• Volf

    Dost bylo hádání a tak jen prosím vynechte všechny sváry a věci ve kterých se někteří z nás neshodnou s jinými a jen tak popusťte svá básnická střeva.

    Pro mě osobně jsou Vánoce synonymem vanilkových rohlíčků a již od mala určitého tajemna a hlavně radosti. Kdysi z dárků, které jsem dostal, pak z dárků které jsem dal, potom spoustu let z rozzářených očí mé dcery a dneska spíš o tom, že jsem se ve zdraví dožil a moji blízcí také.

    0 0
    • jIrI___  

      Pro mě jsou Vánoce jedno z nepokrytečtějších období vůbec. Všichni na sebe jsou milí, mají se rádi, usmívají se na všechny kolem a přitom v nitru všech dřímají stejné nenávistné pocity jako v jiných období, kdy to ale dávají najevo a nehážou kolem sebe úsměvy na všechny strany.

      Pak Vánoční zmatky, v obchodech narvané, lidi se perou o poslední slevněné kolekce. Doma pak stresy s vánočním úklidem, všechno honem, honem. Do toho se peče cukroví, nervozita ve vzduchu jako by se dala krájet. Pak stačí jedno neopatrně zvolené slovo a začnou úplně zbytečné hádky. Vánoce prostě moc nemusím.

      0 0
      • Polo21  

        z druhym odstavcom plne suhlasim, plus by som pridal ze v tom vidim hlavne zbytocne plytvanie a myslim ze bez vianoc by nasa planeta trpela o kusok menej

        0 0
        • ememem  

          proti gustu ziadny disputat ale docela vas oboch aj s jirim lutujem, museli ste mat blbe detsvo…

          skuste sa nad tym zamysliet a uzite si ich resp. nechajte uzit svoje okolie lebo s tymto postojom ich poseriete aj tym co s vami byvaju v jednom byte.

          0 0
          • gazman  

            Takže by měli nahodit umělé úsměvy a tvářit se šťastně,každý to má jinak.Pochop,lidi jsou různí.

            0 0
          • Polo21  

            to nieje o detstve, ale ked pocujem slovo vianoce tak ako prve mi prebehnu popred oci dolariky, samozrejme ze ich oslavujeme aj u nas a myslim ze ich nikomu nekazim vratane seba

            0 0
            • M_ishak  

              Hochu, tak to si piš, že je to hodně o dětství – hodně to poznamená člověka na celý život. Pokuds to prožíval a tedy i nyní prožíváš jinak, tak si šťastlivec. Ovšem já mám Vánoce spojené jen s každoročním zklamáním a nasraností, když jsem rok co rok chtěl autodráhu nebo kolo, a rok co rok sem dostal místo toho nějakou kravinu a nezbylo mi než se smířit se skutečností, že zas minimálně rok budu jak trotl jezdit na holčičí plečce.

              Ale zas na druhou stranu je to zkušenost, na základě které svojím děckám (pokud někdy nějaké budou :O) snesu modré z nebe, protože vím, jaký je to opruz, když děcko nedostane to, co si třeba rok přeje a s čím víceméně počítá, zatímco ostatní ve třídě básní, jak se jim které přání vyplnilo.

              0 0
              • maajkee  

                Měl jsem to stejný a je zvláštní, že já jsem naopak za to rád, jako mladej jsem spolužákům záviděl co všechno dostali a já zas prd, jenže oni si toho zase většinou něuměli vůbec vážit, ve 15 letech jsem začal chodit na všdechny možný brigády a dodatečně si pořizoval všechno co jsme kdy chtěl, počítač, horský kolo a vždycky jsem si každý věci nesmírně vážil.

                Vím jak jsou nějaký lidi teď překvapená z toho, že jsou dospělý a najednou jim nic nikdo zadarmo nedá.

                Samozřejmě, že až budu mít děti budu jim taky chtít dát všechno co já neměl, ale doufám, že to nebudu přehánět a nerozmazlím je.

                0 0
              • mastihuba  

                todle je hodně smutná realita ze které dnes plyne všechen ten shon, půjčky,zadlužení… jsem rád že u nás v rodině to takhle nebylo. Byla půlnoční, první svátek, druhej svátek a tradá na lyže. Člověk neměl čas přemejšlet jestli něco dostal nebo nedostal. seznamy ježíškovy už si tak nějak nepamatuju.

                0 0
                • drtyc  

                  seznamy jeziskovi ve vytvarce ve skole, takze treba za sociku ta skola ke konzumu v mym pripade vychovavala, ale zase v obchodech nebylo jak ten konzum realizovat… problem je ted prechod do uplne jine doby.

                  0 0
              • jizby  

                Jestli jsi byl jen zklamaný z dárků, tak to jsi na tom ještě dobře. Jestli…

                Žijí u nás i týrané děti a není jich málo. Udává se, že v naší společnosti je jich 5–10% podle toho kde se udělá ta čára. Podobně děti alkoholiků, nebo ty, které řeší problém morální integrity svých bližních. Jako již dospělí lidé jsou i zde mezi námi a na čele ani v infu to napsané nemají. Uvnitř sebe ano.

                A jejich názor na Vánoce bude jiný, tady asi nezazní…

                0 0
      • beeker  

        1*

        Dobře ty, díky tobě to nemusím psát, asi jsi ze stejného kraje :-DD

        0 0
      • mates555  

        tohle si ale z Vánoc lidi dělaj sami…u nás to třeba nejsou svátky umytých oken,nakupová­ní,přežírání a nevím čeho všeho…ale prostě pár klidných dní ke konci roku…24.večer kapr a takový ty normální zvyky…25, vyschlá husa na obět u babičky a dědy…26.záleží na situaci…atd…ná­kupním centrům apod se obloukem vyhejbám a jen se prostě snažím nic neřešit…takže se na ně těším…

        na druhou stranu nemám rád když se na tom snaží lidi vydělat apod. …že jsou ty Vánoce,tak…eh­m..to ne…

        ale jak jsou lidi různí tak jsou různé i jejich Vánoce a každýmu určitě přinášejí něco jinýho…

        0 0
        • jIrI___  

          „a jen se prostě snažím nic neřešit“ Takhle se to taky snažím dělat, jenže tím právě vznikají všechny ty konflikty a hádky :-D

          0 0
          • Medunka  

            chce to se odstěhovat od rodičů

            0 0
            • maajkee  

              jj, asi tak, ono potom na ty rodiče začně člověk koukat jinak a začně je mít i o hodně víc rád a víc jich vážit.

              0 0
            • nox159  

              zrovna na tom pracuju :D spis odtehovávám rodiče ale kvuli těm vánocům to nestihnu do noveho roku :(

              0 0
            • kyl  

              Pokud to jde Medunko se odstěhovat,já třeba žiju s matkou o kterou se musím postarat protože skoro nechodí(obrna v mládí),jsem svobodnej,žádná o mě nikdy nestála a ne že bych se nesnažil.Doteď jsem měl dobrou kamarádku která žila i smalím klukem sama,vztahy jí taky nějak nevycházely,otec dítěte alkoholik,násilník apod.,šel do vězení,další co si našla,skoro to samé,takže po roce ho vyhodila za asistence policie.Sama moc velkou výplatu nemá,sežere to hypotéka a složenky,pomáhal jsem jí jak se dalo,ať už to bylo kolo pro kluka,mobil,pomoct s jakoukoliv prací nebo i nepřímo finančně(že sem jí řekl že to stálo mnohem míň než byla skutečnost),ne­lituju toho ale co z toho mám,jsem dál sám,vrátila se k tomu prvnímu.Nejhorší je že děláme i v jedné firmě,oba tu práci potřebujeme(mám to jen 50m od dveří).Přestáváme si rozumět,ona nechápe co cítím,nebo ani nechce,problémy druhých ji nezajímají,má svoje.Takže jaké já můžu mít Vánoce,nebo vlastně celej život.Stromek jsem nestrojil už 12let.

              0 0
              • maajkee  

                No a řekls jí někdy přímo co kní cítíš a že bys s ní chtěl žít? Jestli ne, tak to je potom těžký.

                0 0
                • kyl  

                  Né jednou ale asi marně,je ve mě asi něco co je odrazuje,je jasný že sme se občas pro něco trochu pohádali ale většinou běžné věci kdy má jeden mizernou náladu a druhej se do toho nějak nevhodně projeví.

                  0 0
                  • maajkee  

                    No jo, tyle malý neschody většinou napraví kvalitní sex :) jak jsou malý neschody a žádnej sex, tak je to na prd :(

                    0 0
                  • jizby  

                    ujasni si svoje šance a pak se rozhodni, zda budeš o úspěch u ní bojovat, nebo ji pustíš z hlavy. Ať jedno, nebo druhé – řeš rázně. Taková drobná péče a vyčkávání na její přízeň nikam nevede. Nedočkáš se a čas Ti taky běží. Hlavně ji přestaň pomáhat. Tím svoje šance u ní jen zhoršuješ.

                    0 0
        • Roxyman  

          sakra ta vyschlá husa to je hřích…ale zjevně se tím bavíš :-)

          0 0
        • Mr.Duck  

          přesně s to vystih hele :-)

          0 0
      • maajkee  

        Hmm, možná proto že jsi třeba pokrytec sám ty. Já se teda k lidem chovám pořád stejně, na vánoce do hypermarketů už nelezu, doma rozhodně neuklízím víc než normálně.

        Jde o to jaký si to uděláš hlavě ty sám!

        0 0
        • jIrI___  

          Jak už jsem psal výš. Já se taky chovám normálně, neuklízím víc než normálně a na lidi, které nemám v oblibě se taky neusmívám víc než normálně. A právě tady vznikají ty konflikty! A jídlo si někdy nakoupit zajít musím :)

          0 0
          • maajkee  

            Tak existujou malý obchůdky, kde maj sice potraviny o 10% dražší než v hypermarketu, ale zase tam není narváno. Já mám asi 300m od baráku „Konzum Kruh“ a nenakupuju skoro nikde jinde :) akorát jednou za měsíc v makru zásoby domů :)

            0 0
            • karliner  

              Ty jsi teda týpek, to ti řeknu :-)

              0 0
            • jIrI___  

              Pravda, jenže v těch malých obchůdcích nehodlám platit za 2 dny staré rohlíky a 1,5 l slazenou Mattonku za 25 Kč. Navíc pokud člověk bydlí na vesnici, tak tam prostě obchody před Vánocemi zavřou a otevřou až po novém roce :)

              0 0
              • maajkee  

                No však tak by to mělo bejt. Příjde mi odst velká zhovadělost že maj obchody otevřeno ještě 24.12. hnus.

                Ještě se mi nestalo že bych v malým obchodě kam chodím měli 2 dny starý rohlíky, oni jich právě neobjednávaj kvanta aby jim to zbylo. Když jdu třeba občas do lidlu, tak tam maj sice čerstvý housky za korunu, ale velikost jak pro panenky :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  to je ono! optimalizace zásob a just-in-time! když se to tak vezme, tak řídit malej kšeft je větší věda, než vést *market. prodavač/vlastník musí mít větší zkušenosti s přímým marketingem a jeho sociální schopnosti sou diametrálně vyvinutější proti doplňovačům regálů.

                  0 0
                  • přišlapávač  

                    myslíš si že super/hypermarkety maj spatne resene zasobovani skrze informacni ctecky na pokladnach, ktere ihned odesilaji udaje z kodu primo dodavateli o stavu zasob jak v regalech tak ve skladu??? :-)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      :-D to není umění, kópit vagón špeku, když vidíš změnu spotřeby zásob na pc. maloobchodník toto musí umět odhadnout a řídit stav zásob na základě vlastních znalostí a zkušeností.

                      babka prostě mrkne do poličky a ví, že má objednat jogurt a štryclu chleba pro maajkee-ho, páč donde hladné ze zkóšky ;-)

                      0 0
                      • maajkee  

                        jj, přesně tak :)

                        0 0
                      • přišlapávač  

                        mel jsem jen pocit, ze Ti pripada zasobovani maloobchodu vice efektivni ;-)

                        0 0
                      • mastihuba  

                        vzhledem k tomu že jsem si vyzkoušel koukat do regálu a při první příležitosti zavedl sledování zásob na pc si dovolim tvrdit, že jakejkoliv cit je pomalej vůči dobře zavedenýmu systému, kterej ti vyjede hotový objednávky k dodavatelům ještě než k tomu regálu přijdeš. :)

                        0 0
                • Flegmatik  

                  No, nedělal bych si iluze o těch malých krámcích, jakože mají něco kvalitnějšího… Záleží tedy na majiteli, ale dost z nich se to snaží ošulit kde se dá. Znám jednoho řezníka, který má monopol ve 2tisícové vesnici a ten když vypráví, co s tím masem dělá, tak mě přechází chuť. To samý jinde v potravinách – upadne jim rohlík na zem, ale dají ho zpátky (odpoledne ho ještě někdo může koupit), zelenina, mléčné výrobky a další věci – nakupovaný v hypermarketech, Makru apod., když je mají v akci (nakoupí za 10 Kč, prodají za 18 Kč)… Takže jako trochu reality, ne si zbytečně malé krámky idealizovat.

