Běžky Peltonen Nanogrip - zkušennosti?

452 nepřečtených
  • liborp

    omlouvám se za off-topic, vyděl jsem tu dost témat o běžkách a už nevím, kde se poradit…

    zaujaly mě běžky Peltonen s technologií Nanogrip. Máte s tím zkušennosti? Funguje to? Pokud by to byla pravda, tak je to pro rekreačního/ko­ničního lyžaře super.

    „Info z webu dovozce“: http://www.peltonen-katalog.cz/nanogrip … tml?id=133

    Text z webu dovozce:

    VYSVĚTLENÍ TECHNOLOGIE NANOGRIP ™

    • Nanogrip™ je syntetický tekutý přípravek, který se nanáší po celé délce skluznice lyží.

    • Nanogrip™ je skluzový a zároveň odrazový vosk a nanáší se na lyže již v továrně firmy Peltonen.

    • Nanogrip™ je vhodný pro všechny rekreační lyžaře. Ve srovnání s lyžemi připravenými pomocí vosku jsou pouze skluzové vlastnosti lyží o trošku horší (při testování skluzu byl naměřen o 5–10 % kratší skluz).

    • Ve srovnání se skluznicí Peltonen Zetagrip má Nanogrip™ mnohem širší rozsah použití. Díky tomu, že se dá použít od +10° do –20°C, je Nanogrip ™ skutečně univerzální odrazový systém.

    • Garantujeme, že vlastnosti přípravku Nanogrip™ budou stejné nejméně po 2000 km, aniž by bylo potřeba tento přípravek znovu nanést. Nyní provádíme testy, abychom tuto záruku mohli rozšířit na 4000 km.

    • Jednoduše řečeno, odraz a skluz lyží zajišťuje schopnost materiálu Nanogrip ™ kontrolovat množství vody, která se dostane mezi lyže a sníh.

    NANOGRIP™ V PRAXI

    Lyže s přípravkem Nanogrip™ by měly být o něco měkčí, než byste si normálně zvolili. S výběrem vhodného páru lyží vám pomůže prodejce.

    Odrazové vlastnosti lyží jsou optimální od samého počátku.

    Aby lyže získaly optimální skluzové vlastnosti, musíte na nich ujet přibližně 5 km. To samozřejmě platí jen pro první den, kdy na lyžích Nanogrip™ vyrazíte. Po těchto prvních kilometrech budou mít vaše lyže rovněž optimální skluzové vlastnosti. (Závěrečné „broušení“ materiálu Nanogrip™ je prováděno sněhem).

    Barva materiálu Nanogrip™ je šedá, ale s postupem času začne skluznice lyží černat, nejprve na skluzových zónách lyží. Tento fakt nicméně nemá žádný vliv na odrazové ani skluzové vlastnosti lyží.

    Čas od času budete muset očistit skluznici od špíny, která se na ni ve stopě zachytí. K očištění skluznice můžete použít běžný odstraňovač vosků, ale doporučujeme vám použít přípravek Rex BioCleaner, který byl vyroben speciálně pro lyže upravené technologií Nanogrip.

    0 0
    • mr.antik  

      to zní opravdu dokonale, jak z telešopingu :-))

      0 0
    • Lada,s  

      Tady je jedna krátká zkušenost (pod PF-kem)

      http://www.vodak-sport.cz/bezky/

      0 0
      • liborp  

        díky za info!

        vypadá to dobře, na druhé straně vodák-sport tyhle lyže také prodává, takže je otázka, jak moc nestranné to je…

        jsem ale z Brna, tak si je tam zkusím půjčit a uvidíme :-)

        0 0
      • Nainen  

        Podle té recenze mají horší skluz i odraz než normální lyže, jedinou výhodou je tedy to, že je nemusíš mazat. Není lepší se naučit mazat a pak se pořádně projet? Nechápu proč bych si měl takovej krám pořizovat…

        0 0
        • Nikovlas  

          Ty by sis ho neměl pořizovat – je vhodné např. pro lidi, kteří na horách nejsou moc často a trvalo by jim několik let, než by nasbírali dostatek zkušeností pro rychlou a tutovou mázu v každých podmínkách. Taky třeba nechtějí kupovat sadu 10 stoupacích vosků + další servisní materiál.

          0 0
    • Nikovlas  

      Na stejný dotaz (asi přímo tvůj) jsem reagoval „tady“http://ww­w.forumbezky.cz/vi­ewtopic.php?id=420

      0 0
    • McBlacky  

      „Nanogrip™ je skluzový a zároveň odrazový vosk a nanáší se na lyže již v továrně firmy Peltonen.“

      a to se Horste vyplatí…

      z logiky věci to nemůže fungovat. Jak to zohlední délku komory pro konkrétní váhu? A jak prodloužení při použití klistrů proti klasickým voskům?

      vosk který zároveň jede a zároveň stoupá IMHO neexistuje.

      princip skluzových vosků je ODPUZOVÁNÍ molekul vody, zatímco princip stoupacích je VÁZÁNÍ těchto molekul.

      0 0
      • mr.antik  

        Třeba o tom někde víc píšou, ale já si to představuju jako nějaký nanošupinky :-)

        0 0
        • Nainen  

          Spíš další nesmysl pro lidi, kteří si neumí namazat lyže a nebo jsou prostě jen líní si je mazat. Pro tu první skupinku přidávám moc pěkně napsaný zevrubný návod.

          0 0
          • Nikovlas  

            No nevěřím tomu, že někdo dokáže na základě takovýho návodu bezpečně namazat na celodenní výlet, kde se nadmořská výška liší mezi údolími a hřebeny o 400m a počasí jakbysmet. A pokud je to tak snadné, tak proč existují věci jako mikrokontakt, když se dají podmínky rozdělit na 3 typy a podle toho snadno namazat jedním ze 3 vosků, které máme nakoupeny?

            0 0
            • Nainen  

              No vidíš a já zase nevěřím tomu, že někdo na lyže nanese „zázračný NANOGRIP“ a lyže mají následujících 2000 Km (což mezi námi není zase tak moc) perfektní odraz i skluz a všech typech sněhu za jakéhokoliv počasí… Zajímalo by mě jaký bude odraz např. na mokrém firnu atd.

              Když mě kloužou lyže, vytáhnu měkčí vosk a domáznu (i když už to samozřejmě není ono když ho nemůžu zažehlit), pokud mám naopak moc měkký vosk tak s sebou vozím smývač vosků ve spreji.

              0 0
              • McBlacky  

                jsme dva

                zase si vem, že kdo už jezdí hodně, tohle si nekoupí. A kdyby, tak to pak prodá na aukru jako lehce jeté :)

                0 0
              • Nikovlas  

                Já nevím, jak dobře to funguje – věřím názorů 20 lidí, kteří toho o běžkách vědí asi víc než my všichni dohromady. V podmínkách, v jakých to testovali, to údajně fungovalo docela dobře – možná měli zrovna štěstí (-6 až –4 , zataženo, občas sněžení) – zase mi připadá úctyhodné, že téměř držely krok se závodními modely, které jely na modrý extráč (to asi není žádný skvělý zázrak, ale pro běžného běžkaře poměrně slušné poježdění).

                0 0
          • Roman  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
        • McBlacky  

          píšou, že to nanáší v továrně, takže to je nějaká úprava nemechanická.

          už vůbec nechápu jak se ve skluznici udrží 2000km.

          nevěřím, že by zrovna Peltonen přišel s revoluční metodou :)

          0 0
      • Nikovlas  

        Máš pravdu – 20 odborných testerů se shodlo na tom, že to funguje, přestože to, jak jsi nám právě dokázal, fungovat nemůže. Jasně – je možná, že při testu 8 u nás nejznámějších značek si Peltonen „pojistil“ dobré hodnocení. Všeobecně to asi částečně funguje tak, že v závěrečném shrnutí o žádném modelu žádné značky nenapíšou, že je to šmejd, protože by na další rok už od té značky nic neměli, ale nechápu, proč by Nanogripům dávali dobré známky a ostatním špatné. Prostě já věřím tomu, že když to tak vychvalovali, tak to asi nějak funguje – samozřejmě to jde líp, ale myslím, že tohle je pořád velmi slušný kompromis mezi jednoduchostí údržbý a výkonností. Rozhodně to neodsoudím na základě toho, že ačkoliv jsem na nich nejel, dokonce je ani neviděl, jsem strašně chytrej a dokonale rozumím veškerým principům v daném odvětví. Já na rovinu přiznám, že tolik tomu prostě nerozumím.

        0 0
        • McBlacky  

          pošli link na ten test dík.

          0 0
          • Nikovlas  

            Vásledky jsou v listopadovym čísle NordicMag. Můžeš zkusit www.nordicmag.cz, ale pochybuju, že tam budou k přečtení celý články z časopisu. Úplně nejlíp uděláš, když si v březnu zajedeš do Lesné na test modelů 2011/2012 a pokud to budou pořád dělat, tak si to sám zkusíš. Já zkoušel jen skaty na NNN, takže vlastní zkušenost nemám.

            0 0
        • MlokCZ  

          A byly tam ve srovnání v testu i nějaké šupinkové? To by mi zajímalo.

          0 0
          • Nikovlas  

            Byly, ale ty byly v kategorii NOWAX, zatímco tyhle byly ve SPECIALITY. Nevím, jestli jsou tyto hodnocení vzájemně ekvivalentní a porovnatelné. Pokud jo, tak skluzem vycházejí lepší než všechny šupinkové a odrazem tak nějak v průměru. Ve srovnání s klasickými, mají skluz spíš pod průměrem těch zařazených do kategotie závodních, ale nad průměrem kategorie sportovních. Odraz mají spíš pod průměrem i v těch sportovních, ale jen lehce. Ovladatelnost zase cca mezi závodními a sportovními.

            0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            http://issuu.com/nordicmag

            tady mas vsechny predchozi, bohuzel 15 tam jeste neni. V c 11 a 7 mas lonske a predlonske testy, a nekde je tam i clanek o supinacich- docela je tam nekdo chvali, zda se ze uz se to nektere firmy naucily, aby to fungovalo (Fischer, Atomic)

            0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              Tak uz je tam i komplet cislo 15 s letosnim skitestem. Supinace oproti lonsku o dost horsi vysledky, vsechny. Asi zalezi jake jsou zrovna snehove podminky. Ty nanogripy vcelku chvalili.

              0 0
              • MlokCZ  

                Škoda, že tam jsou od Fisheru šupinkové jen Fibre Crown a ne nějaké lepší, třeba Superlight Crown. Tam bylo srovnávní zajímavější, ty budou mít skluz určitě o něco lepší.

                Ty Peltoneny nanogrip CL Race dopadly fakt dobře.

                0 0
                • Pebe  

                  a to já jsem zase rád, vim že jsem pořídil dost hrozný lyže a že s dalším nákupem by to mělo být jenom lepší :-))

                  0 0
              • MlokCZ  

                Tak tady screenshot k nanogripu z toho čísla 15. Hodně je tam chválí.

                Tak myslím, že to bude lepší cesta než šupináče a už pomalu můžu uvažovat o upgradu a to jsem šupináče nedávno koupil :-)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ještě jednou lépe.

                  0 0
                • McBlacky  

                  zajímavé. Ještě by to chtělo test po 500/1000/2000km. Zdali vlastnosti stále drží. Pak by to stálo za pokus, zvlášť pokud by prodloužili limit na těch 4000km. To už by na pár let bylo.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Souhlas, to by se hodilo. Na druhou stranu kdyby to místo proklamovaných 2000km vydrželo cca 800–1000km (v případě, že se to nebude trápit na místech, kde je málo sněhu, což nedělám), tak mně by to už stačilo.

                    To by mi vydrželo dva roky (možná i nepatrně více) a to už by se dalo.

                    Kdyby 2000km bylo reálných, tak už by nebylo vůbec co řešit.

                    0 0
    • MlokCZ  

      Tohle řešení může být zajímavé, podle toho o kolik hůře než hladká klasika to jede.

      Tím myslím především jak dopadne srovnání s kvalitnými šupinkami bez častého parafínování.

      Aby ten nanogrip měl smysl, tak to musí jet lépe než 1–2× za sezonu naparafínované šupinkové. Pokud to lépe nepojede, tak to nemá oproti těm šupinkám výhodu žádnou.

      Takže by mi teď zajímalo srovnání z praxe se slušnými šupinkami. U těch po 120km můžu říct, že opravdu jedou velmi dobře a rozdíl oproti průměrné používané klasice v praxi není (tím myslím oproti tomu, co lidi běžně v reálu vozí, tedy někteří jistě i u hladkých na parafínovaní kašlou, někteří budou mít běžky starší už poškrábané, ale určitě někteří budou mít hladké v dobrém stavu, já jsem zatím od koupení neparafínoval).

      0 0
      • camlost  

        :-)

        ten smajlik je tu proto, ze uz po nekolikate se spolu trefujeme do stejnych nebo hodne podobnych uvah.

        taky to porovnavam se supinkami. a soude podle vyse odkazovaneho clanku bude roli hrat spis cena nez skluz / odraz. aspon pro me.

        pokud bude cena priblizne srovnatelna se supinkami, budu mit velky problem se rozhodnout. protoze, priznejme si to, zadny velky bezkat ze me nikdy nebude. a ze bych s sebou musel tahat jeste x ruznych nesmyslu pro pripad, ze za lesem je jiny snih (coz pochopitelne je), to tedy nemusim.

        0 0
    • liborp  

      všem přispěvatelům děkuji moc za názory, hlavně za odkaz na článek

      omlouvám se, že jsem se dlouho neozval, teď ležím s horečkou, tak mám konečně čas zareagovat

      koupil jsem si Peltonen facile s touto technologií a vyzkoušel jsem je v rámci Jizerské 50 (pro vysvětlení: nejel jsem – byl jsem tam jako doprovod ještě s 2ma dětmi)

      upozorňuji, že jsem si kupoval první běžky v životě a nemám prakticky žádné zkušennosti (do teď jsem měl přes 20 let staré artisky, které mi kdysi koupili rodiče…)

      moje první zkušenost:

      • skluz, jaký jsem ještě nidky nezažil
      • odraz – v „normálních“ podmínkách žádný problém, pokud tofungovalo ostatním aspoň na klister, tak mě to fungovalo v pohodě taky, pokud bylo napršeno ve stopě po dešti, tak už nefungoval ani klister ani nanogrip…

      kamarád, který je daleko zkušenější, je koupil ženě, na chvilku si je půjčil a řekl, že si je hned jde koupit taky… je to nepochopitelné ale stejné lyže fungovaly jim všem – jemu, manželce i jejich 10-ti letému synovi, všichni byli naprosto spokojení

      0 0
    • Bender382  

      Nejsou po roce náhodou nějaké další zkušenosti?

      Vybírám běžky pro mámu, a Nanogrip by pro její použití možná nemusel být špatný.

      1. mazat pořádně neumí
      2. spíš chodí než běhá
      3. nájezd bezvýznamný

      Díky za každý poznatek…

      0 0
      • McBlacky  

        to jí radši kup nějaký fitness šupiny. Kratší a širší běžka je stabilní a dobrá na ovládání. Navíc se nerozjedou do žádný rychlosti. na mazání pro nájezd nula nic stačí tekutý uni.

        Pořídil jsem mojí máti nějaký Atomic a spokojenost

        0 0
        • Bender382  

          No, taky sem zaslechl že Atomic, popř. Fischer začali dělat poměrně slušný šupiny…

          0 0
          • roman 3D  

            však ty šupiny od Atomicu mám na těch salomonech co je popisuju níže

            0 0
      • roman 3D  

        tak to by mě taky zajímalo, mám druhý rok tyhle šupináče http://www.p-sport.cz/…9-g2–534986/ a tak trošku mě začínají *****. K odrazu/stoupání nemám žádných výtek a´t je sníh takovej či makovej odraz vždy skvělej, ale! zabruslit/při­bruslit si alespoň kousíček se na tom nedá – drhne to jako prase a z kopce to pořádně nejede, ještě jsem včera koupil nějakej lepší parafín aby to líp klouzalo – ještě šanci jim dám ale uvažuju právě o výměně za nanogrip, klasiky zavrhuju neb mě nebaví se zaobírat loterií správné mázy

        0 0
        • McBlacky  

          to je největší nevýhoda fitnesek – nejedou. A nejedou zle. V Jizerkách na tom německý turisty (maj je snad všichni) jsou z kopce pomalejší než já bruslím do kopce. Když je beru stejným směrem, tak parkují :)

          bruslit se na tom nedá, to je daný konstrukcí. Lyže je málo napružená, měkká…

          0 0
          • Bender382  

            nojo, ale to že nejedou si myslím by mámě mohlo vadit hodně, proto uvažuju o těch Peltonenech. Nevíte někdo jestli se nedají půjčit někde v Praze? Vím jenom o Vodák sportu v Brně.

            0 0
            • McBlacky  

              záleží jak moc to umí a jak zvládá na běžkách rychlost. Pro většinu starších žen začíná být rychlost na běžkách problém (generalizuji).

              0 0
        • roman 3D  

          tady relativně čerstvá recenze Peltonen nanogrip, já je asi zkusím, kola a hadry na letošní sezónu mám připravený tak proč nezkusit nanogrip:-)

          http://www.vodak-sport.cz/…cile-a-race/?…

          0 0
        • roman 3D  

          takže definitivně končím s šupinama – dal jsem pořádnej parafín a stejně to nejede,navíc při přejíždění jakýhokoliv hrbu mě ty šupiny skoro zastavěj a o přibruslení nemůže být žádná řeč – nejde to, už jsem objednal nanogripy zde za slušnou cenu http://www.skipaudera.cz/…e-11–12.html

          0 0
          • MlokCZ  

            Na hrbu mi taky šupiny přibržďují, ale o skoro zastavení nemůže být u těch Fisherů co mám vůbec řeč. Je to ale věc, která i když není tak hrozná u těch Fisherů, tak mi taky vadí.

            Tohle se u nanogripu vůbec neděje.

            Bruslení jsem stále nezkoušel, ale moc bych si od něj nesliboval, ty Peltoneny jsou opravdu znatelně měkčí a to bude na bruslení určitě hodně vadit.

            0 0
          • op  

            trochu o nich taky uvazuju

            jak je to u nich s vyberem vhodne delky k postave a vaze?

            0 0
            • roman 3D  

              tak to mě bylo doporučeno borcem od Vodáka co je testoval na mých 174cm délku 195 cm příp. kdybych byl velmi zdatný běžkař což ale nejsem tak 202 cm, kdo váží míň tak soft a nám těžším medium

              0 0
              • McBlacky  

                195 určitě bude vhodnější. tvrdost těžko říct co si představují u peltonenu pod pojmy s/m/h

                0 0
            • MlokCZ  

              NANOGRIP CL RACE

              pro medium

              188cm: 60–70kg

              195cm: 65–75kg

              202cm: 75–85kg

              207cm: 90–120kg

              pro soft

              188cm: 50–60kg

              195cm: 55–65kg

              202cm: 60–75kg

              207cm: 75–90kg

              Mám 182–3cm a kolem 75–77kg s komplet výbavou a mám 202cm medium. A od dovozce na dotaz které vzít při 75kg, tak doporučovali do 180cm výšky vzít 195cm a nad 180cm výšky vzít 202cm.

              Ono u nanogripu není nutné mít tak přesně tvrdost jako třeba u šupinek.

              0 0
              • op  

                kde jsi tyto informace vycetl? nemuzu to nikde najit, zajima me to jeste pro Facile .. mam radsi kratsi bezky, byl bych radsi, kdyby mi to vyslo na 202/medium s mymi 188/88kg(s ba­tohem). Do 207cm se mi jit moc nechce. Taky bych si radsi pockal na model 2012/13, ale zda se ze zatim ani vidu ani slechu (vsude jen 2010/11). Nebo spatne hledam?

                0 0
                • MlokCZ  

                  Třeba tady, to jsem rychle našel a bylo to i jinde

                  http://davorin.sk/…0CLASSIC.pdf

                  Facile to mají o něco posunuté, tam 202cm medium budou nejspíš ok.

                  0 0
                  • op  

                    ď. Vzpada to, ze Facile 202/medium bude presne to prave (pisou rozsah 80–95 kg). Ted jeste sehnat, kde je maji dostupne.

                    0 0
                    • roman 3D  

                      zkus zavolat Pauderovi do starých splavů, mě nechal nanogrip cl race za 4000 Kč a to jsem původně chtěl taky facile, no nekup to za ty prachy

                      http://www.skipaudera.cz/…e-11–12.html

                      0 0
                      • op  

                        ja ale Race nechci, jsem na bezkach turista a casto se motam volnou krajinou. U Facile jednak pisou, ze odraz je tutovejsi a jednak mi lip vychazi velikost (na tech 202), u Race bych asi musel brat 207. S dlouhejma bezkama se motat mezi stromama je o zlost.

                        0 0
                        • roman 3D  

                          však jo, já jsem prostě tý ceně neodolal, dej vědět jestli tam budeš volat jestli je má v 202, kámoš prodává svý combiky a pravděpodobně půjde taky do facile

                          0 0
                          • op  

                            nema a pry nejdou objednat, pristi model az v rijnu ..

                            0 0
                            • roman 3D  

                              pak už mě napadá jenom vodák sport

                              0 0
                              • op  

                                u Vodak Sportu se zadarilo – posledni par. Tak jsem zvedav.

                                0 0
                                • roman 3D  

                                  á tak to bude mít kámoš než se rozhoupe s 202 cm těžký sehnat:-), dej vědět až ozkoušíš

                                  0 0
                        • MlokCZ  

                          Nemám praktické srovnání, ale z toho co tu bylo za informace od někoho, co jel oboje, tak Facile zase znatelně hůře jedou.

                          Odraz samozřejmě bude lepší u Facile, když je tam nanogrip po celé délce a u Race ne.

                          Co se týká té volné krajiny bez upravených stop, tak na tomhle myslím moc dobré nebudou. Tím myslím jaki nanogrip, tak jejich 44mm šířku.

