• jIrI___

    Včera jsem v časopisu četl článek o chození po ferratách a celkem mě to zaujalo jako povedená „doplňková“ aktivita k poměrně nudné turistice. Vím, že i na B-F je pár lidí, kteří se tomu věnují, a rád bych se zeptal na klasickou začátečnickou otázku – je k naučení potřeba absolvovat nějaký kurz nebo jen stačí nastudovat teorii, vyzkoušet nanečisto a vydat se na nějakou jednoduchou začátečnickou ferratu? Takhle z článku mi to přišlo daleko bezpečnější než bikování, vybavení se dá za pár desetikorun půjčit v Hudy, prostě samá pozitiva :).

    A ještě jedna otázka, máte tipy na nějaké ferraty v ČR nebo na Slovensku?

    0 0
    • Smazaný účet  

      Teorie se asi da nastodovat, ale lepe, aby ti nekdo ukazal a zkontroloval jak se nauzlis. At nemas zbytecne dlouhou smycku mezi prsakem a sedakem, uzel ve spatne pozici a tak… Jde to i bez toho a nejspis se nikdy nic nestane – pokud si nechytnes brzdu do postraniho oka sedaku:))

      Jinak uplne lehoucka zacatecnicka feratka je v Martinkach na slovensku – ferata HZS. Prosla to i moje draha a to nikdy na ferate nebyla:)

      0 0
    • Johnnyxjr  

      tady taky něco najdeš moc pěkná je ta v Bechyni

      http://ferraty.unas.cz

      0 0
    • Johnnyxjr  

      Tady je to trochu z ruky ale vyplatilo se moc pěkný

      0 0
    •  

      Ahoj, nic složitého to neni. Nejdůležitější je mít správně svázán sedak a tlumic pádu(ta vec s dvěma karabinama) pak ještě doporučuju sebou odsedku kdyby ses precenil a potřebovaly by si odpočinout ruce, do toho tlumiče se totiž sedat nedá. Pokud nikoho neznas co na ferraty chodí tak bych ti doporučil si to napoprvé projít s instruktorem který ti to všechno ukáže, těch pár stovek se za to vyplatí. Musíš si uvědomit že i na lehké ferrate můžeš udělat chybu a spadnes jenom jednou…

      0 0
      • Barak  

        A prsak…

        0 0
        • Evilcleaner  

          Tak jako prsak je jednoznacne puls z hlediska bezpecnosti, ale v realu ho nikdo nenosi a tim myslim skutecne nikdo. Nicmene pokud by sel s tezsim batohem /ne ze by to byly bezne podminky pro chozeni po ferratach/ tak je to spis nutnost.

          0 0
          • Kulasek  

            A právě proto, že jsou na netu takovéto rady je lepší si vzít instruktora. Prsák je na ferratě nutnost, že ho někdo nepoužívá je jeho blbost. Pádový faktor do ferratovýho setu je úplně jiný, něž do lezeckého lana a je to taková šlupka, která tě to otočí hlavou dolu. Zranění páteře je není potom vyjímka.

            0 0
            • Jirka24x  

              na feratach se nepada :) s prsákem souhlas ale nenosim ho :)

              0 0
            • jonti  

              kdyz vidim lidi co cvakaji jen jednu karabinu(vic lidi) a pri precvakavaji jsou bez jisteni nebo cvakaji jen odsedku, protoze ferrata set je moc drahy(jeden pan cestou na Zugspitze), tak mam posunute vnimani, co je spatne.

              Dovolim si tvrdit, ze i na ferrate bude vetsina padu castecne kontrolovana a nebude z maximalni vysky = 2*delka setu + delka ocel. lana, podle toho co pises by to tam s urazy vypadalo o dost hur.

              Na ferratach jsem se zamyslel nejvic nad tim, jak se dela zachrana spolulezcem, kdyz nekdo spadne z previsu, neni schopny vysplhat(co se mi nezda jako nej napad ) a nemaji s sebou lano.

