• petys89

    Čaute všichni přiznivci značky Canyon. V současné době vybírám nový bike (můj první full) a z čtení a rozhodování už mi jde hlava kolem. Postupně jsem došel až ke značce Canyon a na první pohled, zalíbil se mi model Spectral AL 7. Po delší analýze, co bych vlastně chtěl jezdit, jsem přešel z modelu Spectral na model Nerve. Celkově by bike měl sloužit pro vyjíždky o délce 50–100 km v oblastí beskyd. Preferuji jízdu po horách (Lysa hora, Pustevny, Bilý kříž apod.), tedy kamenité cesty, lesní cestičky, rychlejší sjezdy atd. Myslíte si, že z hlediska geometrie a pohodlí na kole (je počitáno i s jízdou po asfaltě) je volba Nervu vhodnější? Vím, že už se to tady v nějakém topicu řešilo, ale nemám kola kde vyzkoušet, tak se chci alespoň trochu ujistit, zda jsem výběr modelu vydedukoval správně? Mám dotaz i přímo na kontkretní modely Nervu. Myslíte, že je lepší si trochu připlatit za model Al 8.0 oproti modelu AL 7.0? Jsou rozdíly ve vypletách a celkových rafkách markantní? Byl bych schopen si připlatit za 8.0, ale to by bylo mé maximum. Co mě trochu vyvádí z míry je daná barva acid storm. Viděl jste někdo tuto barvu naživo? Popřípádě máte někdo kvalitní foto biku této barvy? Zhlížel jsem několik videí na youtube a nějak pořád nevím co si o této barvě myslet :D Každopádně by se mi více líbila barva deep black ano s modrou, ale ta je bohužel v dané výbavě již vyprodaná. Bohužel jsem neměl tu čest vidět tyto kola naživo, což mi při rozhodování příliš nepomáhá. Vím, že výběr barvy kola je individuální a každému se libí něco jiného. Jen bych nerad udělal chybu a koupil si kolo, které se mi při obdržení nebude líbit:D Budu rád za jakékoli názory. Díky

    0 0
    • Azmir  

      Upřímně podle toho co píšeš si myslím že spectral by byl lepší volba, v beskydech ten vyšší zdvih určitě využiješ, do kopce zapneš režim climb a nějaké pohupování neřešíš, takže asi tak.

      0 0
    • Mysee  

      Pokud máš takovéhle okolí k ježdění a i vyhledáváš větší terén, tak bych šel spíš do Spectrala.

      0 0
      • petys89  

        Bydlím přímo v Beskydech tak „takovéto“ okolí k dispozici mám. Rád si zajezdím rychlejší sjezdy, že bych však vyhledával nějaké šilené terény to se říci nedá. Rád spíše jezdím delší trasy s výjezdy na hory a sjezdy dolů, někdy i po asfaltkách. Jak už jsem psal Spectral jsem neměl možnost osedlat. Mysee ty ano?

        0 0
        • Mysee  

          Ke Spectralu jsem se přímo nedostal. Ale mám Nerva 8.0 a těch 20 mm zdvihu a teleskop bych do Beskyd určitě přivítal (stejně jsem teleskop na Nerva dokoupil). On ten Spectral nebude těžší o moc, ale dovolí ti toho více postupně. Podle toho co píšeš tak prostě ideál, po asfaltu to rozhodně želva nebude. A ta červená barva je super!

          Rozhodoval jsem se mezi Nervem a trochu Spectralem potom, ale na můj styl ježdění, spíše ve stylu XC a kolem Brna, mi Nervík stačí úplně v pohodě.

          0 0
          • petys89  

            Vzhledem mě Spectral hodně láká a jak píšeš v červéné vypadá hodně vkusně. Jak jsem psal jde mi o geometrii a co jsem si četl recenze, tak všude hodnotí geometrii a celkový posez jako velmi krátký. Zatím jsem jezdil spíše na takovém HT a z toho důvodu si myslím, že by mi stačilo i těch 120 mm. Ty jsi kupoval nerva tento rok? Můžu se tě zeptat na míry a jakou velikost rámu jsi koupil? Když jsme u toho Nerva, viděl jsi naživo barvu acid grey?

