Dlouhé kliky pro vysoké jezdce?

44 nepřečtených
  • h2144

    Zdravim vsechny,

    zde diskriminacne predevsim vysoke jezdce jako jsem ja. (195cm, vnitrni delka nohy 100cm)

    Premyslim o novych – delsich klikach. Do ted jsem na biku i silnici jezdil 175 mm. Jezdim sprintTT a obcas kratsi zavody MTB, ale rychlost je spis vedlejsi. Jde mi hlavne o pohodlnejsi pozici na kole. Diky kratsim klikam mam sedlo trochu vice vzadu, nez by mi bylo pohodlne..

    Dost jsem to zkoumal a zda se, ze kratsi kliky jsou vice doporucovane. (zvlast pro mensi jezdce).

    Ac s delsimi klikami ma clovek vetsi paku v jednom bode, ma ale mensi schopnost slapat „dokola“ a mensi silu mimo krajni pozici, vic se zvedaji nohy v horni pozici a vic se unavuji svaly. Take je potreba delat pohyb po delsi draze.

    Ma nekdo kdo je vysoky pres 190 cm delsi kliky (180mm a vic)? Moc bych ocenil zkusenosti;-)

    Predem diky.

    0 0
    • Bafoon  

      za mě dobré, vozím už dlouho 180mm, frekvenční šlapaní nedávám.

      0 0
    • Polka  

      Ta doporuceni jsou stejna blbost jako kdyz nekdo nuti dvoumetrovymu 26" kolo. S vyskou roste i delka nohou a k nim muzou byt samozrejme i delsi kliky. Jsou na to i ruzny tabulky viz. napr. tento clanek. Je to potreba brat samozrejme s rezervou ponevadz bys jinak mohl skrtat o zem ;-)

      Na letnaku i zimaku vozim jiz leta 180mm a zadna tebou zminovana negativa nepozoruju, ba naopak.

      0 0
      • h2144  

        jj, na ten clanek jsem prave koukal. Jenze jejich nejvyssi cyklista ma 183 cm, coz je o 12 min nez mam ja:-D

        Kazdopadne dle tech vzorcu bych mel mit kliky pres 200mm, coz je minimalne na biku naprosto mimo;-)

        Btw. muzu se zeptat jake kliky kdo vozite? Na bike se daji rozumne z Nemecka koupit Shimano XT 180mm, ale na silnici to ve 180mm+ moc neni.. Dura Ace stoji raketu. Jeste jsem koukal na Geberhardt, sice taky stoji dvakrat vic nez Ultegra, ale delku udelaji na prani..

        0 0
        • Polka  

          Ja merim 192. 200mm kliky je samozrejme moc, proto jsem psal ze vseho s mirou, jses limitovanej tim moznym skrtanim zejmena v terenu. Ja si obcas skrtnu mezi sutry vystupujicimi do vysky, kdyz zrovna blbe chytnu neco v dolni uvrati, ale to je vyjimka, jinak v zatackach bez problemu.

          Zimak: Truvativ Stylo

          Letnak: Shimano XT

          0 0
    • Toman  

      Pokud ti vyloženě nejde o výkon, tak bych se v tom ani moc nehrabal.

      Trochu mě udivuje tvůj postřeh, kdy díky kratším klikám máš sedlo více vzadu. A to z jakého důvodu? Předozadní pozice sedla vůči pedálům ( šlapacímu středu ) je jen jedna správná.

      Jestli ti právě kvůli takto nastavenému posedu nevzniká nepohodlí.

      Co se týká délky klik v poměru k výšce postavy, případně délce nohou, tak si nemyslím, že nějakých 5 mm zásadně poznáš. Je to deset milimetrů na průměru. A co lidé menších postav, ti také houfně vozí běžně 170 nebo i 175 mm kliky a neznám nikoho, kdo by si stěžoval na páku nebo na zdraví.

