• ruinin

    Máte někdo doma dřevěnou terasu? S partnerkou řešíme terasu na zahradě, původně jsme chtěli hladký povrch, tropické dřevo, ty drážky nám nic neříkaly… Jenže terasa je rozestavěná a tropické dřevo maj na skladu jen drážkovaný. Prohledal jsem net skrz na skrz a při nejlepší vůli nemůžu najít žádný prokazatelný výhody drážek, snad jen, že se to někomu tak líbí. S drážkama je mnohem větší práce při údržbě, drží se v tom voda, vlhkost, atd. Protiskluzově to funguje snad jen – a to kdoví jestli – pokud kloužete napříč drážkami, ne podél, kde jsou vám prd platný. No proč se ptám – nejde mi do hlavy, kdo by chtěl drážky a proč je všude nabízej… Pořídili jste si drážky, případně proč?

    0 0
    • Petulda  

      Hladká podlaha z dřevin vhodných pro venovní použití by za mokra byla jako kluziště. Kvůli údržbě a trvanlivosti je povrch leštěnej. Ty drážky výrazně omezujou klouzání i v podélnym směru – noha i podrážky jsou pružné a do drážek se „vtlačí“ a tím vzniká potřebný tření.

      0 0
      • ruinin  

        Tak články na netu právě píšou, že ty drážky tomu nepomůžou… A pak si nemyslím, že by člověk trávil moc času na terase, když prší. Ale snad máš pravdu.

        0 0
      • meris  

        Máme drážkovanou u kanceláří a jak to namokne, tak je to kluziště.

        0 0
    • MirosPikos  

      Hoď to pod střechu a budeš mít klid :)

      0 0
      • Smazaný účet  

        „udelame si terasu at muzem odpoledne sedet na slunicku“…„musime koupit markyzu, je tam moc vedro“…

        0 0
        • ruinin  

          My nechceme sedět přímo na sluníčku. Venku a pod markýzou, pokud bude moc pálit slunce.

          0 0
    • KUBULA  

      Ahoj, terasu jsem stavěl minulé léto a dřevo jsem řešil hodně dlouho. Jak už tu je psáno, hladká podlaha bude za mokra hrozně klouzat a pokud bude dřevo tmavé tak za horka se zase rozpálí jako blázen, drážky snižují kontaktní plochu a je to lepší. Píšeš o náročnosti údržby a vybral sis exotiku…hodně štěstí a trpělivosti při každoročním natírání. Co se drážek týká, tak když máš správně vyspádováno (což je opravdu nutnost), tak s vodou není problém. Pokud chceš opravdu hladkou terasu, vyměň exotiku za termowood a máš vyřešeno, vyjde to levněji, lépe se s tím dělá a lépe se to udržuje, tím myslím každoroční nikoli každodenní údržbu.

      0 0
      • ruinin  

        Tak snad to ti řemeslníci vyspádujou správně, ona s nima není moc řeč, všemu pochopitelně rozumí, ty tomu rozumíš prd, tím myšleno já zákazník, když mám kecy… Dřevo by se mělo natírat jednou nebo dvakrát ročně, což není takovej problém, horší je to právě v případě drážek – špína v nich a flora…

        0 0
        • Smazaný účet  

          to budes muset krom natirani i umyt wapkou…jinak pokud k tomu mas projekt, melo by tam byt i spadovani a pak jim proste rict „ma tam byt spadovani 2 stupne, neni, neplatim, znova“…bav se:)

          0 1
    • kadlec  

      Ja bych si uz neporidil hlavne drevo. Mam 10 let sibirskej modrim s drazkama. Nedrzi na tom lazura a ani olej, praska to a nasledne hnije, nejen prkna, ale i spodni hranoly. Cely leto si zespoda terasy stavej vosy hnizda. Takze priste uz radsi beton. Sice to nebude tak pekny, ale bezudrzbovy a na delsi dobu. Kdyz jsem to kupoval, tak pry zivotnost 50 let a ted jen cumej jak to hnije. A stejne s barvama, nejakou mi doporucili a pp zime byla v prdeli a zase se divili. Po 5 letech otocili a ze to neni uplne ok a ze neco jinyho.

