Dilema - Vánoce / syn 11 let / a já jsem v koncích

25 nepřečtených
  • Fofrník

    Mám prosbu na otce/matky (téměř) jedenáctiletých kluků. Co jim plánujete koupit k Vánocům? Hledám zde inspiraci.

    Materiál a výbavu na kolo jsme už dokoupili nyní, takže to je pasé. Malej se jeví jako technický typ a o dětské hračky už více méně zájem nejeví. Hodně ho táhne Lego, především Technik a Education, jenže už to pomalu nemáme kam dávat. Zároveň už tyhle dárky ztrácí častým darováním takový ten „lesk“. V jedenácti je to pořád ještě malý kluk, který ze svetru a ponožek nebude skákat radostí (ostatně, to ani já bych ve svém věku neskákal).

    Momentálně platíme „školné“ za kurz programování, který probíhá online a tak uvažujeme nad tím, že bychom koupili nějakou 3D tiskárnu. Je to technická věc, může se díky ní posouvat v rámci práce s informačními technologiemi a kombinuje to technické uvažování. Na druhou stranu, sám o vlastní 3D tiskárně nikdy nemluvil. Bezpečně víme, co by se mu líbilo. PlayStation samozřejmě, ale u nás je režim trávení hraním her na telefonu poměrně přísně řízený. Kupovat proto PlayStation na ty dvě hodiny hraní týdně nemá smysl.

    Jako letos jsem opravdu v koncích. Opatrně jsme se ptali, co by chtěl od Ježíška a odpověď zněla, že má všechno kromě té úžasné elektrické Nerf pušky. Bude to sice už asi desátá Nerfka, kterou nutně potřebuje a tu kupuje babička s dědou.

    Vím, že každý kluk v tomhle věku je jiný, ale třeba u vás najdu inspiraci nebo myšlenku, která mě samotného nenapadla. Díky za vaše komentáře.

    0 0
    • gerrard  

      Stavebnici Boffin.

      1 0
      • jmaselnik  

        já jsem někdy v tomto věku kupoval klukovi tuto: https://www.colosus.cz/…-5mm-x131198

        nemá to žádnou velkou sílu, ale ten zásobník je fakt super vychytávka a závody v rychlopalbě sice stály spoustu materiálu, ale zase jsme byli hrdinové :-)

        0 0
      • Jakobo  

        Nezapominal bych ani na uplne obycejny prak. Prece jen pri strelbe ze vzduchovky musi nekdo dospely asistovat, jinak to skonci pruserem. Vzduchovku vezme drive nebo pozdeji nekam ven, na ulici, uvedomely soused zavola policii a vy budete mit akorat velky maler. Ten prak bych uplne jako strelnou zbran nevnimal a neni to ani nuz. Ze prak neni uplne bezpecny je bez diskuze.

        0 1
    • vlk  

      Knihy, plastové slepovačky-modely lodí, aut, letadel apod… Někteří kluci sbírají kovové modely aut 1:24 jiní se věnují železničnímu modelářství. Nebo RC modely aut, letadel, lodí. Každý je jiný.Někteří kupují playstationy nebo hry na počítač, jiní rodiče hry doma moc nechtějí. Od 11 let vpoho třeba kytara+ lekce-pokud by ho to bavilo. Někdo je třeba fanoušek do formule nebo do nějakého sportu, tak fanouškovká bunda, čepice apod. To jen co jsem si vzpoměl, že jsme kupovali nebo kamarádi v okolí kupují.

      0 0
    • Azmir  
      • Pokud ho baví nerf a tobě by to nevadilo, můžeš to zkusit posunout na vyšší level → airsoft.
      • Dron/rc vrtulník? Dají se koupit od 100 kč do desítek tisíc.
      • Pokud chceš jít cestou techniky/elektro jsou různé takové stavebnice ve stylu mladý elektrikář, zapojování žároviček, obvodů.
      • Pokud máte lego, dají se koupit třeba i programovatelné části a může si naprogramovat lego robota nebo autíčko na dálkové ovládání

      Vůbec ti nekecám do výchovy, dělej si o jak chceš, ale proč mu omezuješ to hraní? Profesionální esport hráč je povolání jako každé jiné. Pokud ho to baví a vedli jste ho aspoň k nějaké odpovědnosti, není třeba se bát, že by hrál 12 hodin denně, zanedbával kvůli tomu školu atp. Navíc ani nemusí hrát, živit se dá i obchodováním s herními předměty, třeba mě to živilo celou vysokou školu.

      0 0
    • embi  

      PlayStation? Co je na tom tak hroznýho? To jsou fakt mentální pochody jak dítěti koupit všechno, jen ne to, co chce.

      5 1
    • kycis  

      No, já teď dostal pro malýho v práci super tip, kterej bude bavit i mě povede ke společné strávenými času – detektor kovů. Dají se koupit ty jednoduché za cca 4 tisíce, na chatě s tím budem lítat po poli a po lese a hledat blbosti.

      2 0
      • Azmir  

        Ne že bych ti chtěl brát nadšení, ale ještě si k tomu zjisti zákonné povinnosti. Není to úplně tak, že si koupíš detektor a vyběhneš na pole za barák, jak si to asi představuješ.

        0 0
        • kycis  

          To samozřejmě vím, ale myslím že když zajdu na čerstvé zorany pole za barem na vesnici, tak na mě nikdo cajty volat nebude. A i kdyby, asi to risknu :)

          1 2
    • Tecka  

      Nějakou Arduino sadu na hraní? :-)

      2 0
    • jmaselnik  

      nemůžeš srovnávat hraní na PS případně Xboxu s pařením na mobilu a může z toho být i docela dobrá zábava pro celou rodinu a zapařit občas proti klukovi nebylo špatný. Dneska už s ním na střílečky nemám šanci, ale třeba s kinnectem blahé paměti jsme si užili za dlouhých zimních večerů srandy celá rodina

      0 0
    • Jakobo  

      Jsem si nedavno vzpomnel, ze az temer do dospelosti jsem od hodne ranneho detstvi tak 3–4 roky pouzival rucni vrtacku. Elektrickou jsem dlouho nepotreboval a kvuli bezpecnosti to ani nejde, musel by u me porad nekdo stat. Elektricke naradi prislo az s nutnosti presne obrabeyt ruzne pokrocile konstrukce. Mel jsem s tim fakt hodne zabavy a udelal jsem spoustu blbosti ze dreva i plechu. Je to fakt zajimave, mozna by to nejaky psycholog vysvetlil. Ta vrtacka dokazala vrtat fakt pekne, ma to prevody, ozubene kola atd. je to fascinujici, ze vrta vlastni silou. Myslim vrtacku s klikou na rucni pohon. Ma 2 rychlosti, rychlejsi miva 1:6 az 1:8, to uz se da vrtat kolem 800 otacek/minutu. Dokonce to bylo prvni naradi, ktere jsem mival casteji v ruce, vic nez kladivo. Pokud mate doma nejakou dilnu nebo stul se sverakem venku, kde muze delat bordel a ruzne drevene odrezky, na tom se docela vyradi. Financne sranda, na bazaru 2 stovky, riziko urazu minimalni. Sehnat zakladni naradi pro praci se drevem jako je starsi pila, at je radeij trochu tupa, nejake pilniky a tu rucni vrtacku. Nuz asi uz ma. Jako zakladni level dobre, pokud jej bude prace v dilne bavit casem pokroci k necemu vyssimu (elektronika, svarovani ocele…). Dilna je uplne jiny svet, nez lepit papirove a plastove modely doma v pokojiku (tim jsem si take prosel, Lego vc. Technika jsem mel take). Hlavne mu nestujte u zadku, at si zkusi delat co chce. Pokud jej to nebude bavit prijde domu sam.

      0 0
    • Kos_CZ  

      Pokud ho baví programování, dobrý je https://microbit.org/ Můj desetiletý syn si s tím hraje už rok. Programuje se to buď v pythonu, nebo blokových schématech, programovací prostředí se spouští ve webovém prohlížeči a je to pro začátečníka jednoduché. Je k tomu i dost různých rozšíření a stojí to pár korun (479,– tady: https://rpishop.cz/…obit-v2.html) Má to na sobě maticový displej z LEDek, takže pro prvotní hraní stačí jen ta destička a USB kabel na propojení s počítačem. Má to mikrofon, malý zvukový generátor, bluetooth…

      Mohu jen doporučit!

      1 0
    • TommyP3  

      já mladýmu koupil šasi TT-02, bude to pro mě návrat tak o 15 let dozadu. Pro něj třeba zábava při skládání a pak i při ježdění. Je teda mladší takže to je spíš práce pro mě a i test prahu frustrační tolerance ;-), ale zase mi to přijde smysluplnější jak blbiny z hračkářství kterých dostane hafo od babiček a po čase ho stejně přestanou bavit. Navíc nebude pořád chtít jezdit s mým autem, které zatím moc nezvládal bo je trochu rychlejší, a už ví jak nastavit plyn na full :).

      1 0
    • Micey  

      Vzduchovku! Anebo nejakej dobrodruznejsi vejlet s fotrem, dokad to oceni.. A vubec, obecne zazitek typu, co ja vim, seskoku padakem, muze bejt zajimavejsi nez materialni blbosti.

      1 0
    • Edwin  

      Na Ali se dají sehnat všemožné stavebnice. My pořídili nějakej tank a stíhačku. Jestli ho baví Nerfky, tak možná nějaká ta vzduchovka, nebo základní flinta na airsoft. No a pak samozřejmě lístky na koncert dle vlastního výběru, páč mu musíš dělat doprovod. Případně gramec a desky, ať má na starý kolena co prodat :)

      0 0
    • MatS  

      Já jako dítě dostal v tomto věku stavebnici Merkur elektro, kde byl moturek, žárovky, spínače, přepínače a ovlivnilo mne to na celý život. Pak už to jelo, stavebnice Logitronik a další. No a pak jsem si začal stavět rádia, repráky,… :-)

      Asi bych vybral něco, co mu pomůže v dalším rozvoji a růstu v oboru co ho baví.

      0 0
    • Jarunak  

      tady mu kup stavebnici

      https://www.teamxray.com/

      az ji slozi, tak prijedte na zavody

      1 0
    • orm  

      Jak tu psali ostatni, vis co mu udela radost, ale nechces mu to z vychovnych duvodu koupit a misto toho resis co mu koupit, aby to zapadlo do tveho vychovneho planu :-). Darek by mel delat radost. Nakonec zjistis, ze to bude bavit i tebe :-).

      0 0
    • Vrci  

      Nebo stavebnice.

      https://www.plnouparou.cz/…e-wilesco-d5

      Oheň, smrad, tlak, nutnost mazání. Moc sice neutahne – je jen jednočinný a bez regulátoru. Ale pro začátek fajn.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.