Fox Talas RL, nefunguje regulace zdvihu Talas.

36 nepřečtených
  • wladimir82

    Zdravim vsechny, mam jen otazku – prifoukaval jsem si vidlici na svou vahu a jaksi mi prestal fungovat ten system Talas. To same i u tlumice RP23, po nafoukani mi prestal pracovat pro pedal, nemate s tim nekdo zkusenost?

    0 0
    • MlokCZ  

      Oboje může mít spoustu důvodů, dej to do servisu. U Talas systému může být jen špatně nastavený (ale i tak se to musí rozebrat a seštelovat) a nemusí tam být ani nic vadného, ale co je špatně ti nikdo bez rozebrání neřekne.

      A jen otázka, co znamenalo nafoukat Talas na tvojí váhu? To jen, že to u Talasu funguje vždy lépe na vyšším tlaku a pod 50psi už se tomu tak dobře nechce a kdyby tam bylo ještě méně třeba pod 40psi, tak je možné, že by to jen kvůli tomu tlaku nemuselo fungovat. Tohle platí pro Talas systém do modelů 08, u 09 je to možná jinak.

      Zkus aspoň napsat, co znamená, že to nefunguje u toho Talasu. Nefunguje snížení zdvihu nebo zvýšení nebo obojí? A jaký máš ročník Talasu?

      U tlumiče je to ale divné, protože propedal nemá žádnou souvislost se vzduchovou částí, tedy s nafoukáním. Tedy to je pouze náhoda, že přestal fungovat. A ještě co to znamená u RP23, že přestal fungovat, v jaké poloze propedalu nefunguje? Zkoušel jsi i polohu 3, kde je nejvýraznější?

      0 0
    • chodec  

      napiš víc detailů – a také, od kdy vidli a tlumič máš a jak si pozoroval nefunkčnost – přijde mi divné, ře by ti přestaly fungovat dvě věci, které každá funguje jinak zároveň – moc velká shoda okolností.

      0 0
      • wladimir82  

        Takze kolo jsem koupil letos, Merida Am 3000 D, je to lonsky rocnik, takze vybava 08. Ten tlumic jsem dneska poradne testnul, ale asi fakt bude chtit prifoukat, ikdyz zapnu Propedal, tak se to furt pohupuje. Cekal bych spis, ze to kolo uplne ztuhne – neco ve stylu lockout.

        Mam pocit, ze se ta vidle foukala na 60 psi, ale ted si nejsem jisty, pumpicku ma znamy. Ale proste ikdyz otocim packou na 100 nebo 120 mm, propruzim, tak se to vzdycky vrati na 140mm. Takze ted nevim, jestli ji trochu neprifouknout, ze by se to tim treba opravilo.

        Kazdopadne, muze z leve nohy, kde je ta vzduchova patrona prosakovat olej?

        0 0
        • MlokCZ  

          Pokud nefunguje snižování, tak tady to na tlaku nezáleží, směrem na nižší zdvih to musí chodit perfektně vždy. Tlak ovlivňuje vracení na vyšší zdvih, ale i tam by bylo 60psi dost na naprosto perfektní funkci.

          Propedal není lockout a bude tu záležet na compression tune tlumiče. A na jaké úrovni máš ten propedal nastavený? Zkoušel si to na tu trojku, tedy na maximum?

          0 0
          • wladimir82  

            Dneska jsem daval ten tlumic na trojku, tuhe to je, ale cekal jsem do toho vic. Mozna fakt vic prifoukat.

            Ale nechapu, proc to snizovani prestalo fungovat zrovna po tom nafoukani vidlice?

            0 0
            • MlokCZ  

              A compression tune máš na jaké hodnotě? To jsou takové ty tři sloupečky u kterých je napsáno compresion tune, který z nich máš zvýrazněný?

              Je to jak to vysvětlil chodec, ale jak jsem psal už já, tak compression tune to ovliní. A pokud bys ho měl na max., tak trojka propedalu by to měla omezovat hodně i na té Meridě.

              0 0
              • wladimir82  

                Takze compression tune je na nejvetsim dilku. Coz vlastne znamena co? Ze by to melo byt tuhe?

                No uvazuju, ze tu Talas vidli prodam a vratim se ke stare dobre Vanille, ktera se mi tu vali doma.

                0 0
                • MlokCZ  

                  To znamená vyšší kompresi, což ovlivní jako otevřený tlumič, tak propedal. Na propedalu to pak omezuje více.

                  0 0
                  • wladimir82  

                    kazdopadne zmenit to urcite nejde, asi si budu muset zvyknout:) jinak diky vsem za ochotu!!!

