Off topic výběr plynového Grilu

94 nepřečtených
  • Pincek

    Ahoj,

    Už jsem pomalu dospěl ke koupi zahradního plynového grilu. Vždy jsem griloval na klasickém na uhlí, ale doma na terase je to proste oser :) dívám se po grilech do 10 000 Kč, protože si myslím, ze je to zlata střední cesta. Za tu cenu tedy žádný Weber není no. Ale našel jsem třeba Campingaz https://www.grilykrby.cz/…es-woody-ld/

    Který vypadá celkem dobre. Na co si dat při výběru pozor a co byste prosím doporučili?

    Díky moc.

    0 0
    • adam1  

      Šel bych už s tou boční plotýnkou někdy se to hodí .

      https://www.grilykrby.cz/…sic-ls-plus/

      Koukám že už i grily nejsou jako kola :)

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Pety  

      Na jaře sem kupoval Woody LX – a sem spokojenej. Chtěl sem s litinovým roštem a bez bočního hořáku (mám kuchyň hned vedle , pokud by to bylo někde dál, asi bych ji tam uvítal, ale nelíbí se mi to ) a pokud možno co nejvíc bez plastovejch dílů. Za rozumnou cenu jsem nic jinýho nenašel. Akorát na častý ježdění sem a tam to neni, máme terasu vydlážděnou kostrbatým kamenem, pokud bude rovná dlažba, tak nebude problém. Nedáš pod něj 10kg lahev (což je nutnost při častým přejíždění) , pouze 5kg – pokud budeš kupovat gril po netu kup ji stim, usetris si litani, protoze na vetsine mist ti ji jen vymeni prázdnou za plnou, ale plnou neprodaji. Celej vnitřek jde rozebrat a vyndat a umejt pohodlně v kýblu. Montáž byla v pohodě, kolečka je lepsi doplnit podložkama, pak nemaji vuli do stran. Dej si pozor až budeš vyndávat víko z obalu, at se ti neztratí takovej maličkej gumovej doraz na přední hraně , byli tam 2 :-)

      Co se týká výkonu a velikosti plochy sem spokojenej, dá se v pohodě obsloužit i 15 hladovejch dospělejch krků.

      Trošku nevýhodou je, ze rošt je při grilovani v přední části o dost chladnější než vzadu, ale stačí se stím naučit pracovat.

      Pokud máš možnost vidět ty grily naživo , tak určitě doporučuju.

      0 0
      • Pincek  

        Díky za tipy, asi vezmu ten co mas Ty, sice moc není, ale par obchodu se tváři ze jenskladem :)

        0 0
      • JindrichS  

        Mám stejný gril už pár let a jsem s ním vcelku spokojen, děláme především rychlé věci + pizzu (pícka s kamenem)

        Výhody – zapne se a za chvíli jde grilovat bez „obřadu“ s uhlím, plocha je velká a na jedné polovině plná na zeleninu a pod., regulace 4 hořáky dostatečná.Pod gril se vleze i standardní 10kg bomba, jen se pak s ním nedá pohnout (bomba leží na zemi) a protože ho máme staticky, nevadí to.

        A nevýhody – mytí v myčce, které inzerují jako výhodu je podle mne iluze a mastnota se stejně neodlepí. Slavný kulinary systém (výměnný střed roštu) je při čištění na zabití a nahradil jsem jej tak koupeným nerez roštem. Do grilu nejde nic schovat jako do skříňky – plná čelní plocha. Jehlu na kuřata jsem využil jen jednou – je nutné shodit rošt a griluje se celkem dlouho.

        Jak již jsem psal, jsem celkem spokojen, co jsem porovnával s Weberem, který si pořídil známý, zase tolik rozdílů jsem neviděl. Když už bych chtěl připlatit, díval jsem se (teoreticky) na Broil King Baron, který mi přijde domyšlenější. Ale výhod není tolik, abych gril upgradoval.

        0 0
    • Nitroglycerin  

      Po X letech grilování na dřevu a dřevěném uhlí zrovna taky koukáme po plynovém grilu. Chtěli bychom určitě větší gril, s boční plotýnkou, rotisserií na kuře, možností uzení atd. Docela by to splňoval Weber Summit E-470 ale nejsem si jistý, že za to chci dát tolik. Nemáte někdo tip na funkčně srovnatelný a třeba méně značkový?

      Jinak bude stát samozřejmě pod střechou a na jednom místě, nebudeme s ním nikam přejíždět a na zimu ho jen přikryjeme nějakou plachtou.

      0 0
    • krabica  

      Se dívám po něčem takovém, akorát si říkám, jestli to nebude za tu cenu nějaký aušus… :-)

      0 0
    • milan.v  

      Mám kanadský Napoleon doplněný o litinovou desku.

      0 0
    • MéďaPusík  

      Grily kolem 10.000 Kč mají většinou vše, co obyčejný grilman potřebuje. Výhodou je smaltovaný litinový rošt a kryt hořáků před odkapávajícím olejem.

      Mám tento https://www.obi.cz/…bo/p/5672548

      Není to žádná jejich značka, je normální německý výrobce.

      Pokud nepotřebuješ boční plotýnku, tak dobrá volba, zpracování velmi dobré, cena víc než dobrá, výhoda je Turbo hořák.

      0 0
      • Pincek  

        Díky, zajdu se na nej podívat,

        Cena je zajímavá a tváři se, ze by mohl splňovat všechno co je potřeba :)

        0 0
    • koko0925  

      Koupil jsem Weber Spirit II z druhý ruky a super. Boční plotýnku po zkušenosti z předchozího šmejdu campingaz s lávovými kameny už nechci. Za 8 let jsem ji použil jen jednou. Pozor na ty lahve, většina grilů požaduje 5kg, desítka se nevejde.

      Jednou tady někdo napsal, že nelituje dvou investic: držáků Thule a grilu Weber… tak jsem si to vzal k srdci.

      0 0
    • bednee  

      Já jsem zrovna teď pořídil https://www.lidl-shop.cz/…l/p100318498, byl to trochu oser dát dohromady a trefit správnou bombu (2kg nepřipojíš) a pak jsem ještě přidával delší plynovou hadici. Nakonec jsem to rozchodil a griluje to. Zpracování celkem OK, nemám k tomu výtku. Zatím jsem to tedy použil 2× na hamburgry a klobásky, obojí to zvládlo ugrilovat :)

      0 0
      • K2  

        Ty kráso, tak v Lidlu zkopírovali Webra, kterého máme doma a dali jsme za něj před časem s litinovou deskou navíc cca 10 tis Kč

        https://www.weber.com/…1010075.html

        Jinak s tím malým grilem jsme spokojeni. Menších steaků dá najednou 6, větší tam vejdou 4 najednou a práce je rychlá. Při větší party hosté chodí postupně, takže nepotřebujeme mega gril – plně vyhovuje.

        Před tím jsme měli uhlí (z mého pohledu lepší), ale rychlou večeři nebo oběd uděláš daleko rychleji.

        Co je z mého pohledu u grilu nejdůležitější? Jednoduchost čištění a případného rozebrání pro potřeby čištění (jinak budete grilovat a spalovat starý tuk)

        0 0
    • vasek80  

      Jsem rozhodnutý delší dobu pro keramický gril na dřevěné uhlí KAMADO JOE Classic 2 s cenou lehce přes 40 000, jen dodělat pergolu. Nicméně nadhodím otázku, proč koupit raději plynový gril, třeba Weber.

      Beru, že za stejné peníze u plynu mám méně práce, rychleji rozpáleno a větší plochu roštu/roštů. Pocitově se obávám, že se chutí přípravě na dřevěné uhlí nevyrovná a pak také se mi nezamlouá mít vedle grilu postavenou 10kg PB lavev.

      Něco takové nevypadá zle. – https://www.weber.com/…1051147.html?…

      0 1
      • Nitroglycerin  

        Doteď jedeme uhlí, už přes 20 let. Ale jak jsou děti už dospělé a většinu času z baráku, tak si kolikrát ten gril neroztopíme, protože to pro dva lidi „nemá cenu“. A to je škoda, protože grilujeme rádi. Proto zvažujeme plyn nebo nějakou kombinaci

        Aby se dalo rychle bez příprav ugrilovat ve dvou ale aby to mělo kapacitu, když se sejde větší rodina nebo partička sousedů.

        0 0
      • krabica  

        Když si chci rychle na oběd udělat jeden steak, tak se mi fakt nechce rozdělávat uhlí a dělat to v kuchyni na pánvi je na prd, zasmradí to celý barák… Takže chci plynový girl i na takové to rychlé grilování…

        0 0
      • Nitroglycerin  

        Na trhu je dost vyprodáno momentálně, z těch větších firem dodává bez omezení akorát Weber. BroilKing a Napoleon toho už moc pro letošek v ČR nemají.

        Nakonec jsme něco sehnali a objednali Napoleon Rogue SE 525. Má to vše co potřebujeme, dostatek výkonu a nestojí zas takovou raketu jako TOP grily Summit od Webera nebo Prestige PRO od Napoleona, tak uvidíme.

        0 0
        • milan.v  

          JJ, Češi grilují o sto šest…

          Napoleon je třída, dobrá volba…

          0 0
        • Nitroglycerin  

          Po měsíci provozu rád referuju, že jsme si vybrali snad dobře. Gril má díky 4 hořákům opravdu supr výkon.

          Co mě ale nadchlo nejvíc je boční IR hořák – SIZZLE ZÓNA. To fakt funguje na hovězí steaky skvěle. Člověk zapne, za půlminutu je na hořáku přes 400 °C (víc nezměřím, rozsah teploměru …). 1" steak stačí dát tak na 1,5 až 2 minuty z každé strany, pak nechat 10 minut odpočinout a je to. Výsledek je bomba:-)

          0 0
          • vasek80  

            Zajímavé. Plynový gril jsem neplánoval, ale tohle by se mi mohlo líbit. 10kg lahev se do něj vleze?

            0 0
    • Lance  

      Jedu na elektrice. Uhli je.oser, ale voni.moc.hezky. na.plynu.me.se­re.bomba..potre­boval jsem.neco.co.je­de.hned a.kdykoli… pokud.nevypnou­.proud. takze za 10 byl.weber jasna.volna… posledni.grilovacka pred 5.hodinama

      0 0
      • liborg1982  

        Člověče promiň, ale musel sem to číst třikrát, než sem tvůj text pochopil.

        0 0
      • Tatut  

        Obnova…

        Přemýšlím gril weber elektricky, nebo plynový?

        Nebo něco jiného?

        Grilovat budu pro 6lidi max. Nic velkého nepotřebuji.

        0 0
        • Nitroglycerin  

          To je tak strašně individuální. Pokud grilujete dvakrát za rok, je to jedno. Pokud se stanete fanoušky grilování, tak jeden gril stačit nebude:-)

          Vše má své pro a proti. Plyn, uhlí, peletky, keramika … Osobně bych si elektrický gril asi nekoupil, protože gril beru mj. trochu i jako zálohu vaření při výpadku proudu.

          1 0
        • Floydie  

          Nejlepsi chut je stejne na dreve (uhli). Tohle je pro vikendovy zlenively Prazaky :-)

          1 1
          • Floydie  

            Jinak mam starsi model tohodle a spokojenost. (ma jeste litinove rosty, tady uz je myslim drat, setri se vsude)

            https://www.hornbach.cz/…-3/10617017/

            0 0
          • Tatut  

            Gril na drevo mám ale to mne nebaví chystat. Chci teď rychle něco udělat a mít hotovo (malé děti).

            Až bude čas postavim si krb. V tom dělám nejraději protože pak po grilování se i člověk muže kochat pěkným plamenem..

            0 0
            • Janes  

              Nic se nevyrovná ohništi a tvrdému dřevu. Vše ostatní je slabota, vymyšlená pro zjednodušení a zrychlení.

              0 1
              • Janes  

                Milý palečku, tady je důkaz místo slibů.

                0 0
                • vasek80  

                  Takle před obědem je to kruté.

                  0 0
                  • Janes  

                    :-)…tohle je poslední fáze, kdy vytváříme pruhované topinky, na které dopatláme zbytek oleje s kořením, kterým to maso potíráme při grilování.

                    Pravda je taková, že tohle ohniště na chatě stvořil můj otec přímo se záměrem grilování a je asi jedno z mála, které nemá kruhový tvar. lidi se nejdřív diví, ale potom chválí.

                    0 0
          • vasek80  

            Pro mě nejlepší chuť z grilu s lávovými kameny. Jenže grilujeme často a tak jsem najel na čistý Propan jakožto nejméně škodlivé grilování. Pro děti griluju ještě na litinovém plátu, aby tuk nekapal dolů.

            0 0
            • Tatut  

              no a když teda vezmu 2 naprosto stejný kusy masa a udělám je na grilu plynovém, elektrickém nebo na litinovém plátu…

              bude mít vždy stejnou chuť?

              já chci elektriku, protože se mi nechce řešit bomba, je to zbytečně těžké a starost navíc :)

              žena nechce elektriku, protože máme už v kuchyni kontaktní Tefal…

              0 0
              • vasek80  

                Kontaktní Tefal máme a nepoužíváme. To maso z toho není ani zdaleka tak dobré.

                Elektrický gril je slabý, každý hořák má odhadem 6kw, celý gril bude mít třeba 20 a víc, to z elektriky na 220 nedostaneš. Já měl kdysi levný elektrický gril za 1000 a vyhodil jsem jej. S kvalitním el. nemám zkušenost. Někoho může zajímat výhodnější cena plynu.

                Já doma spíš než Tefal používám litinovou pánev se sádlem. Rozpálí se to vic a drží teplotu lépe než ten kontaktní gril, ale zasmradí to kuchyň. Jen na stejky by mi stačil ten infra hořák s asi 900 st. Z toho je maso nejlepší, je to stejné jako grilují kuřata na farmářských trzích. Pod víkem děláme třeba kuřecí křídla, celá kuřata, klobásy, rozpékàm bagety, mám kámen na pizzu…

                Já na plynu vidím výhodu rychlého rozpálení nad 200st.

                0 0
                • Janes  

                  Litina je litina!

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Kdyby někdo chtěl, nabízím litinovou pánev (průměr 28 cm) za pivko. Neumím s ní, všechno se mi na ní chytá. Jen zabírala místo v kuchyni a zrovna je nachystaná na odnos do sběrných surovin.

                    0 0
              • Nitroglycerin  

                Elektriku nekomentuju ale na otázku, jestli poznám chuť masa z plynu, dřevěného uhlí, peletek nebo keramiky jsem dostal na grilovacím kurzu od mistra šéfkuchaře odpověď, že NE. Já si to sice nemyslím ale … nejsem mistr šéfkuchař:-)

                Oheň a dřevo jsou paráda ale musíš poměrně dost hlídat. Špatně se griluje nepřímo ale jde to uspořádat ve větším grilu/krbu. Tím jsme také kdysi začínali – zděný gril.

                Časem jsme přešli na žulový „náhrobní“ kámen 60 × 40 × 5 cm na podstavci na otevřeném ohni, to bylo vynikající. Ale roztápíš ho hodinu, nesmí zapršet, v létě se u toho nedá vedrem vydržet … kámen dneska roztopíme tak 1× do roka. Ale jak se rozjede, uděláš na něm hromadu jídla (maso, bramboráky, zeleninu, pizzu) během chvilky a teplota je poměrně stabilní. Hodí se na větší akce za příhodného počasí.

                Kotlový gril na dřevěné uhlí je zpravidla levný, přemístitelný pod střechu, když prší, uhlí (jen tvrdé a žádné briketky) je celkem dostupné. Když je trochu větší, dá se uspořádat na přímé i nepřímé grilování. Musí se trochu hlídat hoření a teplota ale jinak je to asi nejrozšířenější a nejdostupnější grilování. Koneckonců na víkendové chatě člověk nechce nechat přes týden gril za 100k, tam se kotlový na uhlí z hobbymarketu za pár kaček hodí dobře.

                Plyn je asi nejuniverzálnější a nejpraktičtější. Chce to mít plechovou perforovanou kazetu na štěpku na zauzení, část roštu nahradit tálem/deskou. My na něm od jara do léta vaříme a domácí kuchyni na vaření téměř nepoužíváme. Do venkovní jsme pod střechu přidali nějaké skříňky, zavedli vodu a „žijeme“ tam. PB je levnější, čistý propan má větší výhřevnost, nezasírá hořáky ale je trochu dražší. Někdo se plynu bojí, někomu to přijde moc mastňácké ale je to velmi pohodlné a variabilní. V zimě výkon klesá, gril se ochlazuje až moc rychle a není to úplně ono. Ale dá se i v zimě něco ugrilovat. Je žádoucí mít doma náhradní lahev s plynem, tj. točit dvě lahve.

                Peletkový gril má využitelnost srovnatelnou s plynem. Může mít automatickou regulaci teploty a jídlo je víc zauzené. Provozní náklady vyšší, nutnost připojení k elektrice ale nejvíc mě na něm štve, jak furt hučí větrák. To jsme zavrhli ale je to výborné univerzální řešení, pokud někomu větrák nevadí.

                Keramika je … úžasná:-), Roztopení 30 minut, nízká spotřeba uhlí (opět z tvrdého dřeva), skvělá stabilní regulace teploty po mnoho hodin. Možnost jet na vysokou teplotu (pizza, steaky) nebo líp na nízkou low and slow. Ale pak to samozřejmě dlouho trvá. Přidávám dřevo na zauzení. Oproti všem ostatním se v keramice dá dělat dobře i v zimě a je celkem jedno, jaké je počasí. Ale jak jsem psal před časem, s keramikou je potřeba hodně plánovat dopředu.

                V současnosti jedeme na plynu a na keramice, oboje má své místo v naší venkovní kuchyni. Ale občas si z nostalgie sedneme k ohništi a upečeme si obyčejného buřta jak na táboře. 2–3× do roka, raději ne více:-)

                Jsou i další dobrá řešení, jako třeba gril VOGR – Vodník nebo Smokey mountain od Webera, nemám s nimi osobní zkušenost ale jeden můj dobrý známý si VOGR vysloveně pochvaluje. Řešení zas za pár korun. Možností je dost a každý se najde to svoje. Nelze říct jednoznačně co je lepší.

                1 0
                • Tatut  

                  dík za vyčerpávající přehled.

                  0 0
                  • Nitroglycerin  

                    Zas tak vyčerpávající to nebylo. Ale řekněme, že v grilech se vyznám o něco víc, než v kolech:-)

                    0 0
                • vasek80  

                  Určitě je poznat chuť z lávových kamenů. Jezdím do restaurace kde mají plynový s lávovými kameny a to je tak specifická chuť, že si ji pamatuju z jiné restaurace a třeba z dovolené. Ale, že tu chuť tvoří odkapajici tuk na to rozpálené kameny který se odpařuje a tim dělá chuť jako ostatně to uzení, tak z toho důvodu to není na každodenní jídlo. Přeci jen jak stárnu, tak se snažím zbytečně se vnitřně nelikvidovat.

                  Odpařující tuk z nerezových krytů hořáku takovou chuť jak láva neudělá.

                  Keramiku si také koupím. Bude mi už stačit malý Kamado joe s 32cm roštem.

                  0 0
    • andydas  

      Mám CG Adelaide Woody 3.

      10 kg láhev musí být vedle, což mi zase tak nevadí. Pro mne největší plus, že má dva litinový rošty (jeden tál a jeden rošt). Po zkušenostech se smaltem už ho nechci. Navíc jsou ty díly stejně velký, takže dokoupím jeden tál, můžu to vyměnit a grilovat na dvou tálech najednou.

      0 0
      • JindrichS  

        Oficiálně CG dva tály vedle sebe nepodporuje a v návodu je to vysloveně uvedeno. Snažil jsem se zjistit, zda je to jen předběžná opatrnost nebo to má nějaký význam (vyšší teplota a možnost vzplanutí) a dovozce dodal různé a spíše vymyšlené odpovědi, tak jsem tál vrátil.

        0 0
    • tomxxx  

      Tohle vlákno mi vždy připomene toto

      https://m.youtube.com/watch?…

      0 0
    • vasek80  

      Chci objednat gril Napoleon. Vleze tam pouze 5kg lahev. U nás v okolí neseženu, řešil jste někdo nějaký prepouštěcí ventil?

      0 0
      • Nitroglycerin  

        nn, jak jsem psal kousek výš, do našeho Napoleona se nevejde 10 kg PB ocel ale 7,5 kg kompozitová s propanem. Ta by ti tam nešla?

        Propan je o něco dražší ale nezasírá sazemi hořáky a má vyšší výhřevnost. Takže se dá líp grilovat i v zimě

        0 0
      • koko0925  

        Na benzinkách mají 5 kg běžně

        0 1
        • vasek80  

          Já koukal na benzinku na nettu 5km od nás, mají 5kg propan, ale píšou že jen prodávají a ne mění. Zkusím se tam zajet optat. To samé by platilo na kompozit 7.5 to asi také neseženu.

          0 1
          • Nitroglycerin  

            Kompozitní láhev 7,5 kg prodávají v grill-shopech. Tedy i tam, kde nejspíš kupuješ samotný gril Napoleon, pokud to nemáš moc z ruky. Ceny ale samozřejmě šly nahoru. Loni jsem kupoval za 450 Kč, na jaře už za 550 Kč. Zatím tuto cenu drží, zrovna dneska jdu vyměnit prázdou za plnou. Ale už avizovali, že další zásilka lahví bude stát víc, snad kolem 700 Kč! Dobře už zkrátka bylo, no:-(

            0 3
      • Velomiwookie  

        bauhaus obi atd?

        0 0
    • Smazaný účet  

      Plynový dneska?

      1 1
    • vasek80  

      Jaký máte názor na značku Broil King? Oproti Napoleonu se mi zamlouvá, že se vleze i 10kg lahev.

      0 1
      • Nitroglycerin  

        Jsou tu tři velcí hráči: Weber, Napoleon a BroilKing. Chybu neuděláš ani s jednou značkou. Ale doporučuju se na všechny grily pořádně podívat a rozebrat si je. BroilKing má skoro nejlíp udělaný příslušenství – rošty a vkládané plange, pánve, misky. To mají nejlíp vymyšlený. Vadil mi ale vnitřek grilu pod roštem, dost ostrých hran ve vnitřní „vaně“. Strašně komplikovaný tvar mají flavorizery, které kryjí hořáky. Oproti tomu Weber nebo Napoleon mají u těch plechů strašně jednoduchý tvar, který se dobře čistí.

        P.S. hlavně si už NĚCO kup, vybíráš docela dlouho, ne? :-)

        0 0
        • vasek80  

          Viděl bych to na tento z odkazu – https://www.grilguru.cz/…ron-s-490-ir

          Vybírám a spíše plánuji už roky. Opravujeme barák na vesnici a ještě bydlím v bytovce. Na místě kde budu mít venkovní posezení se mi už dělá krov a střecha a venkovní dlažba je již položená. Stěhovat se budeme asi v září s tím, že nějaké grilovačky už proběhnou v létě. Už jsem pořešil i venkovní nábytek.

          Původně jsem chtěl něco ve stylu Kamado Joe na uhlí, ale nakonec jsem koupil velké cortenové ohniště s roštem to bude na buřty a oheň a když nebudeme chtít smrdět, tak plyn. Konečně už každým dnem už objednám.

          0 1
      • Nitroglycerin  

        Vybrat je dneska možný ze stovek různých grilů. Je to jako s kolem, autem .. seženeš levný čínský za zlomek ceny a ono to taky nějak poslouží. Nebo si uděláš radost a koupíš si něco pořádného, co je vyrobeno ze silných plechů (srovnej si hmotnosti levných a solidních grilů), nevyviklají se ti panty, nezkřiví konstrukce, nebude po letech rezavět, bude mít konstantní výkon, seženeš k tomu i po 5 letech náhradní díly a tak. Je to na tobě, možností je mraky.

        0 0
    • Nitroglycerin  

      Ten je moc pěknej a určitě budeš spokojenej. Na něj jsme taky loni koukali, má vše co můžeš potřebovat. Jak jsem psal, BroilKing má líp vymyšlený rošty a příslušenství, náš gril má zas lepší střeva na čištění. Ale stejně ho moc nečistíme, však se to na začátku dalšího grilování vypálí samo:-)

      0 0
      • vasek80  

        Už se to blíží… Už jej jen složit.

        0 0
        • vasek80  

          Tak jsem to složil a jakmile jsem vyjel na zámkovku, tak se podvozek rozpadl. No, za 42 tis a asi 80 kg jsem čeka trochu pevnost. Snad to první negativní poznání bude i poslední.

          0 0
          • Nitroglycerin  

            To je tak, když člověk šetří ačkoliv si mohl koupit něco pořádnýho. :-)))

            Ale ne, kolečka se opraví nebo vyreklamují a budeš spokojenej. My grilujeme v létě skoro pořád. Třeba jen maso se zeleninou: včera panenka, dneska krůtí prsa … je to fajn

            0 0
            • vasek80  

              Bylo to na 8 šroubech do plechu. Vezmu to skrz na matku. Vidět to nebude.

              0 0
    • Hedus  

      Mám už dva roky od Awenbergu, cena-výkon super. https://www.avenberg.cz/…erg-colorado

      0 0
    • Velomiwookie  

      za me g21 california, cena vykon

      0 0
    • para242  

      Koupil jsem v Makru toto: Terrington House

      Teď ho ještě měli na prodejně jako výprodej, za cca 6500 s DPH. Je to samozřejmě plechařina, ale zatím maximální spokojenost. 10kg bomba se vleze dovnitř, litinový rošt, na 350st jde rozhicovat, grilovací plocha dostatečně velká.

      0 0
    • krabica  

      Nemáte nějaký tip na dobrý cestovní plynový grill na velké LPG láhve?

      0 0
      • krabica  

        Nakonec jsem skončil u cestovního vařiče s grilovacími plotýnkami Cadac 2-COOK II DELUXE, kdyby to někoho zajímalo… :-)

        0 0
    • Smazaný účet  

      obnova… nezkoušeli jstě někdo keramický gril? všude v recenzích to chválí…

      Existují i levné kopie za cca 5–10t.

      https://www.grilguru.cz/kamado-grily

      0 0
      • Nitroglycerin  

        O kus výše jsem chválil plynového Napoleona, kterého máme asi 2 roky. Je super ale přišli jsme na chuť větším kusům masa a na to je keramika prostě dokonalá:-)

        Pořídili jsme Monolith Classic 2 Pro SET a od té doby vlastně děláme jen na něm:-). V keramice jedeme jen nepřímo, tj. pomalu. Typicky 110 – 140 °C a podle teploty, velikosti a druhu masa jedeme 2–8 hodin. Pak dát na 1–2 hodiny do izolační bedny.

        Steak nebo panenka na plynu za pár minut jsou prima ale velký kus masa je na přípravu podstatně jednodušší a téměř se to nedá pokazit. Zvládne to každý, jen to trvá déle a s tím se musí počítat. Ale zase to nemusíš moc hlídat. Zatopíš, srovnáš teplotu (a je skoro jedno, jestli máš 110 nebo 140 °C), naliješ vodu do misky, vložíš maso, dáš do něj teplotní sondy (nutnost), chvilku ještě ohlídáš stabilitu teploty a můžeš klidně na 2 hodiny na kolo. Vrátíš se, zabalíš maso do alobalu, trochu zvedneš teplotu a necháš dodělat další 2 hodiny třeba. Mezitím posekáš zahradu. K pozdnímu odpoledni máš hotové maso, dáš do bedny a pak servíruješ. Velmi orientačně: kuře se dělá cca 2 hodiny, krůta na krájení 3 hodiny nebo na trhané 5 hodin, vepřová krkovice na trhané 6–8 hodin, hovězí 8+ hodin. I z levného masa v ceně kolem 100 Kč/kg uděláš luxusní jídlo. Chce to kvalitnější dřevěné uhlí z tvrdého dřeva, např. Servis les 500Kč/10 kg, dá se použít i uhlí z Makra v ceně asi 40 Kč/kg. Nedával bych brikety, ty smrdí a zkazí jídlo.

        Velmi dobře se v keramice zauzuje, k uhlí se přidá nějaký špalík třešně, švestky nebo něčeho podobného. Monolith má ohromnou výhodu v možnosti přidávat dřevěnou štěpku na uzení malým předním otvorem. Vůbec není nutné zvedat celý vnitřek grilu. Manipulace s horkým roštem s 5 kg masa, okapovými miskami a keramickými deflektory není příjemná. Otvor a nerez šuple na vhoz štěpky je moc užitečná věc, to jsem neviděl ani u dražších a značkovějších výrobců.

        Upřímně … kdybychom měli keramiku jako první gril, ten druhý plynový bychom už asi nekupovali. Ale na rychlou gilovačku 2 kousků masa a koše se zeleninou je plyn fajn. Je za 20 minut hotovo a člověk může jíst.

        Levné keramické grily z Makra nebo hobbymarketu budou fungovat taky ale manipulace s mini bude trochu pracnější a asi bude nutné dokoupit víc dalšího příslušenství. Ale určitě to je řešení pro lidi, co grilují párkrát za rok a nebo musí gril nechávat na chatě bez dozoru.

        1 0
        • Smazaný účet  

          dík za vyčerpávající odpověď.

          Musíme zvážit co se ženu preferujeme. Chápu to pomalé „pečení“. to je asi největší výhoda tohoto typu grilu

          0 0
          • Nitroglycerin  

            Koukněte se na videa, je toho na těch internetech hodně. V češtině nemá špatná videa Tomáš Dytrych (grilovani.cz), takový Pipmaster mě poslední dobou moc nebaví, dělá podle mně už dost prasárny.

            Je to dost o přístupu ke grilovačce. Grilovat až lidi přijdou a nebo si většinu ugrilovat předem?

            Typický český scénář: člověk si pozve návštěvu na grilovačku, takže jasně – budu grilovat před lidmi. Jenže chudák grilující ani nemá moc času si s návštěvou sednout a pokecat a místo toho stojí u grilu (třeba navíc otočený zády k lidem). Pořád něco dává do grilu a ven ve snaze připravit co nejvíc různých pokrmů. Aby se ukázal co všechno umí:-) Takže griluje malé plátky různých mas, ryb, žampiony, zeleninu, sýry … a u grilu máchá rukama jak DJ u pultu. Pořád někdo podává prázdné talíře, člověk je různě namíchané plné posílá zpět a povídá si přes rameno. Když se zakecá, tenký plátek snadno udělá moc a bude z něj tuhá podrážka. Hlídání je o minutách a dokud není hotovo, je hostitel ve stresu. Něco se povede líp, něco hůř, návštěva to samozřejmě vždycky pochválí. Jinak by je nikdo příště nepozval:-) Také jsme si tímto prošli.

            Na keramice je potřeba plánovat hodiny dopředu, to ano. Je lepší vše připravit předem než lidi přijdou, v grilu nebo izolační bedně to vydrží hodiny teplé. Dělám trhané krůtí stehenní a dojel jsem na cílovou teplotu 96 °C dříve, než jsem ve svých plánech počítal? Klidně to tam nechám o hodinu déle a jen přivřu vzduch. Hodina-dvě v načasování nehrají roli.

            S keramikou návštěvu raději nepozvu na oběd ale až na pozdní odpoledne. Udělám 1–2 druhy masa, hotový kus masa nakrájím na plátky na prkýnku (trhané maso dám do velké misky) a to postavím doprostřed stolu. K tomu nějakou zeleninu, případně pečivo nebo nějakou další přílohu. Všichni včetně hostitele si v klidu sednou spolu kolem jídla, sami si budou nakládat na talíře a budou nadmíru spokojeni.

