• camron

    Trošku tápu nad tím, co pořídit do začátku ježdění na MTB? Ne, že bych nikdy nejezdil, ale dříve jsme se občas zajeli „někam podívat“, teď bych se tomu chtěl věnovat více.

    Řekněme, že z výbavy nemám totálně nic, dosud jsem jezdil v tričku a teplácích, sportovních botech.

    Předpokládám, že 100% pořídím helmu (jaká se hodí na MTB + občasné popojíždění po silnici?), nějaké kraťasy na kolo s tou vložkou na prdeli. A co dál? Nějaký dres? Je lepší volný nebo přiléhavý nebo je to čistě o pocitech? A co boty a s tím spojené šlapky? Chtěl bych v tom i případně ujít nějakou vzdálenost a ty nacvakávací tretry by asi nebyly košer, že? A jak je to s funkčním prádlem? Omlouvám se za ty lama dotazy, ale nechci něco pořídit zbytečně nebo špatně......díky.

    0 0
    • Dave.6  

      Zdravim, taky si jeste pamatuji jak jsem resil co poridit kdyz me kolo zacalo bavit. Mel jsem to v tom horsi ze kolo nebylo nic moc a tak jsem menil jeste vidlici a par dalsich veci.

      Co se tyce doplnku tak na kolo urcite budes potrebovat nejaky naradi (klidne takove to vse v jednom) montpáky a lepeni popr novou nahradni dusi. Potom pumpicku (neni nic horsiho nez pichnout xx km od civilizace :) ) pokud chces nebo uz mas cyklocomputer..

      Co se tyce veci pro tebe. Helmu urcite. Ja mam KED Alien ale to strasne zalezi na tom jaka se ti zamlouva.. Jedine co muzu doporucit je zkouset zkouset a zkouset… Pokud hodlas jezdit vic tak ty kratasy se ti budou urcite hodit… No a kdyz uz jses v tom tak i ten dres neni k zahozeni.. Je to vlastne taky takove funkcni pradlo.. Dalsi bych sand ted na leto ani neresil to spis pak na podzim az se bude ochlazovat.. Mozna jen nejakou vetrovku nebo navleky. Taky zalezi kde to chces vozit takze popr nejaky cyklo batoh pop podsedlovou brasnicku. A taky z ceho chces pit jestli z bidonu nebo hydrovaku v batohu.. ja mam oboje :)

      Co se tyce treter tak zalezi jak umis na kole ja je teda nemam jelikoz mam k ni respekt. Znamej se rozsekal na kole a jelikoz nestihl vycvaknout tak ma na 2× zlomenou nohu a prethane vazy v kotniku…au… Jinak s tretrama mas o hodne lepsi prenos sily ale ja se toho bojim…

      To je snad vse co me ted napadlo… :)

      Zdar

      0 0
      • Misiak  

        pokial budes mat prilisny respekt tak sa nikam nedostanes-ja to na sebe pozorujem v oblasti zjazdovania :D tvoj kamos musel mat fest smolu ze sa tak dolamal, ja napriklad o takomto pripade neviem a to ludia z mojho okolia jazdia spd vsetci. pokial nebudes prehanat tak nemas problem a jak sa raz do toho dostanes tak si budes trieskat hlavu ze co si tak nespravil skorej, lebo je to fakt nieco uplne ine ako klasicke pedale ;) smelo!

        0 0
    • T-Bag  

      predevsim si porid kolo

      0 0
    • Žulda  

      Rukavice, zadní blikačku.

      0 0
    • Lister  

      no do začátku budeš muset pořídit stejně všechno a´t se ti to líbí nebo ne :o)

      No ale kdybych měl něco pro začátek vyřadit, tak bych se chvíli obešel bez nášlapů a zatím jezdil v nějakých slušných botách na ohrádkách a ušetření peníze vložil do pořádné helmy, kalhot, trikotu a rukavic.

      0 0
      • poiko  

        souhlasím s Listerem. Určitě jako první bych pořídil helmu (rad je tady na bike foru celkem dost. stačí zadat do hledání: helma)

        Výbava: blikačku dozadu, nářadíčko, lepení a pumpičku. batoh, nebo brašničku asi budeš mít doma.

        co se týče oblečení: jako první bych koupil rukavice (i když taky záleží na tom, jak pohodlné máš gripy), pak kalhoty na kolo (at už elastáky, nebo klasické volnější kratsy-záleží na tvém vkusu) a jako poslední dres. já jsem například ze začátku jezdil pouze ve funkčním prádle Craft ProCool (opět záleží jen na tom, pro co se rozhodneš). dres podle mého není nutností. časem, až zjistíš, že chceš vyrážet na kolo i horším počasí, tak bych doporučil návleky na kolena, bundu, nebo vestu

        a asi jako poslední ty botky s nášlapnými pedály. chce to už nějakou jistotu a zkušenost s ovládáním kola. tak proto až naposledy. nakonec zjistíš, že tohle byla skoro nejlepší inevstice:)

        0 0
      • JSt  

        ted se na to divam z pohledu cloveka zvykleho na naslapy ale… v levne helme, bez cyklogati, bez dresu, bez rukavic se svezu uplne vpohode. ovsem bez naslapu to neni ono.

        0 0
      • kali222  

        ja vím, že budu za lamu,ale krom treter (na dh mam jiné botičky) helma= kokoska doplněk k integralce nepoužívám nic na vyjížďky. rukovice stejne…

        nikdy mě nenapadlo koupit si elastické kalhoty a dres, možná proto mě žadný cyklista nezdraví:-) když vidi rozevláté tričko a kraťasy, toto bc hrešil uplně až an konec,ale ja si to nekoupim nikdy:-) nelibí přestože jsem slyšel o vložkách hodně:-)

        0 0
        • ares  

          Proč? Nášlapy v životě vozit nebudu, krátký elasťáky s vložkou vozím, ale k tomu Moiru a bavlněný triko, přepásám to ledvinou, na záda Camelbag, na hlavu blembák a brejle a jedu. Těma potištěnýma se v klidu nechám předjet. Když přijde bláto a louže spoustu z nich zase předjedu já, protože oni lezou po stromech s kolama na zádech, nebo se zrovna otočí… V nízkých teplotách viz foto. Nikomu dresy nevyčítám, ani to, že se jim bláto nelíbí, ale nevidím souvislost mezi oblečením a lamou. :-)

          0 0
        • goofy  

          No ja i na XC vozim volny dres a hlavne volne cyklokratasy, a zaden problem v tom nevidim. Uple elastaky bych ale na sebe nedal a asi skoro nikdo v mym okoli ;-)

          0 0
    • enjoy  

      byl jsem na tom hodne podobne.akorat ja si koupil slusny kolo a jezdil v „tricku a teplakach“. zacal bych byt tebou v oblikani od volnejsiho a co se tyce kola,tak at ti to solidne pruzi,radi a brzdi. to je asi tak vsechno.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Určitě helmu a nášlapy. Tretry se dělají silniční (to jsou ty, cos zmiňoval) a bajkové, ty mají zubatou podrážku a dá se v nich chodit. Jak tady někdo zmiňoval, že si kdosi kvůli nášlapům polámal nohy, tak to nebylo tím, že měl nášlapy, ale že to byl buďto nebezpečný šmejd nebo měl špatně nastavené upnutí. Kvalitní pedály a správně seřízené vypnou, když mají. Buďto na povel, když ty chceš nebo samy, když kolo jede jinam, než ty letíš. Je to podobné, jako u lyží. Tretry to chce s tvrdou podrážkou, nejlépe karbonovou, ale to je o pohodlí a penězích, fungovat budou i obyčejné s měkkou podrážkou. Z oblečení jsou nejdůležitější kraťasy s vložkou, ostatní si časem pořídíš podle počasí a toho, jak budeš jezdit. Pokud se rozhodneš pro obyčejné pedály a ne nášlapy, nic dalšího, co se týká kola a oblečení řešit nemusíš, protože to nemá valný význam.

      0 0
      • Misiak  

        ono zase ani ta umelohmotna podrazka nie je zrovna makka, ale zalezi od konkretnych bot (ci su skorej turisticke alebo sportove).

        0 0
        • TheIF  

          V karbonové se zase blbě tlačí do kopcu :-(

          0 0
          • Misiak  

            este by ma zaujimalo ako je to s karbonom ked tlacievam prilis casto-ci nema potrebu sa nejak deformovat-predaslen ked skocim na nejaky suter…

            0 0
            • Rychlej turista  

              Nechodíš po karbonu, ale po gumové podrážce, co je na něm :-)

              0 0
              • Misiak  

                no to je fakt :) ja som si totiz hned predstavil cestnu tretru kde je podrazka priamo z karbonu…

                0 0
          • Rychlej turista  

            On v nich chce chodit, ne tlačit kolo do kopců :-)

            0 0
    • kámen úrazu1  

      Nejdřív bych koupila přilbu a brýle, ty tu asi ještě nikdo nezmiňoval, ale mušky a bahno v oku nejsou příjemný. Pokud by stačily finance, přikoupila bych ještě rukavice a nášlapy. Kraťasy, dres, případně i návleky a vestičku do chladnějších letních večerů bych řešila jako poslední.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Ale v případě nedostatečných financí se přimlouvám spíš za kolo s nižší řadou komponentů, ale ideálně stejným rámem a vidlí oproti plánovanýmu kolu, a kompletní koupi základu oblečení (přilba, brýle, rukavice, kraťasy, dres, případně nášlapy a tretry) naráz. Při nedostatku financí je lepší mít o pár desítek gramů těžší přehazku než zapařenej zadek nebo mokrá záda v bavlněným triku.

        0 0
        • Volf  

          Tak to klidně podepíšu. Mít super kolo bez oblečení je jako pero bez inkoustu. Nějak s ním něco vyreješ, že to uvidíš, ale není to vůbec ono.

          0 0
        • Rychlej turista  

          Ano, brýle, rukavice a kvalitní rtěnku :-D

          0 0
          • Volf  

            jakou používáš značku :-)))

            0 0
          • kolombo  

            Kup si moirové tričko (nebo od jiného výrobce) a hlavně kvalitní přilbu, cena je tak asi 1200 a výše. A taky nějaké rukavice, klidně levné. Pro brýle si vyraz do pracovních oděvů, mají tam za super cenu čiré brýle. To ostatní dokoupíš časem, až nabereš zkušenosti bez čeho nemůžeš být.

            0 0
            • Genarito  

              :o) doufám, že si z toho Pavel vezme ponaučení :o))) Halvně ty zkušenosti je potřeba nabírat :o)

              0 0
    • Martyss  

      Asi takto

      Helmu – Ano Kraťasy s vložkou – Ano SPD – Ano

      Ohledně treter. Nekupoval turistické s měkkou podrážkou. I v tvrdých se dá kousek jít. Pokud mám někde více chodit, tak si vezmu do batohu boty na přezutí…

      0 0
    • Misiak  

      urcite nesetri na nohaviciach s vlozkou-radsej si priplat za nejake s kvalitnou viacpanelovou vlozkou, dokaze to dost ovplyvnit pohodlie.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.