Drobný problém po výměně převodníků a kazety

28 nepřečtených
  • tifimi3751

    3×9 přesmyk SLX, hazka XT, kliky (?) Shimano

    Po výměně převodníků a kazety za nové.. původní 26 zůstal, 36 a 44 nové a 11–32 nová + nový řetěz

    se zvýraznil dřívější problém.. tj. že při řazení z 44 na 36 převodník občas řetěz spadne krajem na hranu prostředního převodníku, protáčí se a člověk si prohrábne na klikách. Někdy docela problém.. pomůže jen zařadit na přehazovačce 2×-3× slabší převod (větší kolečko), pak řetěz na ten převodník skočí. Je to dost nepraktické. Řetěz jsem zkracoval na 108 článků, víc už by bylo příliš, zezačátku jsem používal 110.

    Nějaké tipy? Řadí to jinak ok všechny převody na přehazovačce, převodníky víceméně taky. Dorazy snad ok.. řetěz nepadá nahoru ani dolů. S jemným štelováním (povolení-napnutí lanka na řídítkách) jsem hodně experimentoval, ale k ničemu nedospěl.

    Kazety i převodníky určené pro 10 systémy (SG-X převodníky). Mě napadlo už jen jestli to není třeba nesprávýma klikama, tj. že by tam byly širší packy nebo tak něco. apod? Než jsem vše měnil, měl jsem už trochu ohnuté převodníky a asi 5× se mi stalo, že se řetěz kousnul mezi nejvyšší a prostřední převodník a musel jsem na cestě povolit převodníky, vyndat řetěz a utáhnout.

    Případně děkuji

    0 0
    • kubad  

      Muže to byt klikama mezera není v pořádku

      0 0
    • Myslik  

      No, měl jsem stejný problém, akorát na dvojtácu. Rozebral jsem a zjistil (já trubka), že menší tác má z jedné strany v místě upevnění prolis. Stačilo obrátit (zmenšila se tak rozteč mezi převodníky) a vše ok…

      0 0
    • Vilém  

      26–36–44 mi neprijde jako normalni kombinace. Takto to bylo od zacatku? Od toho se odviji, ze smyk neni na takovouto kombinaci staveny, musel by byt tak vysoko, jakoby tam byla pila 48z., tzn hodne vysoko nad nejvetsim prevodnikem.

      3 0
      • tifimi3751  

        No nevím standartně tam bylo 24–32–42.. je tam dost vypodložkováno. Klika s převodníky 2×2mm a klika bez 1×2mm.. (na jimém mtb mám 1× podložka 0,5mm a 1× podložka 2mm), což ale není problém (je to kvůli křivým nohám a větším převodníkům).. spíše by asi pomohla 1×2mm podložka pod kazetu na srovnání v ose.. ale 42 je sakra málo i těch 44 dost často nestačí. Právě mám v hledáčku 46 a připravenou 48.. ale první tam chci dát 46, pokud to vůbec nějak půjde.

        Teď jsem vše dost spravil povolením lanka na řídítkách.. ale nejtěžší převod (vzadu-vpředu) trochu povrzává a když ho přitáhnu (přesmyk utáhnu, tj. jde víc na největší převodník), neozývá se nic, ale pak je se hůř řadí na prostřední dolů.

        Ty kliky se chystám prozkoumat, někde tam musí být typ. Určitě jde o shimano, ale ne xt a lx se mi taky nezdá.

        Tohle by se fakt stávat nemělo.. i teď se mi xkrát stalo, že řadím převodník nejvyšší ⇒ prostřední (a na kazetě je 11, 12 nebo 14 zubů převod = nejtěžší) a řetěz skočil hranou na prostřední převodník a protáčel se při otočení klikama = fail.

        Předtím asi 3 pády řetězu mezi 44 a 36 převodníky zapříčinily ohnutí prostředního převodníku, a jeho konec, ale ten byl už v plánu. Teď tam jsou nové převodníky, kazeta, řetěz.

        PS: ne nedá se to otočit, náběhy i umístění jsou správně.

        0 0
        • Cabasekxxx  

          Takže problém bude ve smyku který bude pouze do maximálního počtu zubů 42. Pokud chceš dát větší pilu. Použij kliky na krosová kola která pro 3×9 mají 26×36×48 zubů a tomu odpovídající přesmykač.

          1 0
          • tifimi3751  

            Do toho nejdu, kliky jsem měl dřív XT, tady jsou LX, rozsahy a rozpětí totožné.

            Problém bude zřejmě v přesmyku, myslel jsem si že SLX vs XT není rozdíl a pouze SLX má větší hmotnost a výdrž (durabilitu) vs XT, které je odlehčené.

