• ZnovuDoSedla

Po letech chci zase sednout na kolo a hledám, co si pořídit.

• Vážím 140 kg (plán je na kole začít shazovat) měřím asi 192 cm. – Fyzička mizerná.
    • plánuji za kolem tak v 20% jízd tahat vozík Thule chariot cross 2 (vozík váží cca 22kg + náklad cca 25kg tedy celkem cca 50kg)
    • jezdit chci z 80% asfalt, 20% lesní cesty, polňačky
    • pohybuji se v kopcovitém terénu (místy až 15% stoupání)
    • trasy plánuju max do 80 km.
    • chtěl bych si kolo odblokovat pro podporu vyšší rychlosti – tedy modely, které toto umožňují.

Hledám tedy kolo, co mě uveze, ubrzdí mě i vozík a bude mít dostatečně silný motor i na zmíněné kopce.

Rozpočet ideálně do 80.000,–

při hledání jsem narazil na pár tipů:

https://www.cube-store.cz/…ve--n--gold/?…

https://e-shop.leaderfox.cz/…M000101.aspx

https://www.lovelec.cz/…velec-drago/

https://www.cyklonemcik.cz/…510-m-2024-3

Určitě ale nepohrdnu i dalšími tipy :)

Nebo další alternativou je přestavba kola co mám doma:

MRX Race Elite 29

1 13
    • milan.v  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      5 3
    • Maka123  

Na co elektrokolo na hubnutí???!

1 6
      • MartinXXX  

Záleží, jak ho bude využívat, ale s elektrokolem je o dost větší šance, že se bude pohybovat v mnohem zdravějších tepech, než kdyby se trápil na běžném kole. Pokud navíc plánuje tahat vozík, tak to by s touhle vahou asi stejně nedal. Bavíme se o soupravě 200kg +

Odblokování motoru mi v tomto případě stejně nedává smysl, jelikož se motor bude trápit i v legálních rychlostech.

4 1
        • Sinpa  

Proto vozík na náhradní baterie.

2 2
        • Slavik  

Tuhle odblokovanou 200+ soupravu chceš určitě potkat na cyklostezce. :-(

12 0
          • oddie  

Jo, s brzdama MT200 a 180mm kotoučem zvlášť, na 200+kg jak dělaný… (namátkou hned to první v odkazech).

7 1
        • MilesWheeler  

Co začít postupně? 10, 15 km kolem baráku na hřiště, kde se dítě vyblbne. Postupně přidávat… Zařadit procházky, nezrat… Člověk co má s éčkem 200 kilo, nemá fyzičku, reflexy, ani neumí pořádně ovládat kolo se valí s odblokovaným éčkem třicítkou po cyklostezce? To vážně? Co je tohle za dobu?

4 2
      • hnizdo  

Protože potřebuje jezdit dlouho, aby začal spalovat, což se 140kg a mizernou fyzičkou jaksi nepůjde.

Vlastní zkušenost.

1 0
        • gemini  

Souhlas. Já se po určité době, kdy jsem téměř 4 roky neseděl na kole ( kombinace zdrav problémů a situace, kdy se mi kolo po 20ti letech relativně intenzivního ježdění vyloženě zhnusilo ) přes éčko vrátil k silnici. Teď to kombinuju 3× do týdne silnička, 2× to proložím ebikem ( v situaci, kdy jsem třeba utahanej z předchozích dnů a normálně bych třeba nevyjel ). Váha nějak raketově dolů nejde ( mám při téměř dvou metrech o něco míň než zakladatel vlákna ), ale cítím, že nabírám kondičku a hlavně se cítím dobře. A ač zdaleka nenajezdím ty kiláky co dřív, tak se zase na kolo těším.

8 0
        • cyklista86  

Normalni clovek co neni magor do cyklistiky vzivote nebude jezdit tak moc, aby to samotne jezdeni melo nejaky dopad na to jestli vyrazne zhubne nebo ne. Normalni clovek na tom kole vyjede tak mozna na 5 hodin tydne a to jen kratkodobe za pekneho pocasi. Coz je uplne nic. To dotycny dozere ve dvou jidlech.. Zasadni je zmenit zivotni styl, stravovani a ve velkem % pripadu je potreba poresit i psychiku. Snizit stres. To vetsina lidi schopna/ochotna meni a proto opravdu malo kdo se dokaze naprosto zmenit a fakt zhubnout na zdravou vahu a pak hlavne tu vahu si udrzet. Protoze tech co rychle zhubli a pak nabrali jeste vic tech je taky hodne.. Takze proste ebike urcite dobry. Lepsi jezdit na ebiku nez sedet doma, ale pocitat s tim, ze to je jen jeden kousek cele skladacky..

8 2
          • gemini  

Jasně, ono to souvisí všechno se vším. Ale předpokládám je, že pokud chce tazatel hubnout, bude řešit i stravu. Dobrá věc na tom éčku právě je, že se dá celkem dobře uhlídat intenzita a člověk pak nepřijede domů v totální hypoglykemii a nesežere vše na co přijde:-)

3 0
            • J1RKA  

Tak sito zdravy proste uvaris predtim

0 0
            • cyklista86  

Pri tak silne nadvaze (teda pokud dotycnej neni korba jak prase s 50cm prackama ve svalech) by mel hlavne chodit. Prestat si vozit vsude zadek a zacit chodit. To bych rekl ze by mela byt prvni zmena toho zivotniho stylu a ne se spolehat na nejakej nastroj. Kolo mu nekdo ukradne nebo se na nem neco posere a co? Zase se prestane uplne hybat? To neni moc dobra dlouhodoba strategie.. Na kolo je v CR jak dluho pekne pocasi na pul roku? Co ten zbytek? To pres leto zhubne 10kg a pres zimu nabere dvakrat tolik nebo jak? No a co se tyce te stravy tak bezny clovek ktery se v tom absolutne nevyzna a jen ji cely zivot to na co ma chut, tak good luck s tim sestavovanim noveho stravovaciho planu ktery bude dlouhodobe fungovat a ktery bude schopen dlouhodobe schopny udrzet..

4 3
              • Kacko  

A dítě v chariotu si přiváže k pravé tkaničce.

0 0
              • hawrda  

V zime na bezky. Žádná ztráta času, s kolem se to hezky doplňuje.

0 3
                • Melvin  

A co jako bude dělat 140kg člověk bez fyzičky s běžkama? :-)

0 0
                  • Slavik  

Opírat se o ně…

0 0
                  • milan.v  

:-D

Přesně…

Pane bože, vidím, že někteří jedinci zde jsou fakt materiál…

0 0
                  • hawrda  

Já bych se zase tak nesmal. Mám podobné váhové vybaveného kamaráda a napr Jizerské rovinky ve výletním tempu zvládne.

Nakonec já mám 110 a na horách jsem v zimě ve stopě pořád.

0 0
                • cyklista86  

Takze ja doporucim aby dotycny zacal chodit, protoze je to naprosto zakladni a nutny pohyb k dobremu zdravi a ktery muze( mel by) vykonavat vsude a muze ho zakomponovat do sveho rezimu jak mu to bude vyhovovat a ty tu napises takovy nesmysl jako bezky? Sport ktery vetsina lidi vykonava tak maximalne o vikendu kdyz maji volno a to jeste za predpokladu ze je snih? Džízs faking krajst.. :D

1 2
                  • Melvin  

Hlavně běžky jsou náročnější než kolo na které si tazatel netroufá. A to jak fyzicky tak technicky.

1 1
                  • hawrda  

Proč nesmysl, je to jen další možný doplněk k té chůzi či kolu.

