• Ruuzha

    Tak a mám jeden začátečnickej dotaz. Doteď jsem jezdil na MTB v normálních botech, letos jsem začal jezdit ale častěji a víc a řekl jsem si že si koupím boty s nášlapama. Přece jen se s nima asi o dost líp šlape. Problém je v tom, že tomu vůbec nerozumím. Takže nevim pořádně jaký boty koupit, jaký pedály, popř. co je ještě potřeba. Dáte laikovi pár rad do začátku? Taky jsem trochu limitovanej financema, tak prosím žádný divočiny:)

    0 0
    • Jery01  

      limitovanej znamená co :)

      0 0
    • Slash  

      záleží, jakej chceš systém, nejpoužívanější a nejlevnější je Shimano SPD. Sám je používám, na začátek budou stačit klidně obyčejné SPD-M520

      Někdy na aukru nebo v bazarech se daji sehnat sundane z noveho kola ještě levněj :-).

      A boty k tomu jaké ti sednou, chce to vyzkoušet, já jezdím Specialized Sport MTB, ale záleží na tom, jakou máš nohu, musiš vyzkoušet ;-).

      No a jedna praktická rada, zezačátku si je povol :-D.

      Druhej systém je CrankBrothers, ale s nima nemám zkušenosti

      0 0
      • Ruuzha  

        Limitovanej znamená, že bych se rád vešel třeba do 2,500 se všim. Jako nejezdim 10,000km ročně takže můžu mít klíďo z druhý ruky. Jde mi taky o tom jestli jakýkoliv boty nacvaknu na jakýkoliv pedály atd..

        0 0
        • Smazaný účet  

          kombinace bot a pedálů je možná. ten nacvakávací bazmek – odborně „kufr“ se dodává k pedálům, ten jednoduše přišroubuješ na jakoukoliv tretru. Vzájemně se ale jednotlivé značky pedálů kombinovat nedají. CB má jíné kufry než shimano, Time atd.

          0 0
          • mc.loki  

            jo to by mě taky zajímalo, jezdim v Spešl MTB tretrách, ale na platformách. Uvažuju, že zkusim ty Shimano M520, bude to kompatibilní? :)

            0 0
    • martin_bakov  

      Tak ja mam naslapy Shimano PD-M520 , sou takovej standart stoji na eshopech pod pet stovek, v kramech sem je videl i za 750kc :) a pak tretry – musis vedet jestli ti budou stacit turisticky nebo primo zavodni (min pohodlny na chozeni jako takovy) a rozhodne musis chodit po bike kramech a zkouset jestli padnou. Cena treter zavisi na tobe, ja sem spokojenej se ‚zavodnima‘ kolem 2kkc (napr. Shimano SH-M086, Specialized Comp MTB 2009). Na tretry se jeste montuji kufry, a ty stoji taky tak pet stovek. Kufr se prave cvaka do naslapu (taky sem si driv myslel ze staci koupit tretru a naslapy ale neni to pravda).

      Celkem sem za prechod na naslapy utratil 3kkc a jezdi to suprove. Nastaveni kufru aby to bylo prirozeny pro tvy kolena a chodidla je taky docela veda musis to poradne postelovat abys nemel kufry blbe → pak si nicis kolena.

      Jinak celymu tomu systemu naslapu se rika SPD, sou jeste jiny systemy ale SPD je asi nejpopularnejsi.

      Howg

      0 0
    • Ataner  

      Všechny vás tady zdravím bando..

      Já jsem dnes taky jako laik obědnal M520 a k tomu tretry Shimano SH-M076..

      Jen se bojím zda vše budu umět poštelovat abych je rychle vycvakl a nezabil se..:D:D

      No uvidíme až dorazí..

      0 0
      • martin_bakov  

        Hlavne si povol v naslapech na obou stranach o stejny pocet otacek ty imbus srouby aby se ti noha vycvakavala snadnejc – ze zacatku to ocenis, pak se to casem povoluje a pripadne si to dotahnes.

