel bike, ani trackingové kolo), které by bylo připravené na montáž zadního nosiče? Aby bylo vhodné na výlet „na těžko“ s taškami i na svižnou vyjížďku v terénu.

    0 0
    • novas752  

      Mívaj to levnější horský kola. Například Merida Matts, Specialized Rockhopper, Cannondale Trail… poznáš to z obrázku, nad osou zadního kola bude dírka pro šroub na nosič.

      Ale upřímě svižná vyjížďka v terénu a nosič ověšenej brašnama mi moc nejde dohromady.

      0 0
    • Markony  

      RB za příplatek cca 500 Kč to děla .navařky.

      0 0
      • Bedny1  

        díky. domluva asi nebude problém. už jsem s nimi pár věcí řešil.

        0 0
    • jenda kohout  

      Já mám dobrou zkušenost s nosičem SA na sedlovou trubku. Brašny jsou skvěle řešené. No a kolo si vyber jaké se ti líbí ;-)…

      0 0
      • Bedny1  

        taky dobrý nápad

        0 0
      • Jezevec70  

        To moc dobrý nápad není. Dřív nebo později nosič praskne, zvlášť, když nejezdíš jen po hladkých cestách.

        Už jsem jich pár prasklých viděl a to nejen SA, ale i třeba Zefal. A to nebyly nijak přetěžovány.

        0 0
        • xtonda  

          Nechápu, že se nedělají nosiče se stejným systémem upevnění jako dětské sedačky.

          0 0
          • Alojs01  

            Objevil jsi diru na trhu, muzes zacit vyrabet…:-)

            Drzim palce.

            0 0
        • lemon  

          Vozim ocelovy SA prevazne po silnici, zatez 5 – 15 kg, nikdy pod 5, zatim bez problemu. Hlinik bych si tedy nerisknul.

          Edit: nosic ma vyhodu rychlejsiho pristupu.

          0 0
      • Pavel  

        Tak přesně ten mi na hřebeni Rychleb prdl.. Naštěstí brašna měla popruh, tak jsem mohl sjet dolů do civilizace, vlakem do Jeseníku, koupit nový a vrátit se zpět..

        0 0
    • Alojs01  

      Třeba TREK X-Caliber. A dělají ho i ve slušnější výbavě.

      0 0
    • lendl  

      V dnešnej dobe je kovový nosič záležitosť „deprecated“. Hitom sú beznosičové systémy, nájdeš pod heslom „bikepacking“. Keď som nedávno vyberal nový bike, zistil som, že rámov s možnosťou montáže nosiča je žalostne málo. Tak som sa rozhodol, že aj ja budem kráčať s dobou a preorientoval sa na beznosičové brašny. Zatiaľ žiadne skúsenosti, ale jazdí to milióny ľudi, tak v lete sa uvidí…

      0 0
      • Libores  

        srovnáváš dvě poměrně odlišné věci, na ne úplně stejné použití. Porovnání objemů jednoho a druhé typu může ledacos napovědět:)

        0 0
        • lendl  

          Teoreticky sa dá asi na nosič naložiť väčší objem, ale videl som aj tzv. bikepackerov s obrovskou bagážou http://www.jankopka.cz/…yrgyzstan-18. Na druhej strane rozumný človek sa snaži náklad minimalizovať, aby mal aj nejaký pôžitok z jazdy a z tohto hľadiska by mali beznosičové brašny postačovať.

          Ja som mal z klasickými brašnami dobré skúsenosti, pohodlne sa s nimi manipulovalo, nikdy sa nosič nezlomil, ale chcem povedať, že nemá význam sa obmedzovať veľmi malým výberom rámov na klasický nosič a vyskúšať niečo nové, čo je už vlastne vyskúšané.

          0 0
          • Libores  

            no, prostě je to jako srovnávat cestování s kufrem a s batohem. Nosič a na něj určené brašny si vezmeš, když budeš cestovat po cyklostezkách, lesních cestách třeba někde po Evropě, kde odpoledne dorazíš do kempu, hodíš na sebe košili a slušný kalhoty a vyrazíš do města někam do muzea a večer do restaurace. V takovým případě tě hmotnost nákladu moc neomezuje a naopak potřebuješ velký objem. Tady si asi brát příklad z Kopky nemá smysl.

            A pak tu máme ten zmiňovaný bikepacking, což chápu spíš jako takový čundr na kole, dobrodružství v horách, nebo nějakých odlehlých oblastech. Tady člověk veze opravdu jen to nejnutnější a menší objem a jednoduchost/o­dolnost brašen je žádoucí.

