• gamster

    Předem bych poprosil abyste mě neukamenovali,i když se jedná o offíka,ale zajímal by mě váš názor na tuto letošní novinku. Vlastníte už někdo něco podobného?Jaké jsou vaše pocity z používání ,,mini" NTB.Má cenu to kupovat,nebo je to jen výstřelek roku 2009?Přemejšlím něco takového na VŠ, takže bych asi nejvíc ocenil zkušenosti,a využití právě studentů VŠ.Díky za reakce :)

    Anketa: Používáte netbooka?

    0 0
    • walter.n  

      Na kterou netbookovou letošní novinku? To mi uniklo…

      0 0
    • kali222  

      na prednasky radeji nechodim,ale pokud uz jsem, tak klasicky ntb skoro nevidim jen tohle neco maleho. :) a nejsou to asus, ale vsechno skoro toshiba. me to neoslovilo. NTB uz nemam, doma mam misto na klasicke stolni pc, protoze je ve stejne urovni levnejsi(navic nejsme hltac/nadsenec do pc ta kan ineinovuju) a ve skole mi staci mda i s tim preziju pri nude prolezat web.

      0 0
      • Tomcat  

        doma mam misto na klasicke stolni pc, protoze je ve stejne urovni.....Ty máš doma staré Pentium 3 nebo první pentium 4. :o) Ne že bych něco o netbookách naznačoval, to né je to naprosto náhoda a nemá to žádnou souvislost 0:-)

        0 0
        • kali222  

          mam doma stary athlon 1,8Ghz :) jestli ho mam asi 6 roku ? kupovany kdyz to nebyla ani stredni trida? a jeste pred 3rokama jsem cumel na stary klasicky monitor 15"(nebudu se poustet do odbornych stanov kam lcd a komu zas klasickej -urcite ma kazdy svy zastance a ja tomu nerozumim- mam na mysli low end starej monitor) z roku asi 98.

          0 0
          • Tomcat  

            Tak výkonem by sis moc nepolepšil, za cenu spotřeby a tepelného vyzařovaní je totiž Atom nebo Via CPU velký krok zpátky až do dob P3 / 4 a Athlonu XP.

            0 0
        • kali222  

          jinak jsi tam mohl nechat jeste to jedno sluvko a by t odavalo smysl „protoze je ve stejne urovni levnejsi…“ ano podle me je vzdy pri stejnem(=podob­nem, nechytej me za slovo ze stejen pujde treba tezce) vybaveni levnejsi stolni pc nez NTB

          0 0
      • madcat  

        To by mě docela zajímalo, proč skoro všechno zrovna Toshiba? Já zatím sleduju převahu Asusů eee 1000H, případně sem tam nějakej ten acer…

        0 0
    • Tomcat  
      • Netbooky jsou dobrý hype
      • netboky nejsou letošní novinka

      Mini notebook není NetBook a pak ještě existoval Netbook

      0 0
      • Flegmatik  

        A Nokia začíná vyrábět Booklet.

        0 0
        • Tomcat  

          Ono jí to přejde . Atom plus UMTS modem a hnet je to „novinka“ . No zajímalo by mne jak si  poradí s LCD . Protože SW od Nokie Pc Sut se nevejde n rozlišení které ma na výšku míň než 768 pixelu ale to je detail..... ale smlouvy s Intelem na dodávky Atomů zakazujou "velký " LCD prostě stádo bude zasse radostně bečet z další kraviny. na druhou stranu dobře se to prodává , ale nekoupil bych si to.

          0 0
    • mr.antik  

      no a na co to má být?

      Umí to net, word, blbosti na příkazový řádce

      Na filmy a hry to neni

      0 0
    • Smazaný účet  

      známí mají eee a já bych to nechtěl, co je výhoda tak že je to malý a baterka vydrží přes 5 hodin, ale jinak je to k ničemu, malý displej, hry na tom nejdou (nejde ani Counter Strike 1.6) stejné funkce jako tohle má i můj iphone, a můžu z něj i volat :)

      0 0
    • t29  
      • neukamenujeme, vlastním, dobré pocity.
      • není to letošní novinka ani výstřelek roku 2009
      • má cenu to kupovat, pokud se ti to trefí do způsobu užívání, jinak je to balast.

      jako jediný PC bych netbook nekupoval. jako doplněk ke stolnímu PC je fajn.

      0 0
    • Flegmatik  

      Za mě spíš doporučím se obrátit na jiné forum, kde je více lidí těmto věcem rozumících a s více zkušenostmi, rozebírající každý detail :-) např. "http://www.tvuj­netbook.cz/ ":http://www.tvujnetbook.cz/

      0 0
    • mm  

      Jako doplněk k plnohodnotnému PC je to perfektní. NA tvůrčí práci se nehodí. V batohu o něm nevíš, nepotřebuješ nabíječku. Pokud chceš na přednáškách brouzdat webem, stahovat, prohlídnout fotky, stačí ti. Teda popisuju nejobvyklejší činnost svých kolegů ve škole na přednáškách :-)

       
      0 0
    • Honza729  

      Budu ho pouzivat na fotky, kdyz nebudu mit pristup k PC, abch fotky stahl a uvolnil si kartu. Prijde mi to lepsi „investice“ nez do databanky.

      0 0
      • mr.antik  

        neni levnější koupit několik karet při dnešních cenách?

        0 0
        • Honza729  

          To jo, ale na cestach ma maly book pridanou hodnotu v podobe pripojeni na sit, uprav fotek, atd.

          0 0
        • Volf  

          To je a pak je můžeš rozložit po stole a přítomným vyprávět co na nich máš :-)

          0 0
        • Smazaný účet  

          Tak zrovna na ukladani fotek bych pouzil nejaky USB bridge, ktery bych kombinoval s velkym USB diskem nebo rovnou 2.5" hdd ve vhodnem boxu(potazmo 2.5" ext. usb diskem) nebo nejakym SSD.

