energy drinky a iontáky škodí zdravý nebo ne?

274 nepřečtených
  • DominikGT

    Mě totiž říkal učitel z tělocviku že to jsou sračky že to sportovcům ničí zdravý když to pijou častěj. Tak jaký na to máte názor?

    0 0
    • martin_bakov  

      Iontove napoje bych nehazel do stejneho pytle s ‚energy drinky‘, to sou uplne rozdilne kategorie.

      0 0
    • Tommy_Lee  

      tak staci si precist slozeni energy drinku a neni moc o cem…

      ja osobne pro to mam pracovni nazev „tekuta rakovina“ :-)

      0 0
      • DominikGT  

        Tak zase když si přečtu složení energy drinku a třeba nějakých potravin např šunky v albertu a podobně tak v té šunce je 6 éček z toho aspon 2 zdravý škodlivé tak mě to složení energy drinku tak hrozné nepřijde.

        0 0
        • martin_bakov  

          to trochu zobecnujes, ne ? To v kazdy sunce mas hromadu cukru,kofeinu a nejaky taurin apod… ?

          Rozhodne bych energy drinky nepil pravidelne, vyjimecne na ne pride rada v hospode napr. vodka + red bull nebo sem si ho dal kdyz sem fakt potreboval dokoncit bakalarskou praci, pred zavodem sem ho nikdy nepil.

          0 0
          • DominikGT  

            To ne ale chemie tam je dost a ta je taky hodně škodlivá. Tak nedávno sem četl článek že vetší množství kofeinu není vůbec škodlivé(třeba 3 kávy denně) pokud člověk nemá problémy se srdcem. Strýc který je lékař říkal že taurin moc škodlivý není.

            0 0
            • martin_bakov  

              ja ti nic nezakazuju ;) pij si co chces

              0 0
              • DominikGT  

                Tak mě přijde že je to začarovaný kruh protože denně člověk s ní a vypije hodně škodlivých látek pokud se nestravuje bio potravinama.

                0 0
                • Qeex  

                  tak proč do toho pít ještě další škodlivé látky, lepší je se to snažit omezit, než nad tím mávnout rukou a říct si, že ten redbull se v tom množství už ztratí.

                  0 0
                • vrrr  

                  Jojo, dam priklad pro dubove hlavy – jeden za mnoho dalsich:

                  treba takovy bio juice. Bezva ovoce bez postriku ma jiz ze stromu dostatek patulinu z plisni, aby nam podekovaly nase jatirka za tu naloz tvrbou pekneho karcinomu. Ony by si ty dubove hlavy mely uvedomit, ze ne kazde „Ecko“ je do potravy pridavano svevolne a ne kazdy postrik je jen vyrazem zlovule farmare…

                  Tim nerikam, ze nektere biopotraviny nejsou dobre, ale chce to premyslet. Jenze to je to, co dubovym hlavam nejde..

                  0 0
                  • DominikGT  

                    Já sem to asi špatně napsal netvrdím že je to nejlepší ,ale mělo by to být většinou lepší než obyčejná potravina ale zas tak tomu nevěřím akorát ta zelenina a sýry jsou vetšinou chutnější.Třeba někteří šílenci nesní nic jiného než celozrné pečivo a bio potraviny.

                    0 0
                    • Tommy_Lee  

                      Celej institut „BIO“ (tim myslim ty biodebilni koutky ve vsech tech alberech a podobnych) je stejne jen nastroj, jak z lidi vytahnout nekrestansky prachy. Pro me je to svinarna, nic jinyho. Ale lidi, kteri to kupujou a jsou presvedceni, jak moc dobryho delaji pro svoje zdravi, tech mi liti neni. Jejich blbost.

                      Ja beru jako jediny „bio“ to, co si sam utrhnu u rodicu na zahrade apod.

                      Krasne to vystihl Pohlreich v jednom dilu, kdyz prochazel v nejakym hyperksefte kolem biokoutku a hlasi: „Jojo, tak tady to mas, to Bio Ilusion.“

                      0 0
                      • blaf  

                        někde jsem četl, že bio zelenina obsahuje taky kupu sraček, nebio je ošetřená různýma postřikama, bio není a tak, aby nechcípla tak si musí vytvořit všeliaký srajdy sama, ale ve výsledku v tom není rozdíl, takže i z vaší zahrádky je to vlastně taková Ilusion :)

                        0 0
                        • Tommy_Lee  

                          Ale porad to ma k tomu oznaceni „bio“ asi nejbliz. Obecne je „bio“ bullshit, proto to taky davam do uvozovek :-)

                          0 0
                          • slezah  

                            Rozdíl mezi obyčejným zemědělcem a biozemědělcem je ten, že biozemědělec to stříká přes noc :D

                            0 0
              • DominikGT  

                Ale tak určitě je lepší škodlivým látkám se vyvarovat. Já ty energy drinky hlavně piju pokud jedu někam dál na kole tak to naředím vodou do litrového bidonu mám potom menší žízen než když piju vodu. Ty iontové nápoje jsou na tom jak se škodlivostí?

                0 0
          • karliner  

            Hromadu cukru nechám stranou (i když by se dalo dlouze diskutovat, co je horší, jestli „hromada“ cukru nebo umělá sladidla..), ale zajímalo by mne, co přesně je zdraví škodlivého na kofeinu nebo taurinu? Samozřejmě, za předpokladu, že se víceméně držíš doporučených dávek, které na každé pixle jsou uvedeny.

            0 0
            • DominikGT  

              Podle mě nic.

              0 0
            • vrrr  

              (piju kafe denne – to abyte me nenarkli z honu na carodejnice)

              ALE

              bohuzel on ten kofein ma hodne ucinku.

              Tak napriklad je prokazano, ze kofein se vyrazne podili na vyvoji dvanactnikoych vredu (Can Fam Physician. 2004 May;50:727–32).

              Jinak je taky prokazany vztah mezi kavou a rakovinou prostaty, ale asi se jedna o jinou slozku kavy, nez kofein (J Natl Cancer Inst. 2011 Jun 8;103(11):876–84.)

              Abych ale byl spravedlivy, tak zese na rakovinu zaludku ma kofein pozitivni ucinek (mysleno ze zabranuje) skrze indukci enzymu glukuronosyltran­sferazy (Gastroenterology. 2010 Nov;139(­5):1699–710, 1710.e1–2.)

