• 666biker

    Caute,

    chcem sa opytat majitelov kluk Shimano s oskou Hollowtech II, ze aky maju ich kluky chod, ked su bez retaze,na volno. Je to bezna vec, ze ked na bajku nie je retaz, tak kluky sa otocia pri normalnom tuknuti len max 1× (o 360stupnov)? Kedysi, ked som mal este klasicke kluky bez Holl. II, tak pri tuknuti do kluk bez retaze sa otocili x-krat dookola, a zastavili sa len v tom istom mieste stale (kde bola rovnovaha), kde to pri Hollowtech II dokazu stat na mieste pri lubovolnom pootoceni. Je to normalne pri tychto loziskach alebo to treba precistit/namazat? spozoroval som to aj pri prvom meneni retaze od kupenia bicykla, cca po 2tis. km. V nejakom blate som nejazdil, ani WAP-ka :)

    Vase skusenosti/nazory?

    0 0
    • Vilém  

      je to normalni.

      0 0
    • Ruprt2  

      je to normální.

      Hůř se ti kvůli tomu šlapat nebude.

      0 0
      • 666biker  

        ved jasne, slape sa mi fajn, len som to spozoroval uz davnejsie (pri meneni/cisteni retaze), tak ma napadlo sa opytat na skusenosti ostatnych bikerov..kedze v dnesnej dobe malo co je bezproblemove/bez­chybne, istota je istota :-)

        0 0
    • juli  

      Jak píše Vilém. Každopádně hodně záleží jak moc dotáhneš vymezovací šroub v levé klice. Pokud použiješ správný moment pro dotažení je chod o něco horší, než u kvalitního zapouzdřeného složení.

      Ložiska se u HT II nečistí a nemažou (i když to jde).

      0 0
      • 666biker  

        zatial som ich nerozoberal, nedotahoval, je to od vyroby/kupenia, tak snad to pri skladani dotiahli na pozadovany moment :D ..ked je to normalne,tak potom vsetko ok, chcel som sa len uistit :)

        0 0
        • juli  

          Tak, ono se docela vyplatí po blátivé koupeli, kliky demontovat. Z misek opatrně vytáhnout plastové prachovky a prostor pod nimi vyčistit. Je to práce na chvilku a dost to přispěje životnosti ložisek

          0 0
    • kyl  

      Mám nové Deore M-532 a bez řetězu se otáčejí velice zlehka.Nemáš přetaženou matici v levé klice?

      0 0
      • 666biker  

        tak z lahka sa tocia aj moje, len pri starom zapuzdrenom strede sa to samo pootocilo vela krat, a zastalo v rovnovaznej polohe..a tieto kde ich pootocim,tam zastanu…a samovolne spravia jednu otocku max., ale nejake drhnutie necitit pri toceni,takze ako pisali aj predosli, je to normalne pri tychto loziskach..bahenny kupel som nemal :)

        0 0
    • Ricci  

      Mam teraz stred od Stingu a kluky sa navolno pretocia niekolko krat v pohode

      0 0
    • xshreck  

      Spíš bych řešil jak se točí v zátěži

      0 0
      • 666biker  

        Pri zatazeni sa to toci ok,zrejme je to klasika u hollow. 2

        0 0
        • Zdenda CUBE  

          Klasika u Hollow.II to sice je, ale štve mě to od té doby co s tím vylezli. Jako by nestačilo, že člověk tahá svou váhu, ještě musí překonávat odpor otáčení klik :-(

          0 0
    • karel III  

      Mám XT už třetí pár ložisek. Kliky jdou protočit bez odporu (přetočí se bez řetězu několikrát a po zastavení se vrátí do půvovní polohy). Nejméně vydržela původní ložiska asi 4000Km další jsem měnil déle než 10000Km. Jde o to, že ložiska se zničí z 95% vniknutím vody ke kuličkám. Z mých zkušeností většínou v zimě kdy se většinou jede v mokrém sněhu a pak následující dny se nejezdí a kolo stojí a slaná voda v ložisku znehodnotí povrch drah a kuličky. Při výměně orig. ložisek jsem dal mazelínu za ložisko a před ložisko pod plastovou prachovku(pozor na vytlačení pryž těsnění), dále je nutné namazat těsnící a zároveň vymezovací kroužek osy mezi prachovkou a klikou.

      Hůře se točící kliky jsou způsobeny dle mých zkušeností

      1 – vniknutí nečistot pod plastovou prachovku a jejím třením

      o 2RS ložisko.

      2– přílišným axiálním zatížením ložiska způsobeným přetažením nebo nesouosostí pravého a levého ložiska.

      3– Poškozeným ložiskem

      Bod č 1 není potřeba příliš řešit stejně se tam nakonec něco dostane.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.