• jeczny

    Zdar, řeší se to tu v různých obměnách stále dokola, nicméně já se zeptám taky. Dejme tomu, že mám na kolo 50000 Kč a chci fulla. Měřím 183 cm a mám dlouhý ruce, myslím si na 29", ale 26" nezavrhuju. Např. mě zaujaly Ghosty nebo IQ29

    Nevyznám se taky v pružení, ty jednočepy a vícečepy nechápu.

    Jezdím tak, že se vyhýbám silnici, ale nějakej aspoň náznak cesty hledám vždy. Taky sem tam zajedu do Rychleb, u nás je v lese dost pískovcových balvanů. Raději rychleji, než pohodlněji (ale pohodlněji ano, proto full). Dík.

    0 0
    • KubaBajk  

      Tyjo, s takovým rozpočtem si něco postav a vykašli se na sériovou nudu.

      0 0
      • Azmir  

        To by mě zajímalo co bys tak hodil jako tip, okolo podzimu budu řešit prakticky to samé, chcu zdvihy 120–140 a carb. rám, ale stavba podle mě moc nepřipadá v úvahu, protože takové nové rámy stojí balík a na bazaru se moc často něco slušného neobjevuje.

        0 0
        • KubaBajk  

          Určitě bych si dal tu práci a sháněl rám v zahraničí včetně komponentů, byť lehce jetých i kdyby stavba měla trvat třeba rok.

          Já to vidím jinak, mít takový balík peněz pohromadě, tak si z toho udělám radost, ne že najdu nabouchanou sériovku, která se mi líbí a je třeba v akci. Pak jen šup, objednat, dojde a hotovo. Všechno bych si ladil, bylo by to moje kolo, každý díl bych si vybral sám…

          Tím neříkám, že koupit hotové kolo je špatná cesta. Jedná se mi o to, že za ty prachy při vydání určitého úsilí si můžu postavit kolo přesně podle sebe. To je podle mě na pořizování kola to nejlepší. Téhle myšlenky bych se nevzdal, i za cenu toho, že bych měl jen solidní rám, kola, vidli a zbytek obyč a na Deore, to by šlo časem. Ale uznávám, že je to cesta komplikovaná a ne každého by to takhle bavilo.

          …a carbon mi sympatický není, takže s tím Ti neporadím :)

          0 0
          • Draw in soul  

            Přesně :) Série je nuda :/

            0 0
          • Kouba_2005  

            Já nevím teda, ale já mít 50K, tak si rozhodně nesložím kolo z jetých dílů.

            0 0
            • Draw in soul  

              Proč ne?Rám s tlumákem,vidli a kola nový..a zbytek jde koupit na bazaru krásně zachovalej,ne-li jen pár km projetej.Viz moje kolo.Ušetřil sem desítky tisíc :)

              0 0
              • Kouba_2005  

                Tak zrovna rámů na výběr moc nebude a nový jsou za raketu … to už tu padlo, ale třeba pohyblivý komponenty (hazku, smyk, řazení, tlumiče, vidle, apod.) bych si prostě jetý nekoupil. Každej to máme ale jinak a všechno má svého kupce :-)

                0 0
                • Draw in soul  

                  Taky se dá jít cestou koupě hotovýho kola (kvůli rámu) se slušnou cenou,díly prodat jako nový nejetý za 80% ceny a poměnit za ideální :) Tohle je vůbec nejlepší varianta,kde člověk tak moc netratí na penězích.Jen to trvá.Samotnej slušnej novej rám sehnat pod 15tisíc moc reálný není,to je fakt.

                  0 0
                  • Kouba_2005  

                    No já koupil rok jetej karbon rám s tlumičem za 13, ale nemá ani škrábnutí a kupodivu v něm ani nepraská :) Jinak všichni tu asi víme, kolik upgrady k dokonalosti dle vlastních měřítek stojí a že je to nekončící cesta. Naštěstí se dají najít nový kola se solidní výbavou za rozumný peníze, bohužel zatím asi jen v zahraničí.

                    0 0
              • Atilla  

                Nevím no, slušná vidle 15tis, rám tak 35tis, kola 10tis a už jsi přes rozpočet.

                0 0
                • Draw in soul  

                  Nesmíš nakupovat tak hloupě samozřejmě :) Se svým celým kolem sem přes 50 :)

                  0 0
          • KubaBajk  

            Solidní začátek.

            …a už bych to koulel, kola bych si zapletl nebo si koupil Cobalty (hrozně se mi líbí), vidlu FOX, White Bros., Maverick, nevím, hledal bych…óójéé, ano, vyhrál bych se.

            0 0
            • Kouba_2005  

              To by sis fakt koupil? Já tomu teda nerozumím, třeba je to dobrý, ale tohle je hnus fialovej. A na Cobalty jsem tu zaznamenal taky jen samou chválu :)

              0 0
            • Draw in soul  

              Tak to se mi zrovna nelíbí.Cobalty taky ne,Fox taky ne pokud nemyslíš Van.To by ses fakt do 50k nevlezl pomalu ani s těmahle třema věcma :D

              0 0
              • KubaBajk  

                Ano, vím, že na Cobalty chvála není, taky bych váhal (ale hrozně se mi líbí, fakt), jestli je vzít nebo ne…určitě bych je nekupoval nové v ČR, je mi jasné, že pade by pak ani nestačilo..jak říkám, byl by to běh nadlouho.

                0 0
                • bucivoj  

                  No vidíš a já jsem koupil "posranou " sériovku a můžu jezdit.Ty budeš kolo stavět min rok a kdo ví,jak dlouho se na nem budeš projíždět,než se ti něco z těch jetých komponentů posere.Pro mě kolo jako kolo.Taky jsem jedno kolo stavěl od základů a nevidím v tom žádnej velikej rozdíl,jestli jedu na stavbě nebo na sériovce.Pro mě je důležité vyjet a jezdit.Pokud je pekná akce na sériovku,tak proč ji nekoupit.Já jsem koupil kolo o 40% levněji v akci-takže za tu cenu bych ho nepostavil.

                  0 0
                  • KubaBajk  

                    Určitě. Nic proti tomu ani Tvému argumentování. Já přece jiný než svůj přástup neodsuzuju a že jsi koupil o 40procent levněji?…tak to bych do toho šel taky :)

                    0 0
            • weekend warrior  

              :) ellsworth je snad jedinej ram, kterej se mi v tomhle designu prepakovani libi… pac je tak hnusnej=kingkon­gvahadlo, ze je bozi + lak ala „klein“ se pocita…ale zas na druhou stranu postavit tohle kolo komponentove odpovidajici cene new ramu, s rozumnou vahou, jsme nekde na sto litrech, spis ++

              0 0
              • KubaBajk  

                Já taky nikde netvrdil, že bych skončil na těch prvotních padesáti :)

                To tady snad skoro nikdo, spousta z nás koupí bika a tuní a tuní…nakonec zbyde z původního kola jen rám :)

                0 0
                • weekend warrior  

                  nakonec zbyde z původního kola jen rám :) když to dobře dopadne:)

                  0 0
                  • Kouba_2005  

                    Jak říkáš. Do nedávna mi zbyla z původního už jen přehazka a sedlo a už ani to není pravda :)

                    0 0
            • Lister  

              Rám je to slušný, ale stavět v současnosti kolo na klasické hlavě a bez pevných os mi přijde dobrý spíš do muzea.

              0 0
          • Krejca  

            Někdo ale nechce rok stavět kolo a třeba tomu ani nerozumí,nebo nemá čas,prostory ,vercajk, Chce prostě dobrý kolo za peníze co na něj má ,jen to tu někteří nechcete pochopit :-(

            0 0
            • KubaBajk  

              Sakra hoši, kde jste vzali, že to nechápu, nedoporučuju, odsuzuju? Určitě si kupte sériovku, v klidu ježiš.

              Já si jen představil ten stožek tisícovek a už se mi mihaly komponenty mozkem.

              0 0
          • Lister  

            Tak ono když si chceš udělat opravdu radost tak ten rozpočet je tak akorát na rám.

            Takže vybrat sériovou v co nejlepší specifikaci, díly které nechci prodat a koupit co mi vyhovuje.

            0 0
          • mr.antik  

            nereálné

            0 0
          • marapara  

            Já šel 2,5 roku zpátky koupí sériovky v docela velké posezonní slevě s kvalitním základem a komponenty postupně doladil tím, že něco odešlo a musel jsem kupovat nové.

            Tím teď myslím toho mého Spešla Stumpjumper FSR Elite. Dobrý rám s tlumičem tě vyjde kolem 50000 Kč jen tohle. Sice na ebay seženeš třeba lehce jetý za dobrý peníz a zbude ti ještě peněz na stavbu. Já se rozhodl takto :).

            Z toho Spešla tam mám původní jen rám s tlumičem, vidlici, přesmyk, sedlo se sedlovkou a přední náboj. Jinak je vše měněné, většinou z důvodu opotřebení nebo dosloužení.

            Teď se chystám na to, že asi půjdu to jiné vidlice, z tunning testu koupím Epicona X1 TA RL RC s pevnou osou a vyměním přední kolo.

            0 0
      • Jetson  

        Stavba se v tomhle případě dost prodraží. Teda u mne to tak bylo.

        0 0
        • Kouba_2005  

          Já četl svatba :) … ta se prodraží teda vždycky, i když někdy až časem :)

          0 0
    • l.smetana  

      Za mě rámy ten a nebo tenhle k tomu využít tuhle nabídku, i kdybys to měl poslat na elox a není moc co řešit. Zbývají kola s vidlou a to už se pokutí do 50k v pohodě ;)

      0 0
    • Kejmil  

      http://www.vitalmtb.com/…Xam-2–0,3281#… jet asi na tom pujde a cena je podle mě super.

      0 0
    • Dave-geo  

      Pokud máš vy výběru RB IQ, co zkusit místo 29 spíš 27.5? ;-)

      0 0
    • KubaBajk  

      Mondraker Foxy 2010 velikost L

      Nevím, jestli jej mají, určitě bych se informoval.

      0 0
      • Mr.Data  

        Kdyz si prectu zadani, tak moc nechapu, proc tu resite endura. Kdyz nekdo napise: Raději rychleji, než pohodlněji (ale pohodlněji ano, proto full), sam postuje 100mm 29er a par Ghostu a vy tady postujete endura s napinakama. Kdyz teda pominu, ze se pri vyberu kola radi stavba v horizontu roku. Kazdopadne tazatel v tom asi taky nema uplne jasno a spis bych ho poslal na testovacku, at si ujasni co by mu sedelo.

        0 0
        • KubaBajk  

          OK.

          0 0
        • jeczny  

          Vida, někdo to četl, díky za to.

          Každopádně když vidím ty nabídky, tak si určitě vyzkouším nějaká kola s větším zdvihem, nějaký ten allmountain, IQ27.5 taky.

          Stavět se nechystám, nemám nikoho, komu bych to svěřil, a sám se na to necítím. Takže spíš hotovku, začínám uvažovat i o jetých testovacích kolech apod., ev. starších modelech.

          Pravda je, že se zas tak nevyznám, takže bych spíš rád vyselektoval tu kvalitu a vyřadil, co do ní nepatří. Nemusím mít tlumení FOX, nemusím mít SRAM XX1 a podobné laskominy. Mě stačí levnější, ale funkční komponenty, připlatím si klidně za ten rám. Takže jestli mě budete i nadále zásobovat informacemi, budu vám všem vděčný, s rozhodnutím nespěchám.

          A co třeba STUMPJUMPER ?

