• vertor

    Ahoj,

    mám takový menší problém s přesmykačem GRX. Mám úplně nové kolo (najezdil jsem do 60 km) a potýkám se s menším problémem. Ať se snažím jak se snažím, nemůžu za žádnou cenu seřídit přesmykač tak, aby buďot největší nebo nejmenší kolečko netřelo s přesmykačem. Takže buďto to tře ve třetí nebo čtvrté poloze s menším nebo s větším kolečkem. 4. poloha s nejmenším nebo 3. s největším (snad jsem to nepopletl a nenapsal opačně). Zkoušel jsem povolit i utáhnout. Napdá mě jedině přesmykač posunout nahoru či dolu, ale nepřipadá mi, že by byl ve špatné poloze. Nejsem žádný expert, většímu ježdění na kole se věnuji chvilku a to samé platí při „servisu“ doma. Nečekal bych, že úplně nové kolo budu muset vracet druhý den po 5 km na servis a stejně jsou tam problémy. Špatně to řadí na větší kolečka vzadu, ale hlavně mě štve, že když jedu do kopce, tak abych nemusel poslouchat ty hrozný zvuky tření řetězu o přesmykač, musím na menší kolečko vepředu. Všiml jsem si, že na přesmykači jsou takové dva malé plasty nebo teflon, nevím a o ten to tře. Tak jestli se to musí zachodit, nebo je problém někde jinde. Jsem trochu zklamaný, čekat takhle dlouho na kolo a pak mít hned problémy. Na druhém kole, kde mám dvojplacku (MTB) jsem tenhle problém nikdy řešit nemusel.

    Čeká mě ještě garanční prohlídka, takže jim to řeknu, ale nechci, aby na mě koukali jako kdybych spadl ze stromu. Když to dvakrát seřizovali a furt to přetrvává. Možná je to opravdu vydření cesty skrze plast, nebo nějaká jiná chyba někde, nebo je to pouze normální pro nový kolo… Nevím, silničku/gravel jsem nikdy neměl.

    Snad jsem to formuloval alespoň trochu dobře a jde to pochopit.

    Děkuji za jakoukoliv pomoc.

    0 0
    • Romancero  

      nevím , jak GRX ale u sady Sora má řazení přesmykače další dvě mikropolohy…sem to dříve nevěděl a seřídit přesmykač bylo teda terno!

      Je tedy divné, že kolo nebylo seřízeno před prodejem-asi nebude příliš solidní prodejce..

      0 0
    • tompca  

      První co bych udělal, tak se naučil jednoduše formulovat myšlenky, to cos napsal tedy moc smyslu nedává.

      Za druhé, máš zřejmě ten přesmykač špatně seřízený a patrně i přehazovačku.

      Stáhni si dealers manual 1 na stránkách Shimana, tam je krok za krokem popsáno seřízení ( podle typu co máš GRX FD-RX400 nebo 800, seřizují se stejně).

      https://bike.shimano.com/…D-RX400.html

      Tady máš video,kde chlapík montuje a seřizuje přesmykač Shimano 105 (stejný jako GRX) a vysvětluje co a proč dělá, a jak co funguje.

      https://youtu.be/8SO54cdwtxc

      Za třetí, jestli se Ti to nechce dělat nebo to nezvládneš, tak to odvez do servisu.

      Kliky máš také GRX?

      0 0
      • tompca  

        Co není na videu patrné, tak než budeš vkládat a utahovat lanko do přesmykače, tak páku musíš mít „odcvakanou“ jako pro malý převodník (pozor má 4polohy).

        0 0
      • vertor  

        Čau, díky za odpověď. Jo jsem si vědom, že jsem to napsal dosti nepřehledně, neměl jsem příliš šťastný výlet na kole zpátky domu.

        Díky za tip na manual, podívám se na to a i na video. Ostatně, bude se to hodit pak i na další domácí seřizování po garanční prohlídce, kde tedy doufám, že už by to mohlo vyjít a pár km najezdit bez těchto problémů.

        Všechno komplet GRX 400.

        0 0
        • tompca  

          Tak seřídíš to jednou a pak na to není důvod sahat, já mám GRX přesmykač od podzimu 2019 a kromě prvotního seřízení a občas čištění jsem na něj ještě nesáhl. Jestli vše GRX, tak bude chyba v seřízení, změn servis, když neumí seřídit přesmykač.

          0 0
    • mantis  

      Přesmykač nebrat.

      0 0
      • tompca  

        To je rada.

        0 0
      • vertor  

        Děkuji za radu :D První kolo, co má více poloh přesmykače, tudíž jednoplacka se pak nejeví jako špatný nápad.

        0 0
    • koffee  

      Ahoj, jak to dopadlo – povedlo se nakonec seridit? Ja mam asi tyden Koyuk 2.0 s GRX400, najeto zatim jen 80–100km, ale presmykac mi o retez tre temer na velkem tacu skoro na kazdem prevodu, na malem tacu jen pokud retez krizim.

      Zarazi mne, ze se to deje – mam jeste Shimano XT na MTB 2×11 a tam muzu radit jak chci a retez se nikdy presmykace ani nedotkne.

      (Nejsem technik, kola jsem nikdy neserizoval – nemam na to bunky)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.