                          0 0
                          • op  

                            s bezkama nenadelam takovy caviky jako s kolama.. Napr. na brusleni mam nejaky obyc Sporten bezky po manzelce, ona dostala novy a tyhle zbyly, rekl jsem si co uz jsou kratky, tak by se mohly hodit na brusleni .. a bruslim na nich treti sezonu.. Takze takhle asi ja s bezkama :) To, na cem ted chodim mimo stopu (taky nejaky Madshusky, ktery nekomu zbyly) taky moc siroky neni. Nejak se s tim poperu.

                            Jde mi hlavne, abych uz nemusel mazat :))) Ze to pojede trochu pomaleji je mi fuk, alespon vic potrenuju..

                            0 0
      • MlokCZ  

        Tak konečně taky už mám pořádně vyzkoušeno. Budu více srovnávat s dobrými „sportovními“ šupináči (Fischer superlight crown a to loňské 47–43–45mm; letošní model je ve všech třech místech o 1mm širší), které mám navíc vybrané na svojí váhu opravdu dobře. Ty Fischery byly občas parafínované (ne ale před každou jízdou).

        Mám ty dražší Peltoneny NANOGRIP CL RACE NIS, kupované zde

        http://www.skipaudera.cz/…s-11–12.html

        za 4000Kč (brali jsme dohromady 3 páry samotných lyží a dostali tak 10% slevu). 44mm šířka po celé lyži.

        Celkově jsem čekal o chlup lepší výsledky, zklamaný ale určitě nejsem.

        Celkové srovnání s těmi šupináči vidím jako remízu (čekal jsem že budou celkově lepší než ty šupináče). Každé jsou mírně lepší v něčem jiném.

        Bruslit jsem na těch Peltonenech ani nezkoušel, jsou znatelně měkčí než klasické běžky (a to jsem byl na rozhraní a bral ty pro 75–85kg když mám cca 75–76kg včetně kompet toho co vezu), takže to navíc při té délce (mám 202cm, jak ty Peltoneny, tak ty Fishery) bude určitě velká bída.

        A teď jednotlivé postřehy, výhody/nevýhody oproti těm Fisherům:

        • skluz po odrazu na jedné lyžy jak kdy, za některých podmínek o malýchlup lepší Peltoneny, většinou ± nastejno, sem tam ale byla situace, kdy se Peltoneny měly tendenci lehce zaseknout (tam kde šupinky ne)
        • sounož ve sjezdu ve stopě jedou šupinky o malý chlup lépenanogrip
        • odpadá ta nevýhoda šupinek, že se sem tam na přejezdu muldy (nebov určitý situacích typu vyskakování ze stopy ve větší rychlosti, atd.) zaseknou o šupinky, což je u šupinek dost nepříjemné a asi jediná věc, která mi tam štvala
        • odraz záleží dle podmínek, u šupinek je někdy mírně lepší
        • soupažný běh jednodobý (nebo jak se tomu nadává) mírně lepší nananogripu než na šupinkách
        • i ten minimální milimetrový rozdíl šířky je znát a tyFischery jsou v tomhle pořád o chlup turističtější a stabilnější; nemám problém ani u jedněch, pro chodící turisty bych si ale 44mm běžky rozmýšlel
        • odpadá i to parafínování, co mi na šupinkách trošku štvalo (takyjsem neparafínoval pokaždé)
        • problém za podmínek když je to hodně mokré a přitom současně užmrzne jsem také zaznamenal; přesně jak je v tom článku, pak má tendenci lyže mnohem více namrzat

        Prvních 5–10km než se zajely (jak je i uvedeno, že to tak má být) jely o něco hůře. Z úplně prvního dojmu jsem nejprve měl trochu strach, že pojedou znatelně hůře než ty Fischery, ale pak se rychle lepšily.

        A pro představu jak jedou oboje ty lyže. Oproti davům turistů třeba na Šumavě, tak v mírných sjezdech dojíždím o třídu na obou těch lyžích pořád někoho. Je jasné, že hodně turistů budou mít lyže opravdu mizerné a srovnání s opravdu dobrými běžkami + dobře namazané (i naparafínované) bude jen velmi ojedinělé v těhle destinacích s mraky „chodičů“.

        V sobotu jsem po startu na Hofmankách během prvních 5,5km předjel skoro 30 lidí a to nejsem i na běžkách pěkná lemra.

        Z party mi na namazaných levnějších klasikách nikdo znatelně ve sjezdech neujíždí (ať si vezmu kterékoliv). O chlup pouze jeden a tam to bude především jeho hmotností. A ty co nemají v tak dobrém stavu lyže, tak těm ujíždím já.

        0 0
        • MlokCZ  

          Na konci mělo být

          „V sobotu jsem po startu na Hofmankách během prvních 5,5km předjel skoro 30 lidí a to jsem i na běžkách pěkná lemra.“

          0 0
        • Bender382  

          Díky za reakci, když bys teda měl udělat nějakej verdikt, šel bys do nanogripu znovu nebo spíš ty šupiny?

          0 0
          • MlokCZ  

            Kdybych musel z těch dvou jedny vybrat, tak bych sáhnul po nanogripu. Navíc ty Fischery stály nepatrně více než ty Peltoneny.

            Akorát tedy zůstává otázka co nanogrip a větší nájezd kilometrů. Mě moc netrápí, protože toho na běžkách sase tak moc nenajedu, při větším nájezdu by to chtělo vzít v úvahu. Bohužel zatím nejsou reálné poznatky kolik to skutečně vydrží (a nejen těch teoretický udávaných 2000km).

            0 0
            • Bender382  

              Jo, o tom nájezdu vím, pro mámu myslím že vystačí na pár let…

              0 0
              • MlokCZ  

                A pak si rozmyslet jestli je pro ni vhodná ta 44mm šířka. Já jezdím výhradně do upravených stop a už jsem třeba teď v sobotu trochu nadával, když v tom prvním úseku z Hofmanek jsme stihli projet dříve než rolba a stopy byly už bídné. Naštěstí pak jsme rolbu potkali a stopa až do konce trasy perfektní.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Už aby bylo dost sněhu na Silberhütte…

                  Teď je to tam tak na hraně, proto v sobotu byla raději Šumava.

                  0 0
          • MlokCZ  

            Jinak si ale nechávám oboje a občas vytáhnu i šupináče.

            0 0
          • MlokCZ  

            A jedna podstatná věc. Takhle vyrovnané to je pouze když jsou dobré šupináče a hlavně k tomu ještě opravdu dobře vybraná tvrdost. Jakmile u šupináčů tohle není ok, tak se extrémně zhorší.

            Manželka má o jedno kratší ty stejné Fischery a ty už mi jedou o něco hůře. A to je rozdíl jen sousední délka/tvrdost.

            Tohle je výhoda nanogripu, že tam přesná tvrdost nehraje tak moc roli.

            0 0
            • Bender382  

              Jo, to je taky pravda, jelikož má máme v plánu výrazně zhubnout, tak ty nanogripy by mohly líp zvládnout změnu hmotnosti…

              0 0
    • roman 3D  

      Mloku, tady jsem se dočetl že patka by se měla u tohodle typu co máš mazat parafínem – mazal jsi či né?, já jsem u paudery objednal typ Facile ale ten už nebyl v požadované délce a tak mě nabídl http://www.vodak-sport.cz/…ce-nis-1366/?… za 4000 Kč a tak jsem neodolal a objednal.

      0 0
      • roman 3D  

        tady taky ještě nějaký info o potřebe mazat pod patkou http://sabelell.blogspot.com/…m-kroku.html

        0 0
      • McBlacky  

        mi to přijde, že už zjistili, že jim ty slavný nanogripy moc nejedou, tak alespoň třetinu lyže budeme mazat parafínem :/

        příští rok vytasí Race world Cup a bude se mazat i špička, protože to už je šumák jestli mažeš patku nebo špičku i patku a vlastně to budou jen takový lepší „tekutý“ šupiny.

        0 0
        • duk  

          Nojo, to by byl fakt zázrak kdyby nanogrip lyže umožnily klasickej odraz a byly přitom stejně rychlý jako dobře naparafínovaná lyže, nějákej kompromis to být musí.

          0 0
          • McBlacky  

            umět to to co si přeje marketing, tak čelo včera na Marcialonga nejelo 70km soupaž na skate lyžích :)

            0 0
        • karliner  

          Zajímalo by mne, jak se budou řešit případné reklamace na nefunkčnost nanogripu. Imho odesláním reklamujícího do ******..

          0 0
          • McBlacky  

            tam píšou že CL Race doporučují lyžařům s dobrou technikou odrazu…

            já bych to zkusil a možná si je i koupil. Ale dávat 6 litrů za 2–3 lyžovačky ročně :/

            navíc se znám, by mě akorát sralo, že to nejede jako skate

            0 0
            • karliner  

              Taky tam píšou, že garantujou 2000 km funkčnosti.. Nebo jak ty upozorňuješ – o tom že se běžky vůbec nemusí mazat nebo jenom trochu a kdoví, jak to bude za rok.

              Čistě teoreticky – nedovedu si představit, jak mi při reklamaci v prodejně dokazují, že nemám dobrou techniku odrazu nebo kolik jsem na běžkách najel kilometrů, přičemž 2000 km je pro víkendového běžkaře porce na několik sezón..

              0 0
      • MlokCZ  

        Zatím jsem ještě nemazal, vypadá to ale, že by se opravdu mělo, což se mi tedy zrovna dvakrát nelíbí, protože jsem se toho chtěl zbavit (i když parafínování se ještě není tak hrozné).

        Na odraz mi to nevadí (že není nanogrip po celé délce), ten je slušný.

        Na druhou stranu musím lehce přehodnotit, teď jsem si vzal pro sovnání znovu ty Fishery (když jsem psal ten dlouhý příspěvek, tak jsem letošní zimu byl pouze na nanogripu a Fishery před rokem) a už hodnotím nanogrip celkově mírně lepší.

        A to ty moje šupináče opravdu docela jedou, v sobotu jsem ve sjezdu (v delším mírnějším, kde se nikdo nebál a pouštěl to každý) předjížděl zase mraky dalších lidí a mě nepředjel nikdo.

        A jen jedna drobná nevýhoda po čerstvém srovnání s Fishery. Jak jsou ty Peltoneny měkčí, tak se s nimi o něco hůře pluží v hodně prudkých sjezdech.

        A pak mám stručné info k Facile. Je to tedy trošku specifický případ těžší váhové kategorie, takže bral ty nejdelší 207cm.

        Při prvním vyzkoušení mu to vůbec nejelo a to prý až tak blbě, že ani silou neudělal skluz.

        Pro otestování, zda není problém v jeho váze je zkusil další o hodně lehčí a taky mu vůbec nešly rozjet.

        Nevím jestli vadný kus nebo Facile jsou tak mizerné a vůbec se jim nepodařilo je zajet, aby se zlepšily…

        Chtělo by to asi více zkušeností s Facile, vše co jsem dříve četl bylo pro ten nejvyšší model co mám.

        S CL Race neměl takový problém ani nikdo další (jak nás je bralo více).

        0 0
        • roman 3D  

          však jsem nakonec rád že Paudera Facile už neměl a nabídl mi za čtyřku Nanogrip X CL Race NIS, do pátku bych je měl mít doma a chystám se hned v sobotu do jizerek a pak dám vědět

          0 0
        • roman 3D  

          je to tam nějak naznačení kde končí nanogrip a kde začíná skluznice k parafinování?, koukni na to díky

          0 0
    • mkoubek  

      před vánoci 2011 jsem se nechal zlákat pohodlím nemazat, zariskoval jsem a zakoupil jsem Peltonen X CL Race. První rande teplota 0 – 1 stupeň a do stopy padala sněhová krupice, nulový odraz, nulový skluz téměř přes celou zkluznici nalepená vrstva sněhu. Vím, že by se mělo něco najet aby nanogrip začal fungovat, tak neztrácím hlavu. Takže jsem postupně vyzkoušel zmrzlou stopu, mokrou stopu, vodu,led, čerstvý suchý sníh a všude to jelo výborně, odraz skvělej, stoupalo to úžasně, prostě začalo to fungovat. dokonce i na jizerský padesátce, fungovalo vše výborně až na jedno místo, kde byl napadanej čerstvej sníh a bylo lehce nad nulou, tak se na skluznici lepil sníh.

      Až na občasné nalepování čerstvého sněhu při teplotách kolem nuly jsem byl nadšen… až do minulého týdne kdy začlo víc mrznout a v nádherný stopě suchý, tvrdý to vůbec nefungovalo, a nefunguje, nevim kde je chyba, nicméně teplota –8 až –10 a běžky nekloužou ale ani neodrážej. dneska tj 30.1.2012 jsem to vyzkoušel znovu a stejnej výsledek. Odraz nula, jako bez mazání… fakt nevim, jestli někdo máte stejnou zkušenost tak dejte vědět. Nijak jsem skluznici nepoškodil ani nic jiného s ní nedělal… asi tam zapomněli kucí finský nanést vrstvu na mráz… :-) najel jsem asi 150 km.

      0 0
      • roman 3D  

        no, tak koukám že to pěkná loterie ty nanogripy:-), už si dělám krizový scénář na příští zimu a to že jestli nanogripy nebudou lepší než kombíky a šupiny tak pořídím pořádný klasiky a naučím se mazat – což se mi ale vůbec do toho nechce:-)

        0 0
      • karliner  

        prostě krám za 6000 kandidující na hození do lesa a návrat ke klasice

        0 0
        • roman 3D  

          naštěstí se dají sehnat za 4000, takže já jsem vlastně 2000 ušetřil…a to se vyplatí:-)

          0 0
      • McBlacky  

        jak jsme někde četl, tak nanogrip staví odraz na vázání vody při zastavené lyži. Což u vymrzlé stopy kdy je hodně pod nulou je problém, protože tam se vrstva vody téměř nevytvoří.

        0 0
        • roman 3D  

          tak mě právě přišly Peltoneny NANOGRIP CL RACE NIS a když jsem se podíval na čem se teda mám odrazit tak jestli tohle bude fungovat:-), jinak kdyby to nešlo tak se bude dát krásně namazat pod botou stoupacíma voskama a z nanogripů si udělám klasiky:-)

          0 0
        • mkoubek  

          tohle zní jako pravděpodobnej důvod proč to v mrazu nefunguje.

          0 0
      • cubas  

        Tak jsem měl o víkendu možnost je testnout. Naštěstí jsem si je napřed jenom půjčil, abych zjistil co a jak. Nevím, jak moc dobře fungujou při teplotách kolem nuly, ale o tomhle mrazu jsou fakt k ničemu.

        Odraz : ne že by to klouzalo jak namydlený, to ne, ale jistota při odrazu veškerá žádná. Trošku lepší to bylo, když jsem si vystoupil ze stopy do trošku míň umydlenýho sněhu, ale i tak žádný zázrak.

        Skluz: to bylo už největší zklamání. Z kopce se lyže sice rozjely, ale do ideální jízdy to má hodně daleko. Když jsem si chtěl trošku z kopce přibruslit, tak jsem měl pocit že se jakoby „koušou“.

        Jak jsem psal výše – uvažoval jsem o nich, ale spoléhat se na to, že nebude v zimě velký mráz nehodlám.

        Docela by mě zajímaly vaše zkušenosti s nima při těhle mrazech.

        0 0
        • roman 3D  

          byly nový nebo už zajetý?

          0 0
          • cubas  

            Byly jetý cca 30 kiláků. Nevím, jestli to je dostatečně.

            0 0
            • roman 3D  

              tak to by mělo teoreticky stačit, každopádně já jsem ještě na nich nebyl – až o víkendu, dám vědět jak jsou na tom v porovnání s šupinama salomon co jsem se s nima o víkendu rozloučil, každopádně mě to nejelo a nejelo to ani kámošovi na klasikách, sníh přemrzlej,tupej – jestli by se to nedalo tak trochu svést na ten sníh? :-)

              0 0
      • mr.antik  

        no vidíš, já bych teoreticky předpokládal, že na tohle přemrzlem sněhu (ne led) to právě musí fungovat nejlíp.

        0 0
    • roman 3D  

      aktuální poznatky o testování nanogripů na přemrzlým sněhu:

      http://www.vodak-sport.cz/…cile-a-race/?…

      Datum recenze: 12. 2. 2012, autor: Jiří Šťastný

      Nanogripy Race CL v třeskutých mrazech.

      Testuji nanogripy dál a musím říct, že rád. Minulý víkend jsme vyrazily na Jizerku, kde noc před naším výletem bylo –37°C. Když jsme jeli bylo mínus 25°C. Rozhodně jsem neměl náladu v tom mrazu mrznout při mazání běžek. Taky jsem neměl žádný vosk na takovou hoznou zimu. Volím Nanogripy. Beru Race, protože ty mám otestované méně.

      První dojem parádní. Z kopce jeli velice slušně. Do kopce to bylo slabší. Nemůžu říct, že by se z nich nedalo odrazit, ale odraz byl hodně náročný a musel jsem se na něj soustředit. Rozhodně to nejsou běžky pro začátečníka řekněme při těchto podmínkách i průměrný lyžař by se z těchto lyží odrážel jen obtížně. Já jsem si na to docela rychle zvyknul, navíc jsme vyjeli největší stoupání a dál už se jelo jen mírně nahoru a dolu, tak už problém nebyl. Stačil jsem závodním dobře naparafinovaným a zeleným stoupacím voskem namazaným běžkám. Je pravda, že mám silnější ruce a hladší odraz mi tak moc nevadí, ale jelo se mi dobře.

      Poté jsme přejeli na Vysočinu, kde nebyly teploty tak nízké, jen kolem mínus deseti. První den ještě beru Nanogripy. Pocity jsou podobné jako v Jizerských horách. Docela slušně jedou, ale odraz nic moc. Kopečky raději vybrusluji, než bych si hlídal odraz. Další dny už jezdím na mazacích hladkých závoďačkách. Ale taky to není výhra. Sníh je hodně ostrý a i přes zažehlení zeleného tuhého se rychle sjíždí. Takže prvních cca 5km je to lepší jak Nanogrip, dalších asi pět km tak stejné a pak je to už jen a jen horší… Buď soupaž či bruslení, nebo domazat, ale nezažehlený vosk se i v několika vrstvách sjíždí ještě rychleji, takže zase přemýšlím o návratu k Nanogripu. Trochu mě mrzí, že jsem si s sebou nevzal verzi Facile, která by asi byla tutovější a nemusel bych si odraz tak hlídat.

      Zkusím závěr všech dosavadních testování.

      Nanogrip funguje, ale asi jako vše má svoje limity. Race verze je rychlejší, ale odraz je hodně jemný. Chce to buť vypilovanou techniku, nebo ideální sníh. (Na běžkách závodím a i tak jsem občas s odrazem bojoval) Na bruslení fungují lépe jak namazané combi běžky.

      Facile verze lze doporučt i průměrným až svátečním běžkařům. Pro úplné začátečníky ale taky úplně na všechny sněhy není. Najdou se sněhy, kdy lehce smekají, ale i sněhy, kdy lehce lepí. V 99% mého zkoušení, ale jely příjemně a výhody univerzálnosti (různé sněhy během jednoho výjezdu, skate/clasic) a bezúdržbovosti, převýšily okrajové nevýhody lepení a smekání ve vyjímečných případech.

      0 0
      • venca50  

        Koupil jsem Nanogrip Race a jsem hodně zklamaný. V optimálních podmínkách kolem –7, kdy nikdy nebyl problém s mazáním, nemají žádný odraz. Skluz je slušný. Ani po dvou vyjíždkách, patřičném zajetí a posunutí vázání více dopředu se to nezlepšilo. Z Bedřichova nahoru to byla muka. Potřetí jsem to již nevydržel, na Hřebínku koupil modrej a lehce nanesl jako na klasické mazací běžky, jenom trochu méně. Potom už stoupaly i jely slušně. Ten stoupací vosk na nich drží lépe, než na hladkejch, takže tam vydržel do konce, na hladkých už by byl pryč. Snad jsem je tím neznehodnotil. Jiné podmínky jsem zatím neměl možnost vyzkoušet, ale zklamání je velké.

        0 0
        • MlokCZ  

          Ještě pořád jsem na nich nebyl v těch problematických podmínkách, které se tu všude řeší (extrémní mrazy –15 a více, do těch se mi nechtělo a namrzající hodně vody kolem nuly). Za podmínek slušný sníh + teplota cca –2 až –8 jsem byl víckrát a nikdy jsem žádný větší problém s odrazem neměl.

          Nemyslím si, že jsem nějaký kdovíjaký běžkař, hodně ale záleží jak se odrážím. Pokud se soustředím na slušný odraz (rychle jsem si na to u nanogripu zvyknul), tak je v pohodě. Odraz mi šel do háje pouze v hodně prudkých pasážích. Ale to jsou takové, kde mi šel odraz do háje vždy na čemkoliv (i na namazané klasice, i na šupinách), prostě už příliš prudké, abych to dal ve stopě a přitom se fyzicky neodrovnal.

          A konkrétní příklad, stoupání z Gerlovky na Polom, tak z něj jsem nedal ve stopě cca 2× po 20m. Mimo tyhle dva kratičké úseky jen ještě na pár místech, kde to bylo také hodně prudké mi to sem tam vyjímečně podjelo (v podstatě ale hlavně pouze u těch dvou úseků, těsně před tím než jsem se rozhodnul na těch pár metrů vystoupit ze stopy).

          A to je tenhle kopec poměrně prudký celý. Na Šumavě směrem dolu na prudších místech neupravují stopu a nechávají ji jen směrem nahoru, v mnoha kopcích to takhle je pouze sem tam prudká pasáž, v tomhle není stopa směrem dolu po celý kopec.

          Nedokážu ale srovnat třeba se stoupáním z Bedřichova, Jizerky na běžkách neznám (a srovnávat dle kola moc nedokážu, v tom nemám moc odhad při srovnání oproti tomu když to je na sněhu na běžkách).

