• bzencan79

    Ahojte,

    koupil jsem nove kolo MTB(nakonec opravdu Scale 960 od Scotta), za tyden najezdil 200km, zatim velka spokojenost.

    Kamosi mi ale radili, ze si mam poridit boty s pevnejsi podrazkou (zatim jezdim jen s normalnimi teniskami; naslapne pedaly nechci).

    Jsou nejake boty, ktere byste doporucili?

    A je treba jit do spec. bot pro MTB? Nebo staci neco s pevnou podrazkou?

    Diky za radu.

    0 0
    • Alojs01  

      Dvakrat jsem chvili jel na kole s ohradkovyma pedalama ve svych mtb tretrach a moc na tech pedalech ta plastova podrazka nedrzela.

      Takze pokud nechces naslapne pedaly, tak bych spis doporucil nejake trekove boty (ne kotnikove samozrejme).

      0 0
    • tsunami  

      Jako prvni vec bych si koupil platformy s pinama misto ohradkovych pedalu, pak pouzil klidne nejake pevnejsi trekove boty. To je kombinace co mam ja a jsem spokojeny – trekove boty byly doma a nejake spec. cyklisticke na platformy stejne v me velikosti nedelaji, takze jezdim v sandalech nebo trekovych.

      0 0
      • sis  

        Jj, na platformy jsem zvolil jako provizorni reseni Lasportiva boulder a z provizorky je trvale reseni. Skvele boty, dost odchodily a jeste dost poslouzi.

        0 0
    • Pentaroth  

      Proč nechceš spd?

      0 0
      • bzencan79  

        Dva duvody:

        1. chci mit volnost pohybu slapek na pedalech – tzn. moznost naslapovat jinymi castmi nohy.
        2. volnost – take v situaci padu.

        a vlastne asi i treti: nema s nimi zkusenost, nechce se mi ted dokupovat nove pedaly a spec. boty. Casem, mozna. Ted jsem ale uz kupoval cele nove kolo, helmu, obleceni atd. Takze pro chvili chci jezdit s tim, co mam. Vyjma tech bot – tam budu muset jeste neco koupit.

        0 0
        • Pentaroth  

          No,ja myslim,ze osu pedalu bys mel mit primo pod kloubem palce,a to ti daji asi jen spd nebo ty slehace. Myslim,treba nekdo fundovanejsi napise vice:-) Ohledne volnosti.. Kdyz jsem padal,tak se mi pedaly nejak vycvakly samy. Nevim,asi uz tik:-)

          0 0
        • Nutribird  

          Hlavně aby ti někde na trailu neujela noha a nerozbil ses kvůli toho. Oporu v nohou potřebuješ nejvíc.

          0 0
        • Kalic  

          Záleží, co budeš jezdit. Pro traily, blbnutí, nebo pohodový zevlování jsou platformy ok, pro sportovnější cykloturistiku jsou nášlapy jasná volba. Pětikilo za pd-m520 tě nezrujnuje :-) Ostatní jsou jen obavy z neznámého a je to o zvyku.

          0 0
          • bzencan79  

            „Záleží, co budeš jezdit. Pro traily, blbnutí, nebo pohodový zevlování jsou platformy ok“

            jezdim vsechno, ale jsem spise na te strane normalniho cykloturisty…zhruba 100km tydne, 1–2 hod jizdy v prumeru na jednu vyjizdku, les, cyklostezka i silnice. Proste takovy normal.

            0 0
            • Robertilos  

              Jednoznačně SPD. Aspoň to zkus. Investice není tak velká. Když použiješ kufry SM-SH56, není šance, že bys nestihl vytáhnout nohu z pedálu.

              0 0
            • allrose  

              máš chrtí ht tak si pořid nášlapy,lépe využiješ kolo a užiješ si to víc

              0 0
              • bzencan79  

                Jeste jsem na nich nikdy nestal. Proc je jizda s nima o tolik lepsi? (neptam se retoricky, proste chci vedet, v cem to je lepsi, zvlaste pak vis-a-vis nevyhody: strach z padu a nemoznosti vyseknuti nohou; nemoznosti rychle manipulace napr. pri nutnosti se oprit, nemoznosti menit naslap behem cesty + nutnosti dalsi investice).V nedeli jsem jel sjezd lesem…v 30–35km jsem uz zacal brzdit, protoze bylo evidentni, ze nemam techniku na takove sjezdy a pri chybe bych klidne mohl vletet do stromu. S naslapakama bych si to troufl jeste mene.

                0 0
                • Espen  

                  Tvl ty si žena, to není možný!!! Nášlapy si nekupuj, jezdí v keckách!!!

                  0 0
                • novas752  

                  No už to tu bylo rozebírané mockrát, ale:

                  • neřešíš polohu nohy na pedálu, zacvakneš a máš to ideálně v poloze pro efektivní šlapání. (edit: To tvoje přešlapávání na různá místa je pravděpodobně způsobeno příliš měkou botou a „syndromem papouščího pařátu“ – chodidla obtočeného okolo pedálu jak papoušek na bidýlku. V dostatečně tuhé botě není problém šlapat 10h v kuse na pedálu v jednom bodě.).
                  • při jízdě po rozbitém povrchu a třeba i mokru se nestane, že by ti z pedálu sklouzla noha (v případě obyčejných ohrádkových pedálů), nebo že by odskočila z platformového pedálu a piny na něm ti potrhaly holeň. Noha na pedálu prostě drží dokud sám ze svého rozhodnutí nevycvakneš (s kuframa sh51).
                  • protože máš ke kolu přidělané nohy, lépe ho můžeš ovládat aniž bys musel mít nějaký velký zkušenosti. Chceš vyskočit na obrudbník a ne na něj najíždět nebo slézat a kolo tam vynášet? Není problém. Chceš občas přeskočit nějakou větev a neriskovat, že se ti zamotá do kola? Neni problém…

                  Při větších rychlostech resp. v rychlejších sjezdech jsou nášlapy z mé zkušenosti naopak prvkem, který jistotu přidává. Na hodně pomalé, prudké, technické sjezdy je naopak lepší pocit na platformách.

                  Nějaký čas trvá než si na nášlapy zvykneš, každý to má jinak, někdo to dostane do krve za hodinu, jinému to trvá hodin 30. Je potřeba myslet na to, že jsi ke kolu přikurtovanej a noha se musí vycvaknout pohybem paty do strany. Pak si na to zvykneš a děláš to už naprosto automaticky, já „vycvakávám“ i když jedu občas na kole bez nášlapů. :) A v případě pádu… Já padám docela často (jezdim prostě v terénech kde se padá), a i když někde letim z ničeho nic, nohy z pedálů podvědomně vyrvu aniž bych si ještě pořádně uvědomoval, že padám. :)

                  Pro běžné courání krajinou cestou necestou polem nepolem na slušnym xc kole neni co řešit.

                  0 0
                  • Martin  

                    Teoreticky jo, prakticky jsou lidi, kteří si na SPD nezvykli ani za 10 let :)

                    0 0
                  • bzencan79  

                    Diky! Konstruktivni odpoved. Zacnu o tom uvazovat.Asi si to zkusim nekde pujcit a sednout si na kolo s pedaly.

                    Jeste jeden dotaz: kdyz mas slapaky, pouzivas silu take pri slapani nahoru? (tzn.ted s teniskama tlacim pedaly jen dolu..).

                    S hrotama sam vidim problem – v minulosti jsem se diky slapatkum pekne zrezal.

                    0 0
                    • novas752  

                      Ve vyjímečných situacích za pedál i tahám, obvykle ale ne, dělat se to nemá. Typicky v nějakejch „prekérních situacích“ kdy potřebuju pořádně zabrat do prudkýho kraťoučkýcho výjezdu, nebo se někde rychle rozjet z minimální rychlosti.

                      0 0
                    • kofejn  

                      Taky jsem se bál spd-éček a pořád jezdil s klipsnama, ale po roce ježdění na novém kole jsem je pořídil. Teď se mi prostě líp jezdí, z kopců jsem jistější a zkouším i kruhové šlapání. Pedály mám PD-530, na které můžu vlezt i civilních botech na výlet s dětmi. Tretry mám od spešlu Comp MTB, které mají docela tuhou podrážku a nenamáhaj tolik chodidlo.

                      0 0
                    • Nutribird  

                      Při pádu nebo nějaké krizové situaci nášlapy vycvaknou tak nějak sami. Většinou se na nich spadne při zastavení nebo stání s jednou nohou nacvaklou a ztrátě stability. Místo pohybu bokem, taháš.

                      0 0
                    • allrose  

                      bud v klidu, v tvém věku mi řekli kup nášlapy shi 520 a nějaké boty…

                      jak ti už bylo řečeno,nejvíc pádů máš při obyčejném zastavení,kdy vypneš jednu nohu a zvrhneš se na druhou stranu…při zastavení jsem si měsíc říkal..pata,abych se nezapoměl vycvaknout…pak se to zautomatizovalo a jezdil je 10let

                      po 4 letech na platformách jsem sednul na kolo s spd a první zastavení a málem pád..a pak už žádný problém..zase autopilot..

                      z spd mám jednu nectnost,nasedám a vysedám jen na jednu stranu :))

                      0 0
                    • klobrch  

                      Hlavně se musíš snažit šlapat do kruhu, to jest jezdit takové převody, aby se nohy točily lehce. A to se ti podaří spíše na SPD pedálech.

                      0 0
                • xtonda  

                  Taky sem se toho bál, ale štvalo mě, že na platformách nemám vymezenou polohu nohy a musel sem ji vždycky znova hledat, piny časem v botách vykoušou drážky a pak to stejně lítá.

                  Takže sem koupil Click'R pedály a turistický Shimano boty. Pedály sem úplně povolil a začal jezdit. Úplně povolený to vylítávalo na nerovnostech, tak sem začal přitahovat, až to přestalo. Mám vymezenou polohu na pedále, můžu silově působit i směrem vpřed, vzad a i trochu nahoru a přesto botu vyndám velmi snadno klasicky vytočením paty do boku a i v krizovce když nohu sundavám do strany jak sem byl zvyklý tak to pustí – když de noha (koleno) do strany tak se chodidlo začne natáčet kolem podélné osy tím se zámek vypne. Mám na tom zatím něco přes 1200 km a zatím sem kvůli nášlapům nepadl.

                  0 0
        • pavelxy  

          Si myslím, že 1. je blbost, protože šlapat by se mělo jedním stylem, 2. budiž a za 3. blbost, protože cena kvalitních bot bude vyšší než cena nášlapů i s botama......

          0 0
        • embi  

          Platformy jsou uplne v pohode i na delsi trasy, neboj se toho.

          0 0
    • milan.v  

      A tady je těch vláken k botám málo…

      0 0
      • Lister  

        Zajišťuje jezdcům ve sjezdu stylovost…

        Já to tvrdím pořád že není důležitý výkon ale jak při tom člověk vypadá.

        Nechat ohrádky a jezdit v tom co mi vyhovuje a co nebude na pedálu moc klouzat – takže ideálně něco s pevnější konstrukcí ale měkčí podrážkou.

        0 0
    • Gwaihir  

      SPD jsou fajn. Při větší rychlosti se nebojím, ale spíš při menší rychlosti třeba do kopce, kde už se kolo staví na zadní, ale i tak se vycvaknes. Zvyknes si. Ale na nácvik techniky jsou prý vhodnější platformy. Skoro nad nimi uvažuji. Bojím se skalnatych úseků. Ale je to o tréninku a o hlavě. Jinak na stezku nebo lehký terén jsou SPDčka super.

      0 0
      • Nutribird  

        No a pokud to myslíš vážně a budeš vše pořizovat nové. Podívej se rovnou na nášlapné platformy a k tomu vhodné tretry. Lepší opora nohy i při vycvaknutí. Volil bych rovnou oboustranné pedály. Na učení techniky jsem pořídil platformy z Alliexpress.

        0 0
      • Lister  

        Ne vždy vycvaknes. V malé rychlosti když se najednou zaseknes a máš nohu na dopadovou stranu v blbě pozici tak prostě někdy nevycvaknes. Naposledy jsem si takhle lehl mezi šutry a odrbal celou zadní stavbu. Naštěstí jen lak a nějaké drobnosti, nic kde to bude mít vliv na funkci.

        PS: nášlapy vozím 20 let.