            Jinak na keramice jde i napřímo dělat vše. Není problém ji rozpálit přes 300 °C na pizzu atd. Ale největší kouzlo má podle mě to low and slow. Hlavně to svede naprosto každý, to není žádné zvláštní umění grilování. A výsledky jsou skvělé!

            2 0
            • Smazaný účet  

              To co popisuješ právě nesnáším. Ten co griluje se s lidmi nebaví je uhoněnej. Pro jedny to dlouho trvà pak dojdou uhlíky… z tohoto důvodu naši přešli na elektriku.

              Ve videích už ležím už 3 dny. Já jsem nekuchař. Prošel jsem si grilem za 500,– z tesca, zděný monstrem a teď hledám něco noveho…

              Jako rozhodně má svoje kouzlo plyn. Udělal bych tam dětem večeři a za 15 minut mám hotovo :) keramika se mi líbí protože máme troubu pro pomalé pečení a to ženu baví.

              No a děti mají nejraději sezení u táboráku a opekání buřtů :) pak si vyber.

              Chápu to dobře, že u keramiky naložíš 1× uhlí na začátku a to jen lehce odhořívá třeba 6 hodin?

              0 0
              • Nitroglycerin  

                Taky nejsem kuchař. Já dokonce 50 let nevařil vůbec nic a jídlo začal dělat až s pořádným plynovým grilem před 2 roky.

                Taky jsme kdysi měli na zahradě zděný z cihel, pak obyč. plechový kotlový za 3k i se stojanem. Dělat se na tom něco určitě dá. Takový Paulus (Lidl grilovací akademie) vaří převážně na kotlovém grilu a jde mu to. Ale to je profík a na videu už člověk nevidí obtížnou regulaci teploty a případné přikládání. Taky to dělá proto aby ukázal levnější způsob grilování. A dělá to velmi dobře.

                Plyn je fajn a 2 roky starý gril si necháme a budeme používat. V létě je to rychlovka za pár minut, dá se na něm udělat hodně jídla za krátký čas. Rozčarování přišlo v zimě, protože ani s propanem to nebylo ono. Steak na sizzle zóně (bez zakrytí víkem) zespoda griluješ ale seshora ti stydne. Strašně špatně se to hlídá a 20 sekund navíc a je po šťavnatém masu. Keramice je skoro jedno, jestli je zima nebo teplo, jestli fouká vítr nebo sněží. OK, v zimě ho o 5–10 minut déle roztápím.

                Do naší keramiky s roštem 46 cm nasypu tak 2,5 kg uhlí. Pokud je kvalitní z tvrdého dřeva a převažují větší kusy, hoří klidně 8 hodin. Kdybych vybral jen ty větší kusy, tak možná 10 nebo 12 hodin, to jsem ještě nezkoušel. Dá se případně zatopit pozdě večer, srovnat teplotu, dát dovnitř kus hovězího a nechat jet do rána. Gril není při tomhle způsobu grilování ani extra horký, dá se na něj položit a chvilku udržet ruka. Pokud dogriluješ, zavřeš dole přívod vzduchu a nahoře výdech, uhlí poměrně rychle zhasne ale gril nevychladne. Nicméně v koši zůstane minimum popela a kolikrát ještě dost nespáleného uhlí, klidně třetina nebo polovina původního množství. Vyndám palivový koš, vytřepu ho nad záhonem, dám zpět, dosypu potřebné uhlí a můžu jet znovu. 2,5 kg uhlí (100 – 130 Kč) se může zdát dost ale často ho nespálím celé a na jednu rundu uděláme klidně 5 kilo masa:)

                Že děláme grilovačky 20 let tak nějak blbě jsem zjistil, když jsem před rokem šel na kurz grilovací akademie u Webera. Dělali jsme na všech možných grilech od nich (keramiku ale nemají) a nejvíc na mne zapůsobila krkovice vcelku na peletkách. Jo, jelo to 2,5 hodiny, byla udělaná „jen“ na krájení. V rámci stejného kurzu jsme dělali i steaky z nějakého lepšího masa (prý v ceně cca 500 Kč/kg) ale žádná velká sláva to nebyla. Ale dost jsem od těch instruktorů-kuchařů pochytil hlavně ohledně celkového přístupu ke grilování a pohybu v kuchyni. Pro nekuchaře vřele doporučuju třeba ještě před koupí pořádného grilu. Kurz stál kolem 3k, dostal jsem ho od manželky jako malý dárek k svátku:-)

                A právě krkovice vcelku a další videa nás nasměrovala ke keramice. A na ní to opravdu není žádné umění a luxusní šťavnaté maso zvládne i amatér jako já.

                0 0
            • vasek80  

              Já pronikám do Sous vide. Plán mám večer naložit a zavakuovat, ráno 4 hodiny na 60 st. Jakmile přijde návštěva tak jen udělat kůrku na tom IR hořáku a jíst.

              Toť teorie. Zatím jsem jen experimentoval na pánvi. Na cca 2.5 cm krkovici ten čas a teplota dobrá. Koření zatím jen hořčice a pepř. Zatím nejsem úplně spokojen. Uvidím až vytáhnu gril ven.