              No a pak je zde spousta ucinku na bunky, ktere zname, ale moc nevime jak se projevi na organizmu, potazmo pak na populaci.

              Je mozne sem radit inhibici enzymu specificke aminoxidazy a tim snizovani adheze lymfocytu na endotelové buňky, coz muze ovlivnovat celkovou imunitu.

              a tak dale a tak dale…to by bylo na prednasku… na PubMedu jsou toho mraky.

              Proste a jednoduse, tech ucinku jsou mraky a poradne je jeste nezname, takze pres to ze sam kafe piju, tak svym detem budu rikat, aby to nedelaly.

              0 0
                • vrrr  

                  No ty vole, ja Ti tady davam odkazy na MedLine, na relativne renomovane vedecke a lekarske casopisy a ty me prebijes nejakym joudou z i-dnes… Smekam.

                  0 0
                  • DominikGT  

                    :D

                    0 0
                  • Martyss  

                    No ty vole, ja Ti tady davam odkazy na MedLine, na relativne renomovane vedecke a lekarske casopisy.

                    Nezáleží na renomovanosti. Záleží pouze na tom, kdo danou studii zaplatil.

                    0 0
              • karliner  

                No, škoda, že to nejsou funkční odkazy, páč hledat v archivech se mi nechce, zajímalo by mne třeba, zde ten výrazný podíl na vývoji (ale ne vzniku???) dvanáctníkových vředů a další, ať už domnělé nebo prokázané vlivy na tělo a jeho kondici se projevují až od určité denní dávky nebo jak to vlastně je. Protože třeba co se týče cigár (nikotinu a dalších substancí), panuje celkem shoda o tom, že zrovna zdraví neprospívají, ale velké spory běží o tom, zda ti cigára nevratně poškodí zdraví při každé vykouřené (nebo inhalovaném kouři) nebo se ty sračky v těle kumulují a nevratné poškození nastává až od určitého nakumulovaného množství, s tím že nějakou dobu trvající abstinence jich dokáže spoustu odbourat. Docela mne to zajímá, protože kávu mám rád, piju ji dost ve vlnách, někdy fakt hodně (několik denně, včetně silného espressa na lačno) a jindy třeba několik týdnů vůbec.

                0 0
                • vrrr  

                  Mnozstvi se nedovolas. Karcinogeneze je obecne nekolikastupnovy stochasticky jev (tedy prim v nem hraje nahoda). Vetsinou se jedna o to, ze nejaka ta karcinogeni latka treba zvysi mnozeni bunek (jako treba arzen nebo azbest), poskodi DNA (kour z cigarety) nebo se snizi citlivost ke tkanove specifickym faktorum (PCB) a je pak jen veci nahody, kdy se mezi temi bunkami objevi ta jedna, ktera bude klonalne expandovat a nasledne vytvori novotvar, ktery nasledne opet jen muze s urcitou pravdepodobnosti konvertovat v rakovinu.

                  Ve vysledku je to tedy stejne jako s ruskou ruletou. Kdyz budes cvakat u hlavy jednou za rok, tak se treba dozijes duchodu. Kdyz budes cvakat u hlavy dvakrat denne, tak asi ne. Ale muze se vyskytnout dite stesteny, ktere cvaka revolverem u hlavy dvakrat denne a prezije. To jsou pak ty pribehy o dedeccich, kteri kourili padesat denne a ve sto letech je musela manzeka odstrelit, protoze chodil za mladsi…

                  Jinak u kofeinu, tak jak to vidim ja je ta nebezpecnost dana prave v tom, ze ucinkuje systemove i lokalne a to na mnoha mistech metabolizmu a bunecne komunikace. Vzdycky tedy bude nebezpeci ze s nejakou jinou latkou bude mnohem nebezpecnesi. Viz treba kombinace relativne slabych karcinogenu jako je treba koureni a treba prace s azbestem, jejichz kombinace vede k obrovskemu narustu rizika rakoviny plic. Muzes tomu klukovi z uvodu slibit, ze muze pouzivat kofein, kdyz neznas jeho zivotni styl, zvyky, misto, kde zije a mnoho dalsich faktoru?

                  0 0
                  • karliner  

                    Jak se říká – slibem nezarmoutíš :-)

                    0 0
                  • vrrr  

                    V teto souvislosti jeste doplnim svuj odborne nepodlozeny nazor (spise neblahy pocit), ze zrovna kombinace alkoholu a kofeinu by se v budoucnu mohla projevit, jako dobry zabijak. Podobne jako se karcinogenni ucinky alkoholu nasobi kourenim, nebo treba konzumaci aflatoxinu (plisne na oriscich). Takze jako highway to hell osobne povazuji hulit, chroupat stary orisky bez Ecek a zapijet to temi modernimi mixy energo napoju s vodkou.

                    …tak at zijete kluci!

                    0 0
                    • karliner  

                      Tu tvoji highway to hell spousta lidí tuní ještě tím, že když dopijou ten poslední redbull s vodkou, tak nasednou do auta a jedou dom.

                      0 0
                  • pepino  

                    BTW „poskodi DNA (kour z cigarety)“, ten ostatní kouř je ok?

                    0 0
                    • vrrr  

                      To se zeptej tech, co si udili maso na prazcich. Ale budes muset nejspis oslovit nekoho, kdo umi mluvit s duchy…

                      0 0
                      • pepino  

                        Proč na pražcích? Ostatní kouř není karcinogenní?

                        0 0
                        • Ossis  

                          Není kouř jako kouř. Nejde o kouř, ale látky v něm obsažené.

                          0 0
              • MirosPikos  

                U té prostaty bych se pozastavil, podle nějaké poslední studie, která bude dál probíhat, má naopak pití kávy na prostatu pozitivní účinky, resp. snižuje se riziko na rakovinu. Ale je to třeba při 6 kávách denně :)

                Všeobecně si myslím, že budou účinky kávy spíš pozitivní než negativní.

