• jannk

    je vim, ze tu o centrovani kol je dost temat – nicmene konkretni dotaz: centrujete nekdo doma kola (MTB i silnici) BEZ centrovaci stolice? Vyrobil jsem si nepovedenym preskokem kamene mensi osmicku na MTB a nevim, jestli ma cenu se do toho poustet doma jen ve vidlici nebo vyrazit rovnou do servisu. Neni to moc, tak 5mm do strany, stolici si zatim porizovat/vyrabet nechci a jezdit se mi na tom taky nelibi – i kdyz to sam moc nepoznam. dik

    0 0
    • jannk  

      auuu – ten titulek se mi moc nepovedl, sorry :)

      melo to byt centrovaci stolice…

      0 0
    • Vilém  

      Ano jde to, treba podle spalku, pokud mas vecka, nebo si na zadni stavbu pridelej bzz pasku, zacvakni ji na vhodnou delku a pribliz k rafku.

      0 0
      • MirosPikos  

        Přesně s tou páskou, takhle jsme to řešil ve čtvrtek před odjezdem na Rychleby a dneska už vím, že jsem to vycentroval dobře. Vydrželo to Wales :)

        0 0
    • JendaH  

      Jo, centrovali jsme s kamarádem, dá se vzít třeba fix nebo křída a přiblížit roztočenému kolu a podle stopy pak vidíš, kde je to jak špatně.

      0 0
    • Bezmozek  

      Místo stolice poslouží samotný kolo. otočit vzhůru noh… kolama a stavěcím šroubem stahovat rozteč špalíků dokud to nezačne škrtat. To je na takové to domácí centrování, jestli si s tím chceš dát trochu víc práce, pneu dolu, ráfek upnout do kola a přes brzdový špalíky omotat měděnej drát vhodnýho tvaru cca do L aby hlídal jak výškový tak stranový nerovnosti. Pak už jen stačí do osy kola a do drátu kolem špalků pustit šťávu z 9V baterky a připojit patřičnou žárovku. Při nerovnosti ráfku si drát na špalku škrtne o ráfek, obvod se uzavře a žárovka Ti poví že je třeba zasáhnout. Jednoduché, prosté, lety ověřené a velmi přesné.

      Počítám, že low cost centrování bude aplikováno na low cost kola, s karbónem, holanitem a podobnym matrošem jsem nezkoušel.

      0 0
    • Pedro404  

      Když potřebuju jenom zběžně stáhnout větší osmu, tak otočim kolo vzhůru nohama, opřu si ruku ozadní stavbu a tu vychýlku kontroluju podle vystrčenýho palce.

      0 0
      • Erknold  

        +1, cit na špičce prstu je docela dobrý nástroj. Rozezná toho hodně.

        0 0
    • jannk  

      dik. To kolo sice neni uplne lowcost, ale porad hlinik. Mam kotoucovky, takze ty mi s centrovanim moc nepomuzou a kvuli nim taky moc nechci otacet kolo vzhuru nohami (se mi tam vzdycky nekde probubla vzduch a trva mu, nez se vrati zpatky). Nechci centrovat nic velkeho, v zasade se na tom da jezdit – jen me tech par mm stve a nemam cas ani chut kolo nechat nekolik dni v servisu, takze premyslim o rychlem home-made reseni. Az to rozdrbu, tak holt servis :)

      Presne nevim, co je to bzz paska, ale drive jsem pouzival fix; zkusim nejake udelatko abych ho prichytil na zadni stavbu … a bud tech par mm opravim, nebo servis.

      0 0
      • Erknold  

        pokud nemáš nějaký stojan, tak zvedni kolo jen za sedlo a někam ho pověš, přes nějaké koště mezi stoly.

        Jaká páska dělá bzzzz, když jí utahuješ? :)

        0 0
      • skvedo  

        „bzz“ páska = stahovací páska (na kabely)

        Anglicky zip tie. V češtině neznám žádné přesné pojmenování.

        0 0
      • Dejv94  

        Kdyz to rozdrbes, servis bude horsi a servisak nebude nadsen. Uz je vpodstaze po sezone a v servisu by ti to mohli udelat do druhyho dne nebo treba snad i do odpoledne pokud bys to tam rano odnesl popripade dopredu zavolal, nevidim duvod proc byt nekolik dnu bez kola kdyz servisy jsou prazdny.

        0 0
        • jannk  

          Az bude mit nejaky servis v okoli otevreno i v sobotu odpo a v nedeli, tak to je bez debat. Nebo aspon do 8h vecer.

          Ted to pro me znamena v sobotu rano to tam prinest a dalsi sobotu si to odvest → to fakt nechci, aspon dokud nenapadne snih.

          0 0
          • Dejv94  

            ?

            Takže logika > nemám čas to odnést do servisu > fušersky to možná vycentruju (přetáhnu dráty) > rozeseru to ještě víc > odnesu to do servisu tak jako tak.

            Když se ptáš na to jak centrovat, tak bych se být tebou do „lepších“ kol nehnal, může to mít nevratné následky.

            0 0
    • jannk  

      jasne, nejaky stojan mam, s tim pocitam

      a bzz pasek mam tim padem cely suplik … akorat jim trapne rikam stahovaci paska :)

      0 0
      • standoslav  

        Syn tomu říká tuším „bindry“ chytáme s tím poklice na zimákách.

        0 0
    • Copernicus  

      jestli jsi odnekud pobliz LTM, tak se ozvi a opravime to doma-pokud to pujde. pokud jsi zdaleka- treba Ti totez nabidne nekdo od vas

      0 0
      • jannk  

        diky, ale Praha

        vim, ze bych nekde nekoho sehnal, ale ted byvam 7–20 v praci a o vikendu chci nekde jet. Ale jak rikam – da se na tom jezdit v pohode i ted, je to jen par mm, drive (90. leta) jsem si kola centroval, ale uz davno nemam vybaveni. Takze premyslim, ze bych tech par mm stahnul sam, pokud to zdrbu, tak se holt ujistim, ze uz to neumim a priste se o to ani nebudu pokouset.

        0 0
    • jannk  

      Tak jsem to v nedeli skoro vycentroval, ale porad mi par mm chybelo. Chvili jsem si rikal, ze to nebudu resit, pri jizde to nakonec neslo poznat … ale potom se ve me probudil nenavideny perfekcionista – a zrusil jsem sve ranni schuzky, abych to odvezl do servisu :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.