          0 0
          • wilda81  

            Jel jsem na TestFestu letošní karbonovou verzi SJ a je to tank. Jel v podstatě sám nahoru, dolů i po kamenitém trailu na rovince. Geometrie mi přišla spíš do XC, když jsi zamkl vidlici a tlumič, tak se z něho stal regulérní pevňák. Jen „dolekopcom“ je s ním strašná nuda. Prostě to pustíš a jede. Zkoušel jsem SJ jen proto, že mi nevyšlo u Spešlu Enduro, ale bylo fajn se projet i na pořádné 29". Kdybych sháněl 29" fulla, tak by to byl (pro mě osobně) žhavý kandidát.

            V podstatě dost podobně na tom byl i Giant Trance X, jen mi přišel trochu línější do kopce (ale možná už docházely síly) a má u mě kaňku, bo mě vyhodil ze sedla na jednom větším šutru :)

            0 0
          • Mr.Data  

            SJ je dobry kolo, ale treba me sedi vic ve 26. Ta 29 je na me moc tank a za ty penize, co do toho chces dat, bude hodne pres 13 kg. To je taky znat, budu se opakovat, ale projed si je. Jinak mrkni treba na Santa Cruz, jesli by treba nesedl Tallboy, to jejich VPP je vychytany.

            0 0
            • Krejca  

              Prodává tyhle kola někdo u nás? A VPP ? dík za vysvětlení

              0 0
              • Mr.Data  

                Jj prodava, treba ID, googl poradi. VPP je system odpruzeni s virtualnim cepem. Pak Maestro od Giantu je vyborny, sam jezdim fsr od Specialized. Z toho co jsem jel, mi prijdou tyhle nejlepsi.

                0 0
                • Krejca  

                  Pokukuju po Treku Rumblefisch,nebo superfly,nemáš zkušenost a srovnání s těmi co tu píšeš?

                  0 0
                  • Mr.Data  

                    S tim jsem toho moc nenajel, letos to snad napravim. Jel jsem na Superfly 29. Ale pocity kazdopadne pozitivni, maj ten cep v zadni ose, prislo mi to chovanim jako ctyrcep. Trek mi hned tak nejak padl do ruky, geometrii maj podarenou, stejne jako Specialized. Hezka je ta barevna kombinace se zelenou.

                    0 0
                    • Krejca  

                      No čím dál víc mě tyhle dvě kola zajímaj.čekám na testovačku.

                      0 0
                  • Azmir  

                    Já jel oba, moc nadšený jsem nebyl ani z jednoho, jsou to tanky, nějak extra to nejede, nějak extra to nežehlí, prostě sem z nich neměl vůbec dobrý pocit, to už bych radši bral RB než tyhle :)

                    0 0
                    • Mr.Data  

                      Nazvat Superfly tankem…no nevim, dost odvazne. Na RB jsem nikdy nesedel, uz jsem cetl, ze to jede jako HT, tak to budu muset zkusit. Na cem jezdis normalne?

                      0 0
                      • Azmir  

                        Normálně jezdím na ht, ale budu kupovat asi ghosta AMR v carbonu pokud se poštěstí, jinak jak píšu superfly mě teda vůbec nendchnul, posedem, geometrií, ničím, to i fuelx ex sem měl pocit že jel líp, superfly sice nehoupal ale to bylo tak jediné, prostě v kategorii 29" 100mm fullů si myslím že se dá určitě najít něco mnohem lepšího jako třeba scott spark.

                        0 0
                        • Milvus888  

                          nebo epic :D

                          0 0
                        • Mr.Data  

                          No to se asi neshodnem, me zas nepadl do ruky Spark a projev zadniho stavby uz vubec, jel jsem na 26ce. Trek Fuel Ex srovnavat se Supeflyem? Tam muselo byt neco spatne, tlaky, plaste, me prislo, ze sel za pedalem fakt hezky.

                          0 0
                          • Azmir  

                            Neříkám že za pedálem nešel, to jsem nikde nepsal že byl líný, ale spíš takový neobratný tank.

                            0 0
                          • Milvus888  

                            on neni zvykly na vlastnosti 29tek vis :D

                            0 0
                          • Tehu  

                            kazdej ma jiny priority co od jizdy ocekava ;-) proste zase jsme u toho – otestuj si uvidis :-)

                            0 0
                      • Milvus888  

                        merida :)

                        0 0
            • jeczny  

              Zdar, a kde se dá Santa Cruz koupit? Na těch českejch stránkách to je nějaký drahý oproti těm cenám v doláčích.

              0 0
              • Krejca  

                Tak to je bohužel standart :-( ale pokud budeš kupovat za doláče mimo EU,počítej s clem a DPH :-(

                0 0
                • jeczny  

                  A nějaká možnost koupit to po Evropě? Nebo nějaká jiná možnost? ;-)

                  0 0
                  • Lister  

                    Koupíš ho kdekoliv, ale ceny budou stejné.

                    Když přičteš náklady na dopravu clo a DPH, tak ti vyjde, že to o moc levněji nejde.

                    Jiná věc je pak domluva na individuální ceně.

                    0 0
                    • sjusko  

                      No ono se dost možná vyplatí koupit rám a zbytek si nechat složit. Jen ze zvědavosti sem si nedávno nechal nacenit Bronsona přičemž cena rámu je stejná jako na LV 301 a výsledná cena se při ± stejných komponentech lišila cca o 30tis a reakce odvozce byla že to asi bude tim že to vozý jako komplet a je na to vyšší clo. Což možná je ale ne o nějakých 20–30%.

                      0 0
          • gallardo  

            Zrovna stumpa neni problem si vypujcit a otestovat, tak jednoduse sam zjistis jestli vyhovuje. Jinak ta cena by byla hezka, kdyby to vsak nebyla testovacka, ale novy kolo…

            0 0
          • Tehu  

            ji stumpa mam obýc verzi comp 2012 a s výměnenými pneu je něco málo přes 12kg. Spousta lidí odsuzuje ale mě třeba vyhovuje daleko více než třeba platformy typu giant trance či reign či canyon. Jak bylo zmíněno uhani super do kopce i z kopce, vybornej universal!!! Ale to hold každý nehledá :)

            0 0
            • Azmir  

              to se mi nechce věřit že spešl komp má 12 kilo i s pedálama, co máš za velikost? A předpokládám že se bavíš o 26 verzi.

              0 0
              • Tehu  

                jo pedály jsem tam neměl, to sorry tak plus pedály a tachac. Bylo to v zimě po očistě :D Někde se to tu už řešilo. Jen ty jejich posahany OEM pláště měli nemalou nadváhu. A většionu lidí psavali, kdo teda vážil cca 12,5 někdo něco málo plus. Mám Lko ale.

                0 0
                • Azmir  

                  Stejně se mi nechce věřit že tohle má s jinýma pláštěma a pedálama pod 12,5 kilo

                  0 0
              • gallardo  

                Stump 26tka v L, zakladni comp verze z roku 2010, navazeno presne 12,6kg bez pedalu. Na 140mm bike mi to prijde v pohode.

                0 0
                • Azmir  

                  to už máš 13 s pedálama, to už mi přijde rozumné i odpovídající.

                  0 0
                  • Tehu  

                    rok od roku, kolo od kola jsou rozdily ve vaze, proto to jednoznacne nikdo neuvadi, o tom zadna. Jak rikam 250–300g usetris jen na plastich uplne normalne. Puvodni porugatory a ground controly byli tusim okolo 700 a 650g.

                    Ale i kdyby se 90proc biku veslo do 13kg s pedalama tak je to dle meho na 140mm docela nadstandart ne?

                    0 0
                  • Tehu  

                    tady to mas prevazeny na nejaky vystave bo co ruzne verze stumpjumpera http://www.bikerumor.com/…ual-weights/

                    tzn. 27lbs 15oz coz mi pri 1 libra = 0,454 kilogramů vychazi nejakych 12,3–4kg bez pedalu tzn. moje cisla neco malo pres 12kg po vymene plastu bez pedalu jsou naprosto realna ;-)

                    0 0
              • marapara  

                Já mám Lko SJ FSR Elite a váží bez serepetiček čistá váha s pedály 12,5 kg. Samotný rám s tlumičem váží 2780 gr., což je velmi hezká váha, vážil jsem na kuchyňské váze.

                0 0
    • Speed X  

      Hlavně si ujasni co vlastně chceš a pár rámů otestuj co ti sedne. Potom teprve začni hledat co koupit a začni ve výprodejích. V kompletních kolech je větší výběr,ale při troše štěstí se dá koupit i solidní rám.

      Taky jsem přes zimu vybíral rychlešího a lehkýho fulla nakonec jsem si ho nechal postavit na carbonovém rámu Polygon Collosus CRX. Do 50tisíc jsem se vešel i s Foxkou a Crossmaxama. Tak hodně štěstí při výběru.

      0 0
    • jeczny  

      Tak jsem si udělal takovej předvýběr, kdyby se vám chtělo, tak reagujte.

      V hledáčku mám Giant Trance (i 29), RB (IQ, IQ6, IQ29, testování zajišteno), Specialized Stumpjumper FSR (i 29, plánuju otestovat v Koutech) a Radon Slide 8.0 (to asi neotestuju). Jo a eventuelně Pell's Tarpan.

      Ještě bych potřeboval poradit, kde mi půjčej toho Trance, nevíte?

      0 0
    • micinka  

      http://feltbikes.cz/…013,307.html

      Pokud by se dalo sehnat, krasna netuctovka kterou moc lidi nema a podle recenzi jede pekne.

      Jinak bych zkusil postavit na Giant Anthem 29er, lehky hlinik s vybornym Meastrem.

      No a v neposledni rade i obyceny S EPIC Comp jede absolutne vyborne (otestovano)

      0 0
    • marek_K2  

      Ja len k tomu cenovemu rozpatiu ghostov v linku, mas tam len low end 2013ky a nejake vypredaje. Ja som kupil http://www.mojekolo.cz/…ey-grey-2013 za 52000. S AMR 5900 sa vojdes do 50 snad v kazdom obchode.

      0 0
    • jeczny  

      Zdar, tak jsem pojezdil, 29 vůbec, pošetřil jsem a koupil z druhý ruky Reign 2 2011. Zatím maximální spokojenost. Takhle si představuju enduro.

      0 0
      • xetron  

        zrovna jsem chtěl napsat reign 1 2013 ten se nechá něco nad 50 sehnat… Tak hlavně, že jsi spokojený a ať to jezdí. Za ušetřené peníze můžeš tunit :)

        0 0
        • jeczny  

          Jo, dík, jen to tunění padá, podělala se mi na autě spojka :)

          0 0
    • Nagano83  

      Co třeba Merida Big Ninety Nine XT-M … http://www.merida-bike.cz/…ne-xt-m-2013

      Btw. prosím o komentáře i ostatní k tomuto kolu…plánuji ho zakoupit (moje nákupní cena bude ovšem kolem 30k) :)

      Mám s ním v plánu prodělat odlehčovací kůru (kolo má přes 13kg) tak chci povyměňovat pár komponentnů abych se dostal tak ke 12kg. Nevíte jestli někde seženu váhy jednotlivých komponent, který dodává přímo Merida?

      Díky

      0 0
    • b58  

      Za mě by byla volba na Ghost RT lector, rychlej, zábavnej bajk na kterým se daj objet i Rychleby.

      0 0
    • Monika1  

      Také bych chtěla zkusit full.

      Jezdím na XT.

      A ty fully mi byli docela pohodlní nevím jak v terénu i na silnici jsou ale dobře se mi sedí..

      Jsem zatím rozhodnutá na Meridu one twenty XT edition.

      Dívala jsem se ještě na Canyon ale je škoda že tu není obchod abych si to mohla zkusit.

      Superior nemá jen sportovní verzi škoda

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.