• Corbett

    Omlouvám se za totální Off topic, ale zajímalo by mě jak to vidíte vy. Mojí malé budou v dubnu čtyři roky a na počítači dokáže vydržet i pár hodin v kuse. Hraje si s panenkami, obléká je, maluje jim obličeje, nehty a jiné. Už má svoje oblíbené stránky, které si dokáže rozvinout tak že i já tomu nerozumím. Neumí číst, ale ví na co kliknout, nerozumí anglicky, ale čučí na to, jako by tomu rozuměla. Když je venku pěkně a je zdravá, tak jsme venku, ale jak už to u dětí bývá, tak je poměrně hodně nemocná, nebo je venku pod psa. Když není počítač v provozu, tak se dokáže držet stranou, ani si na něho nevzpomene. Ale ve chvíli, kdy je v provozu, tak prostě chce jít na počítač. Zajímali by mě vaše názory. Počítač ano, nebo ne. Pokud ano, tak jak dlouho? Jak to vypadá u vás doma?

    PS: když je na PC, tak je od ní aspoň klid:)

    PS2: momentálně brble a ptá se „tati kdy půjdeš z toho počítače pryč?“

    0 0
    • simon111  

      Já jsem dostal PC když jsem měl asi 4 roky.. Tehdá bez internetu. Byla to 486, asi 6MB Ram a HDD 300MB.. Uplná paráda. Hrál jsem na tom Wolfa, Dukena (ale ten se mi sekal) a Prince of Persia.. Jo ještě vlastně Sokoban.. No.. Od PC jsem se neodtrhnul do těch 15.. Pak to vyšumnělo-jiné zájmy Jinak omezován jsem nebyl, to nechali na mě

      0 0
      • roud  

        Tak mě teda bylo víc než 4 :O) ale jinak uplně to samý :O)

        0 0
      • Vegan  

        velmi podobne me bylo 6 a byla 386 s coprocesorem no a dopadlo to tak ze dnes me IT zivi a ne spatne. Urcite bych se toho u ditete myslim, ze co se tyce cteni atd ji to hodne nastartuje do anglictiny take a ziska poradnou PC gramotnost coz v zivote nekolika nasobne zhodnoti a vztah k technice pro budouci generaci bude uz jen dulezitejsi a dulezitejsi.

        0 0
        • xentar  

          Já taky počítačům azejména hrám vděčím za znalost angličtiny a navíc mě psaní o počítačových hrách už deset let přiživuje, ale dneska už byhc to enviděl s tím dobrým vlivem na jazykovou vzdělanost tak horce – mnohem více se prodávají hry s plnou lokalizací… Holt záleží zase na rodičích, co dítěti poskytnou.

          0 0
    • Lowrider  

      Buď rád, že se Tě vůbec ptá :-). Můj bráška hraje od cca tří let Warcrafta, já vůbec nevím jak se to hraje a on to vyhrává, hraje Mafii, Hitmana, Dooma 3 a takový a jde mu to. Taky číst neumí, ale kliknout ví moc dobře kam má. Všechno si pustí sám. Občas neví jak se otvírají dveře třeba, tak se zeptá, ale to je tak všechno. Teď je mu skoro 6 let. Když se ho zeptám „pustíš mi k počítači“ tak mi řekne: „Di do pdele“. A když u kompu sedím já, tak se neptá, ale jednu mi šlehne a pak se teprve ptá :-D. Já osobně bych takhle malý děti k tomu nepouštěl… Aspoň ne na takový krváky. Ikdyž ten Warcraft je ok :-).

      0 0
      • Corbett  

        Jak už jsem podotknul, mám holčičku. Zatím se to odehrává na úrovni panenek, koníků, miminek a podobně. Začínala na pexesu a vymalovánkách, ale to už ji nebaví:)

        0 0
      • Krys  

        Hm, to asi rodičia nezvládli.

        0 0
        • Lowrider  

          Ne, tak to bylo ze začátku, teď už je to lepší. Jak začal chodit do školky, tak už má kamarády a vodí si je domů a taaak. Ale sem tam si ještě zahraje :-).

          0 0
      • wartburg  

        To vypada nadejne, to by z nej mohl vyrust treba i masovy vrah. Ja jsem doom3 bohuzel hrat nemohl, protoze jsem se u toho bal.

        0 0
    • fíha  

      Zdrzovat, oddalovat, nenechavat ju u toho. To neplati, ak sa od vypnuteho PC premovuje k TV, potom je uplne jedno, co ju odebilnuje.