                  0 0
                  • PKQ  

                    to s tím upadlým pečivem na zem a hozeným zpátky jsem už viděl xkrát i v hypermarke­tech :-D

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      dobrá hospodyňka aj pro pírko přes plot hépne

                      0 0
                    • Flegmatik  

                      To nepopírám, já teda ještě ne, většinou to vyhodí, protože 0,90 Kč je pro nic. Spíš mě tam serou lidi, kteří než vezmou jeden rohlík/housku, tak jich pět prošmataj, jestli náhodou není v nějaký poklad… A pořádně to prohrabou, aby si vzali ty starší spodní :-) 5 minut tam stráví. To bych je vždycky nakopal. Ale lepší nevědět… Hnusáků bezďáků se soplem u nosu a chrchláním… Ble, nebudu rozvádět.

                      0 0
                  • maajkee  

                    Je vidět, že neznáš historii minimálně zeleniny a ovoce prodáváne v hypermarketech, několik dnů v kamionech, napuštěný všim možným, aby to těch několik dní vypadlo jako „zdraví“. Ve většině malých zelenin, berou zeleninu a ovoce od domácích dodavatelů, není tak pěkný, ale zato chutnější, samozřejmě taky dražší, ale já si rád připlatím. Třeba salámy, když jsem nědky koupil něco v albertu, nebo v tescu tak jsem se nestačil divit, co vody se z toho vyplavilo než jsem to vůbec přines domů.

                    Brácha je řezník, češi vymysleli spoustu vynálezů a maj na to i patenty, jak z 50kq šunky, trochu vodních řas a 50 litrů vody udělat 100kg šunky, tahle výroba ale stojí nemalý peníze, to si malý živnostníci, řezníci nemůžou dovolit a vyráběj to poctivě, samozřejmě zase dráž. A tak jeto se vším.

                    Hurá do supermarketů, kašlat na malý obchody s českýma výrobkama, vždyť jsou drahý!

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Už vidím, jak domácí dodavatel teď v zimě dodává do malých obchodů ananasy nebo třeba rajčata :-D. Já bych to zas tak nehrotil.

                      0 0
                      • maajkee  

                        No však já jsem taky u nás v zelenine žádný ananasy a rajčata neviděl :) Ananasy a rajčata bysme v zimě v našem podnebným pásmu ani neměli konzumovat, máme tady spoustu jiný dobrý zeleniny. a nebo si v létě zavařit nějaký dobrý rajčata do sklenic a v zimě si to akorát pěkně ohřát k těstovinám, ach ta moje zlatá přítulka :)

                        0 0
                        • kali222  

                          koukate na rady ptáka votviráka a zavarujete podle receptů Přemeta Prkeného Podlahy? :)

                          0 0
                        • Flegmatik  

                          No vidíš, my ještě koncem listopadu jedli naše papriky, který tam tak nějak přečkaly ve skleníku… Naše, jakože domácí pěstírna :-) Ale jak píše Jiří, zase to tak nehrotit, stejně všichni umřeme.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            tomu říkám optimistická tečka za tím naším povídáním.

                            0 0
                          • maajkee  

                            však já to nehrotím, kdybych to fakt hrotil, tak mě tady budou všichni nenávidět :) Sice všichni umřeme, ale jde o to s jakým pocitem :)

                            0 0
                            • Flegmatik  

                              Zpátky k Vánocům. Se omlouvám zakladateli za pár příspěvků mimo téma.

                              0 0
                    • karliner  

                      Tak to je vtip dne, že malé krámky nakupují zeleninu a ovoce od domácích dodavatelů :-))) Tedy pokud za domácí dodavatele nepovažuješ velkotržnice v Lipencích nebo Ruzyni.

                      0 0
                      • Medunka  

                        To, že si to neviděl na vlastní oči, neznamená, že to neexistuje.

                        U nás v zapadákově je řezník, který dokáže pokrýt nároky půlky vesnice, která neholduje supermárketům. Je pravda, že zvířata nakupuje, ale taky od malých chovatelů, žádné velkochovna, ale poráží a porcuje je sám.

                        Je tam pekárna, která kdysi začínala pouze s chlebem a pro zájem rozšířila výrobnu a počet produktů.

                        Oba dva podnikatelé nemají potřebu nikoho šidit, páč zrovna na té vesnici je to dost o tom, že jednou uděláš botu a už se z toho nedostaneš a podnikání můžeš zavřít.

                        Jsou zde potraviny, které berou a prodávají výrobky právě od těchto podnikatelů a není problém zde přeprodávat i ovoce a zeleninu, pokud máš doma nadbytek – odkoupí to od tebe a prodají.

                        Na vesnicích se víc než ve velkoměstech ctí kvalita před kvantitou a lidi si radši připlatí korunu dvě, aby měli kvalitní potvraviny, než nějaké napodobeniny.

                        0 0
                        • karliner  

                          Ale jo, věřím, že sem tam to fungovat může, v Davli je taky šikovný řezník a zelenina u nás vedle prodává český česnek a cibuli a keřkovské rohlíčky. Ale drtivá většina malých zelenin bere ze stejných zdrojů, jako hypermarkety, jen jim to nevozí po kamionech, ale Aviema nebo Transitem. U řezníků nebo pekáren je to trochu jinak, tam ten podíl domácí výroby je vyšší, ale že si řezník koupí prase od Franty a udělá z něj klobásy je dost iluzorní, protože kdyby měl Franta oběhat všechna razítka, kontroly a povolení, tak by jeho pár vepříků ročně vyšlo řezníka dráž, než lanýže…

                          0 0
                        • drtyc  

                          to ze existuje jeden kramek v CR, kde to tak funguje neznamena, ze ty ostatni tak funguji taky. a uz vubec nechapu proc bych mel jet pres pul sveta kraj do takovyho kramu nakupovat.

                          obzvlast, kdyz vlezu do malyho kramku a je tam na vsem napsany ARO (makro znacka pro neznale) a pak takovy co prejedou od makra k lidlu. vylezou z dodavky dva borci dojedou kazdej se svym vozikem k regalu s rajcatama nalozi plnej kosik maximalnim odberem na kosik a neco navic, protoze pokladni pokud je neobslouzi tak se asertivne nehnou z mista zablokuji pokladnu a budou soutezit kdo dyl vydrzi a otocit nalozi do auta a otoci to jeste jednou… a pak vidis ty samy prepravky na zelnaku a pripadne nekde v kotehulkach. a proc bych mel chodit na zelnak a priplacet na tech rajcatech tomu prekupnikovi, kdyz mam lidl 3× bliz nez zelnak a nehrozi, ze by v tom lidlu skladovali v nevhodnych podminkach a neotluce se to dalsi prepravou…

                          a bonus jsou vanocni trhy a nakupy veci z polska/ciny/…

                          0 0
                          • maajkee  

                            „to ze existuje jeden kramek v CR“

                            To je kec jak svině, promiň, těch krámků je poměrně hodně a poměrně hodně jich vzniká, protože stále víc lidí chápe, že kvantita není lepší než kvalita.

                            0 0
                            • přišlapávač  

                              provozujete nějakej? :-)

                              0 0
                            • nox159  

                              uprimne ja si koupim raci 10 rohliku z kauflandu za 0,90Kč nez 4 rohliky z maleho kramku za 2,50Kč jako 10ti rohliku se najim vic jak 4 za stejnou cenu, a s kvalitou to muze byt podobne nebo rozdilne ale o to se nestaram hlavne at jsou mekke a primo na nich nevidim ze se valeli po zemi tak sem spokojeny :)

                              0 0
                              • kolda  

                                tomu rikam pristup, zrat sracky, hlavne ze jsou levny a je toho hodne…

                                diky tomu je situace v potravinach u nas tak tristni a vyrobci si dovoli prasarny neskutecnyho kalibru.

                                ale je to kazdyho volba.

                                0 0
                                • nox159  

                                  pišeš že sracky… ale kdybych pred tebe dal 2 rohliky z lidlu a 2 z pekarny tak nepoznas rozdil ;-)

                                  0 0
                                  • kolda  

                                    rohliky nejsou ten spravny priklad…

                                    a neni to ani hypermarket vs. maly obchod.

                                    je to o tom, ze soucasny spotrebitelsky chovani je postaveny na cene a kvantite… tzn. nejvetsi terno je koupit si karton mrazenych kurat za 40 kč/kg a x kilo parku za tutez cenu, nez za stejny prachy polovicku normalni kvality.

                                    jasne, mas toho 2× min, ale misto steroidu, soji, strouhanky,vody jis maso.

                                    docela me udivuje, ze to spouste lidi nedochazi, ze soucasna cenova uroven proste neni normalni.

                                    0 0
                                    • Lišák  

                                      Problém je ovšem to, jak poznat, že za dvojnásobnou cenu kupuju kvalitu a ne ten samý šmejd :-/

                                      0 0
                                      • kolda  

                                        od toho mas chutove bunky, musi byt ovsem funcni :)

                                        0 0
                                        • drtyc  

                                          nesouhlas. chemie dokaze divy. odzkouseno na vlastni kuzi. je to jak s audiofilama. cca 1% populace pozna.

                                          0 0
                                        • Lišák  

                                          Souhlas s drtycem výše.

                                          0 0
                                  • maajkee  

                                    Ty vole, tys upad! pečivo z lidlu to je odpad, hnus, je vidět, že jsi asi nikdy nežral poctivý čerstvý, voňavý rohlíky přímo z pekárny. Naštěstí tady v HK, takových malých pekáren máme dost.

                                    Já si radši koupím 4 poctivý, velký, křupavý rohlíky za 15 korun, než 8 hnusnejch z lidlu za 8 korun.

                                    To jako fakt promiň, přesně takový lidi jako jseš ty nesnáším.

                                    0 0
                                    • Polka  

                                      Tak rohliku se musim zastat teda. Jakej vodpad? Dyt sou to klasicky rohliky, akorat nejsou teply a krupavy (i kdyz mozna rano v sedm jo…nevim). Mel jsem kdysi ochutnavku primo z pekarny a jinej rozdil nez v teplote a krupavosti tam nevidim.

                                      Asi u vas mate naky kralovsky pekarny, kde jsou rohlicky obzvlaste vypecene :)

                                      0 0
                                      • maajkee  

                                        Tak asi jo, miluju když jdu po noční z práce domů a koupím si ručně pletený velký křupavý, do zlatova upečený housky, bohatě sypaný solí a kmínem. jedna stojí sice 6 korun, ale stačej mně 2 a je to krása.

                                        Kvalitní zboží musí člověk totož hledat. Jasný, dá se zvyknout i na rohlíky z lídlu, člověk už si pak i říká, že jsou dobrý, ale jen do doby než ochutná opravdovej rohlík :)

                                        0 0
                                        • Polka  

                                          Tak opravdovej rohlik v tvem pojeti bych v nasi mestske casti asi tezko nasel, bohuzel, o zadne takove pekarne nevim, jinak bych tam davno jezdil, pletynky mam taky rad.

                                          0 0
                                          • maajkee  

                                            Tak to je škoda, já bydlím taky ve městě a přesto ty pekárny a pekárničky tady jsou, chce to jen hledat, nebo dostat od někoho dobrej tip.

