• die.catana

    Snažím se vybrat nějakej dobrej tacháč s výškoměrem a i pulsmetr by se hodil. Našel jsem na netu pár favoritů, ale nevím jakej vybrat.

    eshop.bikezone­.cz/index.php?swit­ch=detail&id=4185&k­at=1212&tride­ni=ID_KAT&pocet=10

    eshop.bikezone­.cz/index.php?swit­ch=detail&id=4591&k­at=521&trideni=ID_KAT&po­cet=10

    eshop.bikezone­.cz/index.php?swit­ch=detail&id=1719&k­at=568&trideni=ID_KAT&po­cet=10

    Jakej je ten nej? Jsou ještě nějaký jiný, co by stály za ty prachy?

    Anketa: Jaký výrobce cyklocomputerů je nejlepší?

    VDO
    7x
    26%
    5x
    19%
    0x
    0%
    15x
    56%
    0 0
    • orca  

      zeptám se laicky – jak přesnej je ten výškoměr ?? popřípadě jak často se musí cejchovat

      0 0
      • Smazaný účet  

        vzhledem k tomu, ze to bude normalni vejskomer na zaklade tlaku, tak moc presny nebude. V cechach za stabilniho pocasi jeste o.k. (kdyz ho obcas clovek seridi) Ale ve vyssich horach pri promenlivem pocasi (nejlepe rovnou v mracich) je to uplne k prdu. Mam zkusenosti, ze libovolny vyskomer staveny na atmosferickem tlaku zacne hazet klidne o 200m. Bohuzel jediny dalsi typ, co znam a je na pocasi imunni je gps vyskomer, coz je trochu jina cenova relace. (bacha, i na levnejsi gps se montuji vyskomery stavene na atm. tlaku)

        0 0
        • orca  

          ptal jsem se proto neboť jsem o tachometru s výškoměrem + tepákem v jednom uvažoval , ale to „proměřování“ a stálé cejchování mě nějak odradilo a usoudil jsem že ta funkce je pro mě zbytečně drahá a koupil jsem Sigmu BC DTS 1706.

          0 0
          • Bully  

            Normalne je u kazdyho cyklokompu s vyskomerem funkce „domaci vysky“, kdyz vis, jakou mas vysku doma u baraku, neni nic jednodussiho nez cas od casu na tu funkci najet a prekalibrovat vysku zmacknutim nejakyho „OK“ tlacitka :o)

            0 0
        • Mamut  

          Blbost. Mam barometricky vyskomer uz 8 rokov (Cateye). Ak na nom par dni nejazdis a poto mvyjdes pred barak a zresetujes vysku (nechas ho, aby si podla tlaku myslel svoju vysku), tak takato odchylka nie je az taka vynimocna. Ale ked ho nastavis na znamom mieste na znamu vysku a pojdes jazdit cely den, tak ked sa vratis, tak odchylka na tom istom mieste bude max. par desiatok metrov (povedzme 20, max 40).

          0 0
          • MlokCZ  

            Při velké změně počasí, když tě chytí náhlá průtrž mračen a rychle klesne tlak, tak okamžitá chyba přes 100m není žádný problém. To co píšeš ty je pouze pro aspoň trošku stálé počasí (což je tedy častější případ, ale rozhodně ne vždy).

            0 0
          • Mamut  

            Dnes – 55km, 4h hrubeho casu. Odchylka po navrate 1m.

            0 0
            • MlokCZ  

              Dnes taky bylo ideální počasí bez jakýhkoliv změn (tedy alespoň v Plzni). V takových podmínkách je barometrický výškoměr s korekcí na teplotu velmi přesný.

              0 0
              • Mamut  

                Keby si bol zaba, tak by si si vsimol sam. Kedze si mlok, tak pozri na link www.chmi.cz/…p_milos.html a tam vidno, ze medzi 12h [UTC] a 16h sa zmenil tlak o asi 1.5–1.75hPa. Co zase nie je nijak zanedbatelne tempo, to je take klasicke. Nie nijaky strasny pokles, ale idealne pocasie na testovanie vyskomera vyzera tiez inak.

                0 0
                • MlokCZ  

                  No tohle já právě řadím do minimálních a téměř zanedbatelných změn. Změna 1 hPa dá cca změnu 8m (to je pro výšky kolem 1000m, pro menší nadm. výšku je to ještě méně), takže ten tlak by mohl způsobit chybu maximálně 14m. A protože to bylo pozvolné a nebyl žádný prudký výkyv, tak to vše pobrala korekce dle teploty.

                  Při větším výkyvu dojde ale klidně i ke změně přes 5 hPa během 20minut, to jsou pak ty problémové změny. A pokud je to ještě ve větší nadmořské výšce, tak ta chyba rapidně stoupá.

                  0 0
                  • die.catana  

                    No jo, ale když už se vyplazíš do 2500mnm z nějakých 90mnm tak tě nějakých ±50m nijak nemůže rozhodit. Pořád je to na orientaci dobrá věc. Nebo ne?

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Ale to nikdo nepopírá, že na orientaci je špatný. Ty rychlé velké změny počasí stejně nebývají často. Takže většinou to měří velmi slušně. Ve většině případů bude mít i barometrický výškoměr s korekcí teploty jen minimální chybu a bude měřit velmi uspokojivě.

                      Jinak ve výšce 2500 m.n.m. při rychlé změně ta chyba bude i mnohem větší, tam není problém změna větší než 10 hPa. A 1 hPa už tam hodí tak 11–12m, takže přes 100m chyba je klidně možná.

                      Ovšem jak často člověk používá výškoměr v té výšce. Někdo možná často, ale já třeba ne, takže tohle by mě nevadilo. Navíc když v té výšce dojde k takové změně počasí, tak bude mít člověk problém s tím počasím a nějaká přesná výška ho v tu chvíli asi trápit nebude.

                      Takže barometrický výškoměr s korekcí teploty klidně ano a ve většině případů bude měřit velmi dobře. To byla jen debata o tom, že ta velká chyba může.

                      0 0
                • sorak  

                  >Keby si bol zaba, tak by si si vsimol sam. Kedze si mlok, tak pozri na link… :D :D

                  0 0
                • ares  

                  Svatá pravda Mamute :-)))

                  0 0
        • MlokCZ  

          U těch GPS to bývá opačně. Levnější GPSky barometrický výškoměr vůbec nemají a měří jen na základě GPS souřadnic, což u levnějších GPS taky není zrovna dvakrát přesný (u levnějších kvůli horšímu GPS přijímači, který chytí méně družic a má pak méně přesné údaje). A i u lepších přístrojů není výška až tak super přesná (dle GPS souřadnic). Barometrický výškoměr při zcela stálém počasí je přesnější.

          U těch lepších je pak vždy barometrický, který je ale navíc možno korigovat dle GPS souřadnic, což u např. Garmin 60CSx není prímým převzetím výšky dle GPS souřadnic (což by mohlo někdy místo korekce naopak zanést větší chybu, ale podle sloužitějšího algoritmu). Ve výsledku je ta kombinace barometrický + korekce dle GPS souřadnic nejpřesnější ze všech metod.

          0 0
          • stan.zak  

            Souhlas, přesně vysvětleno.

            0 0
          • Standa  

            Nevíš proč GPS ukáže vždy jinou výšku při stejném počtu zafixovaných satelitů? Používám BT-338 + telefon s WM 5 a když přepínám mezi I-GO, GPS Tuner , Vito navigator a beeline gps ukáže mi každej prográmek rozdílnou nadmořskou výšku.

            0 0
            • pepek  

              Dyž si uvědomíš princip, na kterém to pracuje, tak je zázrak, že to vůbec nějakou realistickou hodnotu ukáže :-)

              0 0
            • MlokCZ  

              Jak to ty prográmky zpracovávají netušim, mohou být jiné algoritmy, které dávají různé výsledky. Ale hlavně fixní počet satelitů přeci vůbec nezajistí stejné podmínky, takže není nic divného že údaj je různý. To bys musel mít nejen počet, ale hlavně přesně stejné satelity a ještě přesně ve stejný čas. Takže pokud ty softw. můžeš používat najednou a můžeš zajistit, že použíjí stejné satelity, tak teprve potom bych problém hledal u vyhodnocení těmi soft.

              0 0
              • MlokCZ  

                A hodně k tomu také přispívá, že určení výšky z GPS souřadnic není u běžných přijímačů nějak extra přesné (cca 3× horší přesnost než určení polohy). Proto se u lepších GPSke používá právě ta kombinace barometrický výškoměr + korekce dle GPS souřadnic.

                0 0
    • tachmude  

      Mám HAC5 a v úpohodě.Nas­tavovat výšju musíš dle změny tlaku.Takže když dojedu k mamlasovi a vzpomenu si tak výšku nastavím.Tady na foru už o Hacanovi byla řeč.

      0 0
      • sorak  

        hele – jak to vypada na tom HACu s tepovkou – kolik pasem si muzes nastavit?

        a co reminek – je vymenitelnej? mam Sigmu PC15 asi 1,5roku a reminek uz pujde co nevidet do kyticek… ;-(

        0 0
    • vzduch  

      Svého času jsem pořídil VDO M1+ a Polar S 210, jelikož sporttestr využívám jako hodinky, dále na spinning, běžky, běhání a pod..Dnes bych to řešil Suunto T6, kde je vše v jednom, ale je to o penězích.

      0 0
    • tutite  

      poslední 3 roky vozím VDO MC 1.0, jen jsem bezdrát /začal dělat potíže/ vyměnil za drát a tak jsem si na výškoměr zvykl, že teď bych už bez něj nevyjel. Navíc na biku je pro mě denní převýšení důležitější údaj než překonaná vzdálenost. Jinak ta nová Sigma MHR 2006 či tak nějak má i pulsák za stejnou cenovku, jako VDO MC 1.0 bez pulsáku.

      0 0
    • kovar  

      docela dobrý je Garmin GPSMap 60CSx

      0 0
      • die.catana  

        Já si na kole vystačím s mapou a když plánuju trasu tak jadině s mapou a internetem. Jsem měl jedno GPS do auta pujčený. Naplánování trasy je na něm hrůza. Využitelný je jen když vím kam jedu, tak mi najde cestu a pomáhá navigovat. Ale to nepotřebuji. Mrknu na mapu, zapíšu si na papírek orientační body(města) jak jdou po sobě a valím, do mapy se pak nemusím koukat :) Na dlouhý cesty se do auta hodí, ale na kolo je to zbytečná obluda navíc. A tahat za sebou autobaterku na napájení se mi taky nechce :)

        0 0
    • pajasimi  

      nezlob a kup to VDO:D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.