      Uz to nenatiram, necham patinu.

      0 0
      • ruinin  

        No jo, tyhle dřeva moc nevydrží, ale to píšou skoro všude, tropický dřevo vydrží mnohem dýl. Ty vosý hnízda, to je zajímavý, to budu řešit, aby na ně nebylo pod terasou místo teda. My jsme zatím řešili, aby se pod terasou nedělaly loužičky… najít dneska někoho, kdo to udělá poctivě a nebude se pokaždý vymlouvat, že to nevadí atd… asi nadlidskej úkol. Cokoliv se nám nelíbí, tak nám pánové řeknou, že „jinak to nejde“. A to má být firma, která má tolik zákazníků, že nic nestíhaj… Příště bych zkusil firmu, která by mi nejdřív ukázala nějaký hotový terasy a jak fungujou po x letech… No uvidíme.

        0 0
        • KUBULA  

          Tak co se dřeva týče, tak exotika má dlouhou životnost, ale poměrně hodně pracuje a neudržovaná se odlupuje v malých šupinkách (třískách) což na boso není nic moc. Nátěry na exotiku jdou do tisíců na každou údržba (v závislosti na metrech). Co se vosích hnízd týká tak máš-li to těsně nad zemí cca 5cm tak bych e toho nebál a pokud jde o louže pod terasou tak se to přeci řeší několika centimetrovou vrstvou štěrkového lože do skrz které voda okamžitě proteče a je klid. Není problém s vodou, zarůstáním a podobně. Hele odborník na terasy nejsem, ale nastudoval jsem si konstrukce, nejvhodnější podklady, o dřevě jsem se poradil přímo u prodejce (JAFHOLZ), ukázali mi terasu kterou 5 let nikdo nenatíral, poradili nejlepší systém ukotvení prken a za víkend jsme měli s otcem hotovo. Vybral jsem termojasan a jsem moc spokojený.

          0 0
      • mr.antik  

        a jak moc to máš nad zemí?

        0 0
        • kadlec  

          Terasa je nad zemi cca 50cm a kolem bazenu to je na sterku a ty svine pruhovany jsou vsude. Pod terasou samozrejme stavej vyrazne vetsi bytovky.

          0 0
          • mr.antik  

            tak asi jim to chutná :-) asi to holt chce nějakou úpravu, i když taky jsem slyšel o modřínu, že je svatej i bez nátěru. Jenže to asi platí jen pokud je svisle

            0 0
      • KUBULA  

        exotika má životnost 50 let pouze v exotickém prostředí :-D, takže až si postavíš terasu někde na Bali, budeš v pohodě

        0 0
      • obda  

        nedrzi na tom lazura a ani olej … a ted jen cumej jak to hnije. A stejne s barvama, nejakou mi doporucili a pp zime byla v prdeli a zase se divili.

        Já ti nevím, ale na zahradě lavičku i pískoviště (oboje nejspíš smrk) natírám klasickým Luxolem a nic nehnije. I z doslechu vím, že pokud to máš vyspádované, tak Luxol opravdu funguje (s tím, že to musíš natřít každý rok/dva).

        0 0
        • kadlec  

          No jo, jenze modrin neni smrk. Co mam z modrinu at normalniho nebo sibirskyho, tak to ma pry hodne pryskyrice a barva z toho slejza. Je to jak mastny. Trochu pomohlo po roce omyti nitrem. At to je plot nebo terasa a i piskoviste, proste neprd.

          Co mam z borovice a natreny stejnou lazurou, tak neni problem. Mam borovici oblozenou opernou zed na kterou sviti slunko, kdyz kropim travnik, tak i to oblozeni a nic nehnije a barva drzi i na strisce.