          Je ale možné, že nebude záležet pouze na samotné teplotě, ale i na stavu sněhu a teplotě předchozích dnů. Tím myslím jestli nebyl i při těch –7 ten sníh příliš přemrzlý z předchozích dnů a nedocházelo už k tomu problému jako při velký mrazech (tedy netvořila se žádná voda ve stopě a nanogrip tak ztrácel svojí funkci záběru).

          Každopádně jak to vypadá, tak nanogrip rozhodně nemá tu výhodu, kterou čekala asi většina lidí, kdo do toho řešení šla. A to, že funguje dobře za všech podmínek a řeší problém nevhodného namazání na část trasy.

          Tohle je velká škoda.

          Osobně si nanogrip nechávám, budu si ale více vybírat podmínky kdy si je vezmu a když se mi nebudou zdát, tak beru zase šupináče.

          0 0
        • obda  

          Race je udajne mnohem haklivejsi na techniku odrazu nez Facile. Nevim jak moc mas precizni techniku odrazu, ale mozna pro tebe model Race neni to prave orechove. Cetl jsem to z vice zdroju, vcetne te jiz drive odkazovane recenze Jirky Stastneho: http://www.vodak-sport.cz/…cile-a-race/?…

          0 0
          • mkoubek  

            byl jsem teď s přítelem nanogripem v sobotu bylo kolem nuly sníh mokrej a včera to bylo –2 a po nočním mrazu místy led a tvrdá stopa a v obou případech naprostá spokojenost, všechno fungovalo. Už jak tu napsal někdo přede mnou, nanogrip si nechám a budu si ho brát na konkrétní podmínky. O svých negativních zkušenostech při nízkých teplotách jsem psal na prodejce značky Peltonen, dostalo se mi odpovědi, že zaznamenali několik reakcí zákazníků se stejným problémem, ale jinak, že převládá spokojenost :-). toť vše. No vyčerpávající odpověď. Nicméně po přečtení recenzí zde na tomto webu zkusím zapracovat na technice odrazu, je možné, že na moje běžkařský umění jsou běžky RACE moc velký sousto.

            0 0
    • roman 3D  

      100 , nemohl jsem jinak:-)

      0 0
    • karliner  

      Mohl by mi některý odborník na mazání běžet vysvětlit, jak je možné, že nenamazané běžky můžou být rychlejší než namazané? Myslím tedy případ, kdy o uplynulém víkendu vyhrál Koukal finský maraton klasikou a protože se celý jel soupaž, rozhodoval se (on a většina špičky) mezi nenamazanými běžkami a běžkami namazanými na skluz. Nenamazané byly prý rychlejší.

      0 0
      • duk  

        Není to spíš tak, že neměl lyže namazané na klasiku, ale jenom na skluz? Co já vím, tak ty laufy normálně jezdí třeba na skejtovejch fišerkách s dírou…

        0 0
        • karliner  

          Cituji:

          ..klasika v tom podání, v jakém se jelo, není zase tak složitá na techniku. Dvě a půl hodiny se klaníte jako nemocný osel. Kdo vydrží nejdéle, nebo mu pak nejlépe jedou lyže, vyhrává.. a dále ..tři čtvrtě hodiny před závodem jsem zjistil, že nenamazané lyže jedou líp..

          0 0
          • Greyhound  

            …taky rikal, ze se tam jinak vzdycky „jezdilo na voscich“ a bylo to tezke rozhodovani takze tim urcite myslel, ze nemel namazano stoupacima voskama ale jen na skluz a soupaze.

            0 0
            • karliner  

              To by dávalo smysl v případě, že by nepadla ještě věta //..před závodem jsem měl připravené dva páry lyží, jedny bez vosků a druhé s voskem../

              0 0
              • duk  

                Nojo, ale tím voskem myslel stoupačák, naparafínovaný musej bejt snad oboje…

                0 0
              • Paja  

                Porad jsem v tech citacich nikde neobjevil, ze by jel na nenaparafinovanejch lyzich. Vsude jen nenamazane nebo bez vosku tj. nenamazane stoupacim voskem a s voskem tj. se stoupacim.

                0 0
                • karliner  

                  Rozumím ti, ale i to má trhlinu – jakým voskem (podle tvé definice) se mažou lyže na závod sice v klasice, ale které se jedou nonstop soupaž (jako většinou v poslední době J50, Marcialonga nebo ten Finlandia Hiihto)? Ale asi to bude tak, jak říkáš. Parafin se prostě nepočítá za vosk.

                  0 0
                  • Bulda  

                    parafín? prach! :)

                    0 0
                  • Paja  

                    Rekl bych, ze J50 si malokdo muze dovolit objet nonstop soupaz, tak aby to nebylo pomalejsi nez klasicky (se stoupacim voskem) namazany lyze. Vsechny ty zavody budou oproti XC vic po rovine, nektery hodne, ale podle me skoro vzdycky ti nejlepsi budou vybirat podle podminek z varianty s nebo bez odrazovyho vosku.

                    Spis bych to obratil, nenapada me zadna jina varianta…

                    0 0
                    • Hroch obojzhivelnyj  

                      JJ, z rozhovoru s Koukalem:

                      Ale s výsledky z klasiky úplně spokojený nejsem. Myslel jsem si, že to bude jednodušší. Je to o tom, že se učíme. Třeba na Marcialonze, kterou jsem nikdy nejel, jsme měli protichůdné informace, že na prvních dvaceti kilometrech je těžký kopec, kde je potřeba mazat. A pak že není tak hrozný kopec a dá se to jet soupaž. Jak jsme to neznali, tak jsme zvolili mazání a byla to chyba, protože většina špičky jela na hladkých lyžích a většinu trati jela soupaž. Doufám, že to naše učení nebude trvat dlouho a že i v klasice předvedu nějaký slušný výsledek.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        ten závod se nejel poprvé :) takže to je klasická výmluva. Při dnešních možnostech najít si profily v GPS a importovat třeba do google earth je výmluva na „dostal jsem info“ hodně slabá

                        0 0
                    • karliner  

                      To je jasný, jedná se od top 20 možná 30 lidí..

                      A ještě záleží na podmínkách, co vím, tak předloni jel Řezáč celou J50 soupaž jako jediný, vloni snad nikdo, letos v tom bordelu to bylo lidí ze špičky víc, co šlo vidět v TV, tak top 10 komplet.

                      0 0
                      • obda  

                        JJ Ale moc to nechápu, já jsem ze soupaže na umření po pár stech metrech. Jet tím J50 je pro mne naprosté sci-fi. A pak že běh na lyžích je sport, kde zabírá celé tělo ;)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          no při správně provedené soupaži opravdu maká celé tělo.

                          si to někdy zkus. Jenom ruce, pak ruce i tělo, pak ruce tělo nohy a nakonec i s „výskokem“. Rozdíl obrovský

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            S tím zapojením nohou… neměly by se pokrčovat – pouze u naskakované soupaže víc pružej kotníky, ale kolena se nepokrčujou.

                            0 0
                        • duk  

                          Hele, taky jsem dřív měl problém ujet soupaží 100m, ale od tý doby co jsem začal trochu víc lyžovat mi nedělá problém jet soupažema třeba 10km v kuse, i mírný kopečky, člověk si při tom i celkem odpočine… teda ramena, ruce a břicho moc ne, ale jedeš při tom relativně nízký tepy. Jet soupaží je fakt jenom o tréninku a o provedení.

                          0 0
              • scoty  

                no nenamazaná plastová skluznice sama o sobě moc neklouže, páč má póry a chlupy.

                Póry je třeba zalít voskem, stáhnout škrabkou a vykartáčovat (vše po směru jízdy).

                0 0
          • McBlacky  

            nemamazané se používá jako termín pro jízdu na skate lyžích v klasické stopě.

            Mažou se všechny lyže. Namazané na skluz je v tomto kontextu divný termín, protože to jsou vlastně všechny -klasické ale jen v oblasti špičky a paty. Teoreticky by to mohlo znamenat klasičky namazané i přes komoru na skluz, ale pro to moc nevidím důvod, snad jen délka, kdy skate delší než 193 nejsou, zatímco klasika může být i 210.

            0 0
            • Bulda  

              ja mam skejty 195 :)

              0 0
              • McBlacky  

                no asi i klasiky budou přes 210. Mě šlo o ty běžný velikosti co nabízí kde kdo.

                btw: k čemu pro tebe takový fošny?

                0 0
                • Bulda  

                  dlouhý lyže dobře jedou…

                  a hlavně jaký byly, takový mam :)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    no z kopce a po rovině a to ještě jen někdy. Do kopce -zvlášť prudkýho to je jiná pohádka :)

                    mám 192 a 187 a radši jezdím na 187, ale preferuju frekvenci a hůlky vozím k ramenům. Pro styl gondoliéra s hůlkama k nosu jsou delší ok.

                    0 0
      • Nikovlas  

        Na to není třeba odborník. Jak již bylo řečeno. Ty laufy se buď jedou na klasickejch lyžích namazanejch na stoupání stoupacím voskem v komoře, nebo na „hladkejch lyžích“ – na skatech soupaž. Hladký maj samozřejmě lepší skluz, ale v prudších nebo delších stoupáních to bere víc sil, když musí člověk pořád soupažit. V každém případě je skluzná zóna naparafínovaná a naprášená (teda u elity a těch, kdo si to můžou dovolit).

        0 0
        • karliner  

          Čili jsme se dobrali k výsledku, že lyže nenamazané nebo bez vosku jsou naparafinované a naprášené.

          0 0
        • karliner  

          Pak je tu ale ještě jeden problém – když se ten závod jezdí soupaž, tudíž je třeba lyže nevoskovat, proč před závodem vybíral z jednoho páru navoskovaného a z druhého bez vosku. Je to hrozně složitý :-)

          0 0
          • duk  

            Kdyby vzal navoskovaný, tak nepojede soupaže, ale klasiku..

            0 0
          • Nikovlas  

            Už to někdo psal – to není tak, že „závod se jezdí tak a tak“. Ten závod má určitý profil, jsou nějaké podmínky a závodník podle toho vybírá, jak to pojede. Podmínky nevíš přesně nikdy, takže mívaj závodníci připravenou variantu na soupaž i na klasiku, aby se mohli těsně před startem rozhodnout, kdyby se třeba změnily podmínky…

            0 0
    • roman 3D  

      takže Peltonen Nanongrip CL Race mám už taky ozkoušený, bohužel mě chybí otestovat přemrzlej sníh a teploty pod –12 stupňů. Pocity při první vyjížce byly nic moc, nejelo to dobře,jakoby se běžky přidrhávali – přirovnal bych to k sportovním šupinám, navíc mě při výjezdu z lesa na slunce, mokřejší sníh se mi na pár metrech udělaly pod botou sněhové bakule, nasraně jsem sundal lyže, rukavicí otřel a od té doby už byl klid a žádné náznaky namrzávání, po cca 5–8 km se lyže krásně rozjely, z kopce jsou lyže na můj vkus až moc rychlé:-), po rovině krásnej dlouhej skluz, nedá se se šupinama srovnávat a dokonce jsem si pár úseků i pěkně zabruslil což vzhledem k délce lyží není úplně ideální ale v pohodě se dá, takže jsem to ocenil. Co se týká odrazu tak se šupinama je odraz jistější a nanogripy vyžadují se tak trochu na ten odraz soustředit a potom to je v pohodě, po cca. 10–15 km už ten odraz co ty lyže potřebují je zažitej (alespon to tak bylo u mě). Naopak si myslím že nanogripy mnohým pomůžou zlepšení techniky. Jelikož lyže pěkně jedou,dobře stoupaj a dá se na nich zabruslit tak jsem za to rád že jsem do nich šel a začlo mě běžkování kupodivu i víc bavit, bodeť by né když se netrápím jako s šupinama či klasikama s blbou mázou, o kočkopsu kombíkách se raději rozepisovat nebudu – tam bylo špatný skoro všechno

      0 0
      • karliner  

        Cením si toho, že dokážeš napsat příspěvek, který má hlavu i patu a nelámeš v něm přes páté koleno různé vtipnosti o čembě a ovcích. Opravdu.

        0 0
        • roman 3D  

          jo, pokud nediskutuju vo hovně s ovcema tak to se mnou občas i jde:-)

          0 0
    • venca50  

      Minule jsm tady vyjádřil svoje zklamání z běžek Peltonen Nanogrip Race. Tuto informaci musím po dlouhém testování a získání řady zkušeností dost podstatně opravit.

      Jednak jsem se s nimi zžil a naučil se tu správnou techniku odrazu, jednak se oteplilo a jejich vlastnosti se diametrálně změnily. Na zmrzlém ranním firnu i na změklém poledním firnu se mi nikdy tak nádherně neběželo, jako s témito běžkami. Jsou v těchto podmínkách naprosto vynikající – dlouhý skluz, rychlé, do kopce drží. Zkrátka paráda. Co se týče velkých mrazů a relativně čerstvého sněhu, tam to tak dobré není. Jednou jsem je v takovém mrazu lehounce přimázl a jelo to pak perfektně. Kupodivu to šlo pak přípravkem velmi dobře umýt a skluznici jsem tím nijak neublížil.

      Takže závěrem známky jako ve škole:

      Jarní měkký firn, teploty nad nulou: 1*

      Zmrzlý firn, zledovatělá stopa: 1–

      Dobře upravená stopa, teploty mírně pod nulou: 2

      Silné mrazy, přemrzlý sníh: 4

      Silné mrazy, přemrzlý sníh + lehké domáznutí v délce cca 2 cm pod špičkou boty: 1

      0 0
    • Vegan  

      Ahoj,

      mate nekdo nejake nove zkusenosti ohledne nanogripu ? Uvazujem, ze by jsme casem koupili nove bezky pro Sandru tak se zajimam i o tuto alternativu…

      0 0
    • Špacír1  

      Ahoj všem, vše co se týká nanogripu dost dlouho studuji a chci je vyzkoušet. Myslím si, že budu dobrý tester. Mám 180cm a 105kg. Proto mám velké problémy s výběrem dobrých běžek a s jejich mazáním. Myslím si, že normální váhy to mají lehčí…

      Máte nějaké zkušenosti jaké běžky doporučit? Na základě přečtených informací se přikláním k modelu Facile. Jsem opravdu sváteční běžkař a mazání mi vůbec nejde.

      Díky.

      0 0
    • orgoj.chorchoj  

      Lenost a neschopnost namazat me dovedla k porizeni Peltonen Nanogrip Astra. Odzkousel jsem je v poslednich dnech v Jizerkach. Snih po predchozi obleve premrzly, stopy zmrzle, teploty mirne pod nulou (odhaduji –2 az –5). Pocity jsou veskrze pozitivni. Pokud to muzu posoudit tak odraz/stoupani velmi slusny, skluz uz ne tak moc – v nekterych mistech jakoby pridrhavaly. Kazdopadne svezeni to bylo paradni a hlavne bez praseni s vosky. Takze za me jen pozitiva. Uvidim jak se budou chovat v jinych podminkach.

      0 0
      • rdx  

        No zrovna dneska jsem kdyz jsem jel z bedrichova nahoru jsem vsechny šoupače s modrym voskem celkem litoval :)))

        0 0
      • marios  

        Mám na Racech odjeto 5×, poprvé nezajetý , mráz –10 a bez stopy- to bylo utrpení, ale potom už na všech druzích sněhu při teplotách –2 až +5 OK, jen je nutné pořádně trefit odraz, střídám to ze skialpama, ten pás podrží opravdu jinak.

        0 0
        • orgoj.chorchoj  

          Pas podrzi, ale kdo by behal po Jizerske magistrale na skialpech, ze?

          Az trochu pripadne tak musime spolu zapichat :)

          0 0
    • offf  

      Ahoj, loni jsem si pořídil nanogripy, ale až na konci sezóny, takže jsme na nich běhal tak už jen cca 5×, ale vcelku spokojenost. Dneska jsme je vytáhl na Božáku a katastrofa – přišlo mi, jako by nebyly vůbec namazané, neskutečně klouzaly… přimáznout jsme se je bál, ale takhe to fakt nejde – nemáte někdo zkušenosti s mazáním NG? Jak moc to vadí té jejich zázračné skluznici resp. NGvrstvičce?

      0 0
      • orgoj.chorchoj  

        dneska stejna zkusenost; po predchozim super svezeni v jizerkach dost prekvapeni; ale myslim ze to odpovida komentarum zde uvedenym – cerstvy snih NG moc „nechutna“; jeste je neodepisuju :)

        0 0
      • strtom  

        No taky nejsem znalec, mam je letos a muzu rict ze jsou super.

        Abych to uvedl na pravou miru tak nejsem bezkar zavodni, ale rad jezdim kdykoliv to jde. Ocenuju hlavne to, ze kdyz mam cas tak se oblecu skocim na ne a jedu zadne srani s voskem. Je pravda ze maji sem tam slabe chvilky treba –10 stabilni podminky to namaze kazdy a asi to pojede mozna lip, ale ja to kaslu. Jinak jdou mazat, ale pak to musi zase chemicky odstranit aby fungova nanogrip a to je stajna pakarna jako mazat.

        0 0
    • blaf  

      Zdravim,

      planuju nakup lyzi Facile nebo Astra, podle toho co bude. Jak dlouhe bych mel koupit na 189cm/80±kg?

      0 0
      • orgoj.chorchoj  

        pri podobne vaze mam delku lyzi 205

        0 0
        • roman 3D  

          pár aktuálních postřehů-rad od maníka z Vodák sportu co je testoval:

          Datum recenze: 30. 1. 2013, autor: Jiří Šťastný

          Další postřehy, tipy a rady o Nanogripech.

          Ujel jsem na běžkách Nanogrip Facile další desítky kilometrů. A mám pro Vás další informace a cenné rady. S největší pravděpodobností je to již můj poslední příspěvek do této dlouhé recenze. Myslím, že již bylo popsáno vše, co se dá za několik let ježdění na běžkách s Nanogrip nástřikem zjistit. Ty, kteří sem přišli číst recenzi poprvé, upozorňuji, čtěte části recenze podle data vytvoření.

          Jsou výjimečné situace, při kterých můžete být s běžkami nespokojeni, ale i tomu se dá většinou zabránit. Někdy na skluznici namrzá sníh. Aby Vám běžky nenamrzaly, je třeba je chránit před vodou. Někdy stačí, když je v hlubších vrstvách sněhu vyšší vlhkost než na povrchu, nebo projedete mokrou stopu. Nebo třeba vezmete běžky z tepla a nenecháte je venku pořádně vychladnout. Pak „teplá“ skluznice rozpustí sníh a tím příliš navlhne a začne namrzat. Po lyžování, hlavně přes noc, uskladňujte běžky tak, aby skluznice oschla. Hlavně z ní vždy po jízdě očistěte sníh. Jsou ale sněhy, které prostě namrzají, i když jste opatrní a lyže uchováváte v suchu, pak je tu jen jedna šance. Existuje spray proti namrzání. Např. Swix Anti Icing spray (můžete zakoupit ve VODÁK sportu). I lehký nástřik tímto sprayem namrzání omezí a i zlepší skluz. Na odraz nemá nástřik žádný znatelný vliv.

          Druhá věc co je s běžkami Nanogrip třeba dělat. Ve stopě zůstávají zbytky vosků od jiných lyžařů. Především v podmínkách, kdy se mažou klistry, tak je to znát hodně. Tyto zbytky stoupacích vosků ulpívají na skluznici Vašich nemazacích běžek a postupně je zpomalují a zhoršují skluz. Nanogrip lze čistit bez poškození všemi běžnými odstraňovači vosků. Takže čas od času skluznici očistěte a budou Vám běžky fungovat stále výborně.

          Zajímavá nepříjemnost… Jak je ve všech návodech napsáno a na co Vás odborní prodavači vždy upozorňují je nutnost posledního obroušení skluznice jízdou po sněhu. Udávaná vzdálenost, než se lyže rozjedou, je 5–10 km. A tak to i většinou opravdu je. Některé běžky se rozjedou téměř hned, ale pozor, výjimečně se běžky rozjíždí mnohem déle. Jsou výjimečné případy, kdy běžky lepí a nejedou i třeba prvních dvacet i třicet kilometrů. Do padesáti kilometrů se zatím rozjely všechny běžky, o kterých se ke mně dostaly informace, takže když se Vám to stane, neztrácejte nervy, nelámejte běžky, neházejte je do závěje a vydržte. Vaše běžky se rozjedou a za všechno počáteční trápení Vás odmění. Vzdálenost, za kterou se povrch skluznice dobrousí a běžky se rozjedou je také závislá na typu a hrubosti sněhu.

          Kolik toho Nanogrip vrstva vydrží? Výrobce dává záruku na 2 000 km, ale testy udávají až 4 000 km. Zatím jsem tolik neujel, takže nemůžu sloužit, ale zhruba 500 km už najeto na těch mých mám a fungují pořád stejně dobře. Kdyby se Vám ale přesto stalo, že najedete tolik kilometrů, že Nanogrip vrstvu ojedete, není problém. Každý rok na jaře můžete svoje běžky donést do VODÁK sportu a my Vám na ně necháme u výrobce znovu nanogrip vrstvu nanést. Na podzim zase svoje běžky dostanete i s novou Nanogrip vrstvou. Aktuálně výrobce tuto regenerační kůru pro Vaše Nanogrip běžky nabízí zdarma.

          Závěr: Na Nanogrip běžky nedám dopustit a je skoro jedno, jestli jsou to ty závodní, nebo sportovně turistické. Neočekávejte zázraky, ale příjemné ježdění na běžkách téměř bez jakékoli přípravy a údržby se Vám splní.

          0 0
          • karliner  

            Tam chybí jediná věta a to, že jediné pravé Nanogrip seženete ve Vodáksportu…

            0 0
            • strtom  

              Problém s namrzáním mají, taky jsem to připisoval tomu že jsem vzal teplé běžky z bytu a šup s tím na sníh. Za chvíli jsem měl nalepené koule sněhu na skluznici.