                A teď k tématu, piju 1–2 kávy denně (silné turky, ručně mleté s medem) a ionty doplňuju nárazově pivem :)

                0 0
                • blaf  

                  ještě do kazdýho kafe panák rumu a bude to ideál :)

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Ty dokážeš člověku zničit chutě. Já myslel že v kafi jsou tydlety antioxidanty. To je jak jeden spolubydla z VŠCHT, ten dělal potravinářství a dycky si něčeho kous nebo si dal lžičku jogurtu a řekl „hmmm, látka xy ovlivňuje nervový systém, yx rakovinotvorné, ňam ňam“ :o)

                0 0
              • Joseph de Sax  

                jsou lidi, kteří se z kafe až několikrát denně poserou…

                0 0
              • o.1  

                Pokial viem tie studie co nasli suvis medzi pitim kavy a uvadzanymi chorobami boli iba statisticke a v sledovanych vzorkach bolo pitie kavy vacsinou spojene s fajcenim, takze boli urobene zjavne nespravne zavery. Dnes aj lekarmi je povazovane pitie kavy za vseobecne prospesne.

                Tie hony na carodejnice tu uz boli (maso, vajcia, zly cholesterol..), teraz je zas v mode cukor, psenica, mliecny tuk… Lepsie je sa riadit zdravym rozumom ako sa napchavat nejakymi low fat-sugarfree srackami

                0 0
        • Blade  

          Kdyby sis ten můj příspěvek níže pořádně přečetl, než jsi ho zablokoval, tak se vsadím, že už bys ve slově „zdraví“ ypsilon nenapsal;-) Chytrému napověz.. :)

          0 0
        • Bish0p  

          Hmm :-/ tj fakt, vlastne vsechny (!) prumyslove vyrabene uzeniny(vcetne uzenych syru)ktere jsou v regalech supermarketu jsou karcinogenni. Ale co dneska neni.

          0 0
      • capis  

        tak nějak.

        0 0
    • Blade  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • vrrr  

      Energeticke i iontove napoje jsou predevsim specializovane napoje, ktere je vhodne pit ucelove a ne s nimi honit ego na diskotece.

      Dam li extremni priklady pro pobaveni, tak je

      1. lepsi pojit v sedmdesati na rakovinu zaludku (vinou energetaku), nez ve

      triceti najet do betonoveho pilire, protoze jsi vycerpanim jako ridic usnul za volantem.

      1. lepsi si protrpet nejake ty ledvinove kameny z nadbytku kalcia v iontaku,

      nez zhebnout na extremnim zavode na arytmii vyvolanou nedostatkem drasliku.

      A bonus k tomu: obe skupiny napoju obsahuji tuny cukru, tak se treba dockas tezkeho diabetu na duchod. Ale to je pohoda, jen sem tam nejaka ta amputovana koncetina…

      A jedno upozorneni na zaver. Iontaky jsou tri druhy a kazdy je totalne jiny (hypo, iso a hypertonicky)-lisi se tedy i ucel jejich pouziti. Obecne ale plati, ze pro devadesat procent sportujici populace je iontak na ho… A uplne nejvic na ho… je tem troubum v posilovne, kteri se ani nezpoti, ani nevycerpaji krevni zasoby glukozy, natoz pak glykogen z jater. Tem nejvic prospeje cista voda a nejvic ublizi hypertonicky iontak.

      0 0
      • DominikGT  

        Takže všeho moc škodí.:D Já kromě toho energy drinku co si dám třeba 2 nebo 3 za týden když jezdím na kole tak nepiju v podsatě nic sladkého nejvíc vodu z vodovodu.

        0 0
      • Martyss  

        A bonus k tomu: obe skupiny napoju obsahuji tuny cukru, tak se treba dockas tezkeho diabetu na duchod. Ale to je pohoda, jen sem tam nejaka ta amputovana koncetina…

        To by samozřejmě člověk musel vynechat i limonády ražení Cola/Sprite a džusy…

        0 0
      • pepino  

        Jako, že v tý posilovně necvičí? Ne, že bych nutně potřeboval ve fitku ionťák, ale ty myslíš, že se při objemovém tréninku nezpotíš a nevyčerpáš zásoby cukrů cukrů?

        0 0
      • Smazaný účet  

        venkoncem, většina důchodců má stejně víc končetin, než skutečně potřebuje :-)

        0 0
    • Fran-tic  

      Iontové nápoje podporují energetický výkon sportovce, doplňují mu minerály a jiné esenciální složky. Ty bych určitě špatně nehodnotil. Podporují stabilizaci organizmu. Energy drinky – teďka vyšel rozsáhlý článek ve VELU a ve výsledku, co mi z toho vyšlo = pít občas a s mírou, ale není to žádné zlo.

      0 0
      • DominikGT  

        takže s tím energy drinkem to bude jak s alkoholem občas dobrá věc. Ale když sem u toho alkoholu tak hodně lidí se ožere minimálně v pátek a to asi pro tělo zrovna prospěšné nebude každý týden. :D Já piju jenom s mírou a občas.

        0 0
        • Fran-tic  

          jako já s ionťáky jezdím často, ale mám je hodně ředěné…říkám si všeho moc škodí. Energy jen v krajních situacích, ale před závody tak hoďku předem by to mělo jen prospět :)

          0 0
    • Rychlej turista  

      Dal jsem ti tam, že to nepiju vůbec, protože schází možnost, že to piju pouze v odůvodněných případech (ty jonťáky, samozřejmě). A těch je velmi málo a v poslední době už žádné :-)

      Takže tělocvikář má pravdu a z tohoto hlediska je jedno, že jotáky i energetické nápoje strčil do jednoho pytle, protože běžně sportující člověk má všeho dost z normálního jídla.

      Jediné, co piju pravidelně je kafe, ale to proto, že jsem závislák :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        od kafe dneska abstinuju, prtoze jsme si enchal minuly tyden odmocit hrnek a za ten tyden v nem narostly vselijake plisne…takze pochrupavam v praci:)

        0 0
        • Rychlej turista  

          To je zlo, hrnek vždy aspoň vypláchnu a umyju, až je čas.

          0 0
        • Frostty  

          Kup nové hrnek a staré si vystav za okno. Třeba tam vyroste nová forma života :D.

          0 0
        • vrrr  

          To je houby, strejda – dej mu panbu vecnou pamatku – udelal turka, vypil, nechal logr, pridal kafe, zalil, vypil, nechal logr, pridal kafe… a tak dal, dokud nebyl hrnek do tri ctvrtin plny logrem. Pak to vyplachnul a tyden nadaval, ze mu to kafe nechutna.

