Dámské horské kolo - 29 nebo 27,5?

29 nepřečtených
  • IvankaI

    Dobrý den,

    vybírám kolo, už jsem se zde radilo ohledně přehazovačky. Byla jsem rozhodnutá pro velikost kol 27,5 – mám 165 cm a rám budu brát ve velikosti M. Dnes mi ale v obchodě doporučili raději kola 29, čímž mi opět nasadili brouka do hlavy.

    Jaká kola byste na mou výšku volili vy? Kolo chci v cenové relaci 20–25 tisíc, jezdit budu převážně po cestách, cyklostezkách apod. – běžná cykloturistika.

    0 0
    • xtonda  

      A jak to v tom obchodě zdůvodnili?

      Na tuhle výšku není chyba ani jedno, je to spíš o preferenci.

      0 0
      • IvankaI  

        Rychlejší jízda, příjemnější přejíždění nerovností. Také říkali, že rámy jsou dělány na 29, takže s většími koly lépe pasují.

        0 0
        • Kouba_2005  

          Myslím, že se v tom vůbec nevyznáš a motáš jedno přes druhý. Tohle by ti nad nikdo v krámě neřekl. Jsou rámy pro kola 27,5 a jsou rámy pro kola 29. Kola 29" zpravidla do rámu na 27,5 nenacpeš, ale kola 27,5" do rámu 29" nacpeš, ale budeš mít zas nízko střed. Na 165cm mi 29" přijde nesmysl, pak to vypadá jak chopper.

          1 0
        • xtonda  

          Ano, snazší přejíždění nerovností je výhoda větších kol. Ale zase kolo je logicky větší, těžší, potenciálně míň obratné (ale to záleží na konkrétní geometrii). Jak sou rámy uzpůsobeny pro různé velikosti kol záleží na konkrétním výrobci, ale že by někdo použil úplně stejný rám pro 29" i 27" kola mi přijde divné, to bych čekal jen u hodně obskurních výrobců.

          Možná by pomohlo co za konkrétní modely ti ten prodejce předváděl.

          0 0
        • Georrge  

          Rychlejší jízda jak kde, naopak jsou místa, kde je 29" pomalejší (kvůli vyšší hmotnosti a horší manévrovatelnosti). Příjemnější přejíždění nerovností se sice říká (a má to svůj důvod), ale ten rozdíl není velký a já ho popravdě vůbec nepostřehl. Mnohem víc udělají gumy a tlak. To s rámy je nesmysl, jedině že by jejich 27,5" byly v rámech od 29" a takové kolo bych nechtěl. Normální 27,5" mají rám dělaný na 27,5".

          Obecně je okolo 29" dost mýtů a reklamní masírky. Za mě u menších kol 27,5" protože jsou obratnější a zábavnější. A pro mě je zábava na kole důležitější, než zrychlení v řádu setin vteřin (a to kdo ví jestli).

          0 0
        • novas752  

          27,5" kolo má rám dělaný přesně na tu velikost kol. Stejně jako 29" je celý dělaný na 29".

          29" je vhodnější na „jízdu rovně“. Je to pohodlnější přes nerovnosti, aniž bys musela něco dělat 29" si poradí s trochu větší překážkou než 27,5" (bavíme li se o jinak stejných kolech stejného zdvihu a určení).

          27,5" je vhodnější na „hraní si s kolem“. Je to lehčí, 27,5" kola mají menší setrvačnost, ochotněji to zatáčí a celkově mění směr a rychlost, v terénu je s tím větší zábava při menší rychlosti a méně náročných překážkách, kde 29" působí líněji a nezáživně.

          29" dominuje na nižších zdvizích = xc, dc, lehká trailová kola, 27,5" začíná dobývat zpět svoje pozice na trailových kolech s vyšším zdvihem a endurech.

          = na běžnou cykloturistiku by bylo 29" lepší, při 165cm nejsi zase tak drobná aby si i na to potřebovala 27,5" kola.

          2 0
    • Kouba_2005  

      mám 165 cm a rám budu brát ve velikosti M To nejde paušalizovat, to značení velikostí se mezi výrobci celkem liší. To, co jsem ti nabízel, je do 170cm úplně v klidu a to je to velikost S.

      0 0
      • Destro  

        mám 165cm, a beru velikost kola ˝S˝ na velikosti ˝M˝ jsem se cítil trochu nesvůj, vybíral jsem celoodpružené, a po svezení na S a M ve velikosti kol ˝29˝ beru ˝S˝.. velikost ˝M˝ byl už trochu čopr.. a sedlovka (teleskopická) byla už vysoko na mě.. od země k rozroku mám 72cm… a když budu chtít čopra, jde to udělat i s tím ˝S˝ (kem) .. nejlepší je si to prostě vyzkoušet, protože každý má trochu jiné parametry postavy (rozkrok,ruce) někdo má menší Tělo větší ruce nebo nohy… atd.. Jinak vetšinou jsem měl s tímto problém protože jsem vetšinu času v rozmezí rámů… člověk si to musí vyzkoušet, aby mu to přesně sedělo.. a netrápil se pak na tom kole.. za mě osobně raději menší než větší..a vetšinou ˝S˝ je 160cm-172cm ..což je přesně mezi.. za mě naprosto top rám…pro 165cm.. a ˝29˝ kola..sem na hadry tak sorry jestli je to moc složitý :-))

        0 0
        • novas752  

          Není S jako S a M jako M. Speciálně u většiny dámských kol bude pravděpodobně spíš na M, u některých unisex taky.

          0 0
          • Destro  

            to je možný, na dámském kole jsem neseděl, prostě pokud to jde, ať se dotyčná sveze na tom kole, uvidí sama …

            0 0
        • Kouba_2005  

          Mně to nevysvětluj, to kurzívou psala zakladatelka.

          0 0
    • Svobina  

      brala bych 29’’, nepředpokládám, že budeš testovat obratnost kola a podle toho, co píšeš tuplem nebudeš jezdit downhill nebo technické pasáže, kde bys využila potenciál 27,5 palcových kol. A kecy, že 165cm žena na 29 kolech vypadá, jak na Choperovi… je naprostý nesmysl, světové závodnice XCO A XCM běžně jezdí na 29tkách, tam na 27,5 nikoho neuvidíš

      navíc ve tvé výšce a velikosti kol bych nehledala žádnou spojitost, to jak ti kolo sedne udává hlavně velikost a geometrie rámu, ne zapletená kola

      2 0
      • scalar  

        Jenomže ve světovém poháru nejezdí nakolech za 20 tis. Kč, tam mají lehké díly, na kterých se neprojeví negativum vyšší hmotnosti 29" kol a dílů. To se u kola za 20 tis. řešit nedá.

        1 0
      • Kouba_2005  

        To jsi asi moc těch 29" na 165cm neviděl, což? Hlava tak vysoko, že má řídítka před xichtem a když sesedne, tak si dá na frndu. Prostě velikost ideální :-)

        0 0
        • JachymP  

          Viděl jsem třeba Chisel 29“, velikost XS klidně na 155 cm výšky a vypadá to dobře, jízdní vlastnosti taky v pohodě.

          Když si někdo na svou výšku vybere nevhodnou velikost a geometrii kola, tak je to samozřejmě problém. Ale rozhodně to není způsobeno tím, že se jedná o 29".

          0 0
          • Kouba_2005  

            To jsem neviděl, prosím foto. Jsem zvědav, jak někdo s normálníma proporcema bude mít při této výšce sedlo výš nad zemí než řídítka. Pokud ne, je to chopper. Předem děkuji, fakt mě to zajímá, rád se nechám vyvést z omylu.

            0 0
            • oddie  

              No to mít nebude ani ve snu :D

              0 0
              • Kouba_2005  

                Viděl jsem třeba Chisel 29“, velikost XS klidně na 155 cm výšky a vypadá to dobře.

                Píše, že to možný je, tak bych to jen chtěl vidět :-) Předpokládám, že on to kolo teda viděl a že jen tak neplácá.

                0 0
                • oddie  

                  Sedlo výš než řídítka mít nebude určitě, ale ono to nemusí být nutně vždy, dost záleží na postavě. Já mám rozdíl sedlo – řídítka dost extrém, páč mám dlouhý nohy, dlouhý ruce, parťák měl na kole podobnej posed, když si na to svoje kolo sedl, ale měl řídítka snad nad sedlem, páč měl krátký ručičky :D

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Není to tak nereálný

                    Na fotce je dámská 26 vs 29ka není problém představec dát niže.

                    0 0
                    • TK75  

                      Navíc je myslím u malé velikosti jen 80 cm zdvih

                      1 0
      • Tejpek_Couty  

        Asi je taky rozdíl mít bajk přímo na závody a na zábavu..

        0 0
    • Alojs01  

      Ještě tady zmíním jeden argument, který byl třeba rozhodující u mé ženy, která má 164cm.

      Chtěla bez potíží stát na kole obkročmo, aby jí horní rámovka netlačila v rozkroku i s mírně nadzvedlým předním kolem. Vyzkoušeli jsme pár 29" a nakonec skončila na 27,5" ve velikosti 16" s mírně prohnutým rámem.

      To jen, co vše může rozhodovat při výběru :-):-).

      0 0
      • xtonda  

        To, že by si jezdec neměl narazit rozkrok pokud seskočí před sedlo, mi přijde jako úplný základ.

        1 0
        • maros.77  

          Naprostý souhlas, ale pokud se dneska podíváš na „módní“ trend na vše 29" je to hlavně u ženských do očí bijící, že mají velké rámy.

          0 0
      • yetti  

        Naprostý souhlas. Hlavní je, aby seděla geometrie kola a člověk se na kole cítil dobře. Jestli to má kola 27.5" nebo 29" je úplně jedno, protože to jede úplně stejně. Sám jsem skončil na XC 27.5", protože jsem trpaslík a lépe mi to vyhovuje, ale rychlostní průměry jsem jezdil stejné na na obou rozměrech a konec konců i dříve na 26".

        Často jezdím s kamarádama a jako jediný mám 27,5" a není jediné místo, kde by mi ostatní na 29" ujížděli, nebo já naopak ujížděl jim.

        Když jsem začal uvažovat o přechodu na 27,5", tak jsem viděl a četl různá srovnání obou rozměrů a vždy to bylo tak, že někoho, kdo sám jezdí na 29" posadili na oba rozměry a on „překvapivě“ na 29" zajel o pár vteřin rychlejší čas. To že každý rozměr vyžaduje o fous jinou techniku jízdy bylo vždy ignorováno.

        0 0
    • atypicus  

      Nevím jaká je nabídka kol s koly 27,5" v dámských kolech. V panských kolech je to bída, obzvlášť v kombinaci s pevnými osami. U pánských kol prodejci tlačí kola 29", protože jich mají plný krám (teď spíše poloprázdný) Někteří výrobci kol se s rozměrem kol 27,5" ani neobtěžují. Mám také 165 cm a chci koupit 27,5".

      Mohlo by se hodit:

      https://www.moolbike.cz/…elikost-kol/

      0 0
    • roman 3D  

      29 S

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.