            Podle mě moderní #bikepackingspe­cific brašny nosiče nahrazují jen v místech a situacích, kde nosiče selhávají.

            0 0
            • figur  

              Přesně tak. Ale už tady byl v jiném vlákně s podobným tématem jeden takový, co tvrdí, že nosič+brašny je slepá vývojová větev, protože beznosičové brašny vše nahradí…

              0 0
              • lendl  

                Ja netvrdim, ze je to slepa vyvojova vetev. Ja som so systemon nosic-brasna jazdil vela rokov a ziadne asfaltky v EU, ale velmi drsne trasy v Azii. Okrem toho, ze som obcas musel skontrolovat dotiahnutie srobov, nebol ziadny problem. To kilo navyse je vyvazene pohodlnou a rychlou manipulaciou, nemusim riesit kde co zavesit a v neposlednom rade to aj lepsie vyzera. Z noveho systemu tzv. bikepacking mam trochu obavy.

                Dovod preco som opustil system nosic-brasna je, ze som presiel na karbonovy ram, ale aj u hlinikovych ramov je situacia taka, ze cele rada vyrobcov (Canyon, Cube…) este minuly rok punukali uchyt na nosic, ale tento rok uz nie. Navyse vzhladom na pevne osy a komplikovane zadne patky sa adapter od SportArsenalu neda pouzit. Odhadom z 10 Al ramov, je cca 1 z uchytmi. Hovorim o MTB ramoch, lebo dotazovatel explicitne uvadza MTB. Vzhladom na silne obmedzenie vyberu ramov a bajkov doporucujem uvazovat o novom systeme tzv. bikepacking, co je doslova svetovy hit.

                0 0
                • Bedny1  

                  děkuju moc za tuhle reakci. jinak, na ten adaptér od SA jsem se chtěl zrovna zeptat :-)

                  0 0
                • Libores  

                  reagoval bych, ale nechci se opakovat:)

                  0 0
          • xtonda  

            No mě tohle ověšení kola stylem „za žádnou cenu nechci nosič“ přijde dost příšerné nehledě na to, že to má daleko vyšší těžiště a musí být daleko pracnější to napakovat a po cestě z toho něco vyndat.

            0 0
            • Pavel  

              Každý systém má své výhody a nevýhody, záleží na situaci a vkusu každého soudruha, pro který se rozhodne. Já jezdím tak i tak.

              0 0
              • lendl  

                Nie je to celkom tak. Vlastnici vyrobnych prostiedkov z radov burzoazie nas nie len vykoristuju nekrestanskymi cenami, ale nutia triedu pracujucich pedalnikov pouzivat veci s ktorymi nie sme uplne stotozneni. Ako v minulosti nam vnutili diskove brzdy, potom rozhodli ake velkosti kolies budeme pouzivat, tak teraz sa snazia aby sme svoje bajky ovesali nejakymi pytlikmi…

                0 0
                • Pavel  

                  Mi povídej… Chci nového bajka (MTB; ex-závodní XC jde konečně zaslouženě na stěnu a full jsem loni rozflákal), něco slušeného, prachy problém nejsou, ale není co koupit. Chci 26"… Stačil by mi jen rám… Ale prostě není, neexistuje, nejsou a nebudou. Horší jak za komančů, tak se dalo někoho podplatit, aby schoval pod pult. :)

                  0 0
            • Slavik  

              Prošel jsem si všemi fázemi. Nejdříve kola (2×) vevnitř v autě, pak střecha – to jsem nadával, proč jsem si ty střešní nosiče nekoupil dříve (4× kolo). Teď nosič na kouli (střešní jsem prodal) a zase nadávám proč jsem to neudělal dříve. Lepší, jednoduší naloďování, téměř nula odpor za jízdy…

              0 0
              • figur  

                Dobré ráno…

                0 0
                • koko0925  

                  Nedávno jsem objevil tohle: https://www.kupkolo.cz/…sic_z102995/ Plánuju dát normální nosič na karbonový rám. Dole to vyřeším objímkami na vzpěrách (mám pevnou osu). Jen to něčím vypodložím. Mám Felta, to je poměrně bytelnej karbon. Viděl jsem i týpka co měl na tomhle rámu hama sedačku a prej v pohodě. Manželka má Pelse, ten je měkčí, tak to dole vyřeším kousky plechu pod rychloupínák. Nabízí to i SA.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.