Nikdy nevíš co té muže bavit, dokud to nevyzkousis.

To ze ty nemas cas v tydnu neznamená, ze to tak mají vsichni.

Já třeba jezdím jenom v tydnu, sem tam možná někdy o víkendu.

Mimochodem, letošní zimu se lyžovalo v Jizerkach od listopadu snad do půlky dubna( úprava stop).

Nakonec to mám ve fotkách.

0 1
              • hnizdo  

Chození s touhle nadváhou? To taky docela bolí, víš? Jako kardio možná dobrý, ale dřív než tuk mu odejdou záda a kolena. Nebo i kyčle, podle věku.

1 0
                • J1RKA  

co navrhujes, aby koulel sudy?

0 0
                • Lochy13  

Cokoliv bude bolet, bez bolesti to proste nepujde. Nemel se tak vyzrat.

2 1
                • lukybn  

Když jsem se prožral k 147kg a musel začít ze zdravotních důvodů hubnout, tak mi ortoped chození moc nedoporučoval a bylo mi doporučeno e kolo. Že si tolik nezatěžuji hlavní klouby. A za cca rok ježdění o víkendech jsem se dostal na 121 kg. Je fakt, že mám problém s pravým kolenem po sražení autem na přechodě, tak to mohlo taky ortopedovo doporučení ovlivnit.

2 0
                  • J1RKA  

ano, kolo jako rekonvalescence je dobry, ale pokud nema zdravotni omezeni, je chuze naopak uplne nejlepsi pohyb.

0 4
                    • Janes  

Je vidět, že jsi nikdy nebyl xxl.

2 0
                      • J1RKA  

to ne no, ale mam taky problem s kolenama < lyzovani > a dokonce jsem mel jit s levym na operaci, nicmene jsem sundal vahu na 180/70 < 2010 > a zacal vic chodit v pomeru ke kolu, musel jsem nasadit ortezu.

nicmene pokud neudelam nejakou blbost, tak jsem se opreraci s nejvetsi pravdepodobnosti vyhnul.

2 3
                        • Janes  

Jirko, kdybys na sobě zažil ten rozdíl, poznal bys, že pro těžkotonažnika je často kolo, potažmo ekolo, tím jediným prostředkem, který mu dovolí provádět činnost vedoucí ke zhubnutí dostatečně dlouho. Chůze to opravdu není.

Tím ale netvrdím, že chodit nemá, to určitě musí, nejlépe s trekingovými holemi, které rovnají záda, aby se nehrbil.

1 0
                          • J1RKA  

Janesi, jedina cinnost, ktera vede opravdu ke zhubnuti je < PRESTAT ZRAT > a potom az ten pohyb :DDD

2 3
                            • Janes  

A víš, že spousta i morbidně tlustých lidí je vlastně podvyživených a naopak musí začít jíst víc, aby zhubli? A třeba budování svalů je taky velmi důležité, svaly pálí :⁠-⁠). Je vidět, že se v téhle tématice neorientuješ a jenom plácáš.

0 3
                              • J1RKA  

sis vcera neco precet v ABicku ne?

1 2
                                • Janes  

Hochu, hochu, až dostaneš rozum, tak si pohovíš. Ty nevíš, že velmi často jsou největšími odborníky na hubnutí právě xxl lidé? Já třeba říkám, že moje sošná postava je následkem několikanásobného jojo efektu. Nemálo diet jsem si prožil na vlastní kůži. Momentálně jedu přerušovaný půst 10–14.

0 1
                                  • mirorek2  

co je to 10–14? jako že jíš každý den?

0 0
                                  • Melvin  

No pokud jsou ti lidí pořád xxl, tak jsou maximálně odborníci v tom, jak se to nemá dělat.

1 0
                                    • Janes  

Teorie a praxe není to samé. Tady jsou také odborníci na vybavení kol a přitom neumí bunny hop :⁠-⁠)

0 0
                                      • Melvin  

Však taky půjdu za tím, kdo ten bunny hop umí (dokázal zhubnout) a né za tím co ho sice 10 let trénuje a pořád neumí (ten co zkouší všelijaké diety a nezhubnul).

0 0
                                        • J1RKA  

jj dieta :DDD

0 0
                                        • Janes  

Omyl, každý z dietářů nahubnul vysoké kilogramy a řekne ti, která dieta na něj fungovala a kolik desítek kilo při ní zhubnul. U těchto lidí není problém dieta, ale to, co nastane po ní. Jojo efekt se tomu říká.

0 0
                                          • Melvin  

Já mám v okolí lidi co dokázali razantně zhubnout a to jak cestou pohybu tak cestou stravy. A drží to několik let. Pak samoržejmě takové, co několik let zkouší samé diety a neposunuli se nikam. Můžeš hádat, za kým bych si asi zašel pro radu?

0 0
                                            • Janes  

Je to tvoje věc. Já bych si poslechl všechny. Ono to totiž není jednoduché, na každého funguje něco jiného. Mám kámoše, co celý život jí veliký porce jídla, ale jenom 3× denně a mezi tím nic. A potom taky kolegyni, co za den skoro nic nesní, jablko na několikrát, celý den v práci jí opravdu málo „dietně“ jenomže uždibuje skoro pořád, hádej, kdo je tlustý?.

Já to první zkoušel taky, ale nevydržel jsem ty dlouhý mezery a měl jsem šílenej hlad, přerušovanej přílišným naplněním. To druhý mi taky nesedlo, nebo spíš jsem to ani nezkoušel, to pak celej den jenom myslíš na jídlo.

0 0
                                              • e.n.turista  

a ještě k tomu by jsi měl přidávat životní situace, protože ono je to stejně důležité, jako to, co jíš a jak se hýbeš.

Stres, nevyspíní a další zdravotní problémy jsou vynikajícími blokátory hubnutí / udržování hmotnosti, zejména, pokud někomu psychicky strhneš tachometr

1 0
                                                • J1RKA  

a ten stres, to hubnes nebo pribiras?

0 0
                                                  • gerrard  

Jak kdo. Na každého to má jiný vliv.

1 0
                                                  • J1RKA  

nj, nekdo stres zajida, nekdo seho pokoousi vysportovat :D

0 0
                                                  • e.n.turista  

jak kdy – do určité míry stresu přibírám, pak rychle přibírám a když je to přes závit, tak hubnu – fáze jedna a dva je bez změny jídelníčku a objemu jídla, fáze 3, to už nejím a obvykle je to kombnace s nějakým časovým posunem jinam atd.

0 0
                                          • KoudakT  

V tom případě je to problém inteligence, která není schopná pobrat, že diety jsou k prdu a jediné, co funguje, je trvalá a důsledná změna životního stylu.

4 0
                                            • J1RKA  

jeto marny, jeto marny, jenom vymluvy, zeto nefunguje, uz muto pisu dyl :DDD

0 0
                                          • Lochy13  

Omyl, u techto lidi je problem ze chteji kratkodobe a rychle zhubnout a ne zmenit zivotni styl.

Kazdej umi za 2–3 mesice zhubnout i s debilni dietou x kilo, ale malokdo chce opravdu zmenit to jak zije.

3 0
                                • Lišák  

Když chceš hubnout, tak jíst musíš. Malé dávky, pravidelně. Já jedl po dvou hodinách půl krajíčku žitnýho chleba s plátkem šunky, kouskem papriky, kouskem sýru a rajčetem. K některým těmto svačinkám čtvrtku vajíčka na tvrdo. To vajíčko 1 denně.

