• JanGPX

    Ahoj všem

    od srpna 2021 programuji web gpxmapy.cz Původně jen pro vykreslení stop jako reakci na to, že v Mapy.cz v polovině 2021 zrušili možnost pouhého přetažení gpx, kdy se stopa modře zobrazila a zůstala součástí mapy jako podklad (na rozdíl od importu). Podle Mapy.cz to bylo nesystémové, jen dočasná pomůcka neuvedená v nápovědě.

    Můj web tedy umí vykreslit stopy, neomezené množství a v libovolných barvách. Ale tím programování neskončilo, a dnes po necelém roce je z toho editor, který už toho umí docela dost. Přesněji, jen „bodový“ soupis funkcí, který je na webu v nápovědě („jak na to“), je už celá stránka textu…

    Web je zdarma, na podkladech Mapy.cz, zcela bez reklam a bez cookies. Nic na vás nebude vyskakovat. Nedělám to za účelem zisku.

    Jezdím hodně na kole a sám potřebuji různě plánovat, třeba částečně po vlastních předchozích stopách, tak na to mám web…

    Některé funkce mohou být odpověď na dotazy, které zde v minulosti byly, například jak v gpx souboru vyříznout okliku, kterou udělá plán v Mapy.cz v místech, kde nemají cestu. Na mém webu je na to přímo funkce „tvořit výřez“, velmi jednoduše se propojka nakliká ručně. Dokud to v Mapy.cz nezavedou přímo…

    Snažím se o video-nápovědu, ale zatím to vázne… Třeba tato zmíněná funkce ji má.

    Jsou tam také možné různé exporty, třeba do dvou formátů Garmin (to je poměrně nové a ještě na to nemám reakce)

    Napsal jsem pár odpovědí na starší příspěvky, ale tuším, že webovka zaslouží vlastní vlákno, tak ho zakládám…

    Budu samozřejmě rád za ohlasy, třeba že se vám to hodilo.

    A jsou to pro mě také náměty, co dál naprogramovat :)

    21 0
    • ZdenekP  

      Díky moc. Po zrušení této funkce na mapy.cz jsem dobu hledal nějakou náhradu. Našel tohle https://www.gpsvisualizer.com/map_input ale to tvé je jednodušší. Díky.

      0 0
    • oddie  

      Skvělé, díky, letmo jsem vyzkoušel a vyhovuje mi to, budu používat.

      0 0
    • vapes  

      Pěkné, zatím jsem zkusil import jen dvou tras přes sebe..

      0 0
      • JanGPX  

        Jojo, ja jich mám skoro 500…

        Nahrávám si je uz od dob SmartMaps, cca 10let, to jsem je musel dostávat do PC exportem do gpx, a se stopařem s tím pokračuju, jako zalohu.

        V Mapy.cz se pak přes to dobře plánovalo, než to zrušili.

        Mám to různě rozsložkovaný, podle oblastí (podle parkovišť), a kopie tras mimo domov ještě v jedné složce, tam mám přes 200 tras, jednoduše vykreslim vše, dám přebarvit podle roků a mám přehled…

        1 0
        • xpj  

          Tohle je moc pěkné použití.

          Mě by přišlo v souvislosti s tímto zajímavé, mít uložené ty informace v local storage nebo IndexedDb v prohlížeči, abych nemusel manuálně importovat pokaždé trasy. Mohlo by tam být i nějaké jednoduché roztřídění do složek.

          Ještě by se mi líbilo použití jiných mapových podkladů než jen mapy.cz. Třeba ty heatmapy ze Strava apod.

          0 0
          • JanGPX  

            To nahravani zatim nijak neplanuju menit, zustane to takto „jednoduse“ pretazenim, na web se nejde a nepujde prihlasit.

            K mapovym podkladum – je tam OSM a dalsi uvidime casem. Tenhle web stavi prave na tom, ze zakladem jsou Mapy.cz, ktere jsou oblibene a gpx editoru na nich zrovna moc neni…

            1 0
            • xpj  

              Mapových podkladů jsem si nevšiml ????‍♂️

              Můj nápad byl použít lokální úložiště v prohlížeči, kam by se daly ty trasy/gpx/anything uložit a při otevření stránky by se zase nahrály. Nebylo by potřeba mít cokoli na serveru, to že to je v podstatě „offline“ appka je super.

              0 0
              • JanGPX  

                Nikdo nejme dokonaly… priznam se, lokalni uloziste prohlizece neznam, kouknu na to. Dik za namet.

                Chtel jsem tam mit nacitani gpx souboru primo uvedeneho v odkazu, tedy do url odkazu pridat url adresu na nejakem serveru ulozeneho souboru, ale zatim jsem skoncil na CORS zabezpeceni, funkce fetch() nema krizovy pristup na jine servery. Uvidime o dlouhych zimnich vecerech…

                1 0
    • BB  

      vypadá to pěkně, ale nějak nemůžu přijít na to, zda lze vytvořit trasu naklikáním bodů mezi kterými by to routovalo ???

      0 0
      • JanGPX  

        Jde, na nové (červené) stopě špičku myši přesne někam na tu stopu a pravy klik

        0 0
        • JanGPX  

          Jeste doplnim, ze routovani, tedy prichyceni stop k cestam (planovani serverem) je na mem webu jen doplnek, je to urceno spis pro opak, tedy planovat normalne treba v Mapy.cz, a kde to Mapy nepusti, tak zde rucne doklikat. Kdyz tam neni cesta a Mapy to nenaplanuji, tak ani muj web, pouziva pres API stejne vypocty z Mapy.cz

          No a pak ruzne opravy zaznamu, zkraceni stopare, a pod.

          No a vykteslovani pro prehled.

          Nebo planovani po vlastnich predchozich zaznamech, nova stopa se k nim prichytava a kopiruje je, a pri klikani do mapy mimo stopy se tvori nova stopa, treba jako propojka jinudy, mezi predchozimi stopami. A tu jde Route prichytit k cestam, pokud je to vubec potreba.

          0 0
    • xtonda  

      Tohle je fajn nástroj jak dotlačit trasu místy kudy mě mapy.cz nechtějí pustit. Škoda že nelze nad mapy.cz API napsat komplet vlastní plánovač, i když nějak nemůžu v podmínkách API najít konkrétně ve kterém bodě je to zakázáno.

      A mám hlášení chyby – nahraju GPX vytvořené v mapy.cz, dám editaci, chci vytvořit výřez v místě kde mě mapy.cz jako cyklistu nechtějí pustit do jednosměrky, vytvořím výřez a na vytvořené úsečce dám pravou myš a vyberu plánovat úsek pěšky krátkou. Trasa se vytvoří jak chci, ale ze všech bodů trasy zmizí údaj o nadmořské výšce.

