Cyklonavigace Holux Fun Trek 132 - klub uživatelů

67 nepřečtených
  • Forester

    Ahoj,

    sháněl jsme nějaké informace o této cyklonavigaci než jsem ji koupil a bylo to roztahaný po spoustě vláknech. Tak jsem si řekl, že by stálo za to dát to do jednoho.

    Sám to určitě využiju, zatím se s ní sžívám a občas si nevím rady.

    Na úvod pár externích odkazů, kde jsem také čerpal informace (všechny z BaR):

    Test

    Aktualizace map

    Import OSM map

    Import trasy

    0 0
    • madcat  

      Takže abys v tom udělal pořádek, tak jsi založil další vlákno, super.

      Kdyby sis už existující dal do bookmarků, udělal bys líp.

      0 0
    • Forester  

      Překlep hned v nadpisu, kaju se :-(

      Dle návodu na BaR jsem aktualizoval mapy a vše proběhlo bez problémů.

      Aktuálně ale bojuji s programem SmartMaps PC Manager. Nedaří se mi navolit mapu přes průjezdné body, které potřebuji.

      Postupuji tak, že si zvolím první a poslední průjezdní bod a potom si v plánovači zaškrtnu parametry plánování, např. více cyklotras. Ukáže mi to návrh trasy (červeně) a spojnici vzdušnou čarou (zeleně). Při vkládání dalších průjezdních bodů to však zohlední pouze to plánování vzdušnou čarou.

      Musím ještě jednou prostudovat návod, někde asi dělám chybu. Ještě si matně vzpomínám, že v návodu byla zmínka o tom, že se spojnice průjezdních bodů dají upravovat samostatně (body 1–3 plánuj dle plánovače, body 3–7 pouze spojnice). To by možná bylo ono.

      0 0
      • madcat  

        V seznamu průjezdních bodů v plánovači vlevo nahoře si zkontroluj, jestli máš u těch bodu zatrženej čtvereček nebo ne – to ovlivňuje jestli se bude přes bod routovat, tzn. hledat trasa dle zadanýho způsobu plánování, nebo to bude tzv. „neplánování“, jak ve Smart Maps nazývají navádění na body ležící mimo routovatelný cesty.

        0 0
    • tpm_slee  

      ještě doplňuji, informace pro začátečníky, návody i k zařízení a pokyny od SmartMaps zde:

      http://www.smartmaps.cz/bikegps/

      0 0
    • Koloman  

      Chtěl bych požádat zkušené uživatele Holuxu o radu.

      Běžně v tomto zařízení používám SmartMaps, nedávno jsem však potřeboval jinou mapu z OSM. Díky návodu na Bikeandride a MOBACu se mně podařilo vše úspěšně zvládnout, mapa v přístroji funguje, jen mám jeden problém:

      Pokud chci probudit displej z úsporného režimu, dotknu se někde obrazovky. Jenže tímto dotykem současně umístím „waypoint“, čili „špendlíček“, který se mně trvale nabízí na okraji displeje.

      A nemůžu zanic přijít na to, jak v nastavení funkci „přidat bod“ vypnout. Měl byste pro mě někdo radu ?

      Díky předem !

      0 0
      • tpm_slee  

        Zkoušel jsme, ale také jsme nic nenašel, špendlík je tam pak už pořád..

        0 0
        • Koloman  

          Děkuju za odpověď !

          Tak asi je potřeba se s tím smířit. A musím přidat na rychlosti, aby – když moje vlastní poloha zůstává uprostřed – špendlík co nejdřív zmizel za obzorem ! :-)

          0 0
          • wilda81  

            zmáčknout tlačítka po stranách jsi zkoušel?

            0 0
            • Koloman  

              No, teď přesně nevím, ve kterém okamžiku myslíš. Ale jsem přesvědčený, že boční (hlavní) tlačítka mě akorát vrátí do vyššího menu a že na chování mapy, která je právě zobrazována, přímo vliv nemají.

