• Marshall

    Ahoj,

    mám pár otázek ohledně tlumičů na které bych rád dostal odpověď. Možná to budou směšné otázky, ale nedá mi to spát. Jako příklad použiju svoje kolo AGang Ninja. Mám tam tlumič Monarch RC3+ HV. Začal zlobit a tak přemýšlím o výměně za třeba Vivid Air R2C. Monarch má rozměr 222×66 (to druhé číslo udává délku „pístu“?) a Vivid 222×70. Z toho mi vyplynulo že tlumič se do rámu vejde, ale otázka je co udělá s jízdníma vlastnostma když rám bude mít vidlici Lyrik se zdvihem 170mm? Tlumič má zdvih 200mm…vlastně nevím jestli se to tak dá vůbec říct. Pochopil jsem že zdvih tlumiče má co dělat s typem zadní stavby a že je to složitý, to je tak všechno. Kdyby to tedy bylo tak jak říkám a tlumič měl místo původního zdvihu 170mm zdvih 200mm, bylo by kolo asi méně „jezdivé“ že? Dalo by se to vyřešit utažením komprese? Mám v tom strašnej guláš. :(

    Zkrátka, zajímalo by mě co se stane když Monarcha nahradím Vividem. :)

    Díky

    0 0
    • Concorde  

      S vividem bude tlumič chodit o 4mm víc. Chtělo by to zkontrolovat, zda nebude rám nikde o nic narážet. Ty 4mm chodu tlumiče udělají zhruba centimetr zdvihu zadní stavby. Tedy místo nynějších 170mm to bude 180mm. Jezdivé to bude stejně, protože celková délka tlumiče je stejná, tzn. i geometrie zůstane, jen tam budeš mít o cenťák víc zdvihu.

      0 0
    • Smazaný účet  

      prvni cislo (222) je roztec tlumice, vzdalenost ok pri nezatizenem nafunenem tlimici. Druhe (66 treba) je o kolik se zasune pistnice pri maximalnim stlaceni tlumice. O kolik se pri tomhle zasunuti tlumice pohne zadni stavba zalezi na ramu…kde jsou jake cepy, paky a tak…

      Zbytek jsem nepochopil…

      0 0
    • Pedro404  

      Na toho Ninju 2014 se v nižší verzi dával tlumič 222/70 z výroby, takže v pohodě. Nějak nechápu jejich uvažování, to je to samý, jako když na Cult dávali 200/57 a na Trinity s totožnou zadní stavbou 200/51.

      Jak ten Monarch zlobí?

      0 0
      • Marshall  

        Vyluzuje divný zvuky – mám o tom vlákno, bohužel nikdo mi nepomohl. Při 20% sag v něm něco rupne. Už byl na reklamaci. Řekli že to opravili. Odvzdušnili v něm něco prej. Ale tím se na tom rupnutí nic nezměnilo. Tak jsem si říkal jestli to náhodou nechce něco blbuvzdornějšího, třeba právě vivid. Kluci říkali že by šli do pružiny, ale já žádnou vhodnou v ceně okolo max 8 nenašel, tak alespoň jetej vivid bych tam dal.

        0 0
        • Concorde  

          To lupání je celkem běžné

          0 0
          • Marshall  

            No kdyby to byl jenom zvuk, tak mi to nevadí. Jenže on i ztuhne a to dost. Snižuje to citlivost. A v záruce by to dělat nemělo.

            0 0
            • Concorde  

              Jestli je tam taková hranka, tak je to normální. Vyrovnání tlaků mezi pozitivkou a negativkou

              0 0
              • Marshall  

                Jojo, přesně. Na 20% ztuhne, rupne a jede dál. Jenže když člověk jede a pořád to pod ním takhle rupe, neni to dobrej pocit Navíc jsem to u nikoho ještě neviděl. Jestli ono to nebude chtít spíš tu pružinu :/

                0 0
                • Pedro404  

                  Jestli chceš blbuvzdornej, tak pružina je ideál, na pružinovýho Vivida nemůžu říct křivý slovo. A dá se sehnat za pakatel.

                  0 0
                  • Marshall  

                    Kolik znamená pakatel? :)

                    0 0
                    • Pedro404  

                      Já nevim, tři litry? Teď zrovna na dolekopu žádnej takovej ale neni, koukám.

                      0 0
                      • Marshall  

                        Tři litry? To je dost málo, aby taky nebyl v rozkladu.

                        0 0
                        • Concorde  

                          V rajchu kolem 100€

                          0 0
                        • Pedro404  

                          Mam pružinovýho Vivida starýho cca 7 let… Dělam repas jednou ročně jenom kvůli tomu, že to zvládám sám, jinak by klidně dvě sezóny dal, pokud neni poškrábaná pístnice, neni se čeho bát.

                          0 0
                          • Marshall  

                            Tak paráda. A jakou tuhost pružiny kdyžtak zvolit? O tom nemám šajn.

                            0 0
                            • Pedro404  

                              To musíš zjistit od lidí, co jezděj Ninju, to záleží na tvý váze a přepákování rámu. Jenom je teda třeba podotknout, že Vivid používá spešl pružiny s většim průměrem. Já si vysoustružil redukci na klasiku, ale pokud vim, tak to nikdo neprodává.

                              0 0
                              • Marshall  

                                Aha. Takže mám jasno. Asi se budu muset smířit s rupáním. To je hrozně složitý toto. Hlavně ani nevim co si mám představit pod: „tvrdost 400“ třeba.

                                0 0
                                • Pedro404  

                                  Pod tim si nepředstavuj nic, to je prostě hodnota tvrdosti (konkrétně libry potřebný na zmáčknutí pružiny o jeden palec). Zjisti, kdo co na Ninje vozí, a vzhledem k jeho váze vůči tvojí tvrdost přidej nebo uber.

                                  0 0
                                  • Marshall  

                                    Když si říkal že vivid má spešl pružiny, tak se asi nedá porovnávat s pružinou u tlumiče X-Fusion kterej se dává na Ninju 2.0 co?

                                    0 0
                                    • Pedro404  

                                      Má spešl pružiny, ale ta číselná tvrdost je absolutní hodnota, takže platí i pro jiný pružiny. Já sem holce přes tu redukci dal na Vivida stejnou pružinu, jako na stejnym rámu vozila na Foxu, a vyjde to nastejno.

                                      0 0
        • Pedro404  

          Nevim, esli je Vivid Air nějak „blbuvzdornější“ než Monarch, ten vnitřek bude podobnej. Ale kdyby ses chtěl Monarcha za nějakou symbolickou cenu zbavit, tak ho vemu:)

          0 0
          • Marshall  

            Nevim, přijde mi konstrukcí pevnější. Rád bych ho dal za symbolickou cenu, ale jelikož nejsem milionář pochopitelně, tak se z toho budu snažit vytěžit co nejvíc jestli ho budu prodávat. :/

            0 0
            • Pedro404  

              Tak zase bys prodával údajně rozbitej tlumič, že jo:)

              Jediný, co by tohle mohlo dělat, je podle mě shimstack, a ten je stejně spolehlivej ve všech tlumičích. Na celkový konstrukci moc nezáleží.

              0 0
              • Marshall  

                Rozbitej by nebyl když by to na reklamaci opravili, do tý doby jim nedám pokoj. Je ideální pro někoho kdo jezdí čistějc než já nebo enduro.

                0 0
              • Marshall  

                Zapomněl jsem dodat, že to dělá jenom když je komprese nastavená na nejvíc otevřenou.

                0 0
    • wilda81  

      Využiji vlákno. Nastavení „end stroke rebound“ u Vividu ma mít stejně výrazné klikání jako nastavení komprese a „beginning stroke rebound“?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.