Snídaně ovesný vločky, pár rozinek, trocha sypaného musli s čokoládou a trocha spékaného musli, zalito mlíkem. (Tuhle snídani mám tak 300× do roka od prosince 2017 :-) ) Oběd normální, vynechával jsem teda knedlíky a večeřel jsem většinou šopák.

Řekl bych, že jsem toho snědl víc, než když jsem si v práci dával 15 deka vlašáku a 4 rohlíky na sváču. :-)

Když přestaneš jíst, zpomalíš metabolismus a tělo, protože neví, kdy zase něco dostane, tak si i z toho mál, co mu dáš, něco uloží do špeku, aby mělo zásobu, protože při nepravidelnosti a malém množství neví kdy a kolik příště dostane.

Nejíst je špatná cesta k hubnutí. Jen je potřeba vynechat vepřo knedlo zelo, kačenu s knedlíkem a podobné dobrůtky.

1 2
                                  • J1RKA  

jj tedy pestry, kde maaso? tohle jist co pises, tak do roka zmizim

hambace mam tak 100× do roka :DDD

1 0
                                    • Lišák  

Maso samozřejmě k obědu. Jsem masožravec. Začal jsem jíst taky o hodně víc zeleniny.

Teď už takto po dvou hodinách nejím, ale když jsem začal hubnout, tak to pomohlo. Asi teda :-)

0 0
                                    • VojtaXY  

100× do roka? to je priblizne 2× tydne

0 0
                                  • e.n.turista  

tvl to bylo pokání ne? přesně tohle jak to píšeš by mi dokonale zpomalilo můj už tak nic moc rychlý metabolismus

0 0
                                    • Lišák  

Tak nevím, čím to je. V tom prosinci 2017 jsem měl 88 kilo. Teď se pohybuju kolem 72 kg. Měřím 176 cm. Jím 4×, někdy 5× za den. Každý den minimálně jedno, většinou však tři piva. Takže za mě – spokojenost.

3 1
                                  • MilesWheeler  

Blbost. Lidi se zabíjí jídlem. jak asi vypadá žaludek a střeva někoho, kdo je nenechá vytrávit?

0 0
                                    • Janes  

Také se přikláním, k delším pauzám. Momentálně úspěšně aplikuju přerušovaný půst. V minulosti jsem s půstem experimentoval víc, ale na to už úplně nemám, i když, kdo ví.

0 0
                                      • Lochy13  

Co je to prerusovany pust? Kolegove v praci to treba maj, ze nejedi po 8 vecer a nesnidaj. Takze maj „pust“ 16h. No ja bych to pustem asi moc nenazyval :)

0 0
                                        • Janes  

Já jím od 8 mi do 18, když jdu na tréning tak do 17. Snažím se ukončit denní jídlo co nejdříve. Nejvíc se nafutruju na oběd. Řekl bych, že kvalitněji spím a lepším se zdravotně všeobecně.

0 0
                                          • Lochy13  

V poradku, jenom je divny tomu rikat prerusovanej pust:) proste nejis vecer.

0 0
                                            • Janes  

Já ten přiblblej název nevymyslel.

0 0
                                              • J1RKA  

hele tj fakt, je treba prerusovanej sex, tak se pokus to jidllo pred polknutim z huby vyndat :DDD

1 0
                                              • Lochy13  

Tak nikdo te nenuti ho pouzivat ne?

0 0
                                                • Janes  

Obecně, celosvětově, se používá, tož tak. Navíc, od tvého večer nejíst, se povoluje jakýkoliv časový interval, dle osobních daností. Třeba jíst od 12ti do 24 hodin.

0 0
                                            • skaj  

Intermittent fasting – prerusovany pust – je normalni vedecky termin. Nic divneho na tom neni – definici si muzes precist treba tady https://en.wikipedia.org/…tent_fasting

1 0
                                              • Lochy13  

Jo a me to prijde proste zvlastni nazyvat prerusovanym pustem to, ze vlastne jis upne normalne jen se necpes vecer. Vzdyt to s pustem nema nic spolecnyho:)

0 0
                                                • skaj  

Pod tou wiki strankou mas odkazy na vedecke clanky, kde je vysvetlene, co to vlastne znamena a proc to tak pinmenovali a jak to funguje. Duvod je, ze i ten kratky pust ma za nasledek spusteni podobnych biochemickych reakci jako delsi pust. Nic zvlastniho, krome toho, ze jsi evidente nevedel, co slovo pust znamena a i po vysvetleni na te neznalosti trvas, mi na tom neprijde:)

1 0
                                                • liborg1982  

Protože to může být i režim 16–8 a jíš klidně večer, ale pak ne ráno. Nebo i jinak.

0 0
                                  • Yetti84  

To je nesmysl. Naopak pro hubnutí a udržení váhy je mnohem efektivnější přerušovaný půst.

1 0
                                    • Lišák  

Ano. Je to nesmysl.

Tak nevím, čím to je. V tom prosinci 2017 jsem měl 88 kilo. Teď se pohybuju kolem 72 kg. Měřím 176 cm. Jím 4×, někdy 5× za den. Každý den minimálně jedno, většinou však tři piva. Takže za mě – spokojenost.

0 0
                                      • Janes  

Máš dost pohybu.

0 0
                                        • Lišák  

Nevím. Vždycky se říká, že při hubnutí je důležitější (a více ho ovlivňuje) strava a až pak pohyb.

1 0
                                          • Janes  

Záleží na poměru.

0 0
                                          • e.n.turista  

záleží taky na typu člověka, metabolismu, genetice atd.,

jen přechodem ze zaměstnání na volnou nohu jsem zhubl deset kilo – nezačal jsem se hýbat víc, nezačal jsem jinak jíst, vlastně jsem nezměnil nic ani dobu, kdy jsem chodil spát a kdy vstávat

0 0
                              • MilesWheeler  

Já myslím, že plácáš ty. Podvyživený člověk fakt netloustne. Maximálně líný.

0 4
                                • liborg1982  

Když budeš chlastat Colu po litrech, zajidat to chipsy a dalšími dobrotami budeš současně podvyživený i tlustý.

0 0
                                • gerrard  

Tady se objevil odborník. :) To já poznám.

4 0
                                • Janes  

Tak teď seš odkopal jako neprostý Neználek.

0 1
                          • Melvin  

Hrbit by se neměl ani bez holí.

0 0
                            • Janes  

Skromný dotaz: Měl jsi někdy 135 kg a sedavé zaměstnání, do kterého dojíždíš hodinu autem?

0 0
                              • Melvin  

Ne neměl, ale jen jsem dodal, že hrbit by se neměl tak či tak. Spíš to myslím tak, že to, že se někdo hrbí nesouvistí s nadváhou, ale s tím jak zmiňuješ, že mají sedavé zaměstnání a celý den koukají do monitoru. A celkově se nehýbou a mají ochablé svalstvo trupu.

0 0
                                • Janes  

Ano, a čím jsou tlučnější, tím hůř. Hůlky (trekingové, ne Nordic walking) prostě doporučuju, funguje to. Mně osobně skoro zachránily život. Měl jsem záda (z toho, co jsem psal a věku) tak na kaši, že už jsem kulhal a došel nejdál pár set metrů za silných bolestí, které mi ze zad střílely do nohy. S hůlkama se to rychle zlepšovalo.

Jenom to chce zakousnout se a vydržet, po první procházce jsem druhý den pomalu nezdvihnul ruce,

0 0
                                  • J1RKA  

jak teda hrajes ten pinec?