        Az si budes montovat kufry ke tretram, dotahni to at se kufr nemuze vuci tretre hybat, pak totiz nevycvaknes :) a samozrejme to chce parkrat vyzkouset tu spravnou pozici kufru aby jsi si neznicil kolena.

        Parkrat spadnes, ale pak sam uvidis ze se ti s tim jezdi lip a je to dobry pocit ze jsi vic srostly ke kolu – ze tu prekazku bud musite projet oba nebo nikdo. S pedalama sem si rek tak to tam pustim a kdyztak vyskocim z kola pryc :)

        0 0
        • Ataner  

          Když to nastavím na lehké vycvaknutí prozatím než navyknu..drží pak tam ta bota..??

          Zatím stále čekám na šlapky proto nemám zatím šanci na vyzkoušení..:D

          0 0
          • Jery01  

            drží,ale stačí málo a je venku :)

            0 0
            • martin_bakov  

              drzi, ale mas moznost vytrhnout nohu primo a ne ztracet cas viklanim paty do strany… Behem hroziciho padu je to veelika vyhoda :)

              Na druhou stranu kdyz uz mas s naslapama neco najeto tak si je dotahni o trochu vic, se muze stat ze v brutalnim sjezdu te kolo kopne do nohou tak ze ti tretra vycvakne a pak je to o tlamu.

              0 0
    • Draw in soul  

      Specialized MTB Sport 09 (1800,–) + Shimano M520 (450,–).Víc chtít za ty prachy ani nemůžeš,základ to je výbornej.

      0 0
    • Jeka  

      no já taky kdysi začínal ..

      1. Koupit shimano 520tky (505 jsou taky super)
      2. Boty nějaké takove http://www.kupkolo.cz/…20_1221.html

      nebo tak něco. Na naučení super.. hlavně ze začátku nastavit pedály (pružinu) na co nejměkčí

      1. Pořád myslet že při dojezdu na kžižovatku nebo někam je třeba jednu

      nohu vycvaknout :-) jinak se vybulíš :-D Jako všichni

      0 0
      • Slash  
        1. Jojo, počítám, že všicni jsme jednou spadli, bo jsme zapoměli

        vycvaknout, nebo vycvakli pozdě a špatnou nohu :-D

        0 0
        • Draw in soul  

          Mně se spadnou nepovedlo při začátcích.. horší to je při výjezdu do prudších kopců v terénu,kdy to podjede na kořeni apod.,to jsem se vyválel na jednom i 3×,než sem se vyškrábal nahoru :)) jinak bych neměnil,nášlapy sou super..

          0 0
      • Quik  

        505ky jsou tragédie … mám je na kole jako provizorium a uz vyhlizim chvili , kdy se jich zbavim

        0 0
      • lidumil  

        Ty tretry moc na ven nejsou.

        0 0
      • Ruuzha  

        520 koupim na netu, to už mám rozhodnutý, ake boty musim zkusit na živo, to si na netu netroufnu

        0 0
    • Vhalasta  

      Mně pomohla první týden „mnemotechnická pomůcka“ – nalepený papír na říditkách s červeným nápisem !SPD!. :) Občas mi je skutečně připomněl a vyválel jsem se „jen“ 2× (jednou asfalt, jednou kopřivy).

      A pak jsem nevěděl, že ta díra pro kufry se v tretrách pod vložkou zalepuje nějakou izolepou (v sebemenším mokru jsem měl mokro hned i v tretrách).

      Samozřejmě, jak píšou jiní, maximálně povolit. Pak uvidíš, jestli vůbec je potřeba přitahovat. Mně se noha nevytrhává a přitom mám dost volnou botu do stran.

      0 0
      • Ataner  

        Super bando všechno velice cenné rady do začátku…vida ta páska do boty by mě ani nenapadla…

        0 0
    • iqtiqe  

      Nechci zakládat nové téma, mám podobný dotaz – mám objednané nové kolo a teď jsem zjisti, že má nášlapy. Takže budu kupovat tretry. A můj dotaz zní, jestli mají tretry nějaký vliv na pohodlí – jak bude sedět kufr v nášlapu. Nebo jinak řečeno – těžko je budu v obchodě zkoušet přímo na kole, tj. může se stát, že když si koupím boty (co mi budou na noze dobře sedět), tak pak po přišroubování kufru a vyzkoušení na kole mi nebudou sedět ideálně?

      0 0
      • Petr L2  

        Mám dlouhá léta Adidas El Moro II a i když jsou stále překvapivě pohromadě, musím si koupit nové boty, takže by mě zajímalo jaké boty by kdo doporučil.

        Na závody se nechystám a po horách s kolem na zádech v nich také chodit nebudu, takže mě zajímají hlavně boty tak někde mezi. Díky

        0 0
        • Lenka.05  

          Taky jsem měla adidasky, jsou to fakt držáky, pořád je mám v botníku jako záložní. Pak jsem si koupila Specialized Tahoe, pohodlné, fajn…ale asi po roce začala praskat taková umělá kůže na bocích. Teď mám nově Shimana

          0 0
        • TripleTap  

          Ja si letos na jaře koupil Specialized Rime (tusim ze Elite) a zatím jsem z nich nadšen (dřív jsem měl Adidas Girano, takže to vůbec nejde srovnávat).

          0 0
        • kryptxtron  

          Tyhle adidasky jsem měl snad 9 let a ještě teď by se daly použít,neskutečný držáky.

          0 0
      • grim334  

        Kufr se montuje na tretru ne tretra na kufr :). Tretra musi sedet, pozice kufru se doladi posunutim a natoceni tak jak to kazdemu vyhovuje, nicmene stejne dodrzujes zasadu pozice chodidla na pedalu vuci jeho ose. Pokud je budes mit poprve tak je mozne ze se budes zbavovat spatne pozice nohy na pedalu a pocitove to bude par km divne. Vetsina kufru ma vuli pro pohyb nohy, shimano mensi crankborother­s vetsi.

        0 0
        • Petr L2  

          :-) myslím, že za ty čtyři roky od dotazu už to má iqtiqe vychytaný :-)

          Po roce popraskané, to není nic moc, první značka mimo výběr :-(

          0 0
          • grim334  

            hmm ja si nevsiml, ze jsi takhle pekne vytahl mrtvolu :).

            S botama to podle me jde vim dal vic z kopce a vydrzi malo. Stare specialized comp tretry daly cca 5 let, loni kupovane NW uz zacinaji jevit znaky odrenin a na pate zacina ridnout vystelka. Spesly mi navic rok od roku prijdou vic ojebane.

            Mozna bych se mrknul po SIDI, silnicni vydrzi docela solidne, na MTB nemam osobni zkusenost.

            Asi bych volil spis klasickou tretru nez ty civilni verze, ktere jsou tezsi, hur vetraji a nemaji tak pevnou podrazku.

            0 0
            • Petr L2  

              Nechtěl jsem zakládat nové a tohle se nabízelo :-)

              koukal jsem na ta Tahoe, novější model už ten hladký materiál z boku nemá, půjdu se na ně podívat do shopu :-)

              0 0
              • Lenka.05  

                Já v těch spešlech jezdím pořád, jen už se přece jen mírně rozpadají, tak jsem pořídila nové, abych nezůstala bez bot, až se mi třeba vyrve podrážka :) Až na to zmíněné popraskání (pravda o boty jsem se nějak nestarala, takže…) si na ně nemůžu stěžovat. Uvidím jak mi sednou na delší ježdění ty shimana a možná se na spešly zase podívám. Podrážka se mi zdá OK jak na občasné chození, tak ježdění, mám XT pedály, v sobotu 120km na biku a nohy nebolely. Vyhovují mi, že jsou mírně širší jak třeba klasické sportovní tretry Mavic, ve kterých se cítím dost stísněně.

                0 0
                • Petr L2  

                  Tak jsem si na podzimní a jarní ježdění koupil ty Spešl Tahoe, vzal jsem si je o půl čísla větší, aby se mi tam vešly zimní fusekle a vpohodě. Zima mi není, ale docela mě překvapilo, že po cca dvou hodinách ježdění cítím na chodidlech v místě nášlapů tlak, jako kdyby se podrážka v tom místě prohýbala. Docela mě to překvapilo, nezdají se v porovnání s předchozí botou měkké. Existuje nějaký fígl, nebo vložky, které by tlak na chodidla rozložil abych to necítil?

                  0 0
    • Wyattik  

      Dobrý den,

      oživil bych tohle téma, přeci jen má už přes 5 let. Na příští sezónu uvažuji, že si pořídím nášlapy. Samozřejmě, že strach z toho, že se někde nevypnu a rozbiju se je, ale po pročítání mnoha příspěvků, kde vyzdvihujete jejich přínos, si je také pořídím. Systém bych zvolil SPD, ale koukal jsem na nabídku a moc nerozumím, jaký je rozdíl například mezi PD-M520, M530, A530, XT PD-M785 a jinými? Další věc, nějaký návod, jak se seřizuje ta tuhost vycvaknutí a k samotné montáži tam asi bude přibalen, že?

      0 0
      • JakeF  

        A530 jsou silniční, XT 785 jsou víc na trailový ježdění. Na XC ti v pohodě stačí 520ky. Utahování i montáž probíhá pomocí imbusu, což zvládne bez návodu i cvičená opice. Jen pozor, že pedály maj každej jinak závit, takže se to chce ujistit, že to nerveš na špatnou stranu… Vždycky po směru otáčení kol utahuješ, proti směru povoluješ.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Zrovna 520 je skoro lepší (a osobně doporučuji) utahovat plochým klíčem – mají na to i vybrání.

          0 0
          • JakeF  

            Já bych to nechal jako zálohu… Utáhnout imbusem v pohodě stačí a pak je klíč dobrej na povolení, když by se to trochu kouslo. Pokud to dotáhne na krev klíčem, tak může být problém…

            0 0
      • mart910  

        Některé pedály jsou oboustranne na nacvaknuti, některé mají nacvaknuti a z druhé strany jsou „rovné“, některé mají takovou ochranou „klicu“ a některé jsou bez ní. 520 jsou podle mě nejlepší na začátek

        0 0
        • Esi  

          520 jsou nejlepší na pořád pokud nehoníš gramy, protože za ty peníze co stojí je lod jednou za pár let vyhodíš akoupíš nové když je třeba ohneš o pařez a podobně :-) jinak se dají v pohodě rozebrat a namazat a zase složit, je to práce na chvilku

          0 0
          • Wyattik  

            Děkuji, ne ne, gramy zase tak moc neřeším :-) A pak k samotným tretrám, je jedno jaká to bude značka, jestli Shimano, Force a podobně, na SPD to bude sedět? Vyberu na základě potřeb, závodní nebo turistické, a podle toho, jak se v nich budu cítit?

            0 0
            • Breakpain  

              Když to budou MTB tretry závodní či turistická tak jo ;). Ty mají díry na 2 šrouby (SPD). Tedy je to jen jeden standard, nemusíš se bát. Jen si nesmíš koupit silniční tretry ;) … ty mají jiný počet děr.

              0 0
              • Wyattik  

                Dobrá, takže dát pozor, aby to mělo dvě díry na šrouby :-) V jaké cenové relaci se tak pohybují „dobré“ MTB turistické tretry? Nepotřebuji nějaký TOP, ale zase bych nechtěl ani nějaké úplně základní.

                0 0
                • pa.wouk1  

                  Tak oni tam jsou 4 díry..2+2.. http://www.kupkolo.cz/…ry-mtb_k209/

                  0 0
                • Wyattik  

                  Měním zadání, v jaké cenové relaci se pohybují sportovní tretry, turistické asi nebudou to nejlepší pro mě? :) Popřípadě prosím i konkrétní tretry, které se Vám osvědčili.

                  0 0
                  • Esi  

                    Tak sportovní i turistické budou od nějakých 1000kč pokud je nebudeš kupovat zrovna v lidlu. Jinak sportovní a turistická se ani tak neliší v ceně jako v pohodlí chůze a tuhosti podrážky. čím tužší je podrážka tím hůře se v nich chodí a lépe se v nich šlape, tak že pokud bude na kole jezdit a sem tam potřebuješ si dojít na záchod nebo do hospody kup si sportovní. Pokud budeš s manželkou nebo přítelkyní hlavně jezdit na výlety s tím že součástí výletu bude i prohlídky hradu tak bych šel asi do turistických. Jinak sportovní mají ještě podrážku buď gumovou a nebo plastovou (plastová hodně klouže na dlažbě a kamenech) Podešev bývá plastová, plastová vystužená skelným nebo karbonovým vláknem, a u těch nejdražších karbonová.

                    0 0
                    • Wyattik  

                      To jsem práve vyčetl, takže jsem zvolil ty sportovní, moc v těch botech chodit nebudu, max ta hospoda nebo záchod. Investoval bych tak třeba kolem 2 000 Kč, tak snad budou nějaké kvalitní :-)

                      0 0
                      • standoslav  

                        Dělám takového odb. poradce synovci a tak to máme teď za sebou: pedály 520ky, tisíc a tretry Scot 2t., na vše byla tady sleva 33% takže supernákup.

                        0 0
                        • Tencovozikmin  

                          520 s 30procentni slevou za 1000?!!! To snad ne.

                          0 0
                          • Wyattik  

                            Také jsem viděl cenu okolo 600 Kč, jen ty tretry teď :-)

                            0 0
                            • Tencovozikmin  

                              Na tretry zajdi do kamenaku,pokud budou prvni a nemas odzkouseno. Poradi ti a pak se rozhones,nespechej.

                              0 0
                        • easton  

                          520ky ve slevě za 1000? :) Chudák synovec. :)

                          0 0
                          • standoslav  

                            Na obchodě byly za 999 a pak ta sleva. Já mu je kupoval, jsem starší kus, takže nekupuji na nettu, snad jsou tam levnější, ale to neřeším.

                            0 0
                      • Esi  

                        taky mám v plánu kupovat letos nové, ty staré už jsou blízko smrti a zatím mám v plánu tyhle

                        0 0
                        • Wyattik  

                          Dival jsem se na nabidku nejblizsiho vetsiho kamenaku na Shimana od 2 000 Kc – 2 500 Kc a tyto tam byly take, uvidim, co mi tam poradi a co mi bude sedet, dekuji moc :-)

                          0 0
    • wanderer  

      Zdravím, narazil jsem ve výprodeji na tretry s nášlapy za docela zajímavou cenu. Měl bych k nim dva dotazy

      1. Je to dobrá koupě za necelý pětikilo? Rád bych aby se v nich dalo kromě šlapání taky něco ujít (když přenáším kolo v těžko sjízdných úsecích apod.), prostě aby něco vydržely
      2. Budou tyto zámky kompatibilní s pedály M520?

      Zkoušel jsem konkrétní model vygooglit ale bez úspěchu.

      0 0
      •  

        za pětibábu bych do nich šel a 520 do nich půjdou, co vydržej poznáš časem

        0 0
        • wanderer  

          Ještě se musím zeptat proč mají ty boty tak vysokej vzorek. Normálně mají zacvakávací boty decentní dezén ale tento mě z pohledu laika příjde už trochu samoúčelnej. Má to v něčem opodstatnění, výhodu nebo s tím budou spíš problémy? Ze začátku bych ještě chtěl jezdit v klipsnách takže se trochu obávám šprajcování v pedálech.