            0 0
            • Azmir  

              Nerve al je o „blbých“ 6 mm delší, to rozhodně není tolik, aby to byl takový problém, stačí dát trošičku delší představec a jsi na jiných číslech.

              0 0
              • petys89  

                Ty jsi se na Spectralu svezl? i na Nervu? Můžeš mi říct z jakého důvodu doporučuješ právě Spectral, kromě vyššího zdvihu? Při porovnání osazení Nervu a Spectralu je v této cenové kategorii na tom lépe Nerve. Když porovnávám Nerve AL 8.0 a Spectral 6.0. Tedy kromě toho, že Spectral má vyšší zdvihy a teleskop. sedlovku.. Co třeba ráfky, náboje.. při mé váze 85 kg.

                0 0
                • Azmir  

                  Spectral doporučuju snad pouze z důvodu vyššího zdvihu, věř, že do beskyd se ti ten zdvih prostě sejde a rozhodně tě nějak brdzit nebude. Osazením máš pravdu, ovšem jak píšeš, je tam teleskop, což je přiznejme si celkem drahá součást kola a jako plus taky beru dvoupřevodník, zbytek osazení je na obou kolech funkční. Co se kol týče ty má sice jasně lepší nerve al, ale je to asi tak jediná komponenta, která pro něj jasně hovoří.

                  0 0
                  • petys89  

                    Ok díky moc za odpověď. Podle tebe by tedy bylo nejvhodnější jít do Spectralu Al 7.0, kde rafky i náboje jsou již od DT Swiss?

                    Ještě jednou pro uvedení všeho na pravou míru.. kolo by mělo sloužit i pro celodenní výlety, ježdění po horách, asf. cestách.. opravdu si myslíš, že je toto kolo vhodné i na celodenní výlety. Byl bych moc rád, kdyby se vyjádřili i ostatní. Díky

                    0 0
                    • Azmir  

                      spectralem 7.0 si co se týče kol moc nepomůžeš, to bych radši ty cridy hned prodal a nechal něco zaplést. Jak už jsem psal, vhodnost kola na celodenní výlety je spíš dána vhodnou volbou pláště, jasně že o kole to je taky, ale pokud nemáš FR/DH speciál, tak není problém dát celodenní vyjíždky celkem na všem, jak už jsem taky psal, nemyslím si, že spectral by byla vůči nervu nějaká brzda že bys měl třeba o 5km/h menší průměrku nebo podobně, toho bych se nebál.

                      0 0
                      • petys89  

                        Nejde mi tak uplně o rychlost (ikdyž trochu jo), ale spíše o pohodlí, ať po celodenním výletě na Spectralu s mými 188 cm nepřijedu celý rozlámanný ;-) ani nevím zda na tom bude Nerve lépe…

                        0 0
            • Mysee  

              Ten rozdíl v délce tam není až takový, navíc je to trail kolo a ne závodní raketa. Kupoval jsem během dubna, míry podle Canyon konfigurátoru 83,70,46,63. Výška 183 cm. Mám na mou výšku krátký nohy, 19" na mě bývá většinou velká. Takže jsem bral M a maximální spokojenost, padlo mi to akorát. Naživo jsem ji viděl na TestFestu myslím, původně jsem o ni taky uvažoval, je moc pěkná, ale jelikož jsem bral nakonec deep blue tak musím říct, že ta je na tom o kousíček lépe.

              Jinak kolo mám v profilu, můžeš mrknout na fotky.

              0 0
    • MirosPikos  

      Vrátil bych se k tomu Spectralu a rozhodoval mezi 6.0 a 8.0. Vybral bych podle toho, jestli si myslíš, že bys využil TALAS a jestli by ses chtěl nebo nechtěl vrtat v konfiguraci (prodat Cross Ride, nechat zaplést něco pořádného a dát alespoň SLX kazetu – tak jsem to udělal já).

      Červený Spectral vypadá úplně luxusně a přitom nenápadně.