            Ale míval jsem XT na starém kole a tam jsem bez problému jezdil 24–32–44, takže asi bude nejjednodušší sehnat někde XT přesmykač.

            0 0
        • xtonda  

          Takže máš udělaný bastl s nesmyslnou kombinací velikostí převodníků na kterou přesmykač není konstruovaný a možná i rozhozené vzdálenosti mezi převodníky použitím převodníků, které na dané kliky nepatří a divíš se, že to nechodí?

          Pokud chceš takovýto rozsah kup trekové kliky

          https://www.cyklodiskont.cz/…36-26-140811

          a k nim odpovídající přesmykač

          https://www.kupkolo.cz/…000_z104233/

          nebo

          https://www.global-sport.cz/…ltus-fd-m371

          EDIT: teď vidím, že píšeš, že máš 3×9, ale převodníky i kazeta pro 10r systém, co je to za nesmysl?

          3 0
          • tifimi3751  

            Asi jsem se upsal, jde o 3×10 (SG-X převodníky)

            26–36–44 a default byl 24–32–42

            přesmyk default SLX, ten mám nyní (má menší rozsah píšou do 42 zubů)

            Kliky bych ideálně neměnil, ty rozsahy mezi 3 převodníky jsou stejné. Ještě je zkusím změřit přesně na milimetr.

            Tudíž hledám přesmyk s větším rozsahem? Jsem schopný koupit něco na bazaru (ebay) z té doby, třeba XT, to by mělo mít větší rozsah? Spousta lidí tady psalo, že jezdili běžně s 46 převodníkem, tak uvítám jejich radu..?

            Ještě se zeptám, jak vysoko má být přesmyk nad největším převodníkem, je k tomu nějaká poučka? mám přiměřeně, ale pomohlo by ho třeba umístit blíž, nebo naopak dál?

            0 0
            • oddie  

              Už to tu bylo v jednom tvém tématu, skok 36–44 je nestandardní a žádný přesmykač na něj není konstruován. Jsou buď na rozdíl 12z (3×9) nebo na 10z (3×10). Na menší rozdíl je třeba jej nastavit tak, aby neškrtal o zuby střední pily, takže výš nad velkým, než je doporučeno. Nicméně i tak to může chodit, sám jsem jeden čas měl skok 32–39 a fungovalo to bez problémů.

              Pokud řetěz zůstane „viset“ na vršku zubů, problém bych viděl spíš v rozteči a tvarování toho většího převodníku, než v přesmyku, ale vyloučit to nemohu. Ten 44z převodník je co přesně zač? Takový pro 10s neznám. Mám tady plonkový 44z z XT M770 klik, ten by se dal kdyžtak vyzkoušet, jestli to bude dělat i s ním. Pár přesmykačů tu taky mám… V těhle nestandardních kombinacích holt nezbývá než zkoušet – nebo lépe se na to vy....., ale chápu, taky mám nestandard, 3×9 kliky XT M770, převodníky 22–32 orig, k tomu daný 42z Aerozine, a provozuju to na 3×10 s 11sp řetězem…

              0 0
            • xtonda  

              Desítkový trekový přesmykače FD-T6000 a FD-T8000 jsou dělaný pro trekový kliky 26–36–48. Instalace viz návod https://si.shimano.com/…1-02-CZE.pdf přesmykač se dává 1–3 mm nad převodník.

              0 0
              • oddie  

                Jenže to platí pro případ, že tam bude mít převodník 48 a ne 44. Pokud dá tenhle přesmyk těsně nad převodník 44z a pod ním bude mít 36z prostřední, srazí se to.

                1 0
                • J1RKA  

                  uz to ctu dyl, na mojem prvnim trekovym kole < stratos > byly kliky < stx rc > 42×32×22 a vim, ze jsem dal 42×36×26 a fungovalo to spolehlive, doted jsem byl presvedceny, ze zalezi na nejvetsim :)

                  0 0
                  • oddie  

                    Ony taky za těch 30 let prošly přesmykače trochu vývojem a tu vnitřní část mají vyšší než mívalo STX…

                    0 0
                  • Singlespeed  

                    STX mělo prehistorický tvar klece přesmykače. Novější už mají vnitřní část vodítka hlubší, takže při malém rozdílu mezi velkou a prostřední plackou a nastavení dle návodu nad největší převodník je vnitřní část klece moc nízko a narazí do prostředního převodníku.