          0 0
      • Deus  

        Sportující člověk naopak musí svou běžnou stravu více obohacovat o cukry a minerály. Je rozdíl mezi stravováním při běžném denním režimu a mezi tím, kdy jsme ve vysoké fyzické zátěži.

        0 0
        • Smazaný účet  

          anebo kocovinou. ;-)

          0 0
        • karliner  

          Běžně sportující člověk se na obohacování stravy o cukry a minerály může s klidem ******..

          0 0
          • Deus  

            A podle toho se bude cítit a jeho výkony vypadat.

            0 0
            • karliner  

              Jistě. Nejsem si ale jistý, jestli dokážeš rozpoznat rozdíl mezi běžně sportujícím člověkem a člověkem, který cílevědomě trénuje, byť třeba na hobby úrovni.

              0 0
    • honny  

      Piju vodu a pivo.

      0 0
    • Frostty  

      Nevím, piju vodu a občas to naředím pivem.

      0 0
    • l-e-t-o  

      joňtáky si dělám, ale nepiju je tak často. spíš si koupím nějaký energeťák. a taková vodka s redbullem nebo jegr s redbullem nejsou vůbec špatné :)

      0 0
      • DominikGT  

        Na kolo bych si vodku s redbulem nevzal. :D

        0 0
      • Tommy_Lee  

        a kdyz tim budes zapijet prasky, tak to teprv budou jatra chrochtat blahem :-D

        0 0
      • Biker jak Pes  

        jägr je luxusní o samotě… s redbullem by mi to asi nechutnalo…

        0 0
        • l-e-t-o  

          taky jsem tomu nevevěřil, že by jegr mohl být s redbullem dobrý, ale ochutnal jsem a fakt to je chutné :)

          0 0
    • jIrI___  

      Je to hnus. Jak jedno, tak druhé, ale především ty energy drinky. Nechápu kamaráda, který denně vychlemtá několik energeťáků…

      0 0
    • Senoy  

      V současném čísle Muscle and Fitness je o energy drincích zajímavý článek. Přečti si a budeš vědět. Nenapsal jsi, co děláš za aktivity, pak je těžké něco dooručit, navíc existuje hodně energy drinků i ionťáků.

      Dobrý pomocník, zlý pán. Hlavě si nepleť ionťák se sirupem, to je pak zle :-)

      0 0
    • pajan  

      stejně jednou všeci umřem… A jestli to urychlí taurin s tunou cukru nebo ožralej řidič kamionu je snad jedno…

      Trochu nadsázka :D

      0 0
      • Joseph de Sax  

        a nejvíc to ovlivníš ty, když vstáváš před slepicema a jdeš spát až po sklepicích…

        0 0
    • pepino  

      Obrátit se na učitele češtiny:)

      0 0
    • Joseph de Sax  

      na rozdíl od tebe, tak ten profák na to mentálně měl…

      0 0
    • andelex  

      Nechápu, jak může někdo použít argument typu „na něco se musí umřít“ nebo „v ostatních věcech je tolik chemie, že už je to jedno“. To je jako když se kuřáci hájí tím, že stejně už je ve vzduchu spousta škodlivin z aut, tak už mi jejich kouření nemusí vadit.

      K tématu – souhlasím s těmi co tvrdí, že běžný člověk s rozumným jídelníčkem nic takového nepotřebuje k tomu, aby podal i velmi nadprůměrný sportovní výkon. Nemluvím o profesionálech, ti na celou věc mají jiný pohled a podle toho to taky vypadá…

      0 0
    • nox159  

      iontak piju pravidelne ( spis to mam naredene lehce a vozim vlastne kvuli chuti…)

      jinak obcas vodku ze shockem :D

      0 0
    • marrier  

      Moje babička to vyjádřila asi nejlíp: „Všeho moc škodí“.

      Proto je třeba tyhle věci užívat dle doporučených dávek, což většinou je jedna plechovka denně. Někdo to pije na litry, někdo to míchá s alkoholem, to pak mají zejména játra radost.

      A celkově? Dnes není zdravé nic, ani bio, ani vlastní zahrádka, téměř všude jsou přítomny těžké kovy, vliv ovzduší plného smogu atd. Neřeším, jím co mi chutná, jen nic nepřeháním a žiju. Moc řešit taky škodí… :-)

      0 0
    • Chiron  

      Tak hlavně bych nesrovnával ionťák a energy drink. Chemické driáky to sou sice tak jako tak, ale ionťák má za účel doplnit ztracené látky jako třeba minerály, zavodnit organismus, někdy dodat energii. Kdežto energeťák má sice v sobě nějaký bílý cukr, který je celkem k ničemu. Akorát vyprodokuješ víc inzulínu a pak člověku bude ještě hůř.

      Podstatné složky sou kofein atd. které ale nic nedoplňují, jen zblbnou mozek, aby si myslel že tělo je ready a má dostatek energie. Navíc kofein je močopudný, takže naopak organizmus odvodňuje ještě rychleji.

      Energeťák si občas dám, dokonce jednu dobu sem měl takové období, že sem ve škole prostě nemohl fungovat ať sem dělal všecko možné, prostě sem se cítil totálně bez energie, tak sem to řešil energeťákama. Takže jedna plechovka po ránu a byl sem celkem v pohodě. Pak mě tohle přešlo, tak sem je přestal kupovat. V neposlední řadě to leze docela do peněz, ale hlavně pít to pravidelně, tak to v organizmu asi udělá slušný bordel. A nechápu lidi co ráno příjdou do bufetu, koupí 2×0,5l energeťáku za 50–70kč, to za ten den vypijí a to dělají denně. To už je podle mě docela o zdraví, navíc v takových dávkách si člověk už asi musí vypěstovat dobrou imunitu vůči kofeinu.

      Ke konci školy sem je už nepil skoro vůbec, maturitě sem nechal volný průběh, stejně si myslím, že když se takhle člověk nadopuje, tak to učení je jenom horší. Teď je nepiju v podstatě vůbec. Ale pokud k tomu člověk přistoupí s rozumem, dá si ho, když se zrovna cítí nějak hůř, ale ví, že tam ta energie někde je, tak proč ne. Ale pravidelně určitě ne.

      0 0
    • Toutou  

      Máme ve škole pár takových, co jich dají 7–8 denně. Nechápu.

      0 0
      • jIrI___  

        Je to prostě IN! :)

        0 0
        • DominikGT  

          to máš pravdu. je to divné nechápu když někdo do sebe lije energy drinky kvůli žízni a ne že by byl unavný.