          0 0
      • pepko  

        no tak zrovna na toto ho vobec nepouzivam … v kompakte mam 8gb kartu, v zrkadle mam 16GB … neviem si predstavit kolko toho nafotis, aby si to zaplnil … zeby vsetko fotis do RAWu ???

        0 0
        • Honza729  

          Kdyz pominu riziko poskozeni karty, coz se mi mimochodem u SanDisku jiz jednou stalo a na dovolene, kde jsem cestoval to byl tedy hodne velky prusvih (nastesti tehdejsi pritelkyne fotila na.......kompakt za trojku :)))) ), tak mi proste prijde dobre prubezne ukladat fotky na tritydenni dovolene jinam nez je mit na karte. A je nepodstatne, jestli jsou v NEFu nebo v JPEG fine......jde spis skutecne o bezpecnost dat.

          0 0
          • drtyc  

            zas jestli se ti tam nelibilo, tak nac si ukladat spatny vzpominky a jestli se tam libilo, tak duvod zajet zas nekdy zopakovat treba za 10.

            0 0
          • pepko  

            ja teda okrem zrkadla dost vela fotim aj kompaktom, resp. zenska foti kompaktom … takze aspon 50% fotiek by som z dovolenky mal … no a keby som mal taku paranoiu zo straty fotiek, tak si kupim este jednu kartu a na dovolenke by som ich striedal, tak tiez by som nieco z dovolenky doniesol … ale toto neriesim, nie som plateny fotograf, nefotim svadby a kulturne pamiatky si odfotil o rok, o pat alebo o desat … no alebo pouzijem google :-))))

            0 0
        • Honza729  

          Jen se Te jeste, Pepko, zeptam: protoze mame stejny fotak.....ty pouzivas v D90 16GB kartu ? Mne totiz tuhle velikost rozmlouvali, ze pry ji D90 nepodporuje a byvaji problemy. Nepozorujes treba pri sekvencnim foceni ztratu rychlosti nebo jine problemy ?

          0 0
          • pepko  

            ano mam nejaku a-data 16GB class6 … spomalenie rychlosti som si nevsimol, ale nemam s cim porovnat … pri sekvencnom to cvaka dost rychlo a v pohode stiha ukladat, tak neviem … zeby vytiahnem nejaku starsiu 2GB ci to nepojde este rychlejsie ? :-))))

             
            0 0
    • madcat  

      Tady někteří lidi, kteří nadávají na netbooky a považují je za zbytečnost a „hype“, asi nepochopili smysl jeho existence a užití. Netbook není náhrada stolního PC ani plnohodnotnýho notebooku, spíš je to dle mýho názoru takovej větší komunikátor, kterej je ve více či méně omezené míře použitelnej na všechno, na co se normálně používá klasickej notebook. Dá se to ssebou skoro furt nosit, člověk je furt na příjmu, může vyřizovat mejly, stahovat fotky z foťáku, brouzdat po netu, a i ten film nějakej to snese, když to bude nějaká ta verze s ATI kartou místo běžnější Intelácké. Jako plnohodnotný PC je to samozřejmě nesmysl. Já jedno velký stolní PC mám, a netbooky mě velmi zaujaly, takže bych si klidně nějakej koupil, kdybych ho ještě trochu víc potřeboval. Do školy už nechodím, takže nemůžu na přednáškách pokoutně brouzdat po netu, a v práci net mám. A na to, abych vysedával po hospodách a kavárnách, a dělal frajera, že mám netbook před sebou, to mi přijde uvalený :-)

      0 0
      • pepko  

        presne tak … netbook je vyborny doplnok k velkemu notebooku a k vykonnemu desktopu … ale neni to nahrada ani jedneho z tychto zariadeni …

        0 0
    • myscho  

      no,

      tiez budem asi riesit podobny problem, idem na VS dochadzat 40km…bud netbook, alebo nejaky sub 12,13" tie su predsa len vykonnejsie.

      0 0
      • madcat  

        sub bude většinou drahej, koupil bych něco s rozlišením 1366 × 768, páč do menšího se ti nemusí všechno pohodlně vejít… asi bych volil tady ten acer, nebo možná tenhle novější asus, případně i možná něco z řady "timeline ":http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?… aceru, která vypadá taky hodně použitelně – dlouhá výdrž, pěknej design, výkon na ultrapřenosnej notebook dostačující… případně ještě existuje "varianta ":http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?… mobility radeonem… mi se to líbí :-)

        0 0
    • Martin  

      mně by asi na netbooku dost vadila maličká klávesnice. jinak, jako psací stroj do školy na přednášky ideální.

      0 0
    • jIrI___  

      Nechtěl bych to. Malá klávesnice, malý displej, malý výkon. Pravda, baterka vydrží delší domu než u klasického ntb. Raději bych si připlatil pár ticsícovek za 13" nebo 14" plnohodnotný ntb, který člověk použije určitě na víc věcí. Třeba u nás na přednáškách jsem netbook viděl snad u dvou lidí. 60% lidi notebooky na přednášky nenosí, ale u většiny vím, že mají klasický ntb, 38% lidí nosí na přednášky klasický ntb a 2% lidí mají netbook.

      0 0
    • kesu  

      používám klasickej buk s 15,4 displayem a na kreslení mám extrení 22LCD.Jako doplněk si myslim že netbook neni špatnej,třeba někam na cesty nebo tak.Ale pro mě pořád vede klasickej buk

      0 0
    • drtyc  

      pulka firmy jede na netbookach. jako pracovni stanice na internet, postu, skype, icq, zridka i word a excel je to dostacujici, protoze ta pulka firmy co to pouziva jako pocitac a pripichne k tomu velkej LCD monitor ma 90% prace formou pripojeni se nekam dal do stroje co jsou v labu, takze pouzitelny to je.