0 0
                                    • Janes  

No, v tý době dost blbě, nevydržel jsem bolestí za stolem dostatečně dlouho. Mistráky už jsem skoro nehrál a padal žebříčkem dolů, už jsem chtěl končit. V důchodu jsem se ale dal dohromady a poslední sezóna byla super, stal jsem se v oddíle " skokanem roku" a pracuju na sobě, abych si to v důchodu ještě užil. Od nového roku nepiju, držím přerušovaný půst a dal jsem dolů skoro 14 kg. Doufám, že mi to vydrží i přes sezónu předzahrádek :-).

Ale těma hůlkama to začalo.

1 0
                                      • oddie  

Hůlky jsem si pořídil po artroskopii kolene, na chůzi z kopce dolů. Ale moc dlouho jsem je nepoužíval, teď mám problém je spíš nezapomenout, když někam jedem…

0 0
                                      • J1RKA  

nekterej lidem ponohlo zacit hulkama jist :D

0 0
                                      • hawrda  

Tak hlavně neumři žízní :-D

0 0
                                        • Janes  

V pohodě, po tréninku v hospodě dám dvě točená grepová Pomela a hotovo.

1 0
          • oddie  

Ano. Říkám tomu, kolo je prostředek na výlety, ne na hubnutí…

0 1
        • MilesWheeler  

Hodina a 15 km na spalování pro takového tlusťocha bohatě stačí. Za týden dá 20 km, za měsíc 40 a za půl roku má 20 kilo dole.

0 4
          • hnizdo  

Já nedám 40km ani na kole, nemáš vůbec ponětí o čem píšeš, sorry.

1 0
    • Funnysek  

Méně takových prosím! Vždyť to nedává smysl, nabrat půl metráku špeku, koupit za 80tk elektrokolo a ještě ho odblokovat a pořád nabíjet? Fakt hnus, potkávat takovéto lidi na cyklostezkách.. Proč ne za 70tk pěkný Gravel a začít normálně v klidu s cykloturistikou?

5 5
    • gemini  

Troufnu si říct, že motor do kopců bude mít co dělat s Tebou samotným, natož pak ještě s vozíkem +50 kilo. Vyšší váha + navýšení rychlostního limitu Ti pak vycucá baterku tak, že těžko dosáhneš zamýšleného dojezdu…

3 0
    • ZnovuDoSedla  

Děkuji za podnětné komentáře MartinXXX a gemini. Ostatním dosud komentujícím doporučuji narvat si pumpičku do análu, aby uspokojili své potřeby a nemuseli plevelit diskuzi svými nicneříkajícími nebo výsměšnými posty.

I nadále rád uvítám konkrétní doporučení a rady od lidí, kteří chtějí poradit. Tipy ať už na konkrétní kola, nebo upgrade díly, které by mi pomohli se znovu začít hýbat (větší brzdy? silnější ráfky… ?)

2 20
      • J1RKA  

ity srandisto jeden, jestli se chces hejbat, tak se prihlas na sumo, tam budes aspon splnovat hmotnostni limit, ono totiz moc ekol v souctu kolo + obsluha nesplnuje tvuj limit

8 1
        • ZnovuDoSedla  

Díky za tip na alternativní sport, nicméně to neřeší mou potřebu jízdy na kole… – Máš nějaké konkrétní doporučení na kolo, úpravu, přestavbu … ?

0 0
          • J1RKA  

a kdy jsi jel naposledy natom svojem < MRX Race Elite 29 > ?

0 1
          • Andy5  

Doporučuji pro začátek přestavbu s BBSHD-UART, větší kapacitu baterie-do rámu by se mohla vejít 48V 21 Ah, lepší 4-pískové brzdy , kotouče 180–200 mm, širší pláště 2,4–2,6 ", asi lepší zadní kolo s ráfky min. 30 mm a s 36 dráty a odolnějším ořechem v zadním náboji pro silnější motor. To by vyšlo s využitím starého kola do cca 40–50 tis. Výhledově pak i lepší vidlici s nohama min. 35 mm. Běžné EU středové motory Bafang M510 i Bosch CX 4 gen. budou na tuto váhu asi slabé. Lepší by byl Bafang M560 (750W), ale to by se musel najít vhodný duralový rám na Alibabě nebo Aliexpressu a cena by pak překročila udaný limit. Bezpečnější by bylo i pro přestavbu s touto zátěží najít vhodnější-odolnější duralový rám.

0 1
        • gersa  

Nějaký cargo bike by mohl

1 0
      • MilesWheeler  

Co jsi za chlapa, když nesneseš trochu pravdy. Pravda je vždycky rychlejší. Proto jsi tak nabral. Jsi labilní. Přestaň se litovat, hledět na to, co si o tobě myslí ostatní, zatni zuby a něco se sebou udělej. Co jsi jako čekal? Reaguj jen na ty příspěvky, které tě zaujmou a pomůžou ti. Něco ti řeknu, i hejt tě posune, jenom nesmíš fňukat jak žába s měsíčkama. Chlap má být drsňák.

4 3
      • KoudakT  

Až tu čtvrt tunu pošleš z kopce a budeš na tom kole mít základní brzdy, které jsou na ebicich standard, budeš se HODNE divit.

Ještě plánuješ vozit děcko.

Mimochodem, za to odblokování rychlosti bys zasloužil nakopat, příteli.

Zamysli se nad sebou. Spachas genocidu na vlastním těle a ještě se budeš vztekat…

6 3
    • skaj  

Mas mizernou fyzicku, jsi za vahovou hranici limitu kola, nejsi vyjezdenej, kupujes kolo bez poradnych brzd. Prvni napad – budu vozit 50kg vozik abych ten hmotnostni limit prekrocil fakt poradne… Druhy napad – ja si to odblokuju…

Hele podle me si zacal uplne spatne, zkus to znovu promyslet.

Kdyz uz, tak potrebujes kolo s 4pistkovyma brzdama (treba deore), poradnou vidlici a odolnyma kolama – koukal bych po necem v kategorii enduro. Potiz je, ze by to chtelo trochu pritlacit… Jinak budes nebezpecnej sobe i okoli.

10 0
    • Kacko  

Vozím na levném krosovém apache matto sebe 87kg, nosič atp cca 10kg, dětskou sedačku s prckem (25kg), thule chariot s druhým prckem (40kg), tedy i s kolem je to k 200kg – a bezproblémů. Po 5 tisících km se mi na zadním udělala osma při sjíždění kamenitější cesty v tomto setupu. Takže bych se zaměřil na počet drátů ve výpletech, dvojíté ráfky atp. Vidlice je základní vzduchová suntour, dává to v pohodě.

S 630W baterkou po těch 5000km dám cca 60km s 600m převýšení při 200kg.

Upgradoval jsem kotouče za 180mm SLX a v pohodě to běžné sjezdy dává s dvoupístkovýma brzdama, pálí se kotouče až u věcí s 15% sklonem a 300m dolu – tam stačí v půlce na chvíli zastavit a nechat je zchladit. Případně dobržďovat vozík pomocí třeba gumičky.

15% stoupání s 200kg vyžaduje ceklem dost síly z nohou i při nejvyšší podpoře, to nevytrénovaný pravděpodobně nedáš. Třeba má yamaha co tam mám začíná protesovat pokud tam nohama rvu nad 800W. Což si 15% s 200kg vyžaduje. Ty motory tam mají pojistku, doporučuju prověřit s prodejcem. Ale s tim vozíkem si to i tak rozmyslíš a takové věci budeš jezdit jen vyjímečně.

Určitě kup model kam dáš kvalitní blatníky, jinak chariot dostane zabrat od prachu a bahna. I když na něj dáš tu pláštěnku, tak to nebudeš chtít pořád čistit.

Když potřebuji, tak snímač hodim na kliku a jsem bez omezení.

1 0
      • MilesWheeler  

Jestli dobře počítám tak tvych 162 kilo i s prckem ve vozíku je pořád stejných jako 140 masa s kolem 22… Ten je s vozíkem na 200 jenom to hvizdne. A jestli myslíš, že 40 kilo není rozdíl…

0 0
        • Kacko  

162 bez kola, kolo dalších 25kg. Myslím, že 140kg na jezdci bude kolo ničit méně jak dítě v sedačce, u kterého nejde přenést těžiště při přejetí nerovností, dítě se tam houpe atp a celá zadní část dostává zabrat. Jinak s tím jezdím převážně trasy transbrske magistrály, což není úplně asfalt a úplně v pohodě.

0 0
    • jecnak  

Asi ten poslední Leader Fox bude použitelný, na druhou stranu je otázka dostupnosti servisu a dílů pro Bafang motor. Potřebuješ opravdu 4 pístkové brzdy (což to poslední kolo má) a velké kotouče – 180 mm. Odblokování, alespoň na začátku, než se s kolem sžiješ, není dobrý nápad.

2 0
    • Émile Durkheim  

Ježíšikriste !

Odblokované kolo je nelegální, to ale jistě víš. V kombinaci s celkovou hmotností, blížící se 200kg je to smrtící, nejen pro tebe, ale i pro ostatní. Bez urážky, na kole nejezdi, tvoje očekávání se mine s výsledkem. A kontaktuj svého lékaře, ať ti napíše doporučení k obezitologovi. Pokud máš malé dítě, tak jsi relativně mladý i ty a takhle se „zprasit“ je totální nezodpovědnost i vůči němu. Je jen otázka času, kdy tě nadváha tak dožene, že budeš chodit jen po doktorech, kde se nedoplatíš … takže zkus zatím třeba Ozempic …

3 4
      • MartinXXX  

Nevšiml jsem si, že žádal o radu jak zhubnout. Ptal se na kolo, odolné komponenty atd. A bike-forum opět nezklamalo, více méně furt ti stejní.

A slyšet od cyklistů moralizování o odblokování elektrokola, zatímco během jedné vyjížďky poruší všechny možné předpisy, to je trochu trapné. S touhle vahou stejně tu rychlost nepřekroči, tak nechápu o co tady jde. A vy ostatní, co vážíte polovinu a máte najeto, se pohybujete dvojnásobnou rychlostí, s mylným přesvědčením, že to máte pod kontrolou – což např. na cyklostezce může být velký *******. Máte kolo možná pod kontolou, ale ostatní uživatelé stezky už třeba ne.

Proč prostě nerespektujete dotaz uživatele bike fora a nevyjadřujete se k věci? Příjdete tady do jeho vlákna a spustíte akorát flame. Zatímco z vás nevypadne jediná kloudná rada k tématu. To že má nadváhu si evidentně uvědomuje a rozhodl se s tím něco dělat za pomocí kola.

Tenhle příspěvek neplatí jen pro tebe Ježišikriste, ale pro všechny, co tady od počátku hloupě komentují. Včetně legendy Milana.V, tedy obzvláště jeho.

8 2
        • J1RKA  

< Vážím 140 kg (plán je na kole začít shazovat) > AHA!

1 3
          • MartinXXX  

A co je na tomto tvrzení zvláštního? Mě to příjde jako celkem rozumné rozhodnutí.

Co si myslíš o mém tvrzení, že na elektrokole se navíc bude pohybovat v tepech, které budou efektivnější pro hubnutí? Případně zvládne překonat kopce, které by asi šel pěšky a jestli by je vůbec vyšel.

2 1
            • Lišák  

A co je na tomto tvrzení zvláštního? Mě to příjde jako celkem rozumné rozhodnutí.

Problém je v tom, co psal Yura. Na kolo je „dobré“ počasí tak půl roku. A to může být třeba zrovna špatné počasí, když bude mít dotyčný volno a bude moct jet na kole. Pokud chce hubnout, tak to znamená na tom kole jet alespoň 2 hodiny 5×, ale raději 6× týdně.

Já, když jsem začal hubnout, tak to bylo taky na kole. Jenže já začal začátkem prosince. Do března jsem měl z 88 78 kilo. Jezdil jsem na silničce, denně 50 km, viceméně po rovině, podle tepáku. Pak už jsem zase jezdil v terénu a tam ty tepy lítají, takže na hubnutí nevhodný, ale baví mě to, na rozdíl od silničky.

Další roky už jsem přes zimu vždycky shazoval kila, co přibyla za léto, chůzí s hůlkama. Tam mě nevadí, když mrholí, no a když se dá do většího deště na trase, tak už ty dvě hodiny dorazím. Na kole jsem jezdil jen do práce.

Pokud se tazatel projede 2× týdně hodinu, tak nezhubne, ani omylem. Plus samozřejmě změna jídelníčku a vůbec životního stylu. Moc lidí to nedá.

0 0
              • MartinXXX  

Hele, rozhodl se, že začne na kole, tak to respektujte. Pokud to doplní o další aktivity (co víš, třeba už začal, jen to není potřeba rozebírat v tématu o výběru ekola), jen dobře.

Tady se to zvrhlo v nevyžádanou dietologickou poradnu.

0 0
                • Lišák  

Tady se to zvrhlo v nevyžádanou dietologickou poradnu.

Pokud řekl, že chce na kole zhubnout, tak je snad jasný, že tady „pár“ lidí, co to dělali / dělají je. Takže je jasný, že mu k tomu něco napíší. Já, kdybych byl tazatel, budu rád. Nemusím ty rady poslechnout, nemusí se mně líbit, ale mám tu možnost vyzkoušet, co jiným pomohlo.

4 0
                  • MartinXXX  

Jasně je tady spoustu přínosných rad, jen nevím, jestli po nich tazatel touží – a třeba ano. Bohužel to někteří vzali za špatný konec a začali hned urážkami směřujícími na jeho váhu, se slovy, že tohle ani neubrzdí.

0 0
                • J1RKA  

precti si prosimte jeste jednou co napsal, cobys mu tedy doporucil za kolo, kdyz uz mu delas sekretarku

1 1
                • tigermoth  

Rok jsem nomohl sportovat kvůli rekonvalescenci, akorát jsem žral jak jsem byl zvyký tím a nabral jsem deset kilo.

Dolů nestačilo jenom zařadit zátěž zpátky, ale holt jsem si musel sáhnout i do potravního svědomí.

Metabolismus si zvykne hrozně rychle, hubnutí je podle mojí zkušenosti tak 30% kázně v aktivitě a 70% kázně v potravě. Takže za mě je minimálně poctivé zmínit i druhou stranu mince, bez ní to hubnutí půjde fakt demotivujícím tempem.

3 0
              • Janes  

Samozřejmě, že je nejlepší kombinace aktivit, jakýchkoliv. Pestrost je zásadní.

1 0
            • KoudakT  

Že to NEJDE.

To by na tom kole musel sedět obden dva roky ;)

0 0
        • milan.v  

:-D /kiss*/

Jestli ti to nedochází, rozumím, každému shůry dáno nebylo, ale očividně vůbec nechápeš…

1 1
          • MartinXXX  

Já tě chápu, máš chorobnou potřebu se vyjadřovat ke všemu a nikdy to není k věci a už vůběc tvé komentáře nejsou nikomu a ničemu prospěšné. Tohle je prostě fakt, udělej si za domácí úkol takovou malou statistiku, projdi si své nevyžádané rady a zjistíš, že jsi nejzbytečnější uživatel B-F.