          0 0
          • obda  

            Hmm, to mne nenapadlo. Z modřínu mám jen 65 let stará špaletová okna, a tam problém nemám. (Ale tam je klasická bílá syntetika.)

            0 0
    • Japhy  

      Extchýn spáchal z drážkovanýho tropickýho dříví vršek zábradlí kolem (betonový) terasy, vypadalo to dost divně a docela brzo i přes masivní natírání (co by taky dělal v doochodu jiného než lítal se štětkou po a kolem baráku) to začlo praskat a hnít. V těch drážkách se držel prach jaxviň. Osobně bych šel u pochozích ploch do takového toho plastu a la dřevo. Není to sice ekobio, ale když to bude dostatečně pořešené proti UV, samé klady, žádné natírání, jendo uza čas to vywapkovat a šlus.

      0 0
    • xpj  

      Loni jsem stavěl terasu ze sibiřského modřínu, tlakově impregnovaného. Máme tlakově impregnovaný smrk už cca 8 let na baráku a bez problémů a hlavně bez údržby.

      Drážky nejsou problém, vypadá to celkem dobře, ale klouže to asi jen o trochu míň než hladký.

      Při instalaci jsem použil distanční podložky z hornbachu (viz obrázek), nejen že dělají distanc mezi prkny, ale i od podkladních hranolů.

      0 0
    • Lance  

      Dřevo je dobré akorát na spálení

      0 0
    • THORX  

      Bez drážek bude více dřevo praskat ;-)

      0 0
      • ruinin  

        Tak aspoň nějaká pozitivní zpráva.

        0 0
        • THORX  

          Po zvážení všech pro a proti, jsem se na dřevěnou terasu vysral a dělám klasiku palisády a dlažbu Diton Stone.

          0 0
          • kadlec  

            +1000

            Kdyz jsou prkna nova, je to pekny,pak to zacne praskat a hazet trisky a…

            Ve finale pro zlost

            0 0
            • kejda  

              Pár stovek, možná i nějaký ten tisíc metrů bangkirai prken jsem měl v ruce, i po deseti letech pořád pěkný, samozřejmě s údržbou. Že by něco praskalo a lezly z toho třísky, tak to jsem tedy neviděl. Pokud si někdo dělá terasu že smrku, tak pak možná…

              Pak je ještě variantou WPC.

              0 0
          • felix.org  

            Asi tak :-) Já jsem dal velkoformátovou dlažbu na terče a jsem spokojenej.

            0 0
    • Pazderkas  

      Jak udělat dobře novou terasu u domu? Chtěl bych ji udělat sám, ale nikdy jsem to nedělal. Máte s tím někdo zkušenost?

      0 0
      • jeffi  

        Dělal jsem na chalupě docela velkou ve svažitém terénu.

        1. dobře udělat pevný podklad, já jsem dělal zídky ze ztraceného bednění, pokud je terén rovný, tak snad stačí podkladní betonové patky.
        2. na to se dává podkladní rošt z trámků, mezi trámkem a betonem musí ale být podkladní guma, já jsem volil tlouštku gumy 10mm. Síla trámků je podle jejich rozteče.
        3. trámky pořádně natřít , napřed lignofix, pak např. karbolku, hned několik vrstev, aby se to vpilo
        4. trámky jsem přichytával k betonu L profilem, do betonu natloukací hmoždinky, trámek pak přišroubovat zboku, ideálně nerez vruty
        5. na to horní prkna, mezi trámek a prkna se dává takový plastový „motýlek“ 4mm vysoký, který vytvoří odvětrávací mezeru a distanc mezi prkny.
        6. pro montáž horních prken jsem používal „stahovák terasových prken“ a speciální vrták na terasová prkna – udělá správně hlubokou díru a zahloubení pro hlavičku. Pak již je to pohoda práce, prkno se přiřeže na potřebnou délku, stahovákem přitáhne, a chytne se dvěm vruty s předvrtáním.

        Je na to dosti videí. Materiál horní prkna určitě modřín (nechal jsem ho přírodní bez nátěru), podkladový rošt ideálně modřín, jde i smrk, když se dobře natře.

