• romann1

    Chci si koupit nový fotáček a prosím o nějaké postřehy,jestli má­te.

    Vybral jsem si ze dvou typů,ato kompakt do kapsy a kompaktní ultrazoom.Ten první SONY CyberShot DSC-WX1 a ultrazoom SONY Cybershot DSC-HX5.Oba mají stejné rozlišení a snímač CMOS.Rozdíl je jen v rozlišení videa,které umí. HX5 nahrává ve full HD a WX1 jen v HD.Co se týká velikosti,tak zhruba stejná,ultrazoom je o trochu těžší.

    Se značkou jsem byl spokojený a dva fotáky od sonyho už jsem měl

    Díky za připomínky a biku zdar.

    0 0
    • Internaut  

      Zajímavé testy včetně fotek jsou zde http://www.dpreview.com/reviews/

      0 0
    • JakeF  

      Já vybíral foťák podle recenzí tady a nakonec jsem vybral Panasonc TZ10 po komplexním hodnocení 8 foťáků. Teda vyhrál jeho levnější bratříček TZ8, ale nakonec to vypadá, že i na TZ10 bude. Sony jsem vůbec neměl v užším výběru. A Panasonic jsem původně vůbec nechtěl, protože jsem už dřív Panasonic měl a nějak mě moc neoslnil, ale test je test. Případně ti můžu moje komplet poznatky poslat v .xlsx dokumentu. Jinak teda u mě vyhrál Panasonic TZ8 , za nim Samsung WB650 a WB2000 (u kterýho jsem neměl recenzi, takže jsem s kvalitou fotek vycházel z WB650 a s videem z předběžnýho infa. A třetí se umístil Canon SX210 kterej jsem původně měl jako favorita, ale proti Panasonicu má větší minimální ohniskovou vzdálenost a nepatrně je míň vhodnej pro noční focení, plus mu automaticky vyskakuje blesk. Takovej můj „lowcost“ tip by byl Fujifilm F80EXR kterej nabízí vcelku dost a EXR čip dělal vcelku solidní rozdíl, hlavně když šlo o vykreslení snímků s vysokými kontrasty.

      0 0
      • romann1  

        Panasonic mám,sice jen lacinější model,jako

        z nouze ctnost,ale na TZ10 jsem myslel taky. Sony WX1 má ocenění,tuším EISA 2009–2010 jako nejlepší kompakt.

        0 0
        • JakeF  

          No, ale ten zoom tam bude spíš jen pro parádu, když má na konci světelnost jen F5.9 a to má jen 5×. Ergonomie taky o ničem a absence manuálního režimu. To bych asi nepřekous…

          0 0
    • atrekfuel  

      a co tak canon ixus 300 HS

      male rozmery, hlinikove telo, svetelnost F 2,0!!!, relativne maly sum vo vysokych ISO

      0 0
      • romann1  

        Spíš jsem chtěl,alespon 5× optický zoom

        0 0
        • atrekfuel  

          je to 10mpx takze mozes urobit krasny velky vyrez…a hlavne cim vacsi zoom tym lacnejsie cocky = kresba a ostrost idu do haje…ked fotak nekresli tak ti je zoom na dve veci

          0 0
        • mrozu  

          Zoom 5× nevypovídá sám o sobě o ničem. Jedná se sice o rozsah přiblížení, ale vždycky je třeba uvažovat počáteční velikost obrazu, kterou udává minimální ohnisková vzdálenost. Např 3,6× zoom u 35mm ohniska přiblíží obraz víc než 5× zoom u 24mm ohniska.

          0 0
    • mrozu  

      To, že je rozdíl jenom v rozlišení videa, je vtip, ne? :) Světelnost objektivu F2.4 u WX1 vs F3.5 u HX5 je neuvěřitelnej rozdíl. U WX1 bude na všechny fotky stačit mnohem kratší čas expozice, takže nebude tolik potřeba blesk, a stativ je u tohohle fotaku prakticky nepotřebnej. To platí ale jenom při focení bez zoomu, na nejdelším ohnisku má F5,9, což je naopak celkem mizérie.

      V porovnání s HX5 – větší zoom je prakticky k ničemu. Video už v 720p má šílenou velikost, takže FullHD bude spíš na obtíž. Asi jediná praktická výhoda je použítí SDHC karet.

      Já sám mám WX1 zhruba třičtvrtě roku a šel bych do něj klidně znova. Fotky i videa to při správným nastavení dělá perfektní. A třeba zvuk u videa je luxus, z koncertu, ze kterýho jsem tejden neslyšel, to bylo schopný udělat videa s krásně čistým zvukem. Přesto pro objektivitu vypíšu negativa, co mě napadaj:

      1. Ostření – hlavně u videa má foťák občas problém správně

      zaostřit, zvlášť když neví, čeho se chytit (videa ve tmě nebo bez zřetelnýho objektu). Dobře je to vidět tady: http://www.youtube.com/watch…

      1. Přepálený fotky když je moc světla – je nutno na to myslet a

      nastavit manuálně kompenzaci expozice.

      1. Objektiv dělá stín blesku při focení nablízko.

      Prkotiny:

      Nemožnost manuálně nastavit dobu expozice

      Při focení s časovačem je nutný ho nastavit pro každou fotku zvlášť

      0 0
      • Ondrais  

        Taky mám WX1 a jsem s ním maximálně spokojen. Trochu mi vadí barevné podání CMOS snímače, ale to už je prostě úděl této technologie. CCD mají daleko lepší barvy, ale zase větší šum při vysokém ISO. Video je naprosto dostačující aby se s tím člověk chtěl ještě dělat a příjemný jsou i ty panoramatický snímky a tzv 6in1 pro potlačení šumu ( funguje bezvadně)

        U kompakta bych koukal především na širokoúhlost. Vybírat nějaký ultrazoomy kvuli špehování ( berte s nadsázkou ) je nesmysl, protože to stejně nebude vubec ostrý a celkově spíše mazaniny. WX1 má při přepočtu na 35mm film ohnisko začínající na 24mm což je velmi slušný. Osobně bych nebral větší než 28mm. Přednost kompakta je v širokoúhlosti.

        kladně bych ohodnotil především režim vysokého ISO. Udělá to snímky za opravdu mizerného osvětlení a na net to stačí. Při tisku fotografií je to slabý, ale kdo to dnes dělá..? :-)

        záporně zase to barevné podání a občas chu´t přeexponovávat, ale dá se vychytat díky korekci expozice a režimu měření ( matrix, zvýhodněný střed a bodově ) a barvy se dají dodělat případně v nějakém softu.

        0 0
      • romann1  

        Při takovýchto světelných podmínkách se ani nedivím,že měl problém s ostřením,při běžném světle s tím snad problém nemá.

        Ještě dotaz,WX1 nemá plný manuál?

        0 0
        • mrozu  

          Plnej manuál nemá. Má jen mód „program auto“, kde můžeš nastavit asi všechno kromě rychlosti závěrky a clony. A makro nejde nastavit nikde, detekuje se automaticky v „inteligent auto“ módu. Nutno dodat, že inteligentní auto mód je hodně vychytanej :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.