              To se dá lehce vyřešit tím, že je nechám vymrznout před jízdou venku a navíc jezdím v kapse s REX anti ice nanogrip za 250,–Kč a když se mi toto stane tak je máznu a je klid.

              0 0
              • orgoj.chorchoj  

                jj, namrzani je zlo, taky jsem ziskal takovou zkusenost. a jelikoz jsem predtim jeste necet tento prispevek tak mi nezbyvalo nez se otocit ma mazat domu :(

                jinak posledni zkusenost z vikendu na sumave – tam kde mistr maze klistr nanogrip bez zavahani uhani. ale abych byl uprimny tak to ma i sve slabsi stranky – tam kde mistr ujizdi tam si s nanogripem zapicham – a o tom to je:)

                0 0
    • marapara  

      Vím, že tuhle zimu je to trochu OT, kupovat běžky teď v březnu, když už sníh asi nebude, ale jaké jsou po nějakém tom roce provozu?

      Chci koupit nové běžky, staré jsou již dost oškrkané, mám je z roku 2007, tak řeším potřebu nových běžek, nejspíš nadalší sezonu. Klidně bych je koupil teď, peníze jsou a použil až příští zimu. V současné době mám běžky Sporteny Sprint, měl jsem skate, ale jezdil jsem s nima víc klasiku. Ale byl jsem spokojen, jezdily dobře. Vyhlédl jsem si na Mallu nějaké Salomony Classic Elite, které jsou slevněné z 2600 na 1500 plus vázání atd. Napadla mě ještě možnost jít do těch Peltonenů s Nanogripem, vzhledem k tomu, že mám boty SNS profil, tak asi tyhle: http://www.vodak-sport.cz/…stra-n-1410/?…

      Jaké máte poznatky, jak funguje Nanogrip po nějaké roce používání, vyplatí se to? S mazáním jsem problém něměl, mazal jsem stoupací komoru a běžky slušně držely, přitom z kopce to jelo dost dobře. Předtím jsem měl šupináče, nějaké Rossignoly a po přesednutí na Sporteny bez šupin s mazáním to jelo daleko lépe, mnohem lepší skluz. Jedná se mi o to, abych si výrazně nepohoršil zpět k šupinám. O Nanogripu jsem četl chválu, ale hanu, tak nevím, čeho se chytat?

      Děkuji za postřehy a rady.

      0 0
      • marapara  

        No tak.

        0 0
        • Zbyněk  

          Nevím, jaká je to řada u Salomonu, ale pravděpodobně i low-end pojedou lépe, než Sprinty, takže pokud neřešíš mazání, šel bych do těch Salomonů… navíc ta cena. Sám mám od nich víceméně základní lyže Active 6 a jedou líp, než Sporten Bohemia. Sprinty jsme si jednou na zkoušku vyměnili s kamarádem a nejelo to vůbec.

          0 0
          • marapara  

            Já jsem totiž ty Sprinty koupil Skate, takže jsou tvrdší. Za to jedou ve srovnání s předchozími šupinami o poznání lépe.

            0 0
      • Nikovlas  

        Těžko radit – píšeš, že sis vyhlídnul nějaký běžky, ale uvažuješ i o jiných, který jsou 2,5 krát dražší… slušnej rozptyl… pak taky píšeš, že ti Sporten Sprint jedou, což je v podstatě oxymorón – myslím, že ti tedy pojedou asi každý bez šupin. A co k těm Nanogripům? Zkus číst.

        0 0
    • JMT  

      Po víkendu zase laboruju s myšlenkou pořídit něco svižnějšího než „totálně rekreační šupiny“ ale určitě bych i nadále rád zůstal u nemazací varianty.

      Nanogrip tak nějak zmizel z trhu mi přijde a varianta od Salomonu taky

      Má někdo zkušenost s „chlupatejma“ salomonama ? Rád bych něco ne čam půjde i občasně, příležitostně lehce přibruslit, ale primárně klasika. Je to na celodenní jízdy pro radost. Žádný závody a velký výkony:-)

      0 0
      • Nikovlas  

        Já slyšel dost chválu na ty Atomicy s „chlupatou komorou“ (Salomon bude totéž). Myslím topmodel. Prý to jede stejně rychle, jak klasický běžky s voskem, takže se na tom údajně dá i závodit. Nicméně kupovat běžky za 10k s tím, že na tom „půjde občasně přibruslit“ je dle mého ********** – zvlášť, když se daj za 4k pořídit rozumný skaty i s vázáním (nový). A v bazaru toho zatím tolik nebude, když je to novinka.

        0 0
        • JMT  

          Já vim že tady s tim narazim…ale prostě když jedu na 50km tak si v pár sjezdech rád kousek přibruslim, pro změnu pohybu a tak…

          0 0
          • Nikovlas  

            Nenarazíš – jen se dozvíš názor ostatních. Jinak technicky si myslím, že by to ničemu vadit nemělo – jen to po těch chlupech asi moc nepojede.

            Počítej s tím, že skluznice je dobré občas parafínovat, ale hlavně ten mohérový pás se jistě musí jednou za čas něčím impregnovat – to jen, aby nevznikala představa, že jsou to 100% bezúdržbové lyže.

            0 0
            • McBlacky  

              hlavní problém bývá měkkost a délka klasických lyží. Když srovnám jak se bruslí na rcs stiff 187 a jak na WC featherlite 207 tak je to úplně jinde.

              0 0
              • Nikovlas  

                To je jasný – předpokládám, že dotaz směřoval na případný problém s tou technologií.

                0 0
                • McBlacky  

                  bude to drhnout, možná méně než šupiny, ale stejně, mě by to nenapadlo ani zkoušet. Osobně jsem nakonec koupil místo skintecu klasiku. Ta cena je brutus

                  0 0
          •  

            na nanogripech se celkem bruslit dá, nicméně k délce skoro klasických lyží to stojí za prd

            0 0
        • McBlacky  

          bruslit na skintecu?

          0 0
          • JMT  

            Co se stane když na nich budu třeba 5 km ze 40ti bruslit ? Poškodí to ten Skintec, nebo budu jen za blázna ? Teď takle jezdim na šupinách a jsem spokojenej kluk :-)

            Co bych měl pořídit na celodení ježdení, když by byl záměr jet třeba 30 klasiku a 10 bruslit ? Co je nejmenší zlo na takový použití ?

            0 0
            • Nikovlas  

              Můj osobní neodborný názor je ten, že to dostane mnohem větší kotel, když někde zaplužíš na ledu (což stejně bývá nevyhnutelné a předpokládám tedy, že by to mělo vydržet), než když s tím občas přibruslíš. Ale budeš samozřejmě za blázna a s bruslením na skatových lyžích to nejde srovnávat :-)

              P.S.: S tou zátěží při bruslení jsem nějak vycházel z toho, že máš dobrou techniku a většina skluzu probíhá na ploše lyže – vzhledem k okolnostem je to ale asi prakticky vyloučené – i tak bude ale zátěž menší, než při plužení.

              0 0
            • McBlacky  

              jestli ti jde bruslit na šupině asi ti pujde i na tomhle, ale proč, když ten skluz bude minimální. Položení lyže na odvrácenou stranu ti vezme pásem o zem a než překlopíš na plochu už jsi zbržděný a pak při překlopení na odraz opět brzdíš pásem. ve finále to je jen pomalý trápení.

              0 0
              • JMT  

                Včera jsem pokoupil skingripy, tak se uvidí. Až někde budou za dobrý peníz nějaký skaty, tak je asi vemu taky.

                Občasný přibruslení chlupum prej nevadí a cíleně bruslit na nich opravdu nehodlám.

                0 0
                • McBlacky  

                  za dobrý peníze se dají sehnat dřevěný RCS. Rozdíl od carbonlite a speedmax pro někoho kdo to nedrtí není nijak zásadní.

                  0 0
                  • RUSH  

                    Poradíte dobrou sestavu na skate – spíš tedy výhodný cena/výkon, než nějaký super sport?

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Madshus Ultrasonic Skate se snad dá sehnat s vázáním kolem 4000. Je to slušná základní sportovní lyže.

                      0 0
                    • Pán z Dubu  

                      Při výběru skatových běžek je důležitější pro koho a na co(kam) se pořizují tzn. zamyslet se, co je u lyže v poměru cena/výkon ten výkon. Sněhové podmínky bývají rozličné a tratě nemohou být/nejsou upraveny vždy optimálně. Materiál je záhodno zvolit, aby za nepřízně podržel, než aby porychlil za optimálních podmínek. Tzn. při výběru vem v potaz, jak často se na lyže dostaneš a jakou si dokážeš podržet techniku, a tedy jaké lyže dokážeš ukočírovat.

                      0 0
                      • RUSH  

                        Pokud to vezmu od konce, tak moje skate technika je více méně v začátcích. Co se týče toho kam, tak hlavně Jizerky, ale zase ne zas tak často, bo jsem až z Prahy.

                        0 0
                        • Pán z Dubu  

                          Na skate čistokrevný skate boty – to je proti kombi botám citelný pomocník. U lyží správnou tuhost – na měkké lyži ustřeluje hrana (na ledových plotnách i bez odrazu). Méně zkušeným pomohou s balancem lyže s šíří vpředu/vzadu 45 mm jako např. tyto: http://www.nyc-sport.cz/…172-rpt.html . Je od nich i čitelnější zpětná vazba jízdy v ploše či ve hraně.

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            Skatový boty maj oproti slušnejm kombíkům akorát tužší špičku – na bruslení je to fajn, ale není to podle mě zas tak důležitý. Pokud pro člověka není problém dát třeba dvojku navíc za klasický boty, tak jsou na bruslení lepší speciální boty. Pokud člověk počítá každou tisícovku, tak bych kombíky nevymlouval.

                            0 0
                      • Nikovlas  

                        To by mě zajímalo, jak se dají skatové lyže na základ těchhle vyjmenovaných parametrů rozdělit – měl bys nějaké konkrétní příklady?

                        0 0
                        • McBlacky  

                          tak máš dneska min tři typy skluznice dle teplot a pak soft a hard track provedení k tomu při dané délce 2–3 tvrdosti.

                          Já si teda myslím, že to moc komplikuje, protože primárně na české podmínky -pokud máš mít jedny lyže- bereš pluska, když je na výběr tak hard track, nepočítám, že turista bude jezdit za každých podmínek i na neprotažených trasách a tvrdost radši zvolit na spodní hranici, aby do toho nemusel tolik šlapat až bude tuhej :) délku bych taky volil pro začátečníky spíš kratší a než podle postavy tak podle délky nohou.

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            Tohle všechno samozřejmě vím, ale nechápu, jak se to týká někoho, kdo shání základní výbavu s dobrým poměrem cena-výkon. Plus/Cold na výběr není – stejně hraje mnohem větší roli struktura – a tu si udělá v servisu. Prohnutí a flexe lyže pro daný typ sněhu – to jsou taky jen topmodely.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              ono to není jen o struktuře z cold lyže plusko na kameni nebo dočasným strukturovačem plnohodnotně neuděláš.

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                To netvrdím – jen tvrdím, že cold a plus při stejný struktuře nerozeznáš.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  když budou stejně namazaný a pojedou na nich dva lidi vedle sebe tak podle sněhu rozdíly budou.

                                  0 0
                                  • Nikovlas  

                                    To bych rád viděl…

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      lyže cold a plus se neliší jen vybroušenou strukturou, ale i dost zásadně samotnou konstrukcí lyže

                                      u lyží na prašan – cold – nedochází při kontaktu skluznice se sněhem k přeměně sněhu na vodu, dochází k suchému tření a z toho důvodu je konstrukce lyže taková, aby se minimalizovala třecí plocha, lyže také mívají více žlábků

                                      naopak lyže plus jsou konstrukčně uzpůsobené mazání klistrů, prostě není to totéž

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        Akorát, že na měkký prašan potřebuješ jinak tuhou lyži než na přemrzlý manžestr a stejnětak na mokré podmínky potřebuješ různě tvrdou lyži v závislosti na pevnosti trati.

                                        Když budeš mít tvrdé lyže na měkký prašan při –12, tak good luck.

                                        Konkrétně u Fischeru mi před lety chlápek z Hudy z Varů říkal, že je rozdíl (cold a warm) jen ve složení skluznice (a pochopitelně tovární struktuře). Od jednoho z předních oficiálních dodavatelů bych spíš čekal, že mi vysvětlí, jak jsou lyže do detailů optimalizované na dané podmínky a jsou v nich ohromné rozdíly.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          ona to není doslova tvrdost, tvrdost řešíš podle své hmotnosti a de facto pak máš svou tvrdost na prašan i na klistr

                                          rozdíly jsou v konstrukci lyže a jejím následném chování

                                          0 0
                                          • Nikovlas  

                                            Myslím obecně flexi lyže – ano – na studený sníh je třeba malá kontaktní plocha, ale na měkkou trať je potřeba měkčí špička, na tvrdou trať je naopak lepší tužší špička, aby lyže lépe vedla. Tak když vezmeme COLD lyže – jak je to u nich?

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              obecně Cold nemá odlehčení špičky a paty, což vyhovuje většině tvrdých studených podmínek a naopak pluska (warm) mají odlehčené špičky a paty do měkkého sněhu

                                              co se týká těch podmínek „křížem“, tak třeba dcera teď má Speedmaxy od Fischera připravený tak, že má na nekompaktní, ale přemrzlý sníh jedny Cold s konstrukcí Q1 (letos to myslím značí zase trochu jinak)

                                              0 0
                                            • Martin  

                                              jo a Atomic to řešil konstrukcí Soft Track a Hard track a na ty sis pak dal dělat příslušné struktury

                                              0 0
                                              • McBlacky  

                                                V ramci toho bylo i warm a cold ne?

                                                Jinak ty Speedy delaji plus, cold a nejakou mezi variantu- na skate.

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  ne, nebylo, prostě lyže na tvrdé a měkké podloží a struktury pak podle typu sněhu

                                                  Speedmax: asi myslíš c-special, ale to je speciální skluznice na ultra sračky

                                                  0 0
                          • Pán z Dubu  

                            Já to právě myslel s ohledem na netopové lyže, které mají k jedné délce jednu tvrdost. Když by na tyto přenesl doporučení radši kratší a né moc tvrdé, vyjdou mu z toho měkký bláta – a ty mu fakt nepomůžou. Není to tak, že mezi turistickými modely na příliš tvrdé lyže narazit snad ani nejde?

                            0 0
                  • JMT  

                    Moc jsem to nestudoval, ale vždy jsem je viděl jen s NIS deskou. Boty mám sns pilot, takže to bude spíš na Salomon

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Tak tam vyvrtáš díry podle šablony na solomon… a dál je to asi jasné… V tom plastu ty šrouby držej snad líp než ve dřevě. Pokud to chceš mít jo tip ťop, dělaj se ještě nějaký destičky mezi to – ale funkční efekt = 0.

                      0 0
                    • McBlacky  

                      nj to je nevýhoda, ale právě dřevěná rcs dá se to provrtat v klidu a narozdíl od speedmaxů to ta lyže vydrží a nezbortí se pod šrouby.

                      Podle mě nemá smysl si kupovat na skate nějaký low nebo mid lyže, cenově je rozdíl malý a ve výkonu velký

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Buď ten člověk má kopyto, žehličku, vosky, škrabky, kartáče a pravidelně se stará o skluznici – pak má smysl lepší lyže a pak ani ten cenový rozdíl skutečně není takový. Pokud tohle člověk dělat nebude, tak je zbytečný utrácet za RCS (stejně je dneska snazší sehnat levně Carbonlite nebo Speedmaxy, než RCS).

                        0 0
                        • McBlacky  

                          lepší lyže má smysl vždycky. Déle drží vosk, je lehčí a lépe vyvážená a díky lepší skluznici i líp jede.

                          Osobně nechápu, že lidi kupují kola za desítky tisíc a pak se rozhodují jestli dát za lyži 4 nebo 8 tisíc, když ji budou mít 2–3× déle než to kolo. Solidní lyže dneska v klidu dá 5 tisíc km – to turista bude jezdit roky. Není problém na ní najet i 10tkm, což už je scifi pro kohokoli kromě lyžařů

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            To, že to nechápeš, neznamená, že je to špatně.

                            0 0
                          • JMT  

                            Já jsem nikde nepsal že chci koupit nějakou lowendovou lyži. Jesli ty skaty pořidim, tak asi leda jen nějakej topmodel. Když pořídim levnou tak nebudu jezdit, protože mě bude hlodat, že se kuli materiálu moc dřu :-)

                            Navíc pro mojí sádlem oplácanou váhu stejnak levná lyže není, a extratvrdý jsou jen ty nejdražší

                            0 0
                            • Zbyněk  

                              Spíš to bude naopak. U drahých lyží ti bude líto škrábanců a tak je budeš šetřit a lyžovat nebudeš vůbec :-). Zimy jsou čím dál horší a já třeba na „lepších“ běžkách nestál tři sezóny a jezdím na 15 let starých Morottech, kde už mi těch šrábanců není líto bo jich je na skluznici požehnaně (přesto jedou pořád líp jak nové Sprinty :-)).

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                To bacha – ty nový Sporteny jsou teď celkem dobrý. Na těch úplně závodních (nejsou v katalogu) jezdí například kluci z repre v LOBech.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  aby to nebylo jako jsme už u sportenu zažili, že mají skluznice od fischeru, případně to jsou úplně jiný lyže na který pak sponzor doladí grafiku :(

                                  0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Kamarádka má ty Sprint Plus nebo jak se jmenujou (druhej nejvyšší katalogovej model) – a jedou jí líp než třeba ty Ultrasonicy. Nicméně za plnou cenu jsou poměrně drahý…

                                    Jinak samozřejmě netvrdím, že katalogový modely jsou stejný jako závodní model na objednávku…

                                    A pokud jsou to úplně jiný lyže, tak jsou to zároveň úplně jiný lyže, než maj všechny ostatní značky… Měl jsem je v ruce, tak vim, jak vypadaj.

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      nový neznám, jen píšu jaká byla praxe.

                                      Ultrasonic jedou jak kdy. Loni test v praxi na trase S´chanf-Zernez -stejně namazaný (mnou)- proti spídům dostal kamarád v závěrečným sjezdu (4,5km) víc jak půl minuty od 12kg lehčí holky – nasralo ho to tak, že si koupil spídy :)

                                      Jako měřítko lyží co jedou beru po zkušenostech jen RCS, Carbonlite (stejná skluznice), Spídy a Xium. Srovnání se vším možným – Karhu, Oneway, Sporten, Atomic, Salomon…

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        Srovnávat lyže za 4k s vázáním nové se speedama je trochu divoké…

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          moje chyba – byly to Nanosonic.

                                          Se v tech madshus prd vyznám :/

                                          0 0
                                          • Nikovlas  

                                            Stejně to záleží vždycky hlavně na struktuře a pak i kus od kusu. Jestli v konkrétních podmínkách jely jedny lyže líp než jiný a kmarád si kvůli tomu koupil nové lyže…

                                            0 0
                                            • McBlacky  

                                              jezdili jsme tam spolu 5 dní ale tohle bylo nejvíc rozdíl, navíc proč si neudělat radost ;)

                                              0 0
                                              • Nikovlas  

                                                A předpokládám, že tam byla kompletní škála všech možných podmínek – přemrzlej prašan, mokrej sníh, led, transformovanej sníh – a všude byly Speedy rychlejší… A i kdyby – svědčí to pouze o vzájemnym srovnání dvou jednotlivých párů – nic víc.

                                                O Sportenech se říká, že jejich struktura na mokrej sníh je výborná. Podobně nový Madshusy s bílou skluznicí. Kamarád má výboný prašanky od Rosignolu, kamarádka má skvělý prašanky Carbonlite. Tvoje rozdělení značek na ty, co jedou a ty, co nejedou je směšný.

                                                Mimochodem – kamarádka, co jezdí fakt dost, například říkala, že kdyby si nemohla vytestovat x párů a musela si naslepo koupit jeden, brala by Madshusy, protože tam má zkušenost, že je větší pravděpodobnost narazit na dobrej pár.

                                                0 0
                                                • McBlacky  

                                                  Já nejsem tester, jenom roky jezdím s různými lidmi. Víš jak, jezdi si na čem chceš. Ve finále sem házíš dvoje lyže na vodu a pak jen potvrzuješ, že fischer a rosáče jedou, což já píšu celou dobu.

                                                  Pokud není někdo závodník nebo čistě lyžař, tak má max dvoje lyže (kameňačky a jedničky) a pokud vybere horní řady fischeru nebo xiumy tak má největší šanci, že to pojedou dobře v nejširší škále podmínek. Je to moje zkušenost z tisíců km najetých společně. Jak si to kdo vyhodnotí je jeho věc. Stejně tak s klidem napíšu, že sporten je shit, opět čistě moje zkušenost se dvěma páry na kterých jsem měl tu smůlu, že jsem si je koupil.

                                                  Diskuzi o závodním materiálu pro závodníky tady nikde nevedeme, srovnání kombinací lyží, vosků a struktur se věnují jiní lidé a jinde.

                                                  0 0
                                                  • Nikovlas  

                                                    Psal jsem, že u Madshusů je největší šance natrefit na slušný pár a ty z toho uděláš, že Fischerky a Rossi jdou. Fuck the logic.

                                                    0 0
                                                  • JMT  

                                                    Mě se ta Vaše diskuze moc líbí, začínám z toho mít výborný pocit, že to není naprosto vůbec o nohách ale jen a čistě o lyži :-)

                                                    0 0
                                                  • Nikovlas  

                                                    Spíš se značky lišej spíš chováním na sněhu, než čistě skluzem.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    taky že je , protože když to nejede nebo ostatním jede líp, je to opruz i se super fyzičkou

                                                    0 0
                                                • Greyhound  

                                                  Souhlas, dneska se opet ukazalo, ze nejvic zalezi na konkretnim paru. Pred cxa. 9 lety jsem si koupil na klasiku Madshusy, ve sleve, tehdy asi topmodel. Za cca 6let co jsem je vozil jako jednicky jsem nepotkal nikoho komu by jely lyze vyrazne lip, prinejhorsim jely prumerne, naopak velmi casto nadprumerne. A to jsem na nich jel nekolik laufu, mj. Vasak kde je prime srovnani v tahlych sjezdech se stovkama lidi v mnoha paralelnich stopach. Pak jsem koupil RCSka Carbonlite a ty jedou prumerne a obcas podprumerne, vcetne dalsiho Vasaku. Dneska jsem musel tyhle dnes jiz trojky vytahnout, uz trochu poskrabany, na odraz prasacky namazany, na skluz nekdy koncem lonsky zimy. A jako vzdy, tezsimu kamaradovi na mnohem min jetejch RCSkach jsem zase ujizdel, fakt nechapu :-)

                                                  Po teto zkusenosti jsem si koupil na skejt Nanosonicy a bohuzel jen prumer a jak psal Blacky, po 5 dnech porovnavani se Speedama jsem si jel sel koupit taky :-)

                                                  0 0
                              • JMT  

                                Tohle mi nefunguje. Navíc když tu lyži koupíš tak už je to jedno. za 2–3 roky bude naprosto bezcenná ať bude mít čistou nebo škráblou skluznici

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Takovou zkušenost nemám – lyže se přeprodávaj neustále.

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    nj ale dva roky jetý max za 50% ceny nejlevnějšího eshopu, když nejsou podrápaný.

                                    Přebraný po závodnících jsou kolem 60–65% za rok jetou lyži ze svěťáku – ale tyhle zdroje má jen hrstka lidí.

                                    Celkově při ceně lyže -jetý u nás tzn sem tam rýha- má JMT pravdu je to pár tisíc a z hlediska hodnoty bezcenná věc, snad jen kromě top modelů.

                                    0 0
                                    • Nikovlas  

                                      Neznám nikoho, kdo by kupoval top lyže na eshopu. Zvlášť, když dneska existujou takový vymoženosti, jako třeba facebook…

                                      0 0
                                      •  

                                        co to je ten facebook?, zní to jako nějaké sprosté slovo

                                        0 0
                                        • Nikovlas  

                                          To je ten server, kde se závodníci zbavujou vybavení, co fasujou nebo nakupujou za dobrý ceny a už nepotřebujou.

                                          0 0
                                          •  

                                            tak takovej inzertní server ještě neznám, budu se na něj muset někdy podívat

                                            0 0
                                            • Nikovlas  

                                              Ta skupina se myslím jmenuje „Bazar běžeckého lyžování“ nebo tak nějak.

                                              0 0
                                      • McBlacky  

                                        já znám dost lidí co kupují na eshopu, prakticky kdokoli kdo má cash a neřeší co a jak + zároveň jezdí pro radost ne závody nebo tréninkově šrot.

                                        0 0
                • JMT  

                  Tak po víkendovym testu musím říct že skingrip naprosto pecka.

                  Fungovalo všude 100% s vyjímkou míst kde se skingrip nedotkne země (logicky) což ale v jistých podmínkách může být. A to sice „už zase ztuhlá, předtím přetátá firnová rozprasená stopa“) Je tam problém že ten skingrip je proti šupinám nebo mazání na relativně krátkym kusu skluznice.

                  Jinak ve všem ostatním co o víkendu bylo naprosto super, záběr 100% a skluz neskutečnej. Z kopce jsem předjel kluka na skatech :-)

                  Jsem naprosto nadšenej a můžu jen doporučit

                  0 0
    • Pitrs81  

      Ahoj, máte někdo přehled, jak to vypadá letos (v r. 2017) s výběrem běžek s nano či jiným nemazacím povrchem?

      Se ženou si chceme pořídit naše první běžky, protože často jezdíme do Jeseníků. Oba jsme na běžkách stáli jen jako děti, takže jsme úplní začátečníci. Odhaduji, že na běžky vyrazíme možná 3× za sezónu a ujedeme tak do 50km ročně.

      Na mazání nenám nervy, znalosti, vybavení a hlavně čas. Proto se také dívám na toto vlákno, kde se řeší Peltonen Nanogrip.

      Měřím 194cm a vážím 100kg. Konkrétně mě asi nějvíc láká model Peltonen Nanogrip Facile (asi v max délce), ale možná, že už dnes existují i jiné alternativy. Např. výše jsem tu četl něco o Skingrip. Cenou samotných lyží bych se chtěl vlést do 3500,–Kč.

      Moc díky za rady.

      0 0
      • Nikovlas  

        Teď docela frčej běžky s mohérovým pásem ve stoupací zóně – člověk nemusí řešit odrazový vosk. A prý to celkem jede i stoupá ve většině podmínek – dokonce někdo tvrdí, že to jede srovnatelně jako klasická máza. Já to ještě nezkoušel. Problém parafínování to neřeší. To by mohla řešit speciální škrabka , po které oškrabané lyže nevyžadují parafínování… ale pro hobíky je to cenově nedostupné. Teď to testuju na svejch lyžích a na turistiku ok. Na závod na přemrzlém prašanu mě to nepřesvědčilo.

        Nanogrip má jeden kamarád a na turistiku prej ok, na sport už to není tak prima jako sportovní běžky. V některejch podmínkách utrpení. Opět kompromis.

        0 0
        • MlokCZ  

          Ten mohérový pás mi přijde jako nejlepší varianta a to mám doma jak nanogrip, tak slušné šupináče.

          Nanogrip v případě, že je to ta sportovnější verze, kde není po celé skluznici, ale jen na části, tak jede velmi slušně, ale pouze za některých podmínek. Takže nakonec používám oboje. A kdybych měl na turistiku volit jen jedny, tak asi raději slušné šupiny. Sice nanogrip je za některých podmínek lepší než šupiny, ale někdy zase výrazně horší.

          A pokud bych měl kupovat teď, tak bych zkusil právě ty s mohérovým pásem, co jsem všude hledal info, tak budou z těch tří technologií nejlepší a nejvíce se blížit dobře namazané klasice.

          Parafínovat je nutné úplně všechny varianty (jen u nanogripu po celé skluznici ne, ale to už jede hůře).

          0 0
      • JMT  

        Jezdim „sportovnější“ model mohérových běžek. Konkrétně Salomony equipe RC skin, což by měla být hodně rychlá běžka, nejrychlejší od salomonu která neřeší teplotu sněhu atd…tzn nejryhlejší univerzálka+skin­grip. V upravené strojové stopě to je opravdu velice rychlé. Na ježdění v bordelu (prošlapaná stopa, hluboký sníh atd bych se toho asi taky nebál, ale určitě v nějaké stabilnější podobě. Nebo za pár kaček šupiny. Nevím čím to je, jesli lyží nebo vázáním, ale na obyčejných šupinách s dvouhrazdou sjezdu sjezdovku obloučkama jak na sjezdovkách. Na těch equipech ani prd, ale jinak jsou zásadně rychlejší

        0 0
        • Pitrs81  

          Pošlete mi prosím odkaz na nějaké běžky s mohérovým pásem, co by mohli vyhovovat mým parametrům – začátečník, výška 194cm, hmotnost 100kg, cena do 3500,–

          Ještě bych se chtěl zeptat na co se používá ten parafín a jaký je rozdíl mezi parafínováním a voskováním? Díky.

          0 0
          • Nikovlas  

            Parafín/glider/skluz­ný vosk – různé názvy pro totéž – je to na úpravu skluzných ploch lyží.

            Stoupací vosky jsou pro úpravu stoupací zóny.

            V podstatě ani jedno není skutečný „vosk“, ale patrně něco na bázi parafínu.

            0 0
            • Pitrs81  

              Ok a tenhle parafín pro skluzné plochy stačí jeden druh a „nějak“ potřít, nebo se to musí řešit stejně jako vosky a pro každou teplotu mít jiný, nažehlovat to a pak to čistit?

              0 0
              • Nikovlas  

                Skluzný vosk:

                Zažehlit, stáhnout škrabkou, vykartáčovat. Je spousta druhů, ale pro běžné sportovní použití stačí jeden, ideálně s příměsí fluoru (ale není nutné). Univerzálnější jsou tvrdší vosky do nižších teplot (modrý, fialový). Práci velice usnadní mazací kopyto a speciální žehlička (dá se i bez, ale hůř), nezbytná je plexiškrabka, a alespoň kombi-kartáč.

                Stoupací vosk:

                Seškrábnout původní vosk, dočistit smývačem, nanést nový, rozkorkovat, takto aplikovat několik vrstev. Je spousta variant a mít několik vosků do různých podmínek + nějaký klistr do mokra je naprostá nutnost – jinak to prostě nejde. Vše se dělá ručně – stačí korek a škrabka.

                0 0
                • Pitrs81  

                  Tak to není nic pro mě začátečníka. Potřebuju běžky, které budu moci používat bez takovéto voskovací alchymie. Vím, že to zní jako scifi, ale já po nich nevyžaduji nějak vyjímečné vlastnosti. Nemusí být rychlé, hlavně ať moc neprokluzují když se budu škrábat do kopce.

                  Jestli to chápu dobře, tak to pro mě tedy nejsou variantou ani ty běžky s tulení kůží a ani šupiny, protože obí protřebují voskování skluzné části. Takže nejlépe asi udělám, když koupím Nanogrip Facile, který má po celé zkluznici tu nanovrstvu a hotovo. Sice to nebude optimální do všech podmínek, ale ze všech těch zmíněných variant jsou to jediné, co se nevoskují.

                  0 0
                  • Martin  

                    líp ti poslouží mohér + úprava kuzminem

                    0 0
                  • mr.antik  

                    žádné běžky nepotřebují voskování skluzné části…

                    0 0
          • Martin  

            o běžkách s mohérem do 3500 nevím, leda snad nějaký bazar, ale musí ti přesně sednout tvrdost, protože na rozdíl od hladkých klasiček zde komoru nezkrátíš ani neprodloužíš

            co se týká parafínování – tobě doporučuji nechat si v servisu ošetřit skluzné plochy škrabkou Kuzmin, tj. udělat z toho nowaxy a máš po starostech

            tréninkové lyže už několik let jen jednou za čas „kuzminuju“ a jedou pro potřebu tréninku dostatečně

            0 0
            • obda  

              Pohrávám si s myšlenkou Sporten „skluznice“ + Kuzmin. Laický předpoklad je lepší výsledek než Sporten + vosk (po 10 km v tahu). Máte s tím někdo zkušenosti?

              0 0
              • Martin  

                nevím, asi jak který lyže, nedávno jsem se snažil kamarádce vykuzminovat sporteny a vůbec to nešlo, skluznice jen řvala a pískala

                0 0
                • Pán z Dubu  

                  Dříve se skluznice upravovala pro turistické použití smirkovým papírem https://www.zbozi.cz/hledani/?…

                  Hodně zanedbané skluznice se tak daly dost dobře exhumovat.

                  Pak se to roky „nesmělo“, bo by se zničila fabrická struktura.

                  Teď už se zase může skluznice ručně brousit (že špony dělají chuchvalce) Kuzmin pilníčkem s líbivým dizajnem za ASTRONOMICKOU PÁL­KU.

                  S Kuzminem nemám žádnou zkušenost, a tak mne zcela seriózně zajímá:

                  1. Je to opravdu tak skvělý, aby byla v porovnání se smirkem obhajitelná ta pořizovací cena?
                  2. Jak je zkuzminovaná nenaparafínovaná skluznice náchylná na ulpívání stoupacích vosků ze stopy?
                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Na tomhle fóru jsou s tím nějaké zkušenosti. Já zatím začínám, takže zkušenostmi nehýřím.

                    0 0
                    • Pán z Dubu  

                      Díky. Pročetl jsem.

                      0 0
                    • Martin  

                      jo, jo, 2012 jsem tam zakládal vlákno na Kuzmin, tehdy naprostá novinka, od 2013 to používám na trénink a zatím ± spokojenost, ovšem na závodfy, jak tvrdí Leonid, to není, to zase kecá

                      0 0
                  • Martin  

                    píšeš hrozné nesmysly

                    0 0
            • JMT  

              Hmm škoda že jsem nenarazil na „Kuzmin“ před tím než jsem pořídil vosky a žehličku :-/ v kombinaci se skingripem je to ideální lufťácká kombinace pro pár zevláckých výjezdů za rok. Takle se budu amatérsky matlat ve špatných podmínkách s voskem :-/

              0 0
              • Martin  

                přesně tak, jedno vyškrabání kuzminem je tak na 200–300 km, pak už to stačí jen lehce, navíc je to proti klasickému parafínování i odolnější proti zanášení špínou

                za studených podmínek je kuzmin srovnatelný s HF vosky, směrem k vyšší vlhkosti je Kuzmin horší, ale na běžné ježdění stačí

                0 0
                • McBlacky  

                  je někde lepší než HFka, kromě ultradlouhých?

                  Uvažuju, že si to nechám od Máry udělat na Bobo. Prášky nemám a HF i přes molybden a LF nevydrží ani půlku distance.

                  0 0
                  • Martin  

                    je to přesně jak píšeš, za určitých podmínek kuzmin po delší době začne jet lépe, specificky na ostrém špinavém jarním firnu, když pojedeš 50 km tak ke konci ti přestane jet úplně všechno, měnit lyže jako na svěťáku asi nebudeš a pak nezbývá než použít Kuzmina, který nezpomaluje

                    problém je ale v tom, že kuzminované lyže se nehodí k parafínování, tudíš je budeš mít obvykle na trénink a pak bys musel jet závod na tréninkových lyžích, já teda radši lauf na špinavém sněhu na 2–3 vrstvách moly než vyrábět ze závodních lyží kuzminky

                    0 0
                  • Martin  

                    ještě pokud budeš chtít aby ti máza i na agresivním sněhu a hodně dlouhé distanci vydržela co nejdéle, začni tvrdidlem typu Rex Inari, na to dej 2× LF modrej tvrdej, na to 2× LF molybden (nejlepší je asi TOKO) a teprve na to HF podle aktuální situace a případně fluor

                    (ten fluor tě urychlí natolik, že než se ti máza sjede, budeš skoro v cíli :-))

                    0 0
                    • McBlacky  

                      díky za radu. Se budu muset srovnat s tím, že dubu u kopyta dvě hodiny :)

                      Rex inari neznám, mrknu na to. Původně jsem to chtěl mazat molydben, LF na studenější hranici a optimální mix hf.

                      proč je lepší to dávat v opačném pořadí: základový LF a na to molydben a pak HF ?

                      0 0
                      • Martin  

                        ono je to vcelku jedno, já někdy, když nemám čas nebo náladu si s tím hrát tak leju rovnou oba, tvrdej modrej a moly, ten molybden je tam hlavně kvůli odpuzování špíny

                        jinak Inari je tvrdidlo, extrémně tuhý vosk bez fluoru (který stejně nemá na přemrzlém sněhu vliv), je ve formě vloček, protože jinak bys ho do skluznice ani nedostal, dělá tenhle druh vosku víc výrobců, ale řekl bych, že Rex Inari je z nich asi fakt nejlepší

                        jo a nemusí to být nadvě hodiny, stačí jen počkat 5 minut, aby vrstva vychladla, stáhnout, rychlej kartáč a další vrstva, jestli máš rotační kartáč do hodiny seš hotovej (a lyže taky)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          já si dělal spíš srandu s těma dvěma hodinama ;) kartáč mám je ruční, ale velkej navlíkací toko, tím to jde super, proti klasickým úspora mega

                          0 0
                          • Martin  

                            tak když už jsme u toho tak ještě doporučím kartáč ocelový mikrochlup od Holmenkolu, výborná věc na závěrečné vyčištění struktury po parafínování, dělá se s ním jen pár tahů úplně na konci, tj. když už máš vykartáčováno, vyleštěno, ruční strukturu a případně i speed

                            dělají se s ním 2–3 tahy i na prášcích na které normálně patří jen žíně

                            0 0
          • JMT  

            Na 100kg to uplně není a do 3500 to taky není, ale nevím o ničem co by lépe splňovalo zadání než toto http://www.baseshop.cz/…6-940603206/

            0 0
            • Nikovlas  

              Njn – na 100 kg se prostě běžky moc nedělají. Závodníci jsou lehčí a turisti rozdíl moc nepoznají.

              0 0
              • JMT  

                Jak je na tom sporten v poslední době ? Zvažuji už zase nákup nějakých levných skatů na učení…

                Edit, mělo to být níže…

                0 0
                • Nikovlas  

                  Pár lidí kolem mě má Sporten Bohemia Plus a jsou spokojeni. Slyšel jsem, že některé oddíly jezdí na jejich topmodelech – snad i nějcí reproši v LOB (ale repre jezdí Atomic, tak nevim).

                  Ty starý Sporteny jsou šílený, ale do těch novejch bych klidně šel.

                  0 0
            • Pitrs81  

              Jsou už trochu dražší a taky nevím jak s tou váhou. Přece jen tyhle jsou na 84–100kg. Já budu oblečený a obutý vážit víc, tak aby mě pak ta tulení kůže nebrzdila. Ale rozhodně díky za tip.

              0 0
              • JMT  

                Tvrdší chlupáče stejnak neseženeš. Tohle bude ± jak ty salomony. Slušný běžky na víc než 85 jsou problém

                0 0
                • Pitrs81  

                  Jak je to potom s odolností té tulení kůže? Asi se nesundává a je tam prostě trvale že? Dá se pak nějak obnovit?

                  Jinak asi budeme jezdit i mimo stopu, protože za chalupou nám rolba nejezdí :-) Tak jsem se chtěl zeptat, jestli je v pohodě jezdit s tou tulění kůží i takhle mimo stopu?

                  0 0
                  • gerrard  

                    Kvuli vaze jezdim nanogripy. Velka vaha jim nevadi.

                    0 0
                  • kerim  

                    Při tý frekvenci a nájezdu co plánuješ, bych tu trvanlivost fakt neřešil. Ty s tuleněm si necháš naparafínovat a máš na dlouho pokoj. Případně přemázneš jakýmkoliv parafínem a zahřeješ teplovzduškou nebo fénem,( alespoň nespálíš skluznici), seškrábneš ulamovacím nožíkem a je to. Ty obyčejný šupináče maj kamarádi a do kopce si to chválej, ovšem z kopce to fakt NEJEDE. Když pak musíš píchat i dolu a kolem všichni svištěj jak vítr, tak je to k nasr…

                    S nanogripem zkušenost nemám, neporadím.

                    Jo a úplně nejhoršíj je ,,jak s mi to namazal?klouže mi to, nejede mi to,, atp.

                    0 0
                    • Martin  

                      ty hele, to není moc chytrý pouštět do světa takový rady jako „přemázneš parafínem, zahřeješ teplovzduškou a seškrábneš odlamovacím nožíkem“

                      možná to myslíš jako dobrý fór, ale někdo to nepochopí a začne to praktikovat a možná pak zbytkem toho nožíku půjde přejet po tvém krku

                      0 0
                      • kerim  

                        Ty to bereš z pohledu závodníka nebo výkonnostního lyžaře, ale Pítrs se chce svézt třikrát za sezonu s manželkou a nechce nic řešit.Takže je myslím zbytečný,abys mu radil Kuzmina apod. Já mám taky vercajku plnej kýbl, i když jsem turista a kamarádi si vystačej s tím, co jsem psal. A na 25 km s manželkou výletním tempem není moc co řešit.

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Pořád ale nechápu, proč to nedat jednou za sezonu do servisu, ať to naparafínujou nebo vykuzminujou za něj…

                          Že jako ušetří, když začne laborovat s nějkym parafínem, horkovzduškou, ořezávacim nožem a rejžákem?

                          Asi, jako kdybych si já snažil opravit auto :-D

                          0 0
                        • Martin  

                          ale kdepak, kdybych to bral z pohledu závodníka tak řešíme jakou použít strukturu na jemnozrnný sníh… je opravdu nesmysl jít na běžky s odlamovacím nožíkem

                          skutečně to nejjednodušší a nejlepší, co může příležitostný turista udělat (co se skluzu týká) je zvolit nanogrip nebo úpravu Kuzminem

                          0 0
                          • kerim  

                            Dyť jsem psal, že si to má nechat naparafínovat. Ale že mu to nejede, zjistí třeba až po prvním výletu v další sezoně.Nedělejte z toho zase raketovou vědu :-) Ten nožík jsem dal jako příklad, že si nemusí honem kupovat škrabku, zapomněl jsem ovšem, že jsme na BF :-)))

                            0 0
                            • Martin  

                              škrabka stojí pár korun a použitelnou vytáhne zdarma z každého klistru swix, ale o tom to není, i poukaz na parafínování v servisu 1× ročně je totiž vedle, parafín mu vydrží na 30–50 km a pak bude vše zas jako před tím, nemá smysl nevědět a radit

                              každopádně hobík na tři možnosti:

                              • buď se na to vykašlat úplně a jezdit na suchých lyžích, což je sice zlo, ale furt lepší než škrábat skluznici nožíkem
                              • nebo o lyže pečovat, což znamená (v minimální výbavě) kopyto, kombikartáč, 3 vosky, škrabku a žehličku
                              • nebo něco mezi a to je nanogrip nebo Kuzmin
                              0 0
                              • kerim  

                                Evidentně Ti ten nožík nesednul, tak už to neřeš. S nanogripem jsem psal, že zkušenost nemám, ale těch 50km na parafínu je předpokládaný roční nájezd, takže OK.

