• nitraq

    Ahoj,

    sorry za off topic, ale myslim, že tohle fórum už sneslo kde co.

    Mám foťák Fuji F810 a na některých fotkách se vyskytují dva černé puntíky. Předpokladem jejich výskytu je velmi světelné počasí – úplně vymetená obloha v létě nebo skoro jasno až jasno v zimě. Foťák je už starší (cca z roku 2005) a nikdy nebyl čištěn, takže někde uvnitř je prach. Flek na objektivu to není, ten jsem zkusil jako první možnost. Taky jsem postřehl, že při zamíření na bílou plochu (např. zeď doma) se fleky objeví na displeji, při zaostření zmizí a na fotce už taky nejsou.

    Dá se to vyčistit v domácích podmínkách nebo na to potřebuju nějaký zvláštní vybavení? Trojúhelníkovej šroubováček mám, v tom není problém.

    Přidávám fotku, na který jsou ty fleky patrný, tady je případně odkaz na plný rozlišení: http://postimage.org/…e/5jx1sihir/

    0 0
    • Smazaný účet  

      tohle doma nevycistis..zpet bys optickou soustavu nesesadil…

      0 0
    • Blazer  

      Zdravím, jsou to nečistoty na snímači. Ovšem u tohoto fotoaparátu neznám postup, jak snímač vyčistit, u zrcadlovky jde o vcelku banální úkon.

      0 0
      • dipous  

        Přesně, bordel na snímači. Zkus to rozdělat a vše vyčistit. U zrcadlovky je to jednoduché, u kompaktu bude asi navíc nějaké to šroubování.

        0 0
        • nitraq  

          To rozdělání bych klidně zkusil, ale abych to pak dal v pořádku dohromady. Sice mám v posledním týdnu kutilskou náladu (vyměnil jsem displej notebooku a rozebral středový panel auta až na desku rádia a vše zas úspěšně složil), ale nerad bych to pos*al. Lepší mít foťák, který jen výjimečně udělá fleky, než nemít žádnej. A těch pár fleků Photoshop spolehlivě zmizí:)

          0 0
          • Yann  

            Kdysi jsem mel Praktiku a taky jsem ji zacal rozebirat abych ji vycistil. Nastesti to pak v serisu dali dohromady… :-)

            0 0
        • ememem1  

          to si akoze aj niekedy robil alebo to len tak pises? jak konkretne a cim si cistil snimac? ja len tak ze pravdepodobnost ze po rozobrati a zlozeni bude stav este horsi jak pred nim je znacna a oprava je asi tak v cene celeho fotaku.

          0 0
          • Martin  

            možná pomohlo jednom ofouknutí senzoru stlačeným vzduchem…

            čištění senzoru není úplně triviální záležitost, sledoval jsem kamaráda, jak mi čistil snímač na mé pentaxsvini K-r a bylo to tak na půl hodiny až hodinu s pár testovacími snímky v průběhu procesu. a u zrcadlovky je čištění v pohodě, stačí sundat objektiv a sklopit zrcátko, čištění kompaktu a kontrolní snímky budou jiná sranda.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Sranda hlavne proto, ze budes muset dost kuchat aby ses k cipu dostal. Obavam se, ze se bude muset oddelat vsechna optika a jeji sestaveni (dodrzeni souososti), by mohl byt docela orisek…ale mozna bude stacit nekam namirit sprey se stlacenym vzduchem a profunet to…

              0 0
              • Martin  

                přesně to jsem myslel :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  jinak ja mam na cipu v zrcadlovce nejaky prach, ale jeste nemam koule na cisteni:D Mozna vyuziju kuponek na cisteni zdarma u megapixelu:))

                  0 0
                  • Martin  

                    pokud je to jenom prach, tak ho normálně ofoukni něčím jako je tohle http://dx.com/…-blower-2217

                    na většinu běžného smetí to stačí. já měl na senzoru nějakou odolnou špínu, která se musela fakt smýt.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      to mam a parkat jsem to zkousel…nektery prach to fouklo a jiny asi jenom posunulo…ale co, seru na to, prach neni to, co by mi kurvio fotky:)

                      0 0
            • ememem1  

              možná pomohlo jednom ofouknutí senzoru stlačeným vzduchem… – pokial viem tak sa to robi ultrazvukom z dovodu vysokej citlivosti snimaca a jeo mozneho poskodenia aj pri „prefuknuti“ stlacenym vzduchom. ja bych to obzvlast u zrkadlovky za par desat litrov nechal na servis.

              0 0
              • Martin  

                na většině čipů zrcadlovek (a určo i kompaktů), pokud to nejsou upravované nebo speciální kusy pro IR snímání, je těsně před čipem lowpass filtr. takže vlastní čip není vyloženě přístupný nečistotám.

                0 0
              • pepino  

                Je tam filtr.

                0 0
          • pepino  

            Dělal jsem to u Panasonicu FX8, kterej jsem díky tomu koupil za 400 a byla to sranda, ale zase třeba u Canonu A80 a spol je to vyšší dívčí, všechno rozebrat.

            0 0
    • kyl  

      Ty fotky prodej jako Ufo a ještě na tom vyděláš.:-)

      0 0
    • MaNs  

      Přesně jak říká Blazer, jedná se nečistoty na snímači, který ti na tvém foťáku vyčistí akorát tak v servisu. Na hotovém snímku se dají odstranit v Lightroomu nebo Photoshopu, někteří výrobci ke svým foťákům dodávají software, který dokáže skvrny odstranit už při ukládání do PC.

      0 0
    • zetze  

      Měl jsem to samý a po několika pokusech to vyčistit to stejně skončilo v opravně,mám Sony A200 a drželo se to tam jako hovno košile.Při použití čistící sady to bylo ještě horší a stála dost peněz na to že výsledek byl tristní a nekoukatelný.Asi tak na čištění v amaterských rukách…

      0 0
    • marco  

      Na čištění v servisu zapomeň prostě ti to můžou odmítnou v opravně příjmout no a hlavné kdo opravuje Fuji výrobce kinofilmů a jednorázových fotoaparátů. Cena čištění je od 600 do 1300 korun podle složitosti. Zrdcadlovka je levnější. Nebo zadáš svůj fotoaparát do Googlu jak se dá vyčistit a vyleze ti na různých forech jak dovnitř a jak to složit zpět. Praktikoval jsem to nedávno u svého prehistorického Sony a funguje to sice se doba mezi čištěním lehce zkrátila a po roce už začínám vidět drobné kazy na max zoomu ( to je to moje tahání do prašného prostředí v kapsičce dresu bez pouzdra)no pořád to stačí. Takže si sežeň servisní manuál z internetu a klidně se do toho pusť. Když se ti to podělá budeš mít důvod si koupit nový. Dají se do 5 tis. koupit nádherné kousky.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Zkusím to tady:

      vyku*vil se mi vypínač u Lumixu DMC-LZ4 tak, ža se aparát sám zapíná, neřešil někdo podobný problém?

      Dík

      0 0
    • axle  

      Nemá někdo tip na servis Panasonic fotoaparátů v Praze? Respektive nějaké zkušenosti s Optimus-servis ?

      LX3 mi začal přes fotky dělat tenký proužek..

      0 0
    • Bruca  

      vytáhnu staré téma (ale google mi ho ukázal už na druhém místě, tak tak staré zas asi nebude :-))

      dostal jsem před časem od taťky jeho Praktiku L. tak bych chtěl poprosit, jestli mi nedáte tip, čím dostat zevnitř prach, co je na zrcátku a okolo, a čím případně čistit skla objektivů a barevné filtry, aby to nedělalo mázance.

      na kompaktu občas používám izopropyl, ale někdy ten mrzák nechává duhové stopy

      co se týká filmů, jsou nějaké značky, kterým je lepší se vyhnout? i když stejně musím vzít něco do začátku, abych ozkoušel, jestli funguje, jak má…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.