        Výsledek je moc fajn a užíváme si ho, je to nový obývák od jara do podzimu.

        0 0
        • zdenal8  

          Pokud máš vršek modřín bez úpravy (taky to tak mám), tak mi přijde už zbytečné natírat ty podkladové trámky jestli je máš taky z modřínu.

          0 0
          • jeffi  

            Mám je smrkové …i tak bych je natřel, stojí na nich voda

            0 0
            • zdenal8  

              Tak to potom jo. Já to mám komplet z modřínu, tak sem se na ten nátěr vykašlal.

              0 0
      • LadaM  

        Dělal jsi někdy něco jiného konstrukčního? Pokud ano, dá se to zvládnout. Na webu je spousta návodů, chce to ale vzít si z každého něco a nepřehánět to s doplňky, „bez nichž to rozhodně nejde“. Já dělal terasu loni, přes dva různě skloněné povrchy, na plastových terčích. V rámci možností a neznalostí to dopadlo dobře, terasa je plně funkční. Trochu jsem laboroval s dostupností materiálu (různé délky prken skladem), ale nakonec jsem ze zbytků udělal schody do domu a nové plaňky na venkovní lavičku. Až budu dělat další, pár věcí udělám jinak, ale jsem spokojen.

        Materál thermowood (borovice), bez drážek. Jednak nebyla drážkovaná prkna skladem, a taky jsem dostal od terasáře info, že je to čistě estetická záležitost. Po roce jsem za ně rád, hladká prkna jsou příjemná naboso a rozhodně nekloužou (led nepočítám :-). Thermowood je pořád takový matný, za sucha i mokra. Je možné, že tvrdší a mastnější dřevo bude klouzat víc, ale přikláním se k názoru, že drážky proti klouzání nepomůžou. Plast je asi praktičtější a vypadá dobře, ale kvalitní stojí výrazně víc než thermowood, které je na úrovni kvalitního modřínu (pořád pod 1000 za m2).

        Nejhlavnější poučení – nepodcenit vyspádování. Bál jsem se to dělat křivě, ale trochu by to ještě sneslo a po dešti by to rychleji schlo. :)

        Hodně zdaru!

        0 0
      • kadlec  

        Mam drevenou terasu u domu i u bazenu, celkem cca 60m2. A uz nikdy bych to neudelal, je to sibirsky modrin, aspon to rikali. Prvni prkna shnila po 5 letech a to je terasa na rostu, ktery je 50cm nad terenem, takze to nelezi v bahne. U bazenu to hnije prubezne, rost je na polozen na sterku. Zlatej beton, sice ne tak peknej, ale bezudrzbovej.

        Vodorovne bych uz zadne drevo k baraku nechtel. A modrin uz vubec ne, mam z neho i plot a nater na to nedrzi. Zlata borovice, z ni mam oblozenou opernou zed a s naterem nemam problem, drzi super a je to na jizni stane.

        0 0
        • kamaro  

          Ale to, že na modřínu nedrží nátěr, je obecně známá věc a proto se vůbec nedoporučuje modřín tím nátěrem (lazurou a pod.) ochraňovat. U modřínu se prostě počítá s tím, že zešedne. Bojovat proti tomu je marné, je třeba se smířit s patinou.

          Já mám kousek terasy ze sibiřského modřínu u sauny, je to tam čtvrtým rokem a zatím v klidu. Snažím se to ideálně před zimou a po zimě napustit olejem, ale ne vždy se mi to povede. Takže jsem to tím olejem natřel cca 4× :-)

          0 0
          • kadlec  

            No ja to nejdriv jen napustel olejem, 2× rocne. A k prdu, vse dle doporuceni prodejce. Ted uz jen cekam, az me dojdou nahradni prkna a nebude co menit a cely to vyhazim. Par lidi ma stejny terasovy prkna kolem me a jsou na tom stejne. V pohode jsou jen ti, kteri maji zastreseno.