          0 0
          • jonti  

            Bezny vzorek, tady to tak vyrazne vypada kvuli barve

            0 0
          • Esi  

            v klipsnách není důvod v tomhle jezdit, tím vzorkem se ti to chytna a už tu botu nedostaneš ven, rovnou bych ke klipsnám koupil i ty pedály

            0 0
            • Esi  

              edit: k botám bych samozřejmě koupil SPD :-) jinak jak píše easton v těhle botech na MTB to je tutovka že si natlučeš mimo to tahle bota bude blbě sedět na obyčejném pedálu kvůli vzorku

              0 0
          • easton  

            Jezdit na MTB v klipsnách a např. těchto botách je sebevražda. Není třeba se bát SPD a pořídit je hned s botama.

            0 0
            • wanderer  

              Ještě k těm pedálům, jsou známy nějaký nedostatky u těch základních M520 nebo se vyplatí připlatit za vyšší model?

              Líběj se mi tyto http://www.cycology.cz/…d-m8000-2755 ale cena je trojnásobná, jsou kromě nižší váhy v něčem podstatněji lepší?

              0 0
              • Esi  

                nevyplatí 520 bohatě stačí, na jedněch jsem bez jakékoliv údržby najezdil přes 30 000km na krosovém kole, nemá se tam co rozbít jsou tam jen 2 konusy a kuličky, není problém rozebrat namazat a zase složit

                0 0
                • wanderer  

                  No vypadá to dobře. Jestli tam ty tretry ještě budou vejdu se tak i s pedálama do litru.

                  Akorát není k horšímu malá styčná plocha? Jak vidím u všech nových pedálů výrobce uvádí větší styčnou plochu jako plus = lepší efektivita přenosu síly.

                  0 0
                  • Esi  

                    přenos síly závisí na pevnosti podrážky té boty, ohrádka pedálu může být ku prospěchu, ale zase se to zanáší blátem a huř se do toho nacvakává, najezdil jsem na 520 na silničc,e krosce a biku dohromady určitě minimálně 60 000km a nikdy jsem s tím neměl problém, na silničce běžně vyjížďky přes 150km tak že nějakých 5 a více hodin v sedle

                    0 0
                    • wanderer  

                      Jsem se na ty tretry byl ještě podívat a 3 ze 4 těch šroubů jsou ztracený. Ta vložka s otvory má tudíž v předozadním směru asi 1cm vůli. Dává Shimano ke kufrům svoje šrouby? Nebo dají se někde koupit zvlášť?

                      Jinak ten vzorek je docela tvrdej (plast) takže při chůzi stejně dělá slušnej hluk.

                      0 0
                      • Esi  

                        ano součástí kufrů jsou i šrouby a kufry jsou součástí pedálů teda alespoň u 520 to tak je jinak samostatně stojí kifry asi 300Kč tak že ve srovnánís pedálama jsou celkem drahé :(

                        0 0
          • pumpy  

            Ahoj ja mam shimana (nevim typ) ale take maji vyssi vzorek a to me vyhovuje protoze kdyz nekde slezu a jdu na pivo tak kufrem neklapu o zem a nedelam hluk ;)

            0 0
            • Esi  

              no počkej mtb boty snad neklapou kufrem o zem žádné ne? pokud není ten vzorek úplně ošlapaný a jdeš po rovné podložce (třeba po chodníku)

              0 0
              • mart910  

                ja mam nejake shimana a ty klapou :D

                0 0
              • easton  

                Vůbec nijak mi to teda nevadí, ale např. všechny Sidi, které jsem kdy měl, vždycky klapaly.

                0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Moje Lake se SH SPD také mírně klapou (s CB méně), manželčiny SH-MT totéž. Stačí jít po ne úplně rovném a pevném povrchu. Neklapou třeba „zimní“ Lidl tretry.

                0 0
              • nitraq  

                Specialized Rime by klidně šly použít na štěpování.

                0 0
              • Breakpain  

                Většina klape bych spíše řekl… Pokud máš SPD od Shimana, jejich kufry jsou docela „hmatné“. S Lookama skoro neklapu …

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.