• vojta

    Rozhodl jsem se udelat si radost a vymenit Canyon XC za AM. Duvodem neni to, ze bych zacal jezdit neco, na co by uz XC-ko nestacilo, ale jsem tvor pohodlny, takze pred chrcenim uprednostnuji spis pohodlicko. Muj jizdni styl by se dal charakterizovat jako toulani se krajinou. Skoky ani podobne vylomeniny neprovozuji. A ted k memu problemu. Mam z pohledu volby velikosti Canyonu naprosto debilni vysku – 190 cm – coz je presne na hranici mezi L a XL. XC-ko mam se 120mm predstavcem a hokejkou misto puvodni sedlovky s primym zamkem. Rekl bych, ze je to tak na hranici. Protoze jsem si s velikosti AM-ka nebyl jisty, nechal jsem ji pri objednavce na PPS ( doufal jsem, ze pri navrhu nebudou tupe postupovat podle udelatka na webu a vlozi do toho nejake sve zkusenosti ). Dle „ocekavani“ na potvrzeni objednavky byla navrzena velikost XL. Dle nasledneho dotazu s 100 mm predstavcem. Tudiz delka posedu shodna se soucasnym XC-kem. Jak se vsak blizi chvile, kdy budu muset zaplatit ( u Canyonu si letos pospisili a vyzvu k uhrade mam doma uz 10 dnu, finance se mi vsak sesly az nyni ), stale vice vaham, jestli je to XL spravna volba. Hlavne si nedovedu predstavit, jak se projevi narovnani posedu – riditka se zvednou oproti XC o cca 5cm.

    Anketa: Kterou velikost by jste brali ? A proc ?

    L
    0x
    0%
    XL
    1x
    100%
    0 0
    • MlokCZ  

      Standover je téměř stejná jak u L, tak u XL, tedy výškově pohoda. Liší se tedy hlavně o 2cm na délce (a to jak na virtuální horní rámové trubce, tak rozvoru – logicky musí na obojem stejně, když mají stejné úhly). A pak o 1cm je vyšší hlava u XL.

      Řídítka máš šanci dostat celkem dolů i u XL, kdyby to bylo nutné. Když vyhodíš všechny podložky a otočíš představec, tak půjdou dolu dost. Ale třeba zjistíš, že o něco výše řídítka ti k tomu kolu sednou (přeci je tam výrazně větší zdvih na vidlici a když jde blízko maximálního zdvihu a máš extra nízko řídítka, tak to není zrovna nejlepší).

      Zkus ještě napsat jaké máš rozměry pro pps, tedy především tři:

      • délku nohou do rozkroku
      • délku rukou
      • a délku trupu

      Já bych volil osobně XLko. Navíc tam případně můžeš dát ještě kratší představec, kdybys chtěl. Takový 9cm je na takové kolo ideální a klidně se dá i kratší. Lko s 12cm by se mi nelíbilo.

      0 0
      • vojta  

        My PPS Information: Body height: 190 Inseam: 91 Body weight: 88 Age: 42 Arm length : 67 Torso length: 66 Riding style: comfortable Ted jsem opetovnym dotazem zjistil, ze na XL neni predstavec 10cm, ale 11cm. A protoze jsem si dnes na XC experimentalne podlozil predni kolo, abych alespon trochu zkusil, jak se budu citit s vyse polozenymi riditky a zjistil jsem, ze bych mozna snesl i o kousek kratsi predstavec, poslal jsem dotaz, zda je mozna vymena predstavce za 9cm.

        0 0
        • MlokCZ  

          Výměna představce určitě možná je, jen pokud je to už připravené, tak se jim do toho moc nechce. A chtěly za výměnu 20 euro, což je dost, ale zase při ceně těch Syntace představců… Pokud se jedná o ten Easton (nevim který bereš model AMka), tak to možná bude méně.

          A těch 9cm myslím bude tak akorát na takové kolo.

          0 0
          • vojta  

            Uz mi odpovedeli – jsou dnes nejaci rychli. Jak uvadis, vymeni za 20E – vydridusi. Soudim, ze nasadili takovou cenu, aby kazdy neotravoval, ze chce jiny predstavec.

            0 0
            • Petrs  

              Jezdím loňský model ES který se shoduje s letošním AM. Velikost L. Měřím 186 a teď jsem si změřil inseam a ten mám 90. Představec mám 90mm a rovnou sedlovku vysunutou na max. Pro tebe je to jak píšeš na hranici. Ale pokud bych se měl rozhodnout já tak radši hokejku a delší představec než větší rám.

              0 0
              • vojta  

                V cem myslis, ze by byla tato varianta lepsi, nez delsi ram+kratsi predstavec ?

                0 0
                • Petrs  

                  Pro mě má menší rám výhodu v ovladatelnosti (je kratší), je nižší (v terénu fakt výhoda), menší váha a i líp vypadá (ale to je pouze subjektivní). Mám zimák HT a to je 20´´ a tak mě ani nenapadlo to že podle Canyon metru to mám na hranici vzít si 22´´. Obecně fully spíš menší velikost oproti HT. Ale samozřejmě záleží na konkrétních rozměrech.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Právě ale většina těch věcí neplatí. Lko téměř nižší než XLko není (tím myslím standover – liší se pouze o 1cm, sedlovku bude mít stejně vysoko na obou), koukni na geometrii. Rozdíl váhy mi přijde nedůležité u takového kola (na to jak ten rozdíl bude malý, v postatě jen delší sedlovka a o 2cm delší rám, to neudělá skoro nic).

                    S ovladatelností také nesouhlasím. Delší rám + kratší představec se ovládá o malinko lépe než kratší rám + delší představec, protože představec udělá s ovladatelností více než délka rámu.

                    A rozhodně nemůže řešit délku rámu hokejkou, sedlo potřebuje nastavit vůči klikám, aby měl správnou polohu při šlapání (samozřejmě není vyloučeno, že hokejku bude potřebovat) a tahle poloha je daná a řešit posunem sedla délku je špatně.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      A ještě doplním z praxe. Po vyzkoušení Lka ESka loňského a při mojich 182cm, 84,5cm délka nohou + hodně krátké ruce (ale nevim z hlavy délku), tak bych vzal osobně Lko s 9cm představcem (to jsem konkrétně s takhle dlouhým zkoušel a bylo přesně akorát) i když bych mohl mít i Mko s 11cm.

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.