        0 0
        • Gwaihir  

          Tak to jsem fakt nechtěl slyšet

          0 0
          • novas752  

            Ono to hrozně záleží jak a kudy obvykle jezdíš, po jak velkých krocích jsi ochotný posouvat svoje možnosti, jakoi máš celkovou stabilitu a jak zmatkuješ.

            V ohrádkovýcb pedálech jezdit terénem je proatě nesmysl a na platformách když ti sjede pedál s pinama po holeni tak to taky neni zrovna příjemné.

            0 0
    • bzencan79  

      VSEM DIKY, dobre reakce! (viz. vyse)

      0 0
    • Labounek  

      Zdravím, potřeboval bych se zeptat, jaké vybírat boty na kolo? začal jsem jezdit sám, koupil jsem si celoodpružené kolo ( zatím bazarové, protože jsem nevěděl, jestli mě to bude bavit) Opravdu hodně mě to chytlo. Začal jsem jezdit v teniskách, které používám běžně na běhání, ty boty nejsou moc pevné a kolikrát se mi stalo při doskoku, že mi sjela noha z pedálu. Které boty se na to hodí?

      0 0
      • AussigBiker  

        5.10 Freerider nebo co se ti od nich bude pozdavat, Spesl ma nejaky, Oneal.

        Sem tam tu je tema, kde se ty ruzny boty probiraj, asi v tomhle tematu toho moc neni.

        0 0
      • novas752  

        Boty s plochou měkkou podrážkou + platformové pedály s pinama.

        0 0
    • mr.antik  

      Pro začatek klidně nějaký starší nizký trekovky s ochozenou podrážkou, nebo navštívit decathlon.

      Ale SPD stejné bude časem na tohle ježdění ideál…

      0 0
      • novas752  

        To spíš nějaké obyčejné skejtové boty. Tam ta plovhá podrážka z měkčí gumy je a bota jako celek je masivní, pevná.

        0 0
        • perceptio  

          Souhlas, taky jsem to teď řešil. Plocha podrážka. Spíše měkčí. Ale aby bota jako taková byla tužší. Koukal jsem i na Oneal Pinned. Za tu cenu by nemusely být špatný.

          0 0
    • Labounek  

      Pedály s pinama to znamená upínací? Docela mě překvapuje, že skejtové boty. Nosil jsem je asi před deseti lety, ale v to noha moc pevně nedrží ne?

      0 0
      • novas752  

        Pedály s pinama jsou platformy. Piny jsou ty malé šroubky které se zakousnou do podrážky a tim to drží.

        https://www.google.com/search?…

        0 0
      • Asdas  

        Kdyby ve skejtových botech nedržela noha, tak by v tom asi nejezdili lidi na skejtu. Když to nenosí člověk jak debil s rozvázanýma tkaničkama a má správnou velikost, tak v tom drží noha dobře. Protože mají rovnou podrážku s velkou plochou, tak dobře drží na platformových pedálech. Zvlášť pokud nemají ošoupanou podrážku.

        Případně se můžeš plácnout přes kapsu a koupit nějaké spešl boty na MTB (FiveTen, Ride Concepts atd.) ty většinou drží na platformových pedálech s kovovýma pinama jak přibité a mají pevnější podrážky. Co jsou to piny viz vedlejší příspěvek. Pokud začínáš a zkoušíš skákat a tak, tak bych SPD moc nedoporučoval, nejsem si jistý, proč antik výš píše že „budou na tohle ježdění ideál“

        0 0
        • Janeczz  

          FiveTen boty jsou perfektní, mám už druhé a jsem spokojený to máte pravdu. Neřadím se mezi profesionální jezdce, ale jezdím si sám jen tak pro radost. Vybavení se snažím si kupovat vždy to nejkvalitnější nikoliv nejdražší. Boty jsem kupoval u elementstore, boty bez problému do 3 tisíc. Bral jsem tam už více vybavení. Já bych ale zase potřeboval vědět, jestli někdo jezdíte v kombinéze? Mám z toho strach, že jak je to celé uzavřené, tak mi poteče pot ze zad až po zadku, není to tak?

          0 0
      • Breakpain  

        Boty na platformy mohou být oproti tretrám volnější a ničemu to nevadí, protože noha je volně položená na platformě.

        Ale je předpoklad, že si koupíš stejnou velikost, jako normální obuv, nikoliv „na klauna“ ;).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.