          0 0
      • Tommy_Lee  

        No, zivotosprava naseho kytaristy je zalozena vyhradne na Red Bullu, Coca Cole, mrazene pizze, cernejch Davidoffkach, Plzni, zevlingu a naproste ignoraci zeleniny a ovoce. A zije. Zatim teda… :-D

        0 0
        • Frostty  

          Tak to je pekelný, ale aspoň to bude mít rychlý :o)).

          0 0
          • Tommy_Lee  

            Je fakt, ze kdyz nam ve zkusebne nahodou nejede vytah, tak tech 6 pater je pro neho skoro neresitelnej problem a hleda plice uz ve druhym ;-) Nastesti se to nestava prilis casto, jinak bychom si asi museli hledat nejakyho jinyho smrdlace :-D

            0 0
    • raceman  

      100 :)

      0 0
    • Ruprt2  

      100, doome doome. Dneska nic moc.

      0 0
    • o.1  

      Inac pytas sa na nazor a to je v podstate jedna z pricin pretrvavania vsetkych tych povier v tzv.„zdravej“ „racionalnej“ vyzive, ze sa pytame hlavy namiesto zaludka a celeho tela.

      0 0
    • siafu  

      na kolo mi stačí voda a chleba/rohlík s medem, pokud tyčinka, tak sójové řezy Zora

      no jediný, v čem snad vidím trochu smysl, je protein – jo mám doma zbytek gaineru a jako endomorf nemám pro něho vhodné využití, takže tak ten protein v prášku, protože žrát v noci samotný tvaroh by mě asi nebavilo xD

      0 0
      • DominikGT  

        Ten iontový nápoj je dobrý když nejezdím závodně nebo je to škoda peněz? ty energy drinky teda raděj omezím. :)

        0 0
        • toram  

          tak už tady někde je že pro normálního hobíka je to k ničemu… ale jeslti je to pravda nebo ne to nevim ionťák sem měl snad 2X..:D

          0 0
        • Tomínos  

          Nemusiš jezdit závodně, spíš je to o tom kolik toho najezdíš, jestli na kole seš hoďku a půl asi to bude v pohodě bez něj a stačí v podstatě voda, pokud jezdíš na 4–5 hodin vyjíždky(a delší) může ionťák být dobrý a nemusí to být nutně kupovaný, něco se dá namíchat i doma. Tím nemyslím babský ucho+krokodýlí chcanky, ale spíš čaj vychladit(v zimě i teplý) přidat med a trošku soli.

          0 0
          • vrrr  

            …a to je vubec to nejlepsi. Vypotit draselny ionty a nazrat se sodnejch. To z toho budou mit ledviny radost.

            Hosi, hosi.

            0 0
            • Tommy_Lee  

              dyt K a Na sou v tabulce hned pod sebou, tak to mas jedno ne? :-)

              0 0
            • martin_bakov  

              ty soli se nezere tak hodne, ale to vis clovek si lizne kdyz narazi na peknej krmelec :D

              0 0
            • Pac029  

              BTW… sodnejch je v potu temer o rad vic jak draselnejch …

              0 0
            • Tomínos  

              Sorry, sorry omlouvám se, já myslel, že draslík už je v čaji, ale zřejmě jsem to popletl. Trošku samozřejmě neznamená, že si do bidonu nasypeš tři kila soli. (trošku by se mohlo znamenat třeba špetku? Teď už je to jen o tom jak máš tlustý prsty:-)).

              0 0
      • toram  

        jo ty řezy sou dobrý taky je vozim.. docela mi dodaj energii..

        jinak energeťáky sem nikdy moc nemusel..je to jak tekutý lízátko a navíc plný sr*ček..

        0 0
      • DominikGT  

        proteinové prášky prý škodí zdraví hodně.

        0 0
    • Blazer  

      Sakra, to je ale generace… Jsem rád, že už nedožiju doby, kdy bude plnit čekárny ordinací (bude-li na tuto luxusní záležitost mít) a dožadovat se pomoci s tvrzením, že „to“ nevěděli a nebo že mysleli, že „to“ až tak neškodí:) Ano, tyto nápoje škodí stejně, jako pasterizované mléko, dnes běžně užívané potraviny a granulované kafe, tatranky a další „pochutiny“ z nichž některé lékaři s kamenou tváří dokonce doporučují, např. ztužený rostlinný tuk, ono „mléko“ a další. Chcete minerály? Dejte si Banchu nebo Kukichu, mořské řasy, chcete energii? Jezte obilné kaše a hlavně jezděte tak, jak vaše tělo zvládne a nehoňte to chemií, zaplatíte za to a silácké řeči vám pak nepomohou. Malé počtení: http://www.knihynainternetu.cz/…-zdravi.html

      0 0
      • kuba.kuba1984  

        :D… můžeš mi objasnit čím škodí pasterizované mléko :D? asi jsem na přednáškách nedaval pozor, páč mi to uniklo :).

        0 0
        • Toutou  

          Přední americký gastroenterolog Hiromi Shinya, M.D., přesně a podrobně rozebírá, jak musíte podporovat vytváření zásoby enzymů ve svém těle, abyste se nikdy nemuseli podrobit operaci ani užívat léky na takzvané nemoci stáří. Objev zázračného enzymu lidského těla, k němuž dospěl dr. Shinya, by mohl vyvolat významné změny v péči o zdraví. Vynikající zdraví máte na dosah, jestliže pochopíte klíč k tajemství života – enzymy.

          No už tohle je nářez :D

          0 0
        • Blazer  

          Tato problematika je příliž obsáhlá, než abych ji rozebíral zde, opravdu stojí za to, udělat si čas a přečíst si výše doporučenou knihu, kde je vše srozumitelně vysvětleno a podloženo. Ve škole jsi jistě dával pozor, problémem je spíše to, co ti přednášející předložili. Zde doporučuji knihu od Roberta S. Mendelsohna „nevěřte doktorům“, zajímavé čtení, ovšem tebe, jelikož jsi zřejmě „z oboru“ by mohla zaujmou čínská studie od T.Collin Campbella, má oblíbená:)

          0 0
          • pepek  

            Věřím, že 50 mrtvých a 2000 postižených německých Bio-vegetariánek mělo tyto knihy velmi pečlivě nastudované.