              0 0
              • Nitroglycerin  

                Sous vide děláme občas v zimě. Ale spíš pro následnou rychlou domácí přípravu oběda na houmofysu. Paní udělala o víkendu pár balíčků třeba s panenkou, v lednici to týden vydrží. Pak stačí hodit na pár minut na pánev nebo gril (jakýkoliv) a je hotovo. Obecně bych to nazval lehce dietnější přípravou jídla. Člověk nemůže jíst pořád totéž, je třeba to střídat. I to trhané hovězí hrudí nebo steak se přejí:-)

                0 0
                • vasek80  

                  Mě právě láká ta možnost netrávit při návštěvě u grilu věčnost. Maso dávám zavakuovanédo trouby na pekáč s centimetrem vody, tak že je masi ponořené jen z části. Máme docela vyšší řadu trouby i s teplotní sondou, ale každopádně drží dobře a přesně teplotu. Takže na 60 st. a ty 3–4 hodiny. A člověk nemusí řešit že to o pár minut prošvihl. Potom jsem dal maso na opravdu rozpálenou pánev se sádlem a doslova sežehnul ani né minutu po každé straně a bylo super.

                  Mám právě tu vizi, že až přijde návštěva tak já to rovnou přinesu na pergolu ještě teplé z trouby a dojedu jen kůrku. Musím také zkusit panenku, protože posledně se mi zdálo, že ta krkovice byla trochu cítit, tak jak to někdy prorostlé vepřové umí. Kýta, kotleta a nebo panenka by pro ženské mohla být lepší a snad nebude tak vysušená. Jsem na začátku, zatím jsem dělal 3× a ještě né na grilu. Raději na to jdu takto než riskovat vysušené maso dlouhým grilováním na plynu.

                  Tahle fotka je zajímavá, mě to na ty 4 hoďky na 60 st. sedí podle obrazku tak na 68.

                  0 0
                  • vasek80  

                    Tak o rok zkušenější. Vyladil jsem si krkovice sous vide. Koupim třeba 3kg vcelku a řezu min 2cm silné plátky. Oblíbil jsem si obyčejnou pepřovou marinádu, trochu pepře, lehoulince osolit a trochu ostřejší hořčice. Takto potřené zavakuuju a nechám přes noc v lednici. Ráno dám plátky na plechy s už teplou vodou do trouby na 60st horkej vzduch, trouba mi teplotu drží přesně máme celkem hi-tech a nastavím 2.5 hodiny. Potom vychladím a nechávám až týden v lednici, pokud nestíhám tak i mrazák a jde to. Když dělám jen 2 kusy tak na tom IR 90 sekund každou stranu, pro víc lidí na roštu rozehřátého glilu o něco déle jen aby se udělala kůrka. Před grilováním maso ohřeji na cca 50 st. Po grilování posolim, nechám chvilku odpočinout a servíruji. Ten IR horák je lepší, ale pro návštěvy pomalý.

                    Různé fotky z experimentování. Hlavně se maso po vyjmutí z fólie nesmí úplně otřít od marinády a pepře.

                    2 0
                    • Nitroglycerin  

                      Pěkně to vypadá! Sbíhají se mi sliny, už se těším na víkend:-)

                      0 0
                    • Floydie  

                      Jaky tam je rozdil v chuti, kdyz to delas sous vide? Je to jakoby stavnatejsi?

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  u tohoto způsobu přípravy mi vadí právě ta folie – obecně nemám rád plasty v kontaktu s jídlem. vyhýbám se dávat jídlo do plastové krabičky… nedejbože to ještě zahřívat spolu s jídlem.. .vím, že to pak chutná skvěle ale ten pocit co za chemie se z toho může uvolnit :)

                  stejně tak nemám rád, když žena peče bábovku v silikonové formě :(

                  0 0
                  • vasek80  

                    Hele já ač nevyučený kuchař tak mám firmu na výrobu a prodej potravin a když přijde inspekce a bavím se s nima, tak jsem ohledně toho v klidu. Z Aliiexpresu bych folie do vakuovačky nekupoval, ale prodávaných v evropě bych se nebál.

                    Vše plastové pro styk s potravinama musí mít certifikát nezávadnosti. Dokonce x let staré plastové nádobí, které má na sobě značku že je určeno pro styk s potravinami, tak prý dnešním normám nevyhovuje. Kupuju folie z Lidlu, němcům v tom věřím.

                    Plastů, respektive mikroplastů bych se bál od jinud, než z té folie. Ty folie budou PP, nebo PE a to ti uškodit nemůže, z toho se v tak nízkých teplotách opravdu nic neuvolňuje.

                    0 0
                  • jIrI___  

                    V dnešní době zcela zbytečné obavy.

                    0 0
                  • Nitroglycerin  

                    Já jako chemik se „výluhů“ a mikroplastů z fólie nebojím ale vadí mi ta spotřeba plastů obecně. Je u toho na můj vkus moc plastového odpadu. Ale ano, občas to děláme. Tavička s odsáváním z Lidlu, jako vodní lázeň používáme kuchyňského robota, který má v sobě ohřev.

                    0 0
        • vasek80  

          A já sem přilezl s tím že chci keramiku Kamado Joe a ty jsi mi to zrovna rozmlouval a tak jsem koupil Broil Kinga..... Tady má být smějící smajlík

          0 0
    • ZdeNECK1  

      Zdravím, někdo zkušenost s hybridem z mountfieldu?

      https://www.mountfield.cz/hybridni-grily

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.