Geometrie bazarového MTB ... bouračka?

7 nepřečtených
  • racky

    Zdravím odborníky a chci se zeptat na geometrii odpružené vidlice na obyčejném MTB:

    https://kolo.cz/…on-disc-2010

    Mám možnost tohle kolo od známého mít za 1500kč a nezdá se mi jeho technický stav. Pominu, že prostřední tác je na dvou místech prohnutý, to lze vyměnit. Ignoruji prodřený rám u nejmenšího tácu. (Jako by spadl řetěz, zaklínil se a někdo ho rval silou ven, až strhl materiál o ploše cca 5×5mm do hloubky 0.5mm). Nevadí mi ani to, že plášť jeví známky prudkého brždění na asfaltu – na jednom místě je sedřený skoro na plátno. I přední naprosto povolené konusy bych pořešil.

    Nejvíc mě ale v tomto kontextu zarazilo následující …

    Všiml jsem si, že plášť předního kola nesedí uprostřed vidlice. Mezi pláštěm a pravou nohou je 15mm místa, v pohodě tam dám prst. Druhá noha má ale od pláště odstup jen cca 5mm. To samé se děje, ikdyž použiju přední kolo z jiného MTB. Naopak na tom druhém MTB jsou obě kola perfektně vycentrovaná. Takže je jasně chyba ve vidli dotazovaného kola.

    Vzal jsem tedy metr a zjistil jsem, že konec řídítek je od konce bližší nohy vzdálen 74cm a z druhé strany ta vzdálenost je 75cm, ačkoli by to mělo být logicky zrcadlově identické. To by vysvětlovalo ten jedno-centimetrový rozdíl v mezerách mezi pláštěm a nohama.

    Ještě jsem si vzal vodováhu, sundal přední kolo, otočil MTB vzhůru nohama a zjistil jsem, že konce vidlice (tam kam se uchytává kolo) nejsou vodorovně vedle sebe, ale asi 1cm výškově nesedí. Přitom v tu chvíli korunka (hlava) vidlice je téměř v rovině. Takže tělo vidle bude šikmo. Viz foto.

    Překvapivě brzdy fungují a kolo je schopné provozu.

    Je na místě domnívat se, že je kolo po nějaké zásadní bouračce, nebo ta vychýlenost vidle může být z výroby?

    Osobně se kola začínám bát a přemýšlím jej s díky odmítnout.

    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.