      0 0
      • JanGPX  

        Ahoj,

        Bod 4.5 vyžaduje prémiovou smlouvu se Seznamem…

        Elevace: původně jsem to tam měl, do nějakých délek plánování (pár kilometrů) to ele načítalo automaticky, ale dlouhé úseky byly velký problém, furt na pozadí běželo načítání ele, a kousalo se to proti sobě. Naráz lze načíst max 100 bodů, to je přímo omezení v API (mj. asi taky kvůli omezení tahání dat z jejich serveru, viz licence bod 5.7.1)

        Takže jsem to pro plánování úplně vypnul. Není to pro plán potřeba, jakmile upravenou trasu pošleš zpátky do mapy jako import gpx, tak se elevace automaticky přiřadí, když není v souboru gpx.

        No a chybí to v souboru celé, protože jakmile chybí byť jedna hodnota, tak to mapy (i můj web a i ostatní) berou jako že elevace není. Takže ji do výstupu prostě nedávám.

        Nicméně v datech na webu to zůstává a lze chybějící elevaci doplnit velmi jednoduše: po výřezu dej akcept (rovnou to skočí do základní funkce výběru stopy a stopa zůstane vybraná – třeba pro možnost hned tvoření dalšího výřezu) a klikni na „možnosti stopy“. Tam dej načíst chybějící ele – to jsou právě ty nově vytvořené route body, je tam uvedený počet. Při krátkém úseku (jedna jednosměrka) to budou max desítky bodů a to se načte téměř okamžitě. Stav načítání lze sledovat u výšky <ele> pod tlačítkem export, pokud to vůbec stihneš zaregistrovat :)

        0 0
        • JanGPX  

          Ještě jak o tom přemýšlím, tak takovéto využití je zajímavé, vlastně si doplánuješ jeden úsek jinak, než ostatní plán. Dobrý.

          Už jsem si tedy dal do (obsáhlého seznamu) poznámek, co potřebuji naprogramovat, možnost kontrolovat vrácenou route, zda je do 100 bodů a pokud ano, tak (při správné konfiguraci požadavku) je ve vráceném paketu těch prvních 100 elevačních hodnot obsaženo. Pak je stačí přiřadit a nebude to hlásit stopu bez elevace. To by nebylo špatný :)

          0 0
        • xtonda  

          Podle dokumentace má SMap.Route vrátit s geometrií naplánované trasy i nadmořské výšky, ale jestli to nefunguje, tak doplnění přes možnosti stopy je taky celkem v pohodě, rozhodně menší pruda než to vyexportovat z gpxmapy.cz, importovat zpátky do mapy.cz (a teď už je to potřeba i uložit aby se s tím něco dalo dělat) aby se doplnily elevace a pak to zase exportovat abych dostal GPX s nadmořskými výškami pro použití v LocusMap.

          0 0
          • JanGPX  

            Aha, pokud je to jinam než do map, tak je to blbost načítat elevace importem a znovu exportem do Mapy.cz. Předpokládal jsem, že upravenou trasu jen vracíš zpátky do Mapy.

            Bohužel SMap.Route vrací opravdu jen prvních 100 hodnot (indexy [0–99]), i když je stopa delší, viz přiložený výstřižek

            Používám rychlejší verzi načítání Route, kde můžu volit, co je ve výsledku obsaženo a co ne, například se tím vynechá vytváření/načítání „iteneráře“ (zbytečných informací o všech bodech – to je to „points“ – složitý objekt), což vrácení plánu serverem velmi zrychluje (server to nemusí vytvářet)

            Tak jsem zkusmo přidal načítání altitude a návrat vidíš sám: stopa má 1531 bodů, ale jen 100 ele…

            A i čtení getAltitude umožňuje zaslat jako požadavek pole dat, ale opět jen 0–99, pokud se pošle víc, vrací to nesmysly.

            0 0
    • Beekeeper  

      Díky, je to skvělé!

      Video návod taky pomohl.

      Jen se chci zeptat… když opravuju nahranou trasu, kde část nebyla nahraná…

      Když si novou trasu dokreslím (+ doroutiju), nechá se nějak upravit lineární rozpočítávání času? Potřeboval bych o dokopec/zkopec různé rychlosti (časy) – kdybych mohl třeba pro nějaký bod nastavit fixní čas (si ho napočítám dle očekávané rychlosti, nebo rovnou tu rychlost na úsek). Prostě cíl je, že nesmím na těchto úsecích trhat rekordy na segmentech.

      0 0
      • JanGPX  

        Dík za odezvu :)

        Jestli to správně chápu: chybí kousek stopy a opravuješ to tvořeným výřezem. Tam to časy rozpočítá lineárně, jiná možnost (zatím) není.

        Napadá mě jen jedno řešení, ale je-li potřeba to dolaďovat až takto na úseky, pak asi je tedy možnost následující:

        vytvořit ze stopy dvě nové – odříznutím začátku a pak opět z původní odříznutím konce vytvořit dvě stopy, tedy ty záznamy, které jsou k dispozici (vynechání nenahrané části) a které mají časové značky.

        Pak si postupně tvořit nové kousky stop tak, jak jsou potřebné úseky, na nichž může vždy být čas lineárně rozpočítaný. A ty úseky postupně připojovat. Když se vezme začátek (uříznutím konce vzniklá stopa), ta má časové značky, a k ní připojit jeden nový kousek bez časů a spojení nabídne možnosti nastavení počátečního a koncového času nového úseku, předvolí propočítané hodnoty podle rychlosti, ale lze je ručně změnit. Akceptem se to spojí a stopa se o úsek prodlouží. Takto postupně připojovat další úseky. A nakonec připojit koncový nahraný úsek.

        Jen drobnost: mám tam u spojování chybku, už ji mám opravenou v pracovní verzi ale ještě to není na webu, pokud připojované úseky budou při tvorbě přichyceny na konce stop, tedy spojení bude v přesně stejném bodě, pak tam není úsek spojení (je nulový), se kterým spojování počítá a ukáže to chybnou časovou posloupnost, ale spojí to správně. Při spojování se prostě počítá s tím, že spojované konce neleží přesně na sobě.

        1 0
        • JanGPX  

          Ještě přidám video které je speciálně pro jiný případ (viz vlákno zde)

          ale cca od 2 min ukazuje postupné spojování stop

          0 0
          • Beekeeper  

            Díky. Perfekt.

            Ještě jedna otázka – máte ořez začátek, ořež konec… a co odřezat uprostřed? Pointa je, mám nahranou přestávku, ale navigace nespadla do autopause, čili je tam to rozlítaný hnízdo. To, když je to hodně, by bylo dobrý smazat.

            0 0
            • JanGPX  

              Odřez uprostřed je právě „tvořený výřez“ – dvě kliknutí na stopě a propojí se to přímo, čímž se vyřízne rozlítání na místě.

              Ale pokud je potřeba rozpojení stop na dvě s vynecháním uprostřed, tak to tam nemám, to se musí těmi dvěma ořezy konce a začátku, po prvním ořezu si zapnout původní celou stopu (auto vypnutou prvním ořezem) a druhý ořez.

