• kaktusjack

    Zdravím, mám dilema ohledně výběru velikosti enduro biku. Vybral jsem si Bird Aeris AM160, nicméně váhám nad velikostí ML, nebo L (geometrie zde). Já jsem vysoký 183cm, inseam 85cm.

    Nyní jezdím na Canyon Torque M z roku 2009 s 180 vidlicí místo původní 160 (v profilu), takže kolo krátké a poměrně vysoké. Chtěl bych něco delšího a stabilnějšího vzhledem k tomu, že jsem se technicky za ty léta posunul a jezdím o dost rychleji a stabilita mi ve větší rychlosti na současném kole hodně chybí. Na druhou stranu nechci zase úplně tank, co umí jezdit bomby rovně, ale do zatáčky se s tím budu prát. Enduro závodění neplánuju a nepotřebuju honit setinky a mám rád, když je kolo i trochu hravé, tak koukám spíš po 27.5. Skákání není úplně priorita, ale rád bych se v tom taky zlepšil, ale hlava mi to bere pomalu.

    Zpátky k té velikosti, když už jsem představil svůj background. Bird nabízí velikosti ML a L, které by mi obě měly vcelku dobře pasovat. Hlavní rozdíl je v reachi (a souvisejících parametrech jako ETT, rozvor). Délka sedlové trubky je ok v obou případech. ML by mi dovolila i 210mm, L odhadem 170–180mm. Bird je obecně vzato dlouhé kolo (Reach ML-481mm; L-506mm) s poměrně strmým sedlovým úhlem (75.1°). V Birdu mi doporučují spíš L s tím, že pasovat bude i ML. Přestože reach je dlouhý, tak ETT tak dlouhá není díky strmému úhlu sedlové trubky. Nevím například, jestli má cenu se koukat na ETT a jestli se dá porovnat nějak hodnověrně mezi různými výrobci. Chtěl bych kolo o něco delší i v sedu.

    Pro porovnání, jediné kolo s modernejší geometrií, které jsem měl alespoň na den je Giant Reign 2017 L, na kterém se mi jezdilo dobře. Ještě jsem zkoušel nějaká endura na test festu (Kona, Whyte G170, Reign 2018 a Rock Machine Blizzard), všechny až na Blizzard mi přišly geometrií v pohodě. Blizzard byl na mě moc nestabilní v rychlosti (i když pěkně hravý jinde a na skocích). ML Bird je blíž současnému enduro mainstreamu, ale vzhledem k tomu, že jsem moc kol nevystřídal, tak nemám dost zkušeností posoudit to takhle z papíru. Na ulici jsem se projel chvilku na Bird AM9 v L (což je v podstatě brácha AM160 na 29'' kolech). Kolo bylo pocitově hodně dlouhé, ale nepřišlo mi to nijak extra nepříjemné. Hodnotit to za tu chvilku úplně nejde. Přechod z mého starého kola na nové je vždycky velký skok, na který si musím chvilku zvyknout.

    Přečetl jsem hodně zkušeností lidí s Aerisem na internetu a při mé výšce mají lidé obě varianty a nikdo si nestěžoval. Mírně převažují L (z mé statistiky, ML si koupili lidé 170–183cm, L 182–186). Přijde vám ML dobrá volba, nebo mám jít raději cestou L? Díky za všechny konstruktivní rady.

    V přiloženém obrázku je v tabulce geometrie pro porovnání.

    Anketa: Jakou velikost Birda vybrat?

    1x
    100%
    0x
    0%
    0 0
    • Auditor  

      Zajímavé kolo. Poradit neumím, nicméně držím palce a po koupi sem hoď fotky…

      0 0
    • embi  

      Rozhodne bych sel do ML. Reach pres 500 ve spojeni s relativne dost polozenou hlavou je uz slusnej extrem a pod 190 cm bych se tomu rozhodne vyhnul. Merim tez jako ty a jezdim na reach 475… Na 490 uz se necitim tak dobre.

      0 0
      • kaktusjack  

        Taky se cítím spíš na ML. Jen mě trochu znervózňuje, že dost lidí si vybralo L a jsou spokojení. Každý má ale svůj styl a to kolo potom zvládne asi hrozně moc. Jen se moc nechci dostat do situace, že budu jen pasažér kola, místo abych nad ním měl vládu a užíval si i trochu té hravosti. Jde mi o to vybalancovat obojí, protože kolo mám pro zábavu jak v pomalejších ideálně techničtějších věcech, tak zároveň v plné palbě v bordelu někde v parku.

        0 0
      • TJK  

        bullshit lidi ktery teoretizujou na internetu nad cislama… 2 sezony jsem jezdil Nicolai G13 v Lku coz ma Reach 510 WB 1300, ST 460 a SA 76st a HA 74,5st … to kolo funguje uplne vpohode, da sem s tim jezdit pomaly i rychly veci a vice mene cokoli… tzn jak pomala technika tak i kudla… co dost ovlivni hravost toho kola je CS ktera je u Nicolai dlouha takze to kolo je spis hodne stabilni… s kratsi zadni stavbou bude i dlouhe kolo hravejsi ale je treba to ozkouset a nebodnotit podle cisel… z meho pohledu vyse vyosaneho bych ale i tak volil u Birdu velikost ML ktera bude imho na popisovany jizdni styl vhodnejsi…

        btw jen dodam ze ta G13 v Lku je kus vetsi nez napr. Capra XXL a nechapu jak clovek okolo 200cm muze na takovym kole jezdit protoze je mu to proste zakonite maly…

        0 0
        • kaktusjack  

          V řeči čísel je Nicolai docela extrém, ale viděl jsem dost spokojených lidí na něm. Hlavně vyšší lidi si pochvalovali, že to je konečně kolo, kam se vejdou.

          Bird je trochu umírněnější a geometrií celkem podobný Whyte G-170 L, který jsem měl chvilku v ruce a jezdilo se mi na nem v pohodě. Bohužel nemám zkušenosti jaký rozdíly jsou důležité a co je zanedbatelné, proto tohle téma. Jezdit se dá na všem, ale zase, když už vybírám, tak ať to stojí za to :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.