      0 0
      • MaPa  

        TV je horší, protože je to pasivní přijímání, kdežto u PC je nutná inerakce.

        0 0
    • ota  

      mám teda 3 děti-11, 8 a 5let.nejstarší je „divná“, dělá na PC akorát různé testy z matem. a ČJ, které vůbec dělat nemusí, různě si je hledá a jinak si jen vybírá mailbox.nechá­pu.málokdy má chuť na hry. prostřední kluk by vydržel dlouho, ale má cca obden půl hodiny a o víkendu max. hodinu.teda ale dost reguluju, aby s ničím neválčil, nestřílel a tak.vím ale, že jednou to přijde.ten krotit potřebuje, ale zvládá to bez problémů.a nejml. holka je něco jak ta tvoje, má takové ty naučné CD ROM typu „dětský koutek“ a různá malování.dostat ji od toho nejde, má tak cca 2×týdně hodinu, např když jdu odpol. do práce a fakt potřebuju hodinku zdřímnout, pustím jí to a poslouchám, co říká PC a co holka a odpočinu si:)

      0 0
      • ota  

        jinak říkáš že brble a vyhání vás- zatím si to moji nedovolili, ví, co by bylo:) chce to ale asi nebrat to tak, že je od dítěte pryč ale sledovat to(přiznávám že vizuální kontrolu vždy-viz výše-nemám:)člověk se o dětském uvažování dozví něco nového, je to uas něco jiného.nejsem pszcholog a tak občas žasnu, co dítě umí vymyslet. někdo říká, že to s dětma nic nědělá, ty hry-nevěřím.regulace je nutná.

        0 0
      • Corbett  

        Když říkám, že brble a chce na počítač, tak to není jenom o tom, že chce na počítač. Je prostě taková, někdy se snaží mít poslední slovo a já přemýšlím po kom to má. Když jí seřvu, tak filmuje pláč, ale z toho snad vyroste. To už je na nás, jak se s tím jako rodiče poperem, ale přístup k počítači by mě celkem zajímal.

        0 0
    • xentar  

      Myslím, že nemá smysl moc přísně zakazovat a bránit dětem v užívání počítače. Když nic jiného, tak platí, že s ek tomu stejně dostanou u kamarádů. Spíš je vhodné trávit ten čas u počítače s nimi, od malička – a vysvětlovat.

      Navíc existuje mnohem větší riziko než to, že dítko bude vraždit nácky ve Wolfovi nebo teroristy v Call of Duty 4. A to online komunikace a banda debilů, an který dítě může narazit. I na alíkovi se potloukají nadržený piotomečci nebo rovnou pedofilové, totéž na icq. Z vlastní zkušenosti radím dovolit, vysvětlit a hlavně – kontorlovat. Alespoň u dětí do těch 12–13 let.

      Je to sice trochu divný, šmírovat dítě, ale bez kontroly toho s kým a co si píše se můžete dočkat taky pěknýho průseru. Mně uplně stačilo najít konverzaci, ve které se dcery mé bývalé přítelkyně nějakej debil ptal, jestli už ho měla v puse…

      0 0
      • simon111  

        Ono zas něco jiného je asi syn a dcera.. O dceru bych se bál.. Od syna bych se bál jenom velkého účtu, pokud je net přes linku :D

        0 0
        • xentar  

          no jsou i homosexuální pedofilové… prostě je lepší děti nějakým způsobem hlídat. když pustíš dítě na hřiště, taky po něm občas koukneš okem, jestli je všechno v pořádku…

          0 0
          • simon111  

            Jo, jasně.. Jenom jsem to trošku chtěl odlehčit. :) Zase třeba já jsem nikdy nepozoroval, že by mi rodiče někdy kontrolovali PC, šuplíky, nebo cokoliv podobného. A celkem si toho cením, teda né, že bych měl co skrývat. Ale jednu dobu by mi tam třeba našli Marlborka :D No a je to na každém z nás. Kdyby mi je našli, tak by mi stejně nezabránili kouřit, kdybych chtěl, ale rozhodl jsem se sám, že nechci. To stejně moc rodiče neovlivní, aspoň mám ten pocit

            0 0
            • xentar  

              uznávám, že tohle je docela dilema – důvěra je nedocenitelná, ale v tomhle případě myslím, že je důležitější chránit dítko.

              Základem je samozřejmě vysvětlování a komunikace, dítě musí vědět, co je a co není správné. Taková malá sexuální výchova pro děti… Ale stejně je dobrý čas od času zkontrolovat, jestli nenarazila na nějakou potenciální hrozbu.

