• Johny_r

    Ahoj,

    rád bych poprosil o radu. Potřebuju batoh na půldenní, max jednodenní vyjížďky. Na kratší (20–30km po práci) mi stačí kapsy na dresu, flaška a podsedlovka, potřeboval bych ale něco na ty delší.

    Potřebuju tam dát:

    • hydrovak (jestli bude součástí nebo ne, je mi celkem jedno, každopádně ho nemám a měla by tam být aspoň příprava)
    • svačinu
    • nářadí a spol.
    • bundu
    • peněženku
    • telefon
    • klíče
    • pouzdro na brýle

    Plus nějakou prostorovou rezervu, abych tam výše uvedené nemusel cpát násilím, příp. aby se tam vešlo ještě něco navíc (jídlo pro dalšího člověka apod.).

    Zatím jsem zběžně prošel nabídku pár obchodů a zjišťuju, že by se mi asi celkem líbilo magnetické uchycení picí trubice. Kapsa na mobil by asi mohla být nějak chráněná – aby mobil nebyl to první, co zničím, když na to spadnu. Na druhou stranu asi nezbytně nepotřebuju držák helmy, protože na kole mám helmu na hlavě kolo bez dozoru nikde nenechám, abych si vzal helmu a šel od něj pryč.

    Měřím 192, takže bych potřeboval něco s delšími zády. Primárně bych tedy ocenil doporučení co do litráže a případně osvědčené značky. Může být i konkrétní model :).

    Díky za pomoc.

    0 0
    • Velomiwookie  

      Osprey viper 13, vozim do prace, nacpu tam veci na prevleceni (bez bot), vysel mi ideal pomer cena vykon a mam 2m a je to v poho i pak na vyjizdku.

      ma uplne vse co pises – hydrovak, kapsu na bryle/mobil, magneticke uchyceni trubice, drzak helmy

      0 0
    • Pennywise  

      Já vozím černý 10l Evoc a je perfektní. Link: https://www.bikegallery.cz/evoc-cc-10l/

      0 0
    • Esc  

      Cus,

      ja vozim tenhle (v jiny barve, ale ta uz asi neni).

      https://www.endorphinrepublic.cz/…et-evo-fr-24

      Merim 195. Do baglu se vyse popsane vejde docela v pohode, mobil davam do takovy prostredni kapsy.

      Sam se do nej sbalim docela v pohode, problem trochu nastava, kdyz jedem 2 (zena vzdycky tahne hrozne kramu).

      Bagl ma i plastenku, coz se hodi pri desti. Ten muj uz zazil i pomerne dost padu a drzi :)

      0 0
    • Potkan007  

      Vozím Camelbak Mule Imperial a nemůžu si ho vynachválit. Zezačátku jsem se trochu děsil, že má 12 litrů objemu, ale je to tak akorát. Až 3 litry může zabrat voda, zbývá 9 na věci a dá se stáhnout, že nevlaje ve větru. Mám v něm trvale potřebné nářadí, pumpičku pro případ nouze, náhradní duši kdyby náhodou (jednou už mě zachránila), návleky na ruce a nohy, přes zimu vrstvu navíc, než v čem vyrážím. Má samostatnou kapsičku na telefon úplně nahoře, pití na magnet, spoustu malých kapsiček na organizaci nářadí v přední kapse. Dlouhý je až až, já ho se 173 mám přes celá záda.

      0 0
    • Edwin  

      Obecně Fox mi přijde, že dělá fajn věci pro dlouhány. Já mám batoh Fox Oasis už x let a je super – součástí byl i rezervoár na vodu. Jen to tedy vypadá, že ten můj model už se asi nevyrábí, tak zkusit pohledat následovníka.

      0 0
    • Palo TT  

      Pozri aj Pinguin Flux

      https://www.bike-forum.cz/…-flux-zavody#…

      0 0
    • Johny_r  

      Tak jsem se prohrabal doporučeními i mnoha dalšími batohy a teď nejvíc váhám nad objemem. Budu se muset někde zastavit a vidět to v reálu. Nejdřív jsem se bál, že 12l je možná málo, ale zase nechci vozit prázdný velebatoh. Rád bych aspoň 2,5l hydropytel. Do užšího výběru se dostaly (budu rád za komentáře):

      Osprey Raptor 14

      Osprey Syncro 12

      Osprey Zealot 15

      Deuter Compact EXP 12

      Deuter Compact EXP 16

      Deuter Race EXP Air

      Deutery mají pláštěnku, což mi přijde fajn při nějakém jezdění v mokru, i když neprší. Co myslíte? Z Osprey jí má v popisu jen Syncro.

      Ze zkušenosti s obyč batohy by asi radši širší bederák než jen takový ten přidržovací pásek. Jakou máte zkušenost s tímto?

      Díky

      0 0
      • Paja  

        Mam taky 192 a podle meho nazoru u techto malych batohu nema smysl resit delku zad a sirsi bederak. Bederak tady nema funkci nosnou jako u velkych batohu jako spis prave tu funkci pridrzovaci nebo stabilizacni. Proto neni potreba, aby byl batoh tak dlouhy, to by byla spis nevyhoda.

        0 0
      • Edwin  

        Taky používám pláštěnku z Deuteru, ale ta se dá v pohodě dokoupit.

        12l je úplně v pohodě, když to má dostatek kapes.

        0 0
    • Johny_r  

      Tak jsem ještě pátral a na základě informací z netu se mi asi nejvíc líbí Raptor II 14 od Osprey. Máte s ním někdo zkušenosti? Zkusím se na něj jít někam podívat, ale každá rada dobrá. Ty Deutery se mi celkem líbí taky, ale ten Raptor je možná vymykanější. Pouzdro na nářadí, pláštěnka, magnet, chytrej držák na helmu (i když ho asi nebudu používat). Celkem mám pocit, že mu nic nechybí. Budu rád vyveden z omylu :-D

      0 0
      • Šopík M.  

        Mám Siskin 12 Osprey…190cm a taky dobrý.Pozor pláštěnka tuším není součástí ani u Raptoru… já ji dokupoval zvlášť.

        0 0
        • Johny_r  

          Máš pravdu, asi nemá. Někde jsem tu informaci našel, ale asi to byla chyba. Má jí asi jen Syncro 12.

          0 0
    • Johny_r  

      Tak jsem vyrazil do krámů něco prohlídnout a výsledek je Osprey Raptor II 14.

      Z toho, co bylo k vyzkoušení jsem měl v ruce několik Deuterů a několik Ospreyů. Závěr – Deutery jsou strašně krátký. Měl jsem pocit, že mám na zádech dětskej batoh. Popruhy na doraz a stejně jsem měl bederák moc vysoko. Pokud můžu hodnotit zádové systémy, tak i přes ten nevhodný rozměr mi daleko víc sednul ten Aircomfort (prohnutá záda se síťko) než airstripes, které při ohnutí zad nedoléhaly ve spodní části. Jak mám Deutery rád protože velké batohy mi od nich fakt sednou, tak tohle nešlo. Jediné, co bylo rozměrově trochu přijatelnější byl nějaký 20l model, ale ten zase neměl spoustu jiných věcí. Výhodou Deuterů je pláštěnka, nicméně pak mi došlo, že se mi někde doma válí prastarý cyklobatoh od Vaude, kde pláštěnka je a můžu jí použít (narozdíl od zbytku batohu, který se rozpadá :), takže její přítomnost nebyla podmínkou.

      Z Ospreyů jsem zkusil toho Raptora a Siskin 12 (spíš tak pro formu, protože ten Raptor sednul hned). Závěr – Raptor má daleko delší záda i popruhy, takže i při mé výšce sedí pohodlně a popruhy ani nejsou na doraz. Zádový systém bude asi větrat o něco míň než ta síťka od Deuteru, ale na zádech sedí příjemně ve všech polohách. Chtěl jsem oddělenou kapsu na hydrovak, abych ho tam nemusel cpát přes nějaké věci v hlavní kapse, což Raptor má vč. šikovného vývodu hadice pod zipem vytaženým na rameno a magnetického držáku. Praktická mi přijde i možnost ovládat hrudní přesku jednou rukou (opět magnet). Vlastně má kromě pláštěnky úplně všechno vč. dvou polootevřených kapes, do kterých se klidně nacpe i větší bunda apod. Praktická zkušenost zatím chybí, ale už takhle při zkoušení jsem si všiml pár drobností, které snad nebudou vadit moc.

      • do hlavní kapsy je špatný přístup, pokud jsou zapnuté kompresní přezky/držák integrálky. Ne, že by tam nešlo sáhnout, ale vyndavat něco většího ze dna nebude úplně easy. Po odepnutí aspoň jedné přezky je to v pohodě.
      • Malé kapsy ve vnitřní kapse jsou úzké a hluboké – tak na pumpu nebo nějakou tyčinku. Ruku do nich strčit nejde, takže jedině na něco dlouhého. Na druhou stranu, pumpička (aspoň nějaká menší) patří spíš do nářaďového organizéru ve dně.
      • Trubka od hydrovaku je poměrně krátká. Uchycení magnetem je na hrudním pásku na druhé straně než je vývod na rameni. U větší postavy je to dost na doraz a nedivil bych se, kdyby magnet v určitých situacích povolil. Na druhou stranu, koupit delší rouru asi nebude problém.
      • Uměl bych si představit nějakou větší ochranu dna proti bahnu, když to někam odložím plus integrovat pláštěnku by tak neuškodilo.

      Objem se mi zdá pro moje potřeby v pohodě, u těch 12l už jsem se bál, že když tam nacpu pytel s vodou, tak už by to bylo dost na doraz. To radši tu 14ku trochu stáhnu kompresním páskem.

      Díky všem za tipy.

      0 0
      • michomin  

        Když to shrnu: batoh ti sedne, jinak samá negativa.

        0 0
        • Johny_r  

          To jsi asi trochu špatně pochopil :). Batoh mi sedne, má asi tak 50 pozitiv, co se týče funkčnosti, vybavenosti, množství kapes, kapacity atd. atd. a 4 negativa, která nepovažuju za zásadní problém (jako špatný přístup k hydrovaku, krátké popruhy, nedostatečné množství kapes na drobnosti atd., které jsem shledal u jiných batohů ať už z fotek nebo fyzicky), nemluvě o tom, že některé z těch věcí nemá ani konkurence.

          Spíš bych to shrnul tak, že z mého pohledu je tohle nejmíň kompromisní batoh, kde, narozdíl od mnoha jiných, počet plusů dramaticky převyšuje počet mínusů. :)

          0 0
      • jandoo  

        Sice jdu s radou pozdě, ale nechám to tu pro ostatní: Deuter má řadu batohů označenou „EL“, která je pro vyšší postavy. Nejmenší je ale až 32l.

        https://www.deuter.com/int-en/search?q=EL

        0 0
        • Johny_r  

          To je objemově mimo to, co hledám, ale dík za tip. Deuter obecně dlouhý batohy umí. Mám od něj velkou krosnu, která je super i krosnu na dítě, ale ty cyklobatůžky jsou fakt směšně malý. Kdyby měly aspoň delší popruhy, ale prostě vůbec. Navíc ta výbava je taky o dost slabší než konkurence.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.