              No a v tom menu právě nemůžu najít nic, co by to přidávání bodů zrušilo.

              0 0
              • madcat  

                Myslím si, že vyhnout se tomu umístění špendlíčku dotykem obrazovky nejde, umístí se vždycky. Boční tlačítko tě vrátí „o úroveň nahoru“, ale opětovný stisknutí tě zase vrátí do mapy, a displej se rozsvítí, takže to by mohlo být řešení. Anebo trochu kostrbatější řešení, ale taky funguje – na zhasnuté obrazovce se dotknout vlevo dole, co je zelená šipka – skočíš do úvodního menu, a opětovným kliknutím na „mapa“ se vrátíš do mapy, nebo obrazovku probudit ne ťuknutím, ale potáhnutím – špendlík se neumístí, pokud se ti to povede – pravda, třeba za jízdy to nemusí být stoprocentní…

                0 0
                • Koloman  

                  Jo jo, díky. Nad těmito možnostmi jsem taky uvažoval, ale říkal jsem si, že snad musí existovat něco méně krkolomného… :-)

                  0 0
                  • wilda81  

                    Mám zapnutou funkci uzamykání obrazovky po X vteřinách. Pak když se dotkneš, tak se displej jen rozsvítí. To by též mohlo být řešení.

                    0 0
                    • Koloman  

                      Nedovedu si úplně přesně představit, co to zamykání obrazovky udělá, nikdy jsem to nevyzkoušel. Večer se dostanu k Holuxu, pak to prubnu. Díky !

                      0 0
    • zmn  

      prosba o radu .. kdyz pustim Trasy nebo Mapu nenajde zadne mapove podklady, pritom Smarmaps je plne aktualizovany .. kde je chybka? dik

      0 0
      • Koloman  

        Trasy zatím nepoužívám. Ale co se týká map, tak podle mě mají Smartmaps specifické postavení – odbočku v podobě vlastní ikonky hned na začátku.

        A volba „Mapy“ nabídne všechny ostatní mapy než Smartmaps, pokud je dovnitř ovšem nahraju.

        0 0
        • zmn  

          myslim apky v hlavnim menu Holuxu .. loguju pres Holux i Smartmaps (dva ruzne logy v zarizeni), ale kdyz chci zobrazit zaznam v holuxu pres Mapy a Trasy tak vidim trasu bez mapoveho podkladu .. pod ikonou vyberu mapy tam je pouze Zadna mapa …

          0 0
          • zmn  

            mozna mas recht, narvu tam osm mapy a treba to zabere, predpokladal jsem ze to veme smart mapy ale mozna jsou „extra“ jen pro smartmaps, kua .. mam zalohu holuxu pres updatem map a ani tam to asi neslo (update hned po koupi pred prvni jizdou)

            0 0
          • Koloman  

            Víc už Ti asi neumím poradit, „Trasy“ jsem si nechal až do příštího ročníku… :-) Používám Holux zatím jen k prostému zobrazování map, neb jsem papírové mapové listy po rychlejším sjezdu často sbíral někde v trávě.

            Navíc – pro nás starší příslušníky kmene je obsluha těchto elektronických udělátek občas poněkud obtížná, takže už jenom úspěšné nasosání OSM přes MOBAC byl pro mě naprosto heroický výkon ! :-)

            0 0
            • zmn  

              tak to byly chybejici osm mapy .. stacilo si otevrit navod na import a asi by me to trklo, dik za nasmerovani :)

              0 0
              • madcat  

                Jo, je to jak říkáš – SmartMaps mají svoje podklady, který nepoužiješ jinde, a Holuxí aplikace „Mapy“ má taky svoje, který si ale zase musíš napřed připravit a nahrát do zařízení.

                0 0
    • Forester  

      Tak se pomaličku s Holuxem sžívám a narazil jsem na maličký problém.

      Týká se to programu pro přípravu trasy. Uložím si trasu a později ji chci upravit. Vložit někam do záznamu nový průjezdní bod. Jde to přetáhnout, ale pokud jich vkládám více, je to víceméně nepoužitelné.

      Jde třeba trasu rozdělit nebo jinak označit, že vkládám nové body dovnitř trasy a pak to napojit?

      0 0
    • Smazaný účet  

      mám dotaz, když mám zapnuté smartmaps, existuje nějaký trik jak se jednoduše přepnout do okna tachometru? Při stisku bočních tlačítek mi to tak 1/100 proskočí do správného okna, ale spíš mě to vrátí do úvodního menu. Díky

      0 0
      • Forester  

        tak pokud jde pouze u rychlost, tak tu máš zobrazenou v mapách.

        jinak levé bočtlačítko tě přepne do módu cyklocomputeru

        0 0
        • Smazaný účet  

          a to levé tlačítko se někde v menu nastavuje? Mě do cyklocomputeru nepřepne…

          0 0
          • zmn  

            nemam holux u sebe, ale mam dojem, ze to jde z map pravym (do menu) a pak levym (do cyklocompureru), mozna opacny sled .. no a pak zpet do map podobne blbe .. neni to hifi, ale da se to nacvicit

            0 0
    • Forester  

      jeden dotaz k OSM mapám. Ten návod na BaR se týká toho, když mám zaplacenu licenci na OSM mapy a můžu využívat poskytnutý mapový podklad od SmartMaps a případně si tam dohrát měco jiného. Nebo to můžu do Holuxe nahrát bez licence na OSM mapy?

      0 0
      • madcat  

        Návod na import OSM map na bikeandride.cz – jestli myslíš tenhle, tak to je postup jak do Holuxu dostat jakoukoliv zdarma dostupnou mapovou vrstvu v jakýmkoliv rozsahu, prostě jenom to, co tě zajímá – třeba jenom Lago di Garda a okolí, když jedeš na Gardu. Dělá se to pomocí programu MOBAC (Mobile Atlas Creator) a ještě nějaké utility, která to převede do správnýho formátu, aby s tím Holux uměl pracovat. Můžeš to samozřejmě do Holuxe nahrát bez jakékoliv další licence.

        Naproti tomu OSM mapy přímo od Smart Maps jsou už předpřipravený komplet celá Evropa, který zaplatíš a nahraješ a o nic dalšího se nestaráš.

        0 0
        • Forester  

          Díky za informace. Shodou okolností mě zajímá ta Garda ☺. Jedeme v půlce září a tak sháním nějaké mapy. Dokázal by jsi porovnat, jak jsou na tom ty SmartMaps OSM v porovnání s nějakým volně dostupným zdrojem.

          Nemám problém si to koupit, jen jestli to má smysl.

          0 0
          • madcat  

            Volně dostupný zdroje si prohlídni přímo v tom MOBACu – za mě teda za pozornost stojí asi jenom ta vrstva, co použili pro výrobu mapy přímo na stránkách Bikenandride.cz v tom výše zmíněným návodu – 4umaps EU nebo tak nějak se to jmenuje. Výhodou tohoto postupu je, že si můžeš vybrat oblast, kterou chceš mít v mapě, a víc měřítek (úrovní zoomu) dle libosti. Naopak třeba zrovna ta vrstva 4umaps EU je barevně taková celkem dost nekontrastní, takže je potřeba do toho občas trochu mžourat, abys něco viděl. Kdyby se někomu podařilo dostat do MOBACu třeba aktuální turistický mapy z cykloserveru, tak by to bylo super. On to prý snad už i někdo udělal, ale zatím jsem to nějak nevypátral… Anebo mapy od Kompassu by byly super – ty i kdysi šly, sám jsem si takhle vyrobil okolí Hochkaru v Rakousku, přepínatelný Bergfex/Kompass, ale už to v nových verzích MOBACu nejde :-(.

            No a ty mapy přímo od Smart Maps si můžeš taky prohlídnout na jejich stránkách, abys věděl do čeho jdeš. Jako hlavní nevýhodu vidím absenci vrstevnic, který se v horách můžou dost hodit. No a taky je to mám pocit pouze jeden pevnej zoom 1:40000, kterej si sice v Holuxu můžeš zvětšit nebo oddálit, ale je to furt ta jedna bitmapa, takže žádný další detaily při přiblížení nečekej.

            0 0
            • Forester  

              mohl by ses prosím podívat do toho Mobacu, jestli je v tom mapovém zdroji OpenStreetMAP 4UMaps.eu něco k dispozici. Já mám mapové okno prázdné. Když si přepínám mapové zdroje, tak se mi tam vždy něco ukáže, ale tento je prázdný … dal jsem si měřítko skoro celý svět a pak jen tu Itálii ve výřezu, ale pořád nic. Dělám něco špatně?

              0 0
              • madcat  

                Normálně tam všechno vidím jako obvykle, žádnej výpadek nebo tak něco neregistruju…

                0 0
                • Forester  

                  to je divný :-(. když projíždím ostatní mapový zdroje, tak se mi tam přezobrazují ty mapy. ale u tohoto se tam žádná mapa nezobrazí, hodí to ty velký červený křížky v jednotlivých mapových polích. zkoušel jsem zvětšovat I zmenšovat, dát přímo i na Lago di Garda a pořád stejný.

                  večer to udělám znovu a kdyžtak udělám nějaký obrázky a postnu to sem.

                  0 0
                • Forester  

                  první obrázek je OpenStreetMap MapQuest … tam nějaký podklad je, ale žádná sláva to není

                  druhý obrázek je zdroj OpenStreetMap 4UMaps.eu … to je to, co jsi doporučoval a o čem píšou na BaR

                  výřez je u obou stejný … co s tím může být?

                  0 0
                  • madcat  

                    Vidím, že nic nevidím, ale důvod neznám. Zkus to, co jsem ti poslal dnes v soukromé zprávě…

                    0 0
                    • Forester  

                      tak už jsem z toho udělal mapový podklad a funguje to. Akorát jsme použil jiný mapový zdroj.

                      Mám ještě jeden dotaz. Normálně si připravuju trasu v rámci SmartMaps PC Manager. Bohužel se mi tam nedaří dostat tu nově udělanou mapu z Mobacu. Jde to vůbec?

                      0 0
                      • madcat  

                        Do PC Manageru mapy z MOBACu nedostaneš, tam jsou pouze mapy přímo od SmartMaps. Pokud si chceš plánovat trasu v jiných regionech, nepokrytých mapama SmartMaps, musíš zvolit jinou aplikaci – Cykloatlas na cykloserveru atp.

                        0 0
                        • Forester  

                          OK, něco už jsem zkoušel na jiným webu.

                          jen jsem si říkal, jestli něco nědělám špatně, když se ta appka pouští z navigace a jako navigace čte ze stejného místa I ty mapy.

                          0 0
                          • madcat  

                            Ne, to děláš naopak správně – nemusíš nic instalovat na PC, připojíš přes USB a všechno čteš i zapisuješ rovnou do navigace, takže je vše na jednom místě.

                            0 0
    • Radunak  

      prosím nemá někdo zkušenost s použitím bezdrátovýho tachometru a holuxu? neruší se nějak? chci si koupit sigmu bezdrát 12.12 a trochu se bojim

      0 0
      • Forester  

        má to smysl když máš tachák na holuxu z GPS případně můžeš dokoupit další čidla . . .

        0 0
        • Smazaný účet  

          ideální koupit čidlo od garminu (stojí +/- stejně), ale v jednom čidle máš rychlost + kadenci.

          0 0
      • madcat  

        Máš na mysli Holux + Ant+ čidla a ktomu bezdrátová Sigma? To nemám vyzkoušený, protože žádný Ant+ čidla nemám. Ale samotnej Holux se samozřejmě se Sigmou nijak neruší.

        0 0
    • vp2  

      Ahoj všem uživatelům, mezi které se od Jéžiška řadím taky. Úvodní problém mi nastal při propojení s PC. Mám win 8.1 a počítač mi sice načte složky, které jsou na katrě v Holuxu 132, ale při kliknutí na smartmapspc.exe, který by měl naistalovat pc manager se nic neděje. Respektive kurzor na PC se tváří, jakože PC pracuje, ale to je asi tak vše. Jak tedy naistalovat PC Manager na můj PC? Poradíte?

      0 0
      • vp2  

        Původní problém vyřešen, blokoval to AVAST. Teď ovšem zase nevím, jakým způsobem zaregistrovat produkt…PC manager v PC noprmálně pracuje, nikde ovšem není možnost vložení registračního čís­la…

        0 0
    • jakub  

      ahojte, tak jsem se těšil na tuto navigaci, konečně jsem si ji pořídil, mám ji už 3 týdny, a stále naprosto nevím co s ní, tak jsem se těšil, že si do ní budu nahrávat kešky, trasy a podle ní budeme jezdit, a naprosto jsem zklamán, ani ji neumím pořádně zapnout.. vubec netuším, jak s ní zacházet, návodů spousta, nic mi podle nich ale nefunguje..... chjo, nejsem moc technický typ, čekal jsem, že to bude všechno jednoduchý a ono ani trochu… jsem zklamán, nevím co s ní dál…

      0 0
      • madcat  

        Jo, může to po prvním zapnutí působit jakože je člověk úplně ztracenej, ale já udělal to, že jsem si stáhl návod, celej ho přečetl od začátku až do konce, jako knížku, zas tak dlouhej není, a hrozně to pomohlo. Pochopil jsem logiku toho ovládání, a od té doby jsem se do návodu podíval snad jednou jedinkrát kvůli nějaké naprosto obskurní funkci, kterou je potřeba zapínat jednou za platónskej rok.

        Používám teda ale téměř výlučně Smart Maps, to Holuxí rozhraní skoro vůbec ne.

        0 0
      • Smazaný účet  

        pokud jsi nepochopil ani jeden návod tak i svěcená voda je ted uz zbytečná. K jednoduchosti má holux daleko, tak ho snad raději prodej. Navíc asi v dnešní době budeš dost překvapenej z rychlosti a rozlišení.

        0 0
    • Forester  

      jeden dotaz na uživatele Holux 132. Potřebuji záložní baterii. Někde jsem se dočetl,že tam fngujoubaterie z Nokí, tak jsem vyzkoušel typ BL-5CB a ono to běží? Ta máboužel jen 800mAh. Chtěl bych zkusit něco většího. a Alze jsem našel, ale neorientuju se v typech – BL-5C (1020mAh), P-4L (1500mAh). Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost.

      Oficiální náhradní baterie jsem našel za dvojnásobek, tj. cca 450Kč.

      0 0
      • Smazaný účet  

        me holux jinou než originální baterii nenabije, s nabitou funguje. Tak to jen otestuj než tu neoriginální koupíš.

        0 0
      • gollum  

        edit: Ještě jsem zapomněl napsat jednu důležitou informaci mám Holux 130.

        Používám do ní baterie z mobilu BL-5C, až po nákupu navigace a mobilu jsem zjistil, že použité baterie jsou stejné. Fungují bez problému, jen je potřeba baterie BL-5C maličko vypodložit (je velice nepatrně menší), stávalo se mi, že při větších otřesech se mi navigace vypla (asi přerušení kontaktu s baterií), po vypodložení funguje vše bezproblému. Jedinou nekompatibilitu co jsem zaznamenal (ale na tu se neptáš) je, že můj mobil (stará jednoduchá nokia) odmítal nabíjet původní baterii z Holuxu, když jí měl v sobě.

        Baterie BL-5C z mobilu i další BL-5C kupovanou na alze mi Holux bezproblému nabije.

        0 0
        • Forester  

          Tak vyzkoušeno s baterií BL-5CB a Holux ji nabíjí. Doma to můžu vyzkoušet i opačně, dat Holux baterii do mobilu.

          Díky, objednávám tu BL-5C.

          0 0
          • Forester  

            tak s tímto typem baterie to funguje i opačně. Ještě jsem zkoušel baterii Nokia BL 4C a s ní to nefunguje. Tedy provoz ano, ale nabíjet v Holuxu ji nejde.

            0 0
    • orvaq  

      Ahojte, mam problem s tymto zariadenim – prvykrat som ho pripojil k PC a nahral testovaci .gpx file s tym, ze vyskusam ako funguje navi. Po odpojeni od compu navigacia zmrzla – iba zakladne menu a nereaguje na dotyk. Resp. ked sa dotknem obrazovky tak neprejde do tmavej uspornej obrazovky ale nereaguje ziadna ikona. Rovnako aj lave tlacidlo. Podrzanim on/off tlacidla ho sice vypnem ale po starte opat zostane v prvom menu a nechce nic otvorit. Po pripojeni k PC sa neukaze ako dalsie zariadenie. Skusal som este vypnut a zapnut bez pamatovej karty ale tiez nepomohlo. Napada vas co este skusit predtym nez ho dam reklamovat? Dakujem.

      0 0
      • madcat  

        Já už bych asi nezkoušel nic a reklamoval bych to. Možná bych ještě napsal nebo zavolal klukům do Smart Maps, jestli by nevěděli – jsou celkem ochotní, ale podle toho, jak to popisuješ, to vypadá blbě.

        0 0
    • wilda81  

      Obnovím téma. Máte někdo ověřenou baterii, kterou jde i nabíjet přímo v holuxu? Popřípadě tip na levnou nabíječku baterií?

      0 0
      • Forester  

        Baterie viz vyse. Nabijecka jakakoliv, potrebujes jen vystup s miniUSB.

        0 0
        • wilda81  

          Mám právě dvě BL-5C ale ani jednu holux nenabiji.

          0 0
          • madcat  

            Potvrzuju, přímo v Holuxu mi jde nabíjet taky jen originál. Mám ještě dvě Nokiácký baterie jako zálohu, a musel jsem si kvůli tomu koupit externí nabíječku – dá se sehnat na ebayi na pár kaček, ale i tak – věc navíc.

            0 0
          • abel  

            jako nabíječka by mohla posloužit stará nokie z bazaru nebo někdo má doma v šuplíku (mě se třeba jedna válí doma, třeba se někdy bude hodit)

            0 0
            • wilda81  

              Jj, plánuji projít křemíkové nebe u rodičů, jestli některý starý mobil nebude na tenhle typ baterií. Jinak objednám něco z Ali. Dalšímu zařízení se asi nevyhnu…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Je to hroznej opruz (další nabíječka), pokud seženeš baterku, co Holux nabije, dej prosím vědět. Mám náhradní baterku (Holux samozřejmě nenabije) a nabíječku ještě od Nokie na tenký konektor a v dnešní dobe USB standardů bych se toho rád zbavil..

                0 0
              • gollum  

                Univerzální nabíječku na ploché baterie se podle mě hodí mít v zásobě… já osobně bych si ji pořídil, kdybych ji už neměl. Problém s nabíjením baterií sice nemám, 130 mi nabíjí i BL-5c baterie bezproblému.

                Mám několik roků něco podobného tomuhle, ale s EU zástrčkou:

                https://www.aliexpress.com/…3855823.html

                Pokud by jsi to nechtěl s množstvím krámů doma (nebo sebou na cesty) moc přehánět, tak je možnost si pořídit jen nabíjecí obvod na li-ion baterie (TP4056) a k tomu přidělat dva drátky (společně s dvěma magnety to používám jako přenosnou nabíječku 18650 baterií, když někam jedu a záleží mi na každém gramu co sebou táhnu…)

                https://www.aliexpress.com/…3660458.html

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.