1 1
            • milan.v  

Asi máš nějakou poruchu, podívej se na mé příspěvky, vlákna, prober se… ;o)

0 1
              • MartinXXX  

nedalo mi to moc práce, v podstatě stačilo brát jeden komentář za druhým – povětšinou tvé první reakce na úvodní příspěvek. Chtělo by to trochu sebereflexe ty hvězdo,.

1 1
                • milan.v  

Takže asi tak…

0 1
                  • MartinXXX  

Asi si sedíš na vedení, ale celou dobu mluvím o tvých reakcích na cizí příspěvky. To že máš ještě drzost po tom, co tady předvádíš, se ještě i na něco ptát, to už je jen taková třešnička na dortu.

1 1
        • Melvin  

Jestli chce jezdit po cyklostezkách, tak ať dodržuje předpisy, jinak ať si koupí motorku a jezdí po cestách. Jinak teď jesm byl v Jeseníkách a kolik lidí na ebikách se prohánělo v NPR jsem v životě neviděl. To samé na Malé Fatře. Takže je asi mezi ebikery běžné, kašlat na předpisy.

0 1
          • Janes  

Samozřejmě si svojím ostřížím zrakem viděl, že všechna ta kola jsou nelegálně odbokovaná, že. To je zase zmatený výblitek.

0 0
          • MartinXXX  

Kašlat na předpisy je historicky výsadou cyklistů obecně, nemusíš to svádět jen na éčka. S E-biky se ten nešvar jen rozrostl o další kusy.

Moje konkrétní zkušenost z Jeseníků – v zakázaném území (NPR Praděd, Petrovy Kameny) potkávám převážně „tradiční“ bajkery. Vzhledem k náročnosti terénu tam hobíky stejně moc nepotkáš, ani na E-biku.

Éčka většinou jezdí jen po asfaltu na Praděd.

2 1
            • Melvin  

V sobotu mezi Jelení studánkou a Ovčárnou během necelé hoďky 4 ebiky. Tolik biků jsem tam nepotkal za několik let. Jak píšeš, díky ebikům se skupina lidí co potencionálně porušuje zákazy rozrostla, ale pořád si myslím, že mezi nimi bude víc lidí co na to kašlou. Tak jak se na horách v blízkostí lanovek pohybuje víc lidí co dělají na horách bordel. Lidi co se pohybuji na horách často, většinou totiž ví jak se mají chovat.

2 1
              • MartinXXX  

A myslíš, že to byli nějací hobíci, nebo jsou to … jak to teď říct.. „tradiční“ bajkeři, kteří najedou ročně tisíce km na normálním kole, jezdí po místních závodech.. a ekola jim jen otevřela další možnosti?

Protože zrovna v lokalitě co uvádíš je docela složitý terén a jen tak nějaký amatér, co si zrovna koupil éčko, se tam nevydá.

0 1
                • Melvin  

To s tím složitým terénem tak vnímaš ty, protože máš nějakou sebereflexi. Navíc oni ani často neví, co za terén je čeká. Často jezdí bez helmy a to i v místech, kde by to fakt bylo vhodné. Posledně jsem sbíhal z Prašivé a tam důchodkyně v té prudké (sklonem) zatáčce sotva jela a vrávorala ze strany na stranu a já se modlil ať se nepřevrátí, ať jí tam nemusím sbírat ze země. Ale aby to tu nevypadalo ,že hejtím ebiky, to zase úplně ne. Je fajn, že staří lidé díky tomu nesedí doma, to je určitě pozitivní.

0 1
          • Kacko  

Ty máš kolo co dodržuje předpisy? Odrazky vpředu vzadu, ve výpletech atp? Dodržuješ maximální rychlost? Obytné zóny max 20 atp?

Já mám 7 kol, z toho jedno ecko a předpisy plní jen skládačka co s ní jezdím na nádraží. Neznám nikoho kdo by měl SPD s odrazkama na pedálech.

1 1
            • scalar  

K čemu odrazky, když jsou reflexní fólie a další prvky…

0 0
            • Lišák  

Jako srovnávat odrazky na pedálech a éčko v NPR?

Asi jinej gang.

P.S. odrazky na jízdním kole mohou být nahrazeny odrazovým materiálem na oděvu a obuvi cyklisty. Tak nějak je to v zákoně.

3 1
              • Kacko  

Jojo, každá sudá fotka tady na fóru je v reflexním oblečení a každá lichá je s odrazkama. A to pivko tam je jen v cíli, domu to všichni předpisoví slušňáci tlačí.

2 1
            • liborg1982  

Hele, jo. Odrazky mám (samolepky, tyčinky ve výpletu), v obci jezdim do 50km/hod a mimo obec taky 90 km/hod dodržím. Po obytnych zónách nejezdím.

Odrazky v pedálu lze nahradit reflexnimi prvky na oblečení.

2 0
        • wolfdog  

Zdejší komunitu jsi vystihl skvěle.

Pánovi fandím, nějak se začít musí. Jen osobně jsem proti odblokování limitu, je to úplně zbytečné.

2 0
          • Slavik  

Myslím, že chtěl odblokovat kolo tak, aby vůbec nemusel šlapat :-)

0 1
          • tigermoth  

Ale tož:D

Zdejší komunita má dvě podmnožiny – ti, co přijali realitu a integrovali se, a ti, co se z asi dvou set šedesáti osmi důvodů integrovat nedokážou. Pro někoho je to boj.

Nicméně taky autorovi fandím, pro mě byl návrat do normální formy a váhy taky záhul, za sebe radím delší aktivita v nízké intenzitě (to by to ecko mohlo pomoct), mi pomohl tepák, a hlavně sebekázeň v jídle a pití, to je ta těžší část.

A hodně jsem přes léto plaval.

4 1
      • Janes  

To jsou zase kecy, ještě vloni jsem měl 135 kg a jezdil jsem střídavě ekolo (odblokovatelné) i biokolo, oboje bez nějakých vyztužení stejně jako biokoloběžky.

Hraju okresní soutěže ve stolním tenise. Jo, a je mi 65. Neříkám, že mít nadváhu je ideální, ale řešit to Ozempicem? Lepší být aktivní XXL, než hubený gaučák.

Jediný problém u tazatele vidím v tom nesmyslném vozíku na dítě. Jsem jejích velkým odpůrcem. S rodinou raději na klasické pěší výlety.

Ale ekolo je na hubnutí vhodné, doplnil bych to chůzi s hůlkami a plaváním.

2 0
        • milan.v  

Ano, chůze, plavání je u hubnutí ideální začátek…

0 0
          • Janes  

Ideální je vzít kolo a jet se vykoupat někam do pěkného rybníku. A večer procházku s rodinou.

0 0
          • MartinXXX  

Ptal se tady někdo na způsoby hubnutí? Tohle téma je o výběru elektrokola.

0 0
          • Lišák  

Chůze jo, ale plavání, aby mělo nějaký účinek, je dřina. Tam by mohl být problém.

0 0
            • Janes  

Plavání je taková dřina, jakou si z něho sám udeláš. Osobně na plavání (prsa) nejvíc oceňuju dýchání. Nejenom, že si můžeš zvýšit kapacitu plic, ale když dýcháš správně, do břicha, projeví se to i na něm. O uvolnění pàteře nemluvím.

