• Fofrník

    Ahoj všem.

    Mám dotaz, který je v jiných tématech diskutovaný, ale odpovědi jsem přesto nenašel.

    Syn teď jezdí 20", a protože během léta dost vyrostl, je ta velikost hraniční. Momentálně má 120cm, a i když na té 20" nevypadá vyloženě směšně, evidentně mu nesedí délka klik. Na kole se naučil loni na podzim na 16" a pořádně začal jezdit až letos. Navíc jeho zápal pro kolo a jeho progrese je neskutečná, takže na svém 20" kole z Decathlonu s pohonem 1×6 jezdí i dvakrát týdně trasy 40km+ a je schopný utáhnout stoupání, kde sem tam nějaký dospělý z kola slézá.

    A teď ten dotaz. Má cenu s jeho výkonností přecházet na 24", nebo je lepší jít rovnou na 26"? Je mu šest a měří 120 cm. Za tři měsíce vyrostl o 8 cm. (Hlavně mě nestrašte, že je to moc. Byli jsme u lékaře a růst je v pořádku bez sportovního omezeni)

    Teď bude jezdit třeba ještě dva tři měsíce. O kolik vyroste do jara, netuším, ale rád bych pro něj měl nové kolo už od prvních jarních dní. Mně tabulky výrobců moc nezajímají. Zajímá mě zkušenost některého z rodičů, kteří řešili stejný problém, a zajímá mě výsledek. Nějaké bike závody asi jezdit nebude, my máme kolo jen jako doplněk k jinému sportu a tudy ho to vede (zatím) víc. Proto nemusím řešit, zda bude pohyblivější v terénu, zda bude rychlejší a tak. Jde mi čistě o to, aby si jízdu na kole užíval, a aby si díky dospělejšímu pohonu mohl zkusit i náročnější profily než dosud. Babo, raď. Díky.

    PS: Ekonomická stránka řešení mě nezajímá. Pokud to má být dobře, klidně pořídíme 24" na půl roku. Jde hlavně o rozměr zábavy, ne o to, aby mu kolo svou velikostí vydrželo do vysoké…

    0 0
    • atty  

      Většina rámů na 20" kolech je od cca 110, do cca.135cm (s vysunutou sedlovkou a vyššíma řídítkama), takže se 120 cm je to kolo stále asi celkem optimální (pokud nemáš nějaký ten minirám). Já teď řeším ve 130 cm to samé a po konzultaci s ještě chytřejšími mi byla rozhodně doporučena 24" – 26" je pro závodníky, nebo opravdu o velmi malém rámu.

      Jak dlouhý máš kliky a jak dlouhý má kluk nohy? Protože většinou je to přesně naopak – i 20" kola maj v základu delší kliky, než by mělo dítě se 120 cm a příslušně dlouhejma nohama mít.

      0 0
    • gersa  

      Pokud nebudeš kolo stavět sám, ale kupovat hotové kolo, tak tyhle úvahy odlož na jaro. Uvidíš kam až to s výškou dotáhne a podle toho se můžeš rozhodnout......

      Hoď sem fotku mladýho na současným kole a změř délku klik, ale IMHO tuhle sezónu ještě zvládne na 20" kole a příští rok se uvidí

      0 0
      • Fofrník  

        Právě, že ano. Stavba přes zimu.

        20" letos samozřejmě dojezdí, ale přijde mi, že na tom kole sedí jako babka, co jede na nedělní mši. Jako by byl ten rám krátký. A taky mi vadí, že na to co by synovy nohy zvládly, je pohon 1×6 prostě málo.

        0 0
    • oddie  

      Můj mladší aktuálně 123cm, příští rok 24" tak tak, když bude mít aspoň těch 130cm, 26" ani ve snu. Starší aktuálně 135cm, příští rok 26" možná.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.