• Dada96

    Ahoj, chci se zeptat jestli jste už někdy řešili podobnou situaci, popřípadě nějaké rady…

    Letos začátkem srpna jsem měl dopravní nehodu kde jsem jel po Hlavní silnici z kopce a slečna vyjížděla z vedlejší silnice a nedala mi přednost a nabrala mě na kapotu. Při nehodě jsem si zlomil stehenní kost a odvezla mě záchranka do nemocnice. Když jsem se vrátil z nemocnice tak se u mě zastavili policajti kteří tu nehodu řešili a sepsali se mnou protokol, kde se mě ptali i mimo jiné Jakou rychlostí jsem v té křižovatce jel Uvedl jsem max 40km/h (byla tam 30 které jsem si samozřejmě nevsimnul)) stím že to nevím přesně protože nemám tachometr a prostě nepoznám kolik jedu… Slečna mi chce přičíst spoluúčast kde řekla že jsem tam jel rychle… A jelikož z nemocenské zaplatím tak akorát nájem a veškeré finanční zásoby které jsem měl tak jsem vyčerpal. Tak jsem se obrátil na její pojišťovnu pr. Ta mi sdělila že mi nemůžou vyplatit ani zálohu dokud nebude určen viník nehody. (Podle mýho je stoprocentním viníkem ona ale prostě to neuzná) … Otázka zní jak dlouho to přibližně bude trvat, než dojde k soudu (od nehody to je cca 3 měsíce) a jakou šanci mám na to aby mě nepřišli spoluvinu, tudíž bych měl po ptakach a nic nedostal.

    0 0
    • exBURN  

      Proč si jim řekl žes jel 40km/h? Teď se to bude blbě vyvracet. No těžko radit – já bych si vzal raději právníka páč to je přesně ta situace kdy ses napráskal a teď už se bude těžko měnit výpověď

      0 0
    • jannk  

      Kdo je vinik pochopitelne od pocitace nikdo nerekne, ale nema cenu rikat jak rychle jsi jel, nejsi povinny to vedet. Kdyz uz jsi nejake cislo rekl, tak ho zpochybni jako svuj hruby odhad (coz je nakonec pravda) a ze sis uvedomil, ze takhle rychle se jezdi na Tour de France, takze ses musel seknout.

      0 0
      • Yura  

        No rychle asi jel, kdyz nestacil reagovat na auto z vedlejsi.. Ja si tenhle scenar furt nejak nedokazu predstavit, abych fakt vletel do auta co vyjede z vedlejsi. To bych nesmel znat tu cestu(nevedet, ze tam nejaka vedlejsi je). Muselo by to auto byt schovane za necim a musel by to byt fakt kopec, abych opravdu jel rychle.. Protoze jinak to fakt nechapu..

        0 0
        • jannk  

          Mi se uz stalo, ze mi auto zdanlive dalo prednost, tj zastavilo pred hlavni … a kdyz jsem se blizil, tak se proste rozjelo jako by me ridic nevidel. Tj bud se dival fakt jen po autech nebo si myslel, ze ‚to stihne‘

          0 0
          • Cemik  

            Presne tak. Vcera se mi to stalo, chlapec zastavil a koukl zleva doprava a rozjel se, ja stim tak nejak pocital takze jsem pribrzdil a zastavil nez by me sundal. Kdybych pokracoval puvodni rychlosti tak me dal jak mouchu placackou

            0 0
          • drood  

            Někteří to totiž dělají schválně. Už se mi to párkrát stalo. Jedu po hlavní, pěkně rozjetej, řidič na mě kouká, já na něj, svítím i ve dne a když jsem skoro u něj, lážo plážo mi tam vjede. Udělal mi to i pekař s Avií… Známý, který jezdí každý týden do Německa mi radil kopnout jim do dveří, prý je to v Německu takový folklór…

            0 0
            • atty  

              Vem si příklad z Onucehu – na řídítka nějaké rakety, uříznutou brokovnici či granátomet a kdo Ti nedá přednost, tan dojezdil… :))

              0 0
            • Smazaný účet  

              Nebo urazit zrcátka.

              0 0
        • gerrard  

          30km/h to je velmi zhruba 8m/s. Kdyz tam to auto bude stat a najednou vyrazi ve spravny okamzik, tak to ani nebude aaaaaaaaaaa bum, ale bum aaaaaa.

          0 0
        • mr.antik  

          Do auta z vedlejší jsem narazil a 40km jsem rozhodně nejel. Ono tvému scenáři chybí ta situce. Kdy tě prostě přehlídne a vjede tam 10m před tebou

          0 0
          • Yura  

            No muj „problem“ bude hlavne to, ze ikdyz jsu na hlavni, tak proste pribrzdim a ikdyby se to auto skutecne predemnou rozjelo, tak ubrzdim a nebo proste spadnu. Rozhodne do neho nevletim v takove rychlosti ze si dolamu tak velkou a pevnkou kost jako je steheni.. Proste ja su ten zranitelnej na tom kole, tak se tak chovam. Kdybych jel v hamru, tak je jasny, ze mam vsechny u ****** a jedu po hlavni jako bos.. :D

            0 0
            • mr.antik  

              mě se to stalo tak, že jsem jel z kopce, v pravo vedlejši taky z kopce, na rohu barák, bylo to ve městě. Takže auto uplně přirozeně zabrzdilo, skoro stálo, vypadalo to že zastaví ale najednou to tam pustil.

              Samozřejmě dneska jezdim o dost opatrnějc, ale to jsou holt roky praxe i v autě, takže vim že když se mi dokáže za sloupek schovat celá fábie, tak cyklista se tam schová dvakrát.

              0 0
            • Rychlej turista  

              Pokud se řidič rozhodne sejmout tě, tak tě sejme a neuděláš nic. Že cyklistu přehlídl, řekne vždy, protože jinak by se musel přiznat, že si myslel, že to stihne, ale nestihl. A když je pod vlivem, odhad je ještě horší. Mě takto „neviděl“, když se na mě před odbočením podíval a sejmul mě na rovné široké silnici z protisměru při odbočení vlevo.

              Kdybych jel v hamru, tak je jasny, ze mam vsechny u ****** a jedu po hlavni jako bos.. :D Toto je přesně ten důvod, proč řidiči aut cyklisty „nevidi“. Nepředstavují totiž pro ně žádné nebezpečí.

              0 0
            • zdenek  

              No, jen abys na tenhle scénář nedojel. Až si takhle jednou na hlavní přibrzdíš a řidič nalepený metr za tebou to nebude čekat, tak hádej, co se stane…

              0 0
              • nooski  

                Treba naprosto bezne nedani prednosti na kruhaci. Clovek se muze snazit jak chce, muze davat bacha ale kdyz za volantem sedi blbec tak je pruser.

                0 0
        • Jezevec70  

          Chytrolíne, že ty se něco neumíš představit, neznamená to, že se to nemůže stát.

          Mě se třeba stalo, že jsem jel po rovině max 25, a paní co mi dávala přednost, se najednou rozjela, když jsem byl od ní asi metr.

          Takže jsem ji napálil do předního kola.

          0 0
        • nooski  

          Ty toho nechapes tuny… Zatim me nikdo nenabral ale casto jen diky nahode. Je tolik scenaru, ktere neovlivnis. Kor kdyz za volantem sedi baba nebo duchodce to se muze stat naprosto cokoliv.

          0 0
          • Yura  

            Ale muzes ovlivnit to zasadni a to je tvoje rychlost. Sorry, ale jestli jedes 25km/h nebo 50km/h muze byt ten rozdil mezi odreninama a zmrzacenim nebo smrti. Zeptej se Scarponyho nebo Niky Hejdna..

            0 0
            • Karlos009  

              Takže mám jezdit pořád 25km/h, nebo mám před každou vedlejší kde někdo stojí a mohl by mne možná ohrozit zpomalit na 25km/h, nebo jak? A nebude těch 25 taky moc? Nemám to kolo raději vést?

              0 0
              • Yura  

                Ne porad, ale jezdit ve meste rychle je proste o drzku. Jak pise IndyCZ vetsina lidi nepredpoklada, ze pojedes rychlosti skutru a ikdyz te uvidi, tak ti tam prsote vleti, protoze si bude myslet, ze to stihne. Ja jak jedu nad 30km/h po meste, tak se bezpecne opravdu necitim a tech situaci, kdy me nedaji ostatni prednost je mnohem vic nez kdyz jedu 20… Mimo mesto to vetsinou problem neni, ale stejne je potreba na krizovatkach davat bacha..

                0 0
                • bezdratova.sprcha  

                  No s tímhle souhlas. Já se teda dopředu dívám na potenciální idioty a raději přibržďuji. Řidiči fakt nečumí dostatečně dlouho, aby odhadli rychlost, takže vidí kolo a předpokládají, že jedeš max 15kmh.

                  No a pak pro hobíky je problém akcelerace, protože v těch stísněných prostorách jsou rychlejší než auta a rozjet ze zastavení se umí také podstatně rychleji. Nikdo nepočítá, že kolo vystřelí z křižovatky nebo kraje silnice a během pár vteřin překročí městský limit.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Ne ale správný řidič předvídá. Já také nezenu na křižovatce maximum ale lehce zpomalim a sleduji co řidič dělá.

                0 0
                • Karlos009  

                  Tak to tě musejí všichni milovat. Jezdím denně (někdy na kole častěji autem) po dlouhé ulici na kterou co 150m (přibližně) ústí vedlejší. Je rovná mírně z kopce a frekventovaná. Takže mám jet 25km/hod nebo před každou z těch křižovatek mírně zpomalit, protože ten na vedlejší může být blbec? Ti za mnou budou určitě štěstím bez sebe. Já se taky dívám co dělají ostatní, ale určitě nebudu zpomalovat před každou křižovatkou, nebo nepojedu krokem, protože „co kdyby“. Obviňovat někoho že jel moc rychle když narazil do toho co mu nedal přednost je prostě blbost. Obzvláště když o té situaci nevíme vůbec nic.

                  0 0
            • nooski  

              Pokud budoz na druhe strane kokoti jako tenhle https://cycling.today/…n-his-phone/ tak nepomuze nic. A v posledni dobe pozoruju, ze se procento tocitelu volantem, kteri cumi do mobilu, nebezpecne zvysuje.

              0 0
        • IndyCZ  

          Že se mi řidič vsere do cesty, protože myslí, že má čas, se holt občas stane. Někteří lidi totiž nečekají, že se cyklista může pohybovat i vyšší než 15 kilometrovou rychlostí.

          0 0
        • Glum  

          Auto na vedlejší stojí a čeká, já jedu na hlavní do kopce, rychlost max dvacet. Oční kontakt, vidíme se. V okamžiku, kdy vjíždím do křižovatky, borka slápne na plyn a vskočí mi do cesty.

          0 0
      • Vilém  

        Jak nejsi povinen to vedet? To nikoho nezajima, zda mas tacho nebo ne, ty proste musis dodrzet rychlost a jak to udelas, to je tvuj problem.

        0 0
        • Jezevec70  

          Ano, v tom okamžiku to vím.

          Ale mám povinnost vědět za několik dní, jakou jsem jel kde rychlostí?

          0 0
          • Vilém  

            :) No to uz je jina. Jeho problem je ten, ze nevedel o te tricitce a uvedl co uvedl. Ted uz to tezko bude brat zpet, kdyz je to zaprotokolovany.

            0 0
          • kubad  

            když něco nevím tak nic neříkám, teď máš problém a těžko se vykroutíš budeš mít část viny

            0 0
    • JendaH  

      Nj, když se úplně zbytečně sám přiznáš k porušení předpisů, tak je to těžké… Ani u soudu bych tomu moc šancí nedával, ale zkus si najít nějaký podobný případ na https://www.30kmh.cz/.

      0 0
      • hrota  

        ¨Tím bych si nebyl tak jistý, tady tohle doporučuji přečíst, není to tak jednoznačné, nicméně viníka nehody bude muset určit soud. Samozřejmě pokud si něco uvedl do protokolu, tak to není dobré a zpochybnit to dá určitou práci. Imho, pokud tam ta 30 není přesně kvůli tomu, že je to nějaké mega nepřehledné místo je šance, že rychlost nebude problém. Nicméně, jak víš, že jsi jel 40, máš nějaký záznam z GPS a nebo si to fakt jen plácnul.

        0 0
        • kubad  

          vinu nedostane, ale možná částečně spoluúčast

          0 0
          • hrota  

            Toť otázka, pokud se prokáže, že jeho „překročení rychlosti“, kdy sám sebe naprášil a rychlost byla měřena okometricky, nemělo vliv na to, jestli k nehodě dojde nebo ne, tak by neměla být ani spoluúčast ne? Samozřejmě je otázka jak si tyhle věci vyloží pojišťovna…

            0 0
            • scalar  

              Subjektivní odhad rychlosti váhu nemá, spíš se musí brát výsledky vyšetřování jako brzdná dráha, deformace…

              0 0
              • hrota  

                Taky si myslím, že by to nemělo mít váhu, každopádně pojišťovna nevyplatí nejspíš nic do doby, než se vše neuzavře.

                0 0
                • kubad  

                  tak tak a pokud bude na druhé straně dobrý právník bude to složité

                  0 0
                  • hrota  

                    Čím dál tím víc si říkám, že měl brácha sakra štěstí, když zmuchlal auto vlastní vinou na totálku a pojišťovna nekrátila ani o korunu…

                    0 0
              • Dada96  

                No kolo je na sracky uplne a právě na to mi řekl policajt že jsem musel jet mnohem ale mnohem rychleji… Porovnával to s nějakým ciklistou co jo smetl kamion prokazatelně v 90 a že to kolo dopadlo líp… To jsem argumentoval tím že nevím co měl on za kolo ale že já měl prostě činu za 15tisic (decatlon)

                0 0
        • Dada96  

          Fakt sem to jen placnul protože to že mě vymáhal a já mu furt říkal že fakt nevím kolik že nemám tachometr v očích ale že zhruba těch 40 ale že fakt nevim

          0 0
          • Jezevec70  

            Zpochybnil bych to s tím, že jsem při výslechu byl pod vlivem silných léků proti bolesti a tudíš jsem špatně pochopil, co po mě policie vlastně chce.

            Ale líp by ti určitě poradil právník.

            0 0
            • Bubaaak  

              by mohl říct „jsem myslel že myslí její rychlost, ale nejel jsem víc jak 20… nebo rychlost v součtu mou a její…“

              0 0
              • IndyCZ  

                Jako i kdyby tam byla třicítka, tak se bere tolerance 5 km/h, takže mohl legálně jet až 35. A naslepo určit, jestli jedu 35 nebo 40… ale vyřčené se pak blbě vyvrací no.

                Jinak ten argument s poškozením kola… může být smrťák, kde se kolu nestane lautr nic a může být nehoda, kdy je z kola kupka šrotu a dotyčný nemá ani škrábanec… Tam vstupuje tolik faktorů, že ten policajtův argument byl pěkně mimo. I když zkušenosti jsou zkušenosti… :-)

                0 0
                • Bubaaak  

                  V patek jsem položil kolo, na kole jen zas jen odlítlá krytka duálu, sedřená omotávka a ztracený světlo…

                  Já nemužu chodit, dýchat, ruka na kaši, u pc sedím na jedný půlce a mám pocit, že jsem v alternativní realitě, protože to co se řeší na B-F a děje mimo internet nemuže být pravda :D

                  To jsem jel třicet.

                  Když jsem onehdá poslal kolo proti zdi ve třicítce, přední kolo místo zadního, řídítka na kaši, zadní stavba na kaší a sedlo nad řídítkama… Jen naštíplá ruka

                  Tím chci říct, poškození kola můžou být i ve dvou stejný rychlostech naprosto jiná, navíc, když to auto ti to kolo napálí a následně přejede.. ti zbudou použitelný jen destičky z brzd

                  0 0
    • Fran7  

      No jo ženská, co neodhadne vzdálenost a rychlost přijíždějcího vozidla/kola je každá 9,5 z 10. Rychlost vyšetřování naší policie je buď velmi rychlá nebo neúměrně dlouhá, vzhledem k tomu, že už je to 3 měsíce, tak určitě čekají až budeš OK a můžou mít doklady o délce trvání neschopenky o následcích zranění = trvalé poškození nebo ne. Právník tě dokáže ochránit, to, že jsi odhadl rychlost neznamená, že je to pravda, jen tvrzení to dokáže každý právník smést a důkaz, že ona jela z vedlejší a musí ti dát přednost je jasný, že tě neviděla nikoho neomlouvá.

      0 0
    •  

      no jen tak odhadem..tahle slečna má dobrýho přítele-právníka. takže asi budeš taky muset nějakýho sehnat! a řeknu ti-je to terno mít v rodině právníka-zvláště dnes…

      Mám obavu, že bez profíka se dál nehneš! Na to jsem já dojel taky-v naivní naději „prostě budu říkat pravdu“ -obhájce jsem odmítl…no a dostal jsem lekci!

      0 0
      • Dada96  

        Ale dá se pak odvolat ne nebo prostě když s tim nesouhlasím tak se odvolat a příště přijít s nějakým dobrým právníkem

        0 0
    • BB  

      a v jakým stavu jsi byl, když se u tebe zastavili policajti. Nebyl jsi ještě nějak psychicky rozhozený z té havarie a z návratu z nemocnice. Tachometr na kole není povinná výbava a vlastní odhad rychlosti je ošemetná věc. Z vlastní zkušenosti vím, že když to někde pustím z kopce a už se mi to zdá hodně rychlé, tak odhaduji 50 km/h a když se po dojezdu domů podívám na maximálně dosaženou rychlost, tak tam není 50, ale okolo 45. A to je fakt a potvrdilo mě to i několik kamarádů, tak až bude soud, tak o tohle bych opřel svoji výpověď.

      0 0
      • Smazaný účet  

        už se to tady řešilo – tachometr mít nemusíš, ale rychlost dodržovat musíš…jak si to zajistíš je čistě věc tvého svobodného rozhodnutí

        ale v tomto případě když sám doznal do protokolu (imho neprokazatelné) pochybení už asi není co řešit – je to jednou zapsané a protistrana se po tom bude vozit…

        0 0
        • sis  

          Pokud tam není uvedeno, že jel 40, tak max 40 znamená, že mohl jet i 20… No by neměl být problém. A to kolik opravdu jel není k dokazování na něm, ale právník nejsem.

          0 0
        • BB  

          ale o tom jsem nemluvil že nemusí dodržovat rychlost, když nemá tacháč. Jeho šance je v tom, že zpochybní svůj odhad rychlosti. Prostě rychlost dodržel, ale když se ho zeptali policajti, tak jako vždy měl trochy velké oči, jako naprostá většina cyklistů, rybářů, …

          0 0
          • Smazaný účet  

            Pruser je, ze se nabonzoval sam. Kdyby neopovedel, je na policajtech, aby mu dokazali, ze jel rychle.....a to vpodstate nemaji jak..kdyz se prokecl, je na nem, aby to vyvaratil…to je cele…

            0 0
            • Martin  

              S polucisty se zásadně nebavíme :)

              0 0
            • BB  

              tak, tak a já se snažím podiskutovat o tom, jak zpochybnit vlastní první odhad a to tak, že rybář vždycky ukáže, že chytil větší rybu, cyklista vždy řekne, že jel rychleji než ve skutečnosti jel. Má jinou šanci ?

              0 0
      • Dada96  

        Byly za mnou po 14 dnech a nemohl jsem si přesně vybavit jak se to stalo … Ano byl jsem z toho všeho ještě rozhozenej

        0 0
      • Dada96  

        Byly u mě po 14 dnech a já přesně nevěděl ani jak se to stalo byl sem z toho rozhozenej.

        0 0
    • sis  

      Soused kdysi takhle ‚sundal‘ motorkáře. Vjížděl autem na hlavní a borec na mašině se přiřítil zpoza horizontu (bylo to na kopci). Soud byl a nikoho nezajímalo, že ten motorkář překročil rychlost (a nebylo to o pár km/h jako tady). Prostě nedal přednost, tečka.

      0 0
    • Fran7  

      Tak jsem se zeptal kamaráda policajta a ten říkal, že tvůj odhad rychlosti není právně podložitelný, podstatné, že ona jela z vedlejší, ale záleží kterej ***** to bude vyšetřovat, pokud bude chtít mít rychle uzavřeno, budeš v klidu, pokud to bude rejpal a bude se chytat každé skulinky pořád máš šanci, ale bude to trvat dlouho.

      0 0
    •  

      a zařiď si „urázovku“…!

      0 0
    • Smazaný účet  

      Co nejrychleji si vezmi pravnika, nejlepe specialistu na podobne pripady (dopravni pravo, spravni rizeni). Bez konzultace s pravnikem uz nepodnikej zadne kroky, nic nepodepisuj, neodpovidej na dopisy, bez pravnika nechod na zadne jednani. I kdyz za pravni zastoupeni zaplatis nemalou sumu, porad se Ti to vyplati. Kdyz bude pravnik schopny, zaplati Ti i naklady na nej vinik nehody.

      0 0
      • jannk  

        Moc se díváš na televizi

        0 0
        • Smazaný účet  

          Vice nez 20 let pracuji ve statni sprave a trochu vim jak to v pripade jednani na PCR chodi. Pokud prijdes jako obycejny obcan, poslou te policajti i s tvymi predem pripravenymi argumenty klidne s usmevem do ******. Pokud si privedes „Pana doktora“ daji si sakra pozor, asi si sami neprivodili nejake tezkosti. Navic proste musis predpokladat, ze protistrana si to u dopravaku nejak osefovala. Vzhledem k tomu, kolik je u nas policajtu na 1000 obyvatel, by nebylo nic divneho, kdyby tam „nekoho znala“.

          Pokud vim z povineho ruceni vinika by mely byt uhrazeny vsechny oduvodnene naklady poskozeneho.

          0 0
      • AussigBiker  

        Kdyz tvrdis, ze mu vinik zaplati naklady na pravnika, mas sajn jak to funguje?

        0 0
    • Barak  

      Vina pujde za ni, pojistovna ti ale nic neda, dokud to nebude soudne uzavrene. Pokud jsi v protokolu uvedl max. 40, drzel bych se toho, ze to spis bylo min. Jako argument bych pouzil treba to, ze kus pres tebou jelo auto, ty jsi jel stejnou rychlosti, tak predpokladas, ze to bylo spis ke 30. Pravnika bych zvazil.

      Pokud jsi to tam ale smazil hlava nehlava, tak bud chlap a prijmi svou cast viny.

      Jo a udělej si urazovku. Par stovek mesicne te nezabije a ted by ti to asi dost pomohlo predpokladam.

      0 0
    • Georrge  

      Že nemáš tacho je podle mě docela *******, teď to bude tvrzení proti tvrzení, ty řekneš že těch 40 byl špatný odhad, že to bylo do 30, ona řekne, že jí přišlo žes jel jak šílený a zjevil ses tam z ničeho nic. Právník by to asi dokázal nějak přeformulovat na tvou stranu.

      A taky dost záleží, co to bylo za třicítku a jaký tam má důvod, můžeš to omezení rychlosti zpochybnit, že tam nemá význam, nebo že nemá význam pro tvůj případ (třeba pokud je tam kvůli stavbě a v ten čas se tam nic nestavělo a úsek je normálně přehledný). Prostě hodně záleží na situaci a daném místě, kde se to stalo. Pak si myslím, že bys tu spoluúčast nemusel dostat.

      0 0
      • Barak  

        30 je porad 30.

        0 0
        • Georrge  

          Tak ještě jednou – smysl omezení rychlosti v daném místě můžeš u soudu zpochybnit, jestli ti to projde nebo ne, to záleží na soudu a konkrétní situaci.

          0 0
          • Barak  

            O tom slysim prvne a dost pochybuju, ze bys mel sanci. Neni na ridici, aby posuzoval opravnenost znacky, je-li umistena v souladu se zakonem.

            Ale nejsem pravnik, takze to kategoricky vyvratit nemohu.

            0 0
            • Georrge  

              Nežijeme v diktatuře, můžeš zpochybnit libovolný zákon či omezení. Ale taky nejsem právník, takže přesné podmínky nebo šance na úspěch ti neřeknu. Ale od toho máme soudy, přestupkové řízení, rozptyly v pokutách a podobné věci, aby posoudily každou situaci zvlášť a neřekli jen – takhle to stojí v zákoně, hotovo tečka. Samozřejmě nikdo nechce, aby řidiči brali zákon do vlastních rukou a vysvětlovali si dopravní omezení po svém. Pokud tam ale ta třicítka je primárně z jiného důvodu, než kvůli nepřehledné křižovatce (např kvůli přechodu, kvůli stavbě, nebo prostě kvůli něčemu jinému), což by měli doložit dopraváci, proč tam to omezení dali, tak jistou šanci na úspěch podle mě má (zvlášť pokud je překročení rychlosti malé, třeba o 5–10km/h).

              0 0
              • Barak  

                Podle me science fiction, ale evidentne to tu nerozlousknem. Peace.:)

                0 0
                • Georrge  

                  možná je, možná není, ale kdyby to náhodou řešil s právníkem, tak je podle mě lepší s ním probrat i takovouhle možnost, byť je třeba nereálná :)

                  0 0
                  • Barak  

                    Tak to kazdopadne.:) Jeste bych zkusil argumentaci, ze kdyz tam jel, znacka tam nebyla.:)

                    0 0
                    • Georrge  

                      třeba :D a jak to vlastně je s nečitelnýma značkama? Když je třeba ohnutá, nebo ji někdo vytočí do boku, nebo je přes půlku strom, či další takové…

                      0 0
                      • Barak  

                        Tak to nevim, ale tahle varianta by uz byla asi slibnejsi.:)

                        0 0
                        • Dada96  

                          Zrovna na tohle bych nesazel určitě to měli obehany policajti po nehodě a předpokládám i vyfocené…

                          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Problém ale je, že ten co vyjížděl z vedlejší bude argumentovat, že pokud by sražený jel v limitu, tak k nehodě nedojde. Zkrátka že sražený nebyl v dosahu, kdy by řidič na vedlejší potřeboval zastavit a dát přednost, za předpokladu že je dodržena povolená rychlost.

            0 0
            • novas752  

              By mě zajímalo jestli by tak argumentoval, i kdyby po hlavní jela echt rozjetá Tatra. :)

              0 0
            • Smazaný účet  

              To by mozna mohl argumentovat, kdyby jel prokazatelne na 50 150 km/h a ne na 30 imaginarnich 40.

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Neplést kozy s vozy.

                Místa, kde je hlavní silnice omezena na 30kmh nebývají dobře přehledná a ty rozdíly v rychlostech tam jsou hodně znatelné. Rozdíl mezi 30 a 40 kmh je tři metry každou vteřinu. Tzn. kdyby jel v daném limitu, bude po té době, co autu trvá najet do silnice, minimálně 15 metrů vzadu. Samozřejmě hypoteticky. Nevím, jak vypadala daná situace,

                0 0
                • novas752  

                  Vis jaka to musi byt slupka aby sis zlomil stehno?

                  Kdyby jel o 10 min narazil by do toho auta taky.

                  0 0
                  • Dada96  

                    I kdybych jel 30 a ona 30 tak v místě střetu by to bylo 60 jelikož mě nabrala na čumák nako a ke zlomení tě nohy došlo právě při tom nárazu ne při pádu až po tom co jsem letěl to jsem pristal na druhou stranu a spíš na prdel

                    0 0
                • Kubajsu  

                  To jako že tobě trvá rozjetí od posledního podívání 5 vteřin? No potěš koště.

                  0 0
                  • Dada96  

                    Ona v té křižovatce nezastavila což sem předpokládal že zastaví…až po tom ve nezastavila tak sem začal reagovat ale dalo by se říct že jsem. Byl dost v šoku protože jela přímo na mě :/ (při nehodě mi říkala že jela 50 nevím co řekla pojišťovně ani co řekla policajtum, ale todle si moc dobře pomatuju a v moment kdy to říkala tak u mě byla řidička už jiného auta a ujala se me takže ta to musela taky slyšet. Myslíte že je možnost nahlédnout do výpovědi té slečny co mě srazila a kdyby tam uvedla že jela 30 tak to pomocí toho svědka vyvrátit? Ta paní co se mě ujala je ze stejného sídliště takže se sní občas potkam)

                    0 0
                    • Kubajsu  

                      Takže ani nepřibrzdila a nabrala tě předkem z boku? Tak pak je tvoje rychlost naprosto irelevantní. Tvoje případné překročení rychlosti by mohlo být bráno jako spoluvina (u všech rozsudků to zatím tak bylo) jen v případě, že řidič z vedlejší dával přednost a pak se rozjel. A až poté do něj narazil rychle jedoucí motorkář, jehož extrémně vyšší rychlost nebylo možné podle soudu předpokládat.

                      Obecně u případů o kterých jsem se dočetl se zjednodušeně bere, že náraz do přední části je jednoznačné nedání přednosti, do zadní části možná spoluvina…

                      0 0
            • Smazaný účet  

              No…ale jeden prestupek nejde omlouat druhy,…

              Viz nedavna kauza, kdy dobroser chtel napsasit kamion predjizdejici pres olnouv protismeru na vyjedzu z tunelu…a sam odesel s flastrem pro nedodrzeni prednosti:)

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Já ale narážím na to, že přednost nedáváš tak, že se podíváš a když vidíš jakýkoli dopravní prostředek, čekáš libovolnou dobu než projede.

                Podíváš se, jestli něco jede, a pokud vidíš, že jsou dostatečně daleko, tak tam vjedeš. No a právě tady je ta spornost, kdy v nějakém takovém stísněném úseku kdy třeba vyjížděla z dej přednost v jízdě, tam najede v domnění, že přednost dávat nemusí, protože neví, že tam někdo překračuje povolený limit.

                0 0
                • Dada96  

                  Já jen doplním že ta slečna do křižovatky vjela ani nezastavila ani nezpomalila. A já když sem ji viděl jak tam vlitla tam sem začal brzdit a když jsem viděl že se řítí na mě tak jsem ji chtěl obet protože jsem myslel že si mě všimne dupne na brzdu což kdyby udělala tak ji stihnu obet . K té zlomenině jsem přišel při nárazu nikoliv při pádu na zem protože na zem sem spadl úplně na druhou stranu.

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Takže se jednalo o přehledné místo. Proto by ses mohl maximálně teoreticky dopustit přestupku, pokud ti dokážou, žes jel rychleji než 30 km/h. Pokud jsi viděl ty ji, jak valí do křižovatky a měl čas při spatření, jak jede a že tě ignoruje, brzdit a provádět úhybný manévr (obojí najednou jde na kole dělat velice těžko, takže na intenzívní brzdění a změnu směru je třeba opravdu čas), musela v tu samou dobu (při vjíždění do křižovatky) vidět i ona tebe a v tom případě ti nedala přednost. Šetřením by tak mělo vyjít najevo, že měla dost času dát ti přednost, protože tě viděla včas, a neudělala to a tvoje rychlost na její rozhodnutí vjet do křižovatky i přesto, že tě musela vidět, nemohla mít vliv.. A v tom případě není co řešit. A jak tě nabrala? Zepředu nebo jsi jí vrazil do boku, do dveří?

                    Při výpovědi bych se držel toho tučného.

                    Něco jiného by bylo v nepřehledném místě, kdy ona by nikoho neviděla, vjela proto do křižovatky a ty do ní kvůli své vysoké rychlosti vrazil dříve, než stačila křižovtku opustit. Řekl bych, že právě toto je případ, kdy by byla vina přičtena tobě.

                    0 0
                  • IndyCZ  

                    Hoď sem odkaz na StreetView nebo Panorama z mapy.cz, a popiš, jak k té nehodě přesně došlo, ať si to umíme pořádně představit. :-)

                    0 0
              • gerrard  

                To myslis tu Jihlavu? Jestli jo, tak to je ulet dokazujici jaky je tu kocourkov. Protoze davat prednost necemu co vyjede z tunelu do ktereho nevidis proste nejde.

                0 0
            • Georrge  

              To by samozřejmě mohl, ale v tomto případě je to myslím irelevantní. Pokud nestihl zareagovat ve 40km/h a vlítnul do auta ve skoro plné rychlosti, nestihl by zabrzdit ani kdyby jel 30, prostě to tam dotyčný z vedlejší poslal přímo před něho a výsledek nehody by změna rychlosti asi neovlivnila. Navíc ten co jede z vedlejší nesmí ani ohrozit, ani omezit, čili pokud by jel 30, tak by se před něho musel zařadit tak, aby z těch 30 nemusel ani trošičku brzdit. Navýšení rychlosti o 10km/h z toho neudělá situaci, že nestihne dobrzdit a vlítne do něho takovým stylem, že si zlomí stehenní kost. Takže to podle mě u soudu nemůže projít.

              0 0
              • Kubajsu  

                Omezit můžeš. Dát přednost znamená neohrozit (tj. nutnost výrazně měnit směr nebo rychlost jízdy).

                0 0
                • plzakj  

                  Ne „vyrazne“, ale „nahle“.

                  0 0
                  • Kubajsu  

                    Věděl jsem, že to nemám správně, ale nechtělo se mi hledat v zákoně správný slovíčko :-)

                    0 0
            • Barak  

              Kamarad motorkar mi rikal, ze uz byly vynesene rozsudky v neprospech motorkaru, kterym nedalo auto prednost s oduvodnenim, ze byla ze strany motorkare porusena rychlost o tolik, ze ridic vozu nemohl predpokladat, ze dojde ke stretu.

              Asi by to slo vygooglovat. N

              Pokud je to tak, nemyslim, ze v tomto pripade prekroceni o 10 km/ hod nelze predpokladat. Kdyz uvidis blizici se auto, tezko odhadnes, jestli jede 30 nebo 40.

              0 0
              • Jezevec70  

                Taky znám takový případ.

                Motorkář jel v obci přes horizont prý přes kilo a napálil do auta, které mu „nedalo přednost“.

                Řidič ho absolutně nemohl vidět. Vidět je tam tak na 40 metrů. Nakonec řidiče auta osvobodili.

                0 0
            • gersa  

              Tohle by velmi jednoduše mohla prokázat/vyvratit simulace dané situace.

              Třeba by se pak prokázalo, že ani poloviční rychlost cyklisty by nezabránila srážce, protože tam dotyčný vjel ve chvíli, kdy už nešlo nijak reagovat nebo zastavit

              Pak je IMHO jedno, jestli jel 30 nebo 40km/h

              0 0
    • marasan  

      Nezapomen, ze vycislenou skodu od pojistovny nemas sanci dostat celou (pokud se s pojistovnou nebudes soudit), takze doporucuju veskery i minimalni naklady zauctovat. Ja mel 2 roky stary kolo, coz je vlastne novy a amortizaci mi napocitali 30%, nechutna zlodejna.

      0 0
    • Delkim  

      Doporučuji přečíst tento článek, nedávno se na některé rozhodnutí soudů z této kauzy odvolal nejvyšší soud a bere se to jako precedens.

      Kdy je na vině za nehodu řidič jedoucí po hlavní silnici?

      0 0
      •  

        Velmi důležité a zajímavé!

        :" já jsem nemohl doržet zákon , protože ty jsi mně to svým vlastním porušením (i jiného) zákona znemožnil" !

        to je teda dost na hraně..to se dá zneužít …Dle mého je nakonec rozhodující skutečný záměr-motivace.

        Viz třeba případ..cyklista je neosvětlený..tak ho naschvál a vědomě sejmu (i když ho vidím), přitlačím do příkopa, abych mu dal „za vyučenou“ nebo prostě mám blbou náladu a nemám rád cyklisty…:-(

        Nikdo samozřejmě nedokáže , že to byl úmysl, pokud řidič bude tvrdit, že ho neviděl a přehlédl !

        PS: v každým případě je jistě lepší samozřejmě zákony (pravdidla provozu, předpisy) dodržovat a nedávat „zbraň“ do rukou psychopatům, který mají potřebu „vychovávat“ i takovým brutálním způsobem..

        0 0
    • Sunshine 29  

      Ty kecy níže (komentáře) jsem nečetl, ale pokud se budou točit na rychlosti, tak bych řekl těch cca „do 30ti“ co je povoleno a těch 40 bych „zalhal“, nikdo to nedokáže a kdyby svedl bych to na šok.

      Jel jsi po hlavní s tečka. Zbytek je následek nedání přednosti.

      0 0
    • hmm  

      Záznam trasy na Stravě nemáš? Kameru nevozíš, tachometr taky ne, povinnou výbavu na kole jsi měl? Reflexní prvky vozíš? Cyklista na silnici je hmyz který tam nemá co dělat. To mi řeklo mnoho řidičů a tak to mám vždy na paměti. Držím palce

      0 0
    • Vrci  

      Bylo to ve městě nebo mimo obec? Mimo obec je rychlost stanovena/omezena pouze pro motorová vozidla a dopravním značením lze pouze upravit tuto rychlost, ne ji stanovit.

      0 0
      • Dada96  

        Bylo to ve městě :( ale do protokolu jsem uvedl abych byl přesný: asi 40 přesnou rychlost nedovedu určit.

        0 0
        • BikeClubKovacek  

          Jako …je to sice podvod,ale neni problem tim mistem projet znovu se Sport Trackerem…a namerit tech 30km/h…a jen upravit datum a cas.Nikdo nic nepozna ,ale jestli oni berou v potaz tvuj odhad,ktery se jim hodi,tak nevidim problem ani v tomhle…,jelikoz oni taky argumentuji necim co treba ani nebylo.:-)

          0 0
          • BikeClubKovacek  

            Nejvetsi problem bude proc si s tim prisel az ted…v nejhorsim rekni,ze si porad doufal,ze se nejak domluvite…maximalne naznac,ze mas v ruce taky neco… ;-)

            0 0
      • Vašur  

        Pokud se jedná o rychlost upravenou značkou B20a, tak ta říká podle vyhlášky 294 „značka zakazuje řidiči překročit…“. Platí tedy jak pro řidiče motorových, tak i nemotorových vozidel. To znamená i pro cyklisty. A nerozlišuje, jestli je to v obci nebo mimo obec.

        0 0
        • Vrci  

          Ale to je pouze vyhláška, která je právně slabší než zákon, který v paragrafu 18, odstavci 3 definuje rychlost mimo obec jen pro motorová vozidla. Stejný paragraf odstavec 6 říká, že místní úpravou je možné rychlost snížit. Neříká, že místní upravou je možné omezení rozšířit na jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích.

          Pokud jsou v rozporu právní normy o různé sile,vždy vítězí ta silnější. Ústava nad zákonem, zákon nad vyhláškou.

          0 0
    • Kuba78  

      pouceni pro priste. s policajty se nebavime, vsechno co muze tez bude pouzito proti vam. uvedomte si ze policie pujde cestou nejmensiho odporu a co nejrychlejsiho vysetreni pripadne odlozeni pripadu.

      a jak tu vymyslite konstrukce o otoceni znacek, zfalsovani zaznamu.. to je prece smesne. prece sam rikal ze uvedl „max 40“ a ze nema tachometr ani jine zarizeni na mereni, navic byl dobity a v soku. tohle neni zadne priznani nebo dukaz, pokud se to protistrana pokusi pouzit tak to rozbije u soudu i pravnicky elev. navic „max 40“ je jakykoliv interval od nuly do 40.

      vem si dobreho a hlavne spolehliveho pravnika a soustred se na to, at to policie uzavre v tvuj prospech co nejdrive a potom se priprav na tahanice o odskodne v obcanskoprav­nim sporu.

      0 0
      • Barak  

        Kdyby sis to poradne precetl, zjistil bys, ze do protokolu nevypovidal v zadnem soku, ale az po propusteni ze spitalu.

        Jinak s ostatnim souhlas a podle me neni sance, ze by soud prohral a pojistovna mu nezaplatila.

        0 0
      • Rychlej turista  

        Pokud řidička auta bude shedána vinnou, žádného právníka stran odškodného potřebovat nebude. Bude mít rozsudek soudu a zdravotní dokumentaci o úrazu. Na základě těchto dvou lejster bude pojišťovna bez problémů plnit:

        1. Ušlou mzdu (doplatí rozdíl mezi nemocenskou a jeho průměrnou mzdou)
        2. Způsobenou materální škodu
        3. Bolestné
        4. Trvalé následky (po roce od úrazu bude pozván k doktorovi, který posoudí, zda jsou, či nikoli)

        Howgh

        0 0
        • Smazaný účet  

          Dulezite je to „pokud bude ridicka shledana vinnou“. Bohuzel, podle toho, co psal Dada96 v uvodnim prispevku, zde hrozi, ze castecne zavineni muze spadnout i nej a pak uz to nemusi byt s tim hrazenim skod tak jednoznace.

          0 0
          • Barak  

            Kvuli tomu, ze podepsal protokol, kde je napsano, ze jel max. 40? To tezko.

            0 0
    • Zdyn  

      Tak nejsem právník, ale jak už tady bylo psáno, tak překročení rychlosti o 10km/h (40 místo 30) a to ještě bez jistého stanovení této rychlosti, nemůže způsobit spoluvinu cyklisty. Ten rozdíl v rychlosti je zanedbatelný.

      Teprve v poslední době (podle pár kauz, co jsem zachytil) se začala řešit spoluvina (či plná vina) rychle jedoucího řidiče na hlavní, na jehož rychlóst nemohl šofér z vedlejší reagovat. Ale vždy šlo o velice výrazné překročení povolené rychlosti.

      Takže myslím, že tady moc není o čem se bavit, ale je to pouze můj názor.

      0 0
    • Picino  

      Omlouvám se že to cpu sem, ale zajímal by mě názor jak by jste řešili tuto drobnou kolizi.

      Manželka dnes na parkovišti před obchoďákem při odjezdu lehce škrtla při couvání o odjíždějící auto.

      Poškrábání viz foto. Černé je naše, zelené je paní. Pravděpodobně půjde jednoduše rozleštit. Byla to chyba manželky. S paní se jednalo v pohodě. Vzali se na sebe kontakt na dořešení.

      Otázka je, má to cenu řešit přes pojišťovnu tzn. sepsat protokol a odeslat na pojišťovnu nebo jí zaplatit např 500,– je to málo nebo hodně?

      Za 20 let jsem nikdy nic podobného neřešil. Asi by to šlo a mělo se řešit přes tu pojišťovnu, ale nemám ponětí jestli i s takovou drobností se zabývají. Měli by, že?

      Díky a omlouvám se za blbý dotaz.

      0 0
      • Martin  

        No nejsem si jistý, jestli je pětikilo optimální částka.

        0 0
      • Pavel  

        U odhadu výše škody ti chybí nula, ne? Nevím teda, co to zelenisko je za auto, ale lakování jedné části karoserie už před mnoha lety mě na Oktávce vyšlo na 5 tisíc (pravda, byla to metla; byl jsem šikovný a „pražákovi“ jsem při couvání sundal sloupek :-D). Myslím samozřejmě v autorizovaném servisu, což je jediný způsob, pokud by to mělo jít přes pojišťovnu.

        Pokud nechceš přijít o bonusy, tak bych to přes pojišťovnu neřešil, paní bych zaplatil/zařídil opravu ze svého. Pokud ji bude stačit jen rozleštění, tím lépe pro tebe. Nicméně, poškozená samozřejmě může trvat na důkladné opravě, tj. přelak blatníku a dveří.

        0 0
      • Espen  

        Když někoho odřu já, snažím se to vyřešit bez pojišťovny, když někdo mě, vždy pojišťovna.

        Nabídl bych tak 2–3 tis.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tvl, to mě teda udivuje, že takovou kokotinu má někdo chuť a čas řešit…barvy je tam ještě dost, plechy vypadají nehnutě, rozleštit filcákem, pro lepší pocit možno použít nějakou rozlešťovací chemii a sral bych na to.. ať už v roli poškozeného nebo viníka

        0 0
        • sodek  

          Máš káru na operativní leasing, jsi poškozený a při vracení tě sedřou z kůže, pokud to neopravíš. Oprava na vlastní triko víceméně nepřichází v úvahu. To znamená, buď sepíšete protokol o nehodě, nebo to musíš vzít na sebe přes neznámého viníka. Soukromé vlastnictví záleží na dohodě.

          0 0
      • Picino  

        aha, takže 500,– je asi úlet :) ok.

        Jednalo se o Nissan Micra tuším. Rok nevím, paní to auto měla odřený lehce prakticky z každé strany. Asi to vezmu přes tu pojišťovnu. o bonusy bych přijít neměl. Auto jsem kupoval před 1/2 rokem nové a měl jsem tam něco jako první pojistná událost je odpuštěna, nebo tak něco.

        0 0
        • Pavel  

          Paní bych dal dva litry na ruku (kdyby se škubala, tak tři) a tím to považoval za uzavřené. Pojišťovnu bych do toho netahal, to „první pojistná událost je odpuštěna“ bych si nechal v záloze na něco většího.

          0 0
      • racek_chechtavy  

        500,– je doufám špatný vtip.

        Já být zeleným autem, trval bych na řešení přes pojišťovnu. To je škoda minimálně 5 tisíc, to asi nedáte, když se podle Vás jedná o drobnost :-(

        0 0
        • Smazaný účet  

          Můžu se zeptat proč, na tom Renaultu není objektivně žádná škoda. Pak se divíme, že povinné ručení je drahé, protože se najdou kokoti, kteří potřebují „opravit“ každej škrábanec

          0 0
          • racek_chechtavy  

            Budu dělat že jsem ty tvoje „kokoty“ neviděl a odpovím ti.

            1. Vyhnu se potenciálně dražší opravě, která reálně hrozí když je škoda větší, než na první pohled vypadá.

              To ale v tomto případě asi nehrozí, to spíš u klasickýho nedobrždění zezadu a hnutých nosníků např., když to na první pohled vypadá jenom na „odřenej nárazník“.

            2. Kvůli tomu přece pojištění je, nechápu proč bych měl mít podrápaný auto, cizím zaviněním, jenom proto aby mě nějaký Mykovec, nenazval „KOKOTEM“
            0 0
            • Smazaný účet  

              Bod 1. – nechápu co myslíš slovním spojením: „Vyhnu se potenciálně dražší opravě“. Neřešil se žádný náraz nedobržděním ani odřený nárazník, ale na100% kosmetika..

              Bod 2. – Tak kvůli tomuhle tady pojištění určitě není, zbytečný výdaj za zbytečnou, naprosto nic neřešící opravu. Takové výdaje musí někde chybět. Závěrem: potrefená husa vždycky zakejhá, asi jsem se s tím označením moc neminul, byť jsem nikoho konkrétního nemyslel, pasoval ses do té role sám, doufám, že Ti nepraskne cévka

              0 0
              • racek_chechtavy  

                Mam na mysli to, ze si od nekoho vezmes par penez za to ze nebudete resit pojistovnu, ale ve finale zjistis ze je oprava drazsi nez ti onen vinik zaplatil.

                K cene pojisteni, to vám povinný ručení prijde drahý? Asi ziju v jine zemi. ;-)

                0 0
                • Pavel  

                  Myslíš jako, že v tomto konkrétním případě je/může být hnutá kastla?

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Momentálně mi drahý nepřijde, protože mám maximální možný bonus, takže pokud dám za pojištění 7mi místého MPV s 2literm ± 3500Kč, přijde mi to ješte celkem rozumný. Otázka je, co by platila moje za chvíli 18letá dcera nebo manželka, která jezdí 20let s autem, který je psaný na mě. Z toho pojištění by se měly hradit věci, který jsou fakt nezbytný, což určitě není tento případ. Pokud se Ti hne nosník, nemyslím držák nárazníku ke kastli, tak to musí být náraz v rychlosti 15km/h+ a pak je pojišťovna na místě. Ohnutý plechy, polámaný plasty beru, to rozhodně snižuje hodnotu věci, ale tento konkrétní případ kosmetické vady bych jako poškozený neřešil

                  0 0
                  • Pavel  

                    Bez těch bonusů je to docela pálka. Prodával jsem před doslova pár měsíci svou „starou“ Oktu a nový majitel (mlaďas a nikdy neměl auto) platí cca 2,5 x víc než já (a to jsem letos nedělal „přecenění“).

                    0 0
            • Pavel  

              No a přesně kvůli takovým, jako jsi ty, je to pojištění tak drahé. Je to stejné jako proplácení „paralenů“…

              0 0
              • kycis  

                Pletes si trochu jak pojisteni funguje, pojistovna nabizi produkt bez spoluucasti a lide si to za tu cenu koupi. Je to moje smlouva s pojistovnou a nema vliv na to, kolik bude stat pojisteni tebe. Ty, kdyz chces usetrit, muzes si sehnat pojisteni se spoluucasti, pokud to teda jeste nekdo nabizi. Driv to mela CPP. S proplacenim paralenu a tim vysokymi odvody to nema nic spolecneho, pletes verejne pojisteni, kde podminky udava stat s komercim.

                0 0
          • kycis  

            Zadna skoda? By me zajimalo, jestli bys byl tak shovivavej, kdybych orval tvoje auto ;-)

            0 0
            • Pavel  

              Kdyby mi někdo takhle ORVAL moje staré auto (vorvané už ze všech stran), tak bych shrábl nabízené tři litry a nic bych dál neřešil.. ;-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              Neboj, byl. Už se mi to párkrát stalo. Jednou mi auto někdo škrábl, poškrábanej nárazník a blatník, blatník i zmáčklej. Za stěračem nic, no nadšenej jsem nebyl…, za týden/dva mě na ulici oslovil neznámej týpek, že je rád, že mě vidí a že to auto, ze kterýho jsem zrovna vylezl mě naťukla jeho panímáma. Ptal se mě, co bych za to chtěl. Řekl jsem si o 5tistovku, co mě stál blatník, co jsem mezitím vzal na vrakáči. Borec evidentně zaskočen snad ještě víc než já mi chtěl dát víc, ale já to nechal tak. Blatník mám 5 let ve sklepě, auto sic nevypadá jak ze salonu, ale na to dlabu, hlavně, že spolehlivě jezdí. Navíc tyhle škrábance jsou docela fajn mimikri, kdo by kradl takovej vrak. O to větší překvápko je potom pro techniky na STK: WTF, jsem si myslel, že to nemůže projít, ale to nemá chybu…máte to bez závad, to jsme tu dlouho neměli…

              Jednou mi to ohlodal zase z druhý strany autobusák, protože se chudák nemohl vytočit před školou, když bral děcka na školní výlet, nárazník trochu nakřivo, ale to jsem neřešil vůbec, byť šofér to chtěl dát na pojišťovnu, ale říkám, je to kosmetika, serte na to… zbytečný papírování, ještš budete mít problémy v práci…tož tak.

              0 0
              • Morchella  

                Stalo se mi to také a mám to odřené víc, než je na fotce, ale měl jsem od paní lístek za stěračem s tel. číslem. Tak jsem napsal SMS, ať se na to vybodne. S odřeným kolem také člověk hned neběhá na přelakování, tak proč lidi s těma plechovkama tak vyšilujou? :-)

                0 0
                • MatS  

                  Tak ono je rozdil, kdyz ti nekdo odre nove auto, na ktere si setril par let a kdyz ti odre auto jiz odrene, jehoz cena je jiz mala.

                  A je pekne videt pristup lidi, co jezdi „vrakem“ a normalnim autem. Staci pozorovat je pri parkovani a otvirani dveri u auta. To ze ti oboucha blatnik je mu treba sumak, vzdyt on to ma omlacene.

                  Schvalne, jaka je vykupni cena auta, ktere neni dobouchane a prelakovane na rozdil od opravovaneho auta?

                  Bohuzel mi taky jedna takova ridicka nabourala auto zezadu, nevesla se na silnici. Jeji auto na odpis a na mem skoda 25t kc. Bohuzel ackoliv to opravoval autorizak, tak pri vykupu jsem dostal pozdeji o dost nizsi cenu s oduvodnenim, ze bylo bourane.

                  Takze si nemyslim, ze jde jen o par skrabancu, nad kterymi lze mavnout rukou. Zalezi na poskozenem, jestli mu to bude fuk nebo ne. Navic vy mu date petikilo a jemu se to doma rozlezi v hlave a protoze to ma zdokumentovane a jeste ma treba svedka, da to k soudu. Nedejboze ma znameho lekare, ktery mu napise ze doslo k ujme na zdravi a to pak calujes jak mourovatej.

                  0 0
                  • Morchella  

                    Šetřit pár let na nové auto… už v té první větě je něco, co já nikdy nepochopím. Pak s tím všichni ještě neustále jezdí k myčce na to věčné piglování a zdržují mě, když si chci odbahnit kolo :-)

                    0 0
                  • Pavel  

                    „Šetřit pár let na nové auto“?!? Auto je spotřebka! :-)))

                    Auto je stroj, který má sloužit a ne modla..

                    0 0
                    • Martin  

                      Možná v civilizované zemi, ne tady u knedlovepřů, kde soused závidí sousedovi cokoliv :)

                      0 0
                      • Pavel  

                        To máš vlastně pravdu. Bohužel..

                        0 0
                    • MatS  

                      To klidne je spotrebka. Taky nemeju auto co je rok dloihy, ale mam rad nejaky komfort a to neco stoji. A ackoliv mam prijem lepsi nez prumerna mzda, tak na auto musim chvili vydelavat.

                      Ale je mi jasne, ze na BF jsou vsichni ve vate a maji kola za150t kc a vic a auto o jeden rad drazsi.

                      0 0
                      • kejda  

                        Dražší o jeden řád než co, než to kolo? Nevím no, mít kolo za stopade a Fábku? :)

                        0 0
                        • losik_p  

                          o jeden rad je krát 10, ne krát 2 :)

                          0 0
                          • kejda  

                            Myslel jsem, že řád je proměnná veličina víceméně pro délku a hmotnost. No, rád jsem se poučil. Dík

                            0 0
                      • Japhy  

                        Hehe, můj daily car je asi tak za polovinu ceny kola. A to jezdím na dost pravěký vykopávce, viz profil. Jestli dobře počítám, na ekvivalentní auto, které mi slouží už dvanáctým rokem, bych vydělával asi tak 3–4 dny. :-D

                        Vlastnictví a nedejbože dluhy svazují a zavazují. Jediná výjimka bydlení

                        0 0
                    • 2. Bóďa  

                      Mít za dva roky na nové auto, tak asi jo. Ale orvat mi někdo auto se slovy „to je jen kosmetika“, tak buď burnout na hlavě, nebo ho svézt kousek na laně za tažným. :D

                      Protože https://m.youtube.com/watch?…

                      0 0
      • Adar77  

        Pětikilo :)))

        Když to dá do lakovny, tak zaplatí kolem pěti tisíc, takže můžeš nabídnout třeba tři.......tisíce ))

        0 0
        • Pavel  

          Být tou majitelkou, tak bych bral tři tisíce na ruku, stejně je ta popelnice omlácená ze všech stran. A pokud by mne to moc sralo, tak bych to nechal(a) za to pětikilo rozleštit…

          0 0
          • Adar77  

            Vzal bych si i dvojku, ale přijít za mnou s pětikilem, tak mi nasere víc než při nehodě.

            0 0
            • Martin  

              Pětikilo je tak na poslání do kosočtverce…

              0 0
              • Pavel  

                Přesně. Bych se zasmál a zavolal poldy, aby mu dali fouknout, protože musí být sjetý.. :-D

                0 0
    • hmm  

      Mě teď vletěl náklaďák na parkovišti do auta a ujel žádný záznam svědci ani něco podobného, škoda by něměla přesáhnout 100tis. Jenom úpřesním že pokud nemáte havarijko nikdo vám nic nedá a vše je ze svého což je opravdu napikaču

      0 0
      • Pikaču  

        No na me to neni.

        :)

        0 0
      • Smazaný účet  

        No, to je blbý, když něco poseru, měl bych se k tomu umět nějak rozumně postavit…

        0 0
        • Maka123  

          Lidi jsou dnes koko…, to vidím v práci, kdo to rozbil – já to nebyl, já taky ne,takže nakonec nikdo. Málokdo se dnes dokáže k něčemu přiznat i k banalitám.

          0 0
      • MatS  

        Predpokladam, ze vzhledem k vysi skody si volal policii. Dnes maji policajti na kazdem rohu kamery a a ni o tom nevis. Mohli projet kamerove zaznamy a treba by byl v zaberu.

        Ja mel stesti, ze kdyz mne borka naborila na parkovisti v praci, tak mela auto jiz nepojizdne a navic tam byla nase kamera, takze byl i zaznam. Az ze zaznamu jsem zjistil co se stalo a dodnes nikdo nepochopil, co to melo byt. Napalila do meho auta takovou rychlosti, ze ackoliv byla zatazena rucka a zarazena rychlost, posunula ho o celou jednu delku. A to mela Yaris a ja Oktu.

        0 0
        • Kubajsu  

          Takhle jsem měl „nabořené“ auto v Mnichově. Ještě za stěračem liebesbriefe, že jsem při parkování poškodil auto přede mnou; zezadu asi někdo přilítl tak, že mě šoupnul ještě dopředu. Takže policajti, ten vepředu prý *******, ujetí od nehody, ale jinak nikdo nic, takže vyrozumění o odložení… Po půl roce. Zřejmě funkčnost jako u nás.

          Škoda by teoreticky mohla být kolem 30 tis (zadní, přední nárazník, spasování kolem světel)… Prdím na to, na lak auto nejezdí… A to mám havarijní, ale nechce se mi takovou prkotinu řešit u 9 let starého auta…

          0 0
          • Pikaču  

            Ja prijel z dovolené s rodinou unavený a sel spat. V nocí venku hluk, krik a bouchani. No spal jsem. Rano jdu k autu. Auto naborene a vzkaz od policie. Naboural me soused ( dvě dveře dál v stejném patře bydli) ozraly co ujel. Resp. Jeho přítelkyně ozrala co nemela ridicak.

            Sousede to viděli proto ten kraval. Jeho pojistovna mi nic neproplatila do te doby nez byl uznan viníkem u soudu. Dostal jsem 20 tisic a skoda byla za 30. Chtel jsem mu rozbit hubu ale nestalo mi to za to. Uz bydlim jinde. A navíc od te doby mam garazove stani tak jsem v klidu.

            0 0
            • MatS  

              Tak neco podobne se stalo otci. Prodaval feldu, tak ji cely den pucoval a lestil. V noci zvoni policajti, ze nam ho naboril opilec. Cely bok auta ojety. Takto objel asi sest aut v ulici, protoze nebyl schopen drzet rovny smer.

              0 0
              • bodlak2  

                U nás cigoši v noci šlohli autobus a hezky s ním porovnali zaparkovaná auta v ulici. Holt si vzali velký sousto.

                0 0
    • Tom-T45  

      https://www.idnes.cz/…e-zpravy_zdo

      Hodně smutné. Přitom na silnici s evidentně minimálním provozem, kde by to člověk čekal nejmíň: https://mapy.cz/s/hopuboguha

      0 0
      • Fazzy  

        Achjo..

        0 0
      • hmm  

        Teď jsem na to koukal děsný. Přitom takový klidný úsek a dobrá viditelnost. Přesně to si říkal ten řidič určitě.

        0 0
      • iron.hide  

        A sup do basy, nech si to uzije

        0 0
        • Tom-T45  

          Do basy? Jistě, pokud byl nalitej, tak bezpochyby ano, ale pokud ne, tak může normálně makat a splácet pozůstalým odškodnění. Byla to nehoda, ne vražda.

          0 0
          • HonzaRez  

            Život tě poučí…

            0 0
          • Barak  

            Jak ti do téhle úvahy, se kterou bych asi za jiných okolností souhlasil, zapadá informace, že to auto bylo na letních gumách? Není podobné, jako by měl ten řidič něco v žíle?

            Tohle není nehoda, která se při blbé konstelaci náhod může přihodit každému z nás. Ten řidič tomu šel naproti (pokud to bylo jeho auto), předem věděl, že to může mít tyto následky a mohl to ovlivnit.

            0 0
            • babkanakole  

              Já sice souhlasím, že to je blb a šel tomu naproti, ale ty letní gumy v tom hrály roli helmy na kolo, když tě sejme kamion.

              Protože ve chvíli nehody tu byly silnice bez sněhu, suché, a venkovní teplota nad 12 stupňů.

              0 0
              • Barak  

                Ok, tenhle argument beru.

                Nicméně, i tak to ilustruje přístup toho jedince k zodpovědnosti, kterou by měl mít, když sedne za volant.

                0 0
                • Meduza  

                  A podle ceho soudis, ze s tim autem jezdil pred tydnem, kdyz ty zimaky byly potreba? Fakt me vytaceji ty Vzívači zimnich gum.

                  0 0
                  • Fazzy  

                    ?? Ano. Týpek jezdil vždy jen za sucha při teplotách nad 5 stupňů.. Vyloučit to samozřejmě nelze, ale mám s podobnýma „závodníkama“ bohatý zkušenosti.

                    0 0
                  • Smazaný účet  
                    0 0
      • bara2  

        Mě tam zaráží, že píšou o protijedoucím náklaďáku, který se VYHÝBAL cyklistům.

        Auto přece na silnici cyklisty PŘEDJÍŽDÍ a může tak činit jen v případě, že nikoho neohrozí, ani ty cyklisty, ani protijedoucí vozidla…

        Ten náklaďák nikde dál nefiguruje, to odjel a nikdo ho nehledá?

        0 0
        • babkanakole  

          Nechci nikomu ublížit, ale podle mě tam žádný nebyl.

          Z větších aut se tam vyskytuje maximálně traktor, pokud něco nevezou do jedné z těch vsí, mezi kterými se to stalo. Z té silnice se nedá nikam uhnout, náklaďák v protisměru by musel projet Zalinama, kde by ho rozhodně někdo viděl. Za pěkného počasí tam je na návsi a na zahradách kolem té silnice spousta lidí na to, co je to za díru. Ještě se mi tudy nepodařilo projet, abych někoho neviděla a on mě. Vzhledem k tomu, co se kolem dělo, těch „nepřímých“ svědků, co dokážou říct, kdo tudy projel během hodiny, bude hromada. Předpokládám, že odsud je ten osobák, co hledají jako možného svědka.

          0 0
          • bara2  

            Tak vzhledem k tomu, že mě tak čtyřikrát do týdne předjíždí náklaďák v zatáčce, do které nevidí, bych tu variantu brala v potaz. A ne jednou mi bylo protijedoucího osobáku líto, nechtěla bych v něm sedět.

            0 0
            • babkanakole  

              Já to beru, ale jezdím tam pravidelně, za pěkného počasí několikrát týdně na kole, zbytek času tam občas projedu autem. Za 20 let jsem tam nic jiného, než občasný osobák nebo ten traktor ještě nepotkala.

              Samozřejmě že tam být mohl, jen nevěřím tomu, že by ho nikdo nepotvrdil. Průjezd nákladního auta těmi dvěma vesnicemi o víkendu by nutně někdo musel zaznamenat, vzhledem k tomu, jaká je to rarita. Loni, když byly uzavírky všude okolo, bych to možná ještě chápala – ale stejně tam nic velkého nejezdilo. Podívej se, co by musel projet kousek vedle – https://mapy.cz/s/redaregefo – tam se nikdo s velkým autem nebude hrnout, pokud nebude muset. Měl jet v protisměru, ještě mohl odbočit na Ortvínovice těsně za tou nehodou. V Kalištích, kde pořád ještě o víkendech funguje hřiště a okénko těsně vedle silnice, by ho vidělo takových 20 lidí, schází se tam celá ves a k tomu cyklisté z širokého okolí.

              Podle těch fotek se to stalo tady.

              0 0
              • bara2  

                Třeba dodávku PPL bych taky označila za nákladní auto… Každopádně bych si netroufla tvrdit, že někudy nejezdí občas nějaké nákladní auto, a už vůbec ne, proč někdo někde vrazil do stromu. Ale mě je to jedno, tohle si vyšetří policie, od toho ju platíme.

                0 0
    • Pessinger  

      Taky jsem to četl na novinkách.cz…tam však byla informace s obsahem 0. Je to hodně smutný, když vcházel do funkce novej policejní prezident tak sliboval že se na tohle zaměří, vím že je to selhání jedince, ale prostě se musí zvýšit pokuty tak jak je to v zahraničí a dále řešit ty mladé řidiče, člověk aby se bál pomale projet městem…

      0 0
      • Slavik  

        To slibuje každý nový nový prezident. Na omluvu, má svázáný ruce zákonem.

        0 0
      • Tom-T45  

        Tam se to asi všechno blbě sešlo. Úzká silnice, spěchal s náklaďákem, který nemohl na chvíli přibrzdit a předjíždět až za zatáčkou a nevyježděný mladý řidič, který to tam asi pálil co to dalo.

        Člověk může jezdit podle předpisů a sebe víc opatrněji, ale někdy to prostě nedokáže ovlivnit.

        Já aspoň, když vyjedu na silnici, tak se snažím být co nejvíc vidět. Přední i zadní blikačka i přes den a horní část oblečení včetně helmy si kupuju programově ve výrazných barvách. Říkám si, že těch pár vteřin, o které mě řidič uvidí dřív, než když bych měl něco tmavého, může zabránit krizové situaci.

        0 0
        • babkanakole  

          Podle místních informací nikde žádný náklaďák nebyl, i když se to na idnes doteď uvádí. Deník to podává jinak. Na silničce, kde za pěkného počasí jezdí víc cyklistů než aut to švihal mlaďas, co ty cyklisty zahlédl na poslední chvíli. Lekl se, strhnul auto do stromu, odrazil se od něj a smetl ty dva.

          Nebýt toho, že jsem potřebovala dnes dělat věci do práce, mohla jsem tam tou dobou jet taky. Bylo krásně slunečno a teplo, silnice suché a je to na trase, kterou pravidelně jezdím. Blbě se to v tom místě sejde pokaždé, když tam jede někdo jak bezmozek. Tak předloni tam byl smrťák taky, jen tam někdo smetl auto.

          0 0
    • Jano86  

      Neskúsený vodič a plus silné auto to je pruser… :/

      0 0
      • Fazzy  

        Silný auto bych do toho netahal. Rychle se dá jet úplně s čímkoliv a silný auto může mít naopak jistou výhodu v obvykle lepších brzdných i jízdních vlastnostech. Problém bývá spíš nezkušený řidič a hodně sebevědomí. Jako zřejmě v tomhle případě..

        0 0
        • Jezevec70  

          „auto mělo letní pneumatiky a bylo tuningově upraveno“

          Zdroj: https://ceskobudejovicky.denik.cz/…0210220.html

          Mladý nezkušený frajer, co si myslí, že je mistr světa.

          0 0
          • Jano86  

            Takých som zažil kde namna trubil a ukazoval fuck a keď mu kyvnem aby zastal tak se poserie a utečie.. Hrdinovia

            0 0
          • Fazzy  

            Jo, to je přesně ono.. ale s tím se těžko bojuje.

            0 0
            • Delkim  

              Jedno z kol

              0 0
              • babkanakole  

                Lepší popis od policajtů.

                Mimo jiné, podle té aktualizované zprávy ten šofér zase nebyl takové ucho, bylo mu 24.

                Ta fotka vypadá z Blesku, takže jen dodám, že ten nadpis „na frekventované silnici“ je blbost, pokud tím nemyslí frekventovanou cyklisty. V tomhle koutě není silnice s menším provozem aut, speciálně o víkendu. I na souběžné z Hlincovy Hory na Domanín je větší provoz (tedy mám šanci, že místo jednoho auta tam potkám dvě nebo tři). Tady (speciálně o víkendu) zpravidla jezdí jen místní. Jediný důvod tudy jet je mezi vesnicemi, z Dobré Vody „zadem“ do Třeboně a obráceně, případně jen do Ledenic. I tak autem pojede polovina lidí po I/157. Na to, aby se jelo do lesa na borůvky nebo houby to počasí skutečně ještě nebylo.

                0 0
                • mantis  

                  „Při ohledání vozidla vyšetřovatelé zjistili, že je obuto na letních pneumatikách a je v tuningové úpravě.“

                  Nic víc není třeba vědět. Zavřít a zahodit klíč.

                  0 0
                  • kubad  

                    Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

                    Je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

                    Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

                    něco z toho bylo splněno? nic tím neobhajuju, jen to není o zimních gumách

                    0 0
                    • Fazzy  

                      Jak už tu zaznělo, nejde o to, že by to způsobilo nehodu nebo tím byl porušen zákon. Jen to tak nějak ukazuje na přístup majitele vozidla..

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Na jaký přístup to ukazuje Columbo? Že autem vyjel na letních gumách v počasí, které to umožňuje? Tak to je teda úkaz :) Dokonce ten den byly podmínky takové, že ty letní gumy měly lepší vlastnosti, než kdyby zimní.

                        0 0
                        • Fazzy  

                          Ano, rozhodně budu spíš věřit tomu, že vyjel jen díky tomu krásnýmu počasí, a proto to omotal o první strom. Kdyby bylo nedejbože náledí, tak radši nikam nepojede nebo před jízdou to auto přezuje na zimní. Je přece zodpovědnej řidič.

                          Kdybych frajerů s genama fittipaldiho, co ví přesně nejlíp co je nutný a co je zbytečný, a jak se který auto kdy a na čem chová, neznal mraky, tak to neříkám. Ale jestli chceš věřit tomu prvnímu odstavci ja ti to brát nehodlám, na to nemám čas ani náladu. Důkaz, že do něj nepatří nemám, než se zeptáš.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Jeden článek v Blesku a tys to hned vyřešil. Seš fakt dobrej

                            0 0
                            • Fazzy  

                              Článek v Blesku jsem nečet a už vůbec se nesnažím něco vyřešit. Ale díky za uznání.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Co jsi četl nebo nečetl je spekulace, ale jak je vidět, už si to vyřešil (podle druhu obutí) a kluka odsoudil. Gratuluju.

                                0 0
                        • Jano86  

                          Takže ty sa ho ešte zástavas.. Neskutočne…

                          0 0
                    • mantis  

                      Ano, není to jen o zimních gumách. Pokud si ze všech dostupných informacích vybereme jen tuto a soustředíme se na ní samostatně, pak není o čem diskutovat.

                      Ovšem pokud se podíváme na všechny dílky skládačky dohromady, pak také není moc o čem diskutovat, protože obrázek o řidiči máme se slušnou pravděpodobností také docela jasný.

                      1. mladej týpek s votuněnym pažoutem
                      2. v únoru na letních gumách
                      3. musel jet takovou rychlostí, že dokonce po odrazu auta od stromu ty lidi bez šance sestřelil

                      Takže pokud tady někteří přesně ví jaké podmínky tam v tu hodinu panovaly a že byly zcela krásné pro letní gumy, pak ok, já takovou informaci nemám. Ale pokud je tomu tak a za těchto ideálních podmínek dostal týpek smyk s uvedenými následky na místě popsaném jako „velmi mírná levotočivá zatáčka“, pak asi není moc pochyb o tom, jakým stylem ten člověk jel.

                      0 0
                      • rasto  

                        1

                        0 0
                      • kubad  

                        Tys tam byl to se pozná a všechno s viděl?

                        Asi mas pravdu, ale osobně bych si to bez důkazu nedovolil napsat.

                        0 0
                      • Meduza  

                        Tak ja ty „tunice“ nejak taky moc nemusim, ale vzal jste nekdo v uvahu, jakou roli v tom hral ten protijedouci nakladak? Vzdyt on v tom mohl byt v podstate nevinne. Stacilo se uhybat nakladaku s tim, ze ho to zacalo tahnout do skarpy a pak se mu to urvalo na druhou stranu. A ani nemusel jet zadnej randal, stacilo tech povolenejch 90. A najednou se proti nemu sune castecne v protismeru nakladak…

                        0 0
                        • Fazzy  

                          To bezesporu mohl. Pokud tam ten náklaďák byl. Deník ani správa policie už ho nezmiňuje. Taky nechci toho člověka od monitoru odsuzovat. Jen to prostě až příliš připomíná obvyklý scénář, který se tu zmínil. Nic víc, nic míň.

                          0 0
                      • Tom-T45  

                        Jistě, obhajoba je součástí obžaloby soudruhu lidový komisaři a ještě by chtělo doplnit, že borec měl na pravé ruce tetování, v levém uchu náušnici, neupravené vlasy a černé tričko, což jasně ukazuje na jeho morální prohnilost.

                        Takže:

                        1. Mít 24 let se v životě poštěstí většině lidí a nelze na to nahlížet jako na přitěžující okolnost. Tunning pažouta naopak může znamenat, že se o něj majitel staral. Na policejní fotce vidím vzadu nálepku WRC, u předního blatníku nálepku TOYO, černé lakované disky a možná laděný výfuk. Nevidím tam nic, co by zhoršovalo jízdní vlastnosti.
                        2. Informace o teplotě se dá snadno zjistit, např. zde: https://www.in-pocasi.cz/…_budejovice/?… Není skutečně důvod na suché silnici při slunečném počasí a při teplotě 11°C vyžadovat zimní pneu a na fotce je vidět, že zadní guma má dokonce nějaký vzorek.
                        3. Samotné odražení od stromu nevypovídá vůbec nic o rychlosti. Mohlo to být klidně výrazně méně než předpisových 90 km/h

                        Pokud bych si zahrál na ďáblova advokáta, tak co když třeba byli ti cyklisté roztažení přes půl silnice, on vyjel ze zatáčky, chtěl jim uhnout, najel na krajnici, lekl se, šlápl na brzdu a už se vezl.

                        Nehody se bohužel stávají, ale ani v takto smutném případě není možné bez vyšetření a důkazů pořádat lidové soudy s domnělým viníkem.

                        0 0
                        • psbiker  

                          To auto je na sračky, spíš to bude výrazně více. Ale lidové soudy fakt ne.

                          0 0
                        • mantis  

                          Jakmile někdo začne tahat hity jako „soudruh lidový komisař“, „lidové soudy“, tak je jasno :)

                          Logika typu tuning je vlastně důkaz, že se člověk stará o auto, wow…

                          OK, case closed, zde je diskuza marná. Nejspíš máš pravdu, byla to chyba cyklistů a slušnej týpek, co se vzorně stará o auto, jel jen v krásnym počasí kolem předpisovou rychlostí a spíš ještě nižší.

                          0 0
                          • Tom-T45  

                            Proč si vlastně vůbec platíme, policajty, vyšetřovatele, soudce, advokáty atd. Stačilo by 4 – 5 takových mantisů a v ČR bychom měli komplet pořešeno vyšetřování dopravních nehod včetně odsouzení viníků.

                            0 0
                            • Barak  

                              Daňoví poplatníci nejsou evidentně jediní, kdo si ty soudce a vyšetřovatele platí. Podle toho to tady taky tak vypadá.

                              0 0
                            • Fazzy  

                              Nepochopils. Ale to nevadí, nejsi tu jedinej. Nikdo tady nikoho nesoudí, nikdo nepopisuje co se přesně stalo. Jen si někdo dovolil na základě dostupných informací zvolit, jestli mu přijde pravděpodobnější scénář se zodpovědným řidičem, kterého semlela souhra nešťastných náhod nebo jestli šlo spíš o člověka, který tomu šel vlastním jednáním a přístupem naproti.

                              Dovolím si tvrdit, že na takový výběr má každej právo, aniž by tím kohokoliv odsoudil nebo něco „vyřešil“ jak se tu rádo cpe.

                              0 0
                              • Tom-T45  

                                Reaguji na kolegu mantise, který naopak vynáší soudy poměrně rychle a razantně a s logikou podobnou normalizačním prokurátorům.

                                0 0
                                • Delkim  

                                  Můj názor i jako účastníka desítek tuningových srazů je, že tomu určitě naproti šel.

                                  Kdyby jel „normálně“, tak ti dva cyklisté mohli žít…

                                  Při normální jízdě nikdo auto o strom nerozstřelí.

                                  0 0
                                  • mantis  

                                    Tak tos přehnal, že Ty jsi taky normalizační prokurátor?

                                    0 0
                                  • Tom-T45  

                                    Já si taky myslím, že to byla, s velkou pravděpodobností, chyba řidiče, vyjádřil jsem se především k tomu, že pokud si někdo přečte „letní gumy a tuning“ (což v podání policajtů může být cokoli mezi nálepkou na kapotě a komplet přestavěným autem), tak má jasno a víc nepotřebuje vědět

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      A? Je to jeho názor, ať už je jakejkoliv ;-) Kvůli tomu z něj ještě nemusíš Rudýho komisaře :-)

                                      Jsi na BF, nejsi u soudu ;-)

                                      0 0
                                      • Tom-T45  

                                        Názor vypadá trochu jinak.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Aha :-D Je jinej než tvůj ;-) Chápu :-D

                                          0 0
                                          • Tom-T45  

                                            Ne s tímto fakt problém nemám. Bylo by ale fajn rozlišovat mezi názorem, tvrzením a případně odsudkem.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Je to druh nazoru ;-) Někdo se při tvorbě názoru řídí pocitem, emocemi, někdo bere v potaz nějaká dostupna fakta ;-) Vyhoda obou je, že nejsou ani prokurátoři, ani soudci a proto nepotřebuji průkazná fakta ;-) Je to diskuze na BF a kvuli tomu nemusiś nikoho dehonestovat, ovšem pokud nemáš s jiným názorem problém ;-)

                                              0 0
                                              • Tom-T45  

                                                Nikoli, názor se od tvrzení liší tím, že ho autor předkládá jako subjektivní pohled o kterém připouští, že nemusí být univerzálně platný nebo pravdivý. Tvrzení naopak autor předkládá jako platné a pravdivé. Např. oblíbené klišé různých dezinformátorů je, že své lži (tvrzení) obhajují tím, že přece mají právo na svůj názor. O názorech lze diskutovat, tvrzení lze pouze vyvrátit.

                                                A ano, souhlasím, jsme na internetovém fóru, kde až zas tak o moc nejde.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  „A ano, souhlasím, jsme na internetovém fóru, kde až zas tak o moc nejde.“

                                                  Proto byla ta dehonestace zbytečná ;-)

                                                  0 0
                                                  • Tom-T45  

                                                    Dobře, omlouvám se a slibuji, že až se zde zase objeví nějaký samozvaný lidový soudce, tak se ovládnu a hezky v klidu mu vysvětlím, jak se mýlí :-) Věřím, že se to nemine účinkem.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Pokud máš potřebu někoho vychovávat?! ;-)

                                                    0 0
                                                  • Fazzy  

                                                    Jen jestli sis ty lidový soudce sám nevytvořil, abys s nima mohl bojovat :) Sice to tu nečtu bůhvíjak podrobně, ale nejsem si jistej jestli jsem tu zaznamenal někoho, na koho by ta definice pasovala.

                                                    0 0
                                    • xtonda  

                                      Zabil dva lidi, víc opravdu nepotřebuji vědět.

                                      0 0
                                • Smazaný účet  

                                  No ty woe :-D

                                  0 0
                                • rasto  

                                  neměl bys být na jiném fóru? smajlíka nedávám, myslím to vážně!

                                  0 0
                                  • Tom-T45  

                                    Důvod? Jako že jsem se na základě novinového článku nepřipojil k verbálnímu lynči účastníka dopravní nehody?

                                    0 0
                        • Kuba78  

                          Prave ze spousta lidi mela v zivote 24 tak si tak nejak pamatuje, jak se clovek choval a jaky dokaze byt tele v takovem veku.

                          Ja bych to klidne mohl napsat obracene, 20 let stary pazout s wrc nalepkama asi uplne neznamena ze by to byl opecovavany veteran.. takze proste takove ten vesnicky tuzing asi. Coz ale neznamena vubec nic. Letni gumy neznamenaji tez nic, pokud tak bylo nad 10 stupnu jsk tu nekdo psal tak dokonce i mohly mit lepsi vlastnosti nez zimni. Pokud teda mely nejaky vzorek a nebyly to slupky, tady bych mozna videl zakopanejsiho pejska. To jestli na nich jezdil predtim na snehu nebo ne je irelevantni k teto nehode, klidne to mohlo byt jako s motorkari, prvni jarni slunicko a teplo je laka aby vytahli svoje stroje ze stodoly a jeli se rozvesit na jarni stromy.

                          Podstatny je jak jel, jak si daval nebo nedaval pozor a tam je asi celkem jedno v jakym aute jel.. mohl je minout i kdyby jel v kamionu nebo i zabit trabantem. Auto za to nemuze, muze za to ten clen mezi volantem a sedackou. A jak jel a co tomu predchazelo, jestli tam byl kamion nebo je to jen vymluva to je zalezitost policie.. a pravnika toho mladika. Informaci je malo, vse jsou jen spekulace. Kazdopadne jednim okamzikem nepozornosti znicil nebo vyrazne poskodil zivoty moha lidi, nejen tech dvou mrtvych.

                          0 0
                          • Fazzy  

                            Letní gumy tuhle nehodu pravděpodobně nezavinily, ale přesto něco znamenají.

                            Pokud má někdo v únoru letňáky, zpravidla jsou tři možnosti. Buď je to sváteční řidič co vyjede jen když jsou vhodný podmínky nebo je to svátečně provozovaný auto (obvykle garážovaná lakovka), která vyjede taktéž jen za vhodných podmínek, nebo je to sobec a ignorant co kvůli pár dnům v roce přece nebude do zimáků investovat. Lidi co v zimě ráno přezouvaj auto podle aktuálních podmínek ani nezmiňuju. Nikoho takovýho neznám ani z doslechu.

                            Do těch prvních dvou možností obvykle nepatří mladý kluci se starou polepenou vránou na epesních liťákách. Čímž opět neříkám, že to tak nutně muselo bejt v tomhle případě, než mě zas někdo obviní z odsuzování.

                            0 0
                            • Tom-T45  

                              Ještě je tam další možnost, dvě auta v rodině (což je na venkově normální), kdy se jedno auto poctivě přezuje na zimní a druhé se nechá na letních s tím, že když bude sníh nebo námraza, tak se s ním jezdit nebude. Taky jsme to tak pár zim měli a nebyl s tím problém.

                              0 0
                            • sodek  

                              Letní gumy ve vztahu k této nehodě nemají na nic vliv. Guma je maximálně řidič, to tušíme, a tam už to hraje se spoustou naznačených věcí, které těžko říct, zda u soudu bude někdo posuzovat.

                              Záleží hlavně na advokátech, zda za něj budou bojovat jako za Weisse, gumy negumy, nebo zda ho hodí na druhý břeh.

                              0 0
                            • Jezevec70  

                              Klidně mohl být na silnici zbytek posypu po zimě. Ale s tím musí řidič počítat

                              0 0
                        • mikub  

                          Nechci ti do toho kecat, ale 90 je maximální povolená rychlost. Ale rozhodně není předpisová, protože jako řidič máš povinnost přizpůsobit rychlost stavu vozovky, povětrnostním podmínkám, stavu vozidla atd.

                          A asi si nemusíme vyprávět o tom, že na značné části silniční sítě (skoro bych řekl na většině) je 90 až moc.

                          V případě maléru se samozřejmě řeší rychlost vozidla a znalec může dojít k závěru, že i rychlost výrazně pod 90 km/h byla vlastně nepřiměřená.

                          0 0
                        • mr.garisson  

                          Tak nám popiš podmínky provozu, za jakých dostane auto na rovném úseku smyk a vyjede mimo vozovku.

                          0 0
                  • HonzaRez  

                    Tuzink je diagnóza sama o sobě a nemá daleko k léčbě za vysokým plotem…

                    0 0
                • psbiker  

                  Takže samozvaný mistr volantu předvádí možnosti svého votunidla na domněle prázdné silnici a nezvládne byť lehkou zatáčku.. Tohle bych normální nehodou nenazýval.

                  0 0
                • Meduza  

                  Jejda, ja jsem to info o protijedoucim nakladaku bral jako hotovou vec. V pripade, ze si ho chlapci vymysleli, se silne priklanim ke kolegum Lynchum ;)

                  Ale fakt vidim rude, kdyz nekde ctu zvasty o zimnich gumach, ktery predchozich cca 8 zim nebyly v nizinach v podstate potreba.

                  0 0
                  • Barak  

                    Jasně, nebyly potřeba, protože posledních 8 zim vlastně v nížinách vůbec nemrzlo, nesněžilo, nebylo na silnici náledí ani sníh nebo sněhová břečka. Možná by se měly úplně zrušit, protože je to akorát buzerace…

                    0 0
                    • Kubajsu  

                      Přesně tak. Za posledních pár let by se daly dny, kdy byly zimní gumy přínosem oproti letním, daly v nížině spočítat na prstech… Letošní 2 týdny sněhu a mrazu jsou dost výjimka.

                      0 0
                      • Barak  

                        Tak předně, 8 zim, jak píše Meduza, není pár, jak píšeš ty.

                        Potom, na to, aby se hodily zimní gumy nemusí být ještě nutně sníh. Stačí nižší teploty, což je i v nížinách nezanedbatelnou část zimy nebo mokro, námraza. A nemluvíme tady snad o zimákách jenom v kontextu něco vyjet/nevyjet, ale o lepší přilnavosti, kratší brzdné dráze.

                        A v neposlední řadě, jsou jistě lidé, kteří jezdí autem jenom do obchodu. Ale mnoho řidičů čas od času vyjede i na hory, Vysočinu nebo obecně vyšších poloh.

                        0 0
                        • kubad  

                          i při –10st.C pokud je sucho jsou letní lepší, na mokru až námraza je problém pro letní

                          ke na to dost měření už na nettu k dohledání.

                          tím ale nijak nezpochybňuji zimní gumy

                          0 0
                          • Fazzy  

                            Tohle je diskutabilní a rozhodně bych nedoporučoval se tim řídit.

                            0 0
                            • kubad  

                              co je na tom diskutabilního?

                              zákon jasně definuje kdy je potřeba mít zimní a sedí to s tím co vychází v testech.

                              0 0
                              • Fazzy  

                                To mělo bejt spíš pod Toma. Diskutabilní jsou ty testy. Řada lidí se na ty testy koukne a řekne si hele, letní fungujou i v mínus pěti, tak na to jebu. Ale ono pak dramaticky záleží na momentálním stavu gum, nehledě na to, že i když je někde sucho neznamená, že někde pod stromem nebo na mostě nebude námraza. A když takovej člověk způsobí nehodu, tak bys mu dal korunu.

                                Celej ten zákon je napsanej kokotsky. Má to bejt natvrdo povinný od-do a veškerý tyhle diskuze co by kdyby by nemusely existovat.

                                0 0
                                • kubad  

                                  poručíme větru dešti?

                                  0 0
                                • Tom-T45  

                                  Zase naopak, spousta lidí si řekne, mám zimní gumy, mě se nemůže nic stát. Je fakt, že jak se rozšiřuje nabídka celoročních gum, tak to zimní ojíždění letňáků přestává být zajímavé. Pořizoval jsem si teď sadu celoročních a docela mě překvapilo, jak dobře fungují, hlavně v takových těch podzimních plískanicích, kdy jsou silnice mokré a špinavé, případně ještě zabahněné od zemědělců. Pak je potřeba si akorát hlídat hloubku dezénu a pod 4 mm ideálně dojíždět v létě.

                                  0 0
                                  • Fazzy  

                                    Byl jsem dlouhodobým kritikem celoročních gum, protože jen kombinovaly horší stránky letňáků a zimáků. Ale uznávám, že to co se objevuje v poslední době už jsou celkem solidní gumy, který i v zimě docela fungujou (samozřejmě to neplatí obecně, je třeba vybírat), takže už to toleruju. Pokud jak říkáš to nejsou nějaký starý sjetý puky.

                                    0 0
                          • danis7  

                            Sorry jako, ale tohle je úplná blbost. Zimní gumy nejsou jen o vzorku, ale hlavně o směsi. A ta směs má lepší přilnavost od cca 7st než u letních gum. Zkus i opačný test, dej si zimní gumy na auto v létě a uvidíš rozdíl.

                            0 0
                            • kubad  

                              pleteš se není to blbost, blbost je 7stC

                              pěkný test je dole, najdi si oficielní stanovisko od Michelin k problematice a je toho kopec na nettu.

                              0 0
                            • Kubajsu  

                              Je to tak, že na suchu je letní lepší vždy. Na mokru je to za nízkých teplot víceméně remíza. Na sněhu a ledu je bez debat lepší zimní (ale co se týče např. zpomalení, tak jen o nějakých 20%).

                              Ale o stejných 20% je zimní horší v létě – tam to ale není tak markantní, protože 20% z 30 metrů brzdné dráhy se nezdá zas tolik oproti zimním 20% ze 150m…

                              Další málo známá věc se týká sjetých gum; na suchu mají gumy ojeté na zákonné minimum cca 103% přilnavosti nových gum. Samozřejmě za mokra se to diametrálně mění…

                              0 0
                              • Kubajsu  

                                Samozřejmě další faktor je stáří; tam občas dochází k degradaci neuvěřitelným způsobem. Na firemním teréňáčku máme letní obutí, které pod 5°klouže i na suchu dost…

                                0 0
                        • Tom-T45  

                          Při nízkých teplotách na suché a i mokré silnici mají kupodivu kratší brzdnou dráhu letní gumy.

                          https://www.auto.cz/…horsi-127713

                          0 0
                          • Barak  

                            Díky za odkaz. Myslím, že tohle dobře řeší zákon, jehož zásadní část je v článku zmíněna. Je v zimě hezky? Ok, jeď si klidně na letních. Jsou podmínky na zimní? Musíš je mít.

                            0 0
                            • kubad  

                              přesně tak

                              0 0
                              • Pessinger  

                                Dokud tady bude pár blbcu co se budou zastávat lehkomyslných řidičů, potencionálních vrahů, ne empatickych hovad, situace bude furt stejná, klidně mě za to lynčujte :D

                                0 0
                                • kubad  

                                  nevím že by se tu někdo někoho zastával, každopádně bych to nechal na Policii co se tam vlastně stalo

                                  0 0
    • Smazaný účet  

      Proto je nejlepší mít dnes pojistku na blbost. Já taky platil, ale z jiného důvodu – nedal jsem na kole přednost a trefil jsem auto.

      Nahlásil jsem ihned na místě škodu, poslal naskenovaný prorokol o nehodě a o nic se už nestaral. Pojišťovna si vše vyřídila s poškozeným.

      Haluz bylo to, že kolem šel svědek, který dělá u PČR a měl doma tyhle protokoly. Ale jelikož jsem u sebe neměl občanku a nemohli jsme nijak ověřit moji totožnost, tak se museli volat policajti ve službě. Tak jsem kvůli tomu ještě musel zaplatit 4000 za nedání přednosti.

      0 0
      • Jano86  

        A zdravotné si vyviazol ok?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Naštěstí já a nikdo jiný nepřišel k žádnému zranění. Jezdil jsem tama denně, pak už jen po paměti, ale jednoho dne tam změnili značení a náhle jsem nebyl na hlavní. V tom místě, jak mi pak řekl ten policajt, se to značení mění neustále a nebyl jsem první, co tam boural. No, v rychlosti 45km/h jsem trefil kapotu auta, které už bylo první polovinou v komunikaci a letěl jsem hodně daleko – Garmin mi to detekoval jako skok o délce asi 9m, ale já byl ještě pár metrů před kolem. Jen prasklá helma a odřené rameno, na zadním kole osmice. Já v pohodě, ještě jsem těch 20km jel na kole domů. Pro mě velké ponaučení, kdybych trefil to auto do dveří, tak nejspíš zraním řidiče a nebo jsem mohl sejmout a zabít jiného cyklistu, který by třeba jel v protisměru … já v tom vzduchu musel letět jako raketa. Strašná rána, v takové rychlosti to na místě zastavit. Čas na reakci nebyl žádný. Všiml jsem si auta a za takových 0,2s jsem už letěl …

          Já už párkrát boural na kole a vždycky jen odřeniny, ale teď si dávám sakra majzla, protože všechny životy jsem už určitě vyčerpal …

          0 0
    • cyklista86  

      Tak dneska se me stalo to co jsem doufal, ze se nikdy nestane. Jel jsem z kopce a napalil jsem to do auta stojiciho pred kruhacem.. Kombinace neodhadnuti situace a opatrneho ridice, ktery radsi cekal a ja uz to neubrzdil.. Ramenem jsem mu vysklil zadni okno.. Je fakt zajimave, jak cloveku behem te sekundy probehne hlavou tolik myslenek. Hlavne hlava si zacne namlouvat ne nic se nestalo. Me se to stat prece nemohlo a pod.. No bohuzel stalo. Diky bohu jsem nikomu neublizil. odneslo to jen auta. Ja mam jen nejake rezance na ruce, narazene rameno a slusne hlubokou ranu na holeni. V prvni moment me problesklo hlavou jak to je na sanitku a pod.. Ale nakonec nejdu ani na siti. Necham to prirode a svedskym kapkam s alkoholem… Je to pro me razantne zdvyzeny prst. Clovek si to nechce priznat, ale asi nebo ne asi, ale urcite jsem to potreboval.. Cekali jsme dost dlouho na policajty. No nakonec pokuta 500kc. odhadovana skoda policajtem na aute 20 tisic. Ja samo bez nejake pojistky, takze budu cekat jak to sofer z auta vyresi s pojistovnou a jestli nebo spis kolik budu platit… A to jsem dneska jel fakt na pohodu, ze se jen tak provetram a nachystam nohy na dalsi dny, kdyz ma byt zase tak krasne.. Co rict zaverem no. Borci nehrotte to. Neestoji to za to. V sekunde se to muze po.rat a v momente je ze zabavy pruser kterej se neda vratit.. :( Ted jen doufam, abych si z tohoto noveho zazitku neco odnesl a choval se podle toho…

      4 0
      • Vrci  

        Kolik budeš platit? To je jednoduchý, vše co pojišťovna zaplatí bude ta pojišťovna chtít od Tebe. Pokud bude nějakou spoluúčast platit majitel auta, tak ten ti po tobě bude chtít taky. Takže pokud nemáš pojistku odpovědnosti v občanském životě (pojistku na blbost), která by kryla i dopravní nehody na kole., budeš platit všechno a to možná včetně náhradního auta, které si dotyčný půjčí (700 – 2.000 na den).Pokud vyrazí na opravu do autorizovaného servisu a je to jen okno, tak se do dvacky vejdeš. Pokud tam budou i nějaké plechy, počítej 10.000 za opravdu jednoho dílu.

        2 0
        • cyklista86  

          Do pjerdole. A proc me to ten dopravak teda nerekl, ze to po me bude pojistovna vymahat kdyz nejsu pojistenej? S tim by mel met zkusenosti ne? On rikal, ze kdyz ma on to pojisteni, tak ze to zaplati a pripadnou spoluucast bych zaplatil ja.. Jinak ten typek byl v pohode a urcite po me nebue chtit jesteza nejake ujmy na psychickem traumatu, uslem zisku, pujcovani auta a pod.. Ten policajt rikal, ze jsme snad lidi a normalne se domluvime. Ze jsem taky mohl sednout na kolot a ujet a dotycny by nemel vubec nic. Coz je pravda teda. Nekdo by mozna v takovem pripade kdyz ma pojizdne kolo fakt ujel.. No tak to jsem zvedavej. Jestli mas pravdu, tak to za me vyresi kam teda pojedu na dovolenou no. Do prd.le… :D Ale co uz jak rikam pro me velke ponauceni. Hlavne ze se nikomu jinemu nic nestalo. Penize vem cert.. Jinak dam sem teda foto toho auta. Okno, prasklej ten plast nad oknem to jsem asi zvladl hlavou bez hemy lol a trochu promacklej plech no..

          0 0
          • kubad  

            takže někomu rozbiješ auto a má to za tebe platit někdo jiný? samozřejmě že to zaplatíš všechno

            0 0
            • Esi  

              Naštěstí je to stará popelnice, taky to mohlo být nové Bentley a škoda 400 tisíc. Toto je jen taková výstraha ze by to tu pojistku asi chtelo

              0 0
              • cyklista86  

                Podivam se na tu vidlu co se ji stalo, ze to jede nejak sejdrem, prodam to kolo a snad to tu skodu pokreje.. Jinak rikam nastesti ten typek byl docela v pohode. Nastesti to nebyl nejakej nasranej duchodce co nenavidi cyklisty. Ten by tam jeste zacal simulovat, ze si pohl s krkem jak jsem do nej vletel. :D

                0 0
                • Esi  

                  Nechci ti do toho házet vidle, ještě záleží co mu kdo poradi a to náhradní auto si klidně muže vzít, to mu pojišťovna určitě nabídne pokud se na tom bude opravovat víc než měnit okno

                  0 0
                • rasto  

                  pokrčils mu zadní víko. to budou nové 5. dveře. nárazník vypadá, že je ok. pravá odrazka ko. na těch 20k Tě to asi vyjde. buď rád, mohlo to dopadnou hůř! potrhané vazy v rameni, hnutý krk. raději nedomýšlet. na tu vidli upozorni, ať nemáš polízanici od kupujícího.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Cele nove dvere skrz takovou promacklinku to prehanis ne? :)))

                    0 0
                    • Esi  

                      No klidně ani neprehání, jde o to jestli to půjde opravit a nebo pojišťovna řekne vyměnit, tybjsi tam za toho hejla co to zaplatí :-)

                      0 0
                      • DDDD  

                        Do mě napálil na světlech chlapík autem, ko zadní nárazník a čidla, žádný plechy, atd. Škoda vč. Půjčení náhradního auta 60k.

                        Policajti odhad 10k. Jejich odhad je v podstatě jen pro statistiky, škodu si určuje likvidátor.

                        Dneska to tak prostě je :)

                        2 0
                        • Esi  

                          Přesně tak, má kliku ze to co trefil je starej ford C-max jestli vidím dobre a ne nějaké drahé auto

                          0 0
                          • mais  

                            Já bych dodal, že mě ještě obrovskou kliku, že lidi, co v tom jeli nikam nepospíchali a nejeli – kdyby měl ještě např platit letenky za ulítlí letadlo atd..

                            2 1
                    • mais  

                      Záleží, kdo to bude dělat – pokud to bude dělat „garáž“, tak si s tím pohrají, vytáhnout to a možná nebude třeba ani kitovat, ani lakovat.

                      Pokud to bude dělat autorizák, tak v jejich cenách lak a kit je to nesmysl a mění se většinou díl za díl (oni snad mají i v manuálech, že to ani kitovat atd nesmí – i když tohle snad ne) – akorát hodně autorizáků lak outsourcuje a trvá to dlouho.

                      Je pro srovnání – 2019 jsem měl podobnou lehkou nehodu na křižovatce – nárazník, vzpěra pod nárazníkem, oprava čela pod nárazníkem – trvalo to s lakem měsíc a pojišťovna platita něco mezi 50– 60 tis Kč a to jsem neměl půjčené auto, bo se mi to stalo v pátek a v so jsem jel na dovolenou. Kdyby to bylo s autem, tak je to plus dalších 30 tis. Tedy pokud tě to vyjde na dvacet a rychle se zahojíš, tak bych to považoval za přátelské životní upozornění, že je fajn mít pojistku.

                      0 0
              • Vrci  

                Cenu opravy neovlivňuje cena auta, ale cena nových dílů. Tady by plechy mohli zvládnout kroupaři. Vyjde to levněji cca 3.000 a až to bude majitel prodávat nenaměří bu bazarnik tlustý lak.

                0 0
          • tomo_111  

            Bez prilby? Slusny strelec :)

            Zivotku predpokladam nemas urcite ak ani tu odpovednost.

            Pokial aj pan ma na tomto aute havarijku, neviem preco by ju mal cbciet vyuzit, ked na zaklade poistnej udalosti nasledne dostane malus a bude mat poistku drahsiu…skodu si mu sposobil ty (a z tohto dovodu maju auta povinne ruceni)

            1 0
          • Vrci  

            Dopravák není právník, likvidátor ani makléř . Řeší nehody a jejich zavinění. Kdo je pojištěnej ten nic neplatí. Pokud je tedy pojištěný řidič auta, tak ten v servisu nic platit nebude. Ale pojišťovně vznik-la/-ne škoda. Pojišťovna bude chtít škodu zaplatit od Tebe. Pokud by si to okno rozbil řidič sám, třeba špatně upevněným nákladem, pojišťovna by to zatáhla.

            0 0
            • DDDD  

              Neplatí tohle nějaká asociace nebo tak něco a pak to po nepojištěném vymáhá sama?

              0 0
              • Kuba78  

                Garancni fond CKP hradi pouze skodu zpusobenou automobilem a ridicem automobilu bez uzavreneho povinneho ruceni. Tuto nasledne pote vymaha po ridici.

                Pokud predrecnik zpusobil skodu automobilu jedouce na kole, tezko mel uzavrene povinne ruceni na kolo, na toto se nevztahuje. Skodu na aute muze uhradit poskozeny ze sveho havarijniho pojisteni pokud jej ma (ale prijde o bonusy a je tam spoluucast), pripadne ji zaplati mimo sam a pak ji musi vymahat po cyklistovi, ktery ji zpusobil. Ten ji bud zaplati penezi, pripadne ze sve pojistky (napriklad „na blbost“) pokud takovou disponuje.

                Nezapominejte, ze mimo prime skody na aute je zde jeste dalsi skoda (nutnost kuprikladu nahradit nepojizdky automobil do doby opravy jinym, napriklad z pujcovny apod).

                2 0
          • cubista  

            Před časem mi ujel u supermarketu nákupní vozík a naproti stojícímu novému suzuki jen trochu promáčkl zadní dveře. Jak málo, vidíš na přiložené fotce. Oprava byla výměna zadních dveří včetně demontáže a montáže a laku za bratru 2200 Euro. Sám jsem se podivil nad výší účtu, ale pojišťovna to proplatila z mé pojistky na blbost bez mrknutí oka a na můj dotaz, zda to není moc, tak je to normální cena. Tak nevím, zda se vejdeš do 20 tis.?

            0 2
            • cubista  

              Jinak jsem pojišťovně událost nahlásil, sdělil SPZ a adresu poškozeného a přiložil foto. Pojišťovna kontaktovala poškozeného, ten si nechal auto opravit a následně mu pojišťovna proplatila fakturu. Šlo to jako po másle a strávil jsem s tím necelou hodinu při vyplňování oznámení pojistné události on-line. Pojišťovna mě pouze na konci telefonicky informovala, že událost je vyřešena, proto vím cenu za opravu.

              0 1
            • embi  

              tohle bych na svem aute nechal delat PDR i kdyby to mel platit muj nejvetsi nepritel. Pri lakovani apod je sance na to, ze se neco posere xkrat vetsi.

              0 0
        • gerrard  

          Ty si optimista. Letos na jare bylo neco podobneho za 72 000,– nastesti platila pojistovna.

          0 1
          • cyklista86  

            Heh no jsem fakt zvedavej kolik to nakonec bude.. :))

            0 0
            • gerrard  

              Tak doufej, ze to pokryjes pojistkou, pak je to jedno. Hlavne to musis nahlasit a podokladovat. Celkem opruz narozdil od povinneho ruceni nebo havarijka. Takze hodne trpelivosti.

              0 0
              • cyklista86  

                Jak podokladovat. Vyplnil jsem nejakej ten jejich formular s tema zakladnima udajema co kde jak proc, aby vedeli ze se neco stalo a zbytek si vyresi pojistovny mezi sebou. Nebo to si jako myslis, ze me bude ten ridic posilat dalsich x mesicu ruzny doklady ze servisu a pod. a ja s kazdou polozkou budu behat na pojistovnu a prosit je aby proplatili to, to a tamto a pod..? To snad ne.. Prece jeho pojistovna z toho udela nejakou finalni castku kterou musi oni dolozit moji pojistovne a ta to zaplati. Hotovo.

                0 1
                • Vrci  

                  :-)

                  0 0
                • tsunami  

                  Budu rád, když tu za pár měsíců popíšeš jak to bylo skutečně, ty “Hotovo”.

                  Hlavně si od všeho sbírej doklady, upozorňuj pojišťovnu na termíny a aktivně žádej ať to řeší. Abys nebyl nakonec překvapen jak některé triviality trvají a jak jsi ve finále bezmocný…

                  1 0
                  • cyklista86  

                    No ja bych byl zase rad, kdyby me nekdo napsal co uz neco podobneho resil jak to teda probiha? Kdyz podle reakci to co jsem napsal je uplne mimo?

                    0 0
                    • Slavik  

                      A jak se vyjádřila Tvá pojišťovna?

                      0 0
                    • mais  

                      Počítej s tím, že co si nevybehas s co si nevěříš to není… Je to tvůj zájem aby to bylo dobre a včas vyřešeno ve výsledku ty jsi ten finalista co ručí za to že to dopadne, pojišťovna když už musí platit tak logicky chce co nejpozději a nejméně, není to charita,, ale společnost stvořená za účelem zisku vlastnika

                      1 1
                      • cyklista86  

                        A co presne mam jako vybehavat. Ja vyplnim formular a cislo pojistne udalosti odevzdam ridici auta. Ten to preda svoji pojistovne a az si to vyresi, Tak oni s fakturama a dokladama o tom co vsechno chcou proplatit predaji moji pojistovne. Kde a proc ja mam neco vybehavat?? Nechapu proc v tom delate takovou kovbojku? Jo kdyby to bylo tak, ze ten poskozeny ma i nejakou zdravotni ujmu a ted jeste navic to je hajzzl a bude si vymyslet a marodit a snazit se tahat co nejvic penez tak to beru, ale tohle neni ten pripad..

                        0 0
                        • Kuba78  

                          protože když tvoje pojištovna se bude cukat, neuzná nějaké plnění, případně bude krátit, tak se pak poškozený (přirozeně) obrátí na tebe, abys to laskavě dorovnal a udělá správně?

                          On je poškozený, kromě poškozeného auta s tím bude mít spoustu starostí a běhání.. a ty mu jen pošleš číslo pojistky a starej se? Nu, kdo chce kam, pomozme mu tam.

                          0 1
                          • cyklista86  

                            No tak spoleham v to co rikal ten policajt. Ze snad jsme normalni lidi a dohodneme se bez nejakych píííp a ze taky prihledne k tomu, ze jsem nesedl na kolo a nejel do haje. Coz jsem opravdu mohl.. Takze jak oni automaticky spolehali na to, ze kdyz od mista nehody popojedou 200m aby neblokovali provoz, ze je budu nasledovat. Tak ja spoleham na to, ze si nebudou vymyslet nic s cim by mela moje pojistovna problem.. Ale jinak me to je jasne. To by jsme nebyli na bike foru, kdyby jsme nedelali s komara velrybu ze.. :))

                            0 0
                            • Kuba78  

                              „No tak spoleham v to co rikal ten policajt“

                              :-)

                              6 0
                              • cyklista86  

                                Ano protoze tohle resi denne a ma s tim asi vic zkusenosti nez ja. Kterej resi neco podobneho poprve v zivote..

                                0 0
                                • mais  

                                  Nejlepší zkušenost je draze zaplacena vlastní zkušenost.

                                  3 0
                                • enjoy  

                                  Víš co mi před několika lety řekl policajt, co přijel k nehodě? Že škoda 100 tisíc, od které se má volat policie, se počítá na každém z vozidel.

                                  Neměl jsem vůbec sílu se s ním o tom hádat. Jen jsem si myslel svoje.

                                  1 0
                                • DDDD  

                                  Policajt řeší denně nehody, nemá absolutně tušení, jak proběhne další plnění pojišťovnou.

                                  1 0
                              • Mikikuba  

                                Jo to je vtipny:) Policajt nema zadny zajem krome toho si to odcarknout hotovo. Ty ho mas. A abys nerikal ze teoretizuju. 2× vlastni zkusenost. A jeste pocitej ze i kdyz ten poskozenej byl slusnej ze nebude chtit to do koruny zaplatit. Vetsinou to prehodnoti po jednani s opravnou a pojistovnou.

                                1 0
                        • mikub  

                          Především, ty jsi někomu způsobil škodu a ručíš za to, že bude poškozenému proplacena. Naštěstí jsi uzavřel smlouvu s pojišťovnou a tedy, pojišťovna se zavázala, že takové případy bude Tobě hradit. Nevidím, kde do těchto vztahů vstupuje nějaká druhá pojišťovna. Ano, některé pojišťovny mají přímé likvidace v rámci povinného ručení, ale nemají to všechny pojišťovny, ani tvoje škoda není z oblasti povinného ručení. Čili, jestli poškozenému bude hradit nějaká jeho pojišťovna je velmi nejisté. Toto si pořádně zjisti.

                          A za druhé, předat na pojišťovnu a hotovo je sice zbožné přání, ale jak jsem naznačil právní vztahy na začátku, ty odpovídáš za vypořádání škody. Tedy postup bez zkratek je takový, že uhradíš škodu ze svého a potom to dáš na vyrovnání pojišťovně. Nějaká zkratka v tomto procesu možná existuje, ale to si taky zjisti.

                          2 0
                  • DDDD  

                    Dokladovat bude poškozeny, on je viník.

                    0 0
                • gerrard  

                  Tak uvidíš jaký bude střet představ s realitou. :) Možná sem měl jen smůlu na pojišťovnu a ty to budeš mít hladké.

                  1 0
                  • Vrci  

                    Realita: řidič dá auto do servisu, tam auto opraví a řeknou že ho vydají po zaplacení opravy. Řidič začne povídat něco o pojistce cyklisty. Tam mu řeknou, že u tohohle pojištění jsou častý krácení a odklady kvůli nutné součinnosti pojištěného., takže buď hotovost, vlastní havarijní nebo čekat na krycí dopis. Po týhle informací se řidič určitě nerozhodne pro hotovost a řešení s cyklistovou pojišťovnou. Nahlásí to že své havarijní pojistky. Ta to servisu zaplatí. On uhradí spoluúčast a požádá pojišťovnu o pomoc s vymáháním spoluúčasti.

                    V pojišťovně kouknou do protokolu od policie a pošlou cyklistovi výzvu k úhradě způsobené škody bez zbytečných odkladů. A s cyklistovou pojišťovnou bude jednat cyklista, protože ten s ní má smluvní vztah. Ne řidič, ne servis, ne řidičova pojišťovna.

                    0 1
                    • rasto  

                      promiň, ale meleš bludy.

                      pravda: řidič dá auto do servisu. servis musí být odsouhlasen pojišťovnou. řidič řekne, že plnění jde za pojišťovnou. nahlásí, kterou včetně čísla události.

                      servis provede opravu, pojišťovna zaplatí. 100% nákladů!! žádná spoluúčast oběti!!

                      pojišťovna pak vymáhá po pojištěném spoluúčast (v případě, že je sjednána ve smlouvě), nebo regres (v případě opilosti viníka – pojištěného)

                      2 2
                      • cyklista86  

                        Skoda, ze kazdej kdo tu pise ruzne scenare nenapise jestli si mysli, ze to tak bude, protoze si to mysli a nebo to osobne resil(ne ze mu kamos v hospode rikal, ze nejak tak apod..)

                        0 0
                        • JakeF  

                          Uvědomuješ si tu ironii, že zrovna ty bys chtěl, aby lidi psali jen o věcech, co osobně zkusili? :))

                          9 0
                        • gerrard  

                          Ja sem ti psal realitu. Zacals placat, ze doufas, ze tak to nebude. Resil sem to par mesicu zpatky. Mrkni na youtube, tam ti to nekdo vysvetli. :)

                          0 0
                        • rasto  

                          s pojišťovnou jsem řešil jako viník 3× i poškozený cca 5 případů. nemáš se čeho bát. jsi pojištění, Tvoje výhra. nic neřešíš, pouze předání čísla pojistné události, případnou spoluúčast pojišťovně.

                          0 0
                          • cyklista86  

                            Ano spoluucast 500kc. Limit co oni zaplati 200 tisic. Ja fakt nevim proc tady delaji z tak banalni nehody kde se nikomu nic nestalo a jen se rozbilo okno na stare kraksne (+ navic poskozeny vypadal jako rozumny clovek zadny psychicky naruseny jedinec nebo psychopat) totalni pruser, kde se budu dohadovat a tahat s poskozenym, pojistovnou roky a jeste budu platit ze sveho nejake tezke prachy a pod.. :))

                            0 0
                          • gerrard  

                            A resils to z pojisteni z obcanskeho zivota nebo z povinneho nebo z havarijniho? U havarijka nebo povinneho to funguje hladce s minimem dokladu. U smluvniho servisu pojistovny o tom ani nevis. U pojisteni z obcanskeho zivota to je krapitek narocnejsi.

                            0 0
                            • cyklista86  

                              A neni to taky o tom jestli jim platis 20 let a celou dobu o tobe nevedeli a az ted se neco stalo a nebo kdyz je s necim otravujes imrvere?

                              0 0
                              • gerrard  

                                To bude urcite tim. :)

                                0 0
                              • mais  

                                Ne nevím nad čím spekulujes povinné ručení je přímo na tvůj účel umí to řešit každý jde to hladce, pojištění občanské odpovědnosti se neřeší tak často nemusí to běžet hladce je dobré si to pohlidat

                                0 0
                      • Vrci  

                        Vím jaký je pohled v servisu na plnění z občanských odpovednostních pojistek. Dělám u autorizovaného dealera a servisu.

                        Takže buď bude řidič čekat na krycí dopis od pojišťovny cyklisty. Což se může protáhnout, vyřeší to rychle hotovostí nebo to vyřeší rychle svojí havarkou. U havarky samozřejmě zaplatí spoluúčast a pokud je plátce DPH tak i DPH.

                        0 0
                        • DDDD  

                          Jestli děláš v servisu, tak pochybuju, že vydáš auto bez krycího dopisu. Bud zaplatí keš nebo servis vždy čeká na krycí dopis. Je úplně jedno o jaký produkt pojištění se jedná.

                          0 0
                          • Vrci  

                            Ano vydáme, u klientů, který mají schválené opravy na fakturu a doložili všechny podklady. A musí to být z hav nebo pov.

                            0 0
                        • gerrard  

                          Havarijko kryje naboreni auta cyklistou z jeho viny?

                          0 0
                          • mais  

                            Havarijní all risk pojištění umí kryt jakoukoli škodu na tvém voze se spolu účasti a malusovou tíží vůči vlastníku vozidla a pojistiteli

                            0 0
                          • Vrci  

                            V ideálním světě ne. Ale pokud máš opravené auto, náhradní di už platíš za svý. Nechceš čekat na krycí dopis z cyklistovo pojišťovny a na uhrazení cyklistovo 500 je to způsob jak mít v reálným světě auto rychle a se zaplacenou spoluúčastí možná i levněji než hradit náhradní auto po dokončení opravy.

                            0 0
                            • gerrard  

                              Ted ti vubec nerozumim. Existuje havarijko, ktere kryje stret s cyklistou pri vine cyklisty? Jestli ano, tak ktere. Moje to neumi a prijde mne to jako zajimava moznost.

                              0 0
                                • gerrard  

                                  To se podle mne netyka nehody zpusobene kolem. Jestli dobre chapu podminky pojisteni.

                                  0 0
                              • kejda  

                                A není jednodušší ohlásit na pojišťovně, žes třeba nacouval do zdi? Havarijko to pokryje krom spoluúčasti.

                                0 0
                                • gerrard  

                                  Tak proc by to clovek delal, kdyz je pojisteny. A pokud tam jeste dojedou cajti, tak to uz je pakmuplne mimo neco takoveho zkouset.

                                  0 0
                                  • kejda  

                                    Protokol od policajtů přece hodíš rovnou do koše. Jde o to, že pokud to chceš opravit přes havarijko, je jednodušší nahlásit pojišťovně nehodu na parkovišti. Což on je s tím člověkem, kterýmu rozbil auto, nějak domluven.

                                    Já jsem měl bizárek, kdy mi do auta jeden retard u Alberta poslal asi 50 nákupních vozíků a promáčkl dveře. Policajti dojeli za 3 hodiny a řekli, že to bylo na soukromém pozemku, auto nejelo a že to řešit nebudou, ať si to vyřeším občanskou cestou. Samozřejmě, že mi to Albert celé proplatil, nicméně???

                                    Takže je pak lepší mít 1% spoluúčast a takový patálie řešit takhle…

                                    0 0
                                    • gerrard  

                                      Tak na to musite byt vzdycky dva na takovou domluvu a musi to auto mit havarijko. Kdyz pominu to ze se jedna o pojistny podvod, tak kazdy dle chuti. V okamziku kdy ma pojisteni z obcanskeho zivota mne to prijde zbytecne vymysleni.

                                      2 0
                                      • Jenda  

                                        nehledě na potenciální ztrátu/ohrožení bonusů na havarijku…

                                        0 0
                                      • kejda  

                                        Proč pojistný podvod? Je to havárie ne? A že mu to poškozený nabídl, že to vezme z havarijního a on doplatí případnou spoluúčast, je dohoda dvou stran. Ale ano, v okamžiku, kdy na viník odpovědnost, je tohle zbytečně.

                                        0 0
                      • Vrci  

                        Pojišťovna z havarijního pojištění se sjednanou spoluúčastí servisu NIKDY nezaplatí celou škodu.

                        Jediné co se děje u menších servisů: „Tak to nechte udělat tady a my po Vás nebudeme chtít spoluúčast.“ Ale to je v podstatě pojišťovací podvod.

                        0 0
                    • gerrard  

                      Castecne mas pravdu, ale ve zbyrku zase ne.

                      0 0
                • jmaselnik  

                  a máš teda pojištění zodpovědnosti nebo nemáš? Protože někde nahoře píšeš, že nemáš. Jinak v jednom kole to určitě neproběhne, protože minimálně spoluúčast pojišťovna nevyřeší, tu bude chtít ten řidič přímo po Tobě.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Ano maselniku. Zaplatim svou i jeho spoluucast. To je cele..

                    0 0
                    • gerrard  

                      To v kterem vesmiru se plati dve spoluucasti?

                      0 0
                      • kubad  

                        blbě to napsal už ho nechte :D

                        svoji spoluúčast a poškozenému případné dorovnání do plné ceny co neuhradí pojišťovna.

                        0 0
      • Horvajz  

        Buď rád, že si z toho vyšel tak lacino. Bejvaly doby, kdy si ve stejné situaci mohl dostat pokutu 25kkč a zákaz řízení 1–2 roky pro zavinění nehody se ublížením na zdraví.

        0 0
        • jmaselnik  

          prosim Tě a ty doby, kdy jsi dostal za náraz kolem do auta takovej flastr byly kdy a kde?

          0 0
          • Lišák  

            Pár let zátky to tak bylo. Teda možná pokud jsi nafoukal, to uýž si úplně nepamatuju. A ještě jako bonus pokud sis sám sobě něco udělal, tak to bylo bráno jako že jsi zranil osobu a o to byl flastr větší. To, že jsi zranil sám sebe bylo vedlejší.

            Zákaz řízení si teda nepamatuju. To je asi ze stejného soudku, jako braní řidičáku, když nafoukáš na kole. Dodnes mně to dost lidí tvrdí. Dokonce i profesionální řidiči.

            0 0
            • jmaselnik  

              to odebírání řidičáku se snažili praktikovat superagilní měšťáci, ale nakonec padl precedentní rozsudek, že to nelze, protože majitelé řidičáků nemůžou být postiženi za přestupky na kole přísněji než nemajitelé.

              A tenhle konkrétní případ byl exces, naštěstí, ne pravidlo.

              1 0
          • Lišák  

            Mrkni tady.

            0 0
      • horolezec  

        Hezky shrnuto, člověk většinou dostane facku, když to nejmíň čeká. Rozhodně popátrej, zdali nemáš např. pojištění domácnosti. Tzv. pojistka na blbost bývá nejčastěji součástí. A pokud nemáš, rohodně si ji zařiď. Stojí většinou do 500,– ročně. Já už ji na kole dvakrát využil a když se to blbě sejde, jseš v tom klidně za pade ani nevíš jak. V každém případě hodně štěstí.

        0 0
        • cyklista86  

          Pojedu asi do Holandska, tak nevim jestli to tady ma cenu asi ne..

          0 0
          • rasto  

            za to pětikilo neuvažuj o výhodnosti. ani nevíš, kdy vyžiješ. já taky využil 2×: v Praze auto v protisměru. já doprava, bohužel, do koleje. přistál jsem o fabku. 25k. dveře, zrcátko, blatník. řidič (náhodou) přes silnici. naštěstí dosvědčil ho.ado v protisměru.

            manželka otvírala klíčem mondeo kámošky. ta ji bohužel neřekla, který ze dvou je od nádrže/ od dveří. manželka měla 50% šanci. nestrefila se. výjezd, nový zámek. 6k…

            0 0
            • ms82  

              To jsi platil Ty (resp pojistovna z Tve pojistky), kdyz Te zprasil ridic v protismeru. Dementy, co predjizdi proti cyklistum, nesnasim. Ubyva to, ale ne dostatecne.

              0 0
              • rasto  

                hodili to na mě (moji pojišťovnu). nezvládl jsem jízdu na kole. viník – který mě ohrozil, nedohledán. museli mi dát symbolickou pokutu, 200 Kč.

                0 0
                • Kuba78  

                  samozrejme nemuseli, pokud si nehodu nezpusobil ty, mel si to poslat do spravniho rizeni. Takto je to pro ne daleko jednodussi – hodi to na tebe, ty dobrovolne prijmes vinu za nekoho jineho, oni maji carku za vyreseny pripad a jeste se tvari jak jsou hodni, ze „musi“ ale jen dve kila.

                  0 0
                  • rasto  

                    nemuseli. nechtěl jsem ale aby mi dali dýchnout. je to už nějakých 20 let, za mé mladické nerozvážnosti no…

                    vím, mohl jsem tento argument vybalit rovnou. kličkoval jsem, jak jsem mohl :-)

                    0 0
                    • ms82  

                      Chapu, ale kdyz Te nekdo skoro sejme a Ty se rozbijes, aby Te nezabil, tak mi neprijde dechova zkouska nijak relevantni. Cimzto alkohol ani na kole nijak neschvaluji, ale kdyz je pricina jasna, tak je to jen alibismus.

                      0 0
                      • Cabasekxxx  

                        Relevantní je velmi. Argument je jasný. Kdyby nebyl pod vlivem tak by reagoval dříve a jinak a nerozbil by se. Prostě pokud je tam alkohol je na tvé straně minimálně spoluvina se všemi patřičnými následky.

                        1 0
                        • ms82  

                          Ano, takze kdybych se zachranil a nerozbil, tak ten, co se me pokusil zabit, nezpusobil ani prestupek. Ja vim, ze zakony jsou nelogicke. Ale to jeste neznamena, ze s nimi souhlasim ;-)

                          0 0
                          • Cabasekxxx  

                            Samozřejmě, že by přestupek způsobil. Účastník silničního provozu si musí počínat tak aby neohrozil jiné účastníky. Pokud tě ohrozil, spáchal přestupek.

                            0 0
                            • ms82  

                              Mne uz se to stalo – bezel jsem po krajnici a dodavka na me umyslne najela. Skocil jsem do prikopu a nic se nestalo. Kdyz jsem byl na sluzebne, tak jsem je nesktutecne otravoval a nakonec z toho nic nebylo, protoze rovnou rekli, ze nic nemuzou delat a treba jsem si ten manevr spatne vysvetlil :-)

                              Jak jsem psal, jsem proti alkoholu pri rizeni i na kole (stejne jako telefonum, atp). Ale je-li pricina jasna, melo by se k tomu tak pristupovat. Automaticka spoluvina je nesmysl.

                              0 0
                            • ms82  

                              Mne uz se to stalo – bezel jsem po krajnici a dodavka na me umyslne najela. Skocil jsem do prikopu a nic se nestalo. Kdyz jsem byl na sluzebne, tak jsem je nesktutecne otravoval a nakonec z toho nic nebylo, protoze rovnou rekli, ze nic nemuzou delat a treba jsem si ten manevr spatne vysvetlil :-)

                              Jak jsem psal, jsem proti alkoholu pri rizeni i na kole (stejne jako telefonum, atp). Ale je-li pricina jasna, melo by se k tomu tak pristupovat. Automaticka spoluvina je nesmysl.

                              0 0
                      • Lišák  

                        Je to asi dva měsíce zpět, stál jsem na červenou (autem), auto, které odbočovalo doleva mně rozbilo dekl od zrcátka a odřelo zadní nárazník z boku. Paní, co stála za mnou dopadla hůř, té nabořil levý blatník a měla popraskaný lak na haubně. Přijeli policajti a dýchali jsme všichni. Nejen ten, kdo jel a boural ale i my, co jsme stáli na červenou.

                        0 0
                        • JakeF  

                          V takový situaci by ti ale snad nemohli přišít spoluúčast ani kdybys nadejchal, ne?

                          0 0
                          • Lišák  

                            To netuším. Byl jsem čistej.

                            0 0
                          • virtualcop  

                            No je to obvykle základní podmínka pro nějaké plnění (že musíš být způsobilý k řízení, což s alkoholem nejseš). Pokud jseš účastník nehody (v jakékoliv formě, tedy i někde ve vozidle stojící). Prostě policajti musí dávat dejchnout automaticky všem, kdo se nějakou formou za účastníka nehody prohlásí, nebo je jako účastník zjištěn (byť takhle „pasivní“). Zda to nějak ovlivní plnění pojišťovny je na konkrétní situaci, nicméně rozhodně může (účastník nesplnil podmínku způsobilosti).

                            Mimochodem – tohle mne moc neirituje – když vidím slyším, kolik je denně odlapeno blbů, kteří jezdí naprosto pod obraz (žádné marginální zbytkáče či 1,2 piva, ale klidně 2 a více promile), či jsou nastřelení něčím ještě „kvalitnějším“…

                            0 0
                            • JakeF  

                              Já to samozřejmě nijak neschvaluju a přijde mi na místě, aby když člověk nadejchá, tak dostal odpovídající flastr a body za alkohol za volantem.

                              Jen mi přijde dost zvláštní, kdyby kvůli tomu měl bejt spoluviník nehody, pokud vozidlo prokazatelně stálo na červený ve svým pruhu.

                              Když by vezl v kufru rozřezanou mrtvolu, tak počítám taky půjde sedět za vraždu, ale nestane se spoluviníkem nehody :))

                              0 0
                              • virtualcop  

                                Tak ono to pravděpodobně nebude tak, že by rázem byl označen jako spoluviník nehody (za kterou rozhodně jako správně stojící vozidlo někde na červené nemohl). Ale překážka v plnění od pojišťovny v tom může nastat, protože se zjistilo, že nebyl způsobilý k řízení, protože požil…

                                Na mechanismu vzniku nehody tak jeho nezpůsobilý stav sice neměl žádný podíl, porušení nějakých základních podmínek způsobilosti (proč se na místo a k nehodě vůbec dostal) tam je ale zjevné.

                                Tohle je hodně složité a vždy se řeší vhledem ke konkrétnímu stavu a situaci, nicméně jak známe naše pojišťovací ústavy, tak určitě by to byla jedna z prvních věcí, kvůli které by se mohly šprajcovat něco hradit. A předpokládám, že tu povinnou „způsobilost“ mají všechny někde v těch xy stránkovejch podmínkách, pokud ty smluvní podmínky pročteš.

                                2 0
                            • mais  

                              Jojo kámoška říkala, že v nemocnici na chirurgicke pohotovosti mají prakticky každé dopoledne nějaký případ, že dovezou někoho nakaleneho

                              0 1
                          • sodek  

                            Mohli.

                            0 0
      • vaclaw  

        To by se ti v lese na trailu nestalo ;) ale hlavně že jsi ok.

        0 0
        • cyklista86  

          To mas pravdu. Stromu s odrenou kurou bych nemusel nic platit. Ovsem ten nikam neuhne ani o milimetr narozdil od okna.. :))

          0 0
          • vaclaw  

            Zase ten strom ti nevyroste uprostřed cesty a když budeš stíhat jet po cestě, je celkem šance, že se mu vyhneš. To auto ale stálo drze na silnici, to by ti strom neudělal ;)

            0 1
      • ms82  

        Na auta je treba davat pozor. Maji 4 sirsi kola a lepsi trakci :-) Jet za autem (busem, nakladakem) do kopce, to je jeste vetsinou v pohode. Ale z kopce je treba mnohem vetsi mezera, nez si myslis. Uz jsem taky vylezl na zadek auta a to jsem jel skoro krokem, akorat on to zadupl. Jindy za zatackou z kopce (cca 50 km/h) nehoda a nakladak napric silnici. Ocima jsem patral, kam to pichnout, nastesti jsem se vesel.

        3 0
        • cyklista86  

          Ja jsem si o to rikal. Nemam problem si to priznat. Je to proste sjezd, dole kruhac a pak pokracujes rovne mirne z kopce dal. Takze jsem chtel vzdycky projet s minimalnim brzdenim tim kruhacem rovne a pokracovat x km v rychlosti setrvacnosti.. Takze k tomu kruhaci jsem jel jak mag/or defakto pokazde opravdu xxx krat.. Az te se mi to vymstilo.. Mam fakt stesti, ze se stalo jen co se stalo a nemusim si treba do konce zivota vycitat ze jsem zmrzacil sebe nebo nedej boze nikoho dalsiho.. Takhle uz tama fakt nikdy nepojedu.. Jinak mam nejakou pojistku domacnosti a je tam uvedono toto. Bude se to na to vstahovat?

          1 0
          • skaj  

            Muzes byt v klidu, presne tohle to pokreje. Zavolej pojistovakovi a prober to s nim.

            0 0
            • cyklista86  

              Tak to je super. Bude na karbonovou pevnou vidlu misto te pokrivene suntourky. :))

              0 1
              • Slavik  

                Jen pro info, Ty nejsi evidován jako poškozený…

                0 0
                • Kuba78  

                  Teoreticky muze byt.. pokud se stala dopravni nehoda a skoda je na obou dopravnich prostredcich, tak muze byt i poskozeny jako majitel bicyklu. Muze zkusit jako majitel poskozeneho bicyklu vymahat skodu po ridici toho bicyklu.. :-)

                  a to jeste muze byt rad, ze sam sebe nezranil.. :-)

                  https://www.ochrance.cz/…u-25-000-kc/

                  0 0
              • Vrci  

                Pokryje to škodu na autě, svoje kolo si musíš nechat opravit za své. Pokud by po nehodě nadýchal měl bys smůlu i s tím autem.

                2 0
                • cyklista86  

                  Vsak jooo. Ja to myslel tak, ze kdyz nebudu muset platit ja nevim 50 tisic za opravu auta, tak si budu moct dovolit novou vidlu. :)) Jinak ja i tem policajtum rovnou rikal, ze na kole skoda nula… No a s tim dychanim to je u me jedina jistota no. Ze ja fakt nikdy nenadycham. Teda leda z bych sezral 3 margotky.. :D

                  0 0
            • jmaselnik  

              dobrý by bylo sem hodit i tu vedlejší stránku s výlukama, ta je zásadní a říkám to z vlastní zkušenosti, kdy jsem měl na stařičkém pojištění zodpovědnosti explicitní výluku ze škod způsobených jako cyklista na motorovém vozidle.

              0 0
          • Jenda  

            Jestli máš pojistku na domácnost tak tam s velkou jistotou máš i tu na blbost. Jestli to bude platit i na dopravní nehodu na kole nevím, já se na to explicitně ptal u své když jsem si jí zřizoval a mělo by to tak být.

            Zároveň silně doporučuju mít na tu blbost i vysokou částku. V ceně pojistky se to projeví minimálně ale kdybys místo do auta někoho srazil tak tě to při troše smůly může finančně zlikvidovat.

            0 0
            • Esi  

              Jo ta pojistka na škody v občanském životě má ve vyjímkách jen škody způsobené řízením motorového vozida, protože to musí mít povinné ručení.

              Tak že má kliku, je třeb ato nahlásit pojišťovně a pojišťovny si to mezi sebou vyřídí, klidně se může stát že je to stejná pojišťovna :)

              0 0
    • cyklista86  

      Hosi, ale pekne jste me vyskolili a vystrasili s tim jak to fakt neni prdel. Ted jsem cetl clanek „jezdeni na kole vas muze zrujnovat..“ Njn clovek jezdi 30 let. Nikdy se nic nestalo, tak ma clovek pocit, ze ho se to prece nemuze tykat..

      0 0
      • tomo_111  

        Poznam pripad, kde pan sa nejak zrazil na lyzovacke v rakusku s pani, poisteny bol v najvyssej variante (Union), poistovna ale robila obstrukcie a sudili sa 8 rokov…nakoniec ho to stalo viac (aj ked poistovna nieco plnila), nez keby rovno zaplatil pozadovane plnenie sam…

        Ale vo vacsine pripadov to verim zafunguje a je dobre to mat – to len na margo ze sa mozes lahko dostat do situacie ze ide o 40k eur (staci ze protistrana ma nabookovanych 70 hodin za rakusky billrate)

        0 0
      • Krejza  

        Hele, jak jsi do něj narazil konkrétně? Bylo to doprostřed auta? Nebylo okolo něj místo vpravo nebo vlevo na vyhnutí se?

        0 0
        • cyklista86  

          To vidis na te fotce ne. Na narazniku vlevo vidis stopy po predni gume. Ten vrchni plast vlevo prasknuty jsem udelal asi pravou stranou xichtu podle toho jak ji citim. No a prave rameno otevrelo to okno. Jen nechapu cim jsem udelal ty promacknuti v plechu, protoze na kole nemam zadne skrabance nic. Jen asi hlavove slozeni KO a trochu asi vidle nejak hnuta tim narazem predniho kola.. Jinak co k tomu rict. proste jsem jel jako kdyby to auto tam nestalo. Asi jsem si myslel, ze se proste pohne trochu do prava a ja proletim kolem nej tim kruhacem rovne. Proste jsem jel tak 40–45km/h(skodaze jsem nemel zaplou stravu..) Mozna neco pres sekundu jsem flokoval a tak ve 25km/h do neho vletel. :D Nebyla to nejaka fixace na to kam se divas. Proste nez jsem se probral a zjistil, ze mam brzdil, tak to byl okamzik, ze jsem jen stacil zmacknout obe brzdy a bum… Hlavne na leve strane kde jsem se drzel byl malej ostruvek. To bych nedokazal skocit v ten moment ani nahodou. Takze mozna i stesti, ze jsem ho nezkousel objet levou stranou. To mohlo dopadnout jeste mnohem hur..

          0 0
          • rasto  

            stane se no. naštěstí jedna z „lehčích“ nehod.

            zkontroluj i rám. jestli nemáš bulku na trojúhelníku na spodní trubce hned za vidlí, viz oranžová šipka.

            0 0
            • cyklista86  

              Neni tam nic. Kellys dela blbuvzdorne ramy. Se starsim 26 kellysem jsem v plne rychlosti vletel do zavory a udelal pres ni salto. Nahodil jsem retez a jel dal.. :D

              1 0
    • cyklista86  

      Jsem volal do te pojistovny. Limit 200 tisic. Jestli si nenechaji do laku zamichat zlato, tak bych se do toho mel vejit.. :D

      0 0
      • DDDD  

        Rovnou bych řešil vyšší limity. Ber to jako dobrý upozornění.

        0 0
        • JirkaVe  

          Asi tak: běžný limit pojištění odpovědnosti běžného člověka je spíše v řádu 2 – 20 milionů Kč. Připojistil bych se.

          Já si takovou pojistku udělal krátce poté, co mi před kolo nečekaně vběhlo dítě, které jsem měl skryté za křovím (dopadlo to tenkrát dobře).

          1 0
          • Esi  

            Přece jen je lepší když právníky řešící míru zavinění platí pojišťovna protože mas tak vysoký limit ze tobě je to jedno

            0 0
            • JirkaVe  

              Jinak pojištění odpovědnosti bývá někdy též součástí balíčku ke kreditní kartě – já to tak mám. A dobré ještě vědět, že pokud má člověk uzavřeno více smluv pojištění odpovědnosti, tak se pojistné limity sčítají.

              0 0
              • Slavik  

                Mno, tím součtem limitů bych si nebyl moc jist…

                0 0
                • JirkaVe  

                  Já si tím jistý jsem, protože jsem si to nedávno ověřoval. Při vícenásobném pojištění odpovědnosti se vám sčítá pojistný limit. Případná škoda se rozdělí mezi zúčastněné pojišťovny.

                  0 0
                  • DDDD  

                    Je to tak, nevím co máš za kartu, většinou to je od zlaté karty vejš. Každopádně já nikdy moc na produkty na kartách nespoléhal. Často se u nich mění podmínky a musíš to sledovat.

                    1 0
                    • mais  

                      U normálních karet jo u zlatých s vejs se meni jen l lepšímu, protože buď za ne fakt dost platíš, nebo máš v bance takové vklady, že si tě nechtějí nastvat

                      0 0
                      • DDDD  

                        Hele mám zlatou víc jak 15 let a jsou věci, co se k horšímu mění. Pošlou ti to oznámením, které je jedno z x co nečteš.

                        0 0
                        • mais  

                          Holt záleží jaké portfolio služeb využíváš asi že už na to není salonek na letišti je mi fuk když nalitam asistence a pojištění se vylepsilo

                          0 0
                          • Kuba78  

                            Zrovna salonky se meni k horsimu uz mnoho let.. sice presli z menzies na loungekey a je vetsi pokryti ale zkrouhli pocet za rok na minimum a odrizli guesta gratis.

                            A zrovna salonky a cestovni pojisteni je asi nejvice vyuzivana sluzba bych rekl. Naprikad osobniho bankere jsem vyuzil snad jednou..

                            0 0
                            • mais  

                              Tak já pojištění několikrát využil a byl jsem až mile překvapeni, když v cizině v sobotu odpoledne s dětma nějaká pravidla pojišťovna aktivně řeší problém je to fajn, letos úraz prcka v zahraničí taky bez problémů vše. Proti tomu nějakej salonek je z mého pohledu prkotina

                              0 0
    • cyklista86  

      Heh to je mazec jak ted jezdim opatrne na kole(vlastne to ani jinak nejde, kdyz nemuzu moc ohnout nohu v koleni) ale i tak si tak premyslim kolik je mist, kde jsem jezdil casto a kde to bylo pokazde dost na hrane. Co je ale mazec ze tam kde jedu ja svou rychlosti a rikam si, ze to uz si rika o pruser. Tak se podivam na stravu na ty ruzne segmenty abych si to porovnal a borci tam jednou klidne jednou tak rychleji a pod.. A to nemyslim behem zavodu, tak jako treba kradou vsechny KOMy profici pri Czech Tour, ale normalni „mamilove“ v provozu a nebo profici typu Otruba, Bittner a pod. pri treningu.. To pak kdyz jezdi takhle rychle ruzne nebezpecne useky, sjezdy, roviny po cyklostezkach 70km/h a pod.. Tak muzou byt opatrni jak chcou, ale staci nejaka nepredvidatelna vec a tragedie je na svete.. Ja uz si budu davat jen do kopce. Z kopce uz zadna brada na riditkach nebo skoro koleno v zatackach.. :D

      0 0
      • JakeF  

        Oni ti profici na kole umi jezdit a i pri ty dvojnasobny rychlosti jedou bezpecneji jak trouba, co si hraje na motorku a cpe dolu kolena…

        0 0
        • cyklista86  

          Tady nejde o to jak ovladas kolo a jestli ty udelas chybu. Tady jde o to, ze kdyz se stane neco necekaneho, tak nemas sanci reagovat. S prilnavosti gum na silnicnim kole tumplem ne.. Ostatne to je hlavni duvod kdyz to odnesli profici. Ne protoze je neco smete zezadu, ale protoze leti tak, ze jakakoliv nepredvidatelna prekazka konci fatalne..

          0 0
          • kubad  

            Hraješ to? Nebo di opravdu tak…

            1 0
          • Lišák  

            Mně se líbí, jak nějakej Yura v tomhle vláknu, před pár lety, měl zajímavý názory. :-)


            No rychle asi jel, kdyz nestacil reagovat na auto z vedlejsi.. Ja si tenhle scenar furt nejak nedokazu predstavit, abych fakt vletel do auta co vyjede z vedlejsi. To bych nesmel znat tu cestu(nevedet, ze tam nejaka vedlejsi je). Muselo by to auto byt schovane za necim a musel by to byt fakt kopec, abych opravdu jel rychle.. Protoze jinak to fakt nechapu..


            No muj „problem“ bude hlavne to, ze ikdyz jsu na hlavni, tak proste pribrzdim a ikdyby se to auto skutecne predemnou rozjelo, tak ubrzdim a nebo proste spadnu. Rozhodne do neho nevletim v takove rychlosti ze si dolamu tak velkou a pevnkou kost jako je steheni.. Proste ja su ten zranitelnej na tom kole, tak se tak chovam. Kdybych jel v hamru, tak je jasny, ze mam vsechny u ****** a jedu po hlavni jako bos.. :D


            Ale muzes ovlivnit to zasadni a to je tvoje rychlost. Sorry, ale jestli jedes 25km/h nebo 50km/h muze byt ten rozdil mezi odreninama a zmrzacenim nebo smrti. Zeptej se Scarponyho nebo Niky Hejdna..


            Ne porad, ale jezdit ve meste rychle je proste o drzku. Jak pise IndyCZ vetsina lidi nepredpoklada, ze pojedes rychlosti skutru a ikdyz te uvidi, tak ti tam prsote vleti, protoze si bude myslet, ze to stihne. Ja jak jedu nad 30km/h po meste, tak se bezpecne opravdu necitim a tech situaci, kdy me nedaji ostatni prednost je mnohem vic nez kdyz jedu 20… Mimo mesto to vetsinou problem neni, ale stejne je potreba na krizovatkach davat bacha..

            1 1
            • JakeF  

              :D

              Je to jasný… Celý to je chyba adminů, že Yuru zabanovali. Ten byl totiž rozumnej a do žádnýho auta by nevletěl.

              2 0
            • cyklista86  

              A kdo to je. Co s nim mam spolecneho?

              1 3
            • cyklista86  

              Jinak jsem si to teda precetl a souhlasim. Mam to stejne. Ve meste jezdit rychle je proste o hubu to je bez debat. No a na krizovatkach jsem hodne opatrnej. Vzdycky pripravenej, ze nedostanu prednost. Ta moje nehoda bylo ale neco jineho. Nebylo to ve meste a hlavne byl to error jako pjase z moji strany.. Proste prehnana sebejistota pramenici z toho, ze jsem takhle jezdil xx let a nikdy se nic nestalo az na spis usmevne a banalni karamboly.. Jak rikaji motorkari nejde o to jestli, ale kdy budes mit havarku/pad.. No a me se to na tom kole vyhybalo tak dlouho, ze uz jsem si vubec nepripoustel, ze se neco takoveho muze stat.. Takze az ted jsem poskocil na ten vyssi level cyklisty.. :))

              0 0
              • psbiker  

                Posledni dobou jsou nejhorší pitomci na kolech a e-vehiklech:) O víkendech se raději pohybuju jenom na silnici, na cyklostezku si už netroufám, na chodníku mě sundá e-koloběžka.

                2 1
                • mais  

                  Ono si nevybereš, na chodníku tě sundá elektrokoloběžka, na cyklostezce e-biker a na silnici pako, co má vzadu na autě kolo, elektrokolo, nebo elektrokoloběžku, naštěstí většina takových exemplářů si do lesa na přírodní terén netroufá – bo když už jezdit po lese, tak v bikeparku s lanovkou

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Me by zajimalo kolik tech ekolobezkaru kteri jezdi casto fakt jak psychopati a to i na moje pomery. Maji nejake pojisteni, kdyby nekoho nabrali…

                    0 0
                    • JakeF  

                      Na co pojisteni? Kolobezka nema SPZ. Ujedes…

                      0 0
                      • cyklista86  

                        To je trestny cin ne? Kdyz nekoho zranis a ujedes..

                        0 0
                        • JakeF  

                          Musíš ho dorazit, ať není svědek.

                          1 1
                          • cyklista86  

                            Ve meste co. Kde jsou kamery a maji hodinu zaznamu.. :))

                            0 0
                            • JakeF  

                              Tvl, žes nebyl takhle chytrej, když jsi boural do toho auta… Pak bys do něj nenaboural :))

                              3 0
                              • cyklista86  

                                Tvl vsak jsem to tu vysvetloval, ze jsem mel predstavu, ze ziju v Matrixu, kde se me nemuze nic stat. :))

                                1 0
                    • mais  

                      u většiny z nich je jakékoli pojištění jedno – jsou kompletně ve výluce z pojištění

                      1. jezdí přes 25 km/h, tedy na vozidle odporující schválení do provozu
                      2. jezdí po chodníku, kde nemají co dělat

                      stejný jako když na kole někoho sundáš na chodníku – budeš cálovat, protože na chodníku nemáš co dělat

                      0 0
                      • DDDD  

                        1. Možná, 2. Určitě ne.

                        0 0
                        • Vrci  

                          2 jako že nejezdí po chodníku nebo že kola nebo motorová vozidla smí po chodníku jezdit.

                          0 0
                  • sodek  

                    Cyklostezka je krásný sociální průřez bezohlednosti naší společnosti.

                    1 2
              • jmaselnik  

                Dyť jsi to napsal Ty sám, reinkarnovanej YuraOlomouc, proboha

                0 0
      • Krejza  

        Na to jsem narážel o kousek výše. Ač se ti teď může zdát, jak moc jsi posral, dáš si předsevzetí, jak nebudeš jezdit rychle a tak, je to hovadina.

        Za mě je rozumnější přijít na konkrétní situaci a na ni to aplikovat. Ne plošně.

        Z trojice auto, moto, kolo je právě kolo s nejhoršími brzdami, ale je nejužší. Takže se prostě nabízí vždy mít únikovou cestu a brzdit jen v případě, že to zvládnu. Klidně přestat brzdit v zájmu vyhnutí se.

        PS: Před dvěma třemi lety jsem udělal podobnout věc. 3,14 přede mnou poodjela, od pravého okraje vozovky začala odbočovat, blinkr až při zatočení volantem. Pak zastavila, proti jela dodávka. Skončil jsem před ní po dvojnásobném smyku obou kol, jen odřená omotávka a sedlo.

        Chci říct, čím jsi užší a čím horší máš brzdy, tím větší důraz je třeba klást na únikovou cestu. Myslet na to vždy, každý okamžik.

        0 0
        • psbiker  

          Zabrzdit smykem zadní a přitom se nasměrovat do volného prostoru, pustit zadní a dobrzdit to přední:) Lépe je ovšem pozorně sledovat provoz a naučit se předvídat, včetně připraveného únikového manévru.

          1 0
          • Krejza  

            Zabrzděné zadní kolo ve smyku je k ničemu. Jinak ano, je to přesně to, co píšu.

            0 0
        • jmaselnik  

          ale tohle asi každej nedokáže a už vůbec ne borec, kterej je překvapenej tím, že před ním někdo zastavil u kruháče.

          0 0
          • cyklista86  

            Hihi na to jsem cekal az tohle vlakno najde maselnik. :))) Jinak Frooma odhodil vetr na zed kdyz se nedrzel riditek. Egan Bernal vletel na rovince do stojiciho autobusu, kdyz cumel do budiku. Condadorovi vyrazil vymol z ruky berany a dolamal se… MVDP ktery sebou placne v naprosto banalni zatacce kterou by projela i tetka na liberte a jeste ani neda ruce pred sebe a odre si xicht.. A tak bych mohl pokracovat do aleluja.. Asi tak uplne spatne nejezdim, kdyz tohle je muj prvni vaznejsi pad a to jezdim jak jezdim. Hlavne teda z kopce.. Do kopce to k chlubeni moc neni.. :D

            0 2
            • jmaselnik  

              a tím se jako snažíš říct co? Já reaguju na krejzovo doporučení a líčení situace, kterou podle mne běžná populace nemá šanci zvládnout stylem jako on. Ty se holt jako příklad prostě nabízíš, navíc teda jak se ještě skromně porovnáváš s profíky, to je přesně ta sranda, kterou od Tebe v diskusi očekávám :-D

              0 0
              • Krejza  

                No, ona kdyby běžná populace vyndala hlavu ze zadku, zjistila by, že pohyb jako takový může být nebezpečný, tím spíše, když je kolem někdo další. Pak by třeba měla snahu se naučit, jak ovládat dopravní prostředek, jak se chovat v provozu atd.

                Imho naprostá většina lidí tuhle snahu nemá a nechápe velikost nebezpečí, kterému se v provozu vystavují.

                Takže je celkem fajn, když si to člověk uvědomí. Za to je asi zbytečné kohokoliv prudit.

                0 0
                • jmaselnik  

                  No já myslím a pozoruji denně kolem sebe, že běžná populace přizpůsobuje svoji rychlost svým schopnostem a neletí do křižovatky tak rychle jako Ty nebo Jiřík. Relativně nízké počty nehod to spíše potvrzují ;)

                  1 0
                  • Krejza  

                    Rychlost je relativní a poplatná ostatním schopnostem. Pro jednoho může být určité chování/jízda něco nepředstavitelného a za hranicí jeho chápání, druhý to zvládá a baví ho to.

                    Bohatě by stačilo, aby se běžná populace měla snahu něco naučit, věnovat se provozu, vnímata přemýšlet u toho. Pak by počet nehod byl ještě menší a provoz plynulejší.

                    1 0
                    • jmaselnik  

                      jestli jsem to správně pochopil, tak Ty máš nějakou historii a možná současnost z moto sportu. Těžko tak můžeš čekat, že budeš na silnici potkávat lidi podobně vybavené, protože běžná populace používá v drtivé většině dopravu právě k dopravě a nikoli k zabavení se, nebo v horším případě předvádění se.

                      Co se rychlosti týče, ta je samozřejmě relativní v relativistické fyzice, v našem Newtonovském světě je rychlost a z toho plynoucí energie absolutní. To, že Ty jsi vybavenej nějak, naprosto neznamená, že se ve vysoké rychlosti nemůžeš dostat do neřešitelné situace, jejíž následky budou absolutně důsledkem rychlosti.

                      Ale to je asi zbytečné vykládat někomu, kdo má pocit, že on je letadlo a celá populace by se mu měla přizpůsobit.

                      0 0
                      • mais  

                        hele to je povídačka – jako ne každý může dělat elektriku, ne každý může svářet a už vůbec ne každý může operovat lidi – chybná úvaha celé dopravy je v tom, že se snažíme umožnit řídit dopravní prostředky všem, když jednoduše to bude bráno správně jako nějak odborná činnosti a 30 procent lidí ji na úrovni řidiče dopravního prostředku nebude moci vykonávat, tak:

                        1. sníží se hustota dopravy
                        2. doprava bude reálně bezpečnější
                        3. je to nejtransparetnější způsob snížení emisí z dopravy

                        ano na.ere to 30 procent populace, ale pro lidstvo je to jediná možná win win cesta v individuální formě dopravy

                        1 0
                        • krabica  

                          Souhlas, přesně tak. Když vidím, jak někteří nejsou auto schopni ovládat…

                          0 0
                          • Vrci  

                            Stačilo by postavit policajta na vicepruhové kruhače (turba) a vybírat pokuty za neudržení vozidla za plnou čárou. Možná by náklady z auta dost lidí vysadily.

                            1 0
                            • jmaselnik  

                              no já si hlavně myslím, že kdyby policajti jenom neměřili rychlost, ale sledovali a pokutovali i nebezpečné předjíždění, předjíždění v zákazu, nedání přednosti a další kratochvíle. mnozí řidiči by se nutně zlepšili.

                              1 0
                              • virtualcop  

                                Oni tohle i dělaj, ale vzhledem k tomu, jak je nastavena legislativa (že jen svědectví policistů k prokázání přestupku nestačí, ale musí být zaznamenán nějakou formou certifikované kamery, radaru či dalšího obdobného zařízení) je to trošku složitější. A pokud se dělají akce, kde se na tyhle typy přestupků používá třeba vrtulník, daňový poplatník řve, jak je to neekonomické a nákladné (na jednu stranu vcelku oprávněně, vzhledem k nákladům na takovéhle akce a ceně jedné motohodiny té „vrtule“ v akci).

                                Ono „co by se mělo dělat víc“ – to dokáže říct každý. Jak to správně technicky a legislativně běžně a standardně provádět (aby to nestálo bambiliony, aby to nezaměstnalo tisíce policajtů a dalších úředníků „navíc“) a aby to řešení bylo běžně aplikovatelné do našich podmínek a legislativy…to už moc lidí nevymyslí. Protože ono to v některých případech ani moc dobře vymyslet nejde.

                                0 0
                                • Jenda  

                                  Jo a pak když je v návrhu novely zákona že by se teda třeba konečně definoval bezpečný odstup aby to šlo kontrolovat/vymáhat dřív než že se po bouračce řekne že nebyl dodržen, tak to poslanci zamítnou :-/

                                  Nicméně k tomu policejnímu dohledu – tady bych si troufl tvrdit, že je to spíš neochota hledat řešení než jejich neexistence.

                                  Simíři radši brázdí dálnice v černých stíhačkách kde reálně chytnou jen pár největších exotů. Kdyby místo jednoho superba nakoupili drony a zajistili nějakou certifikaci na měření (a to rozhodně lze) tak se nemusí lítat vrtulníkem a za 1/10 náklady odvedou víc práce. Když dneska člověk vidí jak je celý bojiště na Ukrajině pokrytý dronama a u nás to nejde/se nechce.

                                  Mám ale dojem, že to naráží na zaODSákovaný ministrestvo dopravy, který jakýkoliv změně která by mohla vést k větším restrikcím a nedej bože vymáhání pravidel intenzivně hází klacky pod nohy.

                                  0 0
                                  • Krejza  

                                    Takže je lepší léčit následky než jít po příčině?

                                    0 0
                                    • Jenda  

                                      To tam píšu kde?

                                      Naopak píšu, že v možnosti prevence a eliminace problémových řidičů jsou policajtům házeny klacky pod nohy. I když nejsem přesvědčen o tom, že na nějakých moderních metodách má sama policie zájem.

                                      1 0
                                • gerrard  

                                  Tak to je ukazkovy postoj obhajujici proc to nejde. :(

                                  0 0
                                  • virtualcop  

                                    Ne, to je jen připomenutí reality stavu věcí. Spousta lidí konstatuje, že „by se mělo něco dělat“, nebo dělat jinak, ale konkrétní implementaci (která by mohla reálně fungovat) už nenavrhne. Případně navrhne, ale ta není schopna obstát z legislativních, technických, personálních či jiných důvodů.

                                    Že zákonodárci i policejní papaláši nemají rádi změny (ač obvykle prezentují opak), je věc druhá – s tím spojená.

                                    Třetí věc je ta, že spoustě lidí (ač bude samozřejmě do ankety na mikrofon tvrdit opak) tahle „bezzubost“ zadokumentovat a řádně vymáhat tresty za přestupky, které zde byly vyjmenované celkem vyhovuje.

                                    Jezdím krátké i dlouhé trasy, ve městě, po okreskách i dálnicích. A kdybych průměrně za jednu padesátikilome­trovou cestu potkal jen jednoho „prasáka“, jsem asi spokojený.

                                    Ale většinou jich potkám mnoho, někdy i desítky, co rozhodně s rozmyslem dělají celkem závažné přestupky, jen proto, že je to baví, že si myslí, že dojedou o minutu dřív, že na to mají právo, protože mají káru za x mega atd..

                                    3 1
                                    • gerrard  

                                      Ano realita je taková, že se obhajuje proč to nejde. Myslíš, že je dobré vymýšlet pro dopraváky jak to dělat, když na to mají určitě nějaké oddělení? Ono by asi stačilo mít v autě dvě kamery a jen si tak jezdit. Jezdím autem 30 roků. Dopraváky potkám výjimečně, dřív to bylo běžné. Dokud nebudou vidět a nebudou chtít přestupky aktivně řešit, tak se tu nic nezlepší.

                                      1 0
                                      • virtualcop  

                                        No a teď si modelově předvedl, jak to vnímá každej, kdo si myslí, že je to takhle jednoduché a při tom tu legislativní, personální a technickou stránku vůbec nezná…

                                        Víc to nemá cenu obsáhle komentovat, protože je to na sáhodlouhé vysvětlování, které stejně většina lidí nepochopí, či spíše nechce chápat.

                                        Klíčová slova jsou: brutální „podstavy“ skoro na všech pozicích hlídkové a dopravní služby, přebujelá administrativa, která nutí 90% policajtů sedět u počítačů a mlátit do klávesnice, místo aby mohli reálně „hlídkovat“, technická vybavenost prostředky, které mohou reálně tuhle přestupkovou činnost zaznamenávat (aby to bylo v souladu s legislativou a bylo to možno vyhodnotit jako důkazní prostředek – to neznamená, že když maj v autě běžně autokameru, tak to také na ní jde takto zaznamenat a použít jako důkazní prostředek) a takto bych mohl pokračovat.

                                        Souhlasím, že je to špatně (v mnoha směrech a ohledech).

                                        Jenže cesty ke zlepšení stojej většinou násobky peněz, personálu, případně i nutné změně legislativy a právních úprav

                                        Jednoduše – nejsou na to prachy, nejsou na to lidi, není to možné udělat, protože tomu brání nějaká zákonná úprava. A pro politiky to evidentně není vůbec prioritou, takže do toho ty prachy, lidi i změnu zákonů nemíní nijak tlačit…

                                        2 0
                                        • Jenda  

                                          Myslím že primární je ta politická vůle. Tohle co vím tak fakt brutálně blokuje ODS, protože přece děsně bussy velký šéfy v černejch superbech nelze omezovat nějakým vynucováním dodržování předpisů.

                                          0 0
                                          • virtualcop  

                                            Já bych ani nekonkretizoval nějakou stranu – politická vůle v tomhle nikdy moc nebyla a není, napříč všemi politickými subjekty. Kecy o tom ano, skutky utekly. Není to pro ně politicky zajímavé (vždy se za každé vlády řeší „podstatnější“ problémy).

                                            Dle mého je to i v tom, že to není pro politiky finančně zajímavé – na státních zakázkách k výstavbě, zdravotnictví a dalších věcech se dá prostě „rejžovat“ úplně jinak, než na systému funkčního a efektivního dokumentování, řešení a vymáhání nějakých přestupků v dopravě. Není tam politická vůle, vždy jsou „prioritnější“ problémy a v neposlední řadě – tenhle systém spoustě vlivným lidem vyhovuje – měnit ho prostě nechtějí.

                                            0 0
                                        • gerrard  

                                          Jak to chces jinak vnimat? Mame skoro 40 000 policistu to je jeden policista na 250 lidi. V EU prumeru jsme v te casti, kde je vic policistu. Sluzby ktere policie produkuje co se tyce zvysovani bezpecnosti silnicniho provozu stoji za starou backoru. Teda krome zabezpeceni zavodu, to vsechna cest. Kdyz chceme mit na silnici bezpecne, tak pomuze jen osveta, kontrola dodrzovani a pokuty odvisle od platu.

                                          1 0
                                          • Krejza  

                                            Kolik z toho je jich skutečně v přímém výkonu? Kolik z toho je dopraváků?

                                            0 0
                                          • virtualcop  

                                            Tyhle pseudopřepočty policistů na počet obyvatel (kterými operují opět lidé, kteří o tom systému pramálo vědí) jsem tady v jiném vlákně celkem hodně obsáhle vysvětloval (a jak ty statistiky a z čeho jsou v jednotlivých státech tvořeny) – vysvětlovat znovu nebudu, pokud tě to zajímá, můžeš si to najít.

                                            Služby, které policie poskytuje pro zvyšování bezpečnosti silničního provozu – jsou dané zákonem, jsou dané personální obsazeností, jsou dány nesmyslnou administrativou – výsledek je tedy pro mnohé neuspokojivý – málo klasických hlídek v ulicích, relativně málo kontrol. S tím se pojí i to, že policie ze zákona zajišťuje činnosti, či je prioritně volána i tam, kampolicie z jiných zemí nemusí, nebo tím není ze zákona delegována.

                                            Nicméně – když se spustí nějaké rozsáhlejší bezpečností akce (rozhodně ne primárně na měření rychlosti) a policajtů venku skokově na pár dní v ulicích přibude (protože jim mezi tím většinou stojí administrativa), cítí se mnoho lidí buzerováno a stresováno „zbytečnými“ kontrolami.

                                            Takže ono to nikdy nebude tak, jak by se to líbilo všem… :)

                                            1 1
                                            • gerrard  

                                              Pochop, ze mne je ukradene jak ten system funguje vevnitr. Mne zajima vystup vuci mne a co jineho mne zajima nez zajisteni bezpecnosti na silnici. A kdyz si dam dalnici Brno Praha nebo Brno Olomouc tak bezpecne rozestupy a dodrzovani maximalky to je neco na co se zvysoka kasle.

                                              0 0
                                              • liborg1982  

                                                Bezpečný rozestup je něco jako jednorožec. Neviděl sem jej dodržovat ani v Rakousku, které je tak dáváno za vzor.

                                                0 0
                                              • virtualcop  

                                                Já tě ale plně chápu :)

                                                Jen vysvětluju, proč nějaké totální změny k lepšímu moc nejsou možné, proč naše legislativa, vybavenost a počty policistů neumožňují řešení podobných přestupků třeba drony či jinými technologiemi, jak by si to spousta lidí jednoduše představovala.

                                                Že změna není jen tak v dohledu – to jsem vysvětloval (že to politicky není zajímavé ani z hlediska politických bodů, ani z hlediska kšeftů, které se na tom dají dělat).

                                                Mimochodem – dálnici Praha-Brno-Olomouc nebo Brno-Zlín jezdím celkem často. Občas se najde střelec, který jede výrazně přes 130 (ale přiznám se, že to nevídám tak úplně často), zatímco bezdůvodná jízda levým pruhem, nedodržení bezpečných rozestupů, nebezpečné předjíždění a další přestupky – to jsou prakticky desítky případů na jednu cestu. Taky mne to s**e, taky nadávám, taky bych rád, aby se to řešilo. Jenže za stávajícího legislativního, personálního a finančního stavu… to je prostě neřešitelné.

                                                3 1
                                              • embi  

                                                ja jsem rad za to jak funguji ceske dalnice. V klidu se za mensiho provozu da jezdit 170–180 bez vetsich obav o papiry.

                                                0 3
                        • jmaselnik  

                          tohle je samozřejmě zcela nerealistickej a nesmyslnej požadavek, protože svoboda pohybu je jedna z naprosto zásadních a základních svobod západního světa. Vyloučení třetiny ekonomicky aktivních z individuální dopravy je naprosto neprůchozí.

                          Umím si (byť se spoustou řevu od lidí jako Ty) představit pravidelný přezkoušení všech držitelů řidičáku, umím si představit pravidelné zkoušky včetně jízdních pro řidiče firemních vozů, ale jediné řešení budou až autonomní auta vylučující lidská selhání. To se ovšem rovněž neobejde bez řevu „dobrých“ řidičů.

                          Nejvíc mě však fascinuje, jak si je vlastně každej, kdo vyzývá k omezení dostupnosti řidičských oprávnění, jistej, že on bude mezi těmi vyvolenými řidiči. To je fakt švanda :-)

                          2 0
                          • Krejza  

                            Sorry, ale tohle je daleko větší utopie než oprabdu omezit počet lidí vlastnících ŘP. Což stejně neomezí ty prostředky, které ŘP nepotřebují.

                            Mimochodem, nikdo těch 30 procent ve svobodě pohybu omezovat nebude. Jen prostě nebudou řidiči.

                            0 0
                            • Jenda  

                              Hele statistiky pojištoven hovoří co mám informace tak, že 80% nehod způsobuje 20% stále těch samých řidičů. Věř mi, že ty který bys rád dostal ze silnice to fakt nejsou.

                              Myslím že problém je v netoleranci. V Itálii řídí zcela běžně báby nad hrobem a nikdo se nad tím nepohoršuje a všichni s tím počítají že prostě jedou pomalejš. A všichni tak nějak tuší, že ti jedinci nejezdí proto že by je to bavilo, ale proto že se potřebují/chtějí dostat z místa A do místa B. Pokud je někdo takovej retard že mu vadí v jeho sportovní jízdě takovejhle řidič nechť neřídí. Když ubude 5% nejagresivnějších jezdců, doprava bude rozhodně plynulejsí a bezpečnější než když odstarníš 30% „pomalých“.

                              2 0
                              • Krejza  

                                Byl jsem u nehody, jejíž řidič se slovy „za celý život jsem neboural“ nebyl schopen vystoupit z auta bez pomoci a na pokyn, aby předložil dokumenty, odpověděl „tady si vyberte, co chcete, já na to nevidím“.

                                Potom vidíš stejně starého, který jede velmi svižně. Táta, 73 let, jezdí na motorce a autem lépe než mnoho mladíků.

                                Není to jen o věku, ale o celkovém přístupu.

                                Ne, plynulost nezíkáš tím, že ty nejpomalejší a nejméně jisté řidiče necháš jezdit tak, jak jezdí.

                                0 0
                                • jmaselnik  

                                  nevidění na blízku ani snížená hybnost Tě z řízení nevylučují… Je dobrý si uvědomit, že řídí i invalidé, kteří k tomu mají uzpůsobená auta, bez kterých by nemohli vůbec fungovat.

                                  0 0
                                  • Krejza  

                                    Nešlo o invalidu. Byl to viník, který neviděl, že auto před ním zastavilo.

                                    0 0
                                • Jenda  

                                  Hele tohle se děje a je to průšvih, protože prostě někteří lékaři to razítko zdravotní způsobilosti dají i lidem kteří by řídit neměli.

                                  Ale úplně stejně je problematickej řidič co jede s rukou nebo nohou v sádře a pod. A že jich takovejch je…

                                  Stejně tak lidí telefonujících za jízdy, jezdících pod vlivem atd.

                                  Spíš vidím rozpor ve vnímání „jezdí na motorce a autem lépe než mnoho mladíků“

                                  Za mě mnohem lépe znamená že jede co nejvíc jako všichni ostatní kolem. Jákakoliv odchylka jedním či druhým směrem vytváří v provozu rizikový situace a snižuje plynulost. Jsou na to samozřejmě i simulace jak se projeví jedinec jedoucí o x % rychleji nebo pomaleji než zbytekl na celkové plynulosti provozu. Takže to že někdo jede svižně pro mě neznamená že nutně jede dobře.

                                  0 0
                            • jmaselnik  

                              to je prostě ukázkovej doublethink: nikdo Tě v pohybu neomezuje, akorát holt nebudeš řídit. Gratulki :-D

                              1 0
                              • Krejza  

                                Ona je někde v ústavě klauzule o tom, že každý musí mít ŘP a být řidič?

                                0 0
                                • jmaselnik  

                                  jsou tam nějaký kecy o rovných příležitostech, přičemž Ty chceš nastavit systém, kterej třetinu dospělé populace vyřadí z individuální dopravy.

                                  0 0
                                  • mais  

                                    To je ale blbost rovná prilezitost neexistuje z definice jedinečnosti člověka kdyby byla rovná prilezitost tak je každej Hašek, Jágr, Einstein, Mozart v jednom

                                    1 0
                                    • jmaselnik  

                                      rovná příležitost samozřejmě existuje, nikoli rovné schopnosti. Nastavit ale systém tak, aby z dnes z jednoho z důležitých atributů svobody, kterým je individuální doprava, vyřadil třetinu populace, je prostě prasečina a vlhký sen dobroserů a sluníčkářů, přičemž je srandovní, jak si v tomto s Tebou, jako jejich defaultním odpůrcem, srandovně vyhovíte :-D

                                      1 1
                                      • mais  

                                        ale je to přesně jak píšeš – nerovné schopnosti, třetina populace reálně na řízení dopravního prostředku nemá, stejně tak jako nemá na to složit maturitu – v obou případech se může o přijetí ke vzdělání pokusit… nicméně pokud neprokáží znalosti nemají – a dneska je řidičák na cokoli naprostá dávačka – test a tak jako se chytit řízení a hnout s tím

                                        je to paralelní průšvih jako ve školství – reálně nemá šanci vystudovat vš víc jak ca 15 procent populace, protože chceme, aby bylo ve společnosti 25 – 30 procent vysokoškoláků, tak snížíme nároky, aby to dali – to je přece úchylný ne ?

                                        1 0
                                        • JakeF  

                                          Pleteš si rovnost příležitostí a rovnost výsledku…

                                          0 0
                                  • Krejza  

                                    Tak já tedy chci mít rovnou příležitost stát se milionářem. Nebo bojovým pilotem. Nebo prezidentem. :-D

                                    Podmínky pro zisk ŘP jsou velmi nízké. Což celkem jasně dokazuje zpřísňování alespoň v některých oblastech. Přesto je to málo.

                                    0 0
                                    • Jenda  

                                      A ty ji nemáš? Co ti konkrétně brání?

                                      3 0
                                      • gersa  

                                        Bojovým pilotem se určitě nestane… to mohu s jistotou říci

                                        Leda tak ve Šturmoviku

                                        0 1
                                        • Jenda  

                                          já myslím že jsou karajiny kde by to třeba šlo :-)

                                          0 0
                                          • gersa  

                                            To asi ano, ale bude to hodně na jih od naší země… anebo hodně na západ, opravdu hodně. Ještě více na západ, než bydlí Maverick

                                            0 0
                          • gerrard  

                            Oni by stacili policajti v provozu. Mereni rychlosti a davani dychat situaci nezlepsi.

                            0 0
                      • Krejza  

                        Ok, mluvím o pocitu rychlosti každého jedince, což vyplývá z daného tématu, tak nemusíš mít hned potřebu tohle pitvat.

                        Jak píše mais, dopravní prostředek je stroj a k jeho ovládání jsou nutné určité schopnosti. Bohužel stačí, aby člověk jednou za život udělal test a řešit nic moc nemusí a bude vesele řídit do konce života. To je ale strašně málo pro každodenní praxi, nemyslíš?

                        0 0
                        • jmaselnik  

                          s tím, aby se provádělo nějaký přezkoušení se obecně dá souhlasit, nejsem si ale jistej, jak by se ten systém měl nastavit tak, aby fakt eliminoval ty problematický řidiče. Navíc teda, Ty zjevně za problematickýho řidiče považuješ někoho úplně jinýho než třeba já :-)

                          A jinak díky za super příklad „pocit rychlosti“, to jsou přesně ti týpci, co jedou kolem školy 70 a mají „pocit“, že to mají pod kontrolou. Pocity za mě v žádných pravidlech nemají co dělat.

                          0 0
                          • Krejza  

                            Těch, kteří závodí v provozu je daleko menší množství než těch, kteří neumí jezdit, bojí se, nevěnují se řízení atd. Tím neříkám, že první skupina je ok.

                            Snad asi tušíš, že máš určité vnímání rychlosti, které se různě mění – den/noc, únava, daný dopravní prostředek atd.

                            Opravdu nemluvím o pocitu, který dává adrenalin.

                            1 0
                            • Jenda  

                              Jenže ti neumětelové působí typicky nehody kde jde o plechy, kdežto závodníci zásobují márnice.

                              3 0
                          • Jenda  

                            jj, když pak vidím jak i někteří vysokoškolsky vzdělaní jedinci jsou překvapení, že nárůst v brzdný dráze mezi 50 a 60 km/h je 50%…

                            0 0
                          • mais  

                            Stačila by zkušební jízda s telemetrii nějakých 100 km jednou za pět let, nedrzis stopu, brzdis jak hotentoti, neumíš parkovat, nejedes plynule = nebudeš řídit, stejné když děláš svářečskou recertifikaci neuděláš svary v požadované kvalitě s požadovaným postupem přijdeš o certifikaci

                            1 0
                            • Jenda  

                              já bych k tomu dodal základní test z fyziky – jsi blbej a nechápeš základní fyzikální zákony – nebudeš řídit :-)

                              0 0
                            • jmaselnik  

                              to je 2–3 hodinový cvičení pro asi 5 milionů lidí celkem, čili milion ročně. To mi přijde jako super udržitelnej a na první dobrou skvělej model.

                              0 0
                              • mais  

                                Dělal jsem letos přezkoušení z elektrotechniky je to každý asi tři roky vždycky osm hodin – kde vidíš problém? Navíc z pěti milionů lidí zbyde tak 3,5

                                0 0
                        • gerrard  

                          Horsi je ceska mentalita. Najel sem ted dost km na slovenske dalnici a byl v soku, jak se tam v pohode jede. Tady ma kazdy pocit jaky je borec a jezdi jak dobytek.

                          0 1
                          • Jenda  

                            Jo, všude na západ od našich hranic je to s řidičskýma schopnostma velmi podobný jako u nás, jen tam chybí ti suveréni co z toho dělají trochu peklíčko.

                            1 0
                          • kejda  

                            Bodejť, vždyť 100 km za Bratislavou, jedno, kterým směrem je to samej žigul a Felda… To už je skoro Balkán :)

                            0 0
                    • gerrard  

                      Mne by uplne stacilo, kdyby se cesky ridic naucil:

                      1. dodrzovat bezpecny rozestup
                      2. naucil se drzet svuj pruh a nejezdit protismerem, hlavne pri odbocovani a zataceni doleva
                      3. naucil se davat prednost zprava

                      Vic nez ti co jedou pomalu mne vadi ti co jezdi nebezpecne a ani nemusi jet extra rychle.

                      P.S. a zakaz predjizdeni kamionu jako na slovensku

                      1 2
                      • cyklista86  

                        A co duchodci na dalnici v protismeru?

                        0 2
                        • gerrard  

                          To jsou výjimky. Já jsem ještě auto na dálnici v protisměru nepotkal. To co píšu se děje neustále.

                          0 0
                      • rasto  

                        a hlavně aby 4. český řidič nevychovával!!

                        2 1
                    • Jenda  

                      Problém je, že jedinec jedoucí nestandardně (rychle) může snadno vyvolat neadekvátní reakci u ostatních řidičů. Zejména proto, že pokud jede někde rychleji něž je běžné, cítí se tím ohrožení, protože logicky nemůžou v prvním okamžiku vědět, že daný jedinec to má v ruce a super auto. Tím vznikají potenciálně nebezpečný situace který si ale spousta řidičů neuvědomuje. Za mě, pokud si chce někdo užívat sportovní jízdu, nechť si to užívá v areálu k tomu určeném ale ne v běžném provozu.

                      1 0
                      • tsunami  

                        A to tam ještě nepočítáš s tím, že ten super řidič co jede rychle a bezpečně apod. je o tom přesvědčen sám, ale realita může být klidně úplně jiná…

                        1 0
                      • Krejza  

                        Slepice a vejce, nemyslíš?

                        Nemá ten, co se cítí ohrožen, dělat něco s tím, aby se ohrožen necítil?

                        Ono vůbec nejde o rychlost jako takovou, ale schopnost udržet danou rychlost s co nejmenšími rozdíly. Plynulost.

                        0 0
                        • Jenda  

                          Ne, tady to fakt není slepice a vejce. Tohle je čistě o tom, jakou reakci vyvolává jízdní styl dané osoby u většiny ostatních účastníků silničního provozu.

                          0 0
                        • jmaselnik  

                          plynulost není udržení maximální povolené rychlosti nebo vůbec jakékoli rychlosti, ale vyvarování se jejích rychlých změn. Máš to napsáno i v zákoně o provozu o pozemních komunikacích.

                          0 0
                        • liborg1982  

                          Přesně, aby se necítil ohrožen, skočí do příkopy, aby neohrožený pilot mohl plynule letět dál.

                          0 0
            • JakeF  

              Jeste par dni a dozvime se, ze za to cely muze ridic auta, ze ti ho postavil do cesty…

              2 0
              • jmaselnik  

                tak to už víme, že opatrný řidič dal zcela neočekávaně přednost autu na kruháči, což by teda asi nezvládl ani Froome nebo Bernal, že jo ;-)

                1 0
            • gerrard  

              Na borca co pro neho bylo silnicni kolo na tenkych plastich strasne nestabilni a bal se na nem jezdit ti to dost keca. :)

              2 1
              • cyklista86  

                Tak cim kratsi rozvor, uzsi gumy a uzsi riditka a delsi predstavec tim to ma dal od stability to je snad logicke. To co na MTB uz je o drzku tak na silnici uz bys davno brousil xichtem asfalt..

                0 0
                • gerrard  

                  Tak ti nevim ten borec dava takove veci na silnicce uplne v pohode https://www.youtube.com/watch?… a kdyz na silnicce jezdi v klidu moje zena a to ma jen 25mm galusky, tak to nemuze byt tezke ani pro chlapa. ;)

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Ale o cem tu tlacis? Ty si tu napsal nejaky nesmysl, ze jsem se bal jezdit na silnicnim kole. Ja jsem se nebal. Jen jsem se na tom necitil tak jiste jako na kole se sirsima gumama a riditkama co je na tom k nepochopeni? A to co jsem napsal jsou fakta nebo se tu budes hadat, ze kolo s kratsim rozvorem kol je stabilnejsi? Nebo ze 23mm plast ma lepsi trakci/prilnavost jako ta sama guma ale 50mm? No a to video ma jako co ukazat? Bosky se taky da chodit. Takze kdyz nekdo bude tvrdit, ze je chozeni bosky pro nej nepohodlne a nebezpecne, tak se mu vysmejes a ukazes video nekoho jak chodi po meste bosky? Jinak ano bojim se jezdit na silnicnim kole proto na nem mam maximalku 90km/h…

                    1 0
                    • gerrard  

                      To už si ze mně děláš srandu nebo si nepamatuješ co píšeš:

                      „Silnicni kolo je logicky nejefektivnejsi typ kola pro jizdu na silnici. Ovsem jak uz tu nekteri psali je to dost o bolesti. :) Jak prevody jsou prisne, tak posed byva prisnejsi a me osobne jizda na klasicke silnici s 23–25mm plasti dost stresovala na silnicich v horsim stavu. Coz je da se rict vetsina. Minimalne teda okresky, lesni cesty a proste obecne cesty ktere by cyklista rad vyuzival, ale u me to casto dopadalo tak, ze jsem jezdil par tras na frekventovanych silnicich protoze tam byl dobry povrch.“

                      Ty tu delas z jizdy na silnicce vykon hodny do cirkusu. Ale ono to je jedno na cem jedes. Je to porad jenom kolo.

                      0 0
                      • cyklista86  

                        Kde tam pisu ze se bojim jezdit na silnicnim kole? Pisu ze me to na rozbitych cestach stresovalo na uzkych gumach. Jiste ze se to dalo. Jen to proste pro me nebylo prijemny. Co je na tom k nepochopeni?

                        0 0
                        • virtualcop  

                          A co koupit silničku, kam se dají nacpat širší gumy (dneš běžně na endurance modelech kolem 30–35mm)?

                          Nebude tě to stresovat :)

                          0 0
                        • gerrard  

                          Co se dá dělat, to si asi nebudeme rozumět.

                          0 0
                      • jmaselnik  

                        Já si pamatuji, jak tady líčil pád, když se snažil vyhnout slepýši. To měl, myslím, ještě silničku Fondriesta

                        0 0
            • kejda  

              To ale jmenuješ samé vychrtlé sypače. To se nedivím, že když zafouká, tak se kácí :)

              0 0
            • gersa  

              Ještě že MvdP nejezdí se svými schopnostmi CX, tam by stejně neměl šanci. Tenký gumy, úzký řídítka a dlouhý představec, to nemůže fungovat

              Ale třeba na BF najde borce, co mu poradí, jak na to

              2 0
          • Krejza  

            Zrovna zastavení před kruháčem je jedna z věcí, které mě neskutečně serou. Zbytečná zastavení, samozřejmě.

            1 5
            • DDDD  

              Mě teda sere víc idiot, co neumí dodržovat bezpečnou vzdálenost, než opatrný člověk, co si raději přibrzdí.

              2 0
              • virtualcop  

                …a že těch lepičů poslední dobou je, snad čím dál tím víc…

                Vždycky, když koukám do zrcátka na někoho metr od svýho kufru (klidně i na dálnici ve 130), tak si tak říkám, kolik z těch lidí je schopno se zamyslet nad tím, že reakční doba i hodně pozorného řidiče je průměrně kolem 1 vteřiny na pedál/volant a že za tu dobu auto ujede ± 30m na dálnici, ±20 někde na okresce a ±13 ve městě.

                Přesto tihle exoti jedou 1–2m za autem a to většinou v situaci, kdy není kam předjet, není jak zrychlit, není naprosto žádný logický ani méně logický důvod takhle jet…

                Blbost některých jedinců je prostě nedozírná…

                8 1
            • jmaselnik  

              Jestli Tě vytáčí takové blbiny, musíš na cestách zažívat peklo :D

              0 0
              • Krejza  

                Plynulost provozu. Je to jedna ze základních podmínek, jak se mají jeho účastníci chovat. Bohužel stojí až na druhém místě za bezpečností, tak se na ni snadno sere.

                0 1
                • cyklista86  

                  Presne tak. Ja ji chtel zachovat a doplati ljsem na to. :)))

                  0 1
                  • jmaselnik  

                    lidi, co chtějí zachovat plynulost silničního provozu, musí v první řadě předvídat…

                    1 0
                  • Krejza  

                    Malá lekce, nic víc. Nenech se tím stáhnout zpátky. Příště si vybereš lepší stopu.

                    0 1
                • Jenda  

                  Tak hlavně by člověk neměl jezdit nad svoje schopnosti. No a pokud někdo vyhodnotí situaci tak, že radši zastaví protože si není jist svými schopnostmi tak je to imho jedině dobře. To že ty máš schopnosti lepší je tvůj problém, ne jeho. Takže se s tím smiř ;-)

                  2 0
                  • Krejza  

                    Tohle je jeden základní problém, co se lidem cpe. Především u jedné stopy, která oproti auto hůře brzdí. A to, že je lepší zastavit místo vyhnutí se srážce.

                    Jak chceš potom zlepšit své schopnosti, když jediné, co uděláš, je brzdění?

                    0 2
                    • jmaselnik  

                      to je furt dokola, fakt. Dosáhnout zlepšení svých schopností tím, že budu na silnici riskovat, mi nestojí za to.

                      Dodržovat bezpečnou vzdálenost, předvídat a chovat se ohleduplně jsou úplně základní principy normálního chování se na silnici.

                      Problém jsou lidi, co se nechají při řízení vytočit blbinama. Stačí se podívat, co předvádí některý hysterky když se začne rozjíždět kolona, nebo přímo v koloně, případě troubiči a blikači, kteří nemají ánung, co znamená přednost v jízdě. To je z pohledu bezpečnosti daleko větší problém než malá schopnost ovládat auto nebo kolo třeba ve smyku, nebo se nacpat do mezery, kam se vejdu jenom tak tak.

                      1 0
                      • Krejza  

                        Zlepšovat schopnosti lze i bez riskování. Především ty schopnosti, které ovlivňují plynulost.

                        Dodržovat bezpečnou vzdálenost, předvídat a chovat se ohleduplně jsou úplně základní principy normálního chování se na silnici.

                        Ano, ale tímto nelze omlouvat nechopnosti jiných.

                        Jsi se mnou tedy ve při nebo co? Nějak mi přijde, že se chceš hádat, ale střílíš mimo.

                        Příjez ke kruháči, zastavení, rozlédnutí se, vyhodnocení situace, pro jistotu puštění vozidel, které tepve ke kruháči přijíždějí (co kdyby), po dlouhých vteřinách pomalý rozjezd. Blnkr po otočení volantem, ne o vteřinu dříve. Pohyb v koloně. Nevytvoření uličky. Bezdůvodná jízda v levém pruhu, když je pravý prázdný. Nebo třeba zastavení vozidla za účelem věnování přednosti, přitom ten, kdo tuto přednost věnuje, je poslední vozidlo v koloně a za ním je prázdno.To je jen pár situací, které mi fakt ok nepřijdou.

                        0 1
                        • jmaselnik  

                          hádat se rozhodně nechci a mám pocit, že se vlamuješ do otevřených dveří. Já jsem měl pocit, že se tady bavíme o ovládání vozidla v krizových situacích (Ty) vs prevence se do takových situací vůbec nedostat (já).

                          Neblikání u kruháče, pohyb v koloně, nevytvoření uličky atp. podle mne nejsou ani tak o řidičských schopnostech, ale o chování a rozhodně to v pořádku není. Aby kvůli tomu ale byli řidiči vyloučeni z dopravy vůbec, no nevím.

                          S tou z Tvého pohledu zbytečnou opatrností nemám žádnej problém, jízda v levým pruhu mimo obec je přestupek a když ji nikdo nepokutuje… Takže si vlastně na poměry celkem rozumíme :-)

                          0 0
                          • Krejza  

                            Ne, já mluvím o běžném ovládání vozidla a když je tedy potřeba, tak i o zvládnutí krizové situace. Akorát nemůžeš mít schopnost takové situace zvládat, pokud ses do nich nikdy nedostal. Něco se dá natrénovat mimo provoz, ale realita je prostě jiná. Chce to několik pádů/nehod, abys dokázal takové situace řešit. A v jedné stopě se prostě padá.

                            To samozřejmě neznamená vzdát snahu o předcházení takových situací. Jde prostě o dvě schopnosti vhodné k trénování. Což tedy prodlužuje čas pro jejich získání.

                            A to je právě to, o co mi jde. Lidi si obecně pořídí ŘP a na zbytek s.rou. Pak si po několika letech řeknou jak jsou dobrými řidiči, protože neměli nehodu a to najeli takové množství km. Ale aby se učili, to ne. Přitom jde o dost nebezpečnou činnost.

                            Co bys řeklo někom, kdo by se uprostřed bitvy procházel klidně po bojišti?

                            0 1
                            • jmaselnik  

                              Já už se v tom ztrácím, chvíli mluvíš o jednostopém vozidle, což je v 90% hobby a pak tam montuješ auta, která jsou z 90% prostě přeprava.

                              Ten příklad s bojištěm je mimo, stejně jako učení se nehodami.

                              0 1
                              • mais  

                                jenže on má pravdu a ty dva světy se prolínají – pokud nepůjdeš do výkonnostních extrémů. Obvykle člověk mající cit pro techniku řízení a obecně pro techniku je zpravidla v běžném provozu dobrým řidičem kola, motorky i auta, lempl je špatný řidič všeho, akorát na kole se při turistice moc nepozná, protože se jezdí relativně pomalu a technicky se to projeví max, že se víc nadře – pokud tedy vynecháme předpisovou interakci s okolím. Na motorce je to naopak nejkřiklavěji vidět, protože motorka co dělá 0–100 pod pět vteřin stojí pod 50 000 Kč, auto s těmi parametry je řádově desetkrát dražší a na to většina lidí nemá = nejsou tak vidět.

                                0 0
                                • Jenda  

                                  A proto jsou konstruovány auta a nastavený rychlostní limity tak, aby to zvládl kde kdo, protože IAD je dnes standard a pro mnoho lidí na vsích i jediná možnost. Takže řízení bych v klidu přirovnal k ty pohodový jízdě po cyklostezce. To že někoho ten běžný provoz zdržuje je fakt ale je to jen a jen jeho problém a je to kňučení na úrovni že nemůžu na cyklostezce valit plnej kotel na silničce. Resp. můžu ale v očích ostatních budu za agresivní hovado byť bych to kolo ovládal jak Sagan.

                                  0 0
                                  • mais  

                                    jenže není problém rychlost, problém je neplynulost, nepředpokládatelné manévry, nezvládnutí základních řidičských situací, kdy se řada jedinců pere vůbec s tím jak ovládat stroj, natož aby byly schopni reagovat na situaci v okolí.

                                    Když to přirovnáváš na tu pohodovou cyklostezku, tak si představ, že ji máš oboustranně velmi vytíženou, že nedokážeš předjíždět a dojedeš někoho, kdo brutálně neumí řadit a brzdi, takže ti to v kopci s pohodových 10–12 km/h proseká na 5–7 km/h a z kopce to probrzdí tak, že místo pohodových 20 km/h se budeš sypat deset km/h a v zatáčce pojede tak, že lidi v prostisměru mu budou muset uhýbat

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Mi bylo hned jasný, že chlapů se takový problémy týkat nemůžou…

                                      2 0
                                    • Jenda  

                                      V podstatě popisujes běžnou situaci na cyklostezce v raní špičce např. V Holandsku. A světe div se, všichni se tam nějak vejdou a dostanou se kam potřebujou.

                                      Z pohledu silnice popisujes dost extrém. Netvrdím že se občas někdo takovej neobjeví ale to potkám víc traktorů nebo teď kombajnů který navozují v podstatě stejný situace. Pořád je to o tom, že problémy v provozu způsobují extrémy, tedy oba okraje gausovky. No a když se potkají protichůdné okraje tak to zavání prusvihem.

                                      2 0
                                      • jmaselnik  

                                        Největší problém jsou nervní řidiči, jistí si sami sebou a jakousi nadřazeností nad ostatními.

                                        Moula, co neumí moc řídit, Tě možná odře na parkovišti, nebo Tě bude někde chvíli zdržovat, ale prasit 150 v protisměru na okresce tak, že zmasakruje cyklisty, dozajista nebude.

                                        5 0
                                      • mais  

                                        z pohledu silnic dej si ve všechni den ráno do desít a odpoledne od dvou do šesti E53, E49 a 26 je to denní chleba kořenený desítkami kamionů, přitom úsek Plzeň Písek je vyloženě třešnička na dortu

                                        0 0
                                        • Jenda  

                                          V čom je to třešnička na dortu? Že se tam dá jet svižně sportovní jízdou? Myslím že ta silnice byla postavená, stejně jako všechny ostatní silnice, aby se lidi a náklad přepravili z bodu A do bodu B. A ano tyhle jedničkový silnice jsou nejnebezpečnější ze všech právě proto, že je na nich mnoho frustrátů kteří nepřenesou přes srdce že místo běžnýho kila tam třeba jedou za někým tachometrových 80. Výborná je v tomhle taky karlovarka, i když tam už se to naštěstí s přibývajícími dálničními úseky už dost zklidnilo. Pokud se tam chceš projet aby tě nikdo nebrzdil, jeď se projet ve 3 ráno, budeš to mít v podstatě jen pro sebe.

                                          Uvědom si, že do pozice že „blokuješ“ dopravu se klidně můžeš dostat i ty když pojedeš někde kde to neznáš. Můžeš mít supr auto i schopnosti a stejně budeš brzdit někoho kdo to jezdí denně.

                                          0 1
                                          • mais  

                                            Ne že když tam pojedeš tak na sto km občas pojedeš i osmdesát většinou méně dneska na tu cestu je třeba počítat dvě a půl a více hodiny

                                            Vůbec si nepochopil že mi o žádnou sportovní jízdu nejde jde mi o normální plynulou jízdu v mezích dopravních předpisů bez toho aniž bych se cítil řadou řidičů ohrožen na zdrávi a majetku, o nějakém omezeni už vůbec nemluvě to polovina řidičů bere za samozřejmost že jim ostatní uhnou, zpomalí, pustí je z vedlejší atd

                                            1 1
                                            • Jenda  

                                              A je to tím že lidi řídí hůř a hůř a nebo rostoucí hustotou dopravy? Mysím že to druhé je příčina. Jak se projeví např potřeba odbočit na takový silnici doleva za hustého provozu (ale v zásadě i doprava) je celkem hezky popsaný např. zde.

                                              To zásadní sdělení mimo jiný je, že jeden lepičus kterej svojí jízdou donutí ostatní zbytečně přibrzdit (řadí se agresivně po předjetí a pod. ) ze svého pohledu jede rychle a fektivně ale za nim to může vést klidně ke vzniku dynamický zácpy.

                                              0 0
                                              • mais  

                                                oboje – nicméně protože auta jsou dokonalejší a dokonalejší a jsou finančně dostupná všem, tak řídí už i lidi, které by to v době Favoritů atd nenapadlo… z bývalé práce vím o nějakých pěti lidech co si dělali řidičák ve věku 40 plus a rovnou na automat – že jim to manuálem předtím nešlo, většina z nich stihla první zrušení vlastního auta do dvou let od získání řidičáku.

                                                A protože i takovíto lidé začali dneska řídit = narůstá doprava = narůstají emise, které nechceme.

                                                Odpočování doleva je obecně v čr vyšší dívčí – protože kolik řidičů chápe, že mají najet ke středové čáře, je-li to možné atd? 4 z deseti? a ostatní vytvoří zácpu…

                                                0 1
                                                • Jenda  

                                                  díval ses na ten odkaz?

                                                  a jen ještě doplním, plynulost dopravy není lineární funkcí počtu aut na silnici ale je tam dost ostrej přechod. Na většině hlavních silnic je to v současnosti tomu přechodu sakramentsky blízko, takže se jakákoliv nestabilita propisuje rychle a na dlouhou vzdálenost.

                                                  0 0
                                                  • mais  

                                                    hezky učíš rybu plavat ;) já snad napsal, že je to lineární funkcí? Konstatuju, že hustota dopravy je odvislá od vozidel na silnici – vozidel je moc ano jeden faktor je dimenzování propustnosti silnic – ta je žalostná – trochu mimo, ale reálná ukázka – kdo povolil rekonstrukci D1 bez jejího kompletního rozšíření na min tři pruhy každým směrem – to byla totální minela, ale realita je i taková, že reálně jsme v situaci, kdy cca 30 procent lidí, co řídí řídit nemají – a to je ten kámen úrazu, můžeš si hrát jestli je to dvacet procent z jedné strany gausovské křivky a deset z druhé, nebo 15 a 15 je to jedno – reálně řídit nemají

                                                    ten odkaz jakmile někdo začne vyprávěT, jak autonomní vozidla něco vyřeší, tak to neberu jako relevantní věc – neb i o té autonomii a požavcích na ni u aut tak něco tuším… a jsme od toho mraky km daleko a to nejen legilativně, ale i technicky a infrastrukturně, příčiny vzniku dynamické zácpy se probírají tuším druhou nebo třetí přednášku na provozu silničních vozidel na vš

                                                    0 1
                                                  • Jenda  

                                                    No vidiš, já třeba chápu, že než vrážet peníze do třetího pruhu D1 je účelnější financovat dostavbu D35 a výstavbu VRT aby se konečně vlak stal výhodnou alternativou na cestou do Brna.

                                                    V čom se asi těžko shodneme je pohled na to kolik lidí má/nemá mít právo řídit auto.

                                                    Mě se třeba víc líbí idea dynamického mítného, jehož výše roste s hustotou provozu. Proč by neměl řídit někdo, kdo třeba jezdí pomalu a v hustém provozu nebezpečně když potřebuje auto na to aby se akorát dostal na nákup a k doktorovi. Za tím účelem máš i celou řadu omezení ŘP. To že se ta omezení zřejmě moc nevyužívají je pak samozřejmě jiná věc.

                                                    Nicméně velký problém je na určitých úsecích v určitý časy a to můžeš tím dynamickým mýtem snížit.

                                                    Pak je taky problém v nastavení poplatků za dálnice – kdyby se platilo mýtné a ne paušál, asi by se dálniční síti taktéž ulehčilo, pro mnoho lidí by začala být VHD výrazně atraktivnější než IAD.

                                                    0 0
                                                  • mais  

                                                    D35 je otázka sama o sobě – ale tu D1 – rozvrtali a stálo to prachy, že by normálně ty tři pruhy byly. Vlak a alternativa? Dyť jsme to celé zlikvidovali jako jako jo hlavní nádraží – hlavní nádraží půjde, ale jinak dost bída.

                                                    PRávo řídit auto? To si děláš srandu jak právo? Prostě je třeba splnit podmínky, prokázat schopnosti a znalosti a to je chyba, že je nastaveno špatně – žádné právo na řízení silničního vozidla neexistuje…

                                                    Dynamické mýtné na určitá místa proč ne, ale musí za to být ta služba= platím vím že nějak plynule projedu…fakt si jít postát frontu za prachy nepovažuju za službu.

                                                    Omezení ŘP? to si děláš srandu ne? hele to je prkotina – doktoři naprosto klidně potvrdí cokoli – manželky děda dostal potvrzení na řízení v době, kdy jsme mu prostě sebrali klíče a řidičák doma, že to nejde – doktor by ho klidně řídit nechal.

                                                    VHD je obecně problém, protože nikdo nechce linky co nejsou na první pohled výdělečné

                                                    0 1
                                                  • Krejza  

                                                    A četl jsi to ty sám?

                                                    Vždyť ti v tom odkazu uvádí, že si za to mohou i sami řidiči, nejen počet vozidel. Tedy to, co ty přecházíš – A je to tím že lidi řídí hůř a hůř a nebo rostoucí hustotou dopravy? Mysím že to druhé je příčina.

                                                    Trcohu mě zaráží, že argumentuješ nečím, co vlastně ve výsledku sděluje opak toho, co chceš argumentovat.

                                                    Takže znovu, pokud jsi to od maise nepochopil – důvodem jsou obě příčiny, které uvádíš. MImo dalších jiných.

                                                    0 0
                                                  • Jenda  

                                                    já tvrdím že lidi řídí pořád ± stejně, dokonce si myslím že díky lepším autum možná i líp a tedy zhoršující se situaci připisuju nárůstu počtu aut

                                                    to že je aut na silnicích moc je asi jedna z mále věcí na který se shodneme, jednoduché řešení té situace ale narozdíl od maise fakt nevidím

                                                    0 0
                                                  • mais  

                                                    Řídí hůř to že to vypadá pro lajky lépe dělá ta technika co to za radu lidí zachranuje

                                                    Kdyby jsi sebral řadě lidí ESP, line asist atd tak to auto za pár km někam namotaji

                                                    2 2
                                                  • Krejza  

                                                    No, možná se shodneme i na tom, že lildi řídí pořád ± stejně blbě, akorát nová auta s pokročilou technikou zvýšila rychlost jízdy a postupně odebírá i to málo, čemu se jako řidiči alespoň trochu věnovali.

                                                    Příklad: Loni mi kolega sdělil, že absolutně netuší, že se kolo a motorka při brzdění přední brzdou narovná. Prostě si koupil BMW 1250 GS s náklonovým ABS, takže prostě vykrouží oblouk při brzdění, klidně i do pádu. On jenom nevěděl, jde o jeho první motorku.

                                                    Ale jsou tací, kteří nejen, že neví, ale spoléhají se na to, že to za ně auto udělá. To mi nepřijde jako řidiči, kteří by řídili pořád stejně.

                                                    0 0
                                                  • Jenda  

                                                    Já bych do toho jednostopý věci netahal, to je dost jiná písnička

                                                    S tím že všechny možný asistenty kladou na řidiče menší nároky souhlasím, nicméně si nemyslím, že ve výsledku ten člověk jede hůř než když tam ty asistenty neměl.

                                                    Je pár jedinců co nechápou že ta fyzika bude fungovat ve finále furt stejně ale netroufám si odhadnout jak se takový množství lidí mění.

                                                    V čem máte s Maisem pravdu je, že správně reagovat k krizový situaci bude za volantem umět jen malý procento řidičů. Jenže lidi to podle mě neumí protože se do těch situací naštěští běžně nedostávají. Bohužel s rostoucím provozem ta četnost krizovek roste a tak se s následky blbý reakce setkáváme asi čím dál častěji. Ale jak to řešit opravdu netuším, jen vím že Maisův návrh na nějaký povinný přezkoušení je mimo mísu stejně tak jako chuť dostat 30% řidičů ze silnic. To nikdo nedokáže v demokracii prosadit.

                                                    0 0
                                                  • mais  

                                                    Jedou protože ty asistenty nejsou všemocné a sami umí způsobit velkej průšvih

                                                    např – máme doma auto s line asistentem, adaptivním tempomatem atd…

                                                    to auto neumí ale naprosto neumí situaci, někdo vjede do odbočovacího pruhu a začne brzdit – jakmile jsi od takového auta méně blízko a jsi v průběžném pruhu, tak to auto je schopné naprosto brutálně dupnout na brzdy a pokud to nevíš, je jen na tvé reakci, co s tím uděláš – na dálnici s velkým potenciálem docela průšvih – za sebe to řeším tak, že o tom vím – považuju adaptivní tempomat za horší než normální aneb autonomní vozidla daleko jsou a jakmile něco takového hrozí, tak ho předem vypínám.

                                                    Ale k neumění řídit:

                                                    Typický průšvih u nás na horách – najedou lidi s auty, která mají buď blbě vypínatelné, nebo nevypínatelné ESP – lehký poprašek sněhu – pro normálního řidiče žádný problém…jenže oni přijedou, ESP neumí nebo nejde vypnout, auto hrábne omezí moment, hrábne znova omezí moment – auto stojí, zablokovaná silnice, jelikož jich přijel na víkend vláček, je klidně přes hodinu co dělat, než se vyhrabou – pokud někdo z nich má něco jako řetězy a náhodou je umí nandat… do toho se tak 3×, 4× do roka objeví moula s SUV, co má přece zkušenosti z parkoviště před hyper super marketem a má 4×4, začne „zapadlé“ nešťastníky objíždět (co by čekal a nejdebože pomohl) , jenže ejhle ono se na tu 4 m širokou silnici 2,15 m široké SUV a zapadlé auto o šíři 2m nevejde maníkovi to zavrávorá (a jako správně Maňas – ono to cuklo, tak jsem zatáhl za tuhle páku) sjíždí ke krajnici a ejhle šup, ono to není poprašek a je zapadlé SUV a zablokovaná i komunikace, takže se musí odblokovat s tím co je nahoře…aby se to vytáhlo

                                                    Přitom kdyby ti první uměli vypnout ESP, dali tam dvojku, jeli s konstantním plynem a případně trakci korigovali spojkou, tak by to jako každý, kdo umí řídit vyjeli..

                                                    O projíždění zatáčkami na sněhu se zabrzděnými koly s výlety do škarpy atd psát netřeba – to tu je kolorit.

                                                    To že lidi tu v zatáčkách hopsají jak kamzíci, protože jich je na 5 km nějakých 20–30 nemluvě – z toho jsou 2 kde vždy a 4 kde za mokra, když vidím, že jede někdo proti, tak stavím, protože polovině řidičů je tam jejich pruh více než úzký a v zimě snad není týdne, kdy by tam někdo neoblízl škarpu.

                                                    A můj návrh o přezkoušení není o žádné demokracii – to je naprosto jednoduše kontrola odborných znalostí, referenti a řidiči z profese to musí dělat naprosto běžně – akorát je za mě třeba to rozšířit na všechny a doplnit o praktickou část jízdy – to není o tom, aby se to lidem líbilo, to je bezpečnostní prvek využívání techniky, která umí docela dobře zabíjet…taky celá společnost chce, aby byli neustále přezkušováni elektrikáři…

                                                    Jednostopá motorová vozidla bych do toho netahal – protože tam je to naprostý masakr – kdo jezdí a nikdy se nějak profesionálně jezdit neučil, tak prakticky nemá šanci se naučit správně brzdit, zatáčet, držet stopu a držet těžiště a rozložení hmotnosti vozidla – dodnes je ve autoškole častý přístup učitele vůči žákovi „šmarjá hlavně nesahej na přední brzdu nebo nás vysypeš“

                                                    1 1
                                                  • Krejza  

                                                    Vždyť je to do očí bijící, vážně nevidíš řešení? Dokonce máš v tomto tvém příspěvku dost důležitých indicií. Jen sis to nějak špatně pospojoval.

                                                    Když nebylla asistence od auta, řidič se musel plně věnovat řízení. Teď asistenti jsou a tak toho hodně řidič přenechá autu/spoléhá se na ně. S tím dostane řidičák kdekdo, takže je najednou hodně aut. Nárůst populace tomu taky pomohl. S tím více vznikají kolony, krizové situace, střety. Jak tedy má umět řidič, který se spoléhá na asistenty, umět řídit, když ho k tomu vlastně nic nenutí? Spíše naopak, asistentů je více a jsou sofistikovanější.

                                                    PS: POčet lidí a tím pádem řidičů bude mít nejspíš ještě nějakou dobu vzestupnou tendeci.

                                                    0 0
                                                  • mais  

                                                    Pravdu díš…největší ochranou starého auta před ukradením jest, že pokud už ho náhodou někdo kdo se učil řídit až dnešní auta nastartuje, tak se s ním nerozjede a pokud se náhodou rozjede, tak není schopen přeřadit, není schopen rozumně rychle zatočit a naprosto není schopen naodhadovat brzdné body. A to vůbec nemluvím o fajnšmekrovinkách ala 911 bez asistentů :D

                                                    1 1
                              • Krejza  

                                Rozumím tomu, že ti nějak uniká skutečnost, že silnice jsou společné a využíváje je široké spektrum lidí, takže když píšu o chování se na silnicích obecně, ty čteš jenom něco.

                                I tomu, že ti přirovnání s bojištěm nedává smysl. Nicméně pro naši společnost je to opravdu takové paralelní bojiště – pro většinu nutnost a pohodlnost použít dopravdní prostředek místo veřejného. Jde o místo, kde mohou a kolikrát rozhodují vteřiny o životě a smrti či minimálně o hmotné škodě. Takže ono přirovnání opravdu není mimo. Buďmě rádi za to, že tam platí aspoň nějaká pravidla a víceméně se dodržují.

                                A do tohoto místa já nechi pustit a nechci tam potkávat lidi, kteří mě jejich vlastním strachem a neschopností mohou nějakým způsobem ohrozit. Sakra, vždyť to některým z nich je dokonce i jasné a stejně vyjedou.

                                Nepsal jsem o nehodách jako takových, abys záměrně boural. Ale o tom, že zvládat krizové situace se nenaučíš tím, že se jim budeš vyhýbat.

                                Hele, ty s Jendou potřebujete mít jen dvě barvy, dva jasně oddělené tábory, nic mezi tím ani pochopení obou stran (či více, pokud jich daný problém tolik má). Ok, mějte je, je to vaše právo. Ale o něco přicházíte.

                                0 1
                                • vrazdit  

                                  tak někdo ohrožuje strachem, někdo nestrachem, to si nevybereš… to že ty máš nějaký pocit, požadavky a tužby, neznamená, že jsou relevantní pro všechny a že zrovna ty tvoje jsou nějak výš, protože jsou tvoje a ostatní by je měli přijmout za své :) to platí samozřejmě i o ostatních diskutujících, kteří bojují za práva všech slušných lidí :)

                                  2 0
                                  • Krejza  

                                    Řeknu ti jedno malé tajemství.

                                    Ono nejde tak ani o mě a má přání, ale o to, že tohle říká zákon, kterým bychom se měli všichni řídit. Já tu nepíšu nic navíc.

                                    Akorát mi přijde smutné, jak tu někteří bojují za ohleduplnost a dodrřování zákona, přritom akceptují ty, kteří se jím neřídí a dokonce za takové bojují.

                                    0 2
                                    • jmaselnik  

                                      tady někdo bojuje za nedodržování zákona? Tvůj dojem, že plynulost dopravy je pohyb konstantní rychlostí po celou dobu Tvé jízdy, nemá fakt se zákonem naprosto nic společného. Ale to je asi marná debata, stejně jako o černobílém světě od někoho, kdo chce vyhnat lidi ze silnic.

                                      1 1
                                      • Krejza  

                                        Ohledně mého předešlého tvrzení ohledně relativity rychlosti (kdy šlo o relativitu z pohledu jejího vnímání řidičem) jsi hned přispěchal a napravoval. A teď čteš velmi chybně to, co píšu.

                                        Respektive ty to takto špatně čteš celou dobu.

                                        Konstantní rychlost jízdy sis vsugeroval sám. Já píšu o plynulosti. Ten malý rozdíl je v tom, že počítám se změnami rychlosti, ty však mají být co možná nejmenší a nejplynulejší. A takto právě zákon hovoří.

                                        Hele, začínáš mě bavit a zároveň děsit.

                                        0 1
                                        • jmaselnik  

                                          Ty jsi o plynulosti napsal doslova:

                                          Ono vůbec nejde o rychlost jako takovou, ale schopnost udržet danou rychlost s co nejmenšími rozdíly

                                          To rozhodně není definice plynulosti jízdy dle zákona, kde jde o primárně o vyloučení náhlých a razantních změn rychlosti a směru jízdy, ale konstantní rychlosti.

                                          Změna rychlosti (důvodná a tady je asi jádro pudla, protože v těch důvodech se zjevně neshodneme) je naprosto v pořádku stejně, jako není v pořádku zcela plynulá jízda autem 40km/h na rovné přehledné silnici mimo obec.

                                          Mě teda ani moc nebavíš a vůbec neděsíš. Děsí mě nebezpečná a nevyzpytatelná hovada na silnicích a cyklostezkách, což, doufám, nejsi.

                                          0 0
                                          • Krejza  

                                            Twe, vždyť tam ty rozdíly rychlosti uvádím. Jak ti tohle mozek přebere jako konstantní?

                                            Ano, důvodná změna rychlosti je v pořádku (zatáčky, křižovatky, provoz apod.). Praktický problém je ale v tom, že tohle málokdo umí. Přebrzďují a následně to dohánějí větší akcelerací, což z toho minimálně pocitově dělá agresivnější jízdu.

                                            Mám prosbu. Když už máš potřebu diskutovat, přestaň se otáčet na jednom slově z celé myšlenky. Místo toho si to přečti a pochop celé.

                                            0 1
                                            • jmaselnik  

                                              tak a teď už se bavím: Ty blbě nadefinuješ plynulou jízdu a ještě si stěžuješ, že jsi blbě pochopenej :-D. Nechme toho, protože já si osobně myslím, že daleko větší problém, než lidi, co možná neumí řídit tak dobře jako Ty, jsou agresívní hovada a umět vypráskat 2–3% procenta těchto dobytků od volantů by dopravě prospělo násobně více než Tvoje a maisovy sociální experimenty s odepřením řidičáku třetině populace a tady asi konsensus nenajdeme.

                                              0 0
                                              • Krejza  

                                                Já opravdu nemůžu za to, že nerozumíš psanému textu ani po vysvětlení.

                                                Ale tak v pohodě, můžeme do armády nabrat experty z CoD, místo pilotů modeláře, místo učitelů experty z internetových diskuzí, místo doktorů řezníky.

                                                0 1
                                              • mais  

                                                Otázka je jednoduchá byl by si ok s tím kdyby ti udělal doma elektriku elektrikář bez platné zkoušky a overil ji revizak bez platného razítka? Se všemi dopady co to přináší?

                                                2 1
                    • Jenda  

                      Přiznám se, že vůbec netuším co svým příspěvkem chceš říct?

                      0 0
                      • Krejza  

                        Není jedině dobře, když někdo zastaví, protože se bojí. Cílem přeci není umět zastavit a bát se, ale vyhodnotit situaci v klidu a pohodě, oc nejlépe to jde, a vybrat tu variantu, která je v daném okmžiku nejvhodnější. Myslím, že se tomu říká učení se.

                        Narážím na to, že právě to zastavení se lidem cpe jako nejlepší řešení. Jenže to plošně pravda není, tím spíše u kola a motorky. Ano, jsou situace, kdy nezbývá nic jiného. Těch ale není tolik/dá se jim většinou vyhnout.

                        0 1
    • JJ66  

      Měl jsem v r.2016 nehodu, kde mi vycouvalo zaparkované auto do cesty a já jsem do něj zezadu narazil, levou rukou zdemoloval páté dveře, následně jej přeletěl a spadl pod další auto, které mě jako třešničku na dortu přejelo nohu. Přišel jsem o prst na ruce. Policajti mi ihned po příjezdu dali dejchnout a pak mě odvezla sanitka. Měl jsem na fulu ohnutou zadní stavbu a ohnutou levou kliku. Podle průběhu nehody a vlastního pocitu bych si tipnul rychlost tak na min 40–45 km/hod, ale po odečtení GPS logu jsem zjistil, že jsem jel necelých 30 km/hod. Byl to ale náraz do stojícího auta bez brždění, takže rána jak z děla.

      Soud jsem měl asi za půl roku, ani mě na něj nepozvali … nebylo třeba. Vše fungovalo, pojistky i nemocenská. Pán dostal 2 roky podmíněně za ublížení na zdraví bez zákazu řízení.

      Závěrem bych dodal, že rychlost prostě neodhadneš, u soudu jí bude asi muset rozklíčovat znalec a holku chápu … nechce podmínku, kterou by nejsíš dostala.

      0 0
      • cyklista86  

        Reagujes na 6 let starej koment, ale jinak zajimave. Jak dlouho ti trvalo nez si zase jezdil jako predtim bez připosrání, ze se za kazdym rohem zase neco stane? :)

        0 0
        • JJ66  

          Sorry nevšiml jsem si data, chtěl jsem jen pomoci. Úplně řiposranej jsem byl asi půl roku …

          0 0
          • DDDD  

            Tak soud samozřejmě byl bez tebe. Soudil se řidič za těžký ublížení na zdraví z nedbalosti. Tys tam pro soud zřejmě neměl smysl osobně, všechno měli z uzavřeného spisu od pcr.

            Trestně právní soud většinou uzavře případ s tím, že o případnou nezaplacenou škodu se máš sám soudit v občansko právním sporu. Vydá pouze rozsudek s trestem pro viníka

            0 0
          • cyklista86  

            Btw dostal si nejake odskodne nebo neco?

            0 0
            • rasto  

              mě paní řidička nedala přednost. nárazem do auta mi vyhodilo klíční kost z jamky. potrhané vazy. 1/2 roku rehabka.

              policajti ocenili na těžké zranění. (červená netekla).

              paní taky nafasovala 2 roky podmínku. kdyby mi nezaslala 5k Kč bolestného, asi by skončila v lochu. rentiérem jsem se nestal :-)

              šlo to přes státního zástupce, uznání viny a škody viníkem – řidičkou. na soud ani nedoputovalo.

              --

              bez pohybových následků, chodím i na stěnu. ani to nebolí. mám na rameni ale bouli – kost leží při rameni – nevraceli zpět.

              --

              materiální škody šly ze 100% na pojišťovnu pachatelky. na její povinné ručení. vidle, znalecký posudek na rám, brzdové páky, přední výplet, hadry. nedoplácel jsem nic

              0 0
    • ms82  

      Jak se divate na spolecne odbocovani cyklista doprava (z hlavni) a protijedouci auto doleva, na stejnou vedlejsi? Nesetkal jsem se s tim celkem dlouho a ted behem 14 dni hned 4×. Ani jednou jsem se necitil bezpecne, v polovine pripadu to ridic navic nezvladl vubec a ohrozil me (jeden se i nasledne omluvil mavnutim). Nevidel jsem, ze by nekdo z hlavni se cpal do protismeru pri odbocovani doleva, kdyz doprava z hlavni odbocuje traktor nebo kombajn. Nevim, proc ma nekdo tu potrebu prasit cyklisty, zvlast kdyz zatacky projizdim rychleji ja.

      0 0
      • gerrard  

        Jestli ukazujes tak prestan. Retardu v autech co odbocuji vlevo na ctyrpruhu a nedavaji prednost odbocujicim doprava je plne Brno. Nedavat blinkr a tvarit se, ze jedes rovne je reseni.

        0 0
        • cyklista86  

          Ja nechapu hlavne sebevrahy cyklisty, kteri odbocuji doleva a vubec se nepodivaji za sebe. Proste jedou u kraje. Z niceho nic jen ukazou rukou a strihnou to doleva. To je mazec.. Ja se vzdycky divam dozadu uz davno pred krizovatkou a najizdim si na levou stranu pruhu s dostatecnym predstihem. Ale kolikrat jede tesne za mnou rozjety kamion, tatra nebo podobna obluda a to fakt nehodlam testovat jejich pozornost tim, jestli me prejede jak slimaka nebo ne.. Tak casto proste pockam u kraje az se to za mnou uklidni a pak az jedu.. Jinak klasika dneska jedu, predjede me auto a po dvaceti metrech ten degen zacne odbocovat doprava.. No a nejakych 1.5 m to je uplne scifi. Naprosta vetsina to stale veme tesne kolem i s autem v protismeru. Pokud si najedu vic ke kraji.. Cest vyjimkam, kteri fakt pockaji za mnou az je v protismeru prazdno a pak me tim protismerem predjedou.. Chapu ostrilene silnicare, ze se drzi u stredu pruhu, aby je nikdo takhle nebral na tesno, ale zase to ma nevyhodu v tom, ze to je nonstop troubeni, casto nadavani a nebo i ostrikovace..

          0 0
          • MichalOld  

            Já zase nechápu hlavně sebevrahy cyklisty, kteří jezdí bez helmy. Zvláště pak, pokud například rozebírají na prvočinitele jak a čím se stravovat zdravě, nejlépe dle rad z youtube.

            Cit: z 40 usmrcených cyklistů na českých silnicích v roce 2020 jich až 29 (73 %) nemělo na hlavě helmu.

            0 1
            • cubista  

              A kolik z nich bylo aktivních bikerů a kolik jelo do konzumu nebo zalít kytky na hřbitov?

              1 3
              • MichalOld  

                No to je snad úplně jedno. Prostě byli mrtví. Použij mozek,

                0 3
                • cubista  

                  A těch 29 bez helmy opravdu zemřeli na úraz hlavy? Helmu jsem vozil už v ranných dobách, kdy ještě skoro nikdo, ale zase abych do ní nutil stařenky po vesnici?

                  0 1
            • cubista  

              A kolik z nich bylo aktivních bikerů a kolik jelo do konzumu nebo zalít kytky na hřbitov?

              1 0
              • psbiker  

                Polovina fatalit je 65+. To je trošku vodítko.

                0 0
                • cubista  

                  A kolik z nich na bateriáku, na který sedli ve vysokém věku poprvé v životě nebo po 50 letech neježdění?

                  0 0
                  • psbiker  

                    Myslím že se dočkáme nějaké úpravy speciálně pro elektrokola, jako nutný řidičák, helma, registrační značka a povinné ručení, protože většina jezdí v modu mopedu, čipuje se už na prodejně :) Pointa ovšem byla v tom, že ty babky s igelitkou na řídítkách a strécové co jedou potmě někde z hospody helmy moc nevozí. Na ty by se měly zaměřit ty přilbo-kampaně placené autopojišťovnami a autokluby, primárně ne pro zvýšení bezpečnosti cyklistů na cestách, ale pro snižování nákladovosti, případně pro zastrašování ukazováním jízdy na kole jako velmi rizikové činnosti.

                    0 2
            • xtonda  

              Bohužel už se v těch policejních statistikách nesleduje příčina úmrtí zejména s přihlédnutím k tomu jestli běžná cyklo přilba mohla to zranění zmírnit.

              0 0
              • Jenda  

                Druhá věc je, že se u nás údajně vylepšují statistiky tím, že se počítaj mrtvoly jen do 24 hod. od nehody zatímco na západ od nás do toho spadnou i jedinci co podlehnou težkým zrnením i s delším časovým odstupem.

                0 1
                • xtonda  

                  Je to tak napůl, například tento záznam.

                  https://nehody.cdv.cz/detail.php?…

                  Sice je tam položka Počet dní, kdy osoba zemřela po nehodě = 2, takže je zaevidováno, že cyklista zemřel 2 dny po nehodě, ale je to stále vedeno jen jako nehoda s těžkým zraněním, a datech je uvedeno Usmrceno osob = 0, Těžce zraněno osob = 1, takže pokud si dám dotaz na nehody s úmrtím, tak ty kde osoba zemřela později nedostanu a musím si je vytáhnout extra, což asi málokdo pracující se statistikou udělá. Dokonce tam jsou i nehody, kde klasifikováno lehké zranění a osoba pak do 30 dnů zemřela

                  0 0
            • Jenda  

              Tvl. to je klasická ukázka toho jak policajti neumí interpretovat data (nebo interpretují záměrně blbě). Tady je v podstatě nemožný určit příčinu a následek. To že se někdo dostane do kolize s autem která skončí blbě je totiž pravděpodobnější u svátečního cyklisty (babka na vsi s igelitkou na řídítkách) než u člověka co na kole umí. A ten kdo na kole moc nejezdí, tedy neumí ani zvládnout krizovku, nejspíš nebude mít ani helmu. Ale chápu že tohle se statisticky zpracovává hůřa relevantní data k tomu nejsou. Tedy i to co píšu je odhad. Ale myslím že všichni vidíme co za úroveň jezdců jezdí bez helmy.

              0 0
            • Jenda  

              ještě doplním, že z těch 40 mrtvejch v daném roce bylo 15 lidí co se vysekali sami (samozřejmě lze polemizovat jesli opravdu sami nebo je někdo třeba vytlačil ze silnice a ujel).

              0 0
              • xtonda  

                Ono tam sou taky dost chyby, pokud to tedy nebyl úmysl, našel sem nehodu, kde cyklista zemřel, řidič ujel a vina byla přisouzena cyklistovi.

                0 0
            • cyklista86  

              Ted si vem, ze jsou zeme, kde jezdi bez helem i na motorkach.. Tohle je vec, ktera nijak neohrozuje zdravi ostatnich, takze pokud jsi svepravnej, tak to je jen ciste na tobe jake ochrane prvky chces pouzivat a nebo jestli vubec a nikdo nema pravo ti do toho kecat. Btw nejezdi do Holandska. Tam by te z tech mraku cyklistu bez helem asi klepla pepka. :))

              0 2
        • ms82  

          Vidis, to me nenapadlo. Ale zda se mi, ze oni me stejne uplne ignoruji, takze by to tam poslali i kdyby si mysleli, ze jedu rovne. A mozna by me ohrozili mene, protoze tam najizdi rychle a az v zatacce zpomaluji, protoze je to vynasi ke kraji. Muzu testnout, ale serou me s tim. Mene nez predjizdejici protijedouci vozidla, ale to je jen rozdilem rychlosti pri moznem stretu.

          0 0
      • Jenda  

        No v těchto situacích předpokládám, že řidič sleduje protijedoucí auta a že mu tam jede cyklista je pro něj pod rozlišovací schopnost asi jako že mu třeba jde na té vedlejší chodec po přechodu. Tedy jsem extrémně obezřetnej a defenzivní, vyhrát ten střet nelze :-/

        2 0
    • cyklista86  

      Takze to dopadlo tak, ze CSOB to vyrizovani trvalo a typek uz nechtel cekat jeste x dni navic na to, aby mohl auto zacit opravovat, tak jsem z dobre vule souhlasil s tim, ze to veme pres svoje havarijni pojisteni a ja mu zaplatim spoluucast 5000kc.. To havarijko mu i zaplatilo pujceni auta z toho servisu po dobu opravy..

      0 0
      • mais  

        No při příštím placení havarijka se bude divit až mu napočítaji malus, že měl z pojištění plneni

        0 0
        • cyklista86  

          Na to se ptal. Nijak ho to negativne neovlivni. Jinak by logicky ty 3 dny navic pockal a nechal to zaplatit mou pojistovnou…

          0 0
        • mikub  

          Se divím, že má takovej verk vůbec ještě pojištěnej. Takže možná ani žádné příště nebude…

          0 0
      • Vrci  

        Jak daleko jsem byl od pravdy, že to nakonec skončí likvidací z havarijního pojištění poškozeného?

        1 0
        • kubad  

          aby to ještě nepokračovalo :(

          0 0
          • gerrard  

            Tak otazka je jak to nahlasili. Taky tusim potencialni potize.

            0 0
            • cyklista86  

              Jak on si to nahlasil me fakt nemusi zajimat. Ja mam emaily, kde jsme to vyresili a tim to pro me hasne. Fakt nechapu kde zase hledate problem.. BF no.. :)))

              0 0
              • gerrard  

                Vetsina havarijek ma vyluku na skodu zpusobenou pri dopravni nehode jinym ucastnikem. Tak bud musi zalhat, ze se to stalo jinak nebo ho muzou s plnenim poslat k sipku.

                0 0
                • kubad  

                  nebo zaplatí a budou vymáhat po viníkovy?

                  0 1
                  • gerrard  

                    Taky moznost, ale takovou vstricnost bych od pojistovny necekal. :)

                    0 0
                • cyklista86  

                  Ty tady furt pises jako kdyby se to melo teprve resit. On uz ma auto opravene a servis to ma zaplacene.. Nic se uz dal resit nebude.

                  0 0
                  • kubad  

                    ale někdo to zaplatit musí, a někdo tu škodu zavinil, pojišťovny nerady cálují ze svého, hledají jak se zahojit.

                    0 0
                    • cyklista86  

                      Nekdo to zaplatil jsi chtel napsat..

                      0 0
                      • kubad  

                        prostě pokud by to šlo z tvé pojistky, bylo by to asi uzavřené – jen spoluúčast, takhle se ještě můžou dít věci – taky nemusí

                        1 0
                      • JakeF  

                        Pojistovna totiz jeste nikdy nevymahala plneni po vinikovi nehody :))

                        0 0
                        • jmaselnik  

                          jestli to postižený vyřešil havarijkem, tak možná viníka neuvedl. Jestli jo, tak má cyklista smolíka.

                          1 0
                  • gerrard  

                    Tak snad to tak bude. Ale uplne zbytecne riskujes potencialni problemy a jeste zbytecne platis pet tisic. Ja sem mel za necele tri tydny vse vyresene vcetne cekani na opravu.

                    2 0
                    • cyklista86  

                      Ano on ty 3 tydny nechtel cekat.. Jestli se ozve ta jeho pojistovna, tak snad to pujde zaplatit pres to moje pojisteni a do budoucna zase zkusenost no a s tim dotycnym bych si to jeste vyridil…

                      0 0
                      • kubad  

                        ano teoreticky by to tak mohlo jít

                        0 0
                      • gerrard  

                        Ty 3 tydny byly vcetne opravovani a cekani nez se opravovat zacne z duvodu cekacky v servise a na nahradni dily. Na pojistovnu se ve finale cekalo pul dne nez udelali kryci dopis pro servis, ze skodu zaplati po ukonceni opravy. Jen bylo potreba dodat 12 dokumentu a mit to pod kontrolou. To je to co sem ti psal na zacatku, at to nenechavas na pojistovne, ale resis si to primarne sam. Tak snad to budes mit ok.

                        0 0
              • Vrci  

                A kolík z těch emailů máš od jeho pojišťovny v tom smyslu, že je spokojená s tím, že to zaplatila?

                2 0
        • cyklista86  

          Ja totiz asi vyplnil napred blbej formular. Maji jich tam milion a vsechny vypadaji stejne. Tak to trvalo dele no.. Mohl jsem mu ale rict vydrž Prďka vydrž a platil bych jen 500kč.. Ale protoze to byl v pohode typek, tak jsem mu vyhovel..

          0 0
      • gerrard  

        Co jim presne trvalo? Ja sem u nich problemy s rychlosti nemel.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.