              Vlastně taky doufám, že mi manželka porodí někdy časem syna, prootže jakmile byhc měl dceru, začal byhc šetřit na rotační kulomet.

              0 0
              • simon111  

                No jasně.. Ono, tady z toho hlediska bych taky preferoval syna :)). Ale asi je třeba rozpoznat ten správný čas, kdy s takovým tím dohledem přestat, pak se to může zvrtnout v nedůvěru dítěte. Ale zase až já budu mít jednou rodinu, tak to uvidím v jiném světle.. Zatím jsem já tím potomkem :)

                0 0
    • Lucke  

      ja jsem dostal pocitac az na 15 neb o dokonce na 16tiny?..jsem vdecny nasim, ze tak pozde:)nebot jsem mel cas na sport,skolu,uceni.. a dival jsem se na kamose a spoluzaky jak odpadavali z treninku atd..kdyz sli k pocitaci…a jeden pocitacovy maniak vedle druheho-…ale jiste..dnes mam muj pocitac rad:D

      0 0
    • Smazaný účet  

      jednoznacne computer lepsi televize :-) interaktivni, velka spousta her nuti premyslet, improvizovat, svety vytvarene ve hrach sou krasny, plny fantasie :-) internet je plnej informaci, umoznuje komunikaci…

      no a vseho moc skodi, dobre ze ji casto beresh ven :-)

      0 0
    • Radek Broz  

      Měl jsem C64 od 6 let a přežil jsem to;-)

      0 0
      • fousac  

        my meli za barakem dalnici (idelani na hrani) a za ni hodobozovou skladku a taky sem to prezil… ale videt nas kolikrat rodice, tak nas asi zabili… ;)

        0 0
        • Manas  

          Presne, jezdili sme si hrat do sadu a obcas sme vyrazili na skladku a delali si bunkr na strome 6m vysoko. To kdyby nasi vedeli.

          0 0
      • kudlanka32  

        ale ty nasledky.....

        0 0
    • muppet  

      My jsme to doma domluvili na 1 hodinu denně a to ještě kontroluju co tam vůbec vyvádí.Né že jí koukám přes rameno,ale občas juknu na jakých stránkách momentálně jede.(bude jí 8 let)

      0 0
    • radek910  

      Nám se naštěstí doma daří vzbuzovat v naší mladé (taky jí budou 4 ale v březnu) pocit, že pc sice dobrý, když potřebuje něco ukázat (zvířátka, právě nafocené fotky…) nebo pustit večerníček, když se nám nechce k tv. Ale jinak na tom jen tatínek pracuje a maminka posíla maily nebo něco čtou. K počítači se bohudík sama vůbec nehrne. A když, tak jedině se mnou (její přání ne moje, ale jsem rád), jinak vcelku nezájem protože prostě ještě neví, co to umí. Ale asi je trochu „jiná“, samotná se víceméně nekouká ani toho večerníčka v tv.

      0 0
    • honza.hk1  

      tak u nás je lecos podobné. Malému byli čtyři před vánocema. Je pravda, že má pár dětských her na CD, které rozvíjejí jeho schopnosti. Od barev, druhů zvířat, počítání, hudby. Ale také se domáhá nějáké té hry. Pak mu to musíme korigovat co mu pustit a co ne. Jsem tady už starší ročník, takže nemůžu objektivně posuzovat jak to bylo u jiných. V našem věku pc bylo na střední jedno a byl to skvost, na který se chodila dívat celá škola. Něco je prostě současná doba a těžko s etomu bránit. Kdo z nás uměl na základní škole anglicky a náš mladý mrská slovíčka, ale hlavně ho to baví. přijde a ptá se…jak se řekne to či ono anglicky. Vše má svoje pozitiva i negativa. Ale můžu tě uklidnit, že jistě nejste žádná výjimka ohledně pc. Radost z toho nemám,ale je to tak a s pc na každém kroku se prostě ty prckové potkávají každý den.

      0 0
    • jarda  

      Sám mám 7 letého syna a je mi jasné, že v této dynamické době je určitě potřeba děti neodtrhávat od reality dnešního světa, takže se podobnou otázkou – PC ano, ne či jak dlouho ? – musí časem zabývat každý zodpovědný rodič.

      Určitě bych nezakazoval. Prostý zákaz dítě nemusí pochopit a může mít pocit, že rodiče mu nerozumí. Dosáhneš tak opaku a dítě se bude snažit najít prostředek jak zákaz obejít a popravdě většinou se mu to časem i podaří. Takže bys tedy měl být hlavně tím, kdo dítě rozumně usměrňuje, a tady musíš zohlednit především jeho věk a schopnosti.

