Rád bych si koupil nový Gravel na ježdění kolem Brna. Zvažoval jsem chvíli 2×12, nyní se ale přikláním k 1×12 (u těžších převodů ty skoky nejsou až tak velké, u lehčích už ano, ale asi ok). Většinu času strávím na cyklostezkách Rebešovice – přehrada, letiště Medlánky, okolí přehrady apod. 2× asi už neocením, v mládí jsem jezdil hodně na silničce (než mi ji během VŠ ukradli), teď vyjedu občas na starším MTB 29" (a dodnes mi to MTB prostě nedává pro mě smysl, ale v té době – kdy jsem ho kupoval – gravely v podstatě nebyly a silnička s dětmi byla no go zóna).
Poměrem cena/výbava se mi velmi líbí:
- Cube Nuroad C:62 ONE 2027 – 49k CZK, 9.2 kg
- Cube Nuroad C:62 EX 2027 – 73k CZK, 8.7kg
EX už je výbavou asi kolo, na které roky nesáhnu a budu spokojený – elektronické řazení 82× řada pák a brzd, wattmeter (ten už pro mě ale asi nemá větší smysl než zajímavost a zábava, než nějaký reálný trénink). Ale příplatek v podstatě poloviny ceny ONE asi nedává pro moje hobby ježdění smysl a těžko bych si ho obhajoval. A nemyslím si, že bych u ONE měl brzy cítit potřebu něco upgradovat …
Kolo nemusí být jen Cube, klidně doporučte cokoliv jiného, ale ta výbava u ONE je na 49k za mě až neskutečná (od 2027 i karbonová kola). EX za 73k je také skvěle vybavené, s elektronickým žazením a úrovní výbavy těžko hledá konkurenci.
Je mi 43, mám 184cm, 82kg, rozkrok cca 84–85cm (na mou velikost poměrně kratší nohy, delší trup). A nyní řeším velikost rámu. Měl jsem možnost dnes zkusit Cube Nuroad C:62 Pro (stejný rám) v M a Cube Nuroad C:62 EX v L (krátce před prodejnou, např. hodinová jízda by napověděla asi lépe – bohužel není s Cube kde absolovat). U M mám pocit, že jsem maličko dost nad řidítky, ale kolo bude jistě pak mrštnější a obratnější. M má citelně užší řidítka, ale nemám kdovíjaká ramena a jsem asi opět mezi 42 a 44 cm co mají tyto velikosti. U L zas mám pocit většího natažení, což ale dělá paradoxně možná jen to, že měli sedátko na prodejně trochu více vzadu (a ochotu upravit posez jsem moc necítil, sám prodejce podotkl, že by chtělo sedlo trochu výš, ale že by to akčně šel udělat, to ne …) a na L je delší představec – což není takový problém vyměnit.
Když se podíváte na geometrie těch kol a případně vlastní zkušenosti, přiklonili byste se u mě spíše k M, nebo L? Řeší se lépe na gravelu zkrácení L, nebo „prodloužení“ M? Za mě jsem na rozmezí velikostí a z těch 2 minut na kole před prodejnou z toho jasný závěr nemám :( Dle kalkulačky Cube jsem mezi L a XL, to mi ale přijde jako nesmysl.
Případně nebyl by někdo v Brně ochotný Cube Nuroad s danou gematrií v M či L zapůjčit? Žádný prodejce Cube bohužel zápůjčky nedělá :(