Cross Gary Fisher, Leader Fox nebo Merida?

26 nepřečtených
  • yedlosh

    Tak jsem uspesne odrostl svemu starickemu Authorovi a chtel bych si poridit naky novy bike. Me pozadavky jsem si ujasnil rovnou:

    Unibike ktery bude dostatecne svizny ve meste a na cestach (a to jako ze i dlouhych) a zaroven se nerozpadne kdyz ze silnice sjedu. Jak se posouva hranice cen asi znate, nicmene nakych tech +/- 15k.

    Dokud mi nedokazete ze 29er MTB svisti po silnicich srovnatelne s crossem, tak mi nasledujici volby nevymluvite ;)

    A kotoucovky jsou srdcova zalezitost, brzdily mi i raminkovy brzdy, ale proste si je nemuzu odeprit. ;)

    Leader Fox Paradox

    Na rovinu reknu, ze kdybych se nepozastavil nad vahou LF Paradoxu (stock – 14,2kg), tak uz bych ho mel doma. Nasel jsem shop kde se ta koupit za nakych 13390 (viz) a jeho osazeni Deore XT / SLX proste vede.

    Gary Fisher Utopia

    Na druhou stranu Gary Fisher ma nadherny ram (navic vaha 1500g ~ 17,5"), osazeni taky neni spatny, skoda jen ze osmelili naby a zvolili mechanicky brzdy. Mame tu Praze v obchod kde je rozeberou snad do posledniho sroubku a slozi zpatky v co nejlepsim stavu nez je prodaj (http://kitbike.cz/).

    Merida TFS 400-D

    A Merida je jednoduse pekny bike, ciste osazeni Deore, za ekvivalentni cenu. Opet skoda ty naby a nazory na Hayes Stroker Ryde jsou vselijake.

    P.S. Nezabijte me za takovy traktat :D

    Anketa: Kteremu byste dali prednost?

    0 0
    • DaSnail  

      29ka je hodne univerzálnejšia jak kros, ale vymlouvat ti niečo sa mi nechce. z tých tvojich troch by som bral gf.

      0 0
      • yedlosh  

        Dik, chapu, ze se ti nechtelo me presvedcovat, ale trosku si me zaskocil – 29ka je univerzalnejsi nez kros? Ja si myslel ze prave kros je tim nejsireji pouzitelnym.. Je mi jasny ze pouziti v terenu je nesrovnatelny, ale co jsem vsude hledal informace o 29" vs. silnice (coz beru v potaz kvuli castemu pojizdeni po meste i mimo nej) tak tam uz to tak slavny neni ne? Samozrejme, nemluvim vubec ze svoji osobni zkusenosti, jen co jsem tak hledal a vyvodil..

        Formuluji teda nejak svoji otazku:

        Bral bys 29ku i v pripade ze bys na ni denodenne jezdil po meste? Samozrejmosti jsou i vylety a off-road jezdeni, ale ta valna cast jezdeni je na zpevnenem povrchu..

        Moc diky za nazor

        0 0
        • JakeF  

          Je problém dát na 29er pláště šířky jako má cross? Neni. Takže na ježdění po městě budeš mít úzký, když pojedeš na dovolenou na hory, nasadíš klasiku 2.2". Podle mě ideální řešení, když člověk nechce čistokrevný MTB.

          0 0
        • DaSnail  

          je. na 29ku obuješ plášte jaké chceš, na kros dozadu širokú pohodlnú gumu až na výnimky nenarveš.

          krosové vidlice majú na použitie v teréne malý zdvih a tenké nohy. a kotúčové brzdy s nimi musia pekne cvičiť…

          29 má väčší obvod kolesa. 2.1" plášť a prevod 44/11 je pri rovnakej kadencii zrovnateľne rýchly jak krosový 32mm plášť a prevod 48/11

          horekopcom je 22/32 ľahší prevod jak 26/32, a 29ky mávajú aj 34z pastorok

          atď…

          k otázke- bral 8o)

          0 0
          • yedlosh  

            pravda pravdoucí, nejsem zatím hoden zvát se bikerem, výměna plášťů jak říkal JakeF je též možným řešením a o vztahu kadence/obvodu/pře­vodu jsem věděl, ale ne už to, že 29er cross v rychlosti vyrovná..

            OK, a kdybych si chtěl teda koupit 29er, tak potom co jsem zatím viděl bych měl asi problém s cenou.. Krosů za +/- 15k ..ehm.. no dobře řekněme max 20k je kotel.. resp. skoro všechny se dají koupit do 20k.. Ale 29ky?

            Vedle probihajici thread 29" do 35k jsem četl no, co byste mi poradili když snížím laťku? Je mi jasný problém s nutnou dražší vidlicí, než ty šméčka co dávaj na krosy, ale víc peněz teď prostě nemám..

            0 0
      • xshreck  

        Já taky mamce říkal, jestli nechce zkusit MTB … ale vzala si taky krose ( asi stejné použití – město, stezky…).

        A shodou náhod si vzala tu meridku :-) pěkné kolo za slušný peníz, bez kotoučů se dá koupit za 13k. A dávat vůbec na cross kotouče? Není lepší obyčejná brzda a za ušetřené peníze si koupit něco jiného?

        0 0
    • Luk02  

      Zdravím,

      ten paradox je tak těžkej protože ho v leader foxu z nějakého důvodu vážej se stojánkem, rohama atd…:-D

      na živo je to kolo ještě hezčí neš v katalogu…docela sportovní stroj v osazení vede, nikde za ty peníze není výraznější slabina…

      Akorát mám pocit, že letošní model už vůbec není, jen loňský bez kotoučů a jen ve velikosti 19.

      Utopia od GF je fajn, celkem pěkný kolo…

      Tuhle crossovou Meridu konkrétně neznám, takže neporadím…

      Kdyby si chtěl víc info o tom GF, nebe LF tak mi pošli klidně mail…

      0 0
      • yedlosh  

        Diky moc, o LF jsem se prave nikde nic nedozvedel. Jaky je tvuj nazor na nej i obecne na crossove kola? Obecne vetsina lidi tady i jinde od nich odrazuje (myslim crossy), a i ted me tu ukecali na 29ery.. Coz o to, me se libi velka kola ;) A ten Author Traction 29" 2009 je taky peknej za cenu obdobnou jako za ty crossy..

        0 0
        • Luk02  

          S 29er mám zkušenosti jenom s Gary Fisherem a Superiorem, na GF se mi jezdilo velmi dobřé, v ovladatelnosti bych skoro nepoznal že to byla 29. Ten superior byl v tomhle podstatně horší, takovej topornej, ale měl jinak nastavený kokpit, ale dost možná to bude taky tím že na Genesis goemtrii od GF něco bude. Takže 29 proč ne…jestli si nejsi jistý tak si někde pujč testovačku a uvidíš…

          Cross bych kupoval jen když budeš vědět že ho nebudeš moc, nebo spíš minimálně trápit v terénu…Polní cesty a normální lesní cesty na tom dáš uplně bezproblémů. Težší cesty, kořeny, kamenité cesty jdou na crossu jen nouzově a s velkým nárokem na techniku jezdce a hrozí defekty, ráfků, plášťů apod.

          0 0
    • t29  

      29" MTB – stejné kolo, jiné pláště:

      http://www.bike-forum.cz/…/img0739.jpg

      http://www.bike-forum.cz/…09180739.jpg

      A na těch silničních pláštích to jede líp než cross, crossy mají vzpřímený posed a horší aerodynamiku, MTB tě víc natáhne.

      0 0
      • Stanislav__1  

        Kratka hlavova trubka vypada prinejmensim dost divne.

        Funkcne to asi taky nebude idealni.

        0 0
        • t29  

          Tobě se to líbit nemusí, ale jede to perfektně ;)

          0 0
          • dancing dog  

            Mě se to líbí a věřím, že jede perfektně. A úplně jakoby dvě jiný kola. Já to mám podobně na crossu, měním teda celá kola, je to operativnější, Author Rolling Stone 42 mm a Continental slick 30mm .-), strašněj rozdíl…na pohled i na jízdu…

            Jinak k původnímu zadání: jsem příznivec croosovejch kol od Authora.., kup Synergy nebo Airline, ale fakt asi eště zvaž variantu 29

            0 0
          • miche  

            Zdar T29, na tvou radu jsem pořídil ty crossový pláště a spokojenost největší :-) Vzal jsem nějaký levný authorácký univerzály, občas s tím přece jen vjedu na polňačku :-) A vypadá to takto a do terénu takto

            0 0
    • scalar  

      U tohohle typu kola se moc neunášej komponenty (funkčně mezi SLX a XT moc velký rozdíl není) a dívej se na vidlici.

      Jednoznačně vede GF se Suntourem NRX, to co má Merida a Leader Fox jsou sr..ky na vyhození…

      0 0
      • scalar  

        A zajímavý kompromis je třeba loňský Apache Wakan Disc (letošní už má vidlici SR NCX), který pojme i široké gumy.

        http://www.apache-bike.cz/…n_disk-2011/

        0 0
        • yedlosh  

          Diky za tip.

          Je NRX takova vyhra oproti NCX nebo je stejne lepsi si pozdeji koupit jinou? Ten Wakan je uplne nejlepsi, ale taky suverenne za 20k nejdrazsi.. Nizsim modelem je Wakita Disk ktera se da koupit i za 14,5k, ale ma tu NCX vidli a osizeny naby (Shimano FH RM 65 vuci 585 LX u Wakanu), jinak komponenty spatny taky nejsou. Mohl bys mi doporucit i tenhle model? :)

          Jinak jeste mezi nima je ten Gary za 19k co je v poho, jen jako jedinej z nich ma mech. kotoucovky BB5, Apache maj hydry. Diky

          0 0
    • rhapsody  

      Toho Garyho sem dneska viděl naživo v prodejně, designově velice povedenej model ;)

      0 0
      • yedlosh  

        jj, vzhledově je určitě nejlepší :) Akorát mě to po diskuzi této i vedlejších začalo táhnout k 29kám a teď už jsem uplně na vážkách.

        Zda teda cross, buď toho Garyho nebo Apache Wakana 09 a nebo ty 29ery.. Tam můj výběr opět došel k duelu a to aGang Gangsta 7.29 a nebo Author Traction 29 2009

        0 0
        • maajkee  

          z těhle dvou bych teda už spíš volil toho tractiona, agang je takovej víc stajliš :) ale koukám, že už má skoro 15 kg, to je už docela velký těžítko :) u tractiona jsem někde viděl asi 13,8kg.

          Nicméně něž tyhle dvě kola, bych 100% radši vzal GF Cobia, ten rám je prostě super a to je základ.

          0 0
          • yedlosh  

            jj, Gangsta je o kilo tezsi nez Traction.. a pritom komponenty maji temer identicke. Na druhou stranu, vypada fakt dobre :) Traction vypada pekne ve verzi 2010 (cerna), ale platit o 4k navic jen kvuli barve.. Jinak ten AGang byl v testu, kde krome jiz zminene vahy prosel kladne :)

            0 0
          • yedlosh  

            Jinak proti GF Cobia samozrejme nic nemam.. akorat ze ve verzi 09 vypada dost divne a bude se uz dost spatne shanet a '10 je dost draha :)

            0 0
            • TurboLama  

              Cobia 2009 už je nesehnatelná, mám objednanou 2010. Taky přecházím z crossu (Kellys Phanatic 2009) na 29er, tak sem zvědavej na rozdíly.

              0 0
    • yedlosh  

      Vsem dekuji za jejich nazory, ode dneska jsem oficialne vlastnikem Supa 829 2009, ktery jsem koupil jako posledni kus na prodejne za 17,5k :) Zatim jsem ho akorat vzal pres celou Prahu domu a parada no :) Nevim co meli lidi za problem s nosicema, mam tam Arsenal 201 a nevidim v nem problem… Jedine co me boli jsou usi z nezajetych kotoucovek ;) Je normalni ze vrze i bez brzdeni, jen kdyz tak v ruce pojedu kolem? Kdyz se na kole rozjedu tak piska az pri brzdeni. Diky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.