       

      domu na zabavu bych to nechtel a kdyz tak leda nejakej lepsi model az tak kolem 15tis, kde je poradna grafarna a idealne i neco lepsiho nez atom procesor, ale to uz pak neni netbook.

      jinak pokud nejsi typ co stravi po praci, po skole, po nakupovani a komunikaci po netu jeste dalsi 2 hodiny denne hranim her, tak klidne vem netbook.

      znamymu co chtel 12" laptop jsem doporucil kombinaci tusim 8" mini netbooku s velkym integrovanym flash diskem na casty prenaseni k tomu velky externi harddisk, ktery ma certifikaci na droptesty, takze muze spadnout a bude jeste fungovat a k tomu velky LCD. cely se to veslo do 9tis a je nadsenej, protoze to muze tahat fakt uplne kamkoliv na rozdil od 12" laptopu.

      0 0
      • drtyc  

        jo jinak teda 15,4 P4 jeste z doby, kdy netbooky nebyly.

        0 0
    • Tyboo  

      pro sudenty VŠ… mno já sem student VŠ a nemám ani NTB ( trapáááás) a abych řekl pravdu pokud nejsi na koleji tak to ani nepotřebuješ. ve cvičení stejně píšeš do sešitu a abych prouzdal na přednáškách na netu tak to se radši seberu a pojedu domů, protože co bych z té přednášky měl.

      na druhou stranu je to slušná machrovinka. pokud dojíždíš třeba hodinu vlakem tak proč se nekouknout třeba na simpsonovy. ale na ty se můžu v *.avi koukat i na své Nokii N95 s tím že displej je malý a bolí z toho za krkem. doma je to člověku k ničemu protože sedět u toho víc než hodinu je prostě nemožné..

      0 0
      • drtyc  

        tak to se radši seberu a pojedu domů, protože co bych z té přednášky měl.

        a za dve hodiny zacina dalsi na ktere bys mel davat pozor a cesta domu trva 45min MHD + pesi chuze tam kde uz nic nejede.

        0 0
        • hribik A1  

          no vidis, a to ja to domov neurobim za menej nez 2 hodiny…teda hej, s IC za 1:50, ked vsetko ide ako ma, a mam vopred kupeny listok…

          0 0
          • mm  

            to jezdis denne takovou trasu? pokud jo, da se to zvladnout?

            neco podobneho me ceka, tak mam trosku obavy

            0 0
      • Flegmatik  

        Tak nějak :-) Nás je na oboru málo, notebooky tam někdo občas zřídka přinese, když potřebuje něco řešit, ale jinak ne. Nicméně když jsem byl na čumendu na z půlky zaplněné auly jinýho oboru, tak tam už ta penetrace NTB byla vyšší. Jenže zezadu bylo vidět, jak to kdo používá – prostě surfuje na netu nebo kecá po icq. Učitele vůbec neposlouchá a zkrátka z té přednášky moc nemá. A to je prostě ztráta času, surfovat může jinde. Stejně pak přijde na kolej nebo domů a zase vysedává u počítače. Stejně se ty rozvrhy bývají tak úsporné, že chodit do školy je jako pracovat 1/4 úvazek, s tím, že více práce máte stejnak doma. Ale asi se to liší obor od oboru, škola od školy.

        0 0
        • Flegmatik  

          Sakriš, těch slov „stejně“ je tam nějak hodně :-) Ale vzpomněl jsem si ještě, jak kolikrát po chodbách posedávají s NTB lidi, kteří tam dokáží sedět hodinu, dvě i víc a kecají s virtuálními kamárady, přičemž kolem prochází spousta vrstevníků a tedy potenciálních kamarádů :-)

          0 0
        • cekanka  

          Tak je to i na gymplech. U nás ve třídě nosí do školy noťasy čtyři lidi. Já si na něm skutečně píšu (a konečně po mě přečte zápisky i někdo jiný), jeden si píše do sešitu a při tom surfuje. Jeden hraje GTA a čumí na filmy a jeden je profík (Cleevio), který se za to, že má noťas stydí a přitom se tím živí jako král (komu by se nechtělo ve volnu mezi kšefty dělat na stránkách Maximu a ještě za to jako za mimořádnou práci dostat příplatek?).

          0 0
          • jIrI___  

            Stíháš psát mluvené slovo? Tak to pak respect, po tomhle jsem vždycky toužil a jaksi se ne a ne naučit psát všemi deseti :-))

            0 0
            • cekanka  

              Všemi deseti ani zdaleka, ale zatím jsem stihl zapsat všechno. Jenom mě trochu rozhodilo, že sotva jsem se to naučil obstojně na starém ntb, tak šel pryč a musel jsem si zvykat na nové rozložení;-)

              0 0
            • hribik A1  

              hovorene slovo je problem, hlavne ked prednasa zena, pretoze tej ide obvykle huba ako gulomet*. ale bez veskerej pochyby je to daleko rychlejsie, nez pisat perom na lajstro papiera…ak je na prednaske nejaky text premietany na stenu, tak sa to da aj nafotit fotakom, a potom kedtak prepisat z tej fotky…

              *pyta sa chlapec tatka, ze aky je rozdiel medzi puskou a gulometom. ten mu odpoveda: „pozri sa, puska striela tak, ako ked hovorim ja. gulomet striela tak, ako ked hovori tvoja mama“

              0 0
              • Flegmatik  

                Jsou i jiné metody, jak zaznamenat gulomet, aniž by člověk musel ťukat do klávesnice.

                0 0
            • siafu  

              na „normálních“ přednáškách bez grafů, vzorců s tím třeba nemám problém :) teď už moc nepíšu, takže rychlost těžko říci, kdysi dávno se na psacím stroji člověk vypsal při opisu textu skoro na 300 úhozů za minutu (jako dalo se i přes 300, ale to už rostla chybovost opisu a chtělo by víc trénovat), jinak na PC a lepší klávesnici jde psát bez většího úsilí daleko rychleji :D

              0 0
          • Martyss  

            Dost by mě zajímalo, jak někdo stíhá zapisovat při matice…

            0 0
          • Martyss  

            Dost by mě zajímalo, jak někdo stíhá zapisovat při matice…

            0 0
            • cekanka  

              To mě taky. Na M, F a Ch mám sešity.

