drobný "chirurgický zákrok " a sport po něm

38 nepřečtených
  • jesperx

    Zdravím,

    včera jsem podstoupil drobný lokální „chirurgický zákrok“ – odstranění dvou malých mateřských znamének na zádech pod lopatkou. V podstatě banální úkon – trvající sotva pár minut, jehož výsledkem je ranka 1×1 cm a pár mini stehů, kreré vůbec necítím.

    O to víc mně překvapuje, že mám na cca 2 týdny doporučen klid, nechodit cvičit, příliš se nepotit a jízdu na kole, jakožto všechen sport víceméně vynechat. Chápu,rána nesmí macerovat,apod. ale přijde mi to přece jen trochu moc.

    Celé mi to vůbec přijde trochu úsměvné – kožařka, která mi stejný úkon dělala vloni přímo v ordinaci, mi tentokrát zákrok nemohla udělat z toho důvodu, že má od Pojišťovny již vyčerpaný limit pacientů pro podobné úkony, načež mi ale obratem napsala doporučení na chirurgii, kde bylo toto vedeno jako „Operace“ (zřejmě se v sazebníku lépe vyjímá) s níž jsem musel podepisovat souhlas, následně budu poslán ještě na ambulantní „převaz“ (převazem se myslí asi ta výměna náplasti 2×2 cm) a teprve týden poté mi bude vyndán steh. Vzpomněl jsem si přitom na slova MuDr. Hnízdila z jednoho rozhovoru o převalování lekařských bodů z jednoho místa na druhé a pak na třetí a tak dál:-).

    Měl někdo z Vás někdy podobný problém? Za jak dlouho jste se po podobném „zákroku“ vrátili ke sportovním aktivitám? Osobně jsem vloni seděl na kole takřka hned a nějaké problémy kromě občasného pálení jizvy jsem nikdy nezaznamenal, i když je pravda, že jsem neměl žádný steh, byť samotná rána byla větší.

    No nevím, už teď je letošní červen díky stěhování a následnému zařizování nového bytu a vůbec vším okolo, co se týče mých cyklistických aktivit nejslabším měsícem za poslední dobu a další pauza by mi na mé cyklonáladě rozhodně nepřidala…

    0 0
    • Biker jak Pes  

      Jednou to je zásah do organismu, tak se podle toho chovej. :)

      Ale taky jsem měl něco podobného. Šel jsem na odstranění dvou mateřských znamének, jedno velké na zádech a druhé pod rty. Měl jsem strach, že si je sedřu buď na kole nebo při holení. Znaménka odstranili a zašili (3–4 stehy, to na zádech bylo fakt velké). Taky jsem dostal doporučení nesportovat. No, jenomže mi bylo cca 17 roků, bylo to v zimě a přece nezastavím zimní přípravu kvůli blbému znaménku, že. Tak jsem vesele chodil běhat a jizva, která byla na zádech se byla přímo mezi lopatkami a tak se stehy při běhání krásně povolily. Možná tomu pomohl i pot, nevím.

      Co se týče znaménka na ksichtě, tak tam se mi udělal strup a jakožto úchyl na strupy jsem si ho pořád loupal. Samozřejmě, že jsem si ty stehy vytahal, když jsem se rýpal v tom strupu.

      Takže výsledek je ten, že zádech mám zarostlou díru jak prase a na ksichtě jizvu. :D

      Závěr si z toho udělej sám, radit ti nic nebudu. :D

      0 0
    • Martin  

      znamínka na zádech jsou svinstvo. já mám na hřbetě pod lopatkou jizvu jak něco, taky jsem ignoroval doporučení nechat to 14 v klidu a moc nesportovat, rána se mi pěkně rozjela

      kamoš to samé, znamínko na hřbetě, chytřejší než dochtor a stejně jako mi se mu rána rozjela a má tam velkou jizvu

      0 0
    • scret  

      asi bych tomu dal 8–10dni klidu, ono pot a roztahovani a hybani kuze okolo, ty sesity rane nepomuze… nekdy je hojeni kratsi, nekdy trochu delsi…

      0 0
    • obda  

      Jak tu píšou ostatní z vlastní zkušenosti, jde o to, že při sportu je ta rána mechanicky i jinak (pot) namáhaná a tudíž jí bráníš v hojení. Pokud chceš mít jistotu, že se to pěkně zhojí, tak si dej pauzu. Jelikož tě kolo neživí, tak ty dva týdny můžeš snad vydržet.

      0 0
      • jesperx  

        Tu poslední větu Ti snad do úst vložila moje drahá polovička:-))

        0 0
        • scret  

          :D

          0 0
          • jesperx  

            No jo, ale 2 týdny prostě nevydržím. To je pro mně nepředstavitelně dlouhá doba:-)Snad alespoň udržvací cestu do práce – tam je to víceméně pořád z kopce a zpátky pojedu třeba i kašparka.-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              vsak vpohode…uz par lidi ti napsalo jak dopadli, ale kdyz ty mas svou hlavu, tak si delej co chces…ses svepravny, ale pak nefnukej…a jestli se ti to pri sportu roztrha a pujdes na nasledne osetreni, tak bych ti to nechal zacalovat komplet z vlastni kapsy!

              0 0
              • jIrI___  

                Pak ale vůbec nechápu, proč tohle vlákno vůbec zakládal.

                btw. kámoška taky hrála s vyříznutým znaménkem na zádech volejbal a stejný výsledek – rozjeté stehy a ne zrovna malá jizva :)

                0 0
              • McBlacky  

                přesně, navíc je to úplně nesmyslný. Dva týdny jsou nic, při vážnějších úrazech/nemocích se jedná o měsíce/roky a taky to lidi vydrží.