                    0 0
                    • J1RKA  

                      diky kuci, uz to nemam nakole asi vic jak 10let, posledni kolo se smykem byl SCALE 10 a to byla jeste 26" < 39–26 >

                      0 0
                • Jakobo  

                  Presne. Dulezite jsou i nabehy mezi pilami prevodniky, aby retez sptavne splhal. Neber to moc ve zlem, ale furt meles svoje a nechces pochopit, ze mas nestandardni setup (zakladateli). Pro tvuj pripad nejlepsi mit neindexovane razeni jako u Favorita. Ale potesim te, stale se prodava Sunrace M90 https://www.sjscycles.co.uk/…r-left-hand/?… Namontuj a mas po problemu, muzes mit prevodniy libovolne kombinace. Smyk nastavis 2–3 mm nad nejvetsi pilu. Samozrejme musis mit smyk pro dany rozsah a pokud mozno i uhel sedlove trubky a nejvetsi prevodnik.

                  0 0
                • xtonda  

                  To je otázka, u přesmykačů co mám já chodí klec směrem dolů jen minimálně nebo vůbec.

                  0 0
                  • raschi  

                    Nejde o to, že by chodila klec dolů (jakože nechodí), ale o to, že vnitřní část vodítka přesmyku je mnohem níž než vnější. Aby se tedy vnitřní část vodítka při přehození na velkou placku vešla nad prostřední placku, musí být převodník namontovaný ve výšce odpovídající předepsané velké placce 48z, i když tam bude ve skutečnosti 44z.

                    1 0
    • tifimi3751  

      Trochu celou záležitost ještě studuju. Originál byl 24–32–42 + SLX přesmyk. Kliky jsou Shimano FC-M552 tj. originál pro 3×10.

      původní konfigurace 24 + 8 na 32 + 10 na 42

      aktuální konfigurace 26 + 10 na 36 + 8 na 44

      převodníky: 26 malý (nevím, to je jedno), 36 střední (SG-X), 44 velký (FC-M570)

      Co jsem vyzkoumal je, že ten 44 velký FC-M570 je ze setu kliky LX + 22–32–42 + přesmykač LX a přesně tohle jsem měl kdysi na novém kole s 3×9 a vše chodilo. Po nějaké době jsem sehnal výhodně FD-M771, se kterým jsem neměl při 22–32–42 až 24–34–44 žádné problémy. Jistý jsem si jen největším převodníkem, ale určitě jsem vozil 44 a řadil bez problémů.

      Teď koukám, že bych zkusil sehnat bazar, protože:

      FD-M770 – down swing, to nechceš

      FD-M771 – top swing, píšou rozsah 44z, pro 3×9 (což je asi jedno)

      FD-M771–10-D – top swing, píšou rozsah 42z, pro 3×10

      Je otázka, jak moc se dá na ten uváděný rozsah spolehnout, ale asi zkusím sehnat FD-M771, připadá mi to logické.

      Ad. krosové převodníky: nápad dobrý, ale: XT má jen spodní vedení lanka (tzn. pro mě nerealizovatelné), Deore má obojí vedení lanka, ale oba už se nedají sehnat, jen možná někde na bazaru. Ano, jsou určené pro 44/48.

      První se pokusím ještě pohrát s tím SLX přesmykačem. Aktuálně je cca 5mm vzdálený od nejvyššího i středního převodníku, tj. můžu ho dát o cca 3mm níže. K tomu se váže otázka.. někdo tu píše a také jsem došel k tomuto -názoru-, že čím blíže klec přesmykače k převodníkům, tím bude lepší řazení (pohotovější, přesnější, rychlejší). Tedy pokud zachovám minimální odstup 1 – 3mm.

      A pak tu někdo píše přesmykač dát co nejvýše.. což se mi zdá jako blbost?

      Jinak rozdíl v šířce převodníků u největšího neřeším, protože víc jak 42 jsem pro 10 neviděl, a třeba Gebhardt vyrábí stejnou šířku pro 9 i 10.

      0 1
      • tifimi3751  

        Doplnění:

        • střední i velký převodník mají náběhy
        • někde tu mám originál převodník 42 pro 10, tak porovnám šířku a náběhy s tím 44 pro 9
        0 0
        • šlapatko  

          Zaznělo tady spoustu rad, ale ty si jedeš pořád to své. Troj převodník 24–32–42 jsem jezdil. U prostřední a velké placky musíš dodržet skok 10z. Pak můžeš řešit mezeru nad přesmykem a velkým převodníkem cca 2mm. Chybou je skok 36–44. Velký převodník by měl být 46. Přesmyk by tak měl jít nahoru. Mohlo by to fungovat, ale při zařazení velké placky hrozí pád řetězu na kliku. Mezi přesmykem a převodníkem může být cca 10mm mezera. Taky záleží v jaké kondici je přesmyk.