                                            0 0
                                            • Polka  

                                              Ale tak mame tady misto toho peknou malou cukrarnicku, kde je takova inovativni pani majitelka, ktera porad vymysli naky novy dobrutky, ktery si sami pecou. V jednom rodinnym baraku zase delaj dobry cerstvy chlebicky a tuhletu studenou kuchyni. Asi nemuzem mit vsechno :)

                                              0 0
                                              • maajkee  

                                                Tak to je taky super, já tady zas nemám v okolí cukrárnu :)

                                                0 0
                                          • drtyc  

                                            golem udolni? i kdyz ten uz asi neexistuje. a kdo vi jestli maji vubec mistni pekarnu a nedovazi taky kdo vi odkud a jak pecou jsem nezkousel.

                                            0 0
                                    • nox159  

                                      3× do tydne chodim do pekarny a klasicke rohliky tak maji uplne stejne jak a kaufu lidlu nebo tesku. Ostatni pecivo kupuju v pekarne protoze to mam pri ceste do prace.

                                      jinak jak tak uvaztuju mozna je problem v tom vasem lidlu ze tam delaji sracky a ne u me ze nepoznam rohlik z pekarny a marketu protoze u nas treba maji stejne kdezto u vas mate treba lidl hodne spatny ;-)

                                      0 0
                                      • maajkee  

                                        blá blá blá bláá, nemá to cenu :)

                                        0 0
                                        • nox159  

                                          ja se jen ptam ;-) jak ty muzes hodnotit jake tu ja mam rohliky? to ze ty mas nejspis blbou zkusenost z vetsimi obchody tam u vas, nemusi to byt na 100% stejne tady u nas :)

                                          treba „moje“ rohliky z kaufu muzou byt vetsi jak ty tvoje z pekarny muzou byt taky chutnejsi… :)

                                          0 0
                                          • maajkee  

                                            Ne, vyloučeno.

                                            0 0
                                            • nox159  

                                              jak to muzes tak jednoznacne rict?

                                              0 0
                                              • maajkee  

                                                Můžu, protože jsem chytrej kluk ;) a konec debat :)

                                                0 0
                                                • nox159  

                                                  tim co si tedka napsal si to fakt skoncil – nema cenu dal neco resit. protoze ty si chytrej kluk, pecivo ti pecou skoro na zahrade, kravu maji sousedi a proto mliko kupujes v makru a do konzumu kruh chodik kvuli pani vere co ti dava přátelskou přirážku 30% na veci ktere nakoupi v tom makru… :) sem rád že žiješ podle tebe zdravě a ze se jiste dožijes vetšího věku než ja.

                                                  Já si užiju jizdu na lepsim biku kdežto si si uzijes lepsi rohliky, takže sme na tom asi podobne a každy je spokojeny s tim jak zije :)

                                                  štastné a veselé vánoce :)

                                                  0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Ne, nežiju zdravě, tím že si kupuju lepší rohlíky z pekárny, na tom není nic zdravějšího. Kdyby měl soused krávu na zahradě, budu k němu určitě chodit pro mlíko, ale nejbližší soukromej dodavatle, ke keterýmu občas jedu pro pravý kravský mlíko je 15km daleko.

                                                    To kolika let se dožijem nikdo neví, spousta lidí co žije zdravě, umře dřív než alkoholici co hulej 2 krabky děnně, tak to prostě je.

                                                    A je dost zajímavý, že si užiješ jízdu na lepším bajku, ale jelikož ho nemáš ani v profilu, tak stejně nikdo neví jakej vlastně máš :)

                                                    Mimochodem, já si užívám spoustu jinejch věcí než rohlíky a jízdu na bajku (kterou, veř mi si fakt užívám). Nejsou všichni lidi jako ty, že nedělaj nic jinýho než choděj do práce a jezděj na kole :)

                                                    0 0
                                            • drtyc  

                                              blá blá blá bláá, nemá to cenu :)

                                              0 0
                                              • maajkee  

                                                hmm, ale já to napsal první, takže jsem morálně vejš, ty už jen papouškuješ :) hehehe

                                                0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      Když si těm rohlíkům dám pořádný flák masa, tak jejich chuť vůbec řešit nemusím. A když rohlík namočím do dobrého sosíku, tak hezky kloužou do krku a pak mi ani nevadí, že původně byly křupavé :-)

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Presne. Rohlík je najlepší k niečomu šťavnatému. Hneď sa mi vynorila pred očami hustá červená kapustnica s klobásou štvrtý krát vychladnutá na mraze a zohriata (aby sme sa držali vianočnej témy).

                                        0 0
                                  • treatt  

                                    Myslis, ze bys nepoznal rozdil mezi kauflanďáckým mašinrohlem a ručním, propečeným rohlíčkem z malé pekárničky? Tak to mi Tě je potom upřímně líto..

                                    0 0
                                    • jIrI___  

                                      Jednu takovou pekárnu máme v Rožnově a abych řekl pravdu, tak rohlíky ze sousedního Albertu mi chutnají víc. Ale třeba takové koblihy, různé sladké/slané pečivo jsou zas mnohem lepší v pekárně. Ale když jsem na nákupu v Albertu a cestou se ještě stavoval do pekárny, to zas ne. Všechno nakoupím v Albertu. Pokud jdu lae čistě jen pro pečivo, jdu pochopitelně do pekárny.

                                      0 0
                                      • maajkee  

                                        Co se týče albertu, jejich pěkný čerstvý teplý pečivo, dělaj každej den vzadu z pečiva zmrazenýho, je to dobrý tak pár hodin a večer už je to gumový jak medvídci.

                                        0 0
                                        • jIrI___  

                                          Mě právě to gumové chutná :). Opečení křupavé rohlíky z pekárny mě škrábou do dásní a strašně drobí :-D

                                          0 0
                                    • maajkee  

                                      jj, přesně tak.

                                      0 0
                                  • ZuzicK  

                                    Asi si ještě nejedl dobrý rohlíky.. osobně ty klasický „gumový“ co se většinou prodávaj nemám ráda, ale z dobrý malý pekárny miluju ;) Znám bohužel i lidi kterejm je to jedno, těch opravdu lituju :)

                                    0 0
                                    • Flegmatik  

                                      I „dobrá malá pekárna“ může dělat rohlíky hnusný. A že jich je dost. Koupí si člověk rohlík, který je tvrdý, při kousnutí mu od huby odpadne spousta drobků (div se nerozpadne celý rohlík) a rozdrápe mu to dásně :-) Můžeš mě litovat, ale tyhle rohlíky osobně nesnáším. A nikde jinde, než v malých pekárnách, jsem na ně zatím nenarazil.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Všechny rohlíky sou hnusný. Záleží na párku a hořčici, který se dají dovnitř.

                                        Žasnu, jak vánoční téma plní diskuze nad rohlíky a masem.

                                        0 0
                                      • jIrI___  

                                        Správný názor :)

                                        jIrI___ || 17.12.2009 15:22:19 || || 147.229.213.xxx

                                        Mě právě to gumové chutná :). Opečení křupavé rohlíky z pekárny mě škrábou do dásní a strašně drobí :-D

                                        0 0
                                        • Flegmatik  

                                          Aspoň někdo je na tom stejně a nelituje lidi, jenž mají chutě a praktičnost trochu jinde :-) Nějaký rozdělování na malé pekárny a super/hypermarkety je mimo, pokud to člověk nemá odzkoušené (v jednom mají super rohlíky, ale chleba a bagety stojí za prd, jinde mají hnusný rohlíky, ale zase chleba je tam lepší, a ve třetím mají hnusný všechno, ale hezkou prodavačku). Je to každýho věc, čemu dává přednost a nějaké lítosti snad nejsou třeba.

                                          0 0
                                      • ZuzicK  

                                        Neříkám, že všechny malý pekárny jsou dobrý, jenom, že existujou. A tebe litovat nemusím, máš na to názor, já si zas doma v sobotu/neděli ráno dám ráda křupavej rohlíček s máslem :) Ale jsou tací kterejm je jedno co sežerou, ty lituju.

                                        0 0
                              • Flegmatik  

                                Jo a nebo pořádný macatý koblihy z pekařství Globusu za 3,50 (oproti menším, oschlým koblihám přímo z „malé“ pekárny za 7,90).

                                0 0
                                • nox159  

                                  asi tak nejak :)

                                  0 0
                                • maajkee  

                                  Globus, tam je svět ještě v pořádku :)))

                                  jéžiši marjá, kam ten svět spěje?!

                                  0 0
                                  • Medunka  

                                    v Globusu jsem pečivo koupila jednou, druhý den bylo zelené

                                    0 0
                                    • drtyc  

                                      uz konecne nekoho napadlo udelat pistaciovou napln koblih misto cokoladove/mar­meladove?

                                      0 0
                                      • Polka  

                                        Merunkovou neznas? Pistaciova musi byt imho peknej kentus.

                                        0 0
                              • jIrI___  

                                Souhlas, vidím to stejně.

                                0 0
                        • treatt  

                          Zapadakov u Tebe asi nebudou Hocpoc, co? :)

                          0 0
                  • karliner  

                    Ten řezník, to jsi popisoval řeznictví ve Zdicích? Mám kousek odtamtud chajdu a jednou jsem si tam zajel, že si koupím klobásky na gril pěkně domácí, z malého řeznictví, žádná Billa v Berouně… Dojel jsem tam a už zvenku nic moc. Uvnitř smrad, jaký jsem nezažil ani v prodejně kozlích hlav na tržišti v Uzbekistánu a prodavačka v zástěře zapatlané tak, že by se za ni styděl i automechanik po generálce V3Sky…

                    Řezník ve Zdicích – never more!

                    0 0
            • Krys  

              Ale v supermarkete je tá socializácia intenzívnejšia. Ale zas, možno tam viac funguje tá anonymita davu. ;)

              0 0
              • maajkee  

                To právě není, tam ty lidi vnimáš jako masu, pohybujícíc se hmotu, kdežto v konzumu Kruh víš že nakoupíš u paní věry, potkáš tam pana emila a slečna jana ti zase nakrájí cihlu na strašně tlustý plátky :)

                0 0
                • nox159  

                  no problem je ,kdyz clovek pracuje treba dela 12ky, prijde vecer domu zjisti ze nema co jist, a vzpomene si na pani věru, ze ta uz je taky doma, diva na telenovelu a ty maš hlad :D

                  0 0
                  • maajkee  

                    Od toho má přítelkyni, který odpoledne zavolá a řekne, lásko, dneska příjdu pozdě z práce, můžeš udělat nějakej malej nákup, díky zlatíčko.

                    Dřív nikde neměli dýl jak do šesti a taky to lidi přežili.

                    0 0
                    • nox159  

                      co kdyz se pritelkyne nevali doma a taky pracuje? ;-)

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Tak máš pracovat ještě víc, abys ji finančně zajistil a ona by se mohla válet doma a obskakovat tě :-D

                        0 0
                        • nox159  

                          mohl bych pracovat i min kdybych nenakupoval v konzumu Kruh kde jsou ceny vyšší ;-) ale jelikož tam nakupovat chci tak musim pracovat vic ale tim padem neni kdy tam nakupovat, takze sem v začarovaném kruhu :D

                          0 0
                          • maajkee  

                            Ale houby, sice to maj o 10% dražší, ale nákup tam zabere o hodinu míň než projít hypermarket, takže člověk může dýl pracovat a navíc ušteří i za pohonný hmoty, který spálí po cestě do hypermarketu. Taky do konzumu Kruh chodím většinou pěšky nebo na kole,takže koupím jen to nutný a ne žádný zbytečnosti co nabízej hypermarkety v uličkách jako zboží „V akci“ :)

                            0 0
                            • karliner  

                              Všechno jsi vysvětlil srozumitelně, proč ale ***** tedy jezdíš do toho Makra? :-)

                              0 0
                              • maajkee  

                                Protože to mám hned za barákem, nakoupím tam balík mlík, balík těstovin, basu píva, čerstvou zeleninu a pak měsíc nemusím chodit do žádných hyper super. Pokud možno jezdím do makra v dopoledních hodinách, v pracovní den, kdy tam skoro nikdo není.

                                Je to srozumitelný? :)

                                0 0
                                • karliner  

                                  Právě že vůbec není.