              0 0
              • Martyss  

                V tom případě nějak nevidím výhodu ládování části poznámek do NTB. Tahat se s NTB místo několika sešitů mi přijde jako nevýhoda.

                0 0
                • cekanka  

                  Vskutku si to myslíš? Asi naskenuju část svého rukopisu a pochopíš, proč si radši píšu na noťasu. Navíc vlastním netbook, takže je to lehčí než štos sešitů (A4 do dějáku, češtiny, angliny, franiny, biosy, ZSV, seminářů a zeměpisu) a tuna krámů v pouzdře (stačí tužka, kružítko, propiska a černý fix). Navíc lze přístroj využít např během volných hodin a využití se našlo také v hodinách hudebky (stejně jsme hudebku neprobírali, tak co; koukali jsme na filmy…) – lepší být potichu a dělat si co chci než řvát na celé kolo a stejně nedělat nic.

                  0 0
                  • Martyss  

                    Pokud používáš sešity na M, F a Ch, tak stejně propisku musíš mít a dle učiva přibalíš kružítko a tužku.

                    Využívání netbooku jako psacího stroje bez externí klávesnice považuji za stejně zrůdné jako sledovat filmy mobilním telefonu…ale na druhou stranu dle chuti každého soudruha:-)

                    Dost by mě překvapilo, kdyby hmotnost sešitů na jednotlivé dny se nějak odlišovala od hmotnosti netbooku. Btw ty po sobě nepřečteš vlastní poznámky?

                    0 0
                    • cekanka  

                      Ale je to lehčí a je více prostoru nehledě na to, že nosit atlas do zemáku již taky není nutno. Já svoje poznámky přečtu, ale ostatní s tím mívají občas krapet problém. Někdo si ode mě chtěl pujčit sešit na opsání po absenci a po pár minutách snahy ho většinou vrátil s tím, že nepřečte ani pár slov. Teď mu pošlu mail a je vymalováno.

                       

                      Vybral jsem celkem ještě solidní ukázku svého zápisu ze zeměpisu (první starý sešit v šuplíku).

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Troufam si tvrdit, ze to mas naspane jeste citelne a hezky. Asi bych sme mel hodit sve zapisky. Na stredni vsechno poctive na papir, na vysce byly tendence si spat neco do notebooku, ale rychle jsme je opustil. Vsechno na prazdne bile A4 a sup s tim do euroslozek. Z papiru se uci lepe a to mi nikdo nevymluvi. Navic si vpripadech akutni nudy muzes kreslit. Osobne jsem rad za kazdy predmet, do ktereho jsou nejake tistene skripta, protze cumet o zkouskovym do nejakeho pdf je neco strasneho(radeji si vse tisknu), z monitoru boli oci a to mam 22" potvoru(notebo­ok 12").

                        0 0
                      • Tyboo  

                        ty krávo:-D:-D to je česky?? lidi běžte všichni na průmyslovky, naučte se psát tiskacím a svět bude o tolik krásnější..:-D

                        0 0
                        • cekanka  

                          Můžu nafotit i moje tiskací písmo, jestli chceš.

                           

                          PS. Radši to nechtěj :-D

                          0 0
                      • Martyss  

                        No když vezmu, že pro sichr bys měl nosit nabíječku. Atlas jsem do školy nikdy nenosil neb byl uložen u ostatních věcí ve škole.

                        Ohledně kvalit písma je to dobrý nápad, ale neřeší to to hlavní. Osobně tímhle vybaven také a nejvíce jsem měl problém s tím, co po mě museli číst učitelé (písemky, diktáty) a to jaksi tohle neřeší. Aby to po mě přečetl spolužák je šlechetné, ale je to až to poslední.

                        Musím dost souhlasit s tím, co píše lukas. Moc si nedokážu představit psaní kvat textu, co jsou na VŠ. Navíc pokud jsem se třeba učil na zkoušku a několik dní od rána do večera jsem počítal příklady, tak jsem byl dost rád, že jsem si odpočnul od monitoru a učil se z papíru. Samozřejmě lze si to vytisknout, ale proč to nepsat na papír rovnou? Hjo to my když měli volno hodinu, tak jsme šli sportovat nebo jsem s někým dali řeč, ale zase když si chce někdo válet zadek u pc..je to jeho věc.

                         
                        0 0
                        • cekanka  

                          U písemek ale nejsem v takové časové tísni jako při diktování dějěpisu. To je fakt kulomet.

                          0 0
                        • cekanka  

                          Váha mého ntb s myší a nabíječkou je 1958 g. Váha osmi sešitů A4 je téměř 1700 g. Atlas má dalších 884. I se samotným penálem váží sešity dohromady přes dvě kila (každý gram dolů dobrý). Ve škole atlasy nemáme, navíc mám atlas vlastní, takže bych ho tam nikdy nenechal. Využití ntb o volné hodině není myšleno jako hraní her, ale jako zformátování zápisků do přijatelnější podoby. Někdy je člověk rád, že stihne o volné aspoň oběd. Navíc je možno si třeba při výkladu z biosy prohlédnout probíranou látku přímo na netu. Například v češtině mám zase třeba veškerou probranou látku a také slohové práce a kompozice a čtenářský deník na jednom místě, takže se můžu ihned domluvit s profesorkou, co by se mělo změnit a nemusím přepisovat dvě ručně psané A4 textu kvůli jednomu nevhodnému odstavci (jakou ta měla radost, že už nemusí luštit moje kompozice s lupou v ruce).