          2 0
          • tifimi3751  

            Bez urážky, snažím se to vyladit. A zároveň děkuji za slušné názory. Pro mě je priorita co nejmenší náklady, veškerý servis kromě odvzdušňování brzd (na to už mám taky sadu) si řeším sám, nedá se jinak při objednací lhůtě 1 měsíc na servis a tomu že teď jezdím 2400 – 2600km měsíčně. Vozím s sebou mini golu, bity a vše potřebné, takže ad-hoc není problém, ale doma je na to více času.

            Ten převodník řeším protože 42 je fakt málo, pokud se nejezdí vyloženě alespoň české hory (nebo mtb trasa typu nahoru dolů). 44 je pro mě málo v Polabí (stezka), když chci někam dojet k lesu, na sázava, kersko, český ráj, apod., a nejedu vyloženě trial podle Jizery, nebo turistické stezky, tak valím po silnici, je tu úplná rovina.. někde 30–35 průměr.. a tam je i těch 44 prostě málo. Mám objednaný 46 od Gebhart.. možná že bude nakonec jen na pokusy a do výstavky.

            Teď jsem stáhnul tu mezeru mezi přesmykačem a převodníkem na 2mm, stejná mezera je při této konfiguraci (26–36–44) u 36 i 44 pře­vodníku, kupodivu (naštěstí?). Rád bych otestoval, ale dost pršelo, kolo jsem vyčistil umyl, namazal – zítra. Přemýšlel jsem i nad větší mezerou, ale tam je pak omezená funkčnost, když přesmyk tolik nedoléhá a čím je dál tak tím spíše špatně řadí???

            Jinak ten SLX přesmyk se pohybuje jen horizontálně, pozoroval jsem i XT přesmyk na druhém kole (FD-M771) a ten se také pohybuje jen horizontálně, samozřejmě je tam kolíbka, ale klec přesmykače chodí jen horizontálně a nulový vertikální pohyb.

            Snažím se pochopit celou logiku věci, v tuhle chvíli se mi zdá, že prostě SLX přesmyk dělá při řazení střední-velká placka moc krátký pohyb. Proto hledám bazarový přesmyk XT FD-M771 v dobrém stavu.

            0 4
            • tifimi3751  

              Děkuju za mínusy, jste mi ukradené. Jde mi o názor (příspěvek), nebo praktické zkušenosti mechanika, popřípadě někoho, kdo se dokáže sám starat o své kolo. Že se člověk o něco snaží a někdo bez názoru ho neguje, ukazuje na tragikomičnost a neschopnost mínusujícího bez názoru.

              0 5
            • xtonda  

              Nejlevnější je naučit se šlapat, převod 44/11 je na 35 km/h převod víc než dostatečný.

              0 2
              • tifimi3751  

                Ty jsi tu asi nečetl předchozí příspěvky. Je tam standartně (default) 42/11 a to opravdu nestačí skoro na nic. Řeč je o použití 44/11, které jsem měl i na jiném kole s XT přehazovačkou (což už je tu 3× napsáno) a řešíme použití s přehazovačkou SLX nebo upgrade na jinou. Mám objednané 46/11 a chystám se je používat. Co děláš ty, asi nebude směrodatné vzhledem k úrovni příspevku.

                0 2
    • tifimi3751  

      Ok, takže jsem poladil presmyk. Posunutí přesmyku na rámu (rámové trubce) o cca 2–3mm směrem dolů velmi pomohlo, nyní řazení chodí přesněji, pohotověji a bez problému. Pořád se mi tam zdá veliká mezera přesmyku od převodníku (je tam asi 0,5mm). Předtím tam bylo víc.

      Ale jak vidno, tady někdo radil přiblížit (což jsem si taky myslel, že bude lepší) a někdo naopak oddálit přesmyk až na 1cm od převodníku (což je úplná blbost), ale prostě internetová diskuse a rady od bůhvíkoho. Tím chci říct, že vyjádřit se může každý a zřejmě k tomu došlo, nejen lidi se zkušeností, kteří si pravidelně servisují kolo (ne jednou od roku 1970 jak tu někdo napsal). V každém případě děkuji všem.

      Je tam rezerva ještě přesmyk přiblížit a určitě půjde použít 46, protože u 44 je stejná mezera (odstup) od středního i velkého převodníku. Což posléze vyzkouším. Taky jsem z plezíru objednal XT přesmyk FD-M771, abych kolo vyladil do co nejlepší možné retro podoby (vintage).

      0 1
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce