• bikerskrnov

    Zdarec. Bylo mi ukradeno kolo a tak přemýšlím nad náhradou. Doba popošla o pár technických standartů dál a tak hodlám přesedlat z rychlého karbonového HT na techničtějšího hliníkového 29er fulla. Po rozvaze a rady Alinceba mám dva favority. V nádpisu již uvedený a preferovaný http://www.canyon.com/…es/bike.html?…, nebo Mirinda http://www.cyklopoint.cz/…-xt-m-3805d/. K Mirindě mám citový vztah jezdím ji už od plenek, ale papírové porovnání mluví jasně. Zkuste sem hodit nějaké jiné alternativy popřípadě zkušenost z Canyonem, neb mé zkušenosti s ním jsou nulové.

    0 0
    • Azmir  

      Meridu jsem jel a vůbec mě teda nenadchla, asi bych jednoznačně šáhl po canyonu.

      0 0
    • obda  

      Tak se dívám u Canyona na geometrii a čumím jak puk. Při úhlu sedlove trubky 74 stupnu (a vzhledem k tomu, že je ještě ohlá) musí být sedlo brutálně vepředu oproti středu klik. (Řekněme oproti klasickému HT s úhlem 73 stupňů, já bych ocenil i 71.) Tj. poloha kolena vůči pedálu bude blbě. Nebo se pletu?

      0 0
      • MlokCZ  

        74st. bude jen virtuální úhel a ne reálný, stejně jako se to značí u jiných značek s podobnou konstrukcí sedlové trubky.

        Takže pak hodně záleží na vysunutí sedlovky, pro jednu konkrétní polohu to vyjde na těch 74st., pro menší vysunutí to vyjde ještě na o něco větší úhel a pro větší vysunutí zase menší úhel.

        Proto je u těchto konstrukcí důležité dobře vybrat velikost a více záleží i na výšce rámu a jak následně dle vytažené sedlovky vyjde předozadní posun sedla.

        Jinak 74st. sedlový úhel je dnes u fullu běžný a má to tak hodně značek.

        Ono s tím hodně zamává jaké máš pak v reálu nastavené sagy. Vzadu se pro vozí na rovině většinou o trochu větší sag a na to je potřeba větší sedlový úhel.

        0 0
        • obda  

          S tím sagem jasný, ale podle obrázku to není virtuální úhel, ale skutečný úhel té horní části trubky. Proto je mi to tak divný.

          BTW nemáš nějaký tip na fulla kategorie trailbike (zdvihy 120–140, nebo 100–120 u 29"), nejlépe čtyřčep, který by měl (po započtení sagu) takovejch 70/71 stupňů?

          0 0
          • MlokCZ  

            Obrázek geo je vždy jen ilustrativní. Z fotky jsem udělal rychlou úpravu, otočení o 20st. (to jsem vzal dle toho, že hlavový úhel je 70st. a sedělo to), abych mohl udělat co nejrychleji rovnoběžku.

            A výsledek je na přiloženém obrázku. Z toho je vidět, že reálný sedlový úhel horní části sedlovky je ± stejný jako hlavový, tedy kolem 70st.

            A těch 74st. tedy bude opravdu virtuální, jen je otázka pro jakou výšku sedla to vychází. To by se z fotky při trochu více snahy také dalo odměřit (nejspíš se to ale bude lišit i pro různé velikosti rámu).

            Jinak po započtení sagu to nelze nikde zjistit, když každý to bude vozit trochu jinak.

            Rámy s cíleně malým hlavovým úhlem jsem nikdy nesledoval, mám krátké stehenní kosti, takže naopak je pro mě větší hlavový úhel ok.

            0 0
            • MlokCZ  

              A tady jen pro srovnání, že by rozdíl 4st. obou úhlů byl jednoznačně vidět.

              Na přiloženém obrázku je 26" HT, kde úhly jsou reálné a není použit žádný virtuální. A pro toto HT se liší hlavový a sedlový o 3,5st.

              0 0
            • obda  

              Díky, s tou fotkou je to dobrý nápad, věřil jsem náčrtu geometrie a tohle mne to nenapadlo. DOst mne štvou výrobci, kteří neumí ani pitomý obrázek geometrie nakreslit dobře. (A že někteří to mrší fakt fest – kreslení sedlového úhlu od vzpěr, kreslení horní trubky i když je myšlena virtuální atp. Příkladem budiž nákres délky horní trubky u Canyona. Pokud by opravdu měřili to, co je tam nakresleno, tak by dostali úplně nezajímavý a zcestný údaj. To tam, skara, nemají jediného inženýra/průmys­lováka?)

              V posledním odstavci předpokládám, že myslíš „sedlový“ a píšeš „hlavový“. Jinak já ty sedlové úhly začínám celkem sledovat, třeba ten Canyon Nerve 26" se svými 72 není tak špatný. A v 18,5" není ani přehnaně dlouhý (595mm).

              0 0
        • obda  

          BTW u Nerve v 26" píšou 72 stupňů, v 29" pak 74. Jenže yěžko říct, jak je to ve skutečnosti.

          0 0
    • l.bily  

      Tiez som sa rozhodoval a nakoniec som si vybral toto http://www.kubicasport.eu/…na-biela-175?… super cena a mohol som si ho vyskusat lebo ho maju ozaj skladom zatial mam za sebou len 1000 km a bomba oproti Ht sa mi zlepsili priemerky a k HT sa nerad vracam len ked musim kvoli deckej sedacke.

      0 0
      • bikerskrnov  

        To si právě od toho slibuju. Už mě nebaví jak mě fully dávají na frak ve sjezdech, popřípadě hodně technických pasážích.

        0 0
      • mgrepl  

        Zkousel jsi zjistovat vahu kola?

        0 0
    • l.bily  

      Muj krasavc

      0 0
    • TheJD  

      V te modre vypada paradne (bez polepu na kolech) a rozhodne bych ho zvolil radsi nez vyse zminovanou Meridu. Tata ma Nerve AL a je spokojeny (26" kola).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.