• Lenka.05

    Dopoledne jsem strávila ve zdejší historii, prolezla net…výběr navigace na kolo a vůbec na turistiku se mi zúžil na tyto dva modely:

    http://garmin.mironet.cz/…ace+dp67450/

    http://garmin.mironet.cz/…120+dp84017/

    Colorado umí zobrazení 3D, má nějaké nové funkce pro geocashing…docela zásadní je velikost displeje, který je u colorada větší a přehlednější. Rozdíl ceny není závratný. Rovněž ten roller nemusí být možná špatný. Tak váhám, zda se vyplatí si přihodit nějakou tu korunu, když už se to kupuje :-) Zajímaly by mě zkušenosti. Nebo případně úplně ekonomická varianta http://garmin.mironet.cz/…605+dp87085/ ? Tam mi trochu vadí nemožnost použít AA acu, člověk tedy musí myslet na to, aby měl před výletem gps nabitou, u AA je to v pohodě, mám několik sad eneloop, hodí se mi i do kompaktíku na kolo. Nevím jak je na tom levnější varianta s příjmem signálu. Výhoda je, že se dodává s držákem na řídítka.

    Od přístroje očekávám:

    • zaznamenávání a ukládání trasy vč. převýšení, času, prům. rychlosti
    • základní orientace v terénu (kde to vlastně jsem a kam mám vlastně jet v tom hustém lese?)
    • používání na kole i na běžné výlety, chci si zaznamenávat zajímavé body, místa kde fotím atp.
    • přístroj by měl vydržet celodenní výlet mimo civilizaci

    Díky.

    0 0
    • MLangr  

      Proč není ve výběru Garmin Oregon ?

      0 0
      • Lenka.05  

        A proč ano? Nějaké zásadní výhody, dobré zkušenosti apod? Nejsem si jista, jestli je pro tenhle typ navigace dotykový displej to nejlepší, ale možná se pletu? (jinak vlastním PDA, takže zkušenosti s dotykovým LCD mám. PDA nechci pro navigaci používat z důvodu malé výdrže (max 2 hodiny) a relativní křehkosti.  PDA používám jako navigaci v autě).

        0 0
        • MlokCZ  

          Ten dotykový displej je překvapivě velmi dobrý a dá se ovládat i v dlouhých rukavicích. Colorado byl z některých pohledů trošku divný model, není tak odolný jako bývala 60CSxka (u Oregonu se to opět zase zlepšilo), rychlost HW výrazně menší než u Oregonu.

          Pokud vyloženě nemáš odpor k dotykovému dipsleji, tak určitě ber Oregon. Já měl při uvedení Oregonu také strach z toho displeje, ale po krátkém vyzkoušení + referencích jednoho majitele mi ten displej přesvědčil, že je ok.

          0 0
          • Lenka.05  

            Prosím tě, jak se ti jevil ten displej? Co jsem četla v různých recenzích, hodně si stěžovali na špatnou čitelnost, nutnost podsvícení (a ani pak to prý není nejlepší). Jinak to zatím vypadá na Oregon 300 s Topo Czech 2. Na hraní si myslím bude fajn. Ještě se nemůžu nějak dopátrat, zda mi spočítá např. celkové převýšení ujeté trasy.

            0 0
            • MLangr  

              Čitelnost displeje je skutečně při některých světelných podmínkách horší. Pak je zpravidla je nutno zapnout podsvícení na 70 až 100 % , ale používat se dá v pohodě.  Je to pravděpodobně důsledkek toho, že se nejedná o standardní, ale dotykový displej.

              0 0
            • Motyll  

              Trosku horsi je citelnost pri spatnych svetelnych podminkach. Paradoxne pri slunecnim svitu je citelnost dobra. Urcite je to dan za dotykovy displej. Jizdu s trvalym podsvicenim jsem jeste nezkousel, nevim jak by to pobraly baterky. Oregon 300 je dobra volba.

              0 0
              • MlokCZ  

                Není to jen tím, že je dotykový. Colorad je také horší v tomto ohledu než 60CSx.

                0 0
            • MlokCZ  

              60CSxko je v tomhle ohledu lepší (taky to je jediná jeho výhoda), u 60CSxka nemusím zapínat podsvícení nikdy (tedy samozřejmě teď nemyslím ve tmě).

              Jak už bylo napsáno, když je třeba, tak se zapne podsvícení. Co je ale důležité u Oregonu je to, že se zapnutým podsvícením klesá výdrž baterek jen minimálně, tedy není vůbec žádný problém když je třeba jezdit s podsvícením trvale zapnutým.

              Celkovým převýšením si teď nejsem jistý, jestli je to stejné jako u 60CSxka, tedy jestli ho ukazuje přímo a pořád na záložce barometrického výškoměru, v počítači tenhle údaj ze záznamu dostaneš 100% (ale je to už údaj dle výšky dle GPS souřadnic, který je nutný projet nějakým filtrem, aby to neházelo nesmysly, narozdíl od toho ten údaj na GPSce pokud ho umí stejně jako 60CSxko a myslím že ano, tak ten je poměrně přesný rovnou).

              0 0
        • MLangr  

          Zásadní výhoda je např. právě dotykový displej. Ovládání přes něj je výrazně lepší a intuitivnější než třeba přes roler u Colorada. Navíc vzhledem k tomu že se u Oregonu jedná o poslední model, stále dochází k vývoji a aktualizaci firmwaru což znamená opravy chyb a hlavně nové funkce.

          60 CSX jistě není špatná navigace, ale IMHO o koupi by mělo smysl uvažovat pokud by bylo o polovinu levnější než Oregon.

          Dost informací lze nalézt v diskuzi na www.geocaching.cz

           
          0 0
    • MlokCZ  

      60CXx/Colorado/O­regon. Všechny tři budou fungovat dobře. Co vidím jako zásadní rozdíly:

      • rychlost HW, tohle je dost zásadní věc a mají HW výkonný dle uvedeného pořadí s tím, že u 60CSxka to na Topo czech 2 ve verzi Pro už rychlostně není žádný zázrak. Dá se to, ale já bych vzal už kvůli tomu Oregon. Colorado je něco mezi a má některé nevýhody a není téměř levnější než Oregon, to bych vynechal
      • rozlišení a velikost displeje, opět jsou zase v pořadí jak jsou uvedené, 60CSxko ale má i přes nejmenší displej a horší rozlišení jednu výhodu, má na slunci nejlépe viditelný displej
      • 60CSxko je bohužel v tuhle chvíli cenově mimo, to mělo smysl, když bylo v USA pod 200$, teď už i tam stojí zase nehorázně moc

      Osobně bych vzal jednoznačně Oregon.

      0 0
      • MlokCZ  

        A ještě doplním, že jsem několikaletým vlastníkem 60CSxka, máme doma dva kusy a v partě dalších asi 5 nebo kolik, takže rozhodně nejsem zaujatý vlastník Oregonu.

        Ale zase mi ještě Oregon zatím nepřesvědčil, abych na něj z 60CSxka přešel, tolik by navíc zase nepřinesl, jediné co mi na 60CSxku vadí je ta rychlost, tu bych snesl větší při překreslování Topo czech 2 Pro.

        0 0
        • Lenka.05  

          Vida, díky za nový pohled na věc, HW mě nenapadlo až tolik řešit :-) S Topo czech 2 Pro počítám…Oregon mě mírně odrazoval tím displejem (zřejmě neopodstatněné obavy)… Nějaké zkušenosti s dobrým držákem na řídítka?

          0 0
        • krokus  

          Mám Vistu HCx a ta rychlost překreslování je taky velmi špatná. Dost mi to vadí. Je to o to horší, že na Vistě je dost malý displej – překresovat je tedy potřeba dost často.

          0 0
    • MaPa  

      Pokud bych si vybíral podle tebou nastavených kritérií, zúžil bych výběr na Oregon vs. Edge. Proč?

      Colorado – téměř všichni uživatelé (alespoň ti co jsou schopní popisovat i nevýhody přístroje) se shodují že 3D mód je k ničemu a nepoužívají ho. Roller je náchylný na špínu a je slabým článkem přístroje.

      60CSxko – na velikost přístroje malý display, pomalý hardware k dnešní době.

      Oregon. V současnosti zřejmě nejlepší mapová outdoor GPSka, i přes špatně čitelný display ve slunci. Někdo má problém s dotykovým displayem, ale většinou až poté co přes něj přelepí ochrannou fólii.

      Edge. Na bika je tu nesporná výhoda a to „velikost“. Daní je menší display, ale pokud uvádíš pouze základní orientace v terénu, pak to stačí. Na plánování je tu velký počítač. Absence AAček by mohla jít vyřešit dobíjecím pouzdrem na AA které se připne přes USB k přístroji který se tím nabije. Minimálně to jde udělat večer po výletě, možná by takhle nabíjený Edge dovedl i navigovat, ale to musí nějaký majitel (zkus třeba BB) potvrdit. Výhodou Edge jsou i Courses, lepší než obyčejné tracklogs, neboť umožňují vkládání mezilehlých bodů a porovnání s „protivníkem“ což však může být i zadaná průměrná rychlost.

      0 0
    • Motyll  

      Pár dní mám Oregon 400t s Topo Czech. Ovládání je naprosto v pohodě (jen teda moc ne v zimních rukavicích). Rychlost více než dostatečná. Na kolo mám držák přímo od Garminu a drží perfektně. Co se týká výdrže, tak na alkalický duracelky v mraze okolo 7 hodin bez problému a stále tam jsou. Pořádný test výdrže baterii zatím nemám…

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Dneska už bych taky vybral nejspíš Oregon (kdybych na něj měl :). Téměř rok mám Garmina eTrex Vistu HCX a je v pohodě, ale rozhodně bych uvítal rychlejší překreslování (TOPO Czech 2 pro), jak píše Mlok. Větší rozlišení displeje by se taky šiklo, ale není to tak hrozné. Jinak výdrž parádní, odolnost taky. Oregon je asi důstojným nástupcem eTrexů. Edge je podle mě dost specializovaný přímo na kolo (pro mě by byly všechny ty čidla a šlahouny k ničemu :-) a to, že nejsou na tužkovky mi taky není sympatický.

      0 0
      • Lenka.05  

        Přesně, já bych Edge taky nevyužila. Chci si brát svou novou budoucí hračku všude s sebou…není to myšleno jako speciál na kolo. Vypadá to tedy na Oregon (moc děkuji za rady). Teď ještě vybrat Oregon 200 nebo Oregon 300 …

        0 0
        • Motyll  

          Ber 400t – ta base map je pouzitelna…

          0 0
          • Lenka.05  

            No, to už je pro mě dost peněz…na to, že to chci jako hračku pro zábavu:-) Mapy nějak pořeším :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Já bych si taky za mapu nepřiplácel, protože tam kde budeš jezdit stejně použiješ lepší mapu než kterou k tomu dostaneš.

              0 0
      • weekend warrior  

        jj, mám edge 705 bundle. Je fakt specializovaný. Ne tedy jen na kolo, ale  na jakýkoli trenink v terénu, tedy na opakujici se cykly, pokud možno do predu naplanovane. Je to v podstatě sporttester opatřený gps. Akce typu geokešing atpd. jsou s ním takřka nemožné. Zprvu jsem tím byl zklamaný, ale teď si vychutnávám výhody diagnostiky, plánování zátěže a umělých protivníků s velkou chutí. Myslím, že po dokoupení potřebného příslušenství by těchto fičurek v omezené míře(mě asi dostačující) měl být schopný i oregon (ruku do ohně za to nedám, nezkoumal jsem, nechci být zpruzený:). Pokud ano, jedinou výhodou edge oproti o. by mohly být menší rozměry(ale zase display:( a snad i nižší cena za oregon + příslušenství.

        0 0
        • BB  

          Oregon a Edge vůbec nelze srovnávat. Úplně jiné přístroje. Ale je to na delší debatu.

          0 0
          • weekend warrior  

            jj, každý má svoje zcela specifické funkce. ale myslím si, že více běžných, turistických funkcí jde nahradit ze strany oregonu, než naopak. ale to je o té debatě:-)

            0 0
            • BB  

              Pokud to chceš na kolo a nechceš k tomu mít ještě specielní cyklokomp, tak je Edge jediná volba. Pokud to chceš taky na turistiku, tak je Oregon jediná volba.

              0 0
    • Sibstr  

      Už tři roky používám 60CSx a naprostá spokojenost. Samozřejmě jsem měl možnost vyzkoušet i Colorado a Oregon, nicméně mě ani jeden o svých kvalitách nepřesvědčil. Více na mých stránkách věnujících se GPS navigaci.

      0 0
    • kolombo  

      Já mám druhý rok 60CSx a zatím jsem spokojen. Má neuvěřitelnou odolnost a vidím na ní i bez brejlí.

      Colorado je trochu problémové co se týče vodotěsnosti, ale majitelé na něj zpravidla nedají dopustit.

      Na Oregona jsem koukal, čekám, až bude něco s více čitelným displejem.

      Ale kdybych měl koupit GPS dneska, tak bych asi šel do Oregona, má ho dost kamarádů a jsou spokojení.

      0 0
    • MartinS  

      Vybíral bych mezi Oregonem a Colaradem, vlastním Colorado, nemůžu si něho stěžovat, poslední firmware už je celkem vychytaný, pokud bych GPS kupoval dnes tak beru Oregon, přece jenom to kolečko na ovládaní je horší ne dotykový display. Na druhou stranu topo mapy nenavigují po stezkách, stejně si vše chystám v počítači a v terénu moc kolečko nepoužívám. Jiná věc je v autě, navolení adresy kolečkem je těžkopádné. Hodně informací je www.geocaching.cz

      0 0
    • Charles  

      Garmin Oregon 300 – mam, pouzivam na Dogtrekking, a do auta(na par dni jsem mel pujceny i Colorado)

      baterie – plati mit co NEJ baterky, vydrzi na 12–14 hodin Topo czech 2 Pro – dost podrobna, no ma obcas chyby(spec turisticke znacky) displej – dost kritizovana citelnost – ano, treba Cororado je lepsi, ta dotykova folie se holt negativne projevila, jinak plati cim vic svetla, tim lip videt(neplati ze na primem slunci neni videt – naopak). problem pri nzke urovni osvetleni – podsviceni tak 50% staci

      citlivost – SUPER – rozhodne pod stromy, v hustem lese, v batohu – signal je, pouze klesa presnost ovladani – diky dotekovemu displeji – SUPER (OK, jsou nektere casti, ktere by sli resit lepsi – spec HOT keys)

      nevyhody – mohl byt citelnejsi displej, chyby v mape, mizerna cestina(doporucuji stahnout lepsi z fora geocaching.cz cena – no treba "na ITecu ":http://mobile.itek.cz/…-TOPOdoprava zdarma, vcetne mapy

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.