              0 0
              • scret  

                pro tyhle ucely ssebou taham i nejaky smyce a reepsnury na prusiky apod. holt si clovek musi pak udelat sebezachranu… Ale stejne vetsinou mas partaka a vono se to da nejak vzdy vymyslet…

                Ad odsedky apod. souhlas.. Pak je jen sedak bez prsaku maly prohresek..

                0 0
                • Barak  

                  Kazdy podobny prohresek je maly, dokud se to cloveku nevymsti. Ale jasne, ze taky nekdy nedelam veci uplne podle merodiky.

                  0 0
                  • scret  

                    na horach, feratach atd. mam rad, ze kazdy si zodpovida sam za sebe a je jen na tobe, jak velky riziko chces podstoupit.. Je potreba mit respekt, vedet, co si clovek obcas muze dovolit a kdy se da neco trochu porusit…

                    Pokud nekdo chce mit maximalni bezpeci, tak neleze na hory, ale sedi doma na gauci :)

                    Nicmene je potreba dodrzovat alespon nejaky elementarni veci.

                    Priznam se, ze neco mam uz odferatovano, nejsem sportovni lezes, takze feratama si to nahrazuju. Drive jsem tahal celotelak. Ale jak celotelak nebo prsak vadej, kdyz je potreba na sebe neco hodit nebo naopak sundat apod. A kdyz jsi nekolik hodin ve stene, tak se ti fakt nechce delat ptakoviny, sundavat batoh, sundavat prsak, obliknout nebo svliknout a pak zas tohle vsechno zas na sebe… Takze pak clovek dojde casem k tomu, ze tahas jen klasickej sedak a holt to risknes, ze kdyz uz poletis dolu, tak to musis kontrolovat anebo do toho dobre skocit…

                    Nastesti jsem zatim nikdy jeste nepotreboval nebot se mi nechce padat… Predstava po ceste chytajic kramle, koliky apod. je pro mne dostatecne desiva…

                    0 0
              • Smazaný účet  

                No..ale kdyz budes mit treba 3m usek hodne nahoru, tak to muze byt skoro 4m malo brzdeny pad s tvrdym zabrzdenim na odsedavce.....to by mi asi nehezky skublo v zadech…

                0 0
                • scret  

                  nevim jestli nehezky, ale to by te zabilo! Nekde jsem kdysi videl vypocet a tusim staci do odsedky 1,5–2 metry? fakt strasne malo…

                  Jinak jonti myslel klasicky sedak (bez prsaku) s ferat.brzdou… O odsedce nepsal…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ja to pochopil tak, ze vida (ja potkal) lidi, kteri nemaji feratak, ale jenom jednu nebo dve odsedavky a jedou:)

                    0 0
                    • scret  

                      to ano, ale ohledne pak tech kontrolovanych padu uz mluvil o setu…

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Ok…

                        Ja jenom ze na te cvicne na Martinkach jsem nejakeho strelce s takovou vybavou potkal…

                        0 0
                  • Barak  

                    Nad odsedku bys nemel popolezat vubec. Jak pises, jde o to, ze kdyz do toho spadnes, muze z tebe byt mrzak nebo je po tobe. Ale ta odsedka taky nemusi vubec vydrzet a muze prasknout. Na tohle neni delana.

                    0 0
                    • scret  

                      presne tak..

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Hele a co jít feratu úplně bez ničeho. Jenom se držet rukou?

                        0 0
                        • tomfree  

                          To pak nemusíš na feratu,stačí cokoli na co se dá lézt :-)

                          0 0
                        • Barak  

                          Proč ne? Nedávno dal borec bez ničeho El Capitan.:-)

                          0 0
                        • scret  

                          pokud ti nevadi, ze pokud spadnes, tak se zabijes…:)) proc ne…:)

                          0 0
                          • -b-n-x-  

                            Já se ptal kvůli tomu že jsem třeba ve slovinsku na „feratach“ zažil většinu místních bez ničeho, nejčastěji v teniskách. Chápu teda že to byly spíše takové turistické chodníky než feraty.