                          Zhruba v dubnu jsem zkusil nosit do školy starý noťas 15". To byla sice tíha, ale zalíbilo se mi to, takže jsem si koupil místo něj netbook a fachčím vesele dál

                          0 0
                          • Martyss  

                            Jak jsem napsal výše, pomůcky na psaní musíš nosit stejně. Opravdu každý den s sebou nosíš bys nosil 8 A4, když odečteš sešity na M, F, CH? Atlas jsem měl vlastní, který jsem nechával ve skříňce. Jestli už teď trávíš celou volnou hodinu formátováním zápisek, tak jsem na tebe zvědav na VŠ.

                            0 0
                      • Jenda  

                        co je , dyt je to normalne citelny – mas negramotny spoluzaky?

                        0 0
                      • madcat  

                        Po delším úsilí jsem rozluštil „černé a hnědé uhlí“ :-) Hrabeš jak KOCOUR! Nicméně nemůžu tvrdit, že by moje písmo bylo nějak výrazně čitelnější…

                        0 0
                        • Flegmatik  

                          Bedřich Hrozný luští:

                          Suroviny – černé a hnědé uhlí – Rusko; – Fe (železná) ruda – Rusko a Švédsko; uran (?) – Finsko a Estonsko; dřevo – Rusko a Skandinávie

                          :-)

                           

                          Jinak si tak říkám, kam to povede, když za chvíli po lidech nepřečteme psaný text. Psané písmo se stále zhoršuje, děti umí psát pěkně ještě tak na prvním stupni ZŠ, pak kvalita rapidně klesá. Vzpomeňte si třeba na svoje rodiče, prarodiče, jak pěkně psali :-) To byl vzor ctnosti napsat pohled krásným písmem.

                            
                          0 0
                          • Jenda  

                            no jo jenze kolik si museli nasi predkove zaznamenat informaci a kolik musis dneska?

                            stejne si absolutne nedovedu predstavit psat si neco do kompa – asi je to tim ze humanitni predmety me nikdy nebraly tak jsem to sulil jak se dalo a prirodovedny proste online nestihne zapisovat ani panbuh s dokonalou znalosti texu.

                            0 0
                          • hribik A1  

                            ano, a ani pred 100 rokmi nepotrebovali auta, mobily a pod., zeby preto, ze vtedajsie tempo doby a dnesne su rozdielne, a prisposobilo sa vzniknutym vymozenostiam?

                            0 0
                            • Flegmatik  

                              To není přeci o tempu, že člověk neumí psát tak, aby to po něm někdo přečetl :-) Nemluvím o žádných vymoženostech dnes a dříve, jen o tom, že si uvědomuju problém nečitelného ručně psaného písma. Až budeš po někom třeba na úřadě chtít, aby ti vypsal pár poznámek, co budeš k nějaké žádosti potřebovat a ty to pak doma nepřečteš, tak si to možná uvědomíme…

                              0 0
                              • hribik A1  

                                ak v minulosti existovala len technologia, dovolujuca urcitu maximalnu rychlost (napr. zapisovania, v tomto pripade – rucne pisanym pismom, pricom stroje vtedy neboli alebo boli malo rozsirene), tak poziadavka okolia na rychlost zapisovania musela byt tomuto prisposobena. no a v dnesnej dobe, ked uz je standartom aj strojove pisanie, a rychle rucne pisanie, sa proste vyzaduje, zapisat toho za stejnu dobu viac, tak to potom na krasopis neostava cas…analogicky, ked trebars pred 200 rokmi po tebe nikto nemohol chcet, aby si za den otocil praha-ostrava a naspat (alebo bratislava-kosice…), lebo nebol sposob, ako to urobit, dneska uz to po tebe pozadovat mozu, pretoze sposob existuje, a tak konsky potah, ako pred 200 rokmi, uz proste nestaci dnesnym poziadavkam (stejne ako aj krasopisom sa casto neda stihat rychlost zapisovania textu, co sa v dobe notebookov vyzaduje…). ked budem chcet zapisat par poznamok z uradu, a casu bude dost, tak citatelne by to snad kazdy napisat vedel – ked aj samymi velkymi tlacenymi pismenami alebo nejako…ak ma casu dost, a nemusi sa ponahlat, je to ina situacia, nez standartne rychlopisanie poznamok na prednaske

                                0 0
                                • drtyc  

                                  no co ja vim, tak rychlost zapisovani textu rucne je na vetsine prednasek naprosto nemozna. od toho jsou to prednasky. tesnopisem by se to asi dalo stihnout. proto se preslo na nahravani na video po domluve s prednasejicim to nekteri dobrovolnici za pouziti technickeho zazemi univerzity provozuji uz nejaky ten patek… pred prednaskou zkontrolovat zapojeni nahrat a po prednasce sestrihat prekodovat a predhodit davu.

                                  0 0
                                  • jIrI___  

                                    Tak to u nás nefunguje :). Člověk celou přednášku jenom solí do sešitu věci co přednášející diktuje a pak z jeho výkladu má hovno, jen dva plně popsané sešity 460 za semestr :-/

                                    0 0
                                  • obda  

                                    Muzu se zeptat – kam ty chodis na skolu?

                                    0 0
                              • pepko  

                                tak toto je urcite o tempe … kedysi studentov na skolach netrapili tolkymi informaciam … ucitel rozpraval, decka pocuvali … dnes sa rozprava rychlo, decka si musia robit poznamky, pretoze ucitelia sa vyzivaju v tom, aby ucili nieco ine ako je v knihach a z toho aj skusali … knihy su dnesny studakom nanic … a tak potom aj vyzera to pismo … kedysi bol predmet krasopis a pekne uhladne pismo sa cenilo viac ako vedomosti, dnes je to opacne … pismo sa hodnoti tak v prvej triede na zakladnej skole …

                                horsie je, ze to zacalo uz pred 20timi rokmi, kedy o pocitacoch v ceskoslovensku nikto nevedel … takze pocitace za to nemozu … ale nastastie dnes uz vacsinou komunikujeme elektronicky, takze mi je uplne jedno ako vyzera moje pismo …

                                0 0
                      • Flegmatik  

                        Tím si se pasoval na třídní „písařku“, která ochotně pošle všem mejl a ostatní mezitím můžou při hodině chrápat :-D

                        0 0
            • hribik A1  

              konkretne to je efektivnejsie na lajstra papiera, ako aj ine predmety, kde prevazuju grafy, obrazce atd.. ale mnohe predmety maju vacsinu textu, a tych par obrazkov si kedtak nakreslis zvlast na zdrap papiera a prilozis nakonec do stosu s vytlacenymi poznamkami. tabulky si vhodne zjednodusis, netreba sa zbytocne zad**avat s oramovaniami, farbami a nezmyslami, daju sa napisat aj do prostych riadkov, polozky oddelit ciarkami alebo radmi ............ bodiek

              0 0
    • Lenka.05  

      Když už tu řešíte ntb…prosím prosím, mrkněte se mi na tohle… ráda bych si pořídila menší ntb s tímto využitím: internet, filmy, fotky (víceméně prohlížení, vážnější úpravy dělám doma na zkalibrovaném monitoru), občas práce (nenáročné aplikace-objednávky a nabídky v office), semtam třeba i nějaká hra…ale já moc nehraju. Doma mám simíky 3, pak nějaké válečné simulátory, co jsme dostali ke graf. kartě u velkého PC :)  S ntb jsem zvyklá povalovat se  v posteli, vzít si ho na víkendy mimo domov, na dovolené… Jako nemusí to být žádná extra bomba, ale úplnou línou mrchu taky nechci, takový ntb mám v práci a jsem z toho na nervy :-)) Jo a menší než těch 13.3 už je pro mě malé.

      0 0
      • mr.antik  

        Mě by asi štval lesklej displej a bílá barva (pokud ráda u počítače svačíš jako já). Na filmy bych chtěl spíš větší displej, ale to už je věc preferencí, jinak jako celek mi to zdá dost dobrý.

        Jinak asi v pohodě, jen pozor když to kupuješ na firmu tak zjistit jak to maj se zárukou…

        0 0
        • Lenka.05  

          Filmy jen večer když není co dělat a tak…spíš na té dovolené nebo víkendech. Takže 13–14" v pohodě na tohle…i na ty fotky, abysme prohlídli kdo co nafotil ten den, koukli na fotky z jiných výletů od kamarádů a tak. Zase větší nechci…velký PC máme a ntb chci spíše skladný a menší (ale ne zas úplně pidi).

          0 0
          • mr.antik  

            jasně, tak jedině ten lesklej displej je venku na  světle naprosto neviditelnej. Nebo třeba ve vlaku/autě, kde se světlo mění. Moc tu módu lesklejch displeju nechápu.

            0 0
            • jIrI___  

              S tím displejem souhlasím, teď už bych jiný než matný displej nechtěl. Jenže ta nabídka ntb s matným displejem je tak strašně omezená… :-(

              0 0
              • pepko  

                matny dispej je nanic … zufaly kontrast, vsetko rozmaznute … hrozne ma z toho boleli oci … leskly dispej ma z toho celkom vyliecil … staci si len najst vhodne miesto, alebo spravne naklopit displej, aby neboli odrazy a potom je kvalita obrazu uplne inde ako na matnom displeji …

                0 0
                • mr.antik  

                  to jo, ale takový místo nenajdu ani u nás v kanclu, ze dvou stran okna, ze třetí strany bílá stěna a z jedný strany chodba (takže by mi každej čuměl na displej :-)

                  0 0
      • drtyc  

        3GB 2sloty to bude znamenat, ze dalsi pamet rozsiris leda tak, ze vyhodis stavajici modul, ale az prestanou stacit 3GB tak uz mozna driv prestane stacit procesor. 5400rpm disk… u toho mozna taky usnes a byva to nejvetsi brzda stavajicich laptopu. wifi se dnes dela uz i a/b/g/n otazka jestli to po dobu zivotonosti toho zarizeni nekde vyuzijes. n je samozrejme rychlejsi novejsi lepsi. sachticku pro rozsirujici pciexpress moduly to nema v popisku a z boku to vypada akorat na ctecky karet, takze pokud budes nekdy potrebovat neco vic od toho laptopu, tak se rozluc s „zapustenym“ z cinskych eshopu i za par korun a misto toho to bude vsechno plandat na dratech nebo primo na ohnutelnych/u­lomitelnych konektorech.

        0 0
      • Martyss  

        Pokud přemýšlíš o sledování filmů, tak bych zvážil velikost displeje. Třinácka mi přijde dost malá.

        0 0
        • pepko  

          presne tak … sledovat film na niecom mensom ako 32" je hrozne :-)))))))

          0 0
          • Lenka.05  

            No asi tak:-)

            Proto uz je uplne jedno, jestli se nekde na cestach divas na 14" nebo 15". Jen ten mensi je skladnejsi. Je fakt, ze pod 10" uz jsou to fakt mrnky. Ale kdyz vezmu, ze v letadle jsem se bavila sledovanim filmu na mp3 sony prehravaci a taky to slo… :-)))

            0 0
            • Martyss  

              No je pravda, že jsem možná zhýčkaný z mojí 26":-) Někdo sleduje filmy na mobilu.  Je to každého věc. Velikost úhlopříčky a tedy i velikost NTB s pohodlím jdou vždy protí sobě. Pouze jsem řekl můj názor… 

              0 0
              • Lenka.05  

                No vsak ano… Treba doma mam 22" LCD (pred casem to bylo uz docela neco – tak velky monitor) a uz si rikam, ze vetsi by me vubec neurazil :))

                0 0
                • jIrI___  

                  Já si teď pořídil 24" monitor a na práci mi naprosto nevyhovuje, je oproti 15,4 ntb, na kterém jsem zvyklý všechno dělat, strašně velký, díky vysokému rozlišení jsou písmenka strašně malá a bolí mě z něho, při dívání se z „paracovní pozice“, oči. Takže putoval k posteli jako TV (pravda, toto byl primární důvod jeho koupě :) ) a k sledování filmů ze vzdálenosti tak 1,5–2 m  je pro ideální.

                  0 0
                  • pepko  

                    to co ty nazyvas idealne by som ja nazval ako absolutne minimum :-)))

                    0 0
                    • pepek  

                      Ano, kdo viděl osvětlení tvého kola, jistě uvěří, že to myslíš  vážně. :-)

                      0 0
                • Martyss  

                  No já přecházel z 17" CRT na 26" LCD. Několik prvních dní jsem z toho byl dost v šoku:-), ale pracuje se mi na této velikosti velmi dobřě. Hlavně na učení na zkoušky je to velké plus. Teď už mám názor, že bych klidně i tu 30" zkousnul:-)

                  0 0
    • Martyss  

      Osobně bych si koupil lowendový notebook s 15 palcovým displejem. Prvotní myšlenka netbooku byla dobrá (levnější a mobilnější alternativa k notebooku). Bohužel realizace je o dost jinde a cenový rozdíl netbooku a lowendového notebooku je velmi malý a dá se snížit pokud využiješ linux. Pro studenta VŠ je plnohodnotnout alternativou k windows. Osobně bych do netbooku šel pouze pokud bych nějak zásadně využil jeho skladnost či větší výdrž.

      0 0
    • palkac  

      netbook s LCD na stůl mi přijde jako dobrá kancelář za málo peněz s možností mobility. Mě na netboocich štve ta malinká klávesnice a hrozný touchpady. Na filmy stačí výkonově a hry nehraju, takže já bych byl při nedostatku financí pro. Jinak můj favorit je Apple Macbook Air. to kombinuje všechno dohoromady :-) Hlavně tu verzi s SSD.

      0 0
    • pepko  

      ktoru letosni novinku to mas na mysli ???

      inak ja na netbook nedam dopustit, uz ho mam vyse roka a vsade kde je malo priestoru na nosenie si ho beriem so sebou … v kombinacii s mobilnym internetom to nema chybu … avsak chce to dokupit velky 9clankovu bateriu …

      ale zase vsade, kde ide clovek autom a nemusi nb moc nosit, ale moze ho kludne polozit, si radsej zoberiem 17" velky nb, to je rozhodne prijemnejsie na klikanie ako nejaky krpaty acet aspire one :-))))

      0 0
    • Bully  

      Je to dobra vec, zena jeden vyhrala letos v obchodaku, proste ji vytahli od pokladny a dali ji to, jinak bychom to nekupovali. Ale na brouzdani po netu, ukazovani fotek tchyni apod. to uplne staci, stejne takhle pouziva jakykoli pocitac vetsina lidi. Ma Fujitsu-Siemens Amilo, novy stal tenkrat 400€, tak jsme si ho nechali :o)

      0 0
    • Kubiczech  

      Taky si pohrávám s myšlenkou netbook pořídit. Notebook vozím pravidelně do školy a tahání se s batohem plným věcí na týden a k tomu přidávat další závaží mi už moc nevoní. Převoz mimo mých zad nesvědčí ani počítači, který se při tomhle tempu brzo rozpadne. Zvažuji, že ho nechám doma na stole a tahat budu něco menšího.

      Otázka je, jestli bude vyhovovat požadavkům: Office do školy, internet+mail, rekreačně filmy a seriály, iTunes hudba,.

      Co myslíte?

      0 0
      • jIrI___  

        Pokud nebudeš mít externí klávesnici a chceš nějak smysluplně pracovat v Office, tak bych pod 12" nešel. V téhle velikosti mi je sympatický třeba HP nebo třeba Dell.

        0 0
        • Kubiczech  

          Jde mi v podstatě jen o psaní zápisek na přednáškách apod. a občasné vytvoření nějaké prezentace do podřadných „in“ předmětů typu management. (: Musím vyzkoušet klavesnici na těch prckách, i když v recenzcích se o nich u některých vyslovují celkem kladně a já mám malé ruce. (:

          Díky za odkaz níže a díky též Klokanovi za názor.

           
          0 0
          • Flegmatik  

            Jóó, prezentace – kdo dneska na škole nedělá prezentace, jako by nebyl :-)) Začínám mít pocit, že vysokoškoláci budou jen odborníci na prezentace v PowerPointu s křivkami končícími v pravým horním rohu.

            0 0
            • jIrI___  

              Tak třeba já jsem udělal v životě jednu jedinou prezentaci a to na střední škole. Na VŠ po nás za 2 roky co tam chodím nechtěli ani jednu.

              0 0
              • Kubiczech  

                …tak se hlavně nezapleť s katedrou národního hospodářství (jestli ji máte). Tam je div, když se něco neprezentuje a nezpracovává v týmech. (: Občas je ale sranda pozorovat, jak originální dokáže kdo vymyslet prezentaci. (:

                0 0
            • Honza729  

              No jo, aspon se uplatnej. Dneska v korporatnich firmach se s PowePointem pracuje casteji nez s Wordem. Muzeme s tim byt nespokojeni, ale doba uz je takova.....

              0 0
      • Martyss  

        Jako doplněk ke stolnímu PC klidně, ale jako náhrada PC na koleji je notebook jasná volba. Poměr cena/výkon je daleko lepší. Navíc u netbooku mám obavu, že zastará daleko dříve než o málo dražší netobook z důvodu nízkého výkonu.

        0 0
        • drtyc  

          netbook zastara v den, kdy adobe vyda novou verzi flashe, ve ktere uz se youtube nepohne bez sekani ;-)

          0 0
          • pepko  

            na netbooku nestiha flash uz dnes … youtube v nizsom rozliseni ano, vo vyssom nie … napriklad archiv tv joj si na netbooku nemam sancu pozriet …

            0 0
            • drtyc  

              adblock,

              flashblock,

              noscript

               

              zivotni minimum na intel atom.

               
              0 0
              • cekanka  

                Podle vás asi netbook rovná se ACER z Mountfieldu a (Bl)EEE…

                0 0
                • drtyc  

                  pc platforma ma kam se podivas atomy.

                  mcbook aero neberu jako netbook

                  arm neni pro 90% civilizace „pocitac“

                  0 0
                  • cekanka  

                    macbook air neberu jako počítač :-) Nejde jenom o atom, ale taky o ostatní výbavu. Atom jde i přetaktovat :-)

                    0 0
                • drtyc  

                  kurna air ne aero

                  0 0
            • geetee  

              to sou pekny kraviny co tu pises: mam eee PC 902 s celeronem (jako tudle kolega nize) a pustim si na tom (s pripojenim na mobilni 3G internet) CT1 zpravy v plne televizni kvalite, zalezi pouze na rychlosti pripojeni -co si muzes spustit.

              0 0
              • pepko  
                 

                no a potom ze vznikaju informacne sumy … CT ide v pohode aj mne … ale skus si pustit archiv tv joj …

                CT pouziva windows media (o tom som nehovoril) to ide v pohode …

                ale v poslednom case stale viac a viac stranok pouziva flashove videa a to je u mna uplne nepozeratelne … (a to mam kablovy internet 20/2mbit :-)))

                0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Třeba já mám už rok ASUS eee 701 (ten vůbec první a nejlevnější model) s celeronem a na věci, který píšeš, stačí. Ale třeba když už máš otevřených několik programů (např. přehrávač hudby, Commander, ICQ) a k tomu dejme tomu Operu s 10 taby, tak už je práce trochu pomalejší – třeba i scrollování v prohlížeči se trhá. Dá se na to zvyknout, ale občas to štve. Když procesor přetaktuju (z původních 630 na 900MHz), tak je eee o poznání svižnější. Filmy jedou v pohodě, zkoušel jsem i HD filmy ve formátu matroska apod. a jede to v pohodě. A dnešní verze s větším rozlišením displeje a procesorem atom (ten je o fous rychlejší) jsou ještě lepší. Takže já dávám za netbook na tyto účely palec nahoru.

        0 0
        • pepko  

          a napriklad bike-forum je v IE na netbooku tiez nepozeratelne … nastastie existuje mozilla a s nou sa toto forum da prevadzkovat …

          taktiez kvalitnejsie videa typu .mkv su tiez nepozeratelne … 720p niektore idu na hrane, 1080p nejdu … treba sa uspokojit iba s dvdripu typu divx alebo xvid v mensom rozliseni … nie zeby som to chcel pozerat v takom rozliseni priamo na tom netbooku, ale napriklad kazdy LCD tv ma VGA vstup, takze som mal pokusy pouzit ho ako prehravac pre domace kino … no neda sa to … treba pockat na platformu ION …

          0 0
      • jIrI___  

        mrkni ;-)

        0 0
    • gamster  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • gamster  

      Všem díky za reakce, některé příspěvky mi opravdu něco daly.Ještě se zeptám takto:Ve kterém obchode(e-shopu) v Brně nejraději nakupujete NTB a podobné zboží,teď sem budu chodit na VŠ tak abych to měl jednodušší.Co sem slyšel tak mezi horké favority patří:

      http://www.alza.cz/

      http://www.mironet.cz/

      http://www.alfacomp.cz/php/index.php

      http://www.pcexpert.cz/

      http://www.digitalexpert.cz/

      Pokud máte ještě nějaké návrhy,sem s nimy :)

      0 0
      • jIrI___  

        Nejčastěji beru věci z Alzy. Pokud si chci věc v Brně osahat, tak jdu do Alfacompu. Hodně notebooků k osahání má na prodejně Mironet. K zahození taky není TS Bohemia, kupoval jsem tam PDA a bez problémů.

        0 0
        • gamster  

          Alza mi je celkem sympatická, avšak jsem slyšel že někdo má problémy s reklamací,že ti technici dělají z lidí úplné blbce.Neodůvodněné neuznání reklamace,apod.

          Můžu vědet kde si osaháváš věci v alfe, vždyť tam není žádné předváděcí centrum.Vím že mironet tam ze prá noťasů má, tam už sem byl.

          0 0
          • jIrI___  

            V té Alfě jsem nemyslel zrovna notebooky, ale myši, klávesnice, atd. Můžeš se podívat ještě do gigacompu na Purkyňove, kousek od Skácelky, tam mívají hodně velké slevy a nějaké noťasy na prodejně mají.

            0 0
            • gamster  

              jj, ten giga se mě celkem aj zamlouvá,akorát je tam minimální výběr, našel jsem jenom samý HP.nic víc, nic míň

              0 0
    • Kubiczech  

      Když už tu tohle vlákno je… (: Výše jsem se zmiňoval, že uvažuji o netbooku jako o společníku na týden ve škole, na přednášky apod. Použití – Office, internet, filmy, hudba. Doma bych ho doplňoval současným klasickým (byť už postarším) notebookem. Zalíbil se mi HP MiniBook 5101. Dneska jsem narazil na Asus Ul 30A, který je váhově, výdrží podobný netbooku, rozměrově trochu větší a výkonnější. Ten bych vzal jako jediný stroj, tj. a převážení i domácí použití. Později s externí mechanikou a větším monitorem.

      Je vás tu dost, co tomu rozumíte. Já tomu moc nerozumím, jsem „jen“ bežný uživatel a technický popis mi toho moc neřekne. Co si o tom myslíte? Blbost?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.