      Rozdíl 6mm v délce a 20 mm zdvihu mimo terén beztak nepoznáš a naopak v terénu by ti to pak mohlo chybět. To kolo jede výborně a nemyslím si, že by na mou výšku 186 cm bylo krátké. Naopak, čekal jsem ho kratší. Takhle mám teoreticky rezervu v tom, koupit kratší představec a širší řidítka :) Daleko větší vliv na nějaké přesuny mimo terén bude mít beztak obutí.

      Jak už jsem to tu několikrát psal, pokud nemáš možnost Nerve ani Spectral vyzkoušet, zkus vyhledat prodejce GIANTu a domluvit se na vyzkoušení Trance 27,5, který je velmi podobný právě tomu Spectralu. Buď ti sedne, nebo ne. Třeba se ti nakonec zalíbí samotný Giant.

      0 0
      • petys89  

        Díky za názor. Jaktak vidím všichni z vas se přiklánějí ke spectralu. Díval jsem se ohledně prodejců Giantu a v Ostravě je jen jeden.. zkusím se dnes poptat.. Díky za tip. Jinak ohledně Spectralu bych určité šel do červené, která je u 6.0 vyprodána.. takže jedine sedm, osm už je zase o dost výše.. Podpoří někdo i Nerve? Nebo jsou všichni pro Spectral?? :D

        0 0
        • Sark88  

          Já mám Nerva AL 9,9 SL , dokoupil jsem k tomu teleskop a je to super . Musíš si prostě rozhodnout sám co chceš jezdit . Já jsem z Vyočiny a Spectrala bych tu u Humpolce moc nevyužil ( i když jsem o něm přemýšlel ) Kdybych bydlel v Beskydech tak koupim Spectrala ,ale na druhou stranu pokud moc neřešíš jízdu z kopce dolů ,tak ti určitě Nerve bude stačit a asi bude i lepší .

          0 0
      • petys89  

        Tak jsem vyhledal prodejce Giantu a bohužel trance ve 27,5 neměli. Zkoušel jsem si sednout na 29 v Lku a posed byl v pohodě. Při dotazu zda je geometrie stejná či hodně podobná s 27,5 mi bylo odpovězeno, že ano. Při brouzdaní na internetu jsem zjístil, že 29ka a 27,5 mají celkem rozdílné geometrie. Mimo to jsem se byl podívat ve specialized a sednul jsem si na 29 Stumpjumpera..

        http://www.specialized.com/…-fsr-comp-29#…

        Myslíte, že tato geometrie je alespoň trochu podobná spectralovi? Dik

        0 0
      • petys89  

        Jinak jsem si zkoušel v obchodě naskočit na Ghosta ASX 7500 v Lku. Posed se mi zdal uplně v pohodě při mé výšce 188 a rozkrok 88. Geometrie u Lka je následující…

        http://www.ghost-bikes.com/…il/asx-7500/

        Z tohoto si myslím, že by posed u Spectrala měl být skoro stejný, možná dokonce i trochu delší, jestli se nemýlím.. co myslíte ? Stačil by mi Spectral v Lku? Do 29tky se mi totiž nechce.

        0 0
        • wilda81  

          Spectral v Lku ti bude akorát. Mám úplně stejné míry a jezdím Strive v Lku. Porovnal jsem geometrie a jediný výraznější rozdíl je 2cm ve výšce řízení nad středem. Já nakonec kupoval řidítka s vyšším zvednutím právě abych řízení trochu zvedl. Za mě teda ber Lko.

          0 0
          • petys89  

            Super. Díval jsem se na tvoje fotky, video a Strive v raw club hodně pěkny. Tak já nakonec objednal Spectrala Al 7.0 v červené. Snad to bude ok a barva taky. Datum dodání až srpen.. Se asi nedočkám :D

            0 0
            • wilda81  

              Zrovna teď někdo jel drtiče na Spectralu v červené. Chvilku jsem se za chlapíkem na Ondřejník táhl, abych si Spectrala i barvu prohlédl. Osobně bych volil zase čistý hliník, ale jestli máš rád červenou, tak se ti bude určitě líbit. Nevím k čemu ji přesně přirovnat … naživo není tak otravně zářivá jako na fotkách. Je to něco jako barva vína.

              Loni jsem též čekal nějaké 2 měsíce. V mém případě se dodání o 14 dní protáhlo proti plánu. Bylo to nekonečné, ale stálo za to počkat ;)

              0 0
              • petys89  

                Právě z fotek jsem se barvy trochu bal, moc se na fotkách leskne. Jestli je doopravdy méně zářivá, o to lepší. Přimo Canyon jsem v raw club neviděl, ale v obchodě jsem viděl Author Epoque v čistém hliníku a takových kol od různých značek přibývá. Takovou červenou jako má Spectral moc není.. Alespoň si to myslím :D

                0 0
                • Deckard  

                  Naživo je ta červená mnohem lepší než na fotkách. Viděl jsem ji nedávno v Rychlebech a super. Dobře jsi udělal, budeš spokojený, věř mi ?

                  0 0
                • wilda81  

                  Raw se dá lépe barevně kombinovat. Jak se ti ta červená okouká, tak bude muset kolo z domu :)

                  0 0
                  • petys89  

                    Tak doufam, ze se tak brzo neokouka :D Az příjde (jestli se dockam), tak si myslím, ze se budu dlouho kochat :D Ale musím počkat do 31 týdne.. Myslite, ze je možné ze by přišel dříve? Třeba o dva týdny.. nebo alespoň o týden? :D

                    0 0
                    • wilda81  

                      Cca 2 týdny zpět se čekalo i na odeslání kol skladem, takže bych s dřívějším dodáním moc nepočítal.

                      0 0
                      • petys89  

                        Počkám. Al 6.0 byla v Lku v červené stejně už v sobotu opět vyprodaná. Dneska jsem checkoval stránky a při pohledu na Spectral i ostatní modely jsem se divil, že většina už je vyprodaná, najednou jednoltlivé modely zmizly a to ve všech velikostech. U Spectralu je již jen model AL 6.0 v Raw Club. (pokud nepočítám modely Al 9..) Nerve je na tom podobně. Jěště, že jsem to včas objednal. :) Tajně doufám, že kolo pošlou dříve. :)

                        0 0
      • Chiron  

        Osobně věřím, že se najde spousta lidí, co Talas využije. Ale imho na 140mm je to zbytečnost a mě třeba absolutně nebaví, si s tím v terénu hrát. I když možná díky vyšší hlavové trubce to nějaký význam mít bude. Talas jsem měl na testovacím kole, takže ze začátku nadšení a při zjištění, že je to akorát otravné a člověk před sjezdem na to nesmí zapomenout, tak jsem ho přestal používat. Ale při skládání kola do auta se to hodilo :)

        Jinak do Beskyd bych asi volil Spectrala. Na rovinkách to člověk nepozná, tam hraje roli hlavně plášť a posed a ten je víceméně stejný. Jedině, když člověk neumí šlapat a má nějaký hodně aktivní systém, tak to může poznat. Jak jsou na tom Canyony s aktivitou zadní stavby nevím, ještě sem neměl možnost se svézt.

        Já třeba jezdím tady ten okraj Beskyd kolem Rožnova. Bral jsem fulla, geometrií i zdvihem někde mezi Nerve a Spectralem, Ghosta Riot. 130mm, hlavový úhel 68°, představec 60mm, posedem si nejsem jistý, ale možná ještě kratší jak u Canyonu. Jen bude asi docela rozdíl v chování té zadní stavby. A po zkušenostech s ním, bych do Nervu určitě nešel, i když původně jsem chtěl ten. Spíš Spectral a nebo Strive CF, kdyby nestál takovou raketu.

        0 0
    • Marek8  

      Tak prispejem aj ja, snáď ti aspoň trošku pomôžem.

      Tiež som riešil podobný problém ako ty, konkrétne bike s 120 vs 140mm zdvihu, avšak chcel som 29". Konkrétne som vyberal Cube Stereo 29 Pro, 120 vs 140.

      Pôvodne som chcel brať 140ku, ale väčšina ľudí mi tu na BF poradila ísť do 120. A som rád, že som 120ku zobral, tých 120 na 29" je úplne super, podľa mňa presne ideál na celodenné výlety. Ako výhodu 120 vnímam, že sa na tom úplne super šlape do kopca, kvôli dlhšiemu reach-u (natiahnutejší posed a tým pádom pri stúpaní lepšie rozloženie váhy) a menším zmenám geometrie pri jazde do kopca.

      Takže ja by som asi vyberal podľa toho, či chceš bike skôr na lepšie šlapanie do kopcov alebo skôr z kopcov…

      0 0
      • petys89  

        Diky.. Jelikož se rozhoduji mezi Spectralem a Nervem, tam zase takový rozdil v délce posedu není. Hodně lidi mi naopak doporučuje Spectrala, ale díky za názor. Začinám se přiklánět na stranu Spectrala a doufám, že se na něm bude do kopce šlapat taky v pohodě.

        0 0
        • Deckard  

          Nerad bych Tě zklamal, ale letos už je většina modelů Spectralu v hlavních velikostech (M,L) vyprodána. A to už cca od začátku června. Raději se tedy znovu mrkni na Canyon a naklikej si konkrétní konfiguraci a ověř možnost dodání.

          Jinak je to zbytečné teoretizování, protože na další sezonu bude to osazení třeba vypadat jinak.

          0 0
          • petys89  

            Nezklamal jsi mě. Stránku Canyon a jednotlivé modely checkuju každý den snad desetkrát ;)) Když se podíváš, tak skoro všechny modely jsou zatím dostupné, co se týká modelů Spectral 6.0, 7.0 a Nerve 7.0, 8.0. Takže o teorizování nej­de.

            0 0
            • Deckard  

              Ok, vyprodanost se týká spectralu ve verzi 8.0, ostatní jsem tedy nekontroloval. Ale něco mi říká, že jestli jsou už fuč dražší modely, bude to i s ostatním brzo nahnuté

              0 0
        • Marek8  

          Áno v dåžke posedu podľa geometrie som ani ja nevidel žiadny rozdiel pri tých Stereách, skôr ten rozdiel robí dlhší predstavec (100mm), ktorý na tej 120ke mám.

          Pri Nerve 29 a Spectral 29 sú tam tiež rozdiely v dåžke predstavca (napr Nerve L – 90cm, Spectral L – 60cm).

          Pri 27.5 sú tie predstavce skoro rovnaké medzi Nerve a Spectral.

          Samozrejme ale je to detail, predstavec sa dá vymeniť. Príde mi teda, že chybu neurobíš ani s Nerve ani so Spectral. Aj ja keby som zobral Stereo 140 tak by som bol určite spokojný a maximálne by som vymenil ten predstavec.

          A navyše Spectral má teleskopickú sedlovku, takže to asi v tvojom prípade bude jednoznačne v prospech Spectralu.

          0 0
        • houska1  

          Zrovna včera jsem porovnával vzdálenost os řidítek a zámku sedlovky mezi Spectralem 7.0 a 29 Nervem, oba rámy v L, jsou totožné, co není v rámu je dohnané delším představcem z výroby. Řekl bych, že Canyon bude kratší vždycky bez ohledu na model, pokud se s tímhle smíříš, tak bych ti asi taky radil toho Spectrala, mám ho teprve měsíc, ale jel jsem na něm už i pár km po asfaltu a nebýt plášťů tak to myslím není horší než na Nervu (jezdil jsem ho měsíc, tedy tu 29 verzi).

          A v terénu je to hodně znát, ta položená hlava a trochu zdvihu navíc ti dá úplně jiný zažitek (včera jsem jel na obou stejný úzký kořenový singlík, porovnávám za čerstva :-)

          0 0
          • petys89  

            Díky za pomoc. Srovnával jsi nebo jsi měřil? Jednalo se o Spectral ve 27,5 nebo taky 29? Myslíš, že by jsi byl schopný změřit, kolik je tedy délka od osy řidítek po zámek sedlové trubky? Díky moc.

            0 0
            • tonik666  

              Kamarád si teď po treku Fuel EX, kde je 120/120 na 26 kolech koupil Spectral 8.0 AL na 27,5, a je úplně nadšený. Říkal, že to jede líp než ten EX, do kopce víc vyjede, navíc má tu krásnou červenou barvu. Kratší to je, ale říkal, že v pohodě. Má asi 175cm a má Mko, takže Lko bude pro 188 myslím ok.