            0 0
            • Blazer  

              Ach, sladká nevědomosti:) Jistě, šlo o kmen bakterie E-coeli, který žije v žaludku skotu a odtud se zřejmě dostal na ony potraviny. Dnes se melou do uzenin střeva i s obsahem, zde tato bakteri napáchala u konzumentů těchto výrobků již mnoho škod, jen se o tom hystericky nemluví. Bohužel na vině byla pravděpodobně špatná hygiena některého z pracovníků.

              0 0
      • jIrI___  

        Prý žrát mořské řasy, to je konec :-D

        0 0
      • Frostty  

        Než žrát mořskou řasu, tak to ti raději zasalutuju. Jdu si dát tlačenku…

        0 0
    • Biker jak Pes  

      Nechápu, jak tady každý druhý hrotí ionťáky, že to nepije, že to jsou sračky a nevímještěcosik­desi.

      V ionťáku není nic extra, jenom to dodá minerály, které tělo spálí během výkonu a je úplně jedno, jestli ten sportující člověk je profesionál živící se sportem nebo někdo, kdo sportuje 2× týdně. Prostě do těla se ty minerály nějakým způsobem dostat musí a tohle je nejjednodušší způsob než do sebe cpát hromady všelijakého žrádla.

      Je mi jasné, že když pojedu tříhodinový švih na vodu a tříhodinový švih na ionťák, tak asi těžko pocítím rozdíl, tohle už asi posoudí jen odborný lékař…

      0 0
      • DominikGT  

        Tak to je ten iontak potom trošku na podobné bázi jak třeba ty rozpustné tablety C a podobně to taky většinou obsahuje různé minerály a podobné látky.

        0 0
      • nox159  

        pokud je desně horko tak je rozdil jet na iontak nebo na vodu… – teda mozna je to placebo… :)

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Jak říkám, už hodněkrát mi došel ionťák, tak jsem týden jezdil jenom na vodu. Asi víš, jak trénuju, osobně jsem rozdíl nepoznal…

          0 0
          • nox159  

            jasne veřim…

            trenink je jedna vec ale berme treba zavod… je horko 30°+ k tomu dost velké převýšení a stoupa se na slunku, rveš to na max…

            v takovych situacich poznam rozdil voda vs. iontak…

            (pisu ja jakozto ne moc trenovany jedinec u tebe to muze byt jine… ;-)

            0 0
      • vrrr  

        Pse, tak to vezmem poporade:

        1. Ionty urcite nespalis, maximalne tak vypotis nebo vycuras.
        2. Problem je v tom, ze normalni clovek ma nadbytecny prijem iontu v normalni

        strave. (Proto taky vetsina lekaru radi omezit soleni, ze jo).

        1. Profik vs zavodnik .. zamerne jsem toto rozdeloval jako devadesat procent

        sportujici populace a ten vrcholovy zbytek. Pokud to prevedu na cyklistiku, tak se da predpokladat, ze pokud jezdis tolik a v takovem vykonostnim pasmu a s takovym rezimem prijmu potravin, abys mel malo iontu, tak bys mel byt alespon v ceskym poharu. Pokud tam nejses, tak nektere z Tvych tvrzeni nestimuje, nebo jsi naprosty exot, nebo jsi nemocny a nema cenu dle Tveho prikladu menit obecna doporuceni.

        1. Jednoznacnym prukazem potreby iontu jsou svalove krece a pripadne arytmie

        u nekterych kardiaku. Tedy se da rici, kdo nema pri pravidelnem treningu krece, nemusi doplnovat ionty. Nejspis jich prijima dost.

        1. Naopak nadbytecny prijem iontu spatny je. Krátkodobě dehydratuje,

        dlouhodobě mimo jine zvyšuje krevni tlak, riziko ledvinovych kamenu, selhani ledvin atd.

        Jeste bych rad upozornil, ze rezim poceni a sklatba potu a tedy nejvetsi faktor ztrat iontu je silne individualni. Takovej chudak s cystickou fibrozou vyleze schody a ztrati iontu tolik, co ty po celodennim svihu. Na to je treba brat ohled. Ale porad plati, ze vetsine lidi jsou iontaky ku ho… A naopak masirka marketingem prispiva k tomu, ze si ty lidi kazej zdravi.

        0 0
        • Biker jak Pes  
          1. Spálíš – myslel jsem právě vypotíš, tohle slovo používám hodně

          v různých smyslech. :-D

          1. Já nesolím vůbec a kolik je kde čeho fakt nevím …
          2. Na ČP pohár se chystám už dva roky, ale protože se většina jezdí

          daleko ode mě, tak nemám ty možnosti se tam dostat. Proto akorát 53×11 marathon cup (do dvacítky) a amatérské ligy. Za exota mě klidně měj, to je mi jedno…

          1. Arytmii mi zjistili někdy v pubertě a mám s tím problémy do dneška.

          Křečemi trpím akorát při závodech. Naposled na Rampušákovi. Tréninky nejezdím nadoraz, tak nevidím důvod, proč křečovat i na tréninku…

          1. Včeho moc škodí…

          Snad už bych jenom dodal, že máš chybu ve slově „skladba“ …

          0 0
          • vrrr  

            Za chybu se samozrejme omlouvam. Nicmene z Tve zpovedi jednoznacne vyplynulo, ze iontak potrebujes pouze na zavody. Nikde jinde Te krece nechytaji. Jindy je to ke skode. Tot muj nazor.

            0 0
    • frederick  

      Energy drink je na sport k…Ionťák splňuje funkci jakou při sportu potřebuješ. Doplňuje minerály a cukry.

      JInak pokud chceš sám na sobě pocítit rozdíl mezi pití vody a používáním ionťáku, tak jezdi jeden týden jen s čistou vodou(Aspon 4× za týden bike) a pak si dej týden s ionťákem…sám poznáš rozdíl(a je důležitý si to správně naředit;))

      0 0
      • DominikGT  

        Tak to si asi nějaký ionták koupím. Doporučil bys mě něco konkrétního nebo si mám vybrat jakýkoliv?