1 0
              • Lišák  

Jasně, že plavání je super! A je to dřina, jak si to uděláš. A to je právě ten problém. Když se budeš jen tak cachtat, tak to, jako pohybová aktivita, má cenu asi jako venčení psa.

0 0
                • J1RKA  

plavani je asi ten posledni sport, kterej vede k hubnuti :DDD

0 3
                  • Janes  

Jenomže pro prostorově výrazné jedince je to ideální.

0 0
                    • J1RKA  

tak pravda, ve vode se clovek moc nepoti :DDD

0 1
                      • Janes  

A klouby si taky neorveš, navíc studená voda pomáhá při zánětech, kterých mají v těle xxl lidé vetšinou až dost. A potom to dýchání, jak už jsem psal. A páteř ti poděkuje.

0 0
                        • J1RKA  

nj jenze studena voda < chlad > rika telu, aby si zacalo budovat tukovej polstarek, uz jsi vydel vyrysovanyho Eskymaka

0 2
    • MilesWheeler  

Asi to nemůžu slušně nspsat co si myslím, tak taktně pomlčím. Člověk bez fyzičky a zkušeností , reflexů, co má s éčkem 170 kilo s vozíkem přes 200 se valí po cyklostezce třicítkou. To mě vážně (').

0 3
    • cibi  

Má nejvyšší hmotnost byla 130+ kg.

jezdím cykloturistiku , tj naložené brašny na nosičích, většinově asfalt,max polňačka.

Když byly dcery malé, jezdíval jsem i s vozíkem, ale jednalo se o krátké vyjížďky (20 km max)

Osvědčilo se mi : (úprava, no spíš stavba na konci 90. let, tj dnes je mnohé jinak)

• horské kolo (26") z poloviny 90. let, CR-Mo rám z materiálu Tange, zcela bez odpružení (proč taky na asfalt)
      • brzdy V , brzdové špalky BBB tříbarevné. (v mokru mizí před očima ale brzdí slušně)
      • zadní kolo postavené na dvouložiskovém náboji Novatec (ořech na kuličkách, osa 12mm ale rychloupínák -prodával se tehdy pro tandemy)
      • ráfek Remerx Jumbo 36 děr, kalíškovaný
      • dráty DT Swiss Alpine III

Přední kolo dlouho LX s 32 dráty a ráfkem Araya, po dvou sezonách vyměněno za „sjezdový“ LX (silnější osa) 36 drátů 2mm + Remerx Jumbo

Zbylé vybavení kola je kombinací LX a XT, jen brzdy jsou nějaká čína (tektro?)… původně tam byly Cantilevery

Zadní kolo po dotažení vydrželo obvykle celou sezonu –2–3 tis km, z toho tak 500–800 „na těžko“ tj se zatížením cca 140–150kg Ložiska vydržela 3 sezony, měnil jsem je po pravdě spíš ze zvědavosti jak se to dělá.

životnost zadního kola+ výpletu byla 6 sezon,(2 nebo3 ráfky) potom začaly praskat dráty, ráfky jsem měnil kvůli probrždění

Preventivně jsem měnil řidítka – po sezoně (klasické rovné dural, 25,4)

Dost jsem laboroval s gripy, jak jsem se opíral váhou do řidítek, brněly mi zápěstí.

Totéž se sedlem, vzhledem k váze to nebylo na poprvé.

Opakovaně mi doporučovali Brooks, ale v té době jsem si ho nemohl dovolit.

K Tvé situaci:

• Ve věci elektrokola se necítím povolaný radit.
      • Pokud chceš soudobé 29" kolo zvol boost náboje a pevné osy (boost náboj je širší, má příruby dál od sebe, výplet je stranově stabilnější) . DT Alpine III se stále vyrábí i Remerx Jumbo jako 29" :-) ale spíš zvol sjezdový ráfek., rozhodně kalíškovaný.

Pokud chceš kotoučové brzdy (ano chceš, nejlépe čtyřpístky) , opravdu na výpletech nešetři.

(jo ty kola budou těžké… ale vydrží)

• Duralový rám bude dostávat zabrat, jednou za čas si projdi kritická místa zda se Ti nerozbíhají trhlinky.
      • asi bych uvažoval o ridítkách aspoň 31,8
      • jo a s mými radami mám pocit že fin. limit přesáhneš…
      2 2
    • Tatut  

jsi si jistý, že těch 80t Kč je dobrá volba? Kdy naposledy jsi jel na kole a kolik km jsi jezdil?

0 0
    • kOmE  

Hledat na BIKE-FÓRU radu? Jsi se zbláznil, nebo to tu vůbec neznáš. Sice jsme všichni chytří jak rádio, ale… No, sám uvidíš :-I

4 0
      • MartinXXX  

Myslím, že už pochopil.

Dostal zje*ané za to že:

• je tlusté prase
        • bude kazit pověst cyklistům za čipnuté éčko
        • neubrzdí to z kopce a ještě ohrozí dítě
        • na elektrokole stejně nezhubne
        • je hnus takové lidi potkávat na cyklostezce

A nakonec dostal spoustu nevyžádaných a navíc protichůdných rad, jak jinak zhubnout, než aby si kupoval kolo (vlastně e-kolo).

Smutná realita dnešního bike fora

5 2
        • Lišák  

Smutná realita dnešního bike fora

Ale no tak! :-)

B-F takový bylo vždycky. Je to tady taková hospoda, kde se tlachá a dost často z těch tlachů vypadne něco užitečnýho. Je na každým, jak se k tomu postaví.

Osobně jsem rád, že se to nikdy nedrží striktně, až sterilně, tématu a člověk se dozví věci v širších souvislostech.

P.S. Brzdy MT200 bych si na 200kg soupravu taky nedal. ;-)

1 0
          • MartinXXX  

S brzdama bych víceméně souhlasil, ale osobně bych se toho zase tak nebál. Tyhle brzdy jsou naprosto blbuvzdorné, předvídatelné a spolehlivé.

Párkrát jsem se svezl na tandemu, kde celková váha atakovala 200 kg a i za mokra jsem si (tak tak) vystačil s V-Brake. To bylo teprve dobrodružství :) Jo a ten tandem měl běžnou vidlici, nic speciálního odolného, nějakej epicon myslím… Remerxy ráfky, 2,1" pláště nafoukané na 4 bary. Na základě těchto zkušeností vím, že i s touhle vahou nejde zase do takového rizika, mimo očekávané snížení životnosti kola.

0 0
            • kOmE  

Taky si myslím, že ty brzdy stačí osadit větším kotoučem a budou OK.

1 0
              • Hlavis  

Jako ja je mel na fatbiku se 180mm kotoucema. Mam asi 75kg a kolo tak 15kg. Coz docela fungovalo. Kdyz jsem na nej ale dal nosic s brasnami pri bikepackingu (tezko rict kolik to mohlo mit? Ale asi 20–30kg navic?) a jel z Klinovce 80–90km/h a dole chtel brzdit, tak nic moc teda. Brzdy sly hned pryc a ted mam SLX, vepredu 4pistek, vzadu klasika. A o dost lepsi. A to tazatelova souprava bude mit skoro o 100kg vic a chce to odblokovat (nejspis jezdit rychle). Takze za me bych se tech brzd zbavil a dal tam neco poradnyho. Protoze zastavit je ta nejdulezitejsi cast behem jezdeni na kole :D

PS: jestli se nekdo zajimate o nakladni vlaky, tak tazatel urcite nema splneny brzdici procenta (zalezi tedy na spadu). Takze bud musi zvysit brzdny ucinek a nebo jet snizenou rychlosti :D

0 0
                • kOmE  

Dost toho vyřeší kotouč a destičky. Mám 110kg a na gravelu mám mt420 třmeny se 160mm xt kotoucema a jako brzdí to dobře. 90 sice nemám kde jet ale kolem 70 jo.