                                0 0
                              • mr.antik  

                                nebo to dá prostě jednou za čas za 2 kilča někomu ošetřit namazat… pokud doma nemáš nic, při menším nájezdu celkem výhodné

                                0 0
                                • Martin  

                                  hoši, hoši, ani jeden nevíte o čem píšete, ale o to víc radíte

                                  parafín se buď nechává na skluznici nesetřený, to je konzervační opatření a používá se po sezóně pro uskladnění

                                  nebo se parafín stahuje a kartáčuje, ovšem parafín stáhnutý a vykartáčovaný vytváří na skluznici pouze povrchové napětí, odpuzující vodu a jedná se o úpravu na příští jízdu, po které je třeba skluznici vyčistit a parafínování opakovat

                                  doměnka, že parafínování vydrží 50 km, takže lze na jedno parafínování odjezdit 50 km za jednu sezónu, tj. 20 v prosinci, 15 v lednu a 15 v únoru je docela mylná a rovná se opět neupravené lyži

                                  naopak Kuzmin funguje na 200–300 kilometrů a to ještě navíc dlouhodobě, takže hobíkovi skutečně stačí 1× za sezónu

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    ale no tak to zas nepřeháněj… tvrdší vosk něco vydrží, před jízdou to vezme obyč mikroutěrkou. Tvrdit, že je to samé, co dvouletý šedivák, je přehnaný.

                                    Ten Kuzmin neznám… asi by mě to vyhovovalo protože jsem línej

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      hele, seš koukám Jablonečák, takže si vyjeď jedničkou do Bedřichova a stav se v Boudě u Máry a ten ti lyže Kuzminem připraví

                                      budeš mít na sezónu vystaráno a myslím, že budeš příjemně překvapenej

                                      (jinak jedno parafínování má smysl skutečně jen když dotyčný jde na běžky jednou, pokud je vytáhne za měsíc je zase tak kde byl – teď hodnotím lyže, které nejsou pravidelně parafínované a jsou tedy suché a žíznivé, samozřejmě rpavidelně parafínované lyže jsou odolnější, jenže ty zase nebude mít člověk, který to takhle řeší, že?)

                                      tak ať to jezdí, SKOL!

                                      0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Když to někdo vždy před sezónou nechá v servisu utřít fibertexem a naparafínovat a pak během sezóny ujede 50 km, bude to furt fungovat o dost líp, než kdyby to nedělal. Ne, ideální to není, ale je to kompromis. Věřím, že kuzmin bude lepší, ale zase ne každej ho má v dosahu.

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      jasně, ale já píšu o tom, kd\yž těch 50 km jede dílem v prosinci, dílem v lednu a dílem v únoru, to už pak vliv nemá, protože ba ybyla lyže zakonzervovaná musel by nechat vrstvu nestaženou a na tom by ale zase nešlo jezdit, to je jen opřít do komory na příští zimu

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        Troufám si říct, že i když to bude jezdit dílem v prosinci a dílem v únoru, bude to furt lepší, než kdyby s tím nedělal nic. A nenese to žádné vstupní náklady, takže to může klidně jednu sezónu zkusit – platí jen právě jeden servisní úkon.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          ale jo, je to lepší než vůbec ni, ale Kuzmin je rozhodně nesrovnatelně lepší řešení

                                          0 0
                    • MlokCZ  

                      Zase fámy o šupináčích. To, že si tvoji kamarádi neumí koupit šupináče neznamená, že nejedou.

                      Šupináče mají několik nevýhod, ale rozhodně neplatí, že nejedou z kopce. Naopak, z kopce jedou výborně, úplně stejně jako každý jiné běžky srovnatelné kategorie.

                      Pokud někomu nejedou šupináče z kopce, tak:

                      • koupil přehnaně levné mrdky (ale i tady se to už na trhu lepší)
                      • koupil špatnou tvrdost na svojí hmotnost: tohle je zásadní problém, že si spousta lidí koupí špatně, šupináče se musí koupit dle hmotnosti opravdu přesně, jak nelze vůbec měnit délku komory
                      • kašle na parafínování, dost lidí si myslí, že u šupináčů netřeba nic řešit a pak jim to nejede

                      Dobře vybrané šupináče jedou z kopce výborně a určitě lépe než nanogrip (a to srovnávám s nanogripem jen na části skluznice, s variantou nanogrip po celé délce to nelze srovnávat už vůbec, tam je rozdíl už obrovský).

                      Už jsem tu psal v minulosti. Na Silberhütte mi ve sjezdech co si pamatuju nepředje nikdy nikdo (když mám šupináče). Hodně předjíždím sám a když to ve sjezdu někomu jede slušně, tak to bývá se mnou ± vyrovnané a rozdíly minimální. A hlavní rozdíl udělá kdo jak zadřepne a případně kolik váží.

                      Šupináče mají následující nevýhody:

                      • nemají rádi větší boule, většinou je to problém když je kombinace blbá trať a málo sněhu, při dostatku sněhu s tím nemívám problém vůbec a jde tomu pomoct odhlečením při přejezdu boule; je to ale potřeba prostě hlídat; Konkrétně zase na Silberhütte když je sněhu dost, tak to nevnímám vůbec a když je ho málo, tak na to musím dávat na pár konkrétních místech pozor, ale dá se to
                      • odraz je jen průměrný a dobře namazaná klasika je na tom znatelně lépe, tedy slabina není v tom jak to jede, ale naopak v odrazu. I když odraz je poměrně vyrovnaný a i když není špičkový, tak nějak to jde za skoro každý podmínek a když někdo namaže hodně blbě, tak to může být i lepší

                      Často beru raději šupináče než nanogrip. Časem zkusím chlupáče, teď s dětmi se ale nedostanu na běžky tolik, že bych hned kupoval nové chlupáče když mám šupiny a nanogrip.

                      0 0
                      • Martin  

                        moc s tebou nesouhlasím, asi seš vůbec první, kdo je se šupinami spokojený, budiž, ale psát, že jedou stejně jako namazané lyže nebo dokonce lépe, to už je trochu moc

                        samozřejmě že výběr správné tvrdosti kvalitu jízdy ovlivní, ale to platí obecně u všech typů lyží a já jsem tedy ještě nepotkal lyžníka na šupináčích, kterému by to jelo z kopce a věř, že jezdím hodně kilometrů ročně a hodně let

                        lyžník na šupináčích se pozná už z dálky podle toho strašného vrčení, které lyže vydávají a obvykle jsou dotyční nuceni použít soupažný stříďák i na jízdu z kopce (sic!)

                        možná seš tedy světlá výjimka, akorát mi ale není jasný že seš jediný, kdo asi trefil tvrdost

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Pokud slyšíš ve sjezdu vrčet šupiny, tak dotyčný má špatně vybranou tvrdost a přesně dle těchto případů vznikají informace, že to nejede. Na namazané klasice také ve sjezdu nestojíš na komoře se stoupacím voskem.

                          Jediné kde ve sjezdu mohou zavrčet šupináče jsou právě ty boule o kterých jsem psal. Tam na vrcholu boule můžeš stát jen na komoře a to je problém.

                          A kde píšu, že jedou lépe než dobře namazaná klasika? Nic takového nepíšu. U odrazu píšu, že dobře namazaná klasika je znatelně lepší, ale v případě, že někdo namaže hodně blbě, tak to je pak často horší pro odraz než šupiny.

                          Ono obecně šupiny kupuje spousta lidí, co tuhost vůbec pořádně neřeší, maximálně vybere dle tabulky. To je často úplně mimo nejen tím, že kus od kusu tuhost nesedí (čím levnější běžky, tím horší). A pak často šupináče mají i obrovský uváděný interval hmotnosti jezdce a to je opět naprostý nesmysl. Pak to nemůže fungovat.

                          U šupináčů je výběr tvrdosti mnohem citlivější než u klasiky. A řekl bych, že už i 5–10kg změny hmotnosti jezdce je u šupináčů problém.

                          Takže pokud někdo třeba nemá stálou hmotnost, tak je to pro šupináče také průšvih.

                          A nesrovnávám se špičkovými závodníky, ale z běžnou návštěvností na Silberhütte. Takže tam jezdí od úplných dřeváků co chodí až po slušně jedoucí hodně sportovní jezdce. Tedy aspoň občas tam někdo lepší běžky určitě má.

                          Ve výběhu mi tam běžně lepší běžci předbíhají, kde na ně nestačím fyzicky.

                          Je pravda, že ti nejlepší na Silberhütte asi více jezdí bruslit, bývají tam perfektně upravené dráhy (na bruslení i klasiku).

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            Jenomže při střídáku se stoupací zóna dotýká sněhu…

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Při střídáku je to samozřejmě už o něco horší u šupin, ale pořád nic strašného při správném výběru (ale už samozřejmě neplatí, že to bude plně srovnatelné s klasikou, trošku horší to už je).

                              Tam se to ale už nedá jen tak objektivně srovnávat, protože v tu chvíli už v porovnání nejsou jen lyže, ale také jezdci a jejich technika i výkonnost.

                              I pro střídák mi ale šupiny jedou většinou o chlup lépe než nanogrip (jen v části lyže), hodně ale záleží na podmínkách (nanogrip je na podmínkách dost závislý nejen na odraz, ale právě i hodně na skluz).

                              Od nanogripu jsem čekal o něco více a často raději beru šupináče.

                              Ale jak jsem psal, tak časem určitě zkusím i mohér, ten bude nejspíš znatelně lepší než šupináče.

                              0 0
                          • MlokCZ  

                            A ještě tu bude jeden faktor. Šupiny často kupují těžší jezdci jak je to více pro turisty a tam jsme u dalšího problému, že pak často nejsou vůbec dostupné dostatečně tvrdé a to je pak pro daného jezdce nepoužitelné.

                            Mám 70kg a co jsem kupoval Fishery race CROWN, tak mám druhé nejdelší dle přesného měření pro mojí hmotnost (a tím v tomto případě i nejtvrdší, tento model nemá pro stejnou délku různé tvrdosti). Takže tam vůbec nebyla už téměř žádná rezerva pro těžší jezdce, aby jim to fungovalo. A pak to tak v praxi dle toho vypadá.

                            0 0
                            • Martin  

                              no a jsme u toho, máš Fischer RCS Crown a máš odchytanou tvrdost, fajn, souhlasím, že je to jediná použitelná lyže s protiskluzem, viz můj příspěvek níže

                              jenže kdo to takhle udělá? většina prostě vrčí a jízdu si fakt nemůže užít

                              přitom ten korek, škrabku, hadr, smývač, 2 klistry a 5 tuhej vosků by zvládl každý

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                To už zase bereš hrozně dogmaticky. Spousta lidí má ty běžky fakt jako doplněk – na sportovnější výlety – když pojedou párkrát za sezónu, tak se budou učit mazat několik let. To přitom ale nemusí znamenat, že dosvého koníčka nechtějí investovat nějaké peníze a RCS si klidně koupěj. Vem si, za kolik tu maj lidi kola…

                                0 0
                                • Martin  

                                  to zní sice logicky a souhlasím, ale v reálu pak vidíš lidi na vrčácích, dobře připravenej protismyk (tj dobré a správně tvrdé lyže, parafín na skluz a antiice sprej na šupinách) v podstatě nepotkáš, možná takhle dohromady jezdí jen Mlok…

                                  0 0
                                • Martin  

                                  nebo jsou lidi jako starej Palaťák, kteří vyrazí v turistickém tempu párkrát za zimu, ale mají top výbavu a na trénink lyže práší… :-)

                                  0 0
                              • MlokCZ  

                                Kupoval jsem je ve slevě, takže pořád je řadím mezi hodně levné běžky. Až budu kupovat něco s mohérem, tak to bude o něco dražší, co jsem koukal na ty lepší modely.

                                Pokud někdo koupí nějaké nejlevnější opravdu mr.ky a ještě s blbou tvrdostí, tak je samozřejmě jasné, že to nejede vůbec.

                                U těch úplně nejlevnějších se ještě přidá, že často jsou širší a krátké, takže to nemůže jet ani se správnou tvrdostí.

                                Jenže na druhou stranu v reálu se pak setkávám s tím, že to těm příležitostním turistům, co to moc neřeší nejede ani s klasikou. Na parafínování zcela kašlou, stoupací vosky namažou blbě…

                                Mně třeba to voskování právě vždy hodně štvalo (klasiku jsem dříve jezdil) i když jsem většinou trefil namazání celkem ok.

                                Bohužel ani šupiny nebo nanogrip pořád neřeší úplně, stále zůstává parafínování. Ani to se mi doma nechce dělat, i když bych to zvládnul. Jenže cokoliv dělat když kolem toho pobíhají malé děti jde blbě, takže mi stačí, že doma řeším kola (tam si dělám vše kromě servisu vidlice u Milana a tlumiče hydraulické části u Švece, vzduchovou část tlumiče si udělám sám). I na to obtížně hledám čas bez dětí. Až budou starší, tak to zase půjde (s tou starší už většina věcí dělat jde, ale s mladším ještě ne).

                                Takže jsem to řešil kompromisem, parafínování v servisu několikrát za zimu. Většinou jsem to nechával na 2–3× použití. Ideální to nebylo, ale dalo se ještě. Při druhém použití (jedno použití 25–30km) to na mě je ještě ok, když jsem to nechal na třetí, tak už i na můj vkus to začalo jet hůře.

                                Takže do budoucna určitě zkusím kuzminování, o tom jsem ani do teď nevěděl. Tedy mohér + kuzminování vidím jako další posun k mojí spokojenosti.

                                0 0
                                • Martin  

                                  jo, jo, a to ještě uvaž že plyny při aplikaci fluorového prášku se prý složením podobají nějakému svinstvu z 1. světové války… dtto toulen ve smývačích… já mažu doma v garsonce a tak furt musím větrat a je mi tam pak zima

                                  0 0
                              • obda  

                                Trochu přeháníš. Spousta lidí jezdí truristicky, a že jsou o něco pomalejší je jim docela ukradené. A jízdu si užijou, raději o něco pomaleji než řešit vosky. V mládí jsem parafinování moc nedal, a celodenní výlety jsem si užil fakt hodně. Že je někdo rychlejší mne netrápilo.

                                0 0
                                • Martin  

                                  no jestli si užívají soupažný stříďák při jízdě z kopce, tak asi jen proto, že nevědí o co ve skutečnosti přicházejí a přitom stačí tak málo

                                  0 0
                                  • obda  

                                    Mne to bavilo i tak, přišlo mi to normální a přisuzoval jsem to levným lyžím :) Nicméně to bylo v dobách, kdy jsem na strojovou stopu téměř nenarazil.

                                    0 0
                                    • Martin  

                                      to je jasný, to je podobný jako člověk náramně spokojeně jezdil na starém Favoritovi a teprve když přelezl v 90 letech na karbonový monococque rám tak zjistil, jak se to pod ním vlastně kroutilo

                                      všechno je relativní, všechno je ve vztahu jednoho k druhému

                                      0 0
                              • ememem1  

                                za prve je s tym jebacka a bordel, koho okrem zavodnikov by to bavilo. to je jak prehadzovat na biku plaste podla toho ci vonku poprsalo alebo nie.

                                za druhe ked na tom nejazdis denne tak trafit vosk je skor nahoda, vyjde tak jeden z 5 pokusov takze pravidelne bud lepis alebo sa smykas

                                za tretie pokial nejazdis po trati ale kade tade po lese s tym ze zacnes dole pri baraku v lese, vyjdes na hreben, prejdes cez slnecnu luke a skoncis zas v lese dole tak sa ti podmineky zmenia tolko krat – casto uplne k opacnemu – ze namazat to tak aby to ako tak fungovalo vsade je tak pre profika.

                                v tomto su supiny neprekonatelne.

                                0 0
                                • Martin  

                                  tady nějak reagovat by asi bylo marno…

                                  0 0
                                  • ememem1  

                                    90% ludi co nezavodne bezkuju na to ma uplne rovnaky nazor a preto si vsetci kupuju supiny. akurat sa vzdy najde niekto kto svoju perfekcionisticku deviaciu prezentuje ako globalny navod pre vsetkych :-).

                                    0 0
                                    •  

                                      aký je to múdry člověk:-)

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        hej… takmer nonsubstančná ontológia

                                        0 0
                                        • ememem1  

                                          hombre, bavi ta to, mas to premakane a investujes do toho cas. fajn, preco ne. dalsim 99 zo 100 bohate stacia supiny lebo im je uplne jedno ci si daju na trojhodinovom vylete minutu hore dole a aj to je otazne ci vobec, lebo u nich zalezi ovela viac na momentalnej dispozicii jak aktulanom namazani. a to aj v pripade, ze to ponimaju takpovediac sportovo a nie vyslovene turisticky. to co pises ty napr. tu je pre zavodnikov alebo vrcholnych fajnsmekrov. este raz, preco ne, lenze to okrem zmienenych nikto nepozna tak je zbytocne tvrdit ze supiny su naprd.

                                          0 0
                                          •  

                                            ale termály a tatranský čaj máte u vás lepší než u nás:-)

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              náhodou, na Liptově je krásně a nezmění to ani tisíc emememů

                                              0 0
                                      • ememem1  

                                        neviem ci si to vsimol, ale toto neni thread ani o cembe ani o hupacom koni tak neveim naco tu pripievas

                                        0 0
                                • Barak  

                                  Aby clovek trefil mazu jednou z peti pokusu, to uz musi byt slusne drevo.

                                  0 0
                                • Nikovlas  

                                  Na většinu podmínek člověk namaže podle návodu bez větších předchozích zkušeností. Po 10–20 jízdách už namaže skoro na cokoli. Bavíme se tu o hobby sportu, ne o závodní máze.

                                  Samozřejmě to asi neplatí pro každého – stejně, jako se někdo nikdy nenaučí plavat…

                                  0 0
                          • Martin  

                            tak jistě, u klasických lyží lze prodloužit či zkrátit komoru, když tcrdost úplně nesedí, u šupin či mohéru nebo předbroušeného mikrokontaktu to nelze

                            a samozřejmě, když už někdo unvestuje do kvalitních lyží, ty už nebudu ani nazývat šupináče, ale raději protiskluz, např. Fischer RCS Crown a zvolí opravdu přesně tvrdost, jezdit se na tom dá, jenže mám hned 2× jenže:

                            1. jenže kdo z hobíků půjde touhle cestou? většina koupí levné šupináče, tvrdost plus mínus autobus a… …a vrčí
                            2. jenže zabývat se správnou tvrdostí quasi-závodních Fischer RCS Crown a investovat tolik, to už se rovnou podobně nadšený lyžník prostě vrhne na mazání, že?
                            0 0
                            • MlokCZ  

                              2)

                              Právě s tím mazáním to tak někteří nemají.

                              Je ne tak málo sportovně založených lidí, co na běžkách chtějí pořád ještě opravdu běhat a ne chodit, ale na druhou stranu to mají jen jako doplněk a dostanou se na běžky jen párkrát do roka. Já se na běžky také tak moc nedostanu. Jezdím jen na jednodenní akce, protože dovolenou si vždy schovávám na léto na kolo (proti běžkám pro mě jasná priorita). A celé víkendy si zase nemůžu dovolit kvůli dětem.

                              Takže opruz jen ta cesta (i Silberhütte z Plzně je pořád 1,5h autem – na Rozvadov je to po dálnici hned, ale pak těch posledních 30km to protáhne, takže 3h v autě).

                              A pak řešit pořádné namazání je z mojeho pohledu opravdu opruz a ve svojem okolí to má stejně spousta dalších i když někteří z nich mažou (ale pěkně je to štve).

                              0 0
                              •  

                                tak to nic moc jet 3 hodiny aby jsi se sklouznul na běžkách, to by mě teda odradilo

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Taky je to pěkně na h…o. Než jsme měli děti, tak i přes to ježdění se podařilo i 10+ víkendů za zimu. Aspoň nás jezdila parta a byl řidič (velmi nerad řídím unavený po celodenním sportu).

                                  Teď už je to daleko horší a více zase až budou děti starší.

                                  0 0
                                • McBlacky  

                                  nj ne každej to má za bukem. Já už si zvyknul, že jezdím na lyže jak do práce.. Nákladově to je prakticky nula nic a jde jen o čas. Po cestě si poslechnu dobrou hudbu nebo pokecáme, moc rozdíl od sezení doma u telky nebo zevlování nevidím. Málokdo má denně všechny hodiny aktivní práce/zábavy.

                                  0 0
                                  •  

                                    jinak pokud by někdo chtěl na jizerky kde jezdí míň lidí tak tady (Vysoký hřeben – nahoře nad Malinovkou) mezi Maliníkem, Weberovkou a Hašlerkou nově upravují a můžu potvrdit že je to tam hodně klidný http://liberec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      jsem koukal v létě jak tam udělali nové cesty. Navrhoval jsem to zkusit už minulou neděli, ale nějak nebyla v závěru motivace :)

                                      kolik toho tam aktuálně je?

                                      nevíš náhodou jak to vypadá s okruhem v Mnichově Hradišti? Někde jsme zaslechl, že tak je 5km. Ale jestli klasika, nebo skate netuším ani jaký profil, kde to je jak parking atd. Pokud by to bylo na skate, zkusil bych to někdy po práci.

                                      0 0
                                      •  

                                        sněhu je dost a úprava prozatím sporadická (měli jednu rolbu rozbitou) http://www.kamzasnehem.cz/…a-magistrala.

                                        V Mnichově Hradišti jsem byl naposled před vánocema a v minulosti tratě byly na polích kolem staré cesty z Březiny do Mnich. Hradiště. Jezdím tam za majitelem cyklo Fiala a ten se tam s kámošema prohání pokud je dostatek sněhu (nevím ale jak na bruslení, v minulosti to měli projetý jenom skútrem. S parkováním tam podél silnice či na bočních ulicích problém nebyl http://www.mnhradiste.cz/…sa-za-zamkem

                                        0 0
                                      • Greyhound  

                                        Ještě jsem čet něco o 4km na golfovém hřišti na Konopišti, nevíte někdo jak to vypadá?

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          to nevím, ale prý už jede golf Beroun. Což ale pro mě z Vysočan po práci je asi tak stejně daleko jako Mnicháč.

                                          0 0
                                          • JMT  

                                            Nějaký info k tomu Berounu ? Je to prošláplý, nebo nějak strojový ? a jen skate nebo i na klasiku ?