      Myslím, že do dětí, a chvil strávených s nimi je potřeba aktivně investovat především sami sebe, protože doba, kdy je to potřeba a kdy o to děti ještě stojí, je ve srovnání s délkou lidského života velmi krátká.

      itbiz.cz/mobil-internet-hrozby

      0 0
    • Mischo  

      Pane Bože! To nemyslíte vážne! Čo máte vy všetci (silne sa mi chce napísať dementi) proti PC hrám? Naozaj, aj vy statní bajkeri (ehm ehm) mi už pripadáte ako senilné babky, ktoré si nevedia priznať, že ľudstvo sa vyvíja. Dnešné deti nie sú blbé, a keď vidia násilie v hre, nebudú ho praktikovať v reále. Za to, že za vášho socializmu to tak bolo, to je len a len vaša chyba. Je mi z vás hnusne (česť výnimkám). PS: Pre toho (ehm), čo napísal o tom oblbovaní, má pravdu. Je jedno, či vám vaše dieťa oblbuje PC, bicykel alebo TV

      0 0
      • soc  

        Dnešné deti nie sú blbé, a keď vidia násilie v hre, nebudú ho praktikovať v reále. Tak tímhle si nejsem jistý, já vůbec netuším, jak děti přijdou na to, kde začíná určitá hranice. Bojím se právě her z jednoho důvodu, když se něco stane, nahraješ uloženou pozici a jedeš dál. V životě toto není. Je to extrém, ale do určité míry bych se asi z tohoto důvodu o dítě bál. P.S. Proti hrám nic nemám, hraju hodně a rád. Ale už mám svůj věk, abych si uvědomil co a jak. P.P.S. A je jedno, jestli děti oblbuje PC, kolo nebo TV…

        0 0
        • JSt  

          to praktikuju i na kole. neco sjizdim/vyjizdim, nepovede se to, tak nasleduje f3 load a jdu na to znova. kdyz se mi to nepovede na x-ty pokus, tak nazlobene zmacknu f10 quit a odjizdim. driv (tak 6–7 let zpet) jsem na pocalu hraval furt nejaky ptakoviny. ted by me to ani nenapadlo a zpetne me stve cas, ktery jsem tim prodrbal. nic to cloveku neprinese.

          0 0
        • fousac  

          Bojím se právě her z jednoho důvodu, když se něco stane, nahraješ uloženou pozici a jedeš dál

          simte.. timhle nas strasili co pamatuju.. uz tak pred vic nez dvaceti lety, kdyz sem chodil ke kamosovi parit na atarko… a zadny nasledky nepozoruju… ;)

          0 0
          • JSt  

            to ja mel jednodussi. na gumakovi prakticky nic ukladat neslo ;-)

            0 0
      • fluider  

        Dear Sir, neviem koľko ti je, ja mám 26, ale podľa tvojich chytráckych výrokov si myslím, že si zatiaľ nedokončil ani VŠ. Podľa teba je to znak vývoja spoločnosti, ak deti + teenageri (z 90% sú to chalani) trávia hodiny pred PC, so svojimi kamarátmi sa bavia len o hrách, prípadne o nejakom stupídnom seriály v TV. Iste, nemôžu za to len výrobcovia počítač. hier. Konieckoncov, práve vďaka počítač. hrám bežní ľudia používajú toľko vecí a ani o tom nevedia. Iste, že zodpovednosť je aj na rodičoch. Ale rozhodne si nemyslím, že je jedno či dieťa oblbuje PC, TV rôzne „herné a moderné“ zariadenia alebo ho „oblbuje“ bicykel resp. akýkoľvek iný šport. Skús porozmýšlať prečo. A ak by ti to náhodou nešlo (lebo ty si predsa chytri človek modernej doby) tak ti pomôžem. V tom prvom prípade človek figuruje ako KONZUMENT, ktorý je ochotný za to ešte aj zaplatiť…

        0 0
        • Mischo  

          ejha, tak to si mi teda natrel :D ja viem, ja jediný som tu dement odtrhnutý od reality… inak, chytri človek naozaj nie som. Okrem toho, neviem odkiaľ máš, že som ešte nedokončil VŠ (aby si to pochopil, ešte som nezačal ani SŠ, kapišto?) Inak, to s tým bicyklom bolo myslené ako narážka, ale čo už.

          0 0
        • Mischo  

          Ehm, ešte jednu malú čerešničku. Vyhral som okresné (14-teho bude krajské) kolo olympiády v AJ. A z 80% za to vďačím tým zlým, hnusným, vraždiacim hrám. Čo mi povieš na toto? A to by som s tvojím dobrým, skvelým bicyklíkom nikdy nedokázal, aj keby som sa rozkrájal. (áno, v hrách som konzument, ale to čo ma naučia sa akosi premlčí-prečo asi?)

          0 0
          • Jirik123  

            to je dobre, ze umis anglicky, ale pozor abys nedopadl takhle:-)

            0 0
          • xentar  

            až dospěješ, pochopíš, že tuze sebe děláš blbce. ne tím, co říkáš, ale způsobem, který používáš. navíc se mýlíš v tom, že kolo ti nepomůže ke zlepšení angličtiny – pokud se zajímáš o vývoj techniky nebo o zpravodajství z disciplín typu DH,4X… tak velice brzy narazíš na nutnost používat anglicky psané zdroje… Bike nebo PC v tomhle případě prostě slouží jako motivační prostředek. A už vážně zkus přestat s těmi osobními výpady.

            0 0
            • JSt  

              na olympiade z anglictiny je asi moc neoslni pojmy jako crankset, rear hub, stem apod. to je akorat nastve, ze sami nevi o co jde ;-))

              0 0
              • xentar  

                to paltí i v případě her – headshot, killing spree nebo +1 ring of iron strenght taky nejsou to pravé ořechové pro maturitní otázky. Ale jak hry, tak kolo, tě prostě motivují učit se jazyk… i když třeba u MMOPRG hodně pomáíhá ten sopciální faktor – aktivní komunikace v cizím jazyce. Ale to si člověk může vyzkoušet i na zahraničních forech. já dělám oboje :)

                0 0
          • Krys  

            Jasné. To poznám. Kebyže nehrávam napr. Diablo, tak ani neviem čo znamená napr. „studded leather“ alebo „war scepter“. :)))

            0 0
        • hribik A1  

          mno, ak sa sportu „venuje“ hlavne pasivne, tak to tiez neni bohvieco. to oblbuje stejne ako aj TV a PC. poznam viacero takych co maju v hlave encyklopediu vsetkeho co sa sustne v NHL a vsetkych europskych futbalovych a hokejovych ligach, kompletne supisky jednotlivych timov, a inac su to vsetci ozrani a flakaci najhrubsieho zrna. fanatici do pocitacov a hier priemer. o aktivne sportujucich to zas tak neplati, tj. je to lepsie nez len doma sedet a po pajzloch lozit ale prave k tvojej poslednej vete: do aktivneho sportu musis vynalozit viac usilia a aj penazi nez do toho aby tvoje dieta vysedavalo pri PC cele dni (mozno tiez jeden z dovodov, preco mnohi vysedavaju len pri tom PC/TV – ine vyzitie je drahe, rodicia ich k inemu neprivedu – ci uz pre peniaze alebo preto ze sa im samim do ineho nechce – a kto si raz zvykne…) pri PC ide hlavne o to CO tam cita/co tam pozera, hra a pod., POKEC neni zrovna moc zmysluplnou zabavou, ako aj vacsina tych ktore sposobuju zavislost…

          0 0
      • rasto  

        tak, Tvuj komentar na me pusobi dojmem, ze mas depku z toho, ze Te rodice nepousteji na krvave strilecky.

        pro ostatni: samozrejme, ze krvaky maji na deti vliv. posleze nedokaze oddelit nasili od reality – viz nekolik pripadu strileni ve skolach v USA i jinde :-/ proto i ja jsem zastancem restrikce tohoto typu her.

        nase generace taky mela pc jako mali (commodor/ atari/ sinclair zx spectrum), ale rozhodne jsme nemeli pristup ke krvakum. formule, pacman, miny atd max.

        0 0
        • Mischo  

          práve naopak, hrám mnoho takých hier (aj keď neviem či je COD 4 krvavá strieľačka)

          0 0
        • JSt  

          dizzy, na dizziho nezapominej! ;-)

          0 0
        • hribik A1  

          hry a „americku narodnu zabavu“ strielanie na skolach by som nespajal. k nasiliu sa dostanes tolkymi inymi cestami…vratane rozpravok (stat drakovi hlavu neni nasilie?), dalej takmer veskere vysielanie televizie (tam ta ako bonus okrem nasilia oblbuju aj reklamy) a ine. ide o to ci sa k nemu (nech uz v akejkolvek podobe) dostanes s prislusnym komentarom ABY si dokazal oddelit fikciu a skutocnost, alebo nie. ako na dooma a podobne hry (neviem ake toho druhu teraz su, kedze uz 5 rokov to nehram lebo ma to prestalo bavit) su 3–4 roky asi dost malo, no. ide o to aby ich hral az ten kto uz hru od reality oddelit DOKAZE. kto sa k nasiliu v hrach/tv/hocicom dostal skor nez tomu dokazal pochopit a oddelit to od reality, ten je adeptom na „americku narodnu zabavu“

          inac nezmyselne striktne zakazy posobia absolutne kontraproduktivne, vid alkohol a fajcenie u mladych. lepsie je pokusit sa naucit dieta, co je realita, fikcia a spravna miera

          0 0
      • xentar  

        drahý příteli, nevím, jak to děláš, ale zdá se mi, že se ti při čtení nepletou jen písmenka, ale celá slova a věty. Nevšiml jsem si, že by tu někdo měl něco proti počítačovým hrám per se. Problém je v míře a vhodnosti her pro konkrétní věkovou skupinu.

        O vlivu násilí na děti proběhla spousta vědeckých studií a výsledky zdaleka nejsou jednoznačné (ale to se týká i TV), proto ten důraz na komunikaci mezi rodičem a dítětem.

        Ale tohle ty číst nechceš, tebe prostě baví křičet a nadávat, protože máš pocit, že ti „dospěláci“ berou hračku.

        0 0
      • jarda  

        Ale tady nikdo apriori nemá nic proti PC hrám, ovšem sám jistě připustíš, že převážná většina her má násilný charakter. A důvodem k onomu násilí, v té či oné hře, jsou většinou negativní motivy. U dětí často pozorované násilí a tragédie zevšední a stane se postupně normou, protože obvzvlášť mladší děti ( cca do 11 let) nejsou dobře schopné odlišit zobrazení od skutečnosti, zejména obtížně odhadnou použitou míru přehánění a stylizace. Dítě nemá dostatek dalších informací, které by tvořily referenční základ pro srovnání(většinou totiž nesedí u PC s rodičem). Dalším negativem násilí v hrách je absence zobrazení zdravotních a dalších následků – zejména vůči člověku, což nutně vede k jejich podcenění (např.všiml sis, že jako voják většinou nepadneš po prvním výstřelu ?). Stejně tak zobrazení násilí má návodný charakter technicky a také v souvislosti s podceněním následků a pocitem beztrestnosti.

        Analogie je v televizi – vem si např. Toma a Jerryho – ti jsou zjevně nezranitelní a nesmrtelní…

        I když děti nemusí nutně napodobovat to co vidí,či hrají na PC, oslabuje to jejich schopnost soucitu a probouzí se v nich nebezpečné zalíbení v krutosti – stačí se podívat na youtube.com

        0 0
      • Jirik123  

        To chce klid, zkus si jeste jednou a pomalu precist o cem tohle vlakno vlastne je;-)

        0 0
      • nooski  

        Hehe, jsem po dloooouhé době oprášil HL a po normálním dohrání byl čas oprášit minihru „Ulov si svého doktora“ :-) Občas člověk potřebuje vypnout a vybít ze sebe agresivitu. Zase v normálním životě ani mouše neublížím.

        0 0
    • Krys  

      Nadmerné používanie televízie alebo počítača vedie k pasivite dieťaťa a narušeniu vnímania reality. Okrem toho, rychle sa striedajúce obrazy spôsobujú človeku stres, u dieťaťa dosť silný. Údajne to môže u niektorých detí viesť až k epilepsii.

      Na druhej strane sa dieťa pomocou televízie alebo počítača veľa naučí. Dôležité je aby dieťa konzumovalo to, čo je určené pre jeho vek. V žiadnom prípade by som napr. dieťaťu nedovoli v predškolskom veku hrať Dooma alebo večer pozerať napr. Pána prsteňov.

      Ako všetko ostatné, je to otázka miery a formy. My synovi dovolíme pozerať rozprávky, má aj svoje počítačové hry. Vždy sa ale snažíme, aby pri tom sedel maximálne hodinu. Samozrejme, vydyndá si ešte 10 minút, ale potom koniec. Lepšie ako striktne zakazovať, je ponúknuť dieťaťu alternatívu.

      Kdesi som čítal, že ak rodič pozerá telku spolu s dieťaťom (príp. s ním hrá PC hru) a komunikuje s ním pri tom, môže to kľudne trvať aj viac ako hodinu. V tomto prípade to totiž nie je pasívna zábava, ale čas strávený s rodičom.

      A zásadne nesmie dieťa pozerať telku (PC) pred spaním. Tu mi Večerníček pripadá ako geniálny nápad. Večerníček je niečo pravidelné a pevne dané. Dá sa na tom vybudovať rituál odchodu do postele. Klasika: večerníček, najesť, pižamo, kúpeľna, vyčúrať, znovu kúpeľňa, posteľ, tato prečíta rozprávku a spať.

      0 0
    • Thomas  

      U nas je to podobne. Jsou dny kdy ji to bere a pak si toho zase dlouho nevsimne. Nejak moc bych to neresil :-) :-)

      0 0
    • kudlanka32  

      ty jo…to bude za chvili samej narusenej jedinec:)

      a tatinku jak vubec vypada strom..? podivej se na wikipedii zlaticko… click click klap :P

      0 0
    • petrbw  

      u mé známé to dopadlo tak, že když nechala připojit synovi(11let) internet,přestal sportovat,nechodil ven,chodil pozdě i do škola, protože vstával už kolem půl šesté aby mohl hrát než půjde.Došlo to tak daleko, že vymýšlel různé výmluvy aby se nemusel zůčastňovat jakékoliv aktivity mimo domov.U počítače seděl ráno a pak ja přišel ze školy do večera.O víkendu zpravidla od rána do noci.Zhoršil se mu prospěch a jakákoliv výhružka zákazu měla za následek hroznou scénu.Klepal se vzteky i když měl bráchu pustim na chvíli vybrat maily.Hold mu chybí otec a nebo pořádný výprask.To je jen příklad kam by to mohlo dojít.

      0 0
    • homat  

      dokud děti panenky jenom oblékají tak je to v pohodě:) Jinak úplně samý s 3,5 letým synem, jenom místo panenek jsou rytíři, krtci, bob the builder …

      Jo vlastně jedno negativum to má, když jsme ho z jeho rytířskéoho světa dovláčeli na lyže do alp utekl z lyžařské školky se slovy „já jsem rytíř a ne nějakej blbej lyžař“

      0 0
    • Marky  

      Ahoj, mám teď 5 letou. S PC začala ve třech letech. Na hře Duhová rybička s levných knih se velmi rychle naučila klikat myší. Vydržela u toho dýl než u TV. Teď máme princeznovské období. Všechno růžový, Barbie s křídly, koně a hrady. Odpovídají tomu i hry. Nejoblíbenější je Barbie Dobrodružství s koňmi. Vydrží to hrát v kuse dvě hoďky. Od začátku do konce. Teď dokonce chce na netu hrát i jednoduché onlinovky. Co se týče PC, umí si ho zapnout a hru si sama spustí. Dokonce ji i vypne. Řekla bych, že však ty hry mají i negativní stránku. U malé jsem si všimla, že když ji nějaká část nejde, začne se hrozně vztekat. Chytně úplně rapl, div se nerozbrečí. Musím ji od toho zahnat a vysvětlovat ji, že to není realita, ale pohádka, že je to jen hra, že o nic nejde. Podle mne je nebezpečí v tom, že to dítě, to bere jako skutečnou realitu a neuvědomuje si, že nemusí za každou cenu vyhrát. Je to jako v pohádkách. Vyždycky jí musím vysvětlovat, že děti nemají křídla a že tudíž nemohou létat. Pokud to není hra, která dokáže dítě pobavit a odreagovat ho, tak ji od toho zaháním. Co se týč angličtiny, je to intuitivní. Jednu tu hru s Barbie má v angličtině a vůbec jí to nevadí. Chápe to i tak.

      0 0
      • fluider  

        Plne s tebou súhlasím v oboch bodoch :-). Deti totiž do istého veku nedokážu rozlišovať medzi tým, čo majú v mozgu a čo je v realite (rozumej v našom svete dospelých). Majú úžasnú predstavivosť a fantáziu, ktorú v nich doslova udupe spôsob ako sa musia naučiť učiť na ZŠ. Navyše majú schopnosť sa naučiť jazyk bez toho aby poznali slová a pravidlá toho jazyka. Čo je podľa mňa úžasné. Lenže túto schopnosť tiež stratia, a musia sa to začať učiť tak, ako tomu rozumejú dospelí. Pravidlá, slová, výnimky pravidiel, ďalšie slová a tak dokola.

        0 0
      • Corbett  

        To hraje i naše malá, jenom neumí ovládat šipky, tak zatím jenom skáče:)

        0 0
      • kroska5  

        Taky mám dceru- má 5 roky, nedávno dostala starej noťas, ale bez her- má založenej svůj excelovej sešit, tam si pracuje- píše a čte a je spokojená…No, předstírat před dítětem, že PC neexistujou to nejde- jednak když vidí pracovat nás, chtějí taky, navíc až vyrostou, budou ho potřebovat… Jen jde o ten strávený čas- jak se píše v původním příspěvku- pár hodin denně, to bych Kačku nenechala…ale to je stejné jako koukání na TV- někomu nevadí, když dítko třeba celé dopoledne kouká na pohádky na DVD, já povoluju jen Večerníček, DVD pohádky ji nepořizuju…Jo, ještě vždycky v létě kouká s dědou na Tour de France a teď hltala MS v cyklokrose- měli jsme tam jednak jednoho juniora od nás a v elitě jel strejda, tak to musela sledovat :-DDD

        0 0
    • Jane  

      tak nevím, asi jsme doma nějací zaostalí, ale PC desktop rodiče koupili až v době, kdy šel člověk na vejšku – takže když mi bylo tak 19, 20 let:( (jsem ročník 83). Hraní her – konkrétně jedné jediné hry NHL dopadlo tak, že to odrovnalo CD mechaniku, v nové mechanice CD prasklo… no a novější verze NHL na tom PC skončila černou obrazovkou – tedy akorát vyhozený peníze:( shit… před dvěma měsíci desktop asi odešel nadobro:(( Na ZŠ PC vůbec nebyly, na SŠ akorát v rámci výuky – tehdy v „učebně volného provozu“ bylo do deseti PC – tam člověk trávil tak 2–3 h týdně… PC gramotnost (jako nepočítám word, excel, ppt) byla získána až na VŠ, kde si člověk na ekonomickém oboru střihl i prog. jazyk Perl a sbastlil nějakou webovou aplikaci s databází:)

      0 0
      • Krys  

        Z toho si nič nerob. Ja som si prvý počítač kúpil pred piatimi rokmi. :)

        0 0
    • Pi†el  

      kamos s nama sel obcas na lyze, blbnout na kole.. pak se mu doma zjevilo PC.. od te doby sme ho venku nevideli, na pivo s nama nejde.. proste nic.. stal se z neho zavislak :-/ (ted mu bude 20)

      0 0
    • Starda91  

      napodobně…ja sem v 10 sehnal 2 stare 386 a pak nějake intel pentia 1.MMX kutil semdo nich taktoval FSB chtěl sem z toho udělat paradni mašinu…do te doby než jsem vyhodil pojistky a malem podpalil koberec doted mame očuzenou stěnu no a to se usmyslili a dostal sem ten vergl co mam ted a sem spokojeny..mi­mopadem je mi 17 a u pc sem nikdy nějak nepřehaněl teda myslim..a když sem tam byl dluho, tak nikdo nic neřikal..ja si to spiš uvědomoval… ale je to jine, pač mi bylo 10 a ji jsou 4

      0 0
    • Marika88  

      Ahoj :) U nas bylo neco cemu se da rikat pocitac jeste driv nez jsem se narodila, protoze otec ho potreboval jako programator k praci. No a ja jsem u neho zacala sedet samozrejme dost brzo, cca ve 3 letech. Hrala jsem hry, pozdeji jsme je hrali proti sobe po siti, coz ale bylo hodne casove narocne a tak se to omezovalo. Na jednu stranu jsou hry pozitivni v tom smyslu ze nauci spoustu anglickych slovicek a nektere logicke nebo strategicke rozviji castecne i to mysleni, na druhou stranu ale v soucasne dobe uz takove hry docela ustupuji a je to jenom tupa krvava zabava. Nicmene PC jako takovy je urcite vyhodou, dneska uz je uplne vsude a jestli se tak brzo nauci pouzivat internet, tak to bude velke plus do budoucna. Ja jako adept na zavisleho hrace PC her jsem nakonec nasla zalibeni v programovani, ktere by me teoreticky mohlo jednou zivit. Na hry si uz ani nevzpomenu, navic na mem o­peracnim syste­mu zadne nejsou­, takze me to a­ni nelaka.

      0 0
    • Rolei  

      PC sám o sobě nevadí a nebál bych se ani hraní her. Co se týče nějaké kontroly co na tom PC vyvádí, tak to asi jo, taky se zajímáme s kýma kam jde ven nebo co bude mít k obědu etc. Důležitý je nabídnout dítěti alternativu, nejlépe společně sdílenou, blbé je když dítě u PC nechám jen kvůli tomu že jsem unavenej a hele teď je od něj klid, když ten PC začne nahrazovat ve výchově rodiče protože je s ním to dítě  skoro častěji a tráví s ním téměř i víc času :-o

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.