      Kupříkladu moje žena měří 158 cm, tomu odpovídá i kraší délka nohou a už asi 20 let jezdí s klikami 170 mm a nepozorujeme nic negativního.

      0 0
      • Marskatin  

        Nevím, jak jsi to myslel, že předozadní poloha je jediná správná.

        Já si myslím, že poloha sedla je ve všech směrech závislá na délce klik.

        K tomu ostatnímu, já bych ty mm moc nepřeceňoval. Dlouho jsem měl na jednom kole 175 mm a na druhém 1710 mm a zjistil jsem to až když jsem se o to začal zajímat, jinak jsem měl za to, že jsou na obou stejné, nepozoroval jsem nic.

        Když jsem se o to více zajímal, našel jsem studii více a vůbec se neshodovaly. Všechny sice přiznávaly, že kliky by měly být v poměru k délce nohy, ale v mém případě jsem dohledal u délky nohy 88 cm doporučené délky od 172,5 po 180 mm.

        No a kdyby to bylo s bolesma a likvidaci tak vážné, tak jsou vzhledem k běžně sehnatelným klikám všichni bajkeři a bajkerky pod 170 cm už dávno mrzáci.

        No a nakonec si taky myslím, že i i když si najdu dva jezdce stejných postav, klidně může dát každý přednost jiné délce.

        0 0
        • Toman  

          Ano, samozřejmě je pozice sedla závislá i na délce klik. Ale tazatel píše, že právě kvůli kratším klikám má sedlo více vzadu. Vzadu podle čeho nebo v porovnání s čím?

          Jen jsem napsal, že předozadní pozice sedla už je vždy jen jedna pro tohokterého jezdce.

          Jezdíš na bajku i na silničce, případně i na zimáku? A nemáš plus mínus pár milimetrů sedla stejně od pedálu? Pedál v dolní úvrati, s klikou v ose sedlové trubky. A pak musím mít výšku sedla v místě kde sedím a jeho předozadní vzdálenost stejnou, nebo se snad mýlím? Pokud ovšem jezdíš na jiných typech kol, tak tam už je to dáno samozřejmě konstrukcí kola a jeho určením pro danou disciplínu, a od toho se pak odvíjí posed.

          0 0
          • Polka  

            Treba nema na kole hokejku, tak ma sedlo hodne vzadu :-)

            0 0
            • Toman  

              To by bylo pouze opticky. Jinak píše, že je mu pozice nepohodlná, tak asi má něco chybně, nevhodně nastavené.

              0 0
      • bagr84  

        Predozadni poloha sedla se nenastavuje podle slapaciho stredu.

        Kliky otocim do vodorovne polohy a svislice ma byt tecne ke „spicce“ kolena a protinat osu pedalu. Delka klid tedy ma logicky vliv na predozadni polohu sedla :)

        0 0
        • jonti  

          Je to hodne o tom jak sedis na sedle, jak mas nastavene kufry (jak velke chodidlo), jake mas sedlo. A stejne je to jen priblizne, musi se to doladit individualne, bezne o vic nez 1cm.

          Ta delsi klika ti nohu vysune trochu dopredu, ale musis mit taky niz sedlo, jinak se slape a cele se to meni.

          0 0
        • Toman  

          Ale to já vím, že se sedlo nenastavuje v nějaké určité vzdálenosti od středu, protože každý rám je jinak naúhlovaný. Já jsem tazateli toto uváděl pouze jako příměr.

          Myslím, že těch 5 mm, o které je klika delší noha ani nepozná.

          Žádné svislice jsem nikdy nepoužíval, vždy jsem to nastavil tak, jak si nohy a zadek řekly. Když vezmu tři kola, která mám doma ( bajk, silnička a zimák ), tak na všech třech mám horní hranu sedla stejně vysoko od pedálu v dolní úvrati ( klika je protažením sedlové trubky ) a tím pádem je to stejné i předozadně. Tak jsem to myslel.

          0 0
          • bagr84  

            „tak na všech třech mám horní hranu sedla stejně vysoko od pedálu v dolní úvrati ( klika je protažením sedlové trubky ) a tím pádem je to stejné i předozadně.“

            Zajímavé :)

            0 0
            • Toman  

              Tazatel psal, že má sedlo více vzadu, nevím podle čeho to poměřoval, nebo s čím, či s kým to měřil. A tím může vznikat nepohodlí, které popisuje.

              Já jsem pak napsal, co jsem napsal. Máš asi pravdu, že tím nedodržím stejnou předozadní pozici. Ale ony si nohy a zadek " řeknou", kde to sedlo má být. Nebo to mohu ověřit metrem vynesením rovnoběžky a komlice – od toho pedálu směrem vzad a pak nahoru. A místa, kde sedím budou mít přibližně stejné hodnoty. Ty to snad nastavuješ nějak jinak? Co je na tom divného.

              0 0
    • vikifis  

      … urcite si kup alespon tech 180 mm, mam 2 metry a kliky 180, po nasazeni me okamzite prestalo bolet koleno a pohyb je prirozenejsi, taky se jede o kolecko lip. Premyslim o jeste delsch, ale jsou nejake drahe…

      0 0
    • Neunzikger  

      Podívej ještě sem: http://www.customcranks.de/…_length.html , http://www.nettally.com/…rankset.html

      http://www.bike-forum.cz/…il-6839.html

      Přiblížení dolní úvratě klik k zemi lze zmírnit vidlí s vyšším zdvihem. Kdyby Tvoje současná šla přestavět např. ze 100 mm na 120 mm, netřeba pořizovat jinou.

      0 0
    • Martin  

      190 cm, nohy mám o něco kratší než ty…

      na silničce mám 180mm Dury, na bajku 180mm XT a neměnil bych.

      dřív jsem vozil 175mm a nebylo to ono. kratší kliky bych určitě nechtěl

      0 0
      • bagr84  

        Jen pro zajimavost, merim 190 cm a na FOGu od Duratecu mi vysla delka klik 175 mm. Mam ale kratsi nohy nez je na moji vysku bezne – 88,8 cm (statisticky prumer je 93 cm).

        0 0
    • romachain  

      Pár let jsem teď na bajku vozil 180 a při výšce 193 jsem to pociťoval jako výhodu. Na novým kole mám jen 175, zatím nemám najeto moc a hlavně je to kolo s trochu jiným určením. Na 180 klikách po přechodu z 175 jsem pocítil větší páku (výhoda) i normálnější poměr k nohám. Ty 180 kliky (XTR 970 bez prostředního a největšího převodníku – dají se použít jakékoliv) mi teď bez využití ležej doma, nevím odkud jsi, ale nevadilo by mi je půjčit na vyzkoušení a případně i prodat…

      0 0
      • Ice-goofy  

        taky vozím na biku i silnici 180mm a též spokojenost… Mám před dva metry…

        0 0
    • MichaelSimek  

      190/175 a nejak necejtim ze bych potreboval delsi kliky

      0 0
      • Freeky  

        Tak nějak podobně. 191/175 na silničce a pohodička.

        0 0
        • Pan.Fazole  

          191/175 … nic mi nevadí, ale 180 sem nikdy nejel a třeba by to bylo lepší, nevím

          0 0
    • Edwin  

      198 cm, kliky XT 180 mm.

      Je to fousilínek lepší, ale nepřeceňoval bych to. Přeci jen je to prodloužení o nějaký 3 %, což asi odpovídá tomu pocitu. Aby to bylo fakt znát, tak podle mě by to chtělo opravdu něco třeba kolem 190 nebo 200 mm, ale to jsem nikdy nezkoušel.

      Každopádně, když budeš mít 180, tak to horší než 175 nebude :)

      0 0
    • vili  

      193 cm, kliky 180. Když přesednu na kratší kliky, případám si jak večerníček. Zpět určitě nepůjdu. Klidně bych bral i delší, kdyby je shimano nabízelo.

      0 0
      • Ice-goofy  

        Já se přiznám, že až tak velký rozdíl nepociťuji.. zimák 175 a zbytek 180mm

        0 0
        • vili  

          řekl bych, že to i dost souvisí s převodama…já jezdím 1×10, ty jsem koukal, že 3*9. Kamoš jezdí výhradně na SS a po nasazení 180 mm klik říkal, že to je uplně jiný kolo (dával pak i těžší převod myslím)

          0 0
          • Ice-goofy  

            Já jezdím teď 2×10 XTR kliky… tam mám těžší převody a na zimáku tam mám 3×8.., ale jo. pro mě výhoda 180mm bez diskuze, ale že sem schopen se i svézt i svižně na 175mm…

            0 0
    • jonti  

      187 cm, bike 175 a silnice nove 172.5. Cekal jsem ze mi to bude hodne vadit, ale je to ok. Mozna pocitove min sily v kopcich.

      0 0
    • vikifis  

      … jeste dulezita vec – dobra finta je rozsirit si slapaci zakladnu nejakym mezikusem mezi kliky a pedaly cca o 1 cm na kazdou stranu, pro velke lidi cca 2 m je ten cely system moc uzky!!! Ziskal jsem tim citelne lepsi stabilitu v terenu a lepsi zaber do kopce …

      0 0
      • Ice-goofy  

        Možná ne úplně dobře rozumím jak to myslíš?

        0 0
        • TJK  

          rozsirit Q-faktor klik o 20mm celkove… ani nekchi premyslet co tak obrovska paka s tema klikama dela a jak je to krouti… mozna to pomaha ale rozhodne to klikam a loziskum svedcit nebude

          0 0
          • TJK  

            z tohoto hlediska to uz chapu.. nema to ale nic spolecneho s vyskou.. je to spis jen prispusobeni natoceni chodidla voc k prirozenemu stavu kdy by spicky meli jit smerem ven

            0 0
            • Pán z Dubu  

              Je to i o zvyku, kdo jezdí na fatbiku – může zjara cítit úzkost, dráhaři to asi nemají.

              Silniční kliky taky mívají užší Q-faktor.

              0 0
      • TJK  

        jinak kde si dospel k tomu ze vysokej clovek je celkove sirsi nez nizsi clovek? imho to neni pravda… menej se delky stehenich a lytkovych kosti… to urcite ano.. ale ze by 2m clovek mel o 10cm sirsi panev a kycle dal od sebe aby potreboval rozsirit skoro o 13% Q-faktor se mi moc nezda

        0 0
        • vili  

          +1

          0 0
          • vikifis  

            … je to asi individualni, mluvim za sebe. Taky – my dlouhani mame vyssi teziste, rozsireni v mem pripade fakt funguje…

            0 0
        • Singlespeed  

          Kromě délky nohou by měl Q-faktor záviset taky na křivosti nohou. Kdo má nohy do X, tedy ke konci se rozbíhající, potřebuje pro přirozenou polohu nohou při šlapání jiný Q-faktor než člověk s nohama do O.

          0 0
          • TJK  

            tak to urcite taky. s tim jednoznacne souhlasim

            0 0
        • Edwin  

          Podle mě to matematicky nějaký smysl dává, když vycházím z trojůhelníku, kde stehení kost svírá nějaký přirozený úhel s rovinou, která prochází rámem, tak na větší délce kosti je vzálenost kolene od té roviny větší. Stejně pak holení kost dolu ke kotníku. Neříkám, že to musí být nutně 10 cm, ale něco to určo bude.

          Myslím, že by se dalo jednoduše vyzkoušet, když někdo povyskočí a přirozeně dopadne, jakou má vzdálenost mezi chodidly. Asoi by se tam našla nějaká úměra s výškou postavy.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.