        0 0
        • Smazaný účet  

          voe kdyby sis radeji dal zeleninu, nejaky ten banan a sem tam na vyletu cesnecku, tak udelas daleko lip-minimalne kvuli vlaknine, nez popijet jontaky…

          0 0
          • DominikGT  

            Jeden říká to druhý to tak si teda asi nic nekoupím a bude to aspon ušetřím. Bánány jím a česnečku taky. :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              kup si tekutý jonťák od unisportu, ten vydrží strašně dlouho. Vyber si příchuť podle chuti. Já sám si ho na kolo beru, nechce se mi pít neustále jen holá voda.

              0 0
              • frederick  

                Přesně tak…Unisport taky doporučuji. A k tumu jídlu…to je pravda…čím kvalitnější strava, tím líp;)

                0 0
              • siafu  

                Vydrží třeba půl roku načatý v lednici?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  já nemám takovou spotřebu takže mě ano. Vlastně před týdnem jsem dopil jeden co jsem kupoval někdy loni v létě. Nikdy jsem si žádné plísně nebo něčeho podobného nevšiml a to jsem na to háklivej a podctivě jsem to kontroloval.

                  0 0
                • nox159  

                  ani ho do lednice nedavam a vydrzi…

                  0 0
    • Rubi  

      cista voda skodi, iontaky skodi, vseliake sladke sra*ky skodi, energy drinky skodi, nevim jak vam ale mi tady zbyva uz jen jediny napoj – pivo – mineraly to ma, vitaminy taky, je to proverene mnoha generacemi pred nama, tak neni co resit :D

      0 0
    • Blazer  

      Problémem je, že dnes jsme díky stravě, kterou jíme a která neobsahuje prakticky žádné potřebné látky a minerály, ale zato plno chemie, prakticky podvyživeni a tak musíme neustále něco doplňovat, samozřejmě opět v nevhodné formě, abychom mohli „fungovat“ Také chceme podávat výkony, na které naše tělo není dimenzováno a tak do něj pereme chemii a falešnou energii. Ony ionťáky a energy drinky jsou chemické koktejly a hlavně velkým byznysem, opravdu je potřebujeme, nebo si položíme otázku, zda je nedodávat prostřednictvím vhodné stravy a tak tělu pomoci nejenom při sportu? Chápu, jste děti své doby, ovšem za vše se platí, jste tedy připraveni zaplatit, až příjde čas?

      0 0
      • AsiJura  

        Vy mě tu úplně strašíte, energy drink mi padá do batohu automaticky, pokud vím že pojedu trochu delší trasu, nevím jestli je to jen placeboefect ale jsme přesvědčený že mi to funguje:)

        0 0
        • AsiJura  

          Tak dneska otestuju místo energiťáku sušené rozinky a brusinky, jen si myslím že to je slabé řešení, protože to jsou dost rychlé cukry, doporučíte něco středně a dlouhodobého s nejlepším poměrem výkon/váha/cena?

          0 0
      • Toutou  

        Povídej, jak teda na bajku ve 30 stupňovým vedru doplňovat co vypotíš. (vodu + minerály)

        0 0
        • Smazaný účet  

          pivo + cesnecka:)

          0 0
        • martin_bakov  

          hlavne se neprehrat tj. krome camelu vozim jeste bidon a tim si polejvam hlavu/dres kdyz mi je vedro

          0 0
        • Blazer  

          Opravdu je potřeba je během vyjížďky doplňovat? Přiznám se, že já je nedoplňuji, piji vodu, vyjímečně se stavím na jednu dvanáctku – 5× za rok:) Doma si dám mořské řasy, třeba formou sushi nebo polévky, piji Banchu nebo Kukichu čaj, vhodný je i zelený. Před jízdou si dám (v létě) kukuřičnou kaši s ovocem – ne jižním – a semínky slunečnice, dýně a ořechy, pak opravdu nepotřebuji nic doplňovat. V této roční době je také výborné doplnit minerály a tekutiny polévkou z čerstvé, velmi krátce vařené zeleniny. V levných knihách mají výbornou knihu „ovoce a zelenina jako lék“ kde je přehledně vypsáno využití jednotlivých druhů, určitě je to lepší cestou jako jakákoliv chemie, záleží zde totiž i na dalších látkách, vždy tedy bude lepší např. česnek, než prášek s extraktem z česneku. Holt miliony let vývoje našeho trávícího traktu a prostředí, ve kterém jsme generace žili, se nedají ošidit, i když je to šizení velmi dobrým byznysem:)

          0 0
          • blue.sun  

            To by mě zajímalo, kolik tím strávíš času jen na přípravách. Jak to tak čtu, vyjde to na slušné minuty až hodiny… Namíchat ionťák a bafnout dvě, tři tyčinky je bleskovka a jedu. Po třech hodinách na bajku bych z té polévky nebo kaše už moc energie neměl, z toho, co si vezu, pořád nějakou mám a pořád mi to jede…

            0 0
            • Blazer  

              Zdravím, rád jím, tak si čas na přípravu i rád udělám, příprava zabere asi hodinu denně, kterou pro své dobro ukradnu televizi nebo PC. Strava je tedy čerstvá, s enzymy. Obilná kaše dává dlouhodobou vytrvalost a energii, minerály a vlákninu. Na cestě zobnu ovoce, které roste poblíž, v extrému sušené fíky nebo svůj kváskový chléb s luštěninovou pomazánkou, misli tyčinku, piji vodu. Zdůrazňuji, že jezdím rekreačně, do 70 km terénem a tak, aby to mé tělo zvládlo. Shrnu-li to, věřím, že zde „obětovaný“ čas (investice do sebe) později uštřím tím, že i ve stáří jej nebudu ztrácet vysedáváním u lékaře a budu schopen vyjížděk i v 90-ti:)

              0 0
              • martin_bakov  

                kez by do 90-ti :)

                0 0
              • jIrI___  

                Moje generace bude trávit stáří vysedáváním v rachotě, ne u lékaře. Takže čím dřívější úmrtí, tím líp (v rámci nějaké rozumné hranice) :-D

                0 0
              • blue.sun  

                Což o to, sedmdesát kiláků jezdím na kole taky. Otázkou je spíš, kolik času ti to zabere (celodenní výlet proti párhodinovému švihu, například). Nevím, nakolik by tebou doporučovaná strava vyhovovala aktivně trénujícímu závodníkovi.

                0 0
      • Ossis  

        Hele, jaký jídlo neobsahuje chemii? I ta blbá H2O není nic jinýho, než pořádná kupa chemie :-D.

        0 0
        • DominikGT  

          V české republice je chemie téměř ve všech potravinách.

          0 0
          • Smazaný účet  

            opravim te, mas tam slovicka navic

            chemie je ve vsech potravinach

            0 0
            • DominikGT  

              Tak úplně ve všech zas není. Oni musí psát na obal z čeho je to složené. Prý to EU kontroluje jestli to sedí.

              0 0
              • pepek  

                U každý tatranky? Každý tvarůžek putuje přes Brusel?

                0 0
              • blisterexist  

                uplně ve všem je chemie, jen něco přírodní a neco umělé, dřív ještě nebyla chemie tak vyspělá, takže se „jedlo zdrave“, protože nikdo nevěděl co v tom je:-D až teď se to strašně hrotí…

                0 0
        • hribik A1  

          to hej, v rusku táto chemická ultrasračka zabila behom chvíle 120 ľudí..

          0 0
    • Ruprt2  

      200

      0 0
      • DominikGT  

        Tak to ne ale kontrolují to občas a pak jim dávají pokuty a zakazují ten výrobek prodávat pokod tam nedají pravdivé složení.

        0 0
    • StuntJ  

      Ionťák piji, páč trpím docela na křeče a ionťák je plný výborného magnezia a jiných minerálů, vitamínů. Jinak v tom není jiná magie, chemie …

      0 0
      • DominikGT  

        Ale zajímavé co sem si tak všiml tak uživatelé do 30 let iontak většinou chválí a nad 30 let píšou že je to akorát chemie a podobně. Spíš bych víc věřil těm starším.

        0 0
        • StuntJ  

          určitě je to chemie, protože jinak by do sebe člověk ty minerály, vitamíny a podpůrné látky do těla nedostal … Otázka jak moc škodí organismu, ale to ti nikdo po pravdě neřekne … Ale moc studii o škodlivosti není :o(

          0 0
          • DominikGT  

            Tak to sem rád že sem nikdy ještě na kole křeč do nohy nedostal to bude asi hodně nepříjemné. Ale na to jsou myslím i nějaké ty sportovní gely které si namažeš na nohu.

            0 0
            • jIrI___  

              Křeče dostávám pravidelně během spánku do nohy nebo do prstu na nohách, je to hnus.

              0 0
              • DominikGT  

                Ale ve spaní se mě to taky někdy stalo když sem blbě napl nohu je to hnus ale brzo to přešlo.

                0 0
              • Chiron  

                To se mi stává celkem běžně ze začátku sezóny. Přes zimu sportuju minimálně takže tělo není zvyklé. a nejlepší je, když mě v noci probudí křeč v noze, šíleně to bolí a když se ráno vzbudím, tak se automaticky natáhnu a dostanu ještě horší křeč do druhé nohy. A pak mě lýtka bolí ještě dva dny :) Ale naštěstí mi pomáhá magnesium, ve větších dávkách a mám klid. Na kole naštěstí křeče nemívám. Později když už se rozjezdím, tak nemám problémy vůbec. Klidně můžu jezdit třeba 4 dny po sobě, jíst normálně jako vždycky a mám klid.

                0 0
                • DominikGT  

                  Tak to se teda fakt těším co mě po 20 čeká. :(

                  0 0
                  • hribik A1  

                    furt sa napchávam čokoládou (v tej je horčíka dosť) a vodovodné patoky by som do huby nevzal (mám lepšiu vodu) a kàče nemám..

                    0 0
                  • Chiron  

                    To nebude věkem. Spíše to bude dáno geneticky.

                    0 0
            • StuntJ  

              To buď rád, mě se stačí blbě protáhnout a už se válím v křečích :o). Holt geny :o).Masti jsou naprd, jediné co pomáhá je přísun magnesia, díky tomu se mi je podaří značně eliminovat + příslušné doplňky

              0 0
            • Biker jak Pes  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
              0 0
            • Biker jak Pes  

              A fuuuuuuurt mě bude blokovat jak ocas…

              0 0
              • Smazaný účet  

                a pritom co je to za psa bez ocasu…

                0 0
                • hribik A1  

                  Přijdou dva policajti se psem k veterináři a chtějí po něm, aby jim jejich psa dokonale prohlédl. Veterinář psa prohlédne a řekne jim, že pes je po všech stránkách v nasprostém pořádku. Policajti se diví, že to asi není určitě možné, aby se ještě jednou podíval, zda ocas a psí pohlavní orgány jsou také v pořádku. Veterínář se znovu podívá na psa a když jim řekne stejný výsledek, tak se otáže, proč se konkrétně na tuto věc ptají. Policajti mu řeknou, Víte, když přijdeme kamkoliv do hospody, vždy uslyšíme. Hele už je tu zase ten pes s těma dvěma vocasy.

                  0 0
              • DominikGT  

                Tak když ty jsi tu psal že se válíš v křečích z toho příspěvku tak to mě přijde celkem ubohé když s tím má někdo problémy a ty máš z toho srandu.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Asi dva roky zpátky jsem tímhle trpěl několik let v kuse. Každou druhou noc nohy pokroucené v křeči, takže rozhodně vím, o čem je řeč. Stejně tak vím, co to je, chytit křeč na závodě, kdy se už jede šrot a prostě nemůžeš zastavit a rovnat nohy… jede se dál…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Uplne nejradeji mam, kdyz mne ze spanku vytrhne krec v obou lytkach. Druhy den chodim jak zobie:(

                    0 0
    • kyjosek  

      jaký hypotonický nápoj používat aminostar iontstar nebo nutrend unisport?

      0 0
      • prvniodkonce  

        Neřešil bych, složení je podobné.

        Zrovna Aminostar formuloval doktor Fořt, od kterého teďka drtím knížku o výživě a docela si ho tam „vychvaluje“ jako svůj splněný sen o co možná nejlepším sportovním drinku :)

        0 0
        • kyjosek  

          si taky myslím, jen v tom nutrendu je podstatně víc sodíku, ale zase jestli to právě není na škodu

          0 0
          • prvniodkonce  

            Něco jsem tam taky četl, že právě s tím sodíkem by se to při výkonu nemělo příliš přehánět, potřeba tam ale je. Těžko říct, záleží taky na tom, kolik NaClu člověk vypotí, chce to ionťáky odzkoušet. Já třeba nutrend moc nemusím, spíš isostar, enervit a aminostar.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.