                            A ještě mě treba přišlo, že někdy by to mohlo být i bezpečnější dle pravidla „rychlejší = bezpečnější“ – ale to bych už pak argumentoval podobně jako 3022 a to nechci :-)

                            0 0
                            • Krov  

                              Na mistech, kde se v ten okamzik citis v pohode, se samozrejme jistit nemusis. Jen si musis uvedomovat, ze se pohybujes v exponovanem terenu a udrzovat plnou pozornost. Taky se musis ridit vlastnim pocitem, ne ostatnimi lidmi – pokud se necitim bezpecne, tak se cvaknu bez ohledu na to, ze rodinka obtloustlych Madaru v polobotkach jde bez.

                              Jina vec je, ze sedak atd. bys v horach mel mit s sebou i na lehke feraty, ktere znas. Nevis, kdy se bude hodit. Je velky rozdil, jestli je sucho, mokro nebo dokonce led – pak se hodi i lana, ktera za sucha nechapes.

                              K tomu rychlejsi=bez­pecnejsi: v horach se zbytecne zdrzovani muze vymstit, bourky prichazeji odpoledne a znervoznis tim i ostatni. Ale zalezi na okolnostech. Na kratkych feratach v udoli, je to samozrejme bezpredmetne.

                              0 0
                            • scret  

                              vzdycky je potreba hlavne myslet. V horach to plati dvojnasob. Ostatni lidi mi jsou sumak, stejne jako cyklisti jezdej bez helmy, tak jjsou lidi, kteri maji odsedky na feratach apod. Kazdyho vec, pokud mi nesleti na hlavu a nestrhne mne… anebo ho nebudu muset zachranovat…

                              Z mych zkusenosti, rakusaci maj treba feraty pekne odjisteny, ale treba kolem Cortiny jsem zazil nektery paradoxy. Tam, kde to bylo relativne easy, tak bylo lano a tam, kde to bylo brutalne nebezpecny, tak nic nebylo a to je trochu na psychiku pak :))

                              Jsou ale nekde i lehoucky feratky (A-B) a tam bych se ani necvakal… Napada mne ted honem rychle feratka na Traunstein u Traunsee… Tak sjem byl vylozene zpruzelej, ze jsem tahnul cajky, prtze to byl normalni chodak…

                              0 0
                        • nox159  

                          řekl bych, že je to taky trochu o uhlu pohledu, znalosti terenu zkušenostech…

                          žažil jsem, že jsem se ( teda pri lezeni) škrábal nahoru na skálu, byl jsem rád, že jde založit alespon nejaký frend, rozuměj ******** až za ušima. A kolem me asi 2m vedle probehla holka v kratkých krataskách bez lana bez sedáku jen tak v nejakých teniskách nahoru. Pry tam v okoli bydli a na tech skalách už takhle lozi od malička a podle toho co tam delala ji to nebezpecne neprislo…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Dobre. Ale provoz feraty ma nejake pravidla, ktere nastupem na ni akceptujes a mel bys je respektovat. Navic se muze pomerne snadno stat, ze svym pitomym chovanim znehodnotis zazitek jinych…

                            0 0
                            • nox159  

                              V tomhle s tebou naprosto souhlasim…

                              0 0
                            • Barak  

                              Ferrata je jen kus zeleza natluceneho na skalu, je na kazdem, jak k tomu pristoupi. Nejsi vazany zadnymi pravidly, jen doporučeními. Co je pro nekoho obtizny teren, kde se jisti, je pro jineho brnkacka, kterou prebehne jako nic. Navic, ferrata je dneska kazdy stek.