                                  Proč si ty mlíka, piva, těstoviny atd. nekoupíš u paní Věry a slečny Jany v konzumu Kruh? Takhle zdálky to vypadá, že zatímco kážeš vodu, tak sám piješ víno. Sice okázale odmítáš hyper a supermarkety, ale přitom základní potraviny nakupuješ v Makru. Proč?

                                  0 0
                                  • maajkee  

                                    Ty voe, ptáš se znova, i když už jsem ti odpověděl, tak znova, mám to za barákem, mám možnost zajet tam v dopoledních hodinách kdy tam nikdo není, kdybych si koupil 12 mlík u paní věry, tak jich tam buď tolik mít nebude, nebo bych je všechny vykoupil, taky tím že nakoupím jednou za měsíc v tom makru, nemusím pak už absolvovat jiný návštěvy hyper super, jednou za měsíc to přežiju, no a pak můžu navštovat jen uzeniny, pekárny, zeleniny, kde si koupím vždycky akorát tyhle čerstvý věci, který v marketu nekoupím.

                                    Nevidím na tom nic nesrozumitelnýho.

                                    0 0
                                    • karliner  

                                      Neodpověděl. Tvoje argumenty pro Makro:

                                      • mám to za barákem (Konzum Kruh si psal, že máš 300 metrů, vsadimboty, že Makro je dál)
                                      • mám možnost zajet tam v dopoledních hodinách, kdy tam nikdo není(dopoledne v Kruhu zrovna nával asi taky není)
                                      • nakupuju tam mlíko, těstoviny, pivo atd. (v Kruhu jistětaké mají)

                                      Prostě nechápu proč chodíš do Makra pro základní potraviny, který mají úplně stejný v tvém konzumu. Chodíš tam denně, tak kde je problém koupit jednou za 3 dny k pečivu mlíko a pár lahví piva? Podpořil bys lokální podnikatele a ne to nadnárodní Makro. To fakt nechápu vzhledem k tvému odmítání marketů. Pochopil bych, kdybys do Makra chodil nakupovat chlazené krevety, čerstvé ryby, prosciutto vcelku, francouzská vína, holandské sýry atd. prostě věci, které v tvém konzumu nemají, takhle nalézám motivaci k nálupu v Makru pouze v nižší ceně.

                                      0 0
                                      • maajkee  

                                        No vidíš a kvůli ceně to fakt není, akorát prostě nerad tahám těžký tašky s moukou, pivama a mlíkem na kole. nejedzím jen na ten kruh, kousek jinam jezdím pro maso a hend vedle je zelenina, rád už pak kupuju jen tyhle malý věci, jako rohlíky, máslo, sýr, salám, kus masa, cibuly, čensek.

                                        Prostě snažíš se mě zahnat do kouta, jakože nebudu mít protiargumentaci, ale to je marný :)

                                        0 0
                                        • karliner  

                                          Ale houby, kdybych tě chtěl zahnat do kouta, tak už tam dávno jsi :-)))

                                          Prostě jenom odmítáš super, hyper a jiné markety, ale když to je pro tebe výhodné, tak do nich vlezeš, toť vše :-)

                                          Kašleme na to.

                                          0 0
                                          • maajkee  

                                            Aha, já jsem nidke ale nenapsal, že je rezolutně odmítám, jsou situace kdy se hoděj, nebo není zbytí, šlo mi jen o to, aby se upřednostňovali malý obchody.

                                            Ty tady furt vymejšlíš nějaký konspirační teorie :)

                                            0 0
                                            • drtyc  

                                              proc? cim si to zaslouzli?

                                              treba malej kramek 190m od prace. lidl 300m od prace.

                                              kdyz du do lidlu, tak se aspon protahnu vic a nakoupim svacinu levneji.

                                              pokud to vezmu cestou z mesta, tak k malymu kramku musim jit po vypadovce a dychat smrad nejaky 2km proti min frekventovane druhe ceste.

                                              a pokud budu lemra lina, tak pri ceste mam druhej lidl kolem kteryho denne jedu. zajizdka na parkoviste je jen asi 40m

                                              a pak jsou na vyber jeste jiny hypery ktery jsou s 1km zajizdkou na parkoviste od kazdodenni cesty.

                                              u baraku pak mam vecerku, ktera v polovine pripadu zavira driv nez vecer dorazim. pravda z brna se vymotam obcas az mezi 23–01 hodinou… a kdyz uz sem doma, tak se radsi projdu bud do 3× vzdalenejsiho superu nebo do 5× vzdalenejsiho jinyho superu proste protoze jdu akorat pro ty rohliky a nemam problem se projit, kdyz je to stejne kousek.

                                              cim si ty maly kramky zaslouzi mou pozornost?

                                              0 0
                                              • karliner  

                                                Třeba slečně Janě čumí do výstřihu, když mu krájí ementál, to by pochopit šlo :-)

                                                0 0
                                              • Polka  

                                                Ty ses asi typickej pripad konzumniho zabednence :) Taky nakupujeme v Lidlovi, ale pokud chci poradny kvalitni maso, tak si zajedu do Turan k Bublovi. Cenove je to dokonce cca na stejno, kvalita je ale uplne jinde a to obzvlaste na mase poznas, pokud varis. Staci to takto?

                                                0 0
                                                • Flegmatik  

                                                  Jo, drtyci… budeš muset pro maso jezdit do Ostravy, nic jinýho ti nezbývá, abys nebyl konzumní zabedněnec. Já si mezi svátky tam rychlý výlet na celý den taky udělám :-) Pche, nechápu, jak někdo může jíst jiný maso, než od Bubly :-)) (škoda že nemá Bubla e-shop, by mi to ušetřilo čas).

                                                  0 0
                                                  • Polka  

                                                    Evidentne jsi to vubec nepochopil.

                                                    0 0
                                                  • Flegmatik  

                                                    Já si jen z toho dělám srandu :-) Neboj, vím co máš na mysli. Není nad to mít lokální dobrý zdroj masných výrobků.

                                                    0 0
                                                • drtyc  

                                                  to bude asi tim, ze syrovy maso uz sem 3 nebo uz to budou 4 roky nekoupil, tak tohle neresim. kdo by v dnesni dobe varil. ale v brne na obed je taky o zdravi (dusevni) na vetsine mist. neotravis se, ale psychicky ti to neprida ;-)

                                                  kazdopadne bubla je legenda. naposled jsem o nem slysel jeste v intersparu ve vankovce, kdyz tam borec vykrikoval co to je za hrozny uzeniny a parky. jedine od bubly. ze ty z marketu jsou desny. tak sem mu strcil pod nos nejaky kureci co maji 10% tuku a 86% masa, ale stoji malem 30,– sacek…

                                                  0 0
                                                  • Polka  

                                                    „kdo by v dnesni dobe varil“…tady je videt, ze je to o tom celkovym pristupu, financich, pohodlnosti, ale je to tvoje volba jak tady uz nekdo psal. Ja sem taky driv chodival dennodenne na menicka kdyz sem delal ve meste, ale kdyz to pak clovek porovna co si doma sam navari a to co kolikrat dostane v restauraci, tak je to sice drazsi, zabere to cas (me ale vareni treba bavi), ale ta kvalita je hned jinde a vis z ceho varis, je to pouze na tobe a nemusis se spolihat na ostatni, protoze jak rika jeden muj znamej…„lidi sou kurvy“ ;-)

                                                    0 0
                                                  • drtyc  

                                                    dva roky jsem zkousel hledat menickovou restauraci, kde se da najist… dopadlo to tak, ze sem mel sedy, cerny a seznam smrti a kdyz uz tam bylo kolem 80 podniku, tak jsem odmital hledat dalsi.

                                                    v dobe menicka ~60 jen dva podniky co mely menicka kolem 120 dokazaly dlouhodobe drzet uroven. ostatni byly jak na horske draze a nebo jak sutr na dne.

                                                    at uz ma blbej den obsluha nebo kuchar nebo dobiraji suroviny co jim zbyly a uz nejsou ani treti jakost, serou na tebe, maci prsty v jidle pri roznaseni, nejlepsi byl jeden mesic kdy jsem dvakrat vlezl do afrikany a dvakrat sem dostal spaleny jidlo. 100% fail.

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    Tak tohle se mi u Bilyho konicka (kdyz sme meli firmu na Kotlarsky) nikdy nestalo. Ale ono tam to jidlo bylo/je da se rici „vyhlaseny“ co se tyce cena/kvalita.

                                                    0 0
                                                • Schoscha  

                                                  .

                                                  0 0
                                                • Standa  

                                                  Chtěl bych se zeptat,jak se pozná kvalitní maso? (nedělám si legraci).Já jsem posledních sedm let na syrové stravě a tam je to naprosto jednoduché.Vyčistím tělo,zakončím to alespon týdením půstem a pak přijímám jednotlivé potraviny.Pokud mě něco nevyhovuje(jsem unavený,cítím hlen v puse,při výkonu se rychle zakyselím…atd) tak tyto potraviny prostě nejím.Musel jsem takhle např.vynechat veškeré obiloviny(zahleňují mě),sóju v jakékoliv podobě(pro mé tělo nepotřebný odpad po kterém se cítím unavený a nedokážu se zregenerovat),ba­nány max.jeden denně atd. atd. Když si dám jednou za rok maso při oslavě,tak si druhej den připadám na kole jako mrtvola jak se mi špatně šlape.A proto se zcela vážně ptám,jaký ty na svém těle pociťuješ rozdíl při konzumaci kvalitního masa a toho nekvalitního z marketu.Díky za odpověď

                                                  0 0
                                                  • Polka  

                                                    Moc neverim tomu, ze to myslis fakt vazne. Barva, vune, slozeni (flaxy/maso), jak je maso naporcovane, zda je okorale…no a nakonec ta chut.

                                                    • na svym tele to poznam jednoduse, ze mi to marketovy maso proste leze min,neni to ono
                                                    • nemam vubec zadnej problem po konzumaci masa vyjet na kolo, ba naopak, masopro doplneni energie primo vyhledavam :-)
                                                    0 0
                                                  • Standa  

                                                    to jestli ti maso prospívá,nebo ne a jestli je to dobrý zdroj energie ty nemůžeš posoudit.Toto není myšleno urážlivě,nebo tak něco,ale čistě prakticky a logicky.Na to si musíš dát alespoň tři týdny půst a pak jednotlivé potraviny zkoušet.Pak lze dělat závěry.Já jsem jenom chtěl vědět,jestli např.po mase od řezníka na tom seš líp fyzicky,než po mase z kaufu,nebo jestli tě po mase z marketu bolí hlava,prostě něaký pozorovaný prospěch pro tvé tělo.To,že to poznáš podle barvy,pachu,str­uktury není zas až tak směrodatné.Taková mrkvička vypěstovaná na zahradě a sežraná od všeho možnýho taky nevypadá valně a jak se po ní šlape:-) Takže jestli následně po konzumaci poznáš na sobě rozdíl,tak sem prosím písni.

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    No co na to napsat. Nam „masozravcum“ porad budete vnucovat to, ze to jde i bez masa a ze jedine ta mrkev je ta spravna cesta :) Ja jim od vseho trochu, hlavne to ale musi chutnat, obzvlaste pak to maso…kdyz se dobre nalozi.

                                                    Potrebu porovnavat jak se mi slape po lidl/nelidl mase jsem prozatim nikdy nemel. Pozorovany prospech kvalitniho masa od reznika jsem jiz psal: chut, vzezreni (jime taky ocima), gurmansky zazitek atd.

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Neboj, je to vzájomné. Najhoršie na vegetariánčení a podobných stravovacích zvykoch je ten neustály dohľad a komentáre mäsožravcov. :)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    přesně tak, rok jsem zkoušel vegetariánství, abych měl nějakou zkušenost, když se dohaduju s jinejma vegetariánama :)

                                                    Fakt zajímavý, když nejíte maso, jak se všichni ostatní strašně staraj o to proč ho nejíte a že byste ho měli jíst, a dej si řízek, jé a ty si dáváš zase tohle zelený, no fuj. No a neustále se snažej masožravci obhajovat to že maso žerou a maj tisíc důvodů proč je to správný, naopak jsem to skoro nikdy nezažil :)

                                                    Nicméně poslední dva měsíce, už jsem měl tak strašnou chuť na maso, cejtil jsem se celkově slabší než jako masožravec, na kole se mi jezdilo monhem obtížnějc, no tak to rozsekal jeden pořádnej vepřovej řízek :) CHvíli jsem se cejtil provinile, ale hned druhej den to bylo dobrý.

                                                    Každopádně zkušenost dobrá, obohatil jsem si dost jídelníček o spoustu nemasovejch jídel. Co mě přišlo jako největší přínos, že se mi v době vegetariánství snížil můj vyšší tlak na uplnej ideál a měl jsem krásnou stolici :)

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    Vidis a ja mam zkusenost s presnym opakem. „Masozravcum“ jsou vegetariani u ****** do te doby, dokud jim nezacnou kecat do zradla ;-) Ja to maso nikomu nenutim, tak at mi nikdo nenuti seminka a klicky, protoze clovek neni kralik, ale vsezravec.

                                                    0 0
                                                  • DaSnail  

                                                    to o tom všežravcovi si nemal písať. teraz ťa začnú presviedčať že si neni všežravec ale plodožravec. 8o)

                                                    ináč súhlas.

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Presne tak, človek je všežravec a nie mäsožravec(neživí sa primárne surovým mäsom) :)

                                                    Problém je, že v súčasnosti sa už moc nedá odvolávať na prírodu, pretože väčšina znás konzumuje tepelne upravenú stravu, čo nie je veľmi prírodné.

                                                    Takže ostáva len dúfať, že dietológovia, alebo kto to vlastne skúma dopad stravy na naše zdravie, si robia svoju prácu dobre.

                                                    Základ je vyvážená strava. Tou nie je ani pečená kachna se zelím (mňam) ale ani výhradné stravovanie sa surovou zeleninou (mňam). :)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    chacháá, tak se zkus někdy v restauraci zeptat, „prosím vás, je ta česnečka z vývaru?“ všichni masožravci se na tebe hned sesypou, že jseš magor atd.

                                                    A to že je člověk všežravec ti řekl kdo, smím-li se ptát? :)

                                                    To mě vždycky docela pobaví jak všichni co žerou maso říkaj, člověk je všežravec a basta, ale v 99% to nemaj ničím podložený.

                                                    Naopak je dokázaný, že pračlověk se živil kořínkama a ovocem a taky žil.

                                                    A i když teda člověk žere maso, tak ale jde tu především o ten způsob jak se k němu to maso dostane.

                                                    Maso taky jím, i když poměrně málo, ale nedovolím si jednoznačně říct, co je správně, jestli jíst maso nebo nejíst.

                                                    Kadžopádně bez pojídání masa by člověk neumřel, to je fakt.

                                                    0 0
                                                  • Pebe  

                                                    nemůžeš se přece porovnávat s pračlověkem. Možná jedl jenom kořínky a ovoce protože nebyl schopný si maso ulovit. Jakmile to dokázal tak maso jedl přece. A taky to nemůžeš srovnávat už kvůli průměrné délce života a dalším aspektům.

                                                    Asi stejná argumentace jako že kolo a auta jsou špatná, protože i pračlověk chodil pěšky

                                                    0 0
                                                  • Polka  
                                                    • mas to naky pomateny…nikdo zde nerozporuje pracloveka ziviciho sekorinkama a ovocem
                                                    • to, ze je clovek vsezravec vychazi mimochodem z anatomie lidskehotravi­ciho traktu
                                                    • sam zde pises, ze jis jak maso, tak i jine veci, tak nechapu co ti vadi navsezravcovi. O tom to totiz presne je, jist vsechno, ne pouze neco.
                                                    • kde rikam, co ma kdo jist a co je spravne? :)
                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    to, ze je clovek vsezravec vychazi mimochodem z anatomie lidskeho traviciho traktu

                                                    napiš mi prosím zdroj, ze kterýho jsi tuhle informaci čerpal, díky, jinak nemá absolutně žádnou váhu.

                                                    Je dost zajímavý, že se ten podle tebe travici trakt uzpusobenej na konzumaci masa, s tim masem tak strasně trápí a trvá mu třeba 3 týdny, než dokáže kompletně zpracovat hovězí biftek, a ještě má pak problémy se zácpou, nebo průjmem, přičemž naopak s rstlinou potravou nemá trávicí trakt vůbec žádný problémy.hmm, div­né.

                                                    Tady říkáš co kdo má jíst:

                                                    protoze clovek neni kralik, ale vsezravec.

                                                    to je dost výmluvný.

                                                    Mě na všežravcích nevadí nic, ale jen mě sere, že spousta lidí nemá žádný podložený informace o tomhle a jen plácá.

                                                    Zásadní otázka tady je přece uplně jiná.

                                                    Kdyč člověk dokáže žít bez konzumace masa, proč musí teda musí zabíjet jiný živočichy?

                                                    Tahle otázka mě prostě trápí.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    mimochodem, tělo spálí mnohem víc kalorií tím, že musí rozložit třeba hovězí maso, než mu to maso samo dodá.

                                                    To je docela zvláštní, ne?

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Táto ionformácia nemá žiadnu váhu, pretože si neuviedol jej zdroj.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Přesně tak.

                                                    0 0
                                                  • přišlapávač  

                                                    to by člověk neřekl, co se dá k Vánocům napsat :-) flower power, bursík ecofuel.

                                                    0 0
                                                  • DaSnail  

                                                    masožravci majú aj svoju organizáciu

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    By mě zajímalo, kolik z těch masožravců by dokázalo zabít zvíře…

                                                    0 0
                                                  • Pebe  

                                                    asi záleží jakým způsobem ;-)

                                                    0 0
                                                  • DaSnail  

                                                    96%

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    haha

                                                    0 0
                                                  • gargamel  

                                                    Mě trápí otázka, jak v Mongolsku poznaj mongoloidní děti…

                                                    0 0
                                                  • Polka  
                                                    • ty ses neucil biologii? Necetls lovce mamutu?
                                                    • jak tady napsal Krys, napis prosim odkud jsi cerpal tu travici dobu apod. Janapr. hovezi vubec nezeru, takze jsem z obliga :)
                                                    • je clovek kralik? ma zuby jak kralik? zere odjakziva jen rostlinnoustravu?
                                                    • jak si mam myslet z tveho militantniho postoje, ze neplacas ty? V prverade si zjisti, jak se dela cesnecka.

                                                    A dam ti jeden zajimavy priklad. Pritelkyne tak cca pred 2 roky chtela shodit, nejedla skoro vubec zadny maso, jezdila na kole, evidentne prevazoval vydej nad prijmem a presto nemohla shodit. Dr. Zeithamlova nebo jak se jmenuje ji po mailu napsala, at ji maso, ze ho telo potrebuje, jakozto jine potraviny a covece stal se zazrak, pri pozivani veproveho nejlepe v kombinaci s cokoladou zacala hubnout a to vyrazne. Co ty na to? :-D Predpokladam, ze zase budes chtit nejaky zdroj odkud jsem cerpal.

                                                    0 0
                                                  • Pebe  

                                                    nene, fotku před a po intervenci paní doktorky ;-) ale ne že sem dáš fotku v 8.měsíci a po šestinedělí ;-)

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    K fotkam bych tezko dostal souhlas…musite mi verit nebo se prijet podivat ;-)

                                                    0 0
                                                  • Pebe  

                                                    jo a budeš do nás cpát uzený, kdepáááák, mi raději ty klíčky a semínka :-D

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    Seminka by se tady mozna naky nasly :-D

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    V semínkach je málo toho tetrahydrooného.

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    Jo jo, sezamovy seminka a v nich med s kachnickou ;)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Vůbec, to je samozřejmě pravda, vždyť o tom mluvím, že z masa má člověk mnohem menší příjem, proto je teda málo efektivní, co se týče poměr množství přijatá energie.

                                                    Já za ten rok, co jsem nejedl maso, tak jsem přibral asi 8 kilo.

                                                    S tou česnečkou to moc nechápu, jaks to myslel, pravá česnečka by se podle mě z vývaru dělat neměla, nicméně v 90% hospod a restaurací jí dělaj z masovýho vývaru, aby byla „lepší“

                                                    Můj militantní postoj? opravdu, zjisti si prosím význam toho slova :)

                                                    Já nejsem vegetarián, jen bych chtěl docílit toho aby lidi trochu přemejšleli občas, proč dělaj to a proč tohle, jestli se to nedá dělat jinak. Nesanáším když někdo něco vidí moc jednostranně.

                                                    Ale je to prostě jednoduchý, říct, jíst maso je dobrý a basta. Většina lidí jsou prostě jednoduchý, s tím se dělat nic nedá.

                                                    Hlavní důvod proč člověk žere maso je především ten, že si na to zvyká od malička, návyky se pak těžko odstraňujou. Kdyby tě rodiče vychovali v tom, že maso se nejí, že to není správný, doma byste ho neměli, viděl bys to dneska taky jinak.

                                                    Nikoho nechci odsuzovat, každej ať si žere co chce, ale měli by si lidi uvědomovat, že nějaký zvíře kvůli tomu musí umřít, maso není věc.

                                                    0 0
                                                  • Pebe  

                                                    zvíře je věc = maso je věc ;-)

                                                    jinak česnečka, co mě učila maminka, je špetka soli, aspoň 3 stroužky česneku, majoránka, kmín, chleba nakrájenej na kousky, syrové vajíčko a SÁDLO. To dáš do talíře a přeliješ horkou vodou. Sádlo se rozpustí, vejce se rozmíchá a je z toho ta správná uhlířská česnečka

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    zvíře je věc maximálně podle našich zákonů, doufám, že jsi to tak myslel.

                                                    0 0
                                                  • Pebe  

                                                    taky proto je tam ten smajl

                                                    mě osobně je jedno jak mě kdo nazývá, ale je pravda že sežeru všechno, až na nějaké mořské potvory a hmyz. I to maso si čas od času dám a problém s tím nemám, jatka si u toho nepředstavuju.

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    A tak to ja zas plody more mooooc a rad…

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Píšem si. To je len o trošku zložitejšie ako vietnamská polievka.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    No, na tohle už asi nemáš co říct.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Co taky na to říct: Tím, že nejíš maso, tak máš zřejmě nejen nedostatek protejnů ke stavbě svalů, ale také ti schází i další důležité živiny v mase obsažené. Pokud nemáš svaly, nemáš výkon, nemáš v čem spalovat a váha tak nutně jde nahoru. Pokud ti schází nějaká důležitá živina (jsi podvyživený, ať do sebe cpeš kalorie horem dolem), tělo s ní začne šetřit, zpomalí metabolismus a co pozřeš, to si uložíš, samozřejmě ve formě tuků. V důsledku podvýživy jsi unavený a váha jde samozřejmě nahoru. Takže je to takový začarovaný kruh a sám na sobě jsi to tak popsal – mizerný výkon, únava a tloustnutí.

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Mäso (konkrétne nejaká tá es.aminokyselina) sa dá celkom slušne nahradiť sójou. Ale samozrejme, vždý to bude o kontrole úplnosti živín v prijímanej strave.

                                                    Zásadne by som nenútil do vegetariánstva deti. Dospelý to správnym prístupom zvládne, deťom by to mohlo uškodiť.

                                                    Ja keď vidím, ako moja dcéra hltá mäso na tony, tak uvažujem, či je vôbec moja. :)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    ne jen sojou, ta je v různých smyslech dost nezdravá a její pěstování poměrně dost zatěžuje přírodu, ale super věci jsou například Robi nebe Šmakoun, těma se dá maso poměrně dobře nahrazovat.

                                                    0 0
                                                  • přišlapávač  

                                                    až na to, že to je poměrně hnusný :-)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    hmm, zajímavý, mě to zase poměrně dost chutná, asi jde o přípravu.

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Záleží na príprave. Stalo sa mi, že sa na chate varil guláš ale ja som si varil sójové kocky na cibuli s lečom a ryžou. Samozrejme si zo mňa robili prdel.

                                                    Na druhý deň som zistil, že mi to niekto zožral a podaktorí sa pýtali, že kto robil ten druhý „guláš“, bol údajne vynikajúci. :)

                                                    (tak ale toto už je fakt od veci radenie; toto je samozrejme reakcia na prišlapávača)

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    Presne tak, je to o priprave, Krusovicka restaurace na Michelske v Praze 4 dela vynikajici jidla ze Smakouna :)

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Nejak sa mi nepodarilo nájsť z čoho sa to vyrába, prípadne zloženie. Všade len samé chvály, aké je to úžasné. To vo mne moc dôvery nebudí.

                                                    Okrem toho mám nejaké potravinové alergie, takže bez znalosti zloženia potravín ich konzumáciou riskujem.

                                                    Nevieš o nejakej stránke, kde by písali, z čoho to mixujú?

                                                    (ono si to radí príspevky ako sa mu zachce; pýtam sa samozrejme na to Robi „mäso“)

                                                    0 0
                                                  • DaSnail  

                                                    radí to dobre, ale vyzerá to blbo. ja klikám na šipku

                                                    Robi

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Dík, to vyzerá lepšie. Obilniny plus repa pre farbu a možno aj chuť. Zujímavý nápad.

                                                    0 0
                                                  • jIrI___  

                                                    Jsem něco mez – nesnáším tučné maso (z kuřete jedině prsa, zbytek má na sobě moc tuku), zabíjačkové speciality jsou úplně mimo mě :) a sója mi hodně chutná, stejně tak robi, ale šmakoun, to je peklo :-D

                                                    0 0
                                                  • Polka  
                                                    • ja jsem ti chtel naznacit, ze lidske telo je mnohem slozitejsi aindividualni nez jak si ty myslis, napr. ja z masa zasadne pribiram (to budeasi tim, ze kdyz maso, tak hodne masa :-D) a naopak hubnu ze zeleniny…to sitedy vysvetlujes jak? To nejak do tveho konceptu nezapada :)
                                                    • cesnecka se samozrejme z zadnyho vyvaru nedela resp. z vyvaru ano, alez brambor. K tem 90% bych si pral zdroj prosim. Imho je to blbost, ja jsemnikdy v hospode zadnou takovou cesnecku nejedl. A nerikej, ze bys v ninepoznal masovej vyvar.
                                                    • ja jsem jiz napsal, ze jim vsechno, takze kde je ta jednostrannost z mestrany?
                                                    • nikde jsem nenapsal, ze maso je „dobry a basta“. Napsal jsem pouze, zemne chutna a nemam s nim problem.
                                                    • tady je zasadni prehlizeny rozpor v tom, ze ja rikam „jezte vsechno“,ale korinkari rikaj „nejezte maso“ – vidis tam ten zasadni problem? Tobeje snad milejsi to omezujici „nejezte maso“???
                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Hele nemá to cenu, i když já s tebou v něčem souhlasím, ty kategoricky odmítáš všechno co napíšu :)

                                                    Jediný co ještě dodám tak to s tou česnečkou, jezdíme koncerty po celý republice, Praha, Brno, Plzeň, Budějovice, Chomutov, Liberec, Olomouc atd. atd. V každým měste, v každý vesnici se stavujem druhej den na obědě. bubeník a kytarista jsou vegetariáni, já bejval taky, ptáme se v každý restauraci kde maj česněčku, jestli je dělaná z vývaru a věř mi že v 90% řeknou že jo. Popravdě řečeno, myslím si, že jsi se ještě nikdy v restauraci na to jestli je ta česnečka z vývaru neptal, takže v tomhle jen vaříš z vody.

                                                    Vegetaríni říkaj, jeste všechno, ale nezabíjejte.

                                                    0 0
                                                  • Polka  
                                                    • pokud s necim nesouhlasim, tak to prece nemuzu neodmitnout, toda rozum
                                                    • v hospode jsem se fakt nikdy neptal na to, zda je cesnecka s masovyhovyvaru nebo ne, ponevadz by to stejne clovek hned poznal na chuti
                                                    • nic, jedu vyjezdit tu vysocinu co sem pred chvilkou sezral :)
                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    NO jak je vidět, tak jsi to nidky nepoznal :) možná bys poznal, kdyby sis dal někde v hospodě česněčku co není z vývaru, nebyla by tak dobrá :) Oni do ní stejně většinou všude nasypou šunku, sýr a krutóny a ještě ji pořádně osolej, takže ten vývar bys tam těžko hledal. Schválně se na to někdy zeptej a uvidíš, možná budeš překvapenej.

                                                    Je to podobný jako se mi kolikrát stalo že jsme si dal pizzu margaritu a byla v tom šunka, nebo jsem si dal ze sekce bezmasá jídla, to jediný co tam měl, smažený sýr, no a zase byl v tom i plátek šunky :)

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    E? Mels pravdu…nema to cenu. Ja za to nemuzu, ze nepoznas ani obycejnej masovej vyvar, to je pak tezky no :)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    a mimochodem ,tím, žes sežral vysočinu, tak jsi toho masa moc neměl :)

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    Vsak ja kua nezeru jenom maso!

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    V te moji vysocine je 70% veprovyho a 9% hoveziho, to mi zrovna jako malo neprijde :-P

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    Kdyz jsou ty vanoce, tak dneska pro tebe pangasius s ryzi…jako dukaz, ze neobedvam biftek a nesnidam jitrnice ;-)

                                                    Btw. psals zes byl vegetarian, proc teda uz nejses?

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Prave ze kdyz budu ty Vanoce, tak se predsi nebudes cpat nejakou dietni rybou, ne ;-) Pekne stavnatej veprovej rizek.

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    Neboj, snicl sem mel vcera u babicky, bucek a kacena bude na svatky od skorotchyne a na novej rok bude tradicni kacenka od mati :) Budu rad, kdyz se udrzim pod metrakem :-D

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Tak to ma byt, same zdrave bile maso – spek, bucek, ovarek ;-)

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Hele, že ta vaše kapela je nějaká levičácká?

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    90% ceskych hospod vyvar nedela, protoze z masa to je pracny, takze to delaj z namichanych prasku, to predevsim…

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    Jo, to zni realneji. Prasek vs. Pohlreich to je peklo.

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    Kdyz muze clovek mlcet, proc ma nalehavou potrebu ventilovat svuj nazor? To je otazka, co me trapi :)))

                                                    0 0
                                                  • Polka  

                                                    Ja v teto vetvi vidim vsechny prispevky (i podprispevky) blbe zarazeny na stejne urovni, tak nevim jestli to bylo na me nebo ne :)

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Nebylo, ono se to od nějakého levelu řadí všechno pod sebe, potázka směřovala na maajkeeho.

                                                    0 0
                                                  • DaSnail  

                                                    tak

                                                    0 0
                                                  • DaSnail  

                                                    maajkee: tak toto je maso…8oD

                                                    k téme- Vianoce sú fajn.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    vepřová dieta :)maso je bordel kterej ti zanáší organismus :)

                                                    0 0
                                      • maajkee  

                                        Jinak ty boty bych nevsázel, to makro mám ale o pár set metrů dál, to máš pravdu. A co se týče cen, myslím, že makro nepatří k nejlevnějším.

                                        0 0
                                      • kolda  

                                        tak ho uz chudaka nedus :)

                                        ja teda velke retezce taky rad nemam – pomerne dobre znam jejich praktiky, zejmena jednostranne vykladani dodavatelsko-odberatelskych vztahu…

                                        netrpelive cekam na nejaky precedens, az jeden z nich dostane megapokutu za zneuzivani postaveni na trhu (nejlepe takovou, ktera by ho slozila) a ostatni se umravni.

                                        druha vec je, ze jejich politika cenove valky zejmena v potravinach nas dovede do pekel.

                                        0 0
                            • nox159  

                              jinak kdyz nakupuju v kauflandu, tesku… tak mi nakup nezabere ani pul hodky takze nevim kde bych ušetřil hodinu :)

                              0 0
                              • maajkee  

                                Tak to jseš supermega rychlej :) Já kdyř bych jel do tesca, tak 10 minut než tam dojedu, 5 minut než zaparkuju, 10 minut než projdu kolem všech obchůdečků než se dostanu vůbec do supermarketu, 20 minut než projdu 50km2 plochy a 10 minut u pokladny, pak 10 minut zpatky k autu a 15 minut domu. Takže ta hodina je ještě málo :)

                                0 0
                                • nox159  

                                  ja cca 7 min rychle chuze a sem tam, když tam jdu tak vim co chcu a jdu cilene ne ze prolizam cely obchod a cumim na kraviny takze 10 min a mam vse co chci u pokladny se zdrzim cca 3 min a domu z taskama kdyz jsou plne tak tech 10 min

                                  do pul hodky se vlezu :)

                                  0 0
                              • Dalas  

                                přesně tak… nakupuju většinou v Tescu a je tam celkem vše, projdu to zachvilku, protože jdu jen po určitých věcech, vím kde co je.

                                A po malých obchůdcích??? To jako zajdu první do masny, pak do pekařství, pak do drogerie atd..to jako ušetřím čas kde?? ne děkuji, nechci :) A paní Věra a slečna Jana.. :DDD

                                0 0
                                • Medunka  

                                  Je to kvalita x kvantita a taky je to o pohodě. Hlavně poslední týdny v supermarketu v pohodě nenakoupíš. Zato v malém krámku jo a většinou v malém krámku nakoupíš kvalitnější pečivo či masné výrobky, páč dodavatelé bývají převážně malý podnikatelé.

                                  0 0
                                  • maajkee  

                                    ano ano, přesně tak, jsem velmi rád za tento názor!

                                    0 0
                                  • maajkee  

                                    Navíc tím i ty malý podnikatele podporuješ, tím podporuješ českou ekonomiku, takže potažmo sám sebe. hypermarkety maj zahraniční vlastníky, nakupujou od zahraničních dodavatelů, to je prostě úpadek.

                                    0 0
                                  • Dalas  

                                    Pokud se jedná o pečivo, je jasné že pečivo přímo v pekař.krámku koupíš ještě teplé, je velký výběr..to je každému jasné.

                                    A to,že na svátky je frmol jak v supermarketu i v obchůdcích je taky jasné.

                                    Dnes jsem byl na nákupu v Tescu-koupím vždy na týden a mám klid..parkoviště bylo narvané, lidí jako mravenců-ale zajímavé je, že vevnitř je to vždy skoro stejné-je to velká plocha a proto i když tam je hodně lidí, defakto jsou uličky volné a nikde se s nikým necpu. Narozdíl od obchůdků je tam několik pokladen a v dnešní době stačí když se k pokladně nahrne pár lidí, tak otevírají pokladnu další-což třeba v minulosti moc nebylo.

                                    A taky jsou tam časté slevy-myslím potraviny, jogurty, apod, což u malých krámků jsou slevy jen když jsou potraviny již před datem spotřeby.

                                    0 0
                      • maajkee  

                        Jestli pracujete oba, od rána od šesti do večera do šesti, tak to je mi líto :) tady není pomoci :)

                        0 0
                        • nox159  

                          chtel sem napsat ze je to modelova situace ale neni znam par takovych lidi ;-) jinak tedka zrovna taky delam od 6 do 6 vlastne z baraku odchazim v 5:15 a vracim se v 18:30 ;-)

                          0 0
                          • maajkee  

                            v 19ti letech? to upřímnou soustrast, v tu dobu jsem se flákal na škole, chodil do hospod a proháněl holky :)

                            0 0
                            • nox159  

                              nestezuju si :) rozhodoval sem se mezi kolem a výškou vyhralo kolo ;-)

                              0 0
                              • maajkee  

                                To je škoda :)

                                Já si vybíral mezi vejškou a kapelou, vyhrála kapela a teĎ mě sere, že nemám vejšku, dělám to prvním rokem dálkově a je to strašný ta pauza ve vzdělávání se.

                                0 0
                                • nox159  

                                  to ja si zatim fakt nestěžuju mam nejake prachy neni to nic extra ale od srpna co delam, mam uz nove kolo a tedka už skoro hotovou loznici, dělám si co chci a nikdo me neomezuje zbytečnýma projektama… co byvali spoluzaci furt na vyššce delaji.

                                  zatim sem se zivotem spokojeny :) na jaře koupim silnicu a mozna budu delat servisáka v jednom kramku z kolama takze by me to i bavilo takze pohoda. jinak i tedka na ty 12ky se da zvyknout.

                                  0 0
                              • jIrI___  

                                Do budoucna špatná volba :)

                                0 0
                                • nox159  

                                  ziju přitomnosti :) budoucnost je pro snílky ;-)

                                  jinak vyšku dodělám kdykoliv – pokud budu chtit, což u me zatim nehrozi.

                                  0 0
                                  • maajkee  

                                    Ty voe, to zírám, „jinak vyšku dodělám kdykoliv – pokud budu chtit“ to jsi mě fakt jako dostal a už tak nějak vím, s kým se vlastně bavím. Titul ti zadarmo nikdo nedá.

                                    no, myslím, že naše diskuze právě skončila, ádié.

                                    0 0
                                    • jIrI___  

                                      V tomhle s tebou souhlasím.

                                      0 0
                                    • přišlapávač  

                                      no, za 15k měsíčně mu ten titul dají :-)

                                      0 0
                                    • vikicek  

                                      Pokud v Plzni, tak přes víkend xD

                                      0 0
                                    • nox159  

                                      jasne k tomu aby ti dali papir musis neco umet, obětovat tomu čas i peníze ale sem zastancem toho že nic neni nemožné, takže když budu chcít tak na výšku pujdu a udelam ji.

                                      to je vše, mysliš že v tom se pletu? jestli jo tak mi tu vlastne popítáš že člověk výšku udelat muže.

                                      ty prece taky delas vyšku proto ze chces a taky ji dodělaš pokud budes chtit nebo ne?

                                      0 0
                                      • maajkee  

                                        Aha, takže vlastně každej kdo chce vystudovat vysokou školu, tak jí vystuduje, takže asi 90% lidí co někdy na vysoké škole bylo a neudostudovali, tak vlastně jí vystudovat vůbec nechtěli :)

                                        Tam nejde o to něco umět, ale o to se něco naučit, našrotit, napsat. A hochu, obětovat tomu ten čas a donutit se učit to je to nejhorší, co většina lidí nedokáže a dřív nebo pozdějc nějaký předměty neudělaj a posléze skončej. Počkej třeba za 5 let, ono to učení nepude tak jako v 19ti, těsně po střední.

                                        Ale o tom nemá smysl se teď bavit, to uvidiš za pár let a po pár letech pracovního poměru.

                                        0 0
                                        • Flegmatik  

                                          Tak tak. A pak samozřejmě odpověď na otázku proč skončili: „Mě to nebavilo.“ – ne to, že na to neměli, ale prostě je to „nebavilo“… hih

                                          0 0
                                          • nox159  

                                            muzu se zeptat jinak. proc nekdo ani zakladku nebo učnák neni schopný dodelat? to na to taky nema nebo na to sere?

                                            0 0
                                            • Flegmatik  

                                              To nevím, to se někoho takového zeptej. Zřejmě je to tam nebavilo :-))

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                a neco z jineho soudku chtel sem koupit trenazer tak sem se tu na to ptal… a kazdy mi rikal ze je to blbost ze na tom stejne nebudu jezdit bo je to nuda a hodim to nekde do kouta…

                                                ale pletli jezdim a pravidelne ( sice nerikam ze me to extra bavi ale ma motivaci tak jezdim ) ;-) tzn. nemuzes soudit člověka podle sebe ani podle většiny každý človek je original ;-)

                                                0 0
                                                • Flegmatik  

                                                  A víš že nad stejným tématem, jako v poslední větě zmiňuješ, jsem dneska taky přemýšlel? A souhlasím s tím. Už mě štve zobecňování, doporučování kde komu podle sebe, ne podle potřeb dotyčného. Je to krásně vidět i zde na fóru… Já proto nikoho nehodnotil, jsem ironicky řekl, co si o tom myslím.

                                                  0 0
                                            • jIrI___  

                                              Základka – nemá na to síly, jednoho takového kluka znám, strašně v pohodě, příjemný, ale učení mu prostě nešlo i přes veškerou snahu jeho okolí a učitelů

                                              učňák – většinou na to serou

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                jasne jsou i vyjimky, ale jak pises na učnáku na to serou kdyby chteli tak ho daji, tak proc by to melo byt jine na výšce? myslim ze min 50% z tech 90% co tu nekdo psal na to serou ;-)

                                                0 0
                                                • jIrI___  

                                                  No není to tak černobílé jak to vidíš, ale částečně s tebou souhlasím.

                                                  0 0
                                        • nox159  

                                          obetovat čas a donutit se ucit to je nejhorsi to vim. Proto sem na vyšku nešel bo bych na to sral a ztravil bych treba zybecne rok nic nedelamin co by stalo prachy.

                                          jinak pořád sem zastancem toho ze když člověk chce tak se k tomu dokope. pokud nechce a nema motivaci nebo je na vysce jen proto ze se mu nechtelo jit delat nebo ze ho tam poslali rodice.. tak se nedivim ze po par letech skonci.

                                          jinak ode me ze tridy slo na vysku 26 lidi z 29 takze ty tady tvrdis ze vyšku dodelaji jen max 3 jo ( podle toho co si kde vyčet..)? vsadil bych se ze ji dodela vic nez pulka ;-)

                                          0 0
                                        • kali222  

                                          pod to se muzu podepsat, treba na tenhle tejden jsem mel jasny plan na nekolik zapoctu a dve zk v predterminech :D, zk jsem se ani nedotkl(radeji odhlasit a uz mit vanoce), ale aspon zapocty nejake jsou :D.

                                          u me jsou nasledujici stadia:

                                          1)donutit se „ucit“

                                          2)ucit se „tak nejak“(to si jeste myslim, ze to halabala zmaknu s vypiskama poslepovanejma ze vseho mozny, neuplny hovadiny- obvykle me vyrazej z te ZK

                                          1. udelam si finalni (hlavne sve-pro me ohrome dulezite) vypisky, mam pocit, ze

                                          tomu alespon castecne hovim a ze to nemam jen v kratkodbe pameti, mam urcite vazby z nacteneho a dokazu tedy srozumitelneji odpovidat -teprve pak zk obvykle slozim

                                          samozrejme by bylo jednoduche rici: sedni hned-vypis-sloz zk,ale to je ta lenost

                                          0 0
                              • Kubiczech  

                                Vyhrálo kolo? Odcházíš v 5.15 a vracíš se v 18.30? Kdy na něm jezdíš? Kdyby mělo vyhrát kolo, tak studuješ. (:

                                0 0
                                • nox159  

                                  nedělam tak kazdy den ;-)

                                  jinak pro vysvetleni:

                                  cyklistika stoji penize a výska stoji penize taky, tedka makam takze mam prachy a jak mam volno tak jezdim. Kdybych byl ny skole tak sem ve skole a jak mam volno tak delam abych na tu skolu mel;-) myslim ze tohle vysvetleni je dostačující.

                                  Kdyby me nekdo sponzoroval na vysse tak sem raci na vyšce a mam vic casu na kolo ale ne kazdy ma bohate rodice :)

                                  0 0
              • jIrI___  

                :-)))

                0 0
      • drtyc  

        obchodech narvané, lidi se perou ⇒ tak tam nelez.

        0 0
      • Trainman  

        S tím se zcela ztotožňuju.

        0 0
      • Blade  

        Do kamene tesat!

        0 0
      • pajan  

        Pájan

        0 0
      • novcze  

        plně souhlasím

        0 0
    • Scully  

      Pro mě to je čekání na štědrý věčer, kdy si konečně mužu rozbalit hlračky které jsem si za poslední 2 měsíce nakoupil a nemužu si s něma hrát. :-D

      A pak samozřejmě taková ta domáci pohoda, že jsme všichni ve zdraví přežili další rok…

      0 0
      • drtyc  

        že jsme všichni ve zdraví přežili další rok…

        neni tady nejaky emo-biker co by popsal jak vypadaji emo vanoce?

        0 0
    • Hejdik  

      Mám pocit,že synonymem pro Vánoce poslední doby je akorát tak mobil,či úvěr od banky,alespoň podle toho co se na mě chrlí ze všech koutů.Místo koledníků u nás zvoní reklamní dělníci,kteří nás zvou do Supermárketů na báječné prodejní akce a pod.Zkrátka mám ppocit,že se tyto svátky řítí kamsi do nějaké komerční dimense,která je rok od roku horší a horší.

      Co s tím?

      Osobně se to tak nějak snažím podvědomě vytlačovat a alespoň se v duchu snažím udržet si ten zbytek adventní a vánoční nálady.Snad se mi to bude nadále dařit a nepodlehnu komerčnímu stylu v momentě,kdy začne moje nedávno narozená dcerka tohle všechno vnímat.

      Tímto všem na B-F přeju klidné a krásné vánoce!

      0 0
    • Lister  

      Stres v práci, kdo že to zase bude muset sloužit :-)

      Ale když to člověk vydejchá, tak pohoda.

      Jsem magor na dárky, většinou mám pocit, že mám z toho větší radost než obdarovaný – takže tohle jsou pro mě Vánoce – ta možnost dát někomu věc, ze které bude mít radost a kterou by si třeba normálně nekoupil. Všichni tvrdí jaká je krize, tak jsem s tím zabojoval a letos se do toho pořádně opřel.

      No a pak rodina pohromadě – to se bohužel poslední dobou stává málo často. Klid si moc neužijem, většinou je vše hektičtější, ale o to více „živější“ a zapamatováníhod­nější.

      0 0
      • Lister  

        …a jinak Vánoce jsou vůně stromku a mandarinek. S „mrtvým“ stromem bych doma nemohl být, to není ono. Není nic lepšího, než si večer v klidu sednout, pustit fajn hudbu či film, teplý svařáček a do toho svit vonícího stromku… prostě pohoda.

        0 0
    • Schoscha  

      Po narození dětí jsou Vánoce konečně zase o něčem jiném.

      Rád dělám jiným radost a nesnáším takový to vyměňování si obálek navzájem a podobně.

      Děti jsou vděčný i za maličkosti a letos se nemůžu dočkat až dám naší malé nový kolo.

      Jinak bohužel souhlas s Hejdikem a jIrIm.

      Pro hodně lidí jsou to svátky konzumu.

      0 0
    • karliner  

      Člověče, ty jsi taky ode zdi ke zdi, v jednom threadu označíš holku, co se opovážila s tebou nesouhlasit a projevit trochu jíný názor k drzé lázeňské veverce a o pár minut minut později se v jiném threadu málem rozbrečíš z Vánoc :-)

      Ale zpět k tématu – já mám Vánoce rád a v podstatě bych důvody a pocity popsal dost podobně jako ty. Stejně tak si myslím, že každý projde obdobím jaké popisuje výše jiri, ale drtivá většina to zvládne :-)

      0 0
      • Volf  

        To je krize středního věku. Takové předklimakteriální stavy:-) Jo a výraz drzá jako lázeňská veverka beru jako žertík a tak to snad bude i pochopeno

        0 0
    • MaPa  

      Když se nad tím tak zamýšlím tak se pohled na Vánoce měnil s věkem. A asi se ještě měnit bude.

      Momentálně vítězí jaký si je uděláme, takový je máme.

      A největší radost je radost ostatních.

      Pěkný vlákno, dík a hezký vánoce!

      0 0
    • gazman  

      ?

      0 0
    • myscho  

      asi to bude mojim vekom a tym, ze necitim nejaku zodpovednost…ale dobre sa bavim na ludoch, kt 23.12. vyzeraju z toho zhonu ako by boli den pred popravou.

      Co sa stane ked nebudeme mat nalestene okna, napecenych 10 druhov kolacov, atd.?

      Inak pekne Vianoce.

      0 0
      • karliner  

        No, teď se ti nestane asi nic, máma okna umyje a koláče napeče.

        0 0
        • myscho  

          mozno je to pravda, ale rad by som si tento pohlad [ignoracie zhonu] zachoval :)

          0 0
    • mr.antik  

      Dovolená v práci a občas dobrá lyžovačka, protože bez sportu bych je nepřežil.

      Hlavně se člověk musí obloukem vyhnout nákupním centrům a televizi…

      0 0
    • RomanH  

      Snaha stihnou vse v praci, vzit deti do mesta na Vanocni trhy, kde uvidi vyzdobene mesto, svezou se na ponicich, ja si dam svarak a grilovanou klobasu, domaci „hadky“ kvuli tomu, kdy se sejdeme u rodicu, rozzarene deti pod stromeckem (vynahradi to probijeni se nakupnimi centry), pohodovy Stedry vecer (myslim tim, az deti konecne usnou), dovolena, lyzovani, kolo, zacina se prodluzovat den,…

      0 0
    • mastihuba  

      Důležitý je být s někým na kom mi záleží a komu záleží na mě, pak se to klidně obejde bez veškerejch pozlátek. Nejhorší je zůstat na vánoce sám.

      0 0
      • drtyc  

        dalsi zoufalec co nesnasi sam sebe a nedokaze zit sam se sebou jak se irituje nebo jak by se dal jinak prelozit strach ze samoty? ;-)

        0 0
        • mastihuba  

          ?? co to meleš ?? fobie nefobie nezávidim lidem kteří nikoho nemají(a že jich neni málo)

          http://www.youtube.com/watch…

          0 0
          • drtyc  

            jenom, ze se asi podle jedny studie celkem jiste rozvedes. pokud nedokazes vydrzet ani sam se sebou ;-) nemyslim tim programove poustevnicit, ale takovy ten neopodstatneny strach musim za kazdou cenu nekde vypadnout a s nekym byt a nedokazat si uzit cas pro sebe.

            0 0
            • mastihuba  

              nedokazes vydrzet ani sam se sebou to se projevuje jak? mám se zavřit doma a čumět do zdi? jak se užívá čas pro sebe? tydle termíny sem nikdy moc nechápal. Když vyrazim s někým na kolo, tak si neužívám čas pro sebe? musím jet sám?

              Nestuduješ náhodou na fildě? :)

              0 0
    • přišlapávač  

      Volno, klid, pohoda, lyzovani.

      0 0
    • Smazaný účet  

      podle mě jsou vánoce svátky pro děti a v poslední době taky svátky pro majitele nákupních center…

      já to beru tak, že konečně bude trochu volna, sejdu se se známýma na který nemám čas přes rok,

      jinak výzdoba, cukroví a pod. mě nechávají klidným, než 10 druhů cukroví tak raději 15 deka uzenýho kolena :)

      0 0
    • maajkee  

      Jsem jeden z těch co slouží svátky nesvátky, dárky už mám dávno sehnaný, abych nemusel absolvovat předvánoční stresy v hypermarketu.

      Jako tradičně se s nadsázkou nejvíc těším na kapra, řízek a salát :) hlavně ale na to že navštívím známý, bratry, sestry, rodiče a v klidu si popovídáme. Nejlepší je když se sejndem u našich celá rodina, to mě pak přepadne taková nostalgie a vzpomenu si jak jsme to prožívali když jsme byli malý, jak ten štědrej den absolutně vůbec neutíkal.

      Teď navíc začlo krásně sněžit, doufám, že to vydrží do Vánoc, už dlouho tady v HK nepamatuju vílý Vánoce.

      0 0
    • kudlanka32  

      zprava na tamto, zprava na ono, zprava na jiny davno zapomenuty projekt co-prave-konci, zprava hned ted…honem honem

      konec roku me bvavil dokud jsem nepoznal pracovni proces :-D

      0 0
    • jan 2  

      Zítra mi začíná dovolená až do 11. ledna 2010 a to znamená že : budu chodit se ženou a dcerou na procházky

      budu vyrážet na sněžnicích do hor a fotit krajinu

      budu po nocích poslouchat hudbu

      budu pozorovat nové záběry vesmíru

      nebudu nakupovat

      nebudu se stýkat s jinými lidmi

      nebudu pracovat

      0 0
    • kyl  

      Pro mě vánoce neznamenají nic protože jsem ať dělám co chci pořád sám :-(

      0 0
    • pajan  

      Pro mě Vánoce znamenají pohodu, volno, světýlka, spoustu cukroví, jídla a hlavně, že jsou všeci doma a tráví spolu více času :-) A taky období klidu a pohody, užívání si atp.

      Bohužel dneska už je to spíše komerční období s uzavírání spousty půjček, shonu a dalších nesmyslných ptákovin. :-(

      0 0
    • Hádě  

      Narození ježíška, šťastný a veselý !

      0 0
    • sagista  

      musi mit ta luza naky svatky, jinak by zvlcela, kdyby se muselo porad jen makat

      0 0
    • Smazaný účet  

      Víno a víc času na bike!

      0 0
    • Kubas.1  

      Volno, pohoda, klid, sem s lidma který mám rád, cukroví, žádná práca doma (uklízení apod), fůra času na kolo, a hlavně…NENÍ ŠKOLA!!! :-D

      0 0
      • treatt  

        Sakra, napadlo me to hned po otevreni, tak jsem to o neco niz pridal a ted koukam, ze jsi byl prvni :-/

        No tak nic no :-)))

        0 0
    • Zerocool  

      Ÿe uberu plyn a mám 14 dní volno:), sejdeme se s rodinou a dám si kapra se salátem

      0 0
    • Krys  

      Vianoce sú pár dní voľna a trochu praktickej mágie pre deti.

      Smiešne je, ako sa vždy vyrojí tlupa ľudí, ktorá plače nad tým aké sú plné obchody atď. Pritom to vlastne môže vadiť len tým, ktorí tie obchody plnia, nie?

      Teda: Kto nechodí do obchodu, tak mu asi nevadí, že sú obchody plné. A ten, kto do obchodu chodí, tak ho tiež vlastne zapåňa, takže by tým ostatným nemal vyčítať, že konajú ako on.

      0 0
      • Lister  

        Na jednu stranu máš pravdu, na druhou ale můžeš jít do toho obchodu na normální nákup a ne za Vánočním šílenstvím a to tě pak může trochu štvát.

        Je to asi tak podobné, jako když má chudák žena narozeniny 14.února – zkus jí pak koupit kytku za nějaký normální peníz, když nám sem uměle nainstalovali svátek toho úchylného pseudokupida…

        0 0
        • Krys  

          Určite.

          Celkom sa mi páči, že v tej mojej obľúbenej bývalej Hypernove v Butoviciach teraz pred Vianocami čakám menej pri pokladni ako obvykle. Dokonca teraz poslednú sobotu som ani nečakal, bolo tam niekoľko voľných pokladní.

          Proste bežali všetky. V priebehu roka sa mi to ešte nestalo. To čakám zakaždým minimálne 5 minút (vyloženie tovaru na pás nepočítam).

          Takže v tomto sú pre mňa Vianoce prínosom. :)

          0 0
        • drtyc  

          jo posledni 2 tydny kdyz du pro svacinu, tak je to jak kdybych prisel vzdycky po tom co prijel zajezd duchodcu ;-)

          0 0
    • Kubiczech  

      Poslední dobou jen zírám, co vše se tu řeší – Lesní guru, konzum Kruh… (:

      Sice všechny ty davy jdou absolutně mimo mě, ale včera v podvečer jsem se při pohledu na brněnský Svoboďák vážně musel smát. To byla reklama na svátky klidu a míru jak vyšitá – Rock for people v létě a místo piva medovina. (:

      0 0
      • jIrI___  

        Jo medovina a svařák na Svoboďáku, ty mi dávají zabrat :-D. Musím uznat, že tohle „vánoční“ občerstvení je jeden z mála pozitivů Vánoc :)

        0 0
    • kolda  

      ja mam vanoce rad. znamenaji pro me pohodu, zajdu na pulnocni, pred/po ni na svaracka… no stres.

      ten jsme doma nemeli nikdy, symbol peknych vanoc nikdy nebylo 20 druhu cukrovi a prezrane bricha

      0 0
    • treatt  

      Vianoce

      0 0
    • novcze  

      Vánoce pro mě znamenají minimálně 14 dní dovolené po třech měsících zápřahu v hokně, který je u nás s koncem roku ve firmě tradiční. Takže si spravím nervy a doufám, že mi přestane cukat levé oko resp. jeho spodní víčko ;-)

      Jsem ateista, takže pro mě žádný duchovní rozměr nemají, nesnáším přetvářku a že ji o vánocích vidím hodně, rodina kupuje věci když jsou potřeba, ne proto, že jsou vánoce a je nutné aby pod stromkem toho bylo co nejvíc, i když samozřejmě rád dávám dárky a proto se snažím věci, které až tak nespěchají kupovat právě na vánoce. Taky mi vadí prodej „živých“ stromků, které pak skončí pohozeny u popelnice a je z nich všude kolem bordel.

      Všeobecný shon v marketech jsem schopen, tak nějak ignorovat, ovšem co mě parádně točí jsou různé vánoční večírky a to hlavně v práci. Svoje kolegy beru, většina je ok, ale kolem vánoc se snaží tak nějak vlezle družit a organizovat firemní večírky. Jako abstinent alkohol zadarmo neocením a mimo pracovní věci si s nima nemám moc co říct, takže většinou se konverzace stočí na nějaké nesmysly, které jsou jen ztrátou času. Navíc kdyby se budget určený na organizaci firemního večírku rozptýlil do výplat, tak by to bylo pro každého 1000 – 1500 Kč navíc. Nějaká smysluplná aktivita jako motokáry, nemá šanci projít, protože to zase ženské budou protestovat. A k tomu je většinou ještě poslední pracovní den večírek přímo na firmě s losováním „dárků“ (čti blbosti do 100 Kč). Tomu všemu se snažím vždy vyhnout, ale je to poměrně namáhavé.

      0 0
    • Flegmatik  

      Pro nobelowskiho rozjímání :-)

      1. Hvězdička:

      Hvězdička stříbrná

      dopadla na zem

      a všechno kolem nás

      mění se rázem.

      Hvězdička stříbrná

      jehličím zavoní,

      v zavřeném pokoji

      zvoneček zazvoní.

      Hvězdička stříbrná

      na okno zaťuká

      jaká má tajemství

      pro holku, pro kluka?

      Hvězdička stříbrná

      nám zase po roce

      přináší stromeček,

      přináší Vánoce.

      1. Zima:

      Padá, padá po pápěrce

      snížek na zem potichu.

      Chalupy jsou zahaleny

      jako v bílém kožichu.

      Než přelétl sivý mráček

      je i ze mne sněhuláček.

      1. Půjdem spolu

      do Betléma (Ladovy obrázky):

      0 0
      • Smazaný účet  

        Krása, zamáčkl sem slzu. Díky! Koleda mi připmněla, jak sem jako malej (školka/první třída možná?) zpíval koledu s ostatníma a ťukal takovýma těma dřevíčkama, ani nevím, jak se to jmenuje..

        0 0
        • mastihuba  

          ti přidám http://www.youtube.com/watch…

          0 0
          • Smazaný účet  

            taky se přidám. jako Brňák vybírám Skácela.

            Radostí dětí ohřejí si ruce

            budou se usmívat a říkat

            jsou tady Vánoce

            a bílou nití zaobroubí mráz

            to roztřepené

            co se v nich obnosilo za tak dlouhá léta.

            A budou trošku veselí

            a trošku smutní

            a trošku pobavení sami sebou

            a ticho roztáhne svých deset prstů před jejich tváře

            a zamrzne do opuštěných ulic.

            A teplá ramena stromečků

            vtlačí se do oken až bezdětní

            půjdou si po večeři na procházku

            a budou se držet za ruce

            a budou si dětmi

            a každý z těch dvou

            bude se snažit být ten dospělejší

            pečovat o toho druhého

            protože venku je kluzko

            a uvnitř Vánoce.

            0 0
    • Volf  

      Ahoj všichni. Přeji Vám krásné Vánoce a hodně zdraví a pohody v roce 2010.

      0 0
    • Elwing  

      volno, sníh, hory, lyžovačka, krb, svařák

      0 0
    • sagista  

      slysel sem ted krasne pranicko: klidne vanoce a hlavne co nejdal od rodiny:) http://www.youtube.com/watch…

      0 0
    • plevka  

      Vánoce pro mě znamenají 14 dní volna, kdy se můžu věnovat svým koníčkům, trávit čas se svou láskou, rodinou, přáteli, což se ale snažím i po zbytek roku :) Pak taky vymýšlení a nakupování dárků pro své blízké, což už mám pro letošek za sebou :) Samozřejmě radost z dárků, ale také radost z radosti obdarovaných, pojídání různých dobrůtek, prostě se snažím je prožít v pohodovém rytmu :)

      0 0
    • wego1991  

      Oživím mrtvolu.

      Má někdo osvědčený recept na kapří hranolky?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.