                0 0
                • Martin  

                  tak nějak

                  loni jsem byl na celkem triviální operaci, tříselná kýla… řezali mě v únoru, do dubna zákaz kola, to byl absťák jak kráva :)

                  ale aspon jsem pěstoval turistiku, tolik jsem za zimu/jaro nikdy předtím nenachodil

                  0 0
                • Dr.Bolíto  

                  Jenže ve stavu, kdy tělu jakoby nic není a za 3 dny má totální absťák po sportu, se 2 týdny zdají fááákt dlouho … to asi nejde srovnávat s postraumatickym stavem nějakýho vážnějšího úrazu

                  0 0
            • felix.org  

              Tak pak nezapomeň založit vlákno „Jak se zbavit rozjeté jizvy“…

              0 0
              • jesperx  

                No dobrá,dobrá, spíše mi šlo o Vaše zkušenosti, pochopitelně se do ničeho pouštět radši nebudu..

                0 0
            • scret  

              jak psali ostatní, delej si co chces a az se ti to rozjede nebo udela zanet a bude se ti to hojit misto 14dni jeden mesic… pak mudruj:) Je to tvuj boj, nam je to celkem burt:)

              0 0
    • Jamin  

      jste nějaký estéti. Naopak dneska lidi jsou schopní i platit za nějaký to zjizvení.

      0 0
    • kali222  

      rozjeta jizva je takove to, ze je pak vystoupla a vypada jak kdyz se polozi na kuzi lusk? jestli jo, tak to mam po nohach jak svin… me spis odrovnalo, ze sem kdesi cetl, ze se ani po odstraneni znamenka nema to misto myt. to je jedinej duvod proc se mi nechce na vyriznuti. sem trosku uzkostlivej na hygienu. :DD

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Nevím, co myslíš, ale mám na zádech díru, jak kdyby mi někdo ubral kousek masa a pak to zarostlo kůží. :D

        0 0
        • Smazaný účet  

          ja jsem si na kole pri padu ubral kus masa na koleni a mam tam jizvu jako bych si tam ubral kus masa:)

          0 0
          • Martin  

            a proč sis ubral kus masa?

            0 0
          • jIrI___  

            Když neumím jezdit, tak vozím aspoň chrániče, ne?

            0 0
            • Smazaný účet  

              No, to by se ti libilo…nactilete leta na stredni, vedro, kamoska bezela pred nama v sortkach a ja s kamosem jsme to „jistili“ ze zadu…jak jsme s edivali na jeji prdelku, tak jsme se nejak zamotali a spadli…aspon ze se pak kamoska ujmula osetrovani:)))

              0 0
              • Martin  

                klasika, jak to má kozy nebo kola, jsou s tím jenom problémy :D

                0 0
    • Dr.Bolíto  

      Mám X takovýchhle jizev po zádech i po břiše … a) znamínko se asiže vyřezává docela hluboko a ze široka, a proto se to rádo rozšklebí a pak se udělá takovej velkej vazivovej svalek; b) mám rozjetý i ty, kdy jsem se nešetřil, i ty, kdy jsem měl sportovní klid – prostě jsem jednou špatně vstával z pelechu a už to křuplo

      0 0
    • iron.hide  

      kludne jazdi ale hore bez, teda bez dresu a bez batohu

      0 0
    • Mig_all  

      Může mi prosím někdo z Ostraváků doporučit kožaře nebo jiného doktora v Ově přesně na tento zákrok (vyříznutí znaménka)? Opravdu nevím kam s tím zajít, nebo na koho se obrátit. U kožaře jsem byl dříve jen jednou s jiným problémem a sice v soukromé kožní ambulaci zdravákůže.cz a tam už nikdy více! Větší bordel a hrůznejší přístup jsem nezažil…

      0 0
      • Pavel  

        Na odstranění znamének (laserem, takže žádné stehy, rychlé hojení) jsem byl tady: http://www.llc.cz/cs/

        Jediný „problém“ je, že se za to platí, je to soukromá klinika, za tři kusy (jedno docela velké, bylo za 800, jinak je za 500,–) jsem platil 1800,–…

        0 0
        • Mig_all  

          S tím, že se za to těžce platí počítám, je to kosmetická záležitost. I když já znaménko nepotřebuju vyříznout z estetických důvodů, ale kvůli rozedíráni do krve od nošení oblečení. Spíš bych se tady na té klinice bál (evidentně zaměřené na kozy) toho laseru. Znaménko spálené laserem nejde poslat na histologii…

          0 0
          • Pavel  

            Laser byl naprosto v pohodě. Ta větší znaménka (na zádech a na krku) mne opíchaly (umrtvily), pak to trošku zamrdělo a bylo to. Pravda, na histolku to vzít nejde, ale mám je od narození a furt stejná, takže by měla být v pohodě.. Teda, už je nemám… :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nez na laser, tak si to radeji doma vytahnu rozpalenou vyvrtkou:)

              Jinak ja chodim sem a odstraneni znamenka by nemel byt problem

              0 0
              • Mig_all  

                Tam by to problem byl. Jiné tipy?

                0 0
              • Pavel  

                Za dvě kilča a pivo ti to klidně vyřežu svým švajcrem… ;-)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.