              2 0
        • Beekeeper  

          Díky. Dneska to sice nakonec nebylo potřeba, ale kdyby nějaká taková jednoduchá možnost do budoucna byla, tak by to bylo perfekt. thumbs-up

          0 0
    • kuba0  

      Uvítal bych nějaké diskusní vlákno přímo na webu. Asi by stačilo jen prosté přezdívka, text, recaptcha a odeslat, aby se člověk nemusel registrovat na nějakém cizím webu. Není to nic, co by bylo potřeba rychle, nebo bez čeho by se nedalo obejít, spíš kvůli lenosti.

      0 0
      • JanGPX  

        Nejsem v zásadě proti, souhlas. Ale…

        viz můj aktuální příspěvek, nyní to rozhodně není na pořadu dne.

        Nejprve nový design, pak se uvidí :)

        0 0
    • Chrobák Vrecko  

      Super práce! Tohle jsem hledal. Mapy.cz jsou na plánování dobré, ale někdy prostě nenakreslí to, co člověk chce. Teprve zkouším, ale spojení více gpx do jedné a výřez trasy jsou perfektní.

      Díky za tvou práci.

      1 0
    • JanGPX  

      Ahoj, nějaký čas se zde nic nedělo, tak jsem toto diskusní vlákno trochu pustil z dohledu…

      Aktuální situace je taková, že celý web gpxmapy.cz kompletně předělávám, na novou technologii, rychlejší, bez redukcí dat, s plnou funkčností undo/redo, a hlavně ve zcela jiném, moderním designu.

      Už žádné složité přepínání do „editace“ a podobně. Vše se zvýrazňuje pouhým najetím. No a rovnou i v EN verzi.

      Ale zatím bohužel jen v pracovní verzi na mém PC… Na webu to není, ale doufám, že tam na letní sezónu 2023 bude alespoň nějaká beta verze.

      Kdo má zájem, může kouknout na webu gpxmapy.cz do položky „aktuálně“, jsou tam o tom nějaké informace… Ale velmi rychle zastarávají… Makám na tom, co můžu.

      7 0
      • ememem1  

        super pekne a jednoduche.

        mala otazka – zobrazenie vyskoveho profilu ako?

        0 0
        • JanGPX  

          standardně nijak :(

          na stávajícím webu už jsem to nestihl dořešit, bude to na novém designu, nějaké okno výškového profilu, jako všude jinde.

          Tedy nyní to jde, ale je to spíše pro analýzu třeba nepřesnosti záznamů a pod, na běžné prohlížení profilu to není vhodné.

          Klikněte levým na stopě > stoupání-klesání-další info > analýza > vytvořit graf.

          Zase na druhou stranu je to v přesném měřítku s možností libovolně zvětšit detail a vidět přesný průběh v každém bodě.

          Jde tam zapnout i časový graf (levý klik na šedém rámečku grafu)

          Mapové podklady jde zpět zapnout – pravý klik na ploše

          Ovládáni není jednoduché vím.

          0 0
          • ememem1  

            vyborne, dik.

            a daj sem cislo konta na daky pripevok na chod ale volako inteligentne nech to neni zatazene x konverznymi poplatkami,akurat mi dosiel novy cennik a asi im uz preplo :-)

            0 0
    • JanGPX  

      Ještě přidám jeden obrázek-náhled za všechny – jak vypadá aktuální pracovní verze nového designu.

      Na obrázku samozřejmě není vidět, že je vše „jako živé“, stopy i waypointíky se zvýrazňují pouhým přejetím přes ně (nebo přes jejich položky v zapnutém seznamu), waypointům lze dávat libovolnou barvu a velikost, menu se nezavírají, když nemají a všechna menu jsou libovolně přetahovatelná standardně za lištu, hlavní menu minimalizuje velikost podle aktuálního stavu a nabízí jen aktuální možnosti. Po nahrátí jen jedné stopy se zvýrazní tlačítko „rychlé funkce“, kde půjde třeba přímo zkrátit stopaře (a to i se zohledněním zastávek, takže budete mít po importu zpět do Mapy.cz správnou délku aktivity).

      A jak jsem již psal, na vše funguje zpět, takže když se vám nelíbí výsledek, stačí kliknout, přesně tak, jak to očekáváte. Vrátí se změny barev, výběry, vypnutí stop, nahrání stop, editační změny, atd atd.

      Když jsem zmínil výběry, tak kolem nich se vlastně vše točí – když měníte třeba barvu, tak buď všem stopám, nebo pokud máte nějaké vybrané, tak jen těm vybraným. A takto je to se všemi funkcemi. Akce na všech stopách, nebo na výběru. A samozřejmě po kliknutí na jednu stopu změny té jedné stopy. Atd.

      Kliknete pravým na stopu a můžete ji v tomto místě rovnou rozdělit na dvě. Nebo vyřadit segment nejbližší ke kliknutí. A mhohé další.

      To co píšu bohužel zatím není na webu, takže to nemůžete ani vyzkoušet. Jakmile udělám nějakou ucelenou verzi, kde bude většina základních funkcí, dám to na web jako betaverzi (přes odkaz, primárně se bude otevírat stávající původní web)

      No a až to bude hotové, „překlopím to“, primární bude nový design a tento stávající zůstane trvale pod odkazem, tedy jedno kliknutí navíc, bude-li vám na novém webu něco chybět. Nebo si aktualizovat záložku s odkazem na tento původní web.

      Nový design je na nové techologii, používá nové API od Seznamu, které je také ještě v beta verzi a vyžaduje to api klíč, který můj web má. Celé to běhá rychleji, s možností přidávání mnoha dalších funkcí v budoucnu.

      Nejprve to ale musím celé přeprogramovat, a to je opravdu hodně práce :)

      4 0
    • JanGPX  

      Z odezvy od uživatelů se ukázalo, že o nový web, respektive informace, co aktuálně programuju, je docela zájem, udělal jsem tedy jedno přehledové video, jak web gpxmapy.cz bude vypadat.

      Nejsem žádný youtuber, ale koukatelné to snad je.

      Dostupné na stránce aktuálně zde

      1 0
    • JanGPX  

      Ahoj všem,

      od 1.4.2023 je na webu gpxmapy.cz zcela nová, kompletně přeprogramovaná verze. Nakonec jsem zvolil dát to jako finální první verzi rovnou na web, nebyla žádná betaverze, jen by se to celé komplikovalo.

      Nová verze je rychlejší a hlavně hezčí, má takový „normální“ design, ne to předchozí prehistorické šedé menu…

      Ve vykreslování tras pro přehled už web umí mnohem více, jdou načíst i fotografie, které si najdou svoje místo na stopách podle data/času. Fotky tedy nemusí mít přiřazenou GPS souřadnici, pokud jste fotili a zároveň nahrávali trasu, tak čas na trase gpx je přesný ze satelitů a fotky z mobilu mají také přesný čas. Web to porovná a ze stejné časové značky na stopě přiřadí lat/lon pozici k fotce.

      Jinde jsem takovou funkčnost nenašel, a už vůbec ne na oblíbených podkladech Mapy.cz.

      Akorát v editacích to ještě trochu pokulhává, ale budu to postupně doplňovat, co bude mých silách. Vše bude přibývat na webu v novinách :)

      Nejdůležitější je teď to Route plánování v nové stopě, to tam vyloženě chybí. Ale není to tam proto, že to chci pořádně propracovat, a to by tam nový design ještě nejmíň měsíc nebyl… A cyklistická sezóna začíná......

      Mám tedy konečně pořádný základ, který můžu prakticky neomezeně rozšiřovat. A v hlavě tisíce nápadů, a i náměty od uživatelů, vše je kam na web vřadit, stačí to jen rutinně doprogramovat…

      Původní web je samozřejmě dostupný, přes odkaz v menu „informace“. Přestěhoval se do /old/ a tam dožije…

      V menu „informace“ jsou také videa, k čemu to vlastně je a jak se to nově ovládá.

      6 0
      • ememem1  

        stale ti tam chyba jedna vec – vykreslit vyskovy profil. ci iba zle vidim?

        0 0
        • JanGPX  

          Chybí úplně, vím. Na původním webu už jsem ho tam nestihl dát, a nyní jsem přes 4 měsíce to celé dělal znovu, na jiné technologii. Budiž mi to omluvou, že se na něj zase ještě nedostalo.

          Také ho chci propracovat, běžný profil je všude. Tedy abych tam měl primárně taky běžný profil, ale s možností rozšíření – zobrazit až do detailu jednotlivých souřadnic, jako je to na původním webu, ale s pořádnou grafikou a pohodlným ovládáním. S možností proložení různými křivkami průměrování. Na tom je hodně práce. Nechci použít nějakou hotovou komponentu, žádná nevyhovuje mým představám, navíc to chci mít programově plně pod kontrolou.

          0 0
          • ememem1  

            super, len neviem ci na to nejdes moc zhurta :-), mozno by stacil jednoduchy profil iba kvoli orientacii ako prvy krok.

            0 0
            • JanGPX  

              Ano, asi to tak dopadne. Ale stejně se to musím naučit, a když už v tom budu, tak je nejvýhodnější to udělat rovnou, než se do toho po čase zase dostávat. A musím to rovnou dělat tak, aby tam ty možnosti podrobnějších zobrazení a i zobrazení vice křivek byly možné (profil + proložení, případně v budoucnu rychlostní profil a pod). Na všem samozřejmě musí jít táhnout bod souběžně se stopou, obousměrně, jako na většině webů.

              Jakmile dodělám hlavně to routování, tak se na to asi vrhnu. Uvidíme.

              Jak ukazuje už další příspěvek, routování tam prostě chybí.

              1 0
      • jenda95  

        moc pekne, spousta prace :)

        nechci aby to vyznelo blbe – ale k cemu se to realne da pri planovani pouzit dokud tam neni routovani???

        0 0
        • JanGPX  

          Původně web na plánování vůbec neměl být… Jen vykreslení pro přehled a pak základní editace. Potom jsem to na původní web přidal, jako doplněk, je to tam dost krkolomné.

          Do tohoto designu to přidám, a budu doufat, že to nebude používat konkrétně na plánování mnoho lidí, protože by mohl nastat problém s dostupností dat ze serveru Mapy.cz, resp. s dostupností zdarma… To by ale bylo na dlouhé povídání.

          Směřuju to prostě primárně jako gpx editor, tedy na úpravy a převody gpx a jejich zobrazení, třídění a pod. Prostě trochu jiné funkčnosti, než plánovací servery, jako je třeba Mapy.cz.

          Proto to taky nedostalo přednost a ještě to tam není… Ale stejně jsem musel udělat nejprve vykreslování, těžko programovat plánování stopy, když by mi ji to nekreslilo..... :)

          Takže vydržte. Pro ty, co si chtějí jen udělat přehled, už je to plně funkční. A těch je asi většina.

          Pro plánování se to tedy zatím dá využít třeba na tvořený výřez, normálně naplánujete v Mapy.cz a někde vás to nepustí a na Mapy.cz to (zatím) nelze zkombinovat s ručním naklikáním. Necháte okliku, exportujete, na mém webu ručně vyříznete okliku (tam je plánování k ničemu, neudělalo by ho to mimo cesty stejně, jako na Mapy.cz, jsou to stejné algoritmy). To opravené (s ručně naklikanou částí) můžete poslat zpátky do Mapy.cz a jít podle toho turistiku. Navigace ale podle importu spustit nejde.

          2 0
    • JanGPX  

      Ahoj, web gpxmapy.cz má založenou facebook prezentaci.

      Odkaz je přímo v hlavním menu, modré „f“ nejde minout…

      Směřuje to na web-prezentační fb stránku, a je k tomu založená skupina – diskuze, odkaz je v prezentaci.

      Zapojte se, chcete-li…

      1 0
    • mikocz  

      Zdravím, pokud sem můj dotaz nepatří, tak se omlouvám, ale rád bych se zeptal na následující: mám velký GPX soubor s trasou rozsplitovanou do mnoha segmentů (je to Eurovelo track). Problém nastává, když chci ten soubor dostat do Garminu. Garmin connect to otevře pouze jako první segment. Mapy.cz soubor otevřou jako ořezaný jen prvních 40 segmentů a hlásí, že je to jinak moc velké. A pak z nich do Garminu můžu posílat jen každý segment zvlášť. Mě vlastně ty segmenty vůbec nezajímají, chtěl bych jen celou trasu Eurovelo dostat do navigace. Je to reálné? Mám udělat v těch aplikacích něco jinak? Děkuji.

      0 0
      • xtonda  

        Ty segmenty tam jsou asi proto, že v kuse jako jedna stopa by to bylo moc velké, ale můžeš zkusit spojit to do jedné Asi bych to rozdělil na víc gpx souborů aby v každém souboru byl jen jeden segment, denní etapa. Nevidím smysl mít to v jednom kuse.

        0 0
        • mikocz  

          Mě by to naopak dávalo smysl na co nejmenší počet segmentů. Jak se tedy upravují, sjednocují segmenty? Nějaký program na to je? Jsem v tomto začátečník.

          0 0
      • JanGPX  

        Ahoj, dotaz je v pořádku :))

        Je otázka, zda jsou to skutečně segmenty, nebo jednotlivé stopy <trk>. Pokud skutečně segmenty, pak můžeš postupovat jak píšou ostatní, tedy vymazat v texťáku <trkseg>, ale to je nepraktické.

        Na mém webu to jde jednodušeji. Zkoušel jsi to na něm otevřít? gpxmapy.cz

        Tam by to mělo bez problému jít. Pokud ne, určitě to chci vědět!

        Po nahrátí souboru klikni na menu „zobrazit“ a zvol „segmenty (přerušení stopy)“, segmenty se zobrazí jako hnědé úsečky, pokud jsou krátké, bude vidět jen jejich středový hnědý kroužek.

        Na ten (na každý) klikni normálně levým a dej zrušit segment (každý segment tedy zruší pouhé dvě kliknutí :)

        Až budou zrušené, vyber stopu – klikni na ni pravým a přidat do výběru.

        No a můžeš exportovat stopu bez segmentů.

        Můj původní předchozí web, dostupný v menu-informace jako old, umí různé převody i do Garmina, ale je to složité.

        Aktuálně usilovně makám na Routování u nové stopy, to by mělo být tento týden, a hned potom přidám na aktuální web i Garmin exporty. Je to otázka tak snad max jednoho měsíce, určitě letos. Je toho hodně…

        0 0
        • mikocz  

          Upřesňuji, že jde tedy o stopy, ne o segmenty. Tzn. jeden GPX file má v mém případě 108 stop a jako takový ho nemůžu dostat do Garmin navigace (Garmin connect načte pouze první stopu, Mapy.cz načtou pouze prvních 40 stop.

          Na tvém webu soubor otevřu, ale jelikož se tedy jedná o stopy, tak si nepomůžu – zkoušel jsem i vybrat všechny stopy a exportovat do nového GPX, ale je to stejné.

          Abych teda nemluvil abstraktně, jedná se o oficiální Eurovelo GPX soubor zde https://en.eurovelo.com/ev4

          Pokud tedy celou trasu dostanu do Garminu, tak nepotřebuji nic upravovat. Ale mám z mojí zatím omezené zkušenosti pocit, že počet stop v souboru je problém.

          0 0
          • JanGPX  

            Výborně. No už o gpx přece jen „něco“ vím… Takže jsem se trefil :)

            To, co jsem na odkaze zdarma stáhnul, není až tak velký soubor, protože body jsou od sebe vzdáleny průměrně 774m, což prozradí statistika na mém webu. Dále prozradí, že je to tedy 4822 souřadnic (řádků), což není nijak moc, běžný záznam třeba 100km trasy na kole má průměrnou vzdálenost bodů cca 25m a je to pak 4000řádků. To by měly navigace běžně zvládat.

            Můj web zvládne mnohem více stop a řádově delších. Jednoduše to není nijak omezeno, jen pamětí PC.

            No a řešení na mém webu taky je.

            Nahraj stopu.

            Klikni na zelené tlačítko „nová stopa“ a na první volbu „nová stopa,..“ a vyber „spojit dvě stopy“

            Se zeleným puntíkem najeď na libovolnou stopu, zvýrazní se a červená šipka ukáže její konec, protože to je místo, kde se tvorba přichytí, potřebujěš připojit konec první stopy na začátek druhé.

            Klikni a zelený bod se přichytí na danou stopu a stane se modrým, jako počátek tvorby.

            Pak najeď na sousední stopu, šipka ukáže na její začátek. Jelikož stopy navazují, bude to do stejného místa, opět klikni, normálně levým, druhý koncový bod se přichytí na začátek druhé stopy a tím se to uzavře.

            Jelikož to tedy leží na sobě, není tam třeba nic dalšího dotvářet.

            Akceptuj a dvě stopy jsou spojené do jedné.

            Pak k této nové spojené stopě stejným postupem připoj další.

            Budeš to muset udělat více jak 100×, ale alespoň to nějak jde…

            No a exportovat to už umíš.

            Pokud se třeba s bodem netrefíš na stopu, klikneš mimo, tak (po kliknutí obou, klidně oba mimo) body můžeš na stopy přetáhnout.

            Nebo můžeš neomezeně používat undo/redo tlačítka v prohlížeči, každý krok se vrací.

            Akorát ještě jsem si všimnul jedné věci: názvy stop jsou poměrně dlouhé a můj web při spojování vkládá do nové oba (spojené navíc slovem -connect-). Tím se bude název stále natahovat.

            Tak občas klikni na stopu levým a dej změnit název, třeba to prostě smaž. Jinak bude výsledný název moc dlouhý. Není to sice v gpx souborech nijak omezeno (délka názvu), ale zobrazení velmi dlouhého názvu bude asi v Garminu problém.

            Nebo to tedy celé udělat v nějakém tom texťáku, vyhledávat </trkseg> a mazat celé části viz označení v příloze, tím se zruší i značky jednotlivých stop <trk> a jejich názvů, počáteční a poslední značky v souboru se musí samozřejmě ponechat, pak tam bude jen jedna počáteční <trk> následovaná jednou <trkseg> (pak hromada řádků stopy) a jedna koncová </trkseg> </trk> a bude to jedna stopa, s názvem daným na začátku (kódování UTF8)

            0 0
            • JanGPX  

              Ještě doplním, že lze samozřejmě pospojovat třeba vždy jen několik stop a udělat si několik souborů, třeba jednu stopu pro ČR, další pro Německo atp. a ty si jednotlivě vyexportovat do souborů a mít pak několik kratších souborů.

              Tím vybráním všech 108 stop a jejich exportem jsi vlastně udělal stejný, tedy vícestopý soubor.

              Lze exportovat i jednotlivé stopy, prostě tu jednu vždy vybrat a export, tím se může vytvořit 108 souborů po jedné stopě, tedy vlastně rozporcovat vícestopý soubor na jednotlivé soubory… Jde to libovolně kombinovat.

              Jakmile na mém webu vybereš více než jednu stopu, vzniká vícestopý soubor, jednostopý standard se exportuje pouze při vybrání jedné stopy.

              V některé z dalších verzí webu počítám s tím, že jednotlivé stopy půjde exportovat přímo v jejich kontextu, tedy kliknutím na stopu ji ne vybírat, ale tu jednu rovnou exportovat. A u toho právě budou volby, jak to exportovat – v jakém formátu, i ten Garmin.

              Makám na tom.

              0 0
              • mikocz  

                Děkuji. Otestuju to. Zatím jsem použil program Garmin Basecamp (na stránkách Eurovela psali, že tam ty trasy testovali) a překvapivě dobře to dělá co jsem chtěl, tj. v seznamu tras si naklikám, které chci, a dám sloučit do jedné trasy – jednoho GPX souboru, kde se to pak opravdu chová jako jedna trasa.

                0 0
          • xtonda  

            Sem ty stopy spojil v texťáku a nahrál do mapy.cz https://mapy.cz/s/jojozanuco ale je tam v oblasti Belgie a Nizozemska nějaký problém, rovné čáry tam a zpět, asi ty stopy nejsou v tom souboru správně za sebou, takže to su budeš muset dělat vizuálně v aplikaci třeba jak píše Jan.

            Bosy tam sou tak řídce, že problém s velikostí nenastane.

            1 0
            • xtonda  

              Tak ten GPS visualizer umí jednotlivé tracky přeuspořádat a převrátit směr aby vše navazovalo, takže takhle https://mapy.cz/s/nohutonefa na první pohled to vypadá dobře.

              0 0
              • mikocz  

                Ano tu Belgii tam mají převráceně. V tom texťáku si teda odstranil jen všechny <trkseg> kromě prvního a posledního?

                0 0
                • JanGPX  

                  vidím že odpověď přišla dříve, než jsem to prohledal a dopsal…

                  smazání jen <trkseg> nepomůže.

                  xtonda by mohl přiložit soubor, když už to má hotové

                  0 0
                  • xtonda  

                    Je to nasdílené na mapy.cz, dá se to tam i exportovat, v rychlosti mě nenapadlo nic lepšího kam nahrát GPX.

                    1 0
                    • JanGPX  

                      Jo, jasně. No to je funkční výsledek.

                      Když to položím na sebe na mém webu (108 stop a tento export z Map z odkazu) tak to sedí :)

                      0 0
                • xtonda  

                  Prostě je potřeba odstranit značky začátku / konce tracku a segmentu, pokud to není první / poslední track a segment. Ale k dobrému výsledku to v tomto případě nepovede, protože ta Belgie je otočená, takže použij to co mi vyšlo z GPS vizualizeru, nebo si to zkus sám.

                  0 0
            • JanGPX  

              No to mě nenapadlo :) Ano, pořadí více stop v gpx není nijak definováno, může být libovolné.

              Koukal jsem na to, ale je tam jinej problém. Stopy jsou v pořadí správně, ale v té oblasti jsou některé naplánované v protisměru!

              A to je, ajjajaj problém i pro můj současný web, ještě na něm nemám otáčení stopy a spojovat jdou stopy pouze ve směru.

              Obráceně jsou stopy od DUNKERQUE do VENLO.

              Ach jo.

              0 0
              • JanGPX  

                Je tu jedna možnost, jak „otočit“ stopu na mém webu.

                A možná je to i celé řešení.

                Dá se jít „po vlastních stopách“ – po jejich částech, nebo i po celých a libovolným směrem.

                Takže vlastně stačí dát novou stopu, zvolit „po vlastních stopách“ a kliknout na začátku trasy na počátek první stopy (řádně si to zvětšit, červená šipka to ukazuje). Pak kliknout na konec této stopy a stopa se celá zkopíruje do nové stopy (fialová široká).

                Neukončovat akceptem ale prostě pokračovat kliknutím na začátek další stopy a takto je všechny přidat. U otočených bude prostě první kliknutí na jejich konec, a druhé na začátek a ony se jednoduše zkopírují v protisměru.

                Když už se to musí dělat ručně, tak je toto vlastně nejrychlješí způsob, stačí jeden klik na každém konci každé stopy (216 klinutí :)

                0 0
                • mikocz  

                  Zkoušel jsem a jde to, ale musí se co nejpřesněji kliknout vlastně dvakrát do stejného místa (cíl=start další trasy). Ale jako záložní řešení pro menší počet tras dobré. Ještě otázka, na mobilu gpxmapy.cz nefungují korektně? Když chci nahrát tento GPX soubor ale stažený v paměti iphonu, tak nenačte, je zobrazena pořád jen hláška „načítám soubor č.1 z 1“.

                  0 0
    • JanGPX  

      chybka

      0 0
      • JanGPX  

        ach jo, tady když se člověk splete, tak už to neodstraní. Chtěl jsem reagovat na příspěvek mikocz, ne na můj zakládající.

        0 0
    • JanGPX  

      Ahoj, na gpxmapy.cz je nově možnost route plánování. Je možné zvolit různý typ plánu pro každý úsek a je možné úseky naklikat i ručně. Resp. do 100m vždy jen ručně.

      Můžete mít předem nahrané zobrazené stopy a těm při plánování vypnout interaktivitu, tedy „stopy jen jako podklad“, nebudou vůbec reagovat na myš. Ale budou jako mapový podklad vidět.

      Všechny novinky včetně nového videa na routování jsou na webu v novinkách – novinky 7.5.23

      Je tedy „konečně“ možnost plánovat nad podklady Mapy.cz a mít při tom zobrazené svoje stopy. Navíc v libovolných barvách, šířkách a pod.

      To je mimochodem původní důvod vzniku tohoto webu, protože mít zobrazené stopy (byť jen v jedné výchozí barvě) a přes ně plánovat původně na Mapy.cz šlo, ale byla to jen programátorská pomůcka, kterou v polovině 2021 zrušili.

      Dokud máte na všech úsecích stejný typ plánu a žádný ruční nebo protisměrný úsek, lze převést naplánované body do Mapy.cz url odkazem. Čily nahrubo si to třeba připravit na gpxmapy.cz, protože vidíte stávající stopy, přenést body na Mapy.cz a pak už je to jasné. Můžete to uložit do svého účtu a navigovat.

      Pokud naklikáte třeba ručními úseky nějakou propojku přes potůček, tak už přenos bodů do Mapy.cz nemá smysl. Pak vyexportujte trasu a importujte ji do Mapy.cz, a podle toho můžete jít bez navigace, jen vidíte modrý bod na stopě. Já podle toho jezdím na kole :)

      Bohužel zatím není výškový profil, nové API ho zatím neposkytuje (nevrací ele hodnoty u routovaných stop).

      A na mém webu stejně zatím ani výškový profil bohužel stále ještě není…

      To routování bylo přednostní a pracné :)

      Ještě doplním, že je mj. také vylepšený „převod stopy na plán“, pokud nevyhovuje automatický rozumný počet bodů na stopě, lze body převést na novou stopu a upravit tak, aby plán seděl na stopě. Pak to poslat odkazem do Mapy.cz. Je to vlastně to samé! Prostě naplánování stopy podle nějaké stávající stopy. Jen se nemusí všechny body kliknout ručně.

      5 0
    • ememem1  

      pocuj, fakt tam nechce dorobit ten vyskovy profil aspon z dat ktore ho obsahuju? – ja ti na to kludne pripejem kad tam das daku donate ucet.

      dnes sa pol dna neviem dosta k niecomu co vykresli aky taky vyskovy profil ku mape a hybat sa v tom a nevyzaduej 20 stupidnych kliknuti pripadne kupit daky subscription a pod.

      0 0
      • JanGPX  

        Nahraj gpx na Mapy.cz, tam výškový profil je a docela pěkný. Navíc při importu můžeš zvolit, zda se použije ten obsažený v gpx nebo se stopě načtou nové výškové značky z modelu terénu. Pokud stopa výšku nemá, načtou se z modelu vždy.

        ........