0 0
                • Kacko  

Jak jsem psal výše, vozím podobnou váhu a stačily slx 180mm kotouče. Brzdí to dobře, jen třeba oproti XT sadě co mám na 10kg hardtailu se jednoduše rychleji přehřívají a tak účinnost klesá při delších klesáních. Na druhou stranu s prckama stejně nikdo nejezdí agresivně a už vůbec ne větší a prudší sjezdy.

Třeba ze Soudného přes Halouny do Zadní Třebaně, cca 250m dolů to se 180kg ubrzdim v pohodě i když se po cestě vyskytne něco nečekaného. Oproti tomu Červená hlína – Dobřichovice po zamkovce v půlce začnou vadnout, ale tam je místy tuším 20% dolu. Určitě by stačil upgrade destiček a jejich chlazení, případně větší kotouče a dalo by to i tento sjezd.

0 0
                  • skaj  

Nechci rozporovat nic z toho co rikas, urcite ti to tak funguje. Ale bacha, je treba si uvedomit jednu zasadni vec – zcela evidentne umis brzdit. Ono pak kdyz mas soupravu o jeste dalsich 20% tezsi a treba brzdit neumis (a drtiva vetsina lidi brzdit neumi) rostou pozadavky na brzdy k alternativam sjezdovych i pro cyklostezky. A zvlast jeste, kdyz si ecka nechavaji odblokovat…

2 0
                    • Kacko  

Souhlas, že to má také vliv, ale ze zkušenosti si myslím že je fakt minimální. Největší roli hraje kdo je jak velké hov@do.

Je pak jedno na čem sedí. Bydlím vedle půjčovny ecek a i nevyjezdeni lidé si prostě dají nižší podporu a jedou si tu kolem Berounky na pěknou vyjížďku. Vedle toho tu lítají vyhrocený silničáři nateseni na Řevničák po chodníku/cyklotrase 40km/h i když tam jsou děti a často mají jen rafkove brzdy a 100+kg.

Stejně tak lidi co dají děti na běžné kolo, které taky není dimenzované na tu zátěž. Běžně se mi stává, že takoví ti pupkaci na gravelech s děckem v sedačce se snaží si něco dokázat a předjet mě. Jak zabírají, tak to kolo rozkyvou, dítěti litá hlava do stran a protože mě předjíždí podobně rychle jako kamiony na dálnici, tak vytváří nebezpečné situace protože z proti často někdo za tu minutu vyjede.

K tomu i když to kolo odblokujes – sám si občas hodím snímač na kliku – tak s vozíkem stejně jedeš pomalu protože nechceš aby se převrátil atp, třeba i s odblokovanym eckem mam s dětma průměr cca 11km/h. Stejně jako v autě s nima jedeš aby měli pohodlí. Stejně jako v autě se najdou magoři co i s rodinou jezdí rally a předjíždí na plné před horizontem.

Navíc ten limit u odblokovaneho jsou převody, což u mtb kol a normální kadenci je 35km/h a i to ty dvoupistky slušně ubrzdi.

Ale rozumím ti, určitě čím lepší brzdy tim lépe obecně. Jen bych jako prioritu viděl kvalitní výplety a dvojité ráfky, pak lepší kotouč a desky a komplet brzdy bych měnil až když by to nestačilo.

0 0
                      • Lišák  

dvojité ráfky

Jednoduché ráfky jsem naposledy viděl na Fávu. To se ještě dělá? A pokud jo, myslíš, že se to montuje na éčka?

0 0
                        • Kacko  

Na tom co jsem vybíral mě, ženě a kamarádům v ceně 40k+ byly dvojité, ale zase tam bylo tolik jiných nesmyslů, že bych se v levnější kategorii nedivil ničemu.

Třeba ty výplety, šlupky pláště co na éčka nebyly určené, tourney přehazovačka u kola za 100k atp, je to celkem divočina.

0 0
                      • J1RKA  

no, v nedeli me predjizdela skupinka pupiku na eckach, bylo to lehce povetru a skoro po rovine, tak jsem jim nameril 41

0 0
                        • Janes  

Čili jako silničky, o moc víc už jim stejně převody nedovolí.

0 0
                          • J1RKA  

ne HT, a 2 meli focuse, nejakej stribrnej, nevyznam se v motorkach ale ten napis byl ohromnej :)

0 0
                            • Janes  

Myslel jsem rychlost.

0 0
                              • J1RKA  

no se < 34/10 > na 29" MTB dokazu prislapavat kolem 50, ale uz nic moc silovyho to neni, kazdopadne dolekopcom to rozjizdim na 45 a pak zalehavam :)

0 1
                                • Janes  

Ano, přes 50 už to s neupravenými převody nejde. To jenom tady viděj e-kola, co frčej po rovině 70.

0 0
                                  • Lochy13  

Porad mi unika smysl toho odblokovani pro nekoho kdo na tom chce hubnout.

0 0
                                    • Janes  

Už jsem psal že pro konkrétního tazatele to smysl nedává. Mně osobně, pro mé použití, ano.

0 0
    • Koli13  

Z toho výběru se mi líbí nejvíc ten Cube viz níže.

• Pevný osy
      • Kvalitní motor s dostatečným výkonem
      • Velká kapacita baterie
      • Rozumná geo

Na odblokování bych se vykašlal, nebo max do 30 km/h, rychleji jezdit po rovinkách je nesmysl v tomhle setupu, s tím vozíkem nechceš jezdit 45–50 km/h a řešit pak nějaký krizovky.

Zvážil bych výměnu brzd, ty MT200 jsou opravdu základ. Na tu váhu bych nepohrdnul čtypístama a vepředu 200mm kotouč. Sám když tahám vozík (na trail 13kg kole + já 80kg + vozík s dítětem cca 30kg) tak už mám pocit, že to brzdí o poznání hůř a ty sám s kolem bez vozíku na tom budeš váhově jinde. Brzdy mám SLX dvoupísty a 180mm kotouče, vozím organický desky.

1 0
    • e.n.turista  

jeslti chceš hubnout, tak napřed začni chodit a ideálně s těma hůlkama jako Janes – aby jsi zapojil do chůze co nejvíc svalů (na kole to potom oceníš) – ono velmi snadno člověka od jezdění odradí přetážená nějaká skupina svalů a blbě se to potom rehabilituje, bez vysazení příčiny.

Při tvé hmotnosti a zaměření bych vynechal celoodpružená kola (fakt dost vážíš – a většina nabombených tlumičů v téhle kategorie nedělá úplně to, co od toho budeš očekávat – fungují dobře při řekněme agresivní jízdě, což nedáš).

Z toho, co uvádíš, bych si vybral Cube – nicméně odblokování maximálky bych neřešil – stejně jí dlouho neušlapeš a pokud pojedeš na velkou přípomoc, tak nikam nevyjedeš – naopak, pokud máš v okolí velká stoupání soustředil bych se na to, aby mělo kolo tak lehké převody, aby jsi ten kopec vůbec nějak vydupal jak se svojí hmotností, tak s tím vozíkem.

Navíc bych si k tomu dokoupil tepák, aby jsi věděl, jestli máš rezervu, nebo jedeš na něco ušlapatelného.

2 1
      • tigermoth  

Tepák je super, zvlášť když člověk nemá tělo ještě pořádně přečtené.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.