                              0 0
                              • scret  

                                nicmene s tim zkazenym zazitkem ostatnim ma pravdu… Uz jsem jednou zazil, kdyz jsme v rakousku slejzali jednu feratku, resp. uz jsme sestupovali normalkou, jak tam jedna z duchodkyn z nejakyho zajezdu duchodcu sletela ze skaly a byla samozrejme na miste mrtva… Ostatni duchodci z toho byli vyjeveny jak z jara… Ale i ta normalka nebyla uplne chodnicek pro kraby, takze se evidentne dost precenili…

                                0 0
                                • Barak  

                                  To s tim precenenim plati ale vzdy a vsude. Ale rozhodne bych si to nevykladal tak, ze kdyz je neco v brozurce v infocentru oznacene jako ferrata, musis jit v helme a jisteny od spodu az nahoru.

                                  0 0
                                  • scret  

                                    asi tak, je to kazdyho vec, jak se chce jistit nebo chranit… Pokud mi nesleti na hlavu, tak at si klidne dela co chce… Je to jeho zivot. Ale helmu si osobne beru vzdy, kdyz uz prichazim ke skale… Parkrat jsem zazil letici kaminek z dost vysoky steny a v tu chvili se to rovnalo projektilu…

                                    0 0
      • jIrI___  

        Co jsem hledal, tak lezení s instruktorem jsem našel vždycky jen jako zájezd s nějakou cestovkou do zahraničí, což je pro mě mimo. Pak jsem ale narazil na Velkou Dohodu , kde je v ceně lezení i instruktor a to by mohlo být pro úplný začátek ideální :)

        0 0
        • satch  

          Jde to i bez instruktora. Akorat zacni treba lehcima do zacatku (znaceno pismenkama). Kousek pod Vidni jich taky par je (treba Bert Rinesch steig je zabavna)

          0 0
          • satch  

            Ale jak pise SKYlined je dobry ten zaklad alespon znat. Co k cemu je, jak to pouzit a jak precvakavat karabiny treba.

            0 0
            • Barak  

              Presne tak. Ono spoustu veci nekoho, kdo to nezna, nenapadne.

              0 0
      • Evilcleaner  

        Do nekterch tlumicu se samozrejme sedat da a dokonce k tomu tam maji usitou i smycku na karabli. Napr edelrid

        0 0
        • scret  

          petzl ma primo misto pro treti karabinu jako odsedku…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Rock Empire Dynastop to tez tak ma.....ale radeji mam samostatnou odsedavku:)

            0 0
            • scret  

              mam Petzla + jeste klasickou odsedku, kterou mam delsi (tzn. klasickou dylku odsedky)… Ta prostredni karable na „brzde“ je kratka a nekdy se proste nehodi…

              0 0
      • matuyka  

        Do tlmiča sa sadnúť, samozrejme, normálne dá, bez problémov. Len to ľudia nevedia a boja sa :)! Ale inak áno, odsedák je základ :) A tiež prilba, na ferratách často padajú šutríky či šutre :)

        0 0
        • scret  

          asi tak…

          0 0
        • Jery01  

          Mám tlumič Rock Empire s okem na HMSku a bál jsem se toho teda dost :D ale nakonec jsem to v Bechyni při dlooooouhém čekání zkusil (nad vodou :)) a v pohodě. Takže souhlas, odsednout se do tlumiče dá.

          0 0
          • scret  

            a ceho ses jako bal?:) ze se to utrhne nebo natrhne?:) to by chtelo trochu vetsi silu, tomu ver…

            0 0
            • Jery01  

              Tak jako první zkušenost s tlumičem pádu jsem tomu celkově moc nevěřil, nevěděl jsem jaká síla je potřeba a takovej divnej pocit odsedávat do něčeho jiného než do smyčky :) že to chce větší sílu na rozpárání už vím, viděl jsem pád jedné slečny (u zvonku na Bechyni) a tlumič – i slečna – ok. Ale taky nic nevážila :)

              0 0
    • tomfree  

      Děčín,to je nádherný výhled na město z feraty o různých obtížnostech,za mě opravdu kus povedené práce.