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Compression tune změnit jde, to už se tu probíralo mnohokrát. Buď Bikelive, Slovkolex a změna na jinou hodnotu compression tune (a to i třeba méně než min) a nebo komplet úprava v TF tuned jako mám třeba já na obou tlumičích.

                      0 0
                      • wladimir82  

                        Aha, asi jsem mel pohledat. Jako momentalne to snad nebudu potreboval, ale casem bych to asi zkusil. NEkdy si rikam, jestli nejsem na to kolo moc lehky.

                        0 0
                      • fousek  

                        No ja nevim jestli wladimir chce to samy co chces ty, myslim ze jemu by vyhovoval nejvic lock

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          To pravděpodobně nechce, jen jsem reagoval na to, že to změnit nejde.

                          On už má compression tune na max., tedy pro jeho pohledu s tím už nic neudělá. Ovšem chtít to posouvat ještě k menší funčnosti než je compression tune na max., tak další krok už je stejně HT :-)

                          0 0
                          • wladimir82  

                            Takze proste mam byt rad ze to je nastavene na Max a vubec se s tim neparat?:) Jako ten tlumic mi vyhovuje, jsem s nim spokojeny, ale jeste jsem nemel moc moznost ho otestovat v nejakem slozitejsim terenu.

                            0 0
                            • Jenda  

                              hele hlavne budes muset nejdriv v hlave presaltovat na jinej styl jizdy – po presednuti z HT ma vetsina lidi nejdriv tlumic nafoukanej a zavrenej aby to moc nehoupalo a postupne upousti a omezuje ruzny propedaly a pod az se dostane do stavu absolutni houpacky a jsou spokojeny, nicmene tenhle proces muze u nekoho trvat i nekolik let:-)

                              0 0
                              • fousek  

                                No jsou i pripadi ktery se vratej k HT, ale to je asi uplne jinej level lidi.

                                0 0
                                • Jenda  

                                  jo jo deviace jsou ruzny:-)

                                  0 0
                                  • wladimir82  

                                    Tak na HT se urcite nevratim. Parkrat jsem na to jeste sednul, ale uz jsem si fakt zvykl na fulla. Uvidime, jak budu nadavat pri vyslapu do nejakeho dlouheho kopce:)

                                    0 0
        • Sobi  

          Právě tlumič na Meridách je půvosdně nastaven velmi tvrdě, právě naopak se snažíme snížit jeho progresivitu různou úpravou, nevím jestli jí tam nemáš udělanou. Původně jsem na 96kg živý váhy foukal 205 a teďka po úpravě foukám 220psi a u talase, jestli se vrací na 140 pořád tak je asi špatně poskládaný a to je fakt na servis. Vypadá že to kolo je celkem rozmašírovaný… kdes ho kupoval?

          0 0
          • wladimir82  

            Kupoval jsem to od cloveka z Cemby, asi na nejakou udrzbu kaslal. Takze chces rict, ze mam ten tlumic nafoukat proste vic, jo? Ikdyz s nim na doraz nejdu nikdy. Vazim 67 kg, tam uz moc na vyber neni:)

            Ale vim, ze u toho talase to fungovalo do doby, nez jsme to zacali foukat, takze to asi bude mit souvislost, ne?

            A na kolik vyjde takovy servis?

             
            0 0
            • chodec  

              tak jednak propedal opravdu není lockout – nepřestává nikdy trochu reagovat. Měl by jen utlumit takové to pomalé houpání při šlapání, ale v závislosti na stavbě se od toho nedají čekat zázraky a zrovna u té Meridy bych je opravdu nečekal. Ale to podstatné je, že sis koupil fulla proto, aby ti to pružilo, s nějakým pohybem navíc je potřeba se smířit – opět v závislosti na stavbě systému pružení to může být výraznější nebo méně, ale nechtěj z toho mit HT. Prostě u zadní stavby bych jenna tlumiči nastavil SAG tak akorát a užíval si pohodlí – od toho máš fula. Tam ale zdá se není chyba v tlumiči ale jen možná v jiném očekávání.

              Přední vidle to je jiná – tam to bude chtít servis – foxy dělá buď ofiko zastoupení nebo tuším Bike-Life na Pankráci – a cena – záleží co je tam blbě – pokud jen nějaké nastavení tak to bude za cenu sborky a rozborky, pokud něco pochroumaného, tak samozřejmě cena součástek – nejspíš ti řeknou odhad, když jim cinkneš.

              0 0
              • wladimir82  

                Okay, diky za vysvetleni. No asi jsem od toho ocekaval vic, chytrejsi budu az po nejakem vetsim vyslapu. Ale jinak s tlumicem velka spokojenost, ale obcas to prave nastaveni je trochu alchymie.

                No jsem z Ostravy, takze to bude asi trochu problem, mam pocit, ze to u nas dela jen jedna firma. Zitra se tam zajdu poptat. Ale pocitam, ze to bude asi v radu tisicu, ze.

                0 0
            • Sobi  

              :-D no comment :-D ohledně zdroje :-D

              Jinak já si právě nechal snižovat progresivitu aby to houpalo, AMka májí výchozí nastavení velmi tvrdé. Zkus se poptat toho člověka co jsi to koupil, co s tím dělal a jak s tím zacházel.

              Zkus si s tím pohrát, fouknout vyšší  tlaky, menší tlaky a vypozorovat jak se to chová, a´t můžeš popsat detailněji závadu v servisu. Jinak to co popisuješ mi právě vůbec k AMku nesedí- Jinak jak už bylo popsano PP není lock ale pouze omezování…

              Nastavuj podle SAGu, mě na ní vyhovuje cca 25%

              Jinak koukni do tohodle dredu: Rám Rám AM 5000-D| 2008 či alternativa tam jsme toho nařešili AM5000D je to samé jako AM3000D ve smyslu tlumič a vidle :-)

              0 0
              • Sobi  

                OPRAVA odkazu

                Sorry :-)

                0 0
                • wladimir82  

                  Rikas no comment, takze si myslis, ze to byla spatna koupe?

                  Ten dred uz jsem parkrat procital, jen tak zbezne, mrknu na neho vic.

                  No rad bych s tim foukanim experimentoval, ale nemam zas nejak castu tu pumpicku k dispozici, je to prece jen trochu drazsi alezitost, ne?

                  0 0
                  • Sobi  

                    Prosím nerozebírejme to! :-) možná někdy jinde :-D

                    No pumpička na vidlice stojí cca 900, ale je to NUTNOST když máš vzduchovou vidli a tlumič!

                    0 0
                    • Sobi  

                      Tady je třeba meriďácká za 690 ale je to úplně jedno co má napsáno na sobě jestli autor merida nebo spešl! :-)

                      0 0
                      • wladimir82  

                        Smejes se mi, to se mi moc nelibi:))

                        Jasne, videl jsem i pumpy okolo peti stovek, asi si udelam nejaky maly darecek na narozky. Po koupi kola uz na moc veci nezbylo.

                        0 0
                        • Sobi  

                          Tobě ne! :-)  nechme to na jindy :-) Opravdu to tu pumpu chce, ale bacha některý pumpy mají malý tlak ( např některé typy pro fox a manitou ) koukni aby maximální tlak byl 250 PSI, tipuju že budeš foukat vidli kolem 50PSI a tlumič 180PSI a potřebuješ ještě fora a prostor pro zkoušení. :-) hlavně se koukni jak je dělaná aby se ti hned nerozpadla a vydržela častý převoz v batůžku :-)

                          0 0
                          • wladimir82  

                            Okay, ale rad bych s tebou na toto tema fakt nekdy pokecal:) Tak ty pumpy co jsem nasel maji vetsinou 300 psi a kovove telo, tak by to snad par nafoukani mohlo vydrzet, ne? Jako pomalu sleze snih z hor, tak uz chci poradne expreimentovat.

                            0 0
    • RadekM  

      Měl jsem podobný problém, poslal jsem vidlici na normální servis do CykloŠvec a tam mi sdělili, že mám poškozený systém TALAS, ale že Fox tuhle závadu uznal a bez problémů to v záruce vyměňuje za nový TALAS. Takže jestli to máš v záruce, pošli to na výměnu. Jinak nový TALAS prý stojí asi 7000Kč.

      0 0
      • misak.kadlec  

        Možná tak TALAS systém stojí 3k, kdyby někde měli novýho Talase za sedmičku vezmu 3 :-).

        0 0
        • MlokCZ  

          Být nový Talas za 7tis., tak okamžitě přecházím na 15mm osu a kupuju na oba fully. Ještě by k tomu mohli dávat třeba přední kolo STček s 15mm osou za 1500Kč :-)

          0 0
          • RadekM  

            Myslím jenom ten systém, ne celou vidli, samozřejmě.

            0 0
            • wladimir82  

              V zaruce to je jeste rok, akorat jsem to kupoval jako komplet a nejak nemam od vidle papiry, ze.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.