            0 0
          • jeffi  

            Z modřínu mám rýgle na plot. Natíral jsem Karbolineum, několikrát, vpíjelo se to pěkně.

            Ten nátěr je pak takový „mastný“ , vysloveně vodoodpudivý.

            Takže ze mně dobrý, potřeba zvážit, čím se to natře.

            0 0
        • kejda  

          Bohužel modřín je levná alternativa k bangkirai a ostatním tropickým dřevinám. Hnije to už po pár letech, bohužel musím potvrdit.

          Olej tomu ovšem dost pomůže…

          0 0
      • kandik psi zub  

        pokud mas beznou mysleno bezne mekkou zeminu, tak pozink zemni vruty, v prislusnym poctu. Jinak asi beton patičky.

        Na to nosnej rost, do pozink uček, smrk, tlakove impregnovanej. Na to prkna resp. fosny, spodem spojeny polstarema, vsechno klidne smrk, tlakove impregnovany. Nejlevnejsi a nejbytelnejsi reseni, u nas beze znamek poskozeni 15let. Dluzno rict, ze je terasa zhruba pulku casu zastresena, ale vzhledem k nulovymu presahu strechy jsou okraje bicovany sluncem, destem, snehem a vsim moznym opravdu prubezne tech 15 let. Tlakova impregnace stoji radove 2000/kubik plus dovoz a odvoz. Vydrzi to radove dyl ( a bez prace) nez vsechny vychytralosti typu sibirsky to a ono a 17 nateru timhle a 13 tamtim. Tlak. impregnovany vyrobky, napr. kulatina pro ploty na kone, se myslim prodava dokonce se zarukou 15let na styku se zeminou.

        0 0
    • jeniiiik  

      Vím že nadpis je jiný, ale divím se že tady nikdo nezmínil dlažbu na terče. Chystám se na ni snad letos. Máme terasu otočenou na severozapad a dřevo by to brzy nedalo.

      0 0
      • kejda  

        Pokud máš malý spád, tak v pohodě. Jakmile ovšem začneš řešit dlažbu v rovině a ve výšce, větší spády, dorovnání ke dveřím, aby nebyl velký schod z domu na terasu, pak se některé terče, výškově stavitelné, bez problému pohybují okolo 200 Kč za kus. Při dlažbě 400×400 je spotřeba 6 kusů na metr ². To pak začne docela bolet :)

        0 0
    • Spartak  

      Beton, protiskluzová dlažba, dilatační spáry, kanálek s mřížkou na odvod vody a 22 let v pohodě.

      0 0
    • Bozzek  

      Já jsem dělal dřevěnou terasu a myslím, že jsem ji udělal velmi dobře. Zjistil jsem, že se k tomu dělá kompletní příslušenství. Důležité je hlídat si hlavně spoje a plochy, kde by mělo ležet dřevo na dřevě nebo třeba podkladní dlaždici. Potřeboval jsem dát terasu také do roviny a na to jsem si našel rektifikační terč pro dřevěnou terasu. Zkrátka jsem si tedy vyčistil plochu, kde jsem chtěl terasu udělat a dal do roviny rektifikační terče a na ty jsem připevnil pomocí vrutů trámky, přes které jsem potom dával prkna. Mezi trámky a prkna jsem zase použil distanční terasové podložky, které zamezují styku mezi prkny a také mezi prkny a hranolem. Jsou to nejrizikovější místa, protože se tam drží vlhkost a hrozí, že by tam mohlo dřevo začít hnít.

      0 0
    • Pazderkas  

      Kde jste to všechno sehnal?

      0 0
    • Bozzek  

      Podívejte se na stránky gardina .cz, kde najdete toto kompletní vybavení pro vybudování terasy svépomocí za velmi pěknou cenu. Díky těmto pomůckám jsem měl terasu rychle hotovou a s radostí.

      0 0
    • Lance  

      Dřevo akorát na topeni

      2 2

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.