      Potom ještě Slovenský ráj,ale to není moc ferrata,spíše je to hezké na pokoukání.

      http://www.npslovenskyraj.sk/aktualita.php?…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jj…SK raj je prochazka po stupackach s lanem. Akorat mne trochu udivilo dodatecne vstupne na feratu a pristupova cesta byla taky prima:)

        0 0
        • tomfree  

          Vzhledem k tomu,kolik stojí parkování kdekoli v Tatrách a vůbec,ceny za cokoli,tak se mi Slovenský ráj zdá více než přívětivý.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ale to jooo…

            My tam byli asi tyden nebo dva po otevreni…tak jeste info moc nebylo. Kazdopadne pri vrtani stupacek si tam asi makli fest:)

            0 0
      • lazza  

        Jo, Decin je dost fascinujici: primo ve meste u silnice, naproti pres Labe zamek a centrum, se zveda kratka stena s kvantem natazenych lan, kam si chodi odpol jen tak zablbnout decka, mladez i cely rodiny.

        0 0
    • Jirka24x  

      jedine rakousko :)

      0 0
    • -b-n-x-  

      Na začátek asi ferata Constantini. Ale nesmíš tam chytit mlhu, to pak některé místa nemají ten efekt.

      0 0
    • Val  

      Není to nic složitýho, jak to ovládat by ti mohli vysvětlit tam kde si půjčíš ferratový set + youtube + legendární knihy „Bezpečnost a riziko na skále a ledu“.

      V horách je důležitý nepodcenit počasí, protože nechceš bejt připoutanej k hromosvodu, když je zrovna bouřka + nosit přilbu i když se ti to zdá trapný, protože nic tak člověku nezkazí den když mu přistane na hlavě šutr či jiný objekt schozený lezcem někde nad tebou…

      Každopádně je dobrý to nepodcenit, protože případný pád by mohl dost bolet – narozdíl od klasických lezců, kteří jsou jištený pružným lanem tady pád tlumí pouze nespolehlivá brzda… takže je lepší nemachrovat a nepadat.

      0 0
      • scret  

        nespolehliva brzda?:)

        0 0
        • Val  

          no nespolehliva, dejme tomu, ze je to pomerne slozite zarizeni oproti klasickemu pruznemu lanu a je vetsi sance ze selze… radsi 10× nekolikametrovy pad do lana nez 1× 2m na ferrate (kde se muzes i pekne pomlatit o nejaky kramle a jine zelezne prvky). Samozrejme sance, ze na ferrate spadnes je daleko mensi, protoze se vzdy mas ceho chytit.

          0 0
          • scret  

            tak to pojdme rozebrat:)

            O tom, ze se cestou potluces, polames atd. o skalu, kramle, koliky atd. prece nebyla rec… To je bohuzel faktor, proc se bojim na ferate padat… Na skale se taky potluces, ale nejsou tam tyhle hnusy…

            K brzde – slozite zarizeni??? Je to obycejna trhacka, ktera ztlumi pad natrhanim se… Samozrejme zjednodusene napsano… Jinak uplne stejne jako lana a dalsi matros, to taky podleha nejakym testovanim, normama atd.

            V minulosti se objevily nejake vadne trhaci brzdy, ale to se muze stat u vseho…

            0 0
            • Val  

              v tomhle oboru bohuzel plati, ze co se muze pokazit se pokazi, cokoliv slozitejsiho nez spagat se pokazi a nakonec se pokazi i ten blbej spagat… je to v podstate fascinujici jaka hloupost nakonec muze vest aby se rozbila skoro nerozbitna vec a zabil se clovek…

              staci googlit nebo si precist knizky co jsem uvadel, je to dost zajimave.

              nechci ale nikoho strasit, jen muzu doporucit ostatnim: kupujte soucasne sety, ktere odpovidaji soucasnym normam a ne neco z bazaru, protoze nektera reseni z minulosti se neosvedcila a nebojte se toho

              0 0
              • scret  

                skoro bych si troufal tvrdit, ze material je v 99% pripadu spolehlivej, problem je a vzdy bude lidsky faktor…

                Jinak souhlas, zadnej bazar… Ja svuj matros ani nikomu nepujcuju… na to se mam moc rad…:)

                0 0
                • Evilcleaner  

                  No je tonpar malo let co byla obri svolavacka prakticky na vsechny ferataky na trhu s karabinama na pruznych popruzich, protoze se objevila vyrobni vada a prislo se na to smrti uzivatele.

                  0 0
                  • scret  

                    na vsechny ne.. ale ano, na velkou cast… Je zvlastni, ze Petzl tohle mel jako prvni a nestahoval… Po nem to vetsina z vyrobcu okopcila a ty stahovali…

                    0 0
                    • Krov  

                      Bylo to zhruba pul napul, podle konstrukce popruhu (harmonika/trom­bon). Slo o to, ze u harmoniky se pouzivanim rychleji opotrebovavala nosna vlakna. Pri dodrzovani doby zivotnosti udavane vyrobcem by byly oba typy bez problemu, to ale dodrzuje malokdo.

                      0 0
    • scret  

      skoda, ze jsi az z druhy zadele republiky, klidne bych ti ukazal, co a jak…

      V blizkosti mam Decin, kde je v dnesni dobe na jedny stene natazena spousta cest… Od lehkych, az po dost tezke…

      Jezdim tam relativne pravidelne… Krasnej vyhled a je to rychlovka, clovek stihne vic cest za sebou…

      Jinak rozhodne doporucuju, aby ti to minimalne nekdo zkuseny a mentalne na vysi ukazal… Co a jak mas nebo nemas delat, jak se cvakat, jak se jistit atd. Bohuzel zjistuju, ze to spousta i treba dobrych lezcu nevi nebo hodne podcenujou… Rozhodne uz pri priblizeni ke skale brat helmu!!!! Uz jsem zazil letici kaminek z nekolikasetmetru vysoke steny a defacto se to rovna skoro projektilu… Jednou me trefil mensi kamen (ne dlouho letici) do ramene a mel jsem tam slusny jelito…

      Uvazek pro zacatecniky radsi celotelovy, s tim se neda udelat chyba v navazovani jako treba kdyz kombinujes klasiku s prsakem…

      Dobry je mit i dobry rukavice…Tech strhanejch mozolu do krve uz jsem taky videl:)

      Jinak klidne se ptej, poradim, pokud budu moct…

      0 0
      • black.horse  

        Hele, zvládne ten Děčín i někdo se strachem z výšky? Je tam kde si nouzově vystoupit a přerušit trasu, když to člověk mentálně nerozdejchá? A pouští tam i zvířata? Třeba pro případ, že by někdy chtěl Skřítek zaučovat černé koně :-D

        0 0
        • scret  

          Cerne koniky klidne zaucim, kein problem:)

          Vystoupit si asi moct nebudes, proste to musis dolezt:))) Ale jsou tam ruzny obtiznosti, od lehkych az po ty fakt vyzivny…

          Mam uz v alpach neco odlezeno, ale na tu nejtezsi tady si jeste netroufnu… Tam uz se klidne hodej lezky…

          0 0
          •  

            Na Ferrate křusky? no nevím…

            0 0
            • scret  

              ??

              0 0
              •  

                Na Ferratu „Lezečky“?

                0 0
                • scret  

                  u hodne tezkych ferat to byva k videni… A treba spatnemu lezci to pomuze… Konkretne v DC jsem uz videl nekolikrat lidi v lezkach…

                  0 0
                  • Barak  

                    To je tam ta ferata fakt tak těžká?

                    0 0
                    • jonti  

                      Decin neni tezky, jen je trochu v previsu a chce to umet udelat par shybu a nebat se.

                      0 0
                      • tomfree  

                        Záleží s čím to porovnáváš,já lezl v Cortině d'ampezzo tu ferratu,která je označována jako sportovní a v Děčíně jsem se teda zapotil více :-) Asi pokud někdo leze na stěně na obtížnost,tak mu to přijde nuda,mě to zase baví jen když je na co koukat.

                        0 0
                    • scret  

                      to neni.. Jen nekde to taha slusne za ruce. Ale hlavne muze prekvapit stupnice obtiznosti… Mam uz neco odferatovano v alpach a to co je v DC Cecko, tak v alpach je Decko… jsou to proste kratky a proto i sportovnejsi ces­ty…

                      Nicmene pokud nekdo leze, tak je to v pohode…

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Zeptam se tady: Jak se vlastne leze ta sportovni ferata? Normalne se muzes drzet oceloveho lana, nebo jej mas jen jakozto jisteni? Coz by mi ale prislo ponekud divne prave z toho duvodu, ze kdyz spadnes, tak musis vymenit set. A spadnuti je pri normalnim lezeni pomerne casty jev. No a pokud se ale zase muzes drzet normalne lana, tak pak moc nechapu ty obtiznosti. Dyt to i v previsu je celkem v pohode.

                        Osobne jsem si na sve prvni ferate (Tomaselli) myslel, ze se to ma lezt stejne jako kdyz se leze klasicky, a na prvnich usecich jsem se teda skarede zapotil :-)

                        0 0
                        • jonti  

                          Drzi se lana, bez toho bys musel umet lezt vicedelkove osmicky, navic tam ten drat i docela prekazi.

                          Pro lidi, co vubec nelezou, je to i s lanem v previsu tezke a proto ta obtiznost.

                          Me se z ferrat libi nejvic italske, ktere zpristupnuji jinak tezky horolezecky teren pro bezne lidi, na rozdil od nekterych rakouskych, kde pet metru vedle tezsi ferraty vede jednoducha cesta, kterou muses jit pesky bez jisteni a ferrata je tam jen pro spestreni.

                          0 0
                          • scret  

                            zalezi jak kde… Takovej Seewand neni uplne jen „zpestreni“ :)

                            0 0
                            • jonti  

                              Ten rozhodne ne, takove tury se mi libi. Spis myslim to mnozstvi kratkych ferrat v Salzkammergutu, ktere jsou na skalkach a nikam te nedovedou, jsou technicky spis lehke, ale velmi vzdusne.

                              0 0
                              • scret  

                                Jinak ted v cervenci bych rad Superferatu na Dachstein + si zopaknout, resp. pokorit (tentokrate za hezkyho pocasi) feratu na GrossPriel… A v planu byl i Konigsjodler, ten ale vidim marne… zas…:(

                                V planu to bylo v cervnu, ale partak si natrhnul upon achilovky…

                                0 0
                        • scret  

                          termin „sportovni“ je spis oznacovana kratsi, ale vyzivnejsi feratka… V alpach jsou spise delsi…

                          0 0
    • hronek  

      Seznam ČR a Rakouska najdeš zde: http://www.worksafety.cz/…-a-rakousku/, my z toho minulej rok s klukama čerpali. Přes Google toho najdeš určitě víc:-)

      0 0
    • whom  

      třeba tuto Ferrata slánská hora

      (celem krátká, nedávno rozšířená)

      0 0
    • Kulasek  

      Rozhodně doporučuju instruktora. Na netu je totiž mnoho zavádějících informací. Nejde jenom o to správně propojit dle obrázku celý postroj, je tam mnoho dalších možných chyb v detailech. Na sedáku je tolik různých oček a smyček, že laik nemusí správně pochopit kam popruh zamotat a nosné oko je pouze jedno, … Tady neplatí, že chybama se člověk učí.