              Šel bych do Beskyd do Spectrala, na tom s DT Swiss 1501 kolama a stelath teleskopem nemusíš po nákupu nic měnit (pokud ti nevadí avid brzdy).

              0 0
              • petys89  

                DT Swiss 1501 jsou až na AL 8.0. To už je pro mě moc. Na 7.0 jsou DT Swiss M1900.. Ty by měly taky něco vydržet ne? A co se týka vidlice Talas a normálního Floatu, je tam velký rozdíl, například v tuhosti? Spectral 6.0 v červené už není. Takže jedině Spectral 7.0 :-)

                0 0
                • Normik  

                  Jsou velmi tuhé, ale počítej s vnitřní šířkou 19mm oproti 22,5mm u typu 1501

                  0 0
              • Deckard  

                I na ty avidy se dá nakonec zvyknout, stejně jsou už teď neprodejné, tak proč je sundávat.

                0 0
            • houska1  

              Měřil. Vybíráme kolo pro kamaráda, tak jsme různě porovnávali. Mám 27,5.

              Změřím pokud potřebuješ.

              0 0
              • petys89  

                Všichni píšou, že při výšce 188 a nohy 88 to bude vpohodě.. Nemusíš to měřit. Jen jsem to chtěl porovnat s mým současným bikem. Máš červeného ?

                0 0
                • houska1  

                  Mám ten broušený hliník. Zvolil jsem Lko při 183 cm. Pokud chceš cokoliv změřit, není problém, hoď mi svůj telefon do mailu a večer až budu doma se ti můžu ozvat.

                  0 0
    • petys89  

      Čaute, tak jsem nakonec vybral Spectral AL 7.0 v červené. Mám ho objednaný, ale teď se změnila dostupnost AL 6.0, v červené je nyní dostupný. Nějak se teď nemůžu rozhodnout, zda změnit objednávku a vzít „šestku“ (byla by i dříve). Máte někdo zkušenost s vidlicí Fox 32 TALAS CTD evolution, mohli by jste připádně porovnat s Floatem u AL 6.0. Jsou tam nějaké rozdíly, například v tuhosti, citlivosti? Četl jsem, že TALAS (2013) se v citlivosti oproti předchůdcům o dost zlepšil. Jinak možná blbá otázka, ale na Spectralech jsou modely 2013 nebo 2014? Další otázka co se týče rafků Mavic Crossride Disc vs. DT swiss M1900 spline. Máte někdo zkušenosti s těma DTčkama? Budou lepší než Mavicy? Jinak další rozdíl je snad jen v osazení klik SLX vs XT, možná ještě nějaké maličkosti. Díky za jakýkoli názor.

      0 0
      • saintjv  

        Ja bych pockal…Ale je to 3 tydny rozdil no…

        0 0
        • petys89  

          Dik za názor.. Ty máš na tom tvojim Santovi Float nebo Talas?

          0 0
          • wilda81  

            Taky bych počkal. Je tam rozdíl cca 5 tisíc. To se za reverba a lepší výbavu vyplatí.

            Jinak vidlice jsou tam 2014 a citlivosti se u letošního Talasu bát nemusíš (je možná citlivější než loňský Float). Netuším jestli oba modely mají pevné osy – jestli ano, pak bude tuhost u obou stejná.

            0 0
      • File12  

        CrossRidum bych se vyhnul. Počkej a neblbni. Za to ti ta chvíle čekání stojí

        0 0
        • tonik666  

          Navíc občas posílají dřív než kolik je uvedená čekací doba, třeba od dva týdny.

          0 0
    • Nofix  

      Jaký je vůbec rozdíl mezi Spectral AL 7.0 a Strive AL 7.0? Pokukuju po fullu a přemýšlel jsem o Strive AL 7.0. Další možnost je něco postavit na rámu RB IQ 575, nebo AGang Patriot 2.0. Ale to by sebralo tak 80tis, takže mi přijde výhodnější Canyon.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.