        Peníze nic neřeší, jde o čas. Mám toho rozpracovaného spoustu a musím, ač velmi nerad, dělat priority. Výškový profil bude, ale počítej tak nejdřív koncem roku. Už jsem na tom i začal, ale třeba na to routování byla výrazně větší poptávka.

        „Chlubím“ se gpx editorem a při tom tam ještě nemám některé možnosti, třeba posun WayPointů a pod. Nebo prodloužení stopy, když někomu dojde baterie a chybí konec záznamu. Nebo to zapomněl zapnout a chybí začátek. A mnoho dalších funkčností.

        To má vše přednost, výškový profil bude „třešnička na dortu“.

        Ještě tedy podrobněji k budoucímu výškovému profilu, psal jsem to do fóra na seznamu a na facebook, tak to sem taky zkopíruju:

        Představa je taková, že okno s profilem půjde libovolně zvětšovat a profil v něm půjde také zvětšovat, až na úroveň detailu jednotlivých souřadnic. S možností měření rozdílů a pod. (Na původním webu to je, ale s neohrabaným ovládáním.)

        Dál půjde profil prokládat zaokrouhlenou křivkou, kde půjde ladit intenzita zaokrouhlení. To, co vidíte na běžných profilech je právě již většinou nějak proložené, není vidět detail a nejde to ovlivnit.

        Z různých zaokrouhlování pak vznikají různé hodnoty nastoupání / klesání, a proto také různé programy(weby) ukazují každý jinou hodnotu celkového převýšení. Chci, aby to šlo na mém webu analyzovat.

        Dál se přímo nabízí využití výběrů, takže půjde zobrazit profil pro jednu stopu (samozřejmě se standard pohybem bodu s informacemi po stopě a profilu obousměrně), ale také vybrané stopy naráz, prostě všechny jejich profily v jednom okně. Samozřejmě barevně odlišené, nespíš ve stejné barvě, jako má stopa…

        A to navíc asi bude chtít mít možnost posunu začátku jednotlivých profilů, aby se dali porovnávat třeba dva profily jeté stejnou trasou.

        Atd. Nápadů mám fůru, jen to naprogramovat… Akorát jak to zde popisuju, tak je takovýto výškový profil v podstatě samostatný projekt uvnitř projektu gpxmapy.cz. Čili hoooodně práce.

        Nechci „dočasně“ použít nějakou hotovou komponentu (pro danou technologii Leaflet existují různé volně dostupné hotové podprográmky na výškový profil, stačilo by „jen“ nějaký přidat), ale žádný nevyhovuje mým představám. A nějaký pak upravovat je nakonec pracnější, než to celé naprogramovat. A dočasné přidání jednoduchého výškového profilu by stejně taky zabralo dost práce, té, která by mi pak chyběla na pořádně zpracovaný profil.

        Proto tam výškový profil zatím není.

        4 0
      • Palo TT  

        Ja som si cas nasiel. http://cmaps.gpsteam.eu/

        V menu trasy mas profil. Ak chybaju niektorym bodom vyskove data, doplnis cez menu podla obrazku.

        2× pravy klik mysou na profil na roznych miestach – spravi profile len daneho useku. Dalsi klik vrati cely.

        Do tych spodnych farebnych okienok pod profilom sa da aj pisat a potom stlacit ten refresh. Ked das filter na 0 (namiesto 22), vylezie ciarovy kod.

        0 0
        • ememem1  

          vdaka

          0 0
          • Palo TT  

            Drobna chybicka v obrazku. „SRTM3 all points“ prepise vysku pre vsetky body trasy. Ta moznost nad tym „SRTM3 points w/o“ len doplni vysku v bodoch, ktore ju nemaju definovanu.

            1 0
    • Yearling  

      Pěkná práce :-)

      Momentálně mi tam nejvíce chybí zjištění (zobrazení) nadmořské výšky libovolného místa v mapě (po kliknutí) – stávající API mapy.cz by to mělo umožňovat (viz https://api.mapy.cz/view?…)

      0 0
      • JanGPX  

        Díky!

        Zobrazení výšky tam ale je – klikněte: další funkce > info o kliknutí do mapy

        Zapne se zelené pracovní okno pro nadmořskou výšku a vypisuje se to v něm včetně souřadnic.

        Zároveň se výška začne vypisovat do hlavního menu, položka „další funkce“ se změní na „klik ele“ (jako na původním webu).

        Můžete i zelené okno zavřít, elevace se v menu bude vypisovat dál.

        Další funkce jsou takto udělány, aby se šetřilo místo v hlavním menu, vždy je prostě zvolená jen jedna nějaká další funkčnost, a v menu je její nejdůležitější vlastnost (hodnota).

        Jakmile znovu kliknete na tlačítko, které máte nyní jako „klik ele“, zase se zapne zelené pracovní okno této funkce a zároveň se vždy zobrazí modré kontextové okno pro výběr dalších funkcí, aby se mezi funkcemi dalo přepínat.

        Do budoucna jich tam bude doufám mnohem více… :)

        Ještě zmíním, že tímto způsobem přepínání se tlačítko „další funkce“ takto jmenuje jen po otevření webu, jakmile některou funkci zvolíte, tak už tam zůstane a jde mezi funkcemi přepínat, ale název „další funkce“ už tam vlastně nejde vrátit – není to potřeba, nemá žádnou funkčnost…

        0 0
        • Yearling  

          Ok, díky za info.

          …Ještě zmíním, že tímto způsobem přepínání se tlačítko „další funkce“ takto jmenuje jen po otevření webu, jakmile některou funkci zvolíte, tak už tam zůstane a jde mezi funkcemi přepínat, ale název „další funkce“ už tam vlastně nejde vrátit …

          • tohle mi dělalo problémy, v té nabídce jsem se trochu ztrácel. Pro nového uživatele může být ta nabídka trochu „zavádějící“, ale to je spíš otázka zvyku.
          0 0
          • JanGPX  

            Díky za odezvu. Ano, některá ovládání jsou „trochu“ netradiční… :)

            0 0
    • milan.v  

      Je to velmi komplexní nástroj, umí toho spoustu a to je dle mého problém. Kdyby se v tom dalo třeba přepínat zobrazení na jednodušší/slo­žitější, hodně lidem by to dle mého usnadnilo orientaci…

      0 0
      • JanGPX  

        Jooo, kéž by to byl komplexní nástroj, jako něco už to umí, ale zdaleka tam ještě není ani vše, co je na původním webu. Stále tam nemám ani ten výškový profil. Berte to tak, že celý ten nový design je vlastně výrazně uživatelsky zjednodušená verze původního webu…

        Problém je v tom, že nemám (a nebudu mít) na webu žádné sledování (třeba Google Analytics, tedy cookies) a tudíž netuším, k čemu web lidé požívají. Co třeba nejčastěji a co vůbec. Většina lidí nenapíše, co na webu použili. Těžko pak dělat jednodušší verzi…

        O maximální jednoduchost se samozřejmě snažím, prostě kompromis mezi tím, co je přímo v menu a co schované v podpoložkách, aby bylo menu co nejpřehlednější.