                                            0 0
                                            • McBlacky  

                                              http://www.golfberoun.cz/…OTEVRENA.htm

                                              víc nevím. Bylo by záslužný kdybys to testnul :) já tam jezdil pár let zpátky. okruh cca 1,8–2km. Rolbou na klasu i skate. nemám na to tak debilní vzpomínky jako na Chuchli, nebo okruhy na Strahově na parkovišti a podobný šílenosti.

                                              0 0
                                              • JMT  

                                                Jdu namatlat a zítra to vidím na testík :-)

                                                0 0
                                                • JMT  

                                                  Tak jsem tam volal a prej to nejdřív protáhli zahradníci a teď už je to hodně projetý od lidí. Vstup volný a možný 24h denně. No…čekám bídu ale běhačka už mě nebaví tak to asi testnu. Možná i ráno před prací…

                                                  0 0
                                              • Greyhound  

                                                Testnu to dneska nebo zítra. Chuchli mentálně nedávám a Jizerky po práci z levýho břehu je hrocení.

                                                0 0
                                          • Greyhound  

                                            Super zpráva, Konopiště z Jinonic taky není žádná výhra, zato do Berouna co by kamenem dohodil. Ještě by to chtělo pár čísel a řeší to

                                            Těškov http://www.brdskelisty.cz/…-teskov.html

                                            0 0
                                            • JMT  

                                              Znám tam strašice a ty byly bída. Na těškově jen skate jak ve strašicích, nebo i klasika ?

                                              0 0
                                              • Greyhound  

                                                Já tam byl na skatech páč jsem línej mazat a s mojí klasickou technikou jsem stejně v klasické stopě nejrychlejší na skatech soupaž, ale stopy tam myslím byly taky :-) Ale už si to moc nepamatuju, je to pár let zpátky a byla tma jak v pytli tak vlastně ani nevím kde jsem vlastně jezdil.

                                                EDIT: nasel jsem zaznam, bylo tam toho víc, ale v lese nebylo dost sněhu tak jen pole a louky https://connect.garmin.com/…ty/266906221

                                                0 0
                              • Barak  

                                Souhlas. I v mém okolí je spousta lidí s dobrou fyzičkou, kteří se na lyžích něchtějí ploužit a zároveň nechtějí podstupovat mazání stoupacími vosky, o klistrech nemluvě. Koberec je teď ale jasná volba.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  To byla smůla, že jsem kupoval v nevhodné době. Tušit to dopředu, tak bych minimálně nanogrip vynechal a počkal na koberec.

                                  Na druhou stranu samotné běžky nejsou tolik peněz. I když u mohéru bych už klidně vzal ještě něco dražšího (kolem 7–8tis.) než mám ty současné.

                                  0 0
                          • Barak  

                            V tom případě potkávám 99% lidí na šupinách, kteří mají blbě vybranou tvrdost lyže.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              V reálu také potkávám každou chvíli někoho, kdo vrčí pořád. Na druhou stranu jak píšu výše, tak v reálu potkávám opravdu hodně lidí na klasice, kde to není o nic lepší. Tedy jak mizerné lyže (ať už od koupení nebo zcela zničená kluznice používáním ve špatných podmínkách – běžně vidím, že jsou někteří schopní přecházet asfalt bez sněhu bez sundání lyží z nohy), tak zcela bez dobrého mazání (žádné parafínování, špatné stoupací vosky).

                              Tedy neřekl bych, že je to o typu lyží, ale jen o tom jak k tomu kdo přistupuje.

                              Navíc jak v reálu poznáš, že 99% lidí na šupinách mají špatnou tvrdost? Když někdo pořád vrčí, tak hned výš, že je to špatně.

                              Ale když někdo nevrčí, tak jak poznáš, že jede na šupinách? To dost často nemáš šanci zaregistrovat, takže můžeš potkávat i lidi na šupinách, co to mají ok (i když si vůbec nedělám iluze o tom, že jich bude nějak mnoho).

                              0 0
                              • Barak  

                                Možná mám trochu zkreslenou představu tím, že se na běžkách pohybuji hlavně v Jizerkách, kde je větší koncentrace sportovně založených lidí. Takže ta zvěrtstva, která popisuješ spíš vidím převážně u turistů se šupinama, kteří k těm lyžím nemají takový vztah jako někdo, kdo maže a o lyže se obecně více stará.

                                Když tak o tom přemýšlím, tak máš samozřejmě pravdu, že pokud se nedíváš cíleně po vybavení a zároveň neslyšíš vrčení, nepoznáš, kdo na čem jede. Myslím si ale, že když za tebou chvilku někdo jede a předjíždí, ať už ve sjezdu, stříďákem nebo soupaží, to vrčení prostě musíš dříve nebo později slyšet. Protože i na klasice se ve sjezdu stoupací komora dostane do kontaktu se sněhem. Ať už kvůli tomu, že přejíždíš nějaký hrb, na chvilku více zasoupažíš nebo měníš těžiště při techničtějším sjezdu.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Na hrbu zavrčí vše (pokud cíleně neodlehčíš), i ty Fishery co jezdím. Mimo hrb opravdu jen ojediněle. Na zavrčení (slyšitelné) u nich nestačí vzít lehce okraj komory, ale musíš opravdu prošlápnout pořádně na střed komory.

                                  Na Silberhütte také jezdí dost sportovně založených a vyloženě turistů tam moc zase nebývá. Přeci jen to jsou pořád jen okruhy (kde ten nejlepší má jen 6km), takže pro turisty, co chtějí někam dále dojet to není. Zato je to perfektně upravené + zázemí volně přístupné velké šatny (takže lze jezdit zcela bez věcí a vše si tam nechat).

                                  Ale jak jsem zmínil, tak ty nejrychlejší tam jezdí více bruslit než na klasiku, když podmínky jsou tam perfektní pro obojí (akorát tedy tam někdy bývají závody a je zavřeno pro veřejnost).

                                  0 0
                                  • Greyhound  

                                    To se divím, že z Plzně nejezdíte do Bodenmais – úprava nekomprosmisní, vysoko takže sněhu mraky, parádní výhledy a když je dost sněhu tak se dá jet až do Ecku což je nějakých 30km, případně si to opepřit výjezdem na Javor.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Tam to trvá o hodně déle než na Silberhütte (už jen do Železné Rudy je to už výrazně pomalejší než na Silberhütte). Autem už jezdím na Šumavu v zimě velmi nerad a až přes hranice už vůbec. Když už sem tam jedeme na Šumavu, tak vlakem na Špičák a okruh s koncem v Železné Rudě.

                                      Na Silberhütte je to sice nepatrně dál na kilometry než Železná Ruda (německá strana už bude i na kilometry podobná), jenže je to 3/4 po dálnici, takže ta delší první část je rychlovka.

                                      0 0
                                      • Greyhound  

                                        Aha, já jezdím na Šumavu i v zimě skoro každý víkend tak jsem asi zvyklej. Z Prahy do Bodenmais za 2h a kousek, to mi to pak přijde z Plzně na pohodu…

                                        Zvlášť za pěkného počasí a když je protaženo až do Ecku je tam lyžování úplnej top, kdo ještě nebyl doporučuju.

                                        0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Tak to ale jezdíš úplně jinak než já, tedy mnohem rychleji. I když to je stejně fuk, podstatné je to relativní srovnání pro ta dvě místa. A to budou mít různí řidiči pořád podobné.

                                          V zimě jedu do Železné Rudy klidně 1:45.Silberhütte odřídím většinou za 1:15. U Silberhütte si dokážu představit, že nějaký střelec to dá i pod 1 hodinu.

                                          Na Silberhütte může být problém jedině když je málo sněho (kolem Javoru to bývá se sněhem lepší), jinak je to tam také špičkově upravené.

                                          0 0
                                          • JMT  

                                            Lze někde zjistit stav na Silberhutte ? Párkrát jsem na to koukal, ale jet tam 2h s tím že nevim jak je upraveno a kolik je sněhu se mi moc nechce :-(

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              http://www.slz-silberhütte.de/index.php?…

                                              Když je sněhu málo, tak tam bohužel většinou nic, je to tam na podmínky háklivější jak to není až tak vysoko.

                                              A je potřeba sledovat, jestli nejsou závody, to by v tom odkazu také někde mělo být.

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                A podle mě tam má smysl jezdit pouze v případě, že je upraven minimálně 4km okruh a nejlépe 6km. A když nejsou, tak to znamená, že tam je sněhu hrozně málo (pokud je sněhu dost, tak je upraveno vždy).

                                                0 0
                                          • McBlacky  

                                            To víš pražská západní sekce, tady se jedou bomby všude a ve všem :)

                                            Když máš jako daily car šestivál sporťák, jsou časy dojezdu relativní.

                                            0 0
                        • Pebe  

                          Tak já se přidám jako další spokojený uživatel šupin.

                          Nejdřív jsem měl Sporty crown 197cm, bylo to krátké, vrčel jsem pořád, zkoušel i konce šupin zakápnout parafínem ale to nepomáhalo. Z kopce jsem vrčel i když jsem šel vahou na patky a odlehčoval začátek šupin

                          Vloni už byly na odpis, tak je mám do lesa. Pořídil jsem Ultralite crown 207cm, délka tak akorát, pomocí NIS desky jsem si našel optimální pozici nad komorou a z kopce rozhodně nevrčím. A když jedeme z kopce, já v klasické stopě a přítelkyně na skatech vedle, tak jsme na tom celkem stejně, v prudších pasážích ji v pohodě ujedu.

                          Mažeme stejné vosky, skluznici má na RCS řekl bych lepší.

                          Nejvíc to vrčí na hrbolech nebo když je ve stopě napadaný led.

                          Se šupinama jsem spokojený, doma zhruba podle teploty zažehlím CH vosk, dojedem na místo, hodim lyže na zem a jedu.

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            Obecně si myslím, že je efektivnější koupit větší cihlu jednoho LF (třeba modré, nebo fialové – líp se maže) a neřešit teplotu. Díky fluoru to ve většině podmínek stejně pojede líp jak CH a cena jedné mázy ve světle času, který tím člověk stráví, nehraje roli.

                            0 0
                            • Pebe  

                              Na to taky přicházím, když vidím že těch 60g modrého CH vydrží na dva páry lyží v pohodě na naší sezónu. Nutno podotknout, že jsme z Hradce Králové, jezdíme v Orlických a vloni a předloni jsme byli tuším dohromady 5× na běžkách, nebyl důvod nejezdit na kole. Letos je to lepší, sněhu dost.

                              0 0
                          • Martin  

                            prosím tě, co znamená „pomocí NIS desky jsem si našel optimální pozici nad komorou“???

                            0 0
                            • Pebe  

                              dal jsem si vázání normálně na 0, ale nebylo to úplně ono, asi na tom blbě stojím nebo nevim. Po posunutí lehce dopředu tuším o dva zuby, je to z kopce i do kopce výrazně lepší. Vrčení z kopce zmizelo a přijde mi i ten odraz stabilnější.

                              Ale to může být jen subjektivní pocit

                              0 0
                              • Martin  

                                jo už tomu rozumím jak to myslíš, takže si díky přenastavitelnosti NNN vázání na NIS desce posunul vázání na hmotnostní střed komory

                                to není úplně blbý nápad, akorát ale ted nebudeš mít vázání v těžišti, tudíž bude mít odrazová lyže ve skluzu tendenci někam se překlápět, nevadí to?

                                0 0
                              • Nikovlas  

                                Druhá varianta je, že komora má správný tvar, ale ty jezdíš příliš zakloněný – váha je víc vzadu a proto jsi musel celé vázání posunout dopředu, abys to kompenzoval. To je jen nápad – neviděl jsem tě, tak nemůžu hodnotit.

                                0 0
                                • Martin  

                                  jo, těžko to hodnotit u jednoho konkrétního člověka, ale obecně ve stopě člověk vidí tak 99 % lyžníků v nevhodném záklonu, taková jakási permanentní ztráta rovnováhy, obzvlášť bruslící lyžníky to potkává, lyžníci klasici bývají zase nahrbení dopředu, ale to jsme již někde úplně jinde

                                  0 0
                                • Pebe  

                                  s největší pravděpodobností to bude jak říkáš. A tos mě ani neviděl ;-)

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    správně máš mít na konci odrazu tělo prohnuté do „luku“ a těžiště těla přesně na těžišti skluzné lyže

                                    0 0
                                    • Pán z Dubu  

                                      Podržet po odrazu nohu v zášvihu a využít chvilku skluz v jednooporovém postavení – to k vidění je. Ale aby lyžař udržel vertikálu z těžiště těla nad těžištěm lyže až do míjení bot a až tam přenesl hmotnost na druhou lyži, se moc nevidí. To chce dril. Většinou po zášvihu klapne lyže o zem předčasně ještě vzadu, sice to strhává skluz a vertikálu z těžiště těla mezi lyže, ale méně to bolí (toho kdo na to nemá natrénováno).

                                      Pro někoho je malé technické vítězství to, že lyže po odrazu vzadu klapne – už se odlepila od země.

                                      0 0
                                      • McBlacky  

                                        ono to hodně souvisí s flexibilitou kyčlí. Kdo to netrénuje, vůbec nemá šanci se tolik vytočit, aby přenos hmotnosti dal v postavení v těžišti.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          a u hobíků také s mylným používáním příliš dlouhých holí, výsledek je dílem to, že je hůl vyhodí z rovnováhy a dílem to, že se o delší hůl nadměrně opírají a tím rovnováha těla stagnuje

                                          0 0
                                          • mr.antik  

                                            jj dlouhé hole a tahání „jen rukama“, to je zlo. Furt nevim jestli přítelkyni nezkrátit ještě hole (150cm na 158 výšku), ale zase si je takhle od ní můžu pučovat na klasiku :-)

                                            0 0
                                            • McBlacky  

                                              počítám na skate. To je hrozná gondolierka, chuděra.

                                              0 0
                                              • mr.antik  

                                                no dobře tak kus ubereme… sám vozim cca –15cm proti výšce

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  na klasiku to výšky středu ramenního kloubu, na skate po bradu (a nevykrucovat hlavu nahoru…)

                                                  jedině na soupaže se dá použít delší hole, ale to zas od letoška ozmezují předpisy

                                                  0 0
                                                  • davidk1  

                                                    Měří se to na lyžích nebo naboso?

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    a zapíchnutné ve sněhu nebo na tvrdé podlaze?… k výšce uchycení poutka?

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    v botách bez lyží, hůlku opřeš bodcem o zem a měříš k místu, kde z madla vystupuje poutko (nikoli tedy např. po horní okraj hole)

                                                    0 0
                                              • mr.antik  

                                                Tak jsem to popletl, má 145 a tak nějak pod tu bradu když kouká hrdě dopředu

                                                0 0
                • natureman42  

                  Salomon AERO 9 SKIN extrastiff – Délka 206 cm / váha 90–120 kg

                  Atomic Pro Skintec 2016/17 – Délka 209 cm / 75–100 kg

                  Salomon Snowscape 9 Skin – Váha 90–105 kg

                  0 0
                  • natureman42  

                    Atomic Sport Pro Skintec 2016/17 – délka 208 cm / 90 – 120 kg

                    0 0
                  • JMT  

                    Loni jsme salomony aero skin proměřovali proti sportenum a přestože popis tvrdí že sporteny jsou na nižší váhu tak byly tvrdší. Byly to teda sporteny klasický, bez skinu, ale stejný model. Nepředpokládám že by v nich byl rozdíl ve stavbě lyže.

                    0 0
                  • Pitrs81  

                    Díky za tipy. Ty Salomon „AERO 9 SKIN extrastiff“ nejsou tak drahé a zároveň mají dobrou nosnost, tak by mi mohli vyhovovat. Akorát jsem z Brna a nevím, kde tu najít dobrý servis či obchod, kde mi to upraví tím kuzminem. Budu se muset poptat.

                    0 0
                    • Martin  

                      tak až si uděláš vejlet do Jizerek nech si to upravit u Máry v Bedřichově

                      0 0
                      • obda  

                        Z Brna do Jizerek je to trochu z ruky :D

                        0 0
                      • mr.antik  

                        zrovna jsem četl na fóru z roku 2013, jak mu po tom přestaly lyže jet… bohužel na to moc nemam čas to řešit, zkusm se zeptat u nyče kde potřebuju stejně lyži trošku zkulturnit po záčátku zimy a hlavně po navštěvě harrachova

                        0 0
                        • Martin  

                          nevím kterou přesně reakci myslíš, ale obecně se dobře jedoucí lyže na Kuzminování nehodí a člověk by si je měl držet na ten sníh, na kterém dobře jedou, Kuzminování je dobré na tréninkové lyže, tj. takové., které člověk vyřadí jako dvojky

                          0 0
                      • marbl1  

                        Jen bych chtěl podotknout, že Kuzmin nemusí fungovat na každých lyžích. Loni jsme si to nechal u Máry udělat na funglnových lyžích Fischer SC a vůbec to nejelo. Reklamoval jsem to, znovu mi to oškrábali a stejně to nejelo. Ale dceřiny lyže po úpravě jely pěkně.

                        0 0
                        • obda  

                          Hmm, dík za info. Docela by mne zajímalo, jak to funguje.

                          0 0
      •  

        Nanogripy za mě raději než jakékoliv šupiny ale ve velkých mínusových teplotách (pod –10) moc nefungují a prokluzují

        0 0
        • Pitrs81  

          Ahoj, ještě bych měl otázku, jak si Nanogrip Facile stojí v neupraveném terénu. Já se totiž do připravené stopy asi moc čas nedostanu a budu je brát hlavně na louku/pole za domem, čili do neupraveného sněhu a prašanu, případně trochu uježděné polní cesty. Kopce tu moc nemáme, převážně po rovina. Na upravenou stopu do hor se s nimi podívám možná v 10% případů. Taky nevím, jestli 207cm varianta není zbytěčně dlouhá, ale jak jsem psal, měřím 194cm/100kg (přiznám se že pokukuju i po 202cm, ale nemám si to kde zkusit).

          A ještě mám druhý dotaz, mám nějak moc klást důraz na boty? Bohužel mám dost velkou nohu a zatím jsem si zkoušel boty Alpina T30 a velikost 48 mi byla pořád těsná. Teď mám v obchodě domluvené Alpina T20 vel.49, tak uvidím jak mi padnou.

          Díky.

          0 0
          •  

            facile jsou základní nanogripy a i v neupraveným terénu fungují ale asi do méně či neupravených stop by se hodily širší běžky více, délku na tebe bych v pohodě viděl na 207, já mám 174 a nanogripy mám 192. Botu vybrat aby ti sedla a byla hned pohodlná, čekat že se ti nějakej těsnej model vyšlápne by se ti nemuselo vyplatit, jinak já mám taky alpiny nějakej combi model a na 42 nohu mám 43 a perfektně sednou

            0 0
    • Martin_S1  

      Můj dotaz se týká jiných lyží založených na podobném principu, snad to nevadí.

      Jsem víceménĕ rozhodnutý si pořídit lyže Salomon AERO 9 SKIN MEDIUM/HARD, jen mám problém s volbou správné délky resp. tím jak získat jistotu, že stoupací pás nebude drhnout při skluzu. Je nějaký postup, kterým to spolehlivĕ ověřím? Tedy kromě svezení se na testovacích lyžích. Na prodejnĕ (která není úplnĕ speciálka) jsme udělali test „papírkovou metodou“ s tím, že u 190 cm dlouhých lyží to vypadalo spíš že budou drhnout, 198 cm které by podle tabulek na mých 76kg taky měly sedět (píše se o nich že jsou na 75 – 90 kg, ty dlouhé 190 cm píšou že jsou na 65–80 kg) tam neměli, ale vycházelo z toho, že by mohly být dobrá volba. Ale říkali jsme si, že „papírková metoda“ u tohoto typu lyží nebude příliš spolehlivá. A hlavně když lyže budou drhnout, u tohoto typu si stoupací komoru nezkrátím a jsem víte kde…

      0 0
      • JMT  

        Papírek ti na skingripy fakt uplně fungovat nebude. na 76kg si vem ty nejdelší co dělaj ve variantě medium/hard (extrastiff uz budou moc) ale jesli chces bejt rychlej, tak equipe rc jsou jinde a ten doplatek cca 2000 se vyplati

        0 0
      • Martin  

        při 76 kg si určitě vezmi lyže co jsou na 75–90 kg, u téhle technologie je třeba mít tvrdší, jinak se pořádně nesklouzneš

        jinak správný postup je takový, že napřed podle své výšky volíš délku lyží a poté podle hmotnosti tvrdost

        0 0
        • JMT  

          Máme je dvoje doma a dokonce bych právě šel do ještě kousek tvrdších než udává tabulka. Samozřejmě jde o to jesli těch 76 má oblečenej nebo v trenkách…počítám že myslí v trenkách.

          Jezdim lyže tabulkově 90–120 s 81kg v trenkách a se záběrem problém nemám. Měkčí jsou citelně pomalejší a záběr prakticky stejný. Naopak mi přijde že ten mohér se „uklouzá“ když je při skluzu „zatížen“ a pak funguje při záběru hůře

          0 0
          • Martin  

            ještě dlužno brát v potaz najedenej/nena­jedenej

            tedy u entit, které k snídaní spořádají krocana

            0 0
            • Martin_S1  

              76 kg v zimě spíš v trenkách ale najedenej po vydatné večeři :-)

              jsem spíš turista, navíc se budu posouvat z 12 let starých combi Sportenů, takže kvalitativní posun bude i u lyží „střední třídy“ solidní ;-)

              každopádně díky moc za rady, posunuly mě zas dál

              0 0
      • Paja  

        Tech 76 vazis oblecenej na bezky nebo v trenkach? :-)

        0 0
    • d  

      Zůstává tady nezodpovězena otázka životnosti mohérovek, servisu a případné renovace.

