• heerer

    Resi se tady kde co a tema o sjezdu/lyzich sem nenasel.

    Jezdim od mala a porad dokola resim „kouzani“ na tvrdym povrchu.

    Kdyz si dam upravit skluznici v montane, za dva dny na ledu jsem zase bruslarka.

    Resil nekdo z vas, nebo ma nekdo rucni brousek na lyze?

    Na webu lze sehnat za cca litrik, nevadi mi manual prace, klidne i 30min kazdej vecir po sjezdu…ale hlavne at to drzi na ledu.

    Co vy na to?

    0 0
    • tomixx  

      Ahoj, já lyže každé 2–3 dny přelíznu brouskem s jemným jednosečným pilníkem, mám od Toko s nastavitelným úhlem a pojezdy s ložisky. Lyže dávám do servisu tak jednou za 2 roky a to hlavně kůli úpravě skluznice, jinak broušení a voskování si dělám sám a zatím jsem nikde v Alpách neměl problém kde to dělat. Dokonce mi jednou v Itálii řekli ať to dělám v pokoji, prej no problema :-)

      0 0
    • ZuzicK  

      Sama nevlastnim, ale videla jsem :-)

      Dulezity, aby jsi mel na brousku pevny uhel, rukou to neudrzis.

      A za 1000,–? Nemyslel jsi spis 100,–? :-) Swix se da poridit kolem 400,–.

      0 0
      • heerer  

        za 100 kde?:)

        0 0
        • ZuzicK  

          To nevím, nějakej noname by se možná dal zbastlit. Spíš jsem se divila té tisícovce. Pak jsem ale zabrousila do lepších brousků a koukala jsem že těch 1000,– velmi reálná cena.. spíš nižší :-)

          0 0
          • heerer  

            prave, klasika. Vzdycky kdyz neco vybiram, zacnu na nizkych cenach a po case pridavam do budgetu penize a penize:)

            Manzelka jen vali oci:D

            0 0
    • michalrysina  

      Můžete někdo dát nějaký odkaz na takovýto přípravek?

      0 0
      • tomixx  

        http://www.funsport.cz/…ner-pro.html

        Tenhle přesně mám.

        0 0
        • vitan  

          Tendle nevypadá špatně.

          To Heerer: jestli jezdíš opravdu hodně na ledě, tak zkus změnit úhel broušení a zkusit trošku ostřejší brus. Komerční bývá 88,5stupňů, lepší lyžaři chtějí 88 a „magoři“ chtějí i 87, ale tam pozor na přehranění(hůře se smýká a přehraňuje)

          Správný postup určitě najdeš na netu – hlavní je brousit jedním, dlouhým a plynulým tahem a stáhnout následně grot.

          Hodně štěstí na ledě:)

          0 0
          • tomixx  

            Tak tak,88° považuju za ideál, 87° bylo na prd,nejde furt řezat a klasika je s 87°fakt na prd. Hlavně netupit špičky a paty, to rádi dělaj v servisech. To proto, aby se smýkači nezrakvili když se jim kousne špička.

            0 0
          • heerer  

            uhel jsem nikdy neresil, tzn jak to poznat ze?:))

            Asi vemu ten TOKO za 14 a budu mit na vyber…

            jak dlouho trva nabrouseni te edne hrany…minutu, 10, 20?

            0 0
            • vitan  

              Musíš si lyži dobře upnout a potom sjíždíš jedním tahem hranu. Pokud budeš brousit na 88 stupňů, tak budeš muset vzít zřejmě hodně a to trvá:) Hlavně zbrousit celý bok hrany!

              0 0
        • tomixx  

          Jinak se dají koupit opravdu kolem 400,– Jen je třeba vědět, jaký máš úhel hran, brousím 88° Pokud nemá brousek nastavitelný úhel tak musíš koupit stejný úhel jakej jezdíš, teda pokud ho nechceš změnit.

          0 0
        • tomixx  

          Jinak se dají koupit opravdu kolem 400,– Jen je třeba vědět, jaký máš úhel hran, brousím 88° Pokud nemá brousek nastavitelný úhel tak musíš koupit stejný úhel jakej jezdíš, teda pokud ho nechceš změnit.

          0 0
    • Smazaný účet  

      používám pevný úhelník 87° takovýto (není od toko tak nebyl tak drahý..) výhodou je možnost použití různých pilníků podle potřeby a asi i přesnost.. potřebuješ k tomu ještě ideálně svěrku a stojan kam upneš lyži.. hlavní předností ruční práce je, že nebereš tolik materiálu.. brousím podle potřeby

      0 0
      • Black knives  

        Kus ocelového úhelníku, a vyleštit plochy na pásové brusce. Podle úhelníku nastavit např. obvyklých 88st. Na úhelník připnout ruční svěrkou KVALITNÍ pilník s jednoduchým sekem, a trocha cviku při pohybu. Dlouhý táhlý pohyb, mírný přítlak. Pak přeleštit diamantovým brouskem ala Lidl za pár kaček. Hranu grotu srazit o kus tvrdého dřeva.

        Je dost s výhodou mít svěrák na lyže, co umožní upnout lyže přes skluznici, na hranu.

        0 0
    • jirkas  

      Jestli vyhledáváš jízdu na zledovatělých pistách, tak ti asi jedny lyže na sezonu stačit nebudou. Hrany odchází při tomto ježdění opravdu rychle, to sám víš a ty ruční brousky ti budou k ničemu. Neslouží k broušení hran, pouze k přiostrování. A po dvou dnech na ledovci potřebují lyže nabrousit, aby držely tak, jak od nich očekáváš.

      Osobně nechápu, proč jezdit na tvrdým, když v měkkým (hlubokým) je mnohem víc zábavy a materiál neodchází tak rychle. Taky jsem si prošel stádiem, kdy pro mě tvrdá hladká pista byl dar z nebes, ale o tom lyžování není :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        podle druhu pilníku hrany přiostřuješ nebo brousíš, nakonec musíš ještě vyleštit… když v hlubokym vemu skálu blbě tak je to taky na nový lyže.. a zábava je věc názoru..

        0 0
        • jirkas  

          jasný, že to není tak jednoduchý, ale on píše, že jezdí po ledu a tam ten ruční brousek moc smysl nemá. Mě to teda moc nepomáhalo, spíš takovej placebo efekt.

          0 0
          • Smazaný účet  

            to bylo rukama… jak myslíš, že servismani brousí lyže?? jedině ručně :-)

            0 0
          • MirkoCarver  

            Nabrousit ručně lze v podstatě jakkoli ztupené lyže, jen potřebuješ odpovídající pilníky a vědět jak na to. Nesmíš zapomenout nejdříve strhnout bočnici a správně zvolit úhel.

            0 0
      • heerer  

        hlubokej mi nikdy nesel…:( a ani s carvama tam nejsem v pohode…

        0 0
        • Soreno  

          Široký lyže to chce :-)

          0 0
        • vili  

          taky mě to sere. Považuju se za celkem slušnýho lyžaře, ale v hlubokým su bezdradnej. A široký lyže jsou pouze usnadnění tak jak carv pro zatočení…kamoš má tak 20 let starý uzounký rovný lyže a hlubokým mrská neskutečně. Jako neschopnej budu muset někdy zkusit pořádný placky…

          0 0
          • alinceb  

            Ale kamarád imho jezdí v prašanu trošku jinak – tj. krátké obloučky…nebo se pletu?

            0 0
          • RendyD  

            Důležitá je mimo placky na špici i šířka pod botou. Lyže musí pěkně plavat.

            0 0
            • heerer  

              no asi ano, ale nekteri jezdi v hlubokym s klasikama neskutecne…ja to proste nikdy nepochopil:)

              0 0
              • Soreno  

                Asi tak když umíš tak umíš :-), když neumíš třeba jako já :-) tak tě nezachrání ani tlustý lyže. Ale prostě slalomky na to nebudou to pravý :-))

                0 0
                • heerer  

                  si pamatuju jako malej mi rikali lehkej naklon do zadu a „skakat“…coze? jak?:)

                  Proste ne e. Ted mam k2 sice almountain ale pod botou hodne uzky a kdyz sem vletel do hlubokyho tak to byly takovy obrovsky oblouky(obracky) ze to byl skoro sus a nic z toho.

                  Ted uz se netrapim a jezdim na manzestru.

                  0 0
      • Soreno  

        A očem to lyžování je?

        To je to samý jako bys řek že jediný správný ježdění na kole je třeba XC :-))))

        Ale jinak do hlubokýho sněhu jiný lyže a hlavně techniku :-) a ne každej jí má.

        0 0
      • ZuzicK  

        Nepovídej :-) Já jsem se po deseti letech dostala na lyže, protože by to byl hřích si nazajet, když už v těch Alpách dočasně žiju. No a proč ne rovnou na skialpy a rovnou do hlubokáče.. na sjezdovku jen v nouzi po tomhle víkendu! :-D

        0 0
    • Soreno  

      Tak já nechávám brousit 1–2× za sezónu a zatim jsem nepocítil nějaký podkluzování – ono je to taky o konstrukci lyže – prostě šoustka ti na ledu držet nebude kdežto WC ano. Jinak růčo brousek a časté broušení ti bere hranu a některé lyže jí maj ******** slabou. Při častém broušení ti taky jakoby přeleze skluznice a její třeba stáhnout v servisu.

      0 0
      • MirkoCarver  

        I nejlepší lyže tupé hrany pohřbí, zato dobré broušení zlepší i horší lyže. Při pravidelném ručním dobrušování hrany nilak výrazněji nemizí, zato lyže drží o hodně lépe.

        0 0
      • Smazaný účet  

        hrany lyží vyrábí snad jeden výrobce a maximálně ve 2 variantách (tuším ale že jde pořád o jednu jakost) takže o tom to nebude.. a nápis WC na lyži ani vzdáleně WC lyži neadresuje.. konstrukce WC lyži je absolutně odlyšná od většiny komerčně prodávaných modelů…

        0 0
        • Soreno  

          Tady nikdo nemluví o závodních lyží pro profíky ve svěťáku, ale o dostupných komerčně vyráběných lyží a tam prostě rozdíly jsou to se klidně vsadím a prostě nejvyšší modely jsou označovány WC tak asi tak – jinak hrany měřil třeba DTEST a např. jestli se nepletu u Headů byli slabší

          0 0
          • Smazaný účet  

            tloušťka hran je věc vkusu výrobce, „tlustou“ hranu najdeš i na low end modelech jakože i „tenkou“ ma vrcholových řadách..

            nechat si brousit lyže 2× za sezonu může být v důsledku to samé jako je celou sezonu ručně dobrušovat…

            0 0
            • alinceb  

              Výdrž hrany rozhodně není jen o její sloušťce, ale i o tvrdosti materiálu. To samé bude taky platit o výdrži „ostré“ hrany. Hrana z bláta broušením dřív odejde a taky se bude snáz tupit…

              0 0
    • MirkoCarver  

      Zde nalezneš vše potřebné k broušení i mazání lyží: http://snow.cz/…a-snowboardu

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.