        Jakýsi pokus o zjednodušení jsou „rychlé funkce“, tedy tlačítko, které se zobrazí, když se nahraje jen jedna stopa. Třeba chce uživatel jen opravit výpadek záznamu, tak aby se právě nemusel učit s celým webem, „vyskočí“ do menu výrazné červené tlačítko rychlé funkce, které má ve funkcích přímo bublinkovou nápovědu, co s tím. Jestli to někomu pomohlo ale opět nevím.

        Vycházím z jednoho základního předpokladu, že web gpxmapy.cz je prostě pro lidi, kteří nějakým způsobem umí s PC, sportují a plánují si svůj volný čas. Tedy obecně vzdělaní lidé, kteří právě takovýto nástroj třeba postrádali. Ano, každý z něj asi většinou použije jen část, tu, která se mu hodí. Ale každý jinou. Nedokážu to rozdělit na dvě skupiny…

        Zkusím zbastlit na facebooku nějakou anketu, aby lidé mohli jen kliknout (nejlépe anonymně), co se jim hodilo.

        0 0
    • Yearling  

      Zdravím,

      tak se (nerad ;-)) přidám k řadám těch připomínkářů (z 90% neprogramátorů), jejichž připomínky začínají větou „A bylo by možné tam přidat ještě tohle a tamto, atd…“ :-)

      Vlastních nápadů máš určitě spoustu :-), mě momentálně v turistické mapě chybí zobrazení vrstvy s některými body zájmu (v tomto případě kempy – nevím ale jestli API mapy.cz umožňuje její zobrazení). Ani by nemusela obsahovat aktivní odkazy, stačilo by, kdyby tam byl zobrazen příslušný objekt (tur. značka) aby bylo vidět, že tam něco je. Na obrázku je porovnání stejného místa na turistické mapě na gpxmapy.cz a mapy.cz – pro info., jedná se o kemp Veveří poblíž Nových Hradů u rakouské hranice.

      0 0
      • JanGPX  

        Ahoj, ano, klasika. Říká se tomu POI zájmové body, a na původním designu jsem je měl, protože původní API je poskytuje. Ale nové REST API, na kterém je web nově (od 1.4.23) postaven, už ne. A ani nemají v Mapy.cz v plánu to do API přidat.

        Nejsi sám, kdo je postrádá.

        Čistě teoreticky by asi šly číst paralelně přes původní API, ale bylo by to hodně komplikované a zvyšovalo by to datový tok, a celkový odběr datových paketů z API, což pro použití zdarma není neomezené…

        Co mám informace, tak prý snad budou postupně přidávat většinu těchto bodů přímo do mapových podkladů, jako jsou nyní již významné památky a pod.

        Podobně, jako je to v OSM mapách, zkus si na gpxmapy.cz přepnout na OSM (ikona podkladů se symbolem lupy) a tam Autocamp Veveří je…

        0 0
    • JanGPX  

      Ahoj, od 11.11.23 je na webu další verze, která obsahuje především výrazně rozšířený výškový profil.

      V profilu je nyní možné zobrazit nejen výchozí graf ze všech bodů stopy, ale i druhý graf: proložený profil, ze kterého je počítáno převýšení. Ten lze navíc ručně ladit a sledovat, co to dělá s převýšením.

      Dál je možné mít třetí graf, a to řadu modrých bodíků, které se čtou z modelu terénu, na souřadnicích bodů stopy (lze nechat načíst celý automaticky).

      Všechny grafy by měly být stejné, ale nejsou. Mám díky práci na tomto webu od lidí mnoho různých gpx stop, z různých záznamníků, a nenašel jsem žádnou, kde by byl výškový profil přesný. Snad s výjimkou nějakých Garmin záznamů lyžování, kde pár metrů odchylek na špičkách a v údolích nemá podstatný vliv na celkové velké převýšení.

      Pokus nahradit nepřesné měření elevace ze satelitů načtením hodnot ele z modelu terénu taky nemusí přinést přesné výsledky, ze 3 důvodů:

      1. rozskákané body záznamu kolem cesty přečtou ele výšku v místech vedle stopy, kde jste fyzicky nebyli (třeba na skále)
      2. na mostě to přečte hodnotu pod mostem, nebo v tunelu hodnotu nad vámi
      3. model nemusí být přesný, třeba v ČR na Mapy.cz je, ale jinde z OSM je to nejisté

      Bod 1) má navíc problém, že podporuje sám sebe. V rovinatém terénu je dobrý výhled na satelity a záznam může vést poměrně přesně po cestě. A přečtené hodnoty z modelu budou i vedle cesty na cca správné hodnotě. Naopak v údolí, podél skály, bude záznam výrazně horší a tedy i více uskočený od cesty do terénu, který navíc prudčeji stoupá (klesá), a přečtená souřadnice může být až na skále nad vámi, tedy velmi nepřesná, tam jste nebyli :)

      Ještě je možné udělat plán přesně stejný s vaší stopou (pokud jste se pohybovali po cestách), ten bude mít hodnoty převýšení nejblíže realitě. Nevyhnou se mu ale problémy z bodu 3) a hlavně 2): mosty, tunely, průseky a náspy nejsou součástí modelu terénu. Takže zatímco jste třeba plynule stoupali serpentýnami, tak zaseknutí silnice do skály v zatáčce není v modelu terénu, a profil bude zvlněný nahoru a dolů, což se vše připočítá jako převýšení.

      Nebo si zkuste třeba udělat plán z Přibyslavi po stezce po bývalých kolejích. Tam se to mosty, průseky a náspy jen hemží. Ale asfalt je in-line rovina, jen celkově nepatrně stoupající. Jinak nádherných 9km pro výlet na kole s dětmi :)

      Na mém webu lze zobrazovat více grafů společně, takže plán lze přidat jako čtvrtý graf stopy. Ten ale nikdy nebude délkově stejný (vaše stopa je cik-cak a tedy delší) a nebude tedy v X sedět na grafech stopy. Přidaný profil lze ale posouvat, a tím si vždy zarovnat alespoň porovnávaný úsek.

      Ještě tedy obrázek, jeden za všechny, který to vystihuje. Je to cesta Pekeským údolím u Nového Města nad Metují. Po červené turistické, údolím kolem řeky. Trochu hrbolaté, ale jinak celkem jen klesající rovina. Na obrázku jsou 4 grafy. Oranžově je změřená elevace Stopařem. Černě proložená křivka. Modré bodíky jsou načtené ele z modelu (v místech souřadnic stopy). Fialově je přidaný profil, kousek plánu po cestě, posunutý v X na odpovídající místo. Mělo by to být všechno jedna stejná křivka.......

      4 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.