      0 0
      • natureman42  

        vyrobce udava ±1500 km, na výměnu stačí žehlička, novej pár mohéru stojí cca. 690,– Kč

        https://www.youtube.com/watch?…

        A ještě doplním, že určitě je dobré k nim rovnou vzít i ten liquid na fotce – zlepšuje to skluz a prodlužuje životnost

        ad tvrdost – u levnějších skingripu brat tvrdsi verzi je OK – viz. zkušenosti výše, u top ATOMIC REDSTER SKINTEC spíše naopak, neboť ty jsou hodně tvrdé..

        btw: prodavam je uz třetim rokem, letos jsme jich prodali už desítky – od nejlevnějších AERO 7 SKIN až právě po nejdražší REDSTER SKINTECy, „tisíce děkovných dopisů“, díky bohu za ně.. :-)

        (nedělám reklamu, svojí práci neuvádím)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Přiživim se s dotazem. JMT mě poněkud nalákal ke koupi „skin“ běžek. Jezdím podobným stylem, převážně klasicky, ale občas si přibruslím. (Typicky si dám oraz na rovinkách, nebo když obrousim stoupací a nechce se mi zrovna zastavovat a domazávat, tak to dobruslim.) Momentálně mam starý nejlevnější madshusy, délka 200 (reálně jsem naměřil 197). Mám 181 cm a 85–90 kg. Jako jiní váhám nad výběrem délky a tvrdosti.

      Salomon Aero 9 Skin bych nejspíš musel vzít M/H v délce 206 – ta je cca na 85–95 kg.

      Atomic Pro Skintec je v 202 pro 70–95 (asi by byla měkká) a v 209 75–100 kg.

      Pak eště zvažuju Sporten Bohemia Super Skin v 204 na 85–100 kg.

      Všechny mi vycházej delší než co mam aktuálně a bojim se, že na tom už bude bruslení opruz. Nejkratší vzhledem k vhodný tvrdosti mi vychází ten Sporten. Nicméně proti Salomonu už je to jenom o 2 cm, v reálu to může být nastejno. Do čeho jít? Případně nějaký jiný tip?

      0 0
      • plzakj  

        No muzu ti jenom potvrdit, ze bruslit s 200+ bezkama je opruz :-) koncept nowax bezek se mi libi. Ani bych si nepotreboval pribruslovat. Ale me zas vychazi, ze dokud se s vahou nedostanu o 10kg niz nekam k 90kg, tak bude dost problem vybrat. Navic po snizeni vahy by to mohl byt zas problem :-) Tak to zatim omrok odlozim.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No tak budu tester, objednal jsem ty Salomony v 206. Sice mě ta dýlka znervozňuje, ale třeba to posviští tak že mi to bude jedno. Na klasiku by mi měly bejt akorát.

          Jinak servisák v obchodě řikal brát to dle tabulek, že jezdí tabulkově na horní hraně a je spokojenej. Tvrdší prej jedině když si je člověk jistej, že má dobrej odraz. Tak snad budou ok. Když by mi náhodou přidrhávaly, tak bych je moh potunit rychlejším skinem. (A když by byly tvrdý, vezmu si větší svačinu.)

          0 0
          • plzakj  

            Pak prosim dej info, jak se na tech skinech brusli :-) Nemyslim ani tak delku, jako ten bobr na skluznici pri brusleni. Jinak ve stope asi budou super.

            0 0
            • JMT  

              Brusli se na nich uplne stejne blbe jak na odpovidajicich klasickach kvalitne namazanych na klasiku. Tzn jde to, ale neni duvod.

              0 0
          • Smazaný účet  

            Takže shrnutí prvních dojmů. Test nic moc, celou dovolenou mrazy, žádnej novej sníh, maximálně tak zafoukaná námraza. Navíc jsem si první den rozedřel patu o šev v botě a pravou nohu trochu tahal, celkově jsem dal 50 km. Mám srovnání jenom vůči starejm běžkám, který už jsem teď prošláp prakticky na placku, takže tak… :-)

            • Tabulková tvrdost je OK, neměl jsem problém je prošlápnout, ani mi nějak extra nebzučely.
            • Musel jsem trochu změnit techniku, skin je pod špičkou boty, je potřeba opravdu běhat, turistická šoupačka s patou na zemi nefunguje. Hlavně v prudšim stoupání to chce důsledně na špičku. Pro sportovce samozřejmost, lemra si musí zvyknout. :-)
            • Ve sjezdu jsem zas musel položit nohu na celý chodidlo, opřít patu, jakmile jsem šel s těžištěm dopředu do špičky, tak skin přidrhává – bzučí. Trochu nezvyk vůči sjezdovkám.
            • Jediný, kde se skin nechytal, byla hladká zmrzlá stopa, v prudších stoupáních. To jsem musel jít ze stopy na hrubší sníh. Ale do stromečku jsem šel jen vyjímečně, když byla cesta hrbolatá, takže se nebylo na čem chytit.
            • Nepříjemný bylo, když jsem potřeboval vyjet ze stopy, nebo do ní najíždět, hlavně ve sjezdech. Jakmile jsem skinem trefil třeba hranu stopy, tak mi to škublo nohou. Stejně tak jakmile jsem vyběh ze stopy do nahrabanýho sněhu od bruslařů, tak to zpomalí. Jehličí ve stopě už jsem pak přeskakoval. Chce to cvik a zvyk, čekat to. Bruslení jsem zavrhnul, jednak to jde blbě, jednak nebylo potřeba (přesně jak psal JMT).
            • Celkově jsem zrychlil o 5–10%, nejvíc v mírných stoupáních, kde jsem teď šel víc do skluzu (což je asi dáno těma měkkejma lyžema co jsem měl dřív). Otázka je jak to bude na měkčím sněhu, tam bude žlutej skin možná pomalejší. Taky mi odpadly zastávky na domazávání, lyže jede furt stejně.
            • Životnost skinu bude v běžných podmínkách spíš pár set km. Vražedný jsou pro něj sjezdy na zmrzlym firnu, na hranách to mam místy už učíslý. Bude potřeba o mohér pečovat, je to sběrač bordelu.
            0 0
            • ememem1  

              dik, som sa nad tym aj zamyslal ale toto ne. na to svoje pobehavanie za barakom po hrebeni kde som vcera vystriedal od cisteho ladu cez ostry firn a neskor totalnu brecku tam kde svietilo slnko az po docela cerstvy sniezik zostavam pri supinach.

              0 0
            •  

              tak to sem rád za svoje nanogripy:-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Si myslim, že to bude srovnatelný, obojí má svý limity. Prostě něco mezi šupinou a dobře namazanou klasikou.

                0 0
              • natureman42  

                docela pekna recenze kde porovnavaji Atomic Skintec, Nanogrip a Microcontact :

                http://skimagazin.cz/…ax-lyzi.html

                PS – pro pristi sezonu prijde Salomon s uplne novym druhem moheru vyvinutym s firmou POMOCA (světový lídr ve výrobě „tuleních“ pásů na skialpy) – sice to bude stat raketu, ale prej to bude pecka..

                0 0
                • McBlacky  

                  Salomon ted v top lyžích na xc docela čaruje. Jak vlastnostmi tak cenou. Takže bych si připravil tak 15 kolíků

                  0 0
                  • mr.antik  

                    ofiko cena jejich skejtů je snad 16 litrů, takže k tomu ještě něco navíc..

                    Asi chtěj pohřbít atomic nebo co

                    0 0
                    • JMT  

                      Letošni Carbon skate laby jsem viděl snad za 8, takže to tak horký nebude…snad

                      0 0
                      • mr.antik  

                        tojo, ty ofiko ceny fakt nechápu kde se berou

                        0 0
                      • mr.antik  

                        tojo, ty ofiko ceny fakt nechápu kde se berou

                        0 0
                      • McBlacky  

                        nebyla to chyba nějakýho eshopu? To je dost pod nejlepší nákupem.

                        0 0
                        • JMT  

                          https://www.albiski.cz/…-RED-2016-17

                          Snad i měl jiné varianty, akorát na webu nejsou

                          0 0
                          • McBlacky  

                            navíc píšou že i s vázáním, háček bude v tom, že to jsou lyže na mokré podmínky a maj asi poslední pár. Ale i tak. Několik tisíc na tom musí zahučet.

                            0 0
                            • JMT  

                              Reálně se s ním snad dá i domluvit a má toho víc. Určitě byly i Yellow (univerzálky) blue jsem neřešil. Snad by to měly být nepoužité lyže z testů nebo od závodníků. Reference jsou dobré. Chtěl jsem tam kupovat starej model na naučení, ale nakonec jsem ho sehnal přímo od jezdce za ještě mnohem lepší cenu.

                              0 0
                          • Barak  

                            Chlapy, uvažuju o nových lyžích na skate. Pojede to? :-)

                            0 0
                            • JMT  

                              V tom počasí co je teď asi nic moc nepojede lépe řekl bych

                              0 0
                              • Barak  

                                O víkendu jsme si dal Jizerky a jelo to celkem pěkně. Teda až ve vyšších polohách, dole bylo 10cm krupice, takže bída. A mimo stopu, jakmile si člověk ve sjezdu vlezl do stopy, tak se skoro zastavil.

                                0 0
                                • JMT  

                                  Včera to jelo hezky nahoře i dole. Dejme tomu že kolem nový louky to bylo horší, ale nic extra hroznýho :-)

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    No nevim, asi máme každej jiný měřítka. Vracel jsem se nějak před 11 hodinou přes Hřebínek na Bedřichov a bořilo se to teda na můj vkus až moc.

                                    Ale fakt je, že za extra hrozný bych to asi neoznačil, dokud je sníh, tak je to relativně v pohodě. Ale oproti horním partiím to bylo nebe a dudy.

                                    0 0
                                • McBlacky  

                                  kde byla ledovka a neprotaženo, to jelo možná až moc. V sobotu jsem takhle dal protrženku a závory a mazec. V nedeli už radši podle skimapy, nejlepší to byla za přehradou mi přišlo.

                                  Dokud nenapadne dole s tou krupicí moc dělat nejde :/ je to mix technickýho a drcenýho firnu.

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    V sobotu jsem chvilku u přístřešku na Kasárenský přemýšlel, že bych to poslal přes Protrženku. Když jsem pak viděl xichty několika lidí, kteří z toho směru přijeli, raději jsem si to rozmyslel.:-)

                                    0 0
                                    • JMT  

                                      Já sjížděl na protrženku od rozmezí lehce před osmou a to bylo horší (jakože fakt zlý) nahoru ke Smědavě naopak čerstvě protažený a hodně pěkný

                                      Edit, nic, píšeš o sobotě já o neděli

                                      0 0
                                      • Barak  

                                        To bych si tipl, že byly podmínky na rychlostní rekord zimy.:-)

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          to bylo ve stredu večer a ve čt, co mi říkali kámoši, kteří si tam vylepšili nebo nalovili KOMy :)

                                          0 0
                                        • mr.antik  

                                          já jel bohužel debil do Krkonoše, kde je je všude hrozně moc jehličí a bordelu asi tak jako v dubnu…

                                          0 0
                                • Pán z Dubu  

                                  Včera se po tratích projížděla kolona 4 skútrů. Z Václavíkovy Studánky přejeli Knížecí, v poledne po Kasárenský vyjeli na Knajpu. Krásně nažehlený manšestr rozvorali místy až do 10 cm hloubky. Potkat je na současných plotnách někde ve strmějším úseku (např. Hraniční…), karambol by hrozil. To je nebezpečnější mor než čoklové a pěšouni.

                                  0 0
            • plzakj  

              Pekna recenze. To pridrhavani, vyjezd/najezd do stopy a nutnost mit teziste na pate, aby to jelo jsem pozoroval tento vikend taky, ale na klistru (pretrenej pevnym). S ti. rozdliem, ze klistr se chytal na vsem vcetne zmrzle stopy. Srovnani nemam s cim – nevim, jestli to bylo tim typem snehu (stejny, jak popisujes), nebo je to jen udel „odrazove technologie“. Ale namazano jsem mel asi dobre, protoze jsem utekl nejednomu supinaci a z kopce to taky jelo :-) A to se se 100kg nepovazuju za zadnyho chrta, natoz vytribenyho klasika.

              0 0
              • tomesik  

                Mám Salomon Equipe RC Skin a je pravda, že ze těžíště na patu je při sjezdu potřeba přenést. Odraz je super, oproti klasikám to dolu jede řekl bych trochu hůř, ale zas to vyváží rovinky a stoupáky. Celkově jsem na RCčkách 10–15 pct rychlejší (dle GPS na cca 50km trasách), pokud započítám nutnost přemazávat atp, tak ještě lépe.

                Výhody :

                za mě rozhodně lepší než šupináče

                užít si vyjíždu v měnících se podmínkách

                není potřeba domázávat na delším švihu

                Nevýhody:

                horší max rychlost pokud není stopa přemrzlá – to frčej neskutečně

                jen na klasiku, kousek si na tom odbruslit je takový opruz, že se radši vrátíš do stopy.

                nutnost je opravdu vybrat na váhu a upřímě radši delší, nic jiného než klasiku na tom stejně nejde jet.

                Pokud je nový sníh a –5, tak klasiku, modrej a zajezdíš si možná i lépe.

                0 0
      • JMT  

        Pisu z mobilu. Tak kratce. Taky jsem resil to pribrusleni, ale situace s rc skinama je takova, ze to klasicky rozjedes tak, ze proste nepribruslujes. Na starejch zubatejch jsem pribruslil, ale ted fakt ne. Ono pribruslit jde. Ale na klasiku je to tak rychly a dobre fungujici ze proste bruslit nebudes :-)

        Ps ale fakt vem equipe rc skin. Vyplati se to. Mame i aero 9 skin a jsou citelne pomalejsi. Jeslijezdis v upraveny stope, tak fakt priplat!

        0 0
        • Smazaný účet  

          už jsem objednal aero 9. zas vzhledem k tomu jak často se svezu by to byl už moc luxus. myslim že proti těm letitejm madshusum to bude i tak rozdíl.

          0 0
        • plzakj  

          Chapu dobre, ze toho „bobra“ lze menit zazehlenim jen u tech RC modelu? Tzn. u aero 9 a pod. vymenit pri zniceni nejde?

          0 0
          • Smazaný účet  

            To by měl bejt úplně stejnej díl, tzn. vyměnit by měl jít. Jsou dvě dýlky (S/L podle délky lyží) a dvě provedení – víc na skluz (černej) a víc na záběr (žlutej).

            0 0
          • JMT  

            Salomon ma ten skin stejný u všech modelů a i výměna je uplně stejná. Jen existují dvě délky (dle délky lyže) a dvě hrubosti (dle libosti-standard je žlutá-hrubší/pomalejší)

            0 0
    •  

      tak kdo ještě jezdí nanogrip?, já druhou zimu jsem už ke spokojenosti na mohéru, kdyby někdo měl zájem mám jedny 181cm Peltonen Facille Nanogrip s vázkem Rottefella NNN na prodej – pouze 2× ozkoušené bez škrábance, více sz

      0 0
      • duk  

        roman II 13.2.2017 11:56 tak to sem rád za svoje nanogripy:-)

        Chápu to tak že nanogrip je u tebe takovou lyžařskou obdobou duší tubolito? :-D

        0 0
        •  

          Přesně, jenom už jsem poznal výhody mohéru a nanogrip opustil, nanogrip bych přirovnal k latexkám, dêkuji

          0 0
      •  

        Jenom info že nanogripy jsou prodané, tři zájemci za dopoledne, kdo by to řekl co udělá čerstvě napadlý sníh

        0 0
    • Katarina39  

      Dobrý den. Potřebovala bych se prosím poradit a nevím kde. Tady vidím aktivní diskusi a v nadpisu slovo běžky, tak zkouším. Sháním starší běžky pro uuuplneho začátečníka, ale aby unesly váhu 130kg a výšku 180,cm…najdou se?moc děkuji..

      0 0
    • Myrra  

      Ahoj,

      když už jsem to celé přečetl, možná se někomu bude hodit i moje zkušenost začátečníka… byt v současné chvíli nebude běžkování priorita :-o

      Na běžkách jsem stál poprvé loni – sjezdovky byly zavřené, ale sněhu napadlo jak nejvíc, a stopa začínala 100m za barákem. Žena zavelela „jdeme koupit běžky“, vyrazili jsme někoho ukecat, ať nám je prodá. Nejmenovaný obchod nám vyšel vstříc a po slovech „chceme běžky, je nám jedno jaké, nic neumíme a mazat nechceme“, nám prodali 2× Sporten Perun Pro se skinem, nějaké boty a hole. Ok… žena byla jako vždycky v pohodě, já jsem se jako vždycky trápil. Zejména když šlo do tuhého na hřebenech. Modřiny, natažené šlachy… Jí to připadalo jako přehnané kverulantství, já jsem se rosil kdykoliv se přede mnou objevila muldička, jehličí nebo (libovolný) sjezd. Zkrátka byl jsem loni domlácený, splavený a otrávený. Letos dopadla kosa na kámen i u ní – vyrazila si sama a měla čerstvě servisované běžky. Tak nadávat jsem ji po návratu ještě neviděl…

      Došlo tedy k tomu, že jsme se museli zamyslet, zda není problém spíše v naší výbavě. Půjčil jsem si na víkend Sporten Favorit se šupinami (MGe se to tuším jmenuje), ona pak moje (delší) Peruny. Najednou jsem zjistil, že po hřebenu hor se dá docela v pohodě běžkovat i sjíždět! Na stejné trase jsem nespadl ani jednou :-o Ona pro změnu, že délka zřejmě u Perun Pro skin nehraje roli, prostě to jsou běžky naprt. Možná do stopy někde na louce, kde se točíte dokola se stovkou dalších chodců

      Long story short – koupili jsme nakonec 2× Peltonen nanogrip. Zásadním pro nás byl nakonec „index štěstí“ u potkávaných běžkařů. Protože vcelku o té zábavě to je, ne? Zjistili jsme, že nadšení jsou zejména ti na drahých (Fischer, Rossignol…) a nanogripech. První testovací jízdu jsme pak absolvovali na okruhu 20km, kde byly po předchozím větru všude kusy jehličí, listí, semtam namrzlý sníh, semtam zase mokrý… VŠICHNI co jsme potkávali byli otrávení a zasmušilí – jenom jedna paní se smála a zdálky zdravila. A ano, na nohách měla Peltonen nanogrip :-D

      Moje zkušenosti v bodech:

      • Sporten Perun se skinem NEBRAT. Jsou to „chodky“ do stopy vedle půjčovny, nejsou to běžky do hor na hřeben. Skin sice drží při odrazu, ale chytá a zastavuje na čemkoliv, co se mu namane do cesty. Pro mě jako začátečníka je taková nestabilita peklem, které opravdu nepotěší. I na slušném, upraveném sněhu jsou při sjezdu „trkací“ a dá strašnou fušku je nutit do správného směru a udržet se na nich. Mám je v garáži, daruji za odvoz, stejně jako žena ty svoje.
      • Šupiny mi přišly docela v pohodě. Ano, ve stoupání to asi nebude nikdy jako skin, stejně tak v namrzlé stopě, ale kdykoliv můžete jít „do stromečku“ nebo z té stopy vylézt. Dělám to tak i teď a nemám s tím problém. Nebýt toho, že nebyly se šupinami na skladě, možná bych teď měl spokojeně Sporten Favorit nebo něco takového…
      • Obě běžky s nanogripem jsou spíše do stopy, uzké (WRC infra X a Facile), tím pádem „nejsou příliš stabilní“ mimo stopu. Ty uvozovky jsou tam záměrně, protože proti skinům je to stabilní až až. Ani ve sjezdech si nemůžu nějak stěžovat.
      • sníh jsem zažil tak od –5 do +5°C, zmrzlou stopu, krásnou stopu, s jehličím, namrzlý povrch i upravený povrch. Nezkoušel jsem čerstvý sníh, ani když sněží, podle zkušeností jiných je blbost v takové chvíli jít na běžky; tak „někdy uvidím“. Na namrzlé stopě to moc nedrží, musí se jít mimo ni. Do kopce to žena umí lépe, já musím semtam do stromku. Sjezdy jsou paráda, fakt si je teď skoro užívám (až se to bojím napsat). Výjimka byl poslední víkend, kdy byly zmrzlé hrudky, rozšlapaná trasa pro bruslaře a obecně neupravená trať, to bylo složitější. Rozhodně mě ale nezastavuje žádné jehličí, listí, lišejníky apod. Občas se to „seká“ na přechodu světla a stínu, ale mnohem méně než ten skin („tady jsem předtím padal a tady taky… jéje, projel jsem to bez problémů…“).
      • výborné je to na měkčím sněhu kolem nuly, čím více mrazu, tím je odraz horší.
      • dá se na nich trochu bruslit a žena sjíždí i červenou sjezdovku (ale ta sjede všechno…)
      • celkově naběháno tak 100km, po rovině i po hřebenu (Sachovka, Kasárna, Bílá, Mezivodí, vše v Beskydech)

      Suma sumárum, kdo chce běžky, co jej nezradí, je to podle mne docela dobrá volba, ale šupiny taky nezatracuji :-) Kdo má větší ambice, řeši jaký mají skluz, na jakém sněhu drží, naběhá 1000km za sezonu apod., asi bude muset odzkoušet. Zatím kdo je prubnul (běžkaři jsou ukecaná a vstřícná sorta :-) tak byl příjemně překvapen.

      A teď zase na kolo, už jsem je dneska odzimoval.

      Myrra

      0 0
      • Vrci  

        Pokud je –3 a méně mám hladké běžky. Jsem dlouhodobě spokojený s tvrdými Madshus hypersonic C3 210 cm (ano jsou to stařičké běžky). Do podmínek, kdy jsem mazal klistr jsem letos koupil skiny. Atomic c9. Jsou trochu kratší (207 cm), na ledu nebo tekoucím sněhu nebo proměnných podmínkách jsou rychlejší na rovině i stoupání. Ve sjezdu trochu pomalejší.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.