      Dále doporučuji si přečíst knihu: Bezpečnost a riziko na skále a ledu II. – Pit Schubert. Knížka plná chyb ostatních a odstrašujících obrázků, které mají poučit a upozornit na možné chyby. Je tam ferratě věnováno snad 40 stránek a to trochu vypovídá, že to není až tak easy jak to na první pohled vypadá.

      https://www.kosmas.cz/…le-a-ledu-2/

      Název via ferrata je Italsky a v Rakousku toho pod tímto názvem moc nenajdeš. Pokud budeš googlit, hledej klettersteig.

      https://www.knihynahory.cz/…gatlas-alpy/

      Pokud jseš někde z okolí Prahy, zapůjčím ti obě knížky.

      0 0
    • mr.antik  

      Vodní brána u Semil. Ale taky spiš doporučuju zahraničí, mají tam ty hory trošku větší

      0 0
    • Clight75  

      Ferrata HZS na Martinskych holich:

      https://hiking.sk/…ke_hole.html

      Jednoduchoucka, ale docela hezka, vstupny ani parkovny se neplati (nebo aspon loni neplatilo), a kdyz si pak na zaver coby bonus vyslapnes az na vrsek kopce, tak odmenou je krasnej vyhled.

      0 0
      • Smazaný účet  

        No jeste ze je to u polaku, byt to na SK, tak povoleni na vstup dostanes jenom po prokazani vystupu na everest nebo po zaplaceni peti serpu a regulacniho poplatku 10 000E…

        0 0
        • Smazaný účet  

          jj, ty rozdíly oproti Slovensku tam vyzdvihují…a vzhledem k tomu, že je to kousek za hranicí, tak proč to nezkusit…

          0 0
          • Smazaný účet  

            No proc ne…ja si netroufam…

            0 0
            • Smazaný účet  

              hele, aspoň tam jsou ty řetězy a žebříky…v Černý Hoře (Prokletije) jsou takový pasáže a není tam vůbec nic…kromě křížků na skále, kde se někdo zabil :-)

              0 0
      • scret  

        diky. To neznam. Vypada moc pekne..

        0 0
        • jIrI___  

          Včera jsem se z tama vrátil. Šli jsme teda jen turistický začátek, kde není potřeba jištění, a byl to asi nejhorší zážitek v mém životě – všude davy lidí, všude (už nebudu nikdy tvrdit, že na Lysé bývá přeplněná lidmi :-) ). Na lanovku na Kaspruv vrch čekačka 5 hodin ve frontě na lístek… A to ještě nebyly prázdniny, víkend a ani poláci neměli státní svátek. Bavili jsme se tam o tom s nějakým starším horalem a ten říkal, že dál už to není tak hrozné, ale pořád jsou nejvíce omezujícím prvkem ostatní lidi na stezce, kteří se na ni mnohdy pustí bez vybavení a pak se horko těžko vracejí zpět. Slovenská strana Tater je oproti polské v podstatě liduprázdná.

          0 0
          • scret  

            jestli to nebude tim, co je popisovano i v clanku, prtze slovaci jsou cu.aci a chtej na tom vydelat a tak musis bud s pruvodcem anebo musis mit CHS apod. Polaci na to kaslou…

            Kazdopadne lidi jsou problem asi vsude, kdyz je hezky pocasi… Vetsinou kdyz je hnusne, tak tam neni 3zadele veprovek… Kazdopadne diky za info.

            0 0
            • jIrI___  

              S tou touhou vydělat to je takové dvousečné. V Polsku je zpoplatněn už jen čistě vstup do NP pro všechny. Ve slovenských Tatrách si můžu turistikovat a mám to zdarma :